znowu_ja 15.11.06, 23:58 Do moich drzwi już pukali, niestety nie wiedziałam o ich działaniu i ograniczyłam się do niewpuszczenia ich do domu: www.kobierzyn.diecezja.krakow.pl/aktual/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waiter22 Re: Ostrzeżenie przed roznosicielami opłatków 16.11.06, 11:57 W zeszłym roku było trzech takich u mnie. Na moje dość dociekliwe pytania nie potrafili odpowiedzieć: pomylili parafie, nie znali nazwiska proboszcza (sam tez nie znam). A podawali sie za ministrantów. Wiec opłatki wziąłem i powiedziałem, żeby za 5 min. przyszli jak potwierdzę to w Parafii. Faktycznie zadzwoniłem, oczywiście okazało się, że to jacyś oszuści, a po pieniadze już nie przyszli... Wystarczy tylko zadać kilka pytań, i powiedzieć, żeby chwilę poczekali, aż potwierdzicie ich wersję w parafi :) Ci moi szybko prysnęli z klatki... Odpowiedz Link Zgłoś
an_ki Re: Ostrzeżenie przed roznosicielami opłatków 16.11.06, 12:18 W zeszłym roku przyszedł Pan z "mojej parafii" z kartką na której zapisywał kto ile zapłacił za opłatek. Ja akurat nie miałam pieniędzy w domu, tylko jakieś niecałe 5 zł - Pan powiedział, ze za taką kwotę mi nie zostawi w domu (a ponoć jest "co łaska"). To tak z innej beczki - ale już nie kupię opłatka od kogoś kto chodzi po domach - obojętnie czy za zgodą parafii czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzkaprzywra OPŁATKI 22.11.06, 19:27 a ja nie mogę narzekać, przyszło do mnie 2 chłopców, mieli koszyczek z opłatkami, wziąłem od nich 6 opakowań (po 5 sztuk każde) i dałem im, tak jak poprosili, "co łaska", który wyniosło 1 złoty i 20 groszy. Nie było żadnych pretensji, nie było konieczności wzywania policji, wszyscy zadowoleni. Jeśli istotnie są oszustami to nie widze powodu, by nawet zatwardziali parafianie nie mieli brać opłatków po 10 gr za paczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: OPŁATKI 22.11.06, 19:38 No i zrobiłeś świetny interes. Kupiłeś opłatek po 10gr za sztukę. W kościele ksiądz proboszcz mówił że opłatki bedą wystwione w kościele na stoliku, Więc mógłbyś kupić te same opłatki za 1 gr sztuka. Dopiero to byłby interes. Ech, i pytanie po co są opłatki na stole w Wigilię? Taki dekoracyjny element świąt? Zatwardziali parafianie będą mieli opłatek z kościoła, poświęcony przez kapłana a pieniądze które wrzucą za opłatek będą z serca a nie z musu zapłaty za kawałek mąki i wody spracowanych na gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
yamat Re: Ostrzeżenie przed roznosicielami opłatków 03.12.06, 14:38 Może wyjaśnijmy: oszustem nie jest ten, kto sprzedaje opłatki (chyba że z punktu widzenia Urzędu Skarbowego). Oszustem jest osoba podająca się za przedstawiciela parafii/Caritas etc. Odpowiedz Link Zgłoś