Dodaj do ulubionych

Przepały i gospodarka smarownicza

IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.02.03, 18:00
Jak donosi Superexpress:

Przepały w krakowskim MPK
Kierowcy krakowskiego MPK muszą płacić za... paliwo do autobusów. Mają
wyznaczone sztywne limity spalania i muszą się ich trzymać. Jeśli wyjeżdżą
więcej, są szarpani po kieszeni. - Najgorzej jest teraz, w zimie. Stoi się w
korkach. Chyba musiałbym pchać autobus, żeby spalił mniej - mówi rozgoryczony
kierowca, który właśnie zapłacił za 20 litrów tzw. przepału.

Kraków
Według ustalonej w MPK normy np. Ikarus na średniej długości trasie spali po
100 km około 36 litrów paliwa. Ani mniej, ani więcej! To ostra norma. Z niej
po miesiącu kierowca jest skrupulatnie rozliczany.

- Robimy więc wszystko, by spalić mniej. Na siłę oszczędzamy. Z przystanków
wyjeżdżamy w żółwim tempie. Na piątym biegu jedziemy 25 na godzinę. Często
wrzucamy na luz. W efekcie... niszczymy autobus, żeby tylko nie dopłacać do
firmy - mówią kierowcy, którzy przyszli do naszej redakcji.

Filomena Serwin, rzecznik krakowskiego MPK nie widzi problemu.

- Instrukcja gospodarki paliwowo-smarowniczej jest znana wszystkim kierowcom -
zaznacza. - Wiemy, że w zimie są korki, dlatego cześć przepałów darujemy
kierowcom. Normy są jednak po to, żeby ich przestrzegać. Kierowcy powinni
unikać ostrej jazdy. Ci z ciężką nogą rzeczywiście mogą to odczuć przy
wypłacie - potwierdza Filomena Serwin.

- Miesiąc temu miałem przepału coś około 20 litrów. Na pewno nie z mojej
winy. Zima, korki! Przecież nie pojechałem Autosanem po papierosy do
osiedlowego kiosku. A i tak dopłaciłem do firmy prawie 50 złotych. Może
wkrótce karzą nam płacić za przyjemność wożenia ludzi - drwi jeden z
kierowców, który "przepalił".

Propozycja mouseta: zatrudnić siłę pomocniczą , pali siano, trochę brudzi ale
np nie wymaga ZUSu, ponadto warto by mpkmany sie zastanowiły czy jest sens
aby Wola Duchacka robiła 13 wjazdów na 139, 2 na 159 i 3 na 501 od HTSu
Obserwuj wątek
    • Gość: Locutus Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.02.03, 06:39
      To jest CHORE!!!
      • Gość: mouset Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.02.03, 16:34
        Pomijając idiotycznosć określeń , już wiem dlaczego wczoraj jechałem wołowym
        154, nie wiem tylko jak to jest w busach bo samochód jest najekonomiczniejszy
        przy 60-80 kmh
        • pavlack Re: Przepały i gospodarka smarownicza 21.02.03, 16:40
          Gość portalu: mouset napisał(a):

> Pomijając idiotycznosć określeń , już wiem dlaczego wczoraj jechałem wołowym
          > 154, nie wiem tylko jak to jest w busach bo samochód jest najekonomiczniejszy
          > przy 60-80 kmh

Zbyrus twierdzi, że przy 110 km/h :D
          • Gość: mouset Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.02.03, 22:50
            Przy 110 głowa Zbyrusa robi sie stożkowa i aerodynamiczna

Ale z przeałem są jaja naprawdę dzis myślałem że nie zdzierżę w 217, gość
            jechał jak anemik w szczytowej formie
            • mapmuh Re: Przepały i gospodarka smarownicza 21.02.03, 23:30
              179 z Dworca na Kurdwanów, po 22. Zastanawiałem się, czemu tak anemicznie ruszamy ze świateł i przystanków... Przepał... Ale jest satysfakcja - kierowca za to dostanie po kieszeni - ciotka obiecała ;-)
              • Gość: kr33 Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 00:32
                Witam wszystkich.Wpadłęm przypadkowo na Waszą stronę i muszę stwierdzić że
                czytam wszystko z ciekawością.A w związku z przepałami,to przez te "kurewskie"
                decyzje przełożonych to nieraz nie ma się na nic czasu,bo trzeba wybierać:albo
                wyjść z auta do budy coś się napić lub odlać(jak jest gdzie),albo myśleć o
                zużyciu paliwa.W dodatku chore rozkłady jazdy.Jedziesz tym samym tempem a na
                jednym odcinku jesteś np. +5 a na drugim -5.I tak źle i tak nie dobrze itp
                itd.Pozdrawiam kierowca pieprzonego MPK.
                • Gość: mouset Do Kr33 IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.02.03, 15:26
                  Witaj Zbawco!!!!! Kr33, wpadaj częściej, bo my lubimy (przynajmniej ja i Adaś )
                  demaskować idiotyzmy i rozrzutnosć.
                  Autobus ma jechać szybko moim zdaniem a nie liczyć przepały, niech kupią ryksze
                  jak chcą oszczędzać
                  Kr! Może wiesz która zajezdnia i jaka linia jedzie na 139 rano 4.31, 4.46 i
                  5.01 z Bronowic
                  • Gość: marcin ha Re: Do mouseta IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 17:45

> Witaj Zbawco!!!!! Kr33, wpadaj częściej, bo my lubimy
                    (przynajmniej ja i Adaś )
                    > demaskować idiotyzmy i rozrzutnosć.

Na razie zdemaskowałeś niezrozumienie problemu, chyba, że
                    żartujesz ;-) To, co proponujesz, czyli - jak rozumiem -
                    zlikwidowanie limitów paliwa, to właśnie przyzwolenie na
                    wywalanie kasy bez żadnego wpływu na szybkość i
                    punktualność, przy pogorszeniu komfortu pasażerów i
                    prawdodpodobnie także bezpieczeństwa ruchu. Czyli właśnie
                    idiotyzm i rozrzutność w najczystszej postaci, bez
                    względu na Twoje intencje.

> Autobus ma jechać szybko moim zdaniem a nie liczyć
                    > przepały, niech kupią ryksze

Autobus nie ma "jechać szybko", tylko punktualnie. Co do
                    szybkości, to z punktu widzenia pasażera (a _tylko_ ten
                    punkt się liczy) istotna jest _jedynie_ handlowa, czyli
                    średnia prędkość między przystankami (dla całego MPK to
                    było w 2000 roku w przypadku autobusów 17,6 km/godz a
                    tramwajów 14,4 km/godz). A szybkość handlową można
                    najskuteczniej zwiększyć zmniejszając czas postoju na
                    przystankach i na czerwonym świetle, a +nie+ przez
                    wysokie prędkości chwilowe, bo one są chwilowe właśnie.

Zresztą to temat na szerszą dyskusję, bo sam fakt że
                    tramwaje w Krakowie mają niższą prędkość handlową niż
                    autobusy to już jest postawienie sprawy na głowie.

• Gość: mouset Re: Do marcina ha IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.02.03, 17:48
                      Proszę mi pokazac w którym miejscu piszę aby znieść limity?

Od kiedy pojazdy palą mniej benzyny na pierwszym i drugim biegu?

I wreszcie nie przedstawiaj tych statystyk, bo pachną mi one biurwokracją z
                      Brożka, a rozkład chyba można zmienić?
                      • Gość: marcin ha Re: Do mouseta IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 18:07

> Proszę mi pokazac w którym miejscu piszę aby znieść
                        >limity?

W całym tym wątku. Chyba, że piszesz sobie dla jaj, tylko
                        żeby coś napisać, na przykład, żeby "jak chcą oszczędzać,
                        kupili sobie riksze albo siłę pociągową na owies", albo
                        że denerwuje cie jadący powoli autobus.

> Od kiedy pojazdy palą mniej benzyny na pierwszym i
                        > drugim biegu?

W tekście superekspresu jest mowa o piątym a nie
                        pierwszym czy drugim biegu. Od kiedy autobusy MPK palą
                        benzynę, a nie olej napędowy?

> I wreszcie nie przedstawiaj tych statystyk, bo pachną
                        > mi one biurwokracją z
                        > Brożka, a rozkład chyba można zmienić?

Nie dyskutujemy o rozkładzie - pewnie, że można go
                        zmienić, ale co z tego. Co do statystyk - mogą ci one
                        pachnieć "biurwokracją z Brożka", ale nie wnosi to nic do
                        dyskusji.

marcin ha
                        • Gość: mouset Re: Do marcina ha IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.02.03, 19:09
                          Ciekawe ilu psażerów wkurzonych wolną jazdą autobusu interesuje statystyka?
                          A poza tym na piatym biegu naprawdę trudno spotkać autobus, zreszta nie ma
                          gdzie takiej prędkości rozwinąć
                          A riksze i koń to zart, jeśli jeszcze nie zauważyłeś
                          • Gość: marcin ha Re: Do marcina ha IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 20:46

> Ciekawe ilu psażerów wkurzonych wolną jazdą autobusu
                            > interesuje statystyka?

Autobus ma jeździć _zgodnie z rozkładem_, a nie "szybko".
                            Skargi dotyczące punktualności są jak najbardziej
                            istotne, szybkości - nie mają najmniejszego sensu.

Zwłaszcza, że liczy się prędkość średnia, handlowa,
                            między końcowymi przystankami, a nie że tak powiem rajdy
                            szalonych kierowców na długich prostych i na odcinkach
                            specjalnych, które to rajdy mają +znikomy+ wpływ na
                            prędkość handlową, za to zasadniczy na zużycie paliwa.

> A poza tym na piatym biegu naprawdę trudno spotkać
                            > autobus, zreszta nie ma gdzie takiej prędkości rozwinąć

No to po pierwsze: nie zrozumiałeś dokładnie tekstu
                            superexpresu, który tu wkleiłeś, a po drugie autobus na
                            piątym biegu można spotkać relatywnie często. Nawet jeśli
                            jedzie 25 km/godz - jeśli wierzyć tekstowi z SE.

> A riksze i koń to zart, jeśli jeszcze nie zauważyłeś

Cie choroba.

marcin ha
                            • Gość: mouset Re: Do marcina ha IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.02.03, 21:06
                              A nie można pogodzić rozkładu z prędkością? bo ja problemu nie widzę
                              • kuba203 Re: Do marcina ha 22.02.03, 22:56

> A nie można pogodzić rozkładu z prędkością? bo ja problemu nie widzę

No przecież Ci cały czas tłumaczy, że to nie ma większego znaczenia, jak
                                szybko jedzie autobus między przystankami, jeśli chcemy mieć szybsze autobusy,
                                to musimy im polikwidować przystanki, i wydzielić specjalne pasy ruchu, żeby
                                nie stały w korkach. I tyle. A prędkość chwilowa miałaby znaczenie, gdyby
                                autobus zamiast 40 jechał 200km/h.
                                • Gość: mouset Re: Do marcina ha IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.02.03, 23:42
                                  Wiem co to jest prędkosć chwilowa, ale zdrowy rozsądek wymaga jednak szybszej
                                  jazdy niż 20 kmh
                                  • Gość: Locutus Re: Do marcina ha IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.02.03, 00:19
                                    No i dochodzimy do tego, co postuluje Towarzysz Doktor Zbigniew "Zbyrus" Rusek -
                                    wybudowanie autostrad wewnątrz Krakowa, uprzywilejowanie autobusów na takich
                                    samych zasadach jak pogotowia, policji, czy straży pożarnej oraz ograniczenie
                                    przystanków do początkowego i końcowego ;-) ROTFL
                                    • Gość: marcin ha Re: Do marcina ha IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 01:49
                                      Gość portalu: Locutus napisał(a):

> No i dochodzimy do tego, co postuluje Towarzysz Doktor
                                      > Zbigniew "Zbyrus" Rusek
                                      > -
                                      > wybudowanie autostrad wewnątrz Krakowa,

Nie znam tego legendarnego człowieka, ale wydzielone pasy
                                      i ulice dla autobusów są od lat rzeczywistością w wielu
                                      krajach - od Kurytyby w Brazylii począwszy, a na miastach
                                      Holandii skończywszy. Tak samo pierwszeństwo dla
                                      autobusów na takich pasach na sygnalizacji świetlnej.
                                      Oczywiście, że nie wszędzie, na wszystkich ulicach i
                                      skrzyzowaniach, ale to jest elementarz, chyba że
                                      traktujemy transport zbiorowy w miastach w kategoriach li
                                      tylko licealnego trainspottingu, wtedy istotnie
                                      wystarczają numery boczne.

Co do likwidacji przystanków - temat jest śliski, bo
                                      Kraków nie ma w ogóle koncepcji tras, ani autobusowych
                                      ani tramwajowych tylko same "naleciałości historyczne" w
                                      postaci kłębowiska linii zewsząd do zewsząd,
                                      nieczytelnego, bez jakiejkolwiek hierarchii i z
                                      przystankami co 200 metrów do których mieszkańcy są
                                      przyzwyczajeni od trzeciego pokolenia; stąd próba
                                      likwidacji czegokolwiek jest skazana na krzyk protestu i
                                      niemożność.

marcin ha
                                      • Gość: mouset Re: Do marcina ha IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 23.02.03, 21:13
                                        Teraz zgadzamy sie w 100% , pasy wydzielone proszę bardzo, od ręki powinny byc
                                        na alejach w drugą stronę, wysadzić to nieszczęsne skrzyżowanie
                                        Prądnicka/Wrocławska/Aleje w powietrze, Lubicz i Powstania Warszawskiego to
                                        samo, to są przyczyny przepałów!!!!!

A co do chaosu linii, zgadza sie, jakieś nieokreślone sentymenty z PRL nie
                                        pozwalają na likwidację lub zmiany takich jak 16, 17, 20, 21 czy 132 lub 138
                                        Odwaga w nowych planach skończyła się gdy likwidowano 125 stare
                                        • Gość: Locutus Re: Do marcina ha IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.02.03, 23:39
                                          Jak najbardziej popieram wydzielenie pasów dla zbiorkomu. Ale z wybudowaniem
                                          autostrad wewnątrz Krakowa będzie już cienko ;-) Tak samo z likwidacją
                                          przystanków - zwiększyłaby się prędkość przewozów, ale tak naprawdę byłoby
                                          gorzej - bo do czasu dojazdu trzeba by było jeszcze doliczać czas spacerku do
                                          rzeczywistego celu. Natomiast co do bezsensu obecnego układu linii zgadzam się
                                          w zupełności. Przydałoby się ściągnąć jakiegoś planistę z Kurytyby (no dobra,
                                          wiem, że tam mają kilkanaście przedsiębiorstw i każde sobie rzepkę skrobie, ale
                                          za to bardzo skutecznie), żeby przeprojektował ten układ linii, a najlepiej
                                          zrobił go zupełnie od nowa. Stare babcie długo nie mogłyby się przestwaić, na
                                          stówę wywołałoby to protesty, ale skoro miałoby pomóc, to jestem za.
                                        • bzyyk1 Re: Do marcina ha 27.06.03, 00:05
                                          Polska (Kraków)to taki dziwny kraj, w którym MUSI się skręcać w każdą ulicę i
                                          dokładać światła na każdym rondzie.Jaki problem zakazać skęcać w lewo? Zrobić
                                          więcej jednokierunkowych ulic i wolny od ruchu pas dla MPK i Taxi.Potrzeba
                                          trochę farby i konsekwencji w karaniu wysokimi mandatami.Jakim prawem busiarze
                                          hasają po istniejących pasach dla MPK? Czyżby jakaś spółka córka?
                                      • bzyyk1 Re: Do marcina ha 26.06.03, 23:56
                                        Gość portalu: marcin ha napisał(a):

> Co do likwidacji przystanków - temat jest śliski, bo
                                        > Kraków nie ma w ogóle koncepcji tras, ani autobusowych
                                        > ani tramwajowych tylko same "naleciałości historyczne" w
                                        > postaci kłębowiska linii zewsząd do zewsząd,
                                        > nieczytelnego, bez jakiejkolwiek hierarchii

Kraków nie ma koncepcji tras? Czy MPK ma koncepcję? Co zrobiło aby to zmienić?
                                        Kto to jest Kraków?

>i z przystankami co 200 metrów do których mieszkańcy są
                                        > przyzwyczajeni od trzeciego pokolenia; stąd próba
                                        > likwidacji czegokolwiek jest skazana na krzyk protestu i
                                        > niemożność.
                                        >

To najlepiej położyć się i nic nie robić.Jak będze MPK komunikować się z
                                        mieszkańcami to napewno znajdzie zrozumienie dla takich zmian.Trzeba być
                                        twardym i konsekwentnym. Podwyżki cen biletów też budzą protesty, a są
                                        wprowadzane w życie.

• Gość: mouset Re: Do marcina ha IP: 62.233.183.* 27.06.03, 02:28
                                          Mądrze mówisz bzyyk, MPK nie ma żadnej koncepcji tras, a przed zmianami obawia
                                          sie straszliwie
                  • Gość: kr33 Re: Do Kr33 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 11:24
                    Serwus.Na razie nie wiem ale może się dowiem.Nie obiecuję.W każdym razie Wola
                    prawdopodobnie-na 70%.A w sprawie przepałów to sory ale nie mam nerwów do tego
                    tematu.Są kier.którzy mają czasami nawet po 70 do 80 litrów w tył.Na
                    rzazie,wolę sie nie demaskować,chciałbym jeszcze trochę popracować.Hej.
                    • Gość: Śledczy Re: Do Kr33 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 22:57
                      Kr33 to nie kto inny jak Lestat z forum Huberta i Irka.
                      Nasze forum olał ciepłym moczem, a tam znalazł pana do konwenansów niejakiego
                      Zbigniewa. No cóż, a wydawał się być normalnym człowiekiem. Żeby tylko tam nie
                      złapał zapalenia ucha! tam są takie przeciągi.
                  • Gość: kr33 Re: Do Kr33 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 11:45
                    Idiotyzmów u nas ci dostatek,a biurokracji bez liku.Np:Zepsuł się autobus,GDR
                    (główny dyspoz.ruchu)spisuje moją awarię,pogotowie autobusowe(mechanik)po
                    naprawie spisuje moją awarię,w swoje papiery jak i w moją kartę
                    drogową,zjeżdżam awaryjnie na zaj.,dyspoz.zajezdniowy spisuje moją awarię i
                    jeszcze ja muszę napisać raport dlaczego zepsuł mi się autobus i zjechałem
                    awaryjnie,no i na koniec ,odstawiając auto na warsztat wpisuję w książke
                    usterek co mechanik ma naprawić...chyba nie pominąłem niczego.Nic więcej nie
                    dodam bo morze być urzyte przeciwko mnie.Jak się to muwi?Wysokie Forum
                    odmawiam odpowiedzi na powyższe pytania bo morze zagrażać mojemu
                    bezpieczeństwu...He,he,he.
                    • Gość: mouset Re: Do Kr33 IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 23.02.03, 21:10
                      Jasne! Nie będziemy pytać o numery, nazwiska i inne demaskatorskie sprawy,
                      ilość biurokracji przy awarii faktycznie straszna, ciekawe kto trawi te tony
                      śmieci potem?
                      Widziałem też że inspekcja lubi fotografować nawet jak uszkodzenia są niewielkie
                      Ciekawe czy są też spec goście od gazetek ściennych? Hihihihi

PS za 139 z góry wielkie dzięki!!!!!!!
                      • Gość: kr33 Re: Do Kr33 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.03, 00:58
                        Mam to co Chciałeś dokładniej.A więc:139 4.31(robi 439-4 Płaszów),4.46(439-6
                        Wola),5.01(439-8 Wola).A w sprawie biurokracji.MPK pomimo że dzięki nim mam
                        pracę,to za marnotrawienie papieru i niszczenie środowiska naturalnego(czyli
                        lasów),jak równierz marnotrawienie kasy na takie bzdety jak pisanie o jednej
                        rzeczy na "tysiącach" stron, podał bym do sądu.Ale to tylko moje takie
                        tam...Jeszcze mała ciekawostka.Dziś pracowałem na 502(sorry to już jest
                        wczoraj 23-go)czyli niedziela.Niedość że norma paliwa mniejsza od normy z dnia
                        powszedniego,to jeszcze rozkład taki że dziurę w podłodze robię wciskając gaz
                        aby wyrobić w rozkładzie.Na niektórych odcinkach opużnienia w zależności od
                        tego ile np. jeszcze biletów trzeba sprzedać dochodziła do 10
                        (słownie:dziesięciu)minut.Przyjeżdżam na Pl.Centralny po odjeździe.Przekręć
                        film,objedź PL.Centralny do okoła i jeszcze nie zaczęli do mnie wsiadać,a już
                        powinienem być pod Wandą.To jak mam nie mieć przepału.Nie wspominając o tym że
                        człowiek podk...ny na całego.Czytając niektóre wypowiedzi zaciskam zęby żeby
                        nie rzucać mięsem na lewo i prawo.Sorry chłopaki,ale wszystkie widzimisie
                        przełożonych jakie wchodzą w życie denerwują ludzi czyli pasażerów,ale i tak
                        obrywa się nam,no bo,najbliżej do nas i najlepiej nas sp...ć za
                        wszystko.Poniosło mnie trochę po tej dzisiejszej sorry wczorajszej 502-ce.15
                        min.przerwy śniadaniowej.Przyjedziesz 5 w tył zostaje Ci może 10,może 8 min.I
                        co mam w te 8 min. zrobić?Z trzech kanapek jedna często ląduje do kosza.Bo już
                        jest odjazd,już ludziska na zegarki patrzą i o 1 min.opuźnienia by Ci łeb
                        odcięli.Dobra trafia mnie szlak,więc muszę już kończyć żeby potem nie żałować
                        czegoś co powiedziałem.Małe sprostowanie:nie trzymam strony wszystkich
                        kierowców,bo są też i barany delikatnie mówiąc.No ale cóż,w każdym stadzie
                        jest czarna owca.Jutro(cholera tzn.dziś) mam wolne i mam w głębokim poważaniu
                        MPK.Do momentu jak będę znowu musiał się ubierać w ten ku...ski mundurek.Baj
                        baj...
                        • Gość: mouset Re: Do Kr33 IP: 149.156.15.* 24.02.03, 11:03
                          Gość portalu: kr33 napisał(a):

> Mam to co Chciałeś dokładniej.A więc:139 4.31(robi 439-4 Płaszów),4.46(439-6
                          > Wola),5.01(439-8 Wola).
                          WIELKIE DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!JESZCZE RAZ DZIĘKI!!!!!!!!!

MPK pomimo że dzięki nim mam
                          > pracę,to za marnotrawienie papieru i niszczenie środowiska naturalnego(czyli
                          > lasów),jak równierz marnotrawienie kasy na takie bzdety jak pisanie o jednej
                          > rzeczy na "tysiącach" stron, podał bym do sądu.
                          Święte słowa! Marnotrawstwo przede wszystkim, podobnie jak zjazdy z Bieńczyc,
                          czy nie można dać tam wiecej ikarusów??

Dziś pracowałem na 502(sorry to już jest
                          > wczoraj 23-go)czyli niedziela.Niedość że norma paliwa mniejsza od normy z
                          dnia powszedniego,to jeszcze rozkład taki że dziurę w podłodze robię wciskając
                          gaz wyrobić w rozkładzie.Na niektórych odcinkach opużnienia w zależności od
                          > tego ile np. jeszcze biletów trzeba sprzedać dochodziła do 10
                          > (słownie:dziesięciu)minut.Przyjeżdżam na Pl.Centralny po odjeździe.Przekręć
                          > film,objedź PL.Centralny do okoła i jeszcze nie zaczęli do mnie wsiadać,a już
                          > powinienem być pod Wandą.To jak mam nie mieć przepału.Nie wspominając o tym
                          że
                          > człowiek podk...ny na całego.Czytając niektóre wypowiedzi zaciskam zęby żeby
                          > nie rzucać mięsem na lewo i prawo.
                          Zgadzam sie z tobą. jest tu taki jeden który uważa ze problemu nie ma i norma
                          to świętosć, ale cóż , wydaje mi sie że 502 ma qrewsko naciagnięty rozkład, na
                          innych liniach chyba jest lepiej, nie?
                          Co do mundurku to ci współczuję, MPK nie stać na lepsze wzory

• Gość: kr33 Re: Do Kr33 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.03, 20:59
                            Są garnitury,ale...Na temat rozkładów to temat morze, np.Kaspijskie :-)Gdzieś
                            tu było coś o filmach do przegubów.Właśnie ja na stałe mam przeguba i będzie
                            wolna chwila to wam chłopy podam.Na razie do spania bo o 2.00 muszę wstać do
                            tej kur... roboty. ToCiPa, znaczy się na razie...hej!
                            • Gość: ADAŚ Do Kr33 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 21:15
                              Kr33

ADAŚ mówi: FAJNY Z CIEBIE FACET - witaj w naszym klubie.
                              • Gość: Locutus Locutus mówi to samo co Adaś n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.02.03, 23:49
                            • Gość: mouset Re: Do Kr33 IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 25.02.03, 07:44
                              Jestes mega-gość ale dobrze ze masz na stałe przeguba, bo w melonie mógłbyś
                              zmarznąć hihi, za filmy thanks z góry!
                              • Gość: kr33 Re: Do Kr33 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.03, 11:34
                                a oto film we własnej szacie:
                                1.ZJAZD DO ZAJEZDNI
                                2.AWARIA
                                3.PRĄDNIK CZERWONY
                                4.TYNIEC KAMIENIOŁOM
                                5.KAMPUS UJ
                                6.PRĄDNIK BIAŁY ZACHÓD
                                7.RUCZAJ
                                8.WIECZYSTA
                                9.MISTRZEJOWICE
                                10.CZYŻYNY PKS
                                11.AZORY
                                12.DWORZEC GŁÓWNY
                                13.CA HTS
                                14.NOWY KLEPARZ
                                15.BRONOWICE NOWE
                                16.AL.PRZYJAŹNI
                                17.CHEŁM
                                18.CICHY KĄCIK
                                19.OŚ.PIASTÓW
                                20.GÓRKA NARODOWA
                                21.PIASKI NOWE
                                22.BRONOWICE MLECZARNIA
                                23.CA HTS
                                24.AZORY
                                25.BIEŻANÓW NOWY
                                26.OŚ.KURDWANÓW
                                27.MOST GRUNWALDZKI
                                28.OŚ.RŻĄKA
                                29.PRĄDNIK BIAŁY
                                30.MYDLNIKI
                                31.AWARIA
                                32.ZJAZD DO ZAJEZDNI.
                                A gdzie k...a Cmentarz Batowice? Na razie.
                                • marcin177 Re: Do Kr33 25.02.03, 15:35
                                  Do cmentarza bdziecie jechac z szyldami po staremu hihihih
                    • bzyyk1 Re: Do Kr33 26.06.03, 23:58
                      ISO
    • Gość: marcin ha Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 08:25

> Kierowcy krakowskiego MPK muszą płacić za... paliwo do
      > autobusów. Mają wyznaczone sztywne limity spalania i
      > muszą się ich trzymać. Jeśli wyjeżdżą
      > więcej, są szarpani po kieszeni.

I dokładnie tak powinno być. Koszty muszą być ostro
      pilnowane, a to jeden z najlepszych sposobów. Zobaczcie
      sobie, jak jeżdżą taksówkarze, którzy sami sobie kupują
      benzyne, gaz czy ropę: żadnego gwałtownego ruszania czy
      ostrej jazdy. Nie ma w tym żadnej "sensacji". A jak ktoś
      w MPK tak nie potrafi jeździć, to chętnych do pracy nie
      brakuje.

marcin ha
      • dzidek02 Re: Przepały i gospodarka smarownicza 22.02.03, 09:43

> I dokładnie tak powinno być. Koszty muszą być ostro
        > pilnowane, a to jeden z najlepszych sposobów. Zobaczcie
        > sobie, jak jeżdżą taksówkarze, którzy sami sobie kupują
        > benzyne, gaz czy ropę: żadnego gwałtownego ruszania czy
        > ostrej jazdy. Nie ma w tym żadnej "sensacji". A jak ktoś
        > w MPK tak nie potrafi jeździć, to chętnych do pracy nie
        > brakuje.
        >
        > marcin ha
        Jakby to powidział Kuba Wojewódzki "obrzygałeś mnie swoim postem"
      • Gość: kr33 Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.03, 21:58
        Słuchaj.Czytając te słowa trafia mnie.Zawsze uważam że najwięcej i nie na
        temat mają do gadania ci którzy nie znają się na rzeczy , ponieważ nie "siedzą
        w temacie".Jeżeli byś pojeździł w MPK tak jak ja np., czyli 20 lat, Twoje
        zdanie na ten temat było by zupełnie inne.
        • Gość: mouset Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.03.03, 10:22
          Niektórzy ograniczają się tylko do taboru w "miłośnictwie" komunikacyjnym, mało
          kto potrafi docenić pracę za kółkiem ponieważ wielu osobom wydaje sie że jest
          to kręcenie kółkiem, wszystkim tym przypominam że kierowca za byle g....
          odpowiada przed prokuratorem, a jak ma nie być zmęczony skoro np. dzis
          zauważyłem że 115 ma 7 minut postoju na pętli
        • Gość: dyrekcja cyrku Re: Sprzątaczki znają się najlepiej? IP: *.plusgsm.pl 02.03.03, 14:44
          Gość portalu: kr33 napisał(a):

> Słuchaj.Czytając te słowa trafia mnie.Zawsze uważam że
          najwięcej i nie na
          > temat mają do gadania ci którzy nie znają się na rzeczy
          , ponieważ nie "siedzą
          > w temacie".Jeżeli byś pojeździł w MPK tak jak ja np.,
          czyli 20 lat, Twoje
          > zdanie na ten temat było by zupełnie inne.

MPK nie jest dla kierowców, tylko dla pasażerów i dla
          podatników, którzy łożą ciężkie miliony na utrzymanie tej
          firmy. Podobnie PKP i wszytkie inne przedsiębiorstwa
          świadczące jakiekolwiek usługi.

Zapamiętaj to sobie raz na zawsze - kasjerka w banku nie
          jest od zarządzania bankiem, sprzątaczka może walczyć o
          swoje prawa, wyższą pensję, ale z faktu, ze gdzieś
          pracuje 20 lat nie wynika, że się na swojej firmie którą
          sprząta "zna". Choć pewnie niejedno może opowiedzieć :-)

Limity paliwa zapobiegają ordynarnej kradzieży ropy,
          którą można sprzedawać na lewo. Dzieki temu (miedzy
          innymi) przedsiebiorstwo jakos działa i zatrudnia ludzi.

Szanujmy swoją pracę, ale to znaczy także: znajmy swoje
          miejsce.
          • Gość: ADAŚ do dyrekcji IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 15:02
            Szanowna dyrekcjo

Tak się składa, że pracuję w firmie prywatnej, w której też rejestruje się
            wozokilometry. Są nawet do tego stworzone programy.
            Jednak nie ma czegoś takiego, że nie wolno "spalić więcej niż...", bo wiemy co
            się dzieje na ulicach.
            Dlatego też uważam, że kr33 ma prawo się wqrwiać, bo zakładam, że owej ropy nie
            kradnie, a chce jeździć jako kierowca, który zwraca uwagę na drogę,
            bezpieczeństwo i punktualność, a nie na to czy aby przypadkiem nie wyrobił już
            limitu paliwa. MPK jest dla pasażerów - zgoda, ale czy kierowca i jego rodzina
            nie są też pasażerami. Przecież kierowca nie jeździ 24h/dobę.
            Stąd kr33 ma rację w tym co pisze. Dopóki samemu się nie zazna tego, co robią
            inni, nigdy się nie zrozumie sytuacji owych ludzi.
            • Gość: kr33 Re: do dyrekcji IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 16:29
              Witam.Na temat"dyrekcji" sie nie wypowiadam.I wogule miałem się już nie
              wypowiadać.Ale nie mogę pozostać bez jednego może dwuch zdań.Pierwsze dziękuję
              za słowa otuchy,po których sądzę że jeszcze w tym kraju są ludzie.Dzięki
              ADAŚ.Po drugie ktoś tu wspomniał o 7-iu min. na 115-
              ce.Panu"dyrektorowi"proponuje potrzymać nie raz przez 8-9 godz.gówno w dupie i
              wysrać się dopiero w domu po pracy o 1-szej w nocy,bo na to nie było przez ten
              czas zrobić potrzeby.A trzymanie kału w 4-rech literach po parę godzin grozi
              wieloma powikłaniami żołądkowymi,do tego stres że nie zdążę na przerwę
              itd.Wylądujesz człowieku na L-4.Potem przy jakichś premiach czy czymkolwiek
              kierownictwo Ci powie:...no panu się nie należy bo miał pan wtedy i wtedy
              absencję chorobową.Albo są zniszczenia w autobusie i nie złapałeś nikogo(lub
              nie chciałeś bo ich było 2-ch,3-ch a ty jeden,bo niby dlaczego ma ci ktoś
              pomóc),wtedy ci powiedzą:...dlaczego pan ich nie zatrzymał,nie dba pan o
              powierzony sprzęt.Nie wywiązuje się pan z obowiązków.Itp. itd.Wracając do
              przerw na 130 w tygodniu nie ma praktycznie czasu i przez ileś godz. tam i z
              powrotem gonisz jak pop...Starczy bo rozpisałem się niepotrzebnie i za
              dużo.Jeszcze raz:dopuki się nie pozna sprawy od wewnątrz to można sobie
              perd...ile wlezie.Ten od "dyrekcji" byłby dobrym dyktatorem.Żegnam.
              • Gość: mouset Re: do dyrekcji IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 10.03.03, 08:12
                Tak tak "dyrektor cyrku" obnażył swoje prawdziwe oblicze , pewnie dołuje innych
                w jakimś łajnie albo.... sam jest dołowany, co do g..... w d.... jak
                najbardziej popieram to drakońska rzecz i grozi powikłaniami
                Kr! Czy jest w ogóle jakaś linia gdzie można zapalic spokojnie i się wysrać?
                • Gość: kr33 Re: do dyrekcji IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 19:45
                  Bogu dzięki jeszcze istnieją...
                  • marcin177 Re: do dyrekcji 13.03.03, 13:51
                    An można poznać ich numery?
          • Gość: mouset Re: Sprzątaczki znają się najlepiej? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.03.03, 19:12
            Może w swoim cyrku tak pomiatasz ludźmi?! Gratuluję chamstwa! Uważaj nikt nie
            jest niezastapiony i Ty tez możesz dostać kopa w d......
          • Gość: Locutus Aleś waść cyrk odstawił... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 09.03.03, 23:56
            Ty chyba nie wiesz, co piszesz... głupi czy z policji? ;-)
            • Gość: mouset Re: Aleś waść cyrk odstawił... IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 10.03.03, 08:12
              Głupi, głupi, biedny człowiek
      • Gość: mouset Marcin hahahahaha IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 31.05.03, 18:43

> I dokładnie tak powinno być. Koszty muszą być ostro
        > pilnowane, a to jeden z najlepszych sposobów. Zobaczcie
        > sobie, jak jeżdżą taksówkarze, którzy sami sobie kupują
        > benzyne, gaz czy ropę: żadnego gwałtownego ruszania czy
        > ostrej jazdy. Nie ma w tym żadnej "sensacji". A jak ktoś
        > w MPK tak nie potrafi jeździć, to chętnych do pracy nie
        > brakuje.
        >
        Oczywiście, a wszystkich ma szlag trafiać bo kierowca nie może dodac gazu, MPK
        jest tak zinstruowaną instytucją że rzygać się chce czytając Twoje wypociny
    • Gość: ADAŚ Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:37

Ci z ciężką nogą rzeczywiście mogą to odczuć przy
      > wypłacie - potwierdza Filomena Serwin.

A Ci z ciężką buzią i wypowiadanymi durnotami też są rozliczani przy
      wypłatach ????

Jestem zbulwersowany - naprawdę.
      • Gość: ADAŚ Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:39
        I w ogóle sprawa nadaje się do szerszego rozdmuchania. Przecież to skandal.

A motormanów za prąd też karcą. W tym MPK pracują rzeczywiście .... (nie
        napiszę dalej, każdy może sobie samemu coś dopowiedzieć).
      • Gość: mouset Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.02.03, 17:39
        ROTFL

Buachachachacha

Z ciężką buzią i bardzo lekką (bo pustą) głową
        • pavlack Re: Przepały i gospodarka smarownicza 24.02.03, 15:29
          Jeszcze w sprawie max prędkości: dzisiaj według wskazań prędkościomierza
          pokładowego :D w BK244 na odcinku Dywizjonu 303 - Stella Sawickiego jechałem
          Ikarusem 110 km/h :D
          • Gość: mouset Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.02.03, 16:23
            Gdzie się zatrzymaliście? Pod M1? :DDDD?
            • pavlack Re: Przepały i gospodarka smarownicza 24.02.03, 21:38

> Gdzie się zatrzymaliście? Pod M1? :DDDD?

Nie :D w połowie drogi między Dywizjonu 303 a Stella - Sawickiego kierowca
              zdjął nogę z gazu zupełnie i do świateł dojechaliśmy z rozpędu :D
              • Gość: mouset Przepały IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 18.03.03, 22:05
                Teraz będzie jazda na luzie hihijhi
                • pavlack Re: Przepały 18.03.03, 22:08
                  Hehehe :-D
                  Jazda na oparach paliwa ;-P
                  • Gość: mouset Re: Przepały IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.03.03, 22:50
                    Dzis znowu miałem zaszczyt podziwiać anemiczne wyczyny , tak koleś jechał na
                    luzie że światła zdążyły się zmienić DWA RAZY!!!!!!!
              • Gość: mouset Re: Przepały i gospodarka smarownicza IP: *.cm-uj.krakow.pl 27.05.03, 15:11
                Nie zdjął nogi za to kierowca BK291 na 501, Armii Krajowej zrobiliśmy w 1:10
    • Gość: mouset brak przepału IP: *.cm-uj.krakow.pl 19.05.03, 15:15
      Niestety coraz więcej kierowców jeździ na luzie, jest to szczególnie irytujace
      jak się stoi obok i widzi że na najbliższe światła na pewno nie zdążymy, bo pan
      chce "miękko" podjechać jak już będzie czerwone. To jest koszmar zwłaszcza rano
      jak kazdy się spieszy
      • Gość: Locutus Re: brak przepału IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 19.05.03, 23:56
        Niestety... mnie to też koszmarnie wpierdala... no ale cóż... MPK, jak zwykł
        mawiać Misiek K, należy się szacunek i MPK wie co robi i w ogóle jest takie
        idealne i cudowne, że tylko listy gratulacyjne wysyłać...
        • Gość: mouset Re: brak przepału IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 20.05.03, 12:06
          Cmok, cmok, Buzi!!!!! dla MPK m.in. za to że drzwi w 124 się nie domykają rano,
          za to że 428 jeszcze żyje i wraz ze 192 jedzie pusty, za komunikację na
          Klinach, Bronowicach Wlk i Kużnicy
          • Gość: Locutus Nie znasz się... ROTFL IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.05.03, 00:38
            Idealnie jest! Cicho siedź!!! I MPK nie buzi-buzi, tylko buzi-dupci bez
            wazeliny, jak zwykł praktykować kolega Misiek K...
            • Gość: mouset Re: Nie znasz się... ROTFL IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 09:38
              Ewentualnie ciut towotu
    • Gość: mouset Pochwała za przepał IP: 62.233.183.* 26.06.03, 21:20
      Dziś kierowca 502 nie bacząc na idiotyczne przepały przypalił na Bora do 85
      kmh , jechał środkowym pasem aż miło, cały czas mi się chciało śmiać bo leciała
      muzyczka z Benny Hilla pasująca jak ulał do tempa jazdy, wyprzedził 3
      zawalidrogi: 129, 159 i 128
    • Gość: mouset Gospodarka lakiernicza IP: 62.233.183.* 29.06.03, 19:14
      Jak donoszą dwa niezależne źródła , malowanie autobusów odbywa sie ......wałkami
      cóż jak jest kasa na przewóz kasowników i siedzeń do Walcowni i Pleszowa (wg
      MPK strasznie nierentownych) to za krótka kołdra nie starcza na utrzymanie
      automatów do malowania
      • Gość: ADAŚ Re: Gospodarka lakiernicza IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 19:55
        A propos lakieru, wcale nie zdziwiłbym się, gdyby w najbliższym czasie ponownie
        reklamę dostał 780+781, z którego właśnie zszedł Ascorutical.
        • Gość: mouset Re: Gospodarka lakiernicza IP: 62.233.183.* 29.06.03, 20:16
          no wałkiem pewne reklamy byłoby ciężko stworzyc
    • Gość: mouset Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.ghnet.pl 24.11.03, 20:17
      Tak mnie zastanawia sprawa tego PS032 co tak zasuwał, jak się ma do tego
      oszczędna gospodarka paliwowa?
      • Gość: SW Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 23:28
        Przepaly robi sie przede wszystkim na nieumiejetnym ruszaniu - przede wszystkim
        z przystankow. Mozna jezdzic szybko i oszczednie :) To rowniez kwestia
        dynamiki. Jasli wciskasz pedal w podloge kiedy sie da - to jasna sprawa ze
        bedzie przepalac.

pozdrawiam
        SW
        • Gość: mouset Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.ghnet.pl 25.11.03, 08:03
          Masz rację SW, na czwórce z gazem nie pali się tyle
          • Gość: SW Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 10:21
            ta. zwlaszcza w PS032 gdzie jest 3-biegowa skrzynia voitha.
            • Gość: mouset Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.ghnet.pl 25.11.03, 13:04
              Mniejsza o szczegóły, chodziło mi o analogie z samochodem
              Masz wolne czy jeździsz na zmianie B?
              • Gość: SW Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:17
                zmiana B.
                No analogia jest dobra - im wyzszy bieg tym nizsze spalanie.

Pozdrawiam
                SW
                • Gość: mouset Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.ghnet.pl 25.11.03, 13:44
                  Napisałbyś kiedyś do mnie SW :(
                  mouset@gazeta.pl
                  lub
                  gabriel.w1@wp.pl
                  • Gość: SW Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 00:00
                    Heja
                    Napisal wogole czy cos konkretnego? :)

pozdrawiam
                    SW
                    • Gość: mouset Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.cm-uj.krakow.pl 26.11.03, 12:39
                      W ogóle , a konkretniej to ja do Ciebie napiszę
                      • Gość: sw Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 13:18
                        poszlo n:)
                        • Gość: mouset Re: Przepały a "ku rozwadze dyrekcji" IP: *.cm-uj.krakow.pl 28.11.03, 15:06
                          Sorry ze nie pisałem jeszcze, ale zaraz to nadrobię
    • Gość: ADAŚ KR 33 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 18:27
      Ciekaw jestem co tam u niego, naszego kumpla kiermana !!!

Może to jest ten z niedzielnej "111" ???
      • Gość: mouset Re: KR 33 IP: 217.96.109.* 25.11.03, 22:54
        Kr33 był z Płaszowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka