Dodaj do ulubionych

Ostrzeżenie przed roznosicielami opłatków

15.11.06, 23:58
Do moich drzwi już pukali, niestety nie wiedziałam o ich działaniu i
ograniczyłam się do niewpuszczenia ich do domu:
www.kobierzyn.diecezja.krakow.pl/aktual/index.htm
Obserwuj wątek
    • waiter22 Re: Ostrzeżenie przed roznosicielami opłatków 16.11.06, 11:57
      W zeszłym roku było trzech takich u mnie. Na moje dość dociekliwe pytania nie
      potrafili odpowiedzieć: pomylili parafie, nie znali nazwiska proboszcza (sam
      tez nie znam). A podawali sie za ministrantów. Wiec opłatki wziąłem i
      powiedziałem, żeby za 5 min. przyszli jak potwierdzę to w Parafii. Faktycznie
      zadzwoniłem, oczywiście okazało się, że to jacyś oszuści, a po pieniadze już
      nie przyszli...
      Wystarczy tylko zadać kilka pytań, i powiedzieć, żeby chwilę poczekali, aż
      potwierdzicie ich wersję w parafi :)
      Ci moi szybko prysnęli z klatki...
      • an_ki Re: Ostrzeżenie przed roznosicielami opłatków 16.11.06, 12:18
        W zeszłym roku przyszedł Pan z "mojej parafii" z kartką na której zapisywał kto
        ile zapłacił za opłatek. Ja akurat nie miałam pieniędzy w domu, tylko jakieś
        niecałe 5 zł - Pan powiedział, ze za taką kwotę mi nie zostawi w domu (a ponoć
        jest "co łaska").
        To tak z innej beczki - ale już nie kupię opłatka od kogoś kto chodzi po domach
        - obojętnie czy za zgodą parafii czy nie.
    • ludzkaprzywra OPŁATKI 22.11.06, 19:27
      a ja nie mogę narzekać, przyszło do mnie 2 chłopców, mieli koszyczek z
      opłatkami, wziąłem od nich 6 opakowań (po 5 sztuk każde) i dałem im, tak jak
      poprosili, "co łaska", który wyniosło 1 złoty i 20 groszy. Nie było żadnych
      pretensji, nie było konieczności wzywania policji, wszyscy zadowoleni. Jeśli
      istotnie są oszustami to nie widze powodu, by nawet zatwardziali parafianie nie
      mieli brać opłatków po 10 gr za paczkę.
      • precesja Re: OPŁATKI 22.11.06, 19:38
        No i zrobiłeś świetny interes. Kupiłeś opłatek po 10gr za sztukę.
        W kościele ksiądz proboszcz mówił że opłatki bedą wystwione w kościele na
        stoliku, Więc mógłbyś kupić te same opłatki za 1 gr sztuka. Dopiero to byłby
        interes.

Ech, i pytanie po co są opłatki na stole w Wigilię? Taki dekoracyjny element
        świąt?

Zatwardziali parafianie będą mieli opłatek z kościoła, poświęcony przez kapłana
        a pieniądze które wrzucą za opłatek będą z serca a nie z musu zapłaty za
        kawałek mąki i wody spracowanych na gorąco.
    • yamat Re: Ostrzeżenie przed roznosicielami opłatków 03.12.06, 14:38
      Może wyjaśnijmy: oszustem nie jest ten, kto sprzedaje opłatki (chyba że z punktu
      widzenia Urzędu Skarbowego). Oszustem jest osoba podająca się za przedstawiciela
      parafii/Caritas etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka