Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie mieszkania

IP: *.zax.pl 08.09.06, 11:49
Chciałabym dowiedzieć się, jak się mają do siebie koszty ogrzewania mieszkania gazem i energia elektryczna z MPECu?CO jest tańsze na dłuższą metę?Pytanie wzięło się stąd,że nasz developer postanowił zrezygnować z instalacji gazowej i założyć elektryczną właśnie, tłumacząc to wciąż rosnącymi cenami gazu i wysokimi kosztami eksploatacji instalacji gazowej...będę wdzięczna za wszelkie info.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Ogrzewanie mieszkania IP: 62.233.162.* 08.09.06, 13:17
      Chodziło Ci chyba o to, że zamiast kuchenki gazowej będzie elektryczna? Ciepła
      woda i ogrzewanie będzie z MPEC-u? Budynek bez instalacji gazowej?
    • mtabak Re: Ogrzewanie mieszkania 08.09.06, 13:59
      Hej Gaba... teraz spotykamy się tu... :)

Powiem Ci tam.. Kuzynka mojej żony mieszka w TBS'ie Budremu na Ks. Meiera.
      Tammają właśnie gaz i z ich przyczyny u nas na Jancarza zrobili MPEC i prąd. Z
      tego co mi opowiadała mają kotłownię gazową na osiedlu i za ogrzewanie
      przychodziły im strasznie kosmiczne rachunki.Do tej pory za pomocą adwokacinów
      próbują dojść do ładu z BUdremem...
      Tak że ja powiem Ci cieszę się z tego..

Drugi przykład to TBS POŁUDNIE o którym teraz głośno. Im też w osiedlowych
      kotłowniach gazowych "paliła" firma prywatna i ... wszystkich przekręcała na
      rachunkach. MYślę że lepszy będzie MPEC choć nie najtańszy. Najlepiej by było
      jakby był gaz i możliwość zamontowania pieców dwufunkcyjnych. Mój kolega tak ma
      i w najsroższe zimy 70m2 mieszkania ogrzewa za 250 zł miesięcznie

Pozdrawiam,
      • zbigniew74 Re: Ogrzewanie mieszkania 08.09.06, 14:08
        mtabak napisał:

> MYślę że lepszy będzie MPEC choć nie najtańszy. Najlepiej by było
        > jakby był gaz i możliwość zamontowania pieców dwufunkcyjnych. Mój kolega tak
        ma
        >
        > i w najsroższe zimy 70m2 mieszkania ogrzewa za 250 zł miesięcznie

To straznie drogo ja 60m2 ogrzewam do 160zł w zimie zwykle do 100zł wystarcza.
        Ogrzewanie z MPEC-u.
        • Gość: kr Re: Ogrzewanie mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:31
          Najlepsze jest jednak gazowe indywidualne (piec dwufunkcyjny). Za ogrzewanie
          mieszkania o powierzchni ponad 60m2, położonego na ostatnim piętrze do tego od
          strony zachodniej w ostatnią zimę nie przekraczaliśmy 250 zł/2 miesiące. W tym
          jeszcze gaz do kuchenki i piekarnika.
          • zbigniew74 Nie bronię MPEC-u:) 08.09.06, 15:47
            Gość portalu: kr napisał(a):

> Najlepsze jest jednak gazowe indywidualne (piec dwufunkcyjny). Za ogrzewanie
            > mieszkania o powierzchni ponad 60m2, położonego na ostatnim piętrze do tego od
            > strony zachodniej w ostatnią zimę nie przekraczaliśmy 250 zł/2 miesiące. W tym
            > jeszcze gaz do kuchenki i piekarnika.

Ale 250zł to dużo jak ja płacę w zimie średnio 100-160 to jest o 100zł mniej
            niż u Ciebie a dalej twierdzisz, że gaz lepszy:)

minusem gazu jest niepewność ceny te medium drożeje najwięcej ze wszystkicch
            jak już jest podwyżka (ze dwie trzy w ciągu roku) to średni wzrost jest rzędu 6-
            10% a MPEC raz w roku i to kilka procent ze 4%.

Minusem gazu jest niebezpieczeństwo związane z jego użytkowaniem i posiadanie
            piecu co w przypadku MPEC-u jest zbyteczne:)

Oczywiście warunkiem jest dobrze ocieplony dom i automatyka oparta na
            elektronicznym termostacie.
            • Gość: gosc Re: Nie bronię MPEC-u:) IP: *.geol.agh.edu.pl 09.09.06, 16:46
              ale MPEC-owi placisz przez caly rok!!!
              • zbigniew74 Re: Nie bronię MPEC-u:) 09.09.06, 18:55
                Gość portalu: gosc napisał(a):

> ale MPEC-owi placisz przez caly rok!!!

po sezonie grzwczym jakies 40zł za tak zwaną gotowość, ale wolę to od gazu a za
                cały rok wyjdzie podobnie.

Niestety niektórzy wyboru nie mają bo w bloku nie ma MPEC-u tylko gaz i piece
                dwufunkcyjne.
                Jak kupowałem mieszkanie jednym z elementów branych pod uwagę było mieszkanie
                bez gazu.
            • Gość: kr Re: Nie bronię MPEC-u:) IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.09.06, 11:54
              > ja płacę w zimie średnio 100-160 to jest o 100zł mniej

100-160 za DWA miesiące?
              Przecież wyraźnie napisałem:

> > nie przekraczaliśmy 250 zł/2 miesiące.

Przy tym te 250 zł to był nieprzekroczony max. A praktycznie było to 160-200zł
              za DWA miesiące (czyli 80-100 zł za miesiąc). W TYM zwykłe zużycie gazu do kuchenki.
              • Gość: kr I jeszcze jedna zaleta IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.09.06, 12:00
                A - i jeszcze jedna zaleta: MPEC włączy ogrzewanie jak włączy. Wyłączy jak wyłączy.
                Indywidualne ogrzewanie masz zawsze - włączasz kiedy chcesz. Robisz pranie i
                chcesz szybciej wysuszyć na grzejniku? Żaden problem - włączasz grzanie. Na polu
                zimno? Z MPECem zostaje Ci grzenie farelką (ile ich musisz mieć, aby zagrzać np.
                łazienkę, pokój dzienny i sypialnię?).
                Z indywidualnym włączasz grzanie i po problemie.
                • zbigniew74 Do kr 10.09.06, 21:53
                  Co do 250zł za miesiąc zasugerowałem się wypowiedzią:

mtabak 08.09.06, 13:59 + odpowiedz

"Mój kolega tak ma
                  i w najsroższe zimy 70m2 mieszkania ogrzewa za 250 zł miesięcznie" a nie Twoją
                  wypowiedzia.

Gość portalu: kr napisał(a):

> A - i jeszcze jedna zaleta: MPEC włączy ogrzewanie jak włączy. Wyłączy jak
                  wyłą
                  > czy.
                  > Indywidualne ogrzewanie masz zawsze - włączasz kiedy chcesz. Robisz pranie i
                  > chcesz szybciej wysuszyć na grzejniku? Żaden problem - włączasz grzanie. Na
                  pol
                  > u
                  > zimno? Z MPECem zostaje Ci grzenie farelką (ile ich musisz mieć, aby zagrzać
                  np
                  > .
                  > łazienkę, pokój dzienny i sypialnię?).
                  > Z indywidualnym włączasz grzanie i po problemie.

Żeby w MPEC-u włączyli ogrzewanie wystraczy wysłać faks z naszej wspólnoty i
                  już działa oczywiście nie wysyłamy żeby mi w czerwcu pranie szybciej wyschło:)

A w ogóle miałes wybór kupując mieszkanie MPEC czy piec dufuncyjny w domu?
                  Większość moich znajmoych takiego wyboru nie miała.

Ja po prostu nie chcę mieć w domu gazu i tyle dlatego mam MPEC i wcale wiele o
                  ile w ogóle więcej nie płacę:)

Nie chce mieć w domu otwartego ognia (kuchenka) i wogóle instalacji gazowej a i
                  piec trochę miejsca w łazience zajmuje:)
                  • Gość: kr Re: Do kr IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.09.06, 23:30
                    > A w ogóle miałes wybór kupując mieszkanie MPEC czy piec dufuncyjny w domu?

Tak. Wybierając mieszkanie kierowaliśmy się również tym aspektem.

> Ja po prostu nie chcę mieć w domu gazu i tyle dlatego mam MPEC i wcale wiele o
                    > ile w ogóle więcej nie płacę:)

A my nie chcieliśmy mieć MPEC'a w mieszkaniu :)
                    I chcieliśmy mieć kuchnię gazową.

Ale to już przeszłość, mieszkanie sprzedane :)

> wcale wiele o
                    > ile w ogóle więcej nie płacę:)

Od naszej kwoty za gaz odejmij jeszcze koszty używania gazu na kuchni (czyli
                    jakieś 30-40 zł/miesiąc)
                    Albo do swojej dodaj koszty energii na kuchenkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka