Dodaj do ulubionych

Bo się sterowanie zepsuło

13.09.06, 22:18
Niektórzy dzięki takiej przygodzie będą wspominać pobyt w Krakowie do końca
życia, a tak by szybko zapomnieli...
Obserwuj wątek
    • crac.87 byłem wtedy na dworcu! 13.09.06, 22:51
      byłem wtedy na dworcu! rzeczywiście, o 15:38 nie orzyjechał pociąg. a czekało
      na niego sporo osób! sam chciałem zadzwonić do gazety...
      ==
      ale obciach...
      • Gość: Wściekłe Gacie Rozstrzelać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 23:38
        W Rosji za Stalina nazywało się to "sabotaż". Dyrektor krakowskiego PKP
        dostałby dożywocie w łagrze, a reszta personelu po 10 lat w kopalniach Kołymy.
        A III (IV?) RP dostaną premie i trzynastki. I który ustrój jest lepszy?
    • Gość: mk Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 01:46
      Owszem, ale beda go wspominac tak dobrze, ze nastepnym razem pojada do Pragi i
      to samo poradza znajomym :|

A swoja droga to podobno jakis czas temu uzywano lokomotywy spalinowej do
      przepychania szynobusu, jesli sie zepsul - nie mozna bylo w takim razie
      podstawic dwuwagonowego skladu z taka lokomotywa na cala trase zamiast robic
      szopke z przesiadka?
      • Gość: maruda Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: 212.244.150.* 14.09.06, 07:49
        Na takie rozwiązanie "tęgie" w umysły PKP nie wpadły
    • Gość: irekk Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 07:26
      pełna żenada, jak uwazałem od dłuższego czasu tusyści pchają się do Krakowa, a
      miasto ich na żywca wyrzuca, to przecież jest poniżej krytyki, naprawdę chyba
      lepiej byłoby postawić drezyny i ludzie jechaliby sobie na lotnisko
      samodzielnie chyba wtedy byłby mniejszy obciach, może lepiej byłoby gdyby np.
      wszyscy urzędnicy chodzili na golasa wtedy turyści chętniej by przyjeżdżali do
      krakowa, aż wstyd się przyznać do pochodzenia
      przepraszam za głęboką ironię ale jestem tak zdegustowany (a pamiętam jak
      obalano komunę to naiwnie myślałem że teraz to już nie będzie kabaretów bo nie
      będzie się z czego śmiać, jakże się wtedy myliłem)
      • Gość: magdalin Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: 195.136.253.* 14.09.06, 18:04
        Och, jakżeś przyjacielu trafił w dokładnie to samo moje wrażenie! Pamiętam , że
        martwiłam się o to samo, że jak nie będzie komuny to jak będzie funkcjonowała
        Piwnica pod Baranami? A tu szopka jeszcze lepsza! Oj, życie, życie...
    • Gość: LULU PKP doprowadzi do katastrofy każdą sprawę IP: 83.230.121.* 14.09.06, 07:52
      Brudne pociągi, śmierdzące moczem dworce (od stolicy po najgłębszą prowincję),
      likwidowane połączenia - oto specjalność tego chorego tworu PRL którego nic nie
      jest w stanie zmienić.
      A Kraków tego nie wiedział i wdał się w interesy z PKP
      Teraz sam sobie winien
    • Gość: Stefan Bo się sterowanie zepsuło IP: 212.244.150.* 14.09.06, 07:52
      To nie wina 13-tego panie Rębilas. To wasza gigantyczna NIEUDOLNOŚĆ. Panowie
      dyrechtóry z PKP powinniście za tą plamę ośmieszającą Kraków w całym świecie
      zostać dyscyplinarnie zwolnieni bez prawa zatrudnienia na innym stanowisku
      powyżej dróżnika !!!!
      • Gość: ms to sabotaż mieszkańców Mydlnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 10:19
        to sabotaż mieszkańców Mydlnik, w końcu to im najbardziej przeszkadza szynobus ;)
        Wieść gminna niesie, że w Krakowie nie ma kolejarzy-mechaników, którzy potrafiliby naprawiać zbyt nowoczesne jak dla nich, szynobusy. Może ciuchcia parowa będzie bardziej niezawodna?
        • Gość: y Re: to sabotaż mieszkańców Mydlnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:22
          na pewno pinezki podkładali na szyny!!!
          A poważnie - kolejarz - super fucha - nic ciołki nie potrafią, kasę biorą
    • Gość: jan Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.crowley.pl 14.09.06, 08:27
      jaki trzynasty jest dziadostwo i koniec niech teraz podadzą sie do dymisji i
      oddadzą premie co wzieli za otwarcie wstyd na cały świat
    • Gość: gość Bo się sterowanie zepsuło IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.06, 08:58
      Se dyrektor PKP wytłumaczył przyczynę burdelu i niekompetencji na koleji: bo
      mamy 13 ale to nie piątek zapomniał pan prezes, ja pamiętam,że pecha przynosił
      ( tak się mówi) piątek 13!!!
    • Gość: dominik Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.autocom.pl 14.09.06, 09:04
      zawsze mi dzwoni w uszach:

"Mało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle"
      Ale w tym przypadku wyszło mega gorzej niż zwykle.

Oczywiście prominęci wypięli pierś do kamery, prasa ogłosiłą że połączenie
      jest. Zadowoleni wszyscy wrócili do swoich biurek. Przecie np. JM prezydent
      wozi tyłek w limuzynie a nie PKP. Podobnie dyrektorzy PKP.

Wg mnie takie zorganizowanie połaczenia z lotniskiem to działanie na szkodę
      miasta i Polski.
      • Gość: pasażer Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.chello.pl 14.09.06, 11:59
        Wczoraj jechałem tym szynobusem w obie strony. Wsiadając na stacji nie zwróciłam
        uwagi że jest to elektrowóz. Podróż przebiegała normalnie aż do stacji Zabieżów,
        którą szynobóz minął i zatrzymał się na torze postojowym, bez peronu. Konduktor
        oznajmił że trzeba się przesiąść do autobusu. Drzwi zostały otwarte i ze
        zdziwieniem stwierdziłam, że musimy zeskakiwać z wysokiego stopnia na pobocze
        torowiska wysypane żużlem. Młodzi jakoś sobie radzili ale starsi pasażerowie z
        walizkami mieli ogomne trudności. Jeszcze większy cyrk był w drodze
        powrotnej.Starsza kobieta z plecakem nie była w stanie pokonać wysokiego stopnia
        wagonu, dlatego stojąc w drzwiach wciągnąłem ją za obie ręce do wagonu, za co mi
        dziękowała. Kraków wydaje ciężkie pieniądze na promocję miasta, a PKP robi
        wszystko aby je skompromitować. Kto kupił takie dziadowskie szynobusy, ulegające
        ciągłym awariom ?! Pewnie winnego jak zwykle mie ma !!!
        • Gość: pasażer Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.chello.pl 14.09.06, 17:38
          Małe sprostowanie. Ten cały cyrk z wsiadaniem i wysiadaniem odbył się oczywiście
          na stacji Mydlniki a nie w Zabierzowie. Cała reszta się zgadza. Skandal!
    • Gość: gogo Bo się sterowanie zepsuło IP: 62.29.134.* 14.09.06, 09:10
      Jak to jest szynobus spalinowy to do czego ma pantograf? Panie Szymonie Jadczak
      szynobus spalinowy na prąd. Co to znaczy wszystkie się zepsuły? Kraków ma tylko
      dwa szynobusy. Jeden jeździ do Balic, drugi do Wieliczki. Zepsół się własnie
      ten co jeździ do Balic. No cóż złośliwość rzeczy martwych a może by zakupić
      trzeci szynobus w razie awarii.
      • Gość: Jatal Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:02
        Na 'wczoraj' Kraków ma 5 szynobusów spalinowych:
        2 wojewódzkie, 2 PKPowskie i 1 pożyczony (właściwie zagarnięty) z
        dolnośląskiego. Bezczelnością jest, że chcieli go oddać bez naprawy.
        I wszystkie 5 sztuk jest niesprawnych.
        2 elektryczne dojadą tylko do Mydlnik bo dalej nie ma sieci.

Ogólnie Kraków w Polsce jest postrzegany jako wzór nieudolności.
        Inne województwa kupiły już po 10 własnych szynobusów (nie mając żadnych
        PKPowskich) i potrafią o nie dbać.
        Czy trzeba ściągać fachowców aż z Bydgoszczy? Przecież były i nowy producent 2
        najnowszych wojewódzkich szynobusów jest na Śląsku. Chociaż może to i lepiej bo
        teraz już wszystkie województwa kupują tabor w Bydgoszczy, więc może znają się
        też na produktach konkurencji.
    • Gość: Kubak Bo się sterowanie zepsuło IP: *.aicon.biz 14.09.06, 10:25
      Parodia. Jezeli koś się przez to spóznił na samolot to PKP pownio poniesc koszt
      biletu lotniczego.
      • Gość: gogo Myśl techniczna IP: 62.29.134.* 14.09.06, 10:55
        A może coś takiego ssb.strefa.pl/mitor/mitor.html było by odpowiednie???
        • Gość: zmisek Re: Myśl techniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:07
          Polak potrafi buahahaha!!!
          • Gość: Janek Re: Myśl techniczna IP: 82.160.10.* 15.09.06, 15:33
            Polak napewno ale za tym stoi politechnika krakowska teraz pracują podobno nad
            wynalezieniem prochu strzelniczego gdyby któremuś dziennikarzowi chciało się
            dowiedzieć ile wydano na wdrożenie tego prototypu to by wam oczy wyszły
            ze .............
        • Gość: ole! Niesamowite IP: *.chello.pl 14.09.06, 12:40
          Niesamowite czym zajmują się profesorowie Politechniki Krakowskiej - budową
          składaków ze złomu.

Mam zatem propozycję - w podkrakowskiej wiosce blisko Myślenic znajduje się
          gospodarstwo rolne, którego właściciel w wolnych chwilach zajmuje się
          konstruowaniem 'samopałów' tj. takich traktorków domowej roboty. Jako że
          nieopodal w górach mam dom letni w którym bywam dość często mam szanse
          obserwować park maszynowy stosowany na najbliższych polach. Otóż ten człowiek z
          wykształceniem podstawowym zbudował flote dobrze działających maszyn
          rolniczych - myślę, że pora nadać mu tytuł profesora PK - ma wszak wielkie
          osiągnięcia w dziedzinie nowoczesnych technologii.
      • Gość: Wsciekly na PKP Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: 192.101.252.* 15.09.06, 08:37
        Ja 2 tyg temu sie spoznilem na samolot z winy PKP, i do pracy w Belgii,
        musialem dotrzec wlasnym autem - nie puszcze tej sprawy, juz wyslalem
        reklamacje z dowodami poniesionych kosztow, a przypadku jej nie uznania ,
        oddaje sprawe do sadu.
        To jest skandal co sie dzieje z tym chorym tworem. Pociagi sie prawie rozpadaja
        ze starosci, toalety to miejsce gdzie az uryna sie skrapla na scianach, o
        myciu rak mozna marzyc, spoznienie 90minutowe nawet nie zobowiazuje PKP do
        zlozenia wyjasnien.
        Dlaczego normalne warunki jakie oferowane sa w pociagach InterCity kaze nam sie
        postrzegac jako luksusy, a uklad odniesienia jesli chodzi o "normalnosc"
        przesuwa sie do miernoty.
    • makabi Bo się sterowanie zepsuło 14.09.06, 13:00
      Może to bezie argument dla MPK, ze nie można polegac na tym wynalazku kolejowym.
      Czyytając to wszystko na temat tego połąćzenia jakbym miał jechac na samolot do
      balic to albo skorzystałbym z autobusu, albo zdecydował się na jakąś taksówke
      lub pomoc sąsiada. Tak to jest jak sie nie optrafi, ale chce sie pokazac.
      Gratulacje dla PKP i dla prezydenta Majchrowskiego chwalacego sie ile to ropbił
      dla miasta.

A nieudolnośc PKP jakos nie będzie miała wpywu na wysokośc dotacji i przywilejów
      pracowniczych. Kolej ma się źle, ale związki zawodowe naja się dobrze. A mozę
      poczekac jeszce rok i Deutsche Bhn ędzie obsługiwał połączenie do balic. Jak na
      razie ma lepszy rozkłąd jazdy polskich pociąów niz PKP
      • Gość: kamikaze Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 16:23
        Ja dzis siadam wygodnie w szynobusie i czekam na odjazd.. a tu zaraz po
        odjezdzie idzie konduktor i mowi: "Bileciki do KOntroli" . Zdziwilem sie bardzo,
        poniewaz to wlasnie konduktor sprzedawal zawsze bilety..
        POdobno od dzis bilety w strone balic kupuje sie normalnie w kasie PKP.. szkoda
        ze nikt o tym nie poinformowal nikogo.. Tym samym tzreba bylo zaplacic 4 zl
        wiecej za kupienie biletu z pociagu :|
        W strone powrotna z Balic do Krk Gl. podobno bilet kupuje sie normalnie bez
        doplaty dla konduktora za spzredaz biletu :|
    • Gość: krakowianka Bo się sterowanie zepsuło IP: *.chello.pl 14.09.06, 17:11
      No ale, zeby bylo to połączenie rentowne, jedyne alternatywne połączenie do
      Balic, czyli słynna już chyba linia 192, jeździ co 40 minit, dzięki temu na
      nagrodę zasługują ci, którzy w ogóle są w stanie być na czas na odprawę bądź
      nie spaźniają się do pracy....
      ale jakoś mnie ta informacja nie dziwi... mam tylko nadzieję, że pozwoli
      przemyśleć decyzję w ZDK czy jakkolwiek się to teraz nazywa, i 192 wróci do
      częstszego kursowania...
      • Gość: Buuu Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: 213.56.118.* 14.09.06, 17:22
        Nie wroci, bo jasnie panujacy wladcy miasta wbili sobie do glowy, ze beda na
        sile promowac ten chory wymysl, jakim jest "kolejka" do Balic. TO moglo byc
        dobre przedsiewziecie, ale jakos tak sie stalo, ze pomysl zostal sknocony w
        czasie realizacji i mamy kpine z pasazerow i klownade, a nie porzadnie
        dzialajace polaczenie z lotniskiem.
    • Gość: zawozić zawieść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 21:55
      "... który miał ich zawieść na oddalone o pięć kilometrów lotnisko. Niestety, nie dla wszystkich starczało miejsca ..."
      Chodzi o tych, których miał zawieść czy tych których miał zawieźć?
    • Gość: mechu Bo się sterowanie zepsuło IP: *.ds1.agh.edu.pl 14.09.06, 22:03
      zastanawiam sie czy ten incydent nie ma jakiegos zwiazku ze zblizajacymi sie
      wyborami ? :|
      • Gość: krakusik Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.uci.agh.edu.pl 14.09.06, 23:29
        A dla mnie to oznaka prowincjonalnosci naszej metropolii i tyle! Wstyd!
      • Gość: czarek Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.autocom.pl 15.09.06, 09:04
        TAK, dobrze zauważyłeś. To PIS zepsuł szynobus by pokazać że owy szynobus
        uruchomiony z pompą przez Jacka Majchrowskiego przy błyskach fleszy nie działa
        i że SLD jest winne nieudolności kolejki.
    • Gość: west Zwiększenie niezawodności szynobusu IP: *.proxy.aol.com 15.09.06, 01:20
      Kolejnym etapem udoskonalenia szynobusu będzie wprowadzenie awaryjnego napędu
      jednostki przez podróżujących pasażerów. Pod każdym miejscem siedzącym bedą
      znajdowały się pedały połączone łancuchami z osią napędową.
      Jeżeli zawiedzie sterowanie lub silnik trzeba będzie z tego udoskonalenia
      skorzystać. Pasażerowie będą dopingowani przez wynikającą z sytuacji możliwość
      spóźnienia na samolot. Czy myślicie, że odlatujący za około 1,5 godziny nie
      dadzą po pedałach, żeby nie spóźnić się.
    • Gość: Janek Bo się sterowanie zepsuło IP: 82.160.10.* 15.09.06, 05:33
      "Przez klepisko obok zdewastowanego budynku przewinęły się tego dnia setki
      cudzoziemców, którzy na własne oczy mogli podziwiać postindustrialne krajobrazy"
      ALE SENSACJA tak gazeta jak i władze dzielnicy o tym wiedziały dobrze że nie
      padało bo bylby ciekawszy widok o "władzach" nieruchomości kolejowych lepiej
      nie pisać (kilkadziesiąt lat ignorancji)
      a tak przy okazji to dlaczego przewozy regionalne nie zapewnią swoim pasażeróm
      choćby malego zadaszenia na peronie w stacji Kraków Mydlniki
      • Gość: y Re: Bo się sterowanie zepsuło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:29
        po co zadaszenie???
        Przecież nie pada.
    • Gość: west Szynobus na pedały IP: *.proxy.aol.com 16.09.06, 03:35
      Po niezbyt udanym modelu szynobusu zbudowanego przez Politechnikę Krakowską na
      bazie dwóch starych Żuków połączonych tyłami powstaje następny prototyp.
      Najbardziej niezawodny będzie napęd na pedały. Tarcze połączone łańcuchami, po
      lewej i prawej stronie szynobusu, z osią napędową, będą napędzane przez
      pasażerów zajmującuych miejsca siedzące. Istnieje jednak jeszcze jedno
      niebezpieczeństwo. W trakcie jazdy może zerwać się łańcuch, a może nawet obydwa
      (drugi będzie nadmiernie obciążony).
      Dla zachowania szansy dojazdu do lotniska, szynobus bedzie pchał przed sobą
      drezynę z ręcznym napędem. W razie awarii upoważnienionych do korzystania z
      niej będzie 10 pasażerów odlatujących najbliższym samolotem.
      Proponuję wystąpienie o nagrodę premiera i prezydenta łącznie dla pomysłodawców
      i realizatorów tego projektu. Chwała im !!!
      Pasażerowie, cała nadzieja w waszych nogach i ewentualnie rękach.
      • Gość: Qwert Re: Szynobus na pedały IP: *.aster.pl 17.09.06, 19:17
        Mitora trzeba promować na targach EXPO jako wizytówkę naszego kraju!

A na trasę do Balic skierowałbym tramwaj konny. To by dopiero była atrakcja!
    • kapitan.kirk Re: Bo się sterowanie zepsuło 16.09.06, 12:13
      Z tymi "fachowcami z Bygdoszczy" to jakasik bujda, bo akurat spalinowe szynobusy
      w Małopolsce, które faktycznie są niejako fabrycznie zepsute, zostały
      wyprodukowane prze śp. i słusznie zapomnianą już fabrykę KOLZAM w Raciborzu oraz
      przez ZNTK w Poznaniu, a bydgoska PESA nie ma tu nic na razie do rzeczy.
      Najbliźsi serwisanci są w Chrzanowie, w Fabloku.
      Pzdr
    • Gość: biof Bo się sterowanie zepsuło IP: 62.121.129.* 20.09.06, 19:18
      Nawet śp mistrz Bareja nie wymyśliłby reraliów życia w "krzakogrodzie".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka