mrug 24.12.06, 16:12 To najlepszejsza potrawa wigilijna pod Słońcem! Kto się z tym nie zgodzi ten trąba! A karpiowi mówię zdecydowane NIE! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chamae Re: Barszczyk czerwony 24.12.06, 19:27 żurek - owszem barszczyk - owszem ryby - nieee Odpowiedz Link Zgłoś
qoobaq Re: Żurek z grzybami... 24.12.06, 19:58 grzybowa z borowikow niniejszym cie przelicytowalem o! Odpowiedz Link Zgłoś
wij.paszczak Re: Żurek z grzybami... 24.12.06, 20:05 Ja tam najbardziej lubię kluski z makiem...żaden żurek..:))) a karpia nie cierpię,bo ma te cholerne ości... PS.Moi drodzy,Wesołych Świąt:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anatol Re: Żurek z grzybami... IP: *.fbx.proxad.net 25.12.06, 11:17 karpik w smietanie-miodzio! zurek rowniez ok Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 13:47 Sałatka jak bigos - co się nawinie...... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 14:15 Jeszcze został na dziś żuerk z grzybami, pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
tempe Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 19:47 gołąbki z kaszą grzybami panie tego panie barszczyk z uszkami o! ale nie każdy, oj nie każdy Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 19:52 a co to za bobo ten żurek? w porządnym tomu to się je barszczyk czerwony (na zakwasie) z uszkami (wyłacznie z prawdziwków), tudzież postną grzybową z łazankami... karp w tym roku wyszedł obłędnie, ale to kwestia dobrej hodowli (adresu nie zdradzę nawet na mękach)... Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 19:58 W mojej rodzinie preferuję się menu podobne jak u kulegi peteena. Znaczy się barszczyk z uszkamy grzybkowymi, karpik smażony ale do tego goląbki z grzybkamy rzecz jasna, pierogi ze śliwkami suszonymi, strudel obowiązkowo - bez strudla Wigilia jest nieważna. Ale ludzie - ile można, ja już nie mogę! Jutro conajmniej 10 km biegiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:03 no i, ten tego, kapusta z grochem, kluski z makiem, że kompocie z suszonych śliwek nie wspomnę za to dziś nieoczekiwanie pojawił się po obiedzie hennessy - nowa świecka tradycja? ps. zielonek bezbożnik nie był na naszej pasterce, a było znakomicie i orkiestrowo! Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:11 Sprawdzaleś obecność, czy stwierdzasz w inny sposób? Komput z suszonych owoców obowiązkowo. Kranz - lubicie? Zamiast Hennessy'ego u nas bylo bardziej po bożemu - kolędy z dwoma gitarami bo mlode pokolenie poczynilo znaczne postępy. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:14 dzisiaj, znaczy się? bo u nas wczoraj bardziej raczej, choć bez gitary... rosenkranz lubimy (zwłaszcza z gildensternem) ps. rozglądałem się czujnie i taksowałem wzrokiem Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:18 Wczoraj, dziś, jutro, za tydzień. Mamy okres kolędowania. A ten zielonek nie przebral się czasem za ministranta? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:21 toś mnie zaimponował, u nas już się tak dużo nie śpiewa... ps. ten mały z odstającymi uszami w przydługiej komeżce to był on? popatrz pan, nie widziałem gościa parę dni i co się porobiło Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:23 Barszczyk swoją drogą, ale żureczek z mielonymi grzybkami i ziemniaczkami toż to pychotka ponad pychotki! A zamiast karpia była panga. Też pyszniutkia i bez ości... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:25 żurek i panga??? na polskiej tradycyjnej wigilii??? czyście nie jacy repatrianci z chin? łojezusiemaryjo z bądź którego kościoła, a wiela was? ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:30 Żurek z grzybami od zarania kultywowany w podgórskim odłamie rodziny. A co ja poradzę, że karpia nie lubię i zawsze jakaś mała franca mi utknie w gardle. Panga jest pyszna i basta!;) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:33 panga może być pyszna 364 dni w roku, ale nie 24 grudnia! tego dnia masz wpieprzać karpia, dziubać się z ośćmi, wąchać lekki zapach szlamu i się cieszyć!!! ps. to podgórze to austriacy założyli, ale skąd u nich żurek? Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:38 Jak rozumien, kutię to Ty wpieprzasz na okrągło przez dwa dni?;) A karp to też jest chyba w miarę nowa tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:39 kutia wschodnia jest, a jem jej (jeśli jest) odrobinkę, bo nie lubię... ;c) karp - z centralnej Polski, a panga poniemiecka Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:42 Zaraz mi tu od folksdojczów zaczną wyzywać...;) A jakbym jeszcze amura zeżarł to by było!;) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:44 zawsze mogłeś jeszcze krewetki tygrysie opanierować... ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:40 peteen napisał: > ps. to podgórze to austriacy założyli, ale skąd u nich żurek? Anna Rakuszanka im przepis zapodala i od tej pory pasjamy go lubiejo:) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:43 a to franze z tych józefów... ps. żeby była jasność: przepadam za żurkiem, ale nie w wigilię, o tym żwyczaju słyszę pierwszy raz Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:45 Bo to jest żurek z GRZYBAMI. Taki się je tylko na Wigilię. W każdy inny dzień jest zwykły, paskudny żuras...niewarty jakiegoś większego zainteresowania...;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:46 Przyznam, ze dla mnie to też tak jakby na Wigilię zamiast grzybowej z prawdziwków podac krem pieczarkowy. :D Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:44 Raz jeszcze powtórzę...dobrze zrobiony żurek z grzybami i barszcz z najlepszymi uszkami może się schować!...(choć tez uwielbiam) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:46 stawaj na udeptaną ziemię, zaprzańcu wigilijny... ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 20:53 A jaaak! Do pierwszego zadlawienia! :D Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_xyz_xyz Re: Żurek z grzybami... 26.12.06, 23:09 peteen napisał: > a co to za bobo ten żurek? > w porządnym tomu to się je barszczyk czerwony (na zakwasie) z uszkami (wyłacznie z prawdziwków), tudzież postną grzybową z łazankami... się nie znasz. U nas na Podkarpaciu tylko żurek z grzybami. Do tego się wrzuca łychę tłuczonych ziemniaków i, jak ktoś lubi, fasolę. Ja lubię, mniam. W tym roku moja mama i barszczyk z uszkami podała, ale chętnych za bardzo nie było. A teściowie z Małopolski i właśnie ten barszczyk na Wigilię zawsze mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda85 Re: Żurek z grzybami... IP: *.chello.pl 26.12.06, 23:13 W porządnym domu, oprócz barszczu z uszkami jada się też żuerk z grzybami. Przepyszny zersztą. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 21:08 własnie zeżarłem kolację: 2 x xenna i herbatka figura, jak myślisz, starczy? ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 21:12 eeee tam, tylko się oszukujesz. Polecam laxigen. Przeczyszcza lagodnie nie przerywając snu:) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Żurek z grzybami... 25.12.06, 21:14 cze, wzywa mnie słatka jarzynowa... Odpowiedz Link Zgłoś