Dodaj do ulubionych

Obozowa - nowa inwestycja

12.10.06, 10:47
Obozowa - nowa inwestycja, to jak mniemam boczna od Obozowej pomiędzy Sobolą a
SM DdM.

www.dominium.pl/inwestycje/?id=2&inw=686
Cena na piętrze (stan deweloperski): 5885zł/m2 brutto.
Co ciekawe nie ma podziemnych miejsc postojowych.

Ostatnio zaczeli nam remontować kawałek Obozowej, czyżby to ten deweloper?

• micholinek Re: Obozowa - nowa inwestycja 12.10.06, 12:14
      wygląda z mapki, że to budowa przeciw której były głosy sprzeciwu mieszkanców
      Soboli II - gdyż to zabierze im miejsca postojowe (od Lewiatana w górę).
      Developer jednak dopiął swego - parter+III p. + poddasze - czyli wyższe niż
      budynki obok.
      I znów ta terminologia - APARTAMENTY POLANA ŻYWIECKA.
      ani to apartamenty, ani Polana Zywiecka ...
      i jeszcze trasy rowerowe na Polanie ... chciałbym aby były
    • micholinek Re: Obozowa - nowa inwestycja 12.10.06, 12:24
      i te urzekające fotki Polany sprzed 15 lat - kiedy nie było to dziesiątek bloków
      www.polanazywiecka.pl

Pan Franciszek D. ma poczucie humoru
    • b055man Re: Obozowa - nowa inwestycja 13.10.06, 11:40
      Imie i nazwisko wlasciciela firmy jest b. zblizone do personaliow kierownika budow Proinsu na Obozowej.. :) Pewnie to przypadek, ale z drugiej strony, kto wie..? ;)

pzdr
    • obozow-y Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? 16.10.06, 16:47
      Bo wygląda na to, że faktycznie zabiorą nam mnóstwo miejsc parkingowych - a w
      dodatku dojdzie jeszcze masa samochodów z tych bloków!
      • ania20002 Re: Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? 16.10.06, 21:49
        Niestety na to wygląda, ze nasze miejsca parkingowe zostaną usunięte. Trzeba
        zrobić zrzutkę na prawnika, najlepiej jakąś naprawdę dobrą kancelarię, np. Labe
        i Wspólnicy (Wenecja).
        Nasze wspólnoty mieszkaniowe mogłyby też zwrócić się bezpośrednio do dewelopera
        z pisemnym zapytaniem, jak ta kwestia zostanie przez niego rozwiązana.
        Bo tu widać gołym okiem, że deweloper robi wszystko po cichu, a potem postawi
        nas przed faktem dokonanym.
        • ania20002 Re: Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? 16.10.06, 21:50
          Kancelaria Labe i Wspólnicy mieśći się oczywiście w Krakowie:)Tylko nie wiem,
          czy nas stać.
        • obozow-y Re: Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? 17.10.06, 00:54
          Należy przy tym zauważyć, że brak miejsc parkingowych (na terenie) powoduje
          dodatkowy zysk dewelopera, który tym łatwiej sprzeda miejsca w garażu po 20 tys.

Do Ania20002 - wysłałem maila.
    • yamat Re: Obozowa - nowa inwestycja 16.10.06, 22:44
      Przecież napisał, że miejsca w garażach podziemnych? (16500
      netto....)www.polanazywiecka.pl/
      FRAX - BUD Franciszek Drożdż
      Królówka 386, 32 - 722 Królówka - no muszę przyznać że nazwa firmy budzi respekt
      :-ppp

Może by przez Dagobę coś próbować? Mają prawnika, może coś podpowie?
      • emrg Re: Obozowa - nowa inwestycja 16.10.06, 22:57
        > Przecież napisał, że miejsca w garażach podziemnych? (16500
        > netto....)www.polanazywiecka.pl/
        wcześniej nie było tej informacji

Ciekawe tylko kogo będzie stać na kupienie mieszkania za prawie 6k/m2 a później jeszcze miejsca postojowego za 16500zł.
        • ania20002 Re: Obozowa - nowa inwestycja 18.10.06, 22:29
          Cała ta sytuacja wydaje się być typowym urzędniczym absurdem.
          Oczywiste jest, że każdy ma prawo parkować w miejscu zamieszkania. Skoro robią
          to nawet mieszkańcy Starego Miasts, to dlaczego nam nie wolno?
          Poza tym od kilku lat oświetlamy tę drogę, odśnieżamy etc., a teraz mają nam
          zabronić na niej parkować. Może należałoby się zrwócić do gminy o rozwiązanie
          tego problemu? Niech nawet ustali nam opłaty za parkowanie:)

• ruczajgosc Re: Obozowa - nowa inwestycja 19.10.06, 20:53
            Wydaje mi się że absurdalne są tutaj podane powody. Osobiście miszkam na obozowej i kupiłem również garaż. Pod względem prawnym to osoby parkujące na chodniku łamią prawo. Firma Pana Sobola nie zapewniła odpowiednich miejsc parkingowych podziemnych, przez co chodnik to jedyna opcja. Jeśli osiedle się rozrośnie, co przy obecnym "boomie" na mieszkania jest nieuniknione, to spacerujący mogą chcieć spokojnie przejść szerokim chodnikiem, a nie "przeciskać" się między samochodami. Wtedy dopiero będzie problem, jak straż miejska zacznie rozdawać mandaty za parkowanie w niedozwolonym miejscu. Wydaje mi się że miejsca parkingowe podziemne to znacznie lepsze rozwiązanie, a należy zwrócić uwagę że kupujący mieszkania w nowo powstającej inwestycji należą do ludzi zamożnych (ceny są jak dla mnie bardzo duże). Uważam że będą oni dla własnej wygody i bespieczeństa kupować dom + garaż..
            Romek
            • ania20002 Re: Obozowa - nowa inwestycja 19.10.06, 21:15
              ruczajgosc napisał:

> Wydaje mi się że absurdalne są tutaj podane powody. Osobiście miszkam na
              obozow
              > ej i kupiłem również garaż. Pod względem prawnym to osoby parkujące na
              chodniku
              > łamią prawo. Firma Pana Sobola nie zapewniła odpowiednich miejsc
              parkingowych
              > podziemnych, przez co chodnik to jedyna opcja. Jeśli osiedle się rozrośnie,
              co
              > przy obecnym "boomie" na mieszkania jest nieuniknione, to spacerujący mogą
              chci
              > eć spokojnie przejść szerokim chodnikiem, a nie "przeciskać" się między
              samocho
              > dami. Wtedy dopiero będzie problem, jak straż miejska zacznie rozdawać
              mandaty
              > za parkowanie w niedozwolonym miejscu. Wydaje mi się że miejsca parkingowe
              podz
              > iemne to znacznie lepsze rozwiązanie, a należy zwrócić uwagę że kupujący
              mieszk
              > ania w nowo powstającej inwestycji należą do ludzi zamożnych (ceny są jak dla
              m
              > nie bardzo duże). Uważam że będą oni dla własnej wygody i bespieczeństa
              kupować
              > dom + garaż..
              > Romek

Po pierwsze, drogi Romku, nie martwimy się o los kupujących mieszkania w nowej
              inwestycji. Martwimy się o siebie.
              Z Twojej wypowiedzi wynika, że nie tylko nie znasz się na prawie, nie rozumiesz
              naszej sytuacji, ale przede wszystkim, co gorsza, że nie masz za grosz empatii.
              Skoro kupiłeś garaż, to się ciesz, gratuluję Ci z całego serca. To naprawdę
              wspaniałe osiągnięcie - życiowe.
              A my garaży nie kupiliśmy, więc się martwimy. Tacy jacyś jesteśmy dziwni...
            • ania20002 Re: Obozowa - nowa inwestycja 19.10.06, 21:22
              Rozumiem też, że będziesz pierwszym, kóry wezwie straż miejską, bo ktoś
              uniemożliwia Ci "spokojne przejście szerokim chodnikiem".

P.S. Nie wiem czy wiesz, ale my wszyscy, którzy się tu rozpisujemy w sprawie
              parkowania, należymy do Towarzystwa Przyjaciół Wąskich i Bardzo Wąskich
              chodników. Uwielbiamy się "przeciskać".
              • ruczajgosc Re: Obozowa - nowa inwestycja 20.10.06, 00:01
                Same informacje o parkowaniu samochodów na chodniku otrzymałem od mojego przyjaciela, gdy rozmawialiśmy o problemie miejsc na Obozowej. Wydaje mi sie że są prawdziwe, (osobiście prawnikiem nie jestem), ale zapytam o to jakiegoś prawnika gdy tylko nadarzy się taka sposobność. Jeśli nawet założymy że jest ona nieprawdziwa, to nadal jestem zwolennikiem parkowania podziemnego. Z druiej strony na tak drogi garaż podziemny, mnie nie stać i podejżewam że również innych. Może jednak spróbuje przyglądnąć się sytuacji za oknem czy ten problem z parkowaniem faktycznie jest tak poważny (nie dotyczył mnie to się nim nie interesowałem). "Rozumiem też, że będziesz pierwszym, kóry wezwie straż miejską" - nie nie będe pierwszy, i nigdzie tak nie twierdiłem. Wręcz odwrotnie jestem za polubownym rozwiązaniem sprawy.

P.S: Jest jeszcze miejsce w "Towarzystwie Przyjaciół Wąskich i Bardzo Wąskich
                chodników"?
                • borkowskieblonia Re: Obozowa - nowa inwestycja 22.10.06, 13:04
                  Zwroccie uwage czego dokonal w tym nowym -budowanym wbrew woli mieszkancow i
                  wczesniejszym ustaleniom z poprzednimi klientami - budynku MIrabud.
                  Jako pierwszy na tym terenie wybudowal budynek 5(!)kondygnacyjny !
                  4 pelne poziomy + mieszkalne poddasze. w ten sposob zaburzyl porzadek
                  architektoniczny i swoja paskudna wiezyczka przydusił okoliczne budynki.
                  Niewiem czy zrobil to zgodnie z WZT i pozw. na budowe - ale watpie aby
                  pozwolenie opiewalo na 5 kondygnacji.
                  Media i mieszkancy juz dzialaja w temacie wyjasnienia.
                  Developerzy - mimo ogromnych zyskow - probuja wszelkich sposobow na omijanie
                  prawa, standardow, norm i uczciwosci.
                  Jesli niejaki Pan Drozdz postapi podobnie - wyrosnie tu architektoniczny potwor
                  • ania20002 Re: Obozowa - nowa inwestycja 26.10.06, 19:09
                    Też jestem oburzona postępowaniem deweloperów w ogóle i w szczególe.
                    Wszystkiemu winny jest jednak tylko i wyłącznie brak planu i twardogłowi
                    urzędnicy, którzy w braku planu decydują w wzt-ce o podobnych bzdurach. Przy
                    zastosowaniu jakichś dziwnych kryteriów..
                • ania20002 Re: Obozowa - nowa inwestycja 26.10.06, 19:05
                  Problem jest niestety poważny. My też jesteśmy za polubownym załatwieniem
                  całej "sprawy", ale nikt jej nie chce z nami polubownie załatwiać.
          • modra1 Re: Obozowa - nowa inwestycja 08.11.06, 11:45
            Rozmawiałam ze znajomym architektem - po zapoznaniu się z planami stwierdził,
            że to wygląda na skandal i sprawa jest precednsowa. W każdym razie jest jedna
            rzecz, którą możemy jeszcze wykorzystać. Otóż miasto wydając wz na nasze bloki
            musiało przewidzieć tam również miejsca parkingowe, chodniki itd. W każdym
            razie jest tam pewnie zapis o o,9 miejsca parkingowego na mieszkanie ( takie
            były przepisy. Trzeba dotrzeć do tej wz - wtedy będziemy mogli oprzeć
            argumentację o fakt, iż obecnie miasto zaprzecza swoim poprzednim decyzjom.
    • yamat WZiZT 24.10.06, 20:30
      Mam skany WZiZT, ktoś chce? BTW w wuzetce jest napisane, że "inwestor (...)
      winien zrealizować miejsca postojowe dla samochodów" - czy miejsca w garażu
      podziemnym to takie właśnie miejsca postojowe?
      Nie mają pozwolenia na budowę i sprzedają mieszkania po 6000 zł/m2? Ciekawe czy
      juz coś sprzedali? :-o
      • ania20002 Re: WZiZT 26.10.06, 19:10
        Niestety przy obecnej sytuacji na rynku nieruchomości sprzedawanie "mieszkań"
        na etapie wztki jest normą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka