Dodaj do ulubionych

Europeistyka SUM UJ

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 21:39
Chciałabym podjąć studia na sumie na europeistyce. Teraz robie licencjat z
kulturoznawstwa na tym samym wydziale. Do niedawna europeistyka byla jedną ze
specjalności kulturoznawstwa a teraz to osobny instytut. Moje pytanie wynika
właśnie z tego faktu. Na stronie IE napisali ze do zaliczenia kursu z sumu
trzeba jakies prerekwizyty (domyślam sie ze pewnie z licencjata:P Chciałabym
po prostu wiedzieć czy moge studiowac na sumie i jak to wygląda z zaliczaniem
(albo nie) tych prerekwizytów. Moze ktos z was ma albo miał podobną sytuacje.
Prosze o pomoc:):)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • quille Re: Europeistyka SUM UJ 08.08.06, 11:38
      ja jestem na licencjacie, wybieram się też na SUM, więc coś tam wiem :)

otóż, wszystko się rozchodzi o to, że żeby robić niektóre przedmioty trzeba
      wcześniej zrobić inne - np. na SUMie obowiązkowe jest prawo współnotowe, ale nie
      możesz go zrobić jeśli nie zrobisz wstępu do prawoznawstwa i instytucji UE,
      obowiązkowe są też np. finanse UE, ale je możesz zrobić dopiero po zrobieniu
      podstaw makroekonomii

to jest napisane na stronie europeistyki, tzn co jest prerekwizytem do czego -
      jeżeli masz napisane że cprerekwizytem do przedmiotu z SUMu jest jakiś Sileś -
      tzn że to inny przedmiot z SUMu, a jeżeli, że Lileś - to to jest przedmiot z
      licencjatu (możesz srawdzić ajki w programie licencjatu), bo zasada jest taka -
      SUM może brać udział we wszystkich zajęciach licencjatu, natomiast licencjat
      tylko wyjątkowo w zajęciach dla SUMu

jeżeli jakiś przedmiot wymaga prerekwizytu to musisz go zrobić albo wcześniej,
      albo równolegle z tym przedmiotem - ma to pewien sens, bo trudno jest na
      wykładzie powiedzmy zprawa międzynarodowego tłumaczyć podstawy prawoznawstwa, po
      prostu zakłada się, że studenci wiedzą, co się do nich mówi

i teraz cały myk polega na tym, że np ludzie po licecjacie miei już większość z
      tych prerekwizytów i nie robią ich ponownie, Ty, będąc na kulturoznawstwie
      pewnie miałaś wstęp do antropologii, czy wstęp do socjologii - wtedy też tego
      nie robisz tylko przepisujesz i bierzesz się za przedmioty z "wyższej półki", a
      jeżeli ktoś studiował np jakąś fiologię (bo po 3 roku każdego kierunku
      humanistycznego można zdaać), to musi de facto robi wszystko, bo nie ma co przepisać

ogólnie to się nie przerażaj :) ja jak to pierwszy raz zobaczyłam to moją
      pierwszą myślą było jak zmienić studia :> ale to tylko wygląda na takie
      pokręcone, a w sumie ma sens i łatwo to rozkminić
      • Gość: ally Re: Europeistyka SUM UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:21
        dzieki wielki za rozjasnienie tej sytuacji:) najistotniejsze ze mozna te
        prerekwizyty robic równolegle, jak dla mnie zaden problem ;)najwazniejsze ze sie
        da:))
        jeszcze raz dzieki
        • quille Re: Europeistyka SUM UJ 08.08.06, 12:50
          spoko spoko, da się :) od razu mówię, że nie będziesz mieć tak łatwo jak ci,
          którzy skończyli licencjat z europeistyki, ale na pewno będziesz mieć łatiwej
          niż np ci po filologii czy historii sztuki :)
      • jsq Re: Europeistyka SUM UJ 08.08.06, 15:44
        quille napisała:

> jeżeli ktoś studiował np jakąś fiologię (bo po 3 roku każdego kierunku
        > humanistycznego można zdaać)

niestety ta opcja już odpada - nowa ustawa o szkolnictwie wyższym jest
        dostosowana do licencjatów i do przyjęcia na SUM wymaga dyplomu... na
        Europeistyce problemów nie robią, ale potrzebna jest zgoda prodziekana WSMiP i
        tam już się bardziej przepisów trzymają :(
        • quille Re: Europeistyka SUM UJ 08.08.06, 16:04
          hmmm...
          w takim razie np po 3 roku prawa równiez nie można? tylko wtedy jak można zdawać
          na SUM, skoro na prawie nie ma opcji otrzymanie dylomu licencjata? trzeba czekać
          aż do obrony magistra?

bo rozumiem, że zmienia się to dlatego, że kierunki 5 letnie generalnie robią
          się 3+2 - czyli jak kiedyś była powiedzmy filologia angielska 5 letnia i można
          było zdawać po 3 roku na SUM z europeistyki, tak teraz się na niego zdaje po
          licencjacie, co w właściwie wychodzi na to samo... ale jak w takim razie
          rozwiązana jest kwestia studiów, które się na 3+2 nie zmieniły? medycyna,
          weterynaria itp odpadają, bo potrzebne są studia humanistyczne, ale np prawo?

strasznie to pokopane :) mam nadzieję, że po licencjacie z europeistyki będą PO
          PROSTU przyjmować na SUM :D

pozdrowiania, PJ ;)
          • jsq Re: Europeistyka SUM UJ 09.08.06, 20:20
            Reaktywuję się na forum :)
            Postarałem się i sprawa z ustawą wygląda tak:
            "Art. 169. 1. Do odbywania studiów w uczelni może być dopuszczona osoba, która
            ma:
            1) świadectwo dojrzałości - w przypadku ubiegania się o przyjęcie na studia
            pierwszego stopnia lub jednolite studia magisterskie,
            2) tytuł magistra, licencjata, inżyniera lub równorzędny i spełnia warunki
            określone na podstawie ust. 2 - w przypadku ubiegania się o przyjęcie na studia
            drugiego stopnia
            oraz spełnia warunki rekrutacji ustalone przez uczelnię."
            ("osoba, która 'ma'..." - coś takiego napisać mogła chyba tylko osoba
            która "nie ma" nic z wyżej wymienionych:)

tak więc niestety, skończyło się... a szkoda.
            • Gość: ally Re: Europeistyka SUM UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 20:49
              Czyli z tego wynika ze nie ma zadnych problemow dla osob ktore robią licencjat a
              potem chca te drugiego stopnia (kierunek dowolny...) - to wiadome.
              Natomiast nie mogą ubiegać sie o przyjęcia na SUM osoby które sa na jednolitych
              magisterskich 5-letnich.
              Dobrze rozumiem?

na szczęscie mojej sytuacji ta ustawa nie zmienia bo jestem na licencjacie:):P

a tak na marginesie to ladne mają "zamieszanie" (bardzo delikatne okreslenie...)
              z tymi ustawami itd.... że nie wspomnę o tych stypendiach naukowych... przeciez
              nie zmienia sie zasad w trakcie gry...

pozdrawiam:)
              • quille Re: Europeistyka SUM UJ 09.08.06, 22:07
                hehe

czyli po prawie i innych humanistycznych jednolitych magisterskich ciągle można
                zdawac na SUM z europeistyki, tyle tylko, że dopiero po otrzymaniu tytułu mgr a
                nie po 3 roku
                za to jeżeli po 3 roku otrzymuje się tytuł licencjata, tzn studia są 3+2, to
                wtedy można już po trzecim roku, bo ma się licencjat

w sumie jednolote trochę są pokrzywodzone, ale i tak ich tak mało zostaje
              • jsq Re: Europeistyka SUM UJ 10.08.06, 21:34
                dokładnie. pozdr.
        • Gość: ally Re: Europeistyka SUM UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 19:51
          Coś w tym jest bo np na amerykanistyke na SUM biorą średnią i bodajze własnie
          ocene z dyplomu licencjata ( bo chyba o ten dyplom chodzi w ustawie, tak?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka