skan_e 12.01.07, 23:09 Witam poszukuję osób które mają ten sam problem: Spółka Mieszkaniowa Salwator nie chce przenieść prawa własności lokalu pomimo zapłaty całej należności za lokal mieszkalny. adres kontaktowy skan_e@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zenek Re: Problemy z Salwatorem IP: *.miechow.com 13.01.07, 02:48 a na ktorym to osiedlu tak kombinuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grek Re: Problemy z Salwatorem IP: *.telnet.krakow.pl 14.01.07, 09:12 Osobiscie radze jak najszybciej skontaktowc sie z prawnikiem. Coraz wiecej wskazuje, ze firma zaczyna pakowac sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjkmjk Re: Problemy z Salwatorem IP: *.ists.pl 14.01.07, 09:31 Migiem kontaktuj się z prawnikiem. Uwierz mi 100 zł za konsultacje to pikuś w porównaniu do tego co możesz stracić. Masz umowę w formie aktu, czy zwyklej umowy cywilno-prawnej? Jeżeli masz akt i termin sprzedaży minął musisz natychmiast wezwać drugą stronę do stawienia się w określonym terminie u notariusza w celu przeniesienia prawa własności. Samo dzwonienie i dopominanie nie wystarcza. Wal do prawnika i to migiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek Re: Problemy z Salwatorem IP: 80.51.176.* 14.01.07, 10:27 kolego a o jakiej inwestycji piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient salwatora Re: Problemy z Salwatorem IP: *.eranet.pl 15.01.07, 00:52 Ale bzdury piszecie, sama konkurencja! Salwator z nikim i nigdzie nie rozwiązał żadnych umów - a jeszcze po zapłacie całej ceny1 ABSTRAKCJA! Ja dostałem do wyboru albo podpisanie umowy, która gwarantuje mi mieszkanie w cenie 3100zł za metr w Warszawie albo rozwiazanie umowy i zwrot wpłaconych środków. Opóźnienie jest ale nie ma oszustwa, zaczekam i tyle. natomiast o wywaleniu i oszukaniu kogokolwiek wogóel nie ma mowy - a ty z konkurencji jak nie możesz sobie poradzić bez opluwania innych to może zmień branżę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjkmjk Re: Problemy z Salwatorem IP: *.ists.pl 15.01.07, 07:31 Czytasz patafianie z Salwatora co napisał autor wątku? Odmawiacie mu sprzedaży mieszkania, czyli przeniesienia prawa własności lub jak kto woli - wykonania umowy przedwstępnej. Nijak się ma to do Twojej odpowiedzi. Pewnie sam siedzisz przy biurku w Salwatorze i kazali Ci pisać takie rzeczy za pieniądze, których Ci na koniec nie zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Problemy z Salwatorem IP: 83.16.113.* 15.01.07, 12:28 No i znalazł się obrońca uciśnionych! Szkoda że Ci których naprawdę ściska to właśnie konkurencja. Pracowałem w RedNet przez ostatnie 2 lata i z Salwatorem zrealizowaliśmy bardzo dużo sprzedazy mieszkań które sprzedawaliśmy brytyjskim inwestorom w pakietach. Np jednorazowa inwestycja na 40 lokali na jednym osiedlu. Albo całe bloki. Nie mogliśmy sobie pozwolić na fuszerkę stąd kierownictwo dokładnie badało developerów. Z Salwatorem nie mieliśmy nigdy problemów w przeciwieństwie do innych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Problemy z Salwatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:10 Ma pan rację. Salwator nie rozwiązał ze mną umowy tylko napisał, że to ja rozwiązałam umowę i zrezygnowałam z mieszkania na które czekam już 3 lata. Swoją rezygnację z posiadania mieszkania wie pan jak wyraziłam, otóż nie godząc się na podpisanie wyimaginowanego aneksu spłodzonego przez prezesa spółki Salwator, w którym to miałabym zrezygnować z kar umownych za opóźnienie (ok 40.000zł) oraz nie miałabym zagwarantowanego żadnego terminu oddania mieszkania. Po tym jak spółka Salwator we wrześniu 2006 stwierdziła, że zerwałam z nimi umowę, nie raczyła mi jednak oddać pieniędzy. Dlaczego? Bo nie zechciałam się zgodzić na podpisanie oświadczenia o zrzeczeniu się wszelkich roszczeń wobec spółki. I co pan na to, obrońco spółek uciśnionych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grek Re: Problemy z Salwatorem IP: *.net.autocom.pl 15.01.07, 16:49 Jak to co? Sku...stwo. I tyle o S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salwator Re: Problemy z Salwatorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 17:34 Widzę że Spółka Salwator zmierza w kierunku upadku..... Jeżeli stosuje takie praktyki, w taki sposób traktuje klientów i w taki sposób wyrabia sobie opinie na rynku (a z wielu źródeł wynika że jest to przykład firmy od której trzeba się trzymać z daleka) to tylko tak to się ,może skończyć. Nie mogę tylko pojąć dlaczego mimo naprawdę wielu wsakazówek i wszelakich znaków jaka to jest faktycznie firma ludzie jednak pchają się i podpisują chore umowy a potem płaczą i lamentują że ich oszukano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek A JA NIE MIAłEM IP: *.unregistered.net.exatel.pl 15.01.07, 18:46 Miałem 30tyś zł - tyle przywiozłem z Bristolu w czasie wakacyjnej pracy. Wziąłem kredyt (120tyś zł), a kasa z wakacji posłużyła mi za pierwszą wpłatę. Kupiłem mieszkanie w Salwatorze - siewna etap1 i mieszkam w nim od grudnia. Co więcej moge powiedzieć? Jestem zadowolony. Chyba tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
skan_e Re: Problemy z Salwatorem 16.01.07, 16:58 Ogólnie szukam ludzi którzy taką sytuację mają jak ja: zapłacili za mieszkanie całą należność (w moim przypadku było Ono częściowo kredytowane kredytem bankowym) Otrzymali protokół odbioru lokalu i zaczęli go wykończać w celu zamieszkania w nim. W momencie kiedy wystąpiło się o podpisanie aktu własności Salwator rozwiązał przedwstępną umowę sprzedaży - w formie zwykłej nie aktu notarialnego bo w 2003r nie wspominali nic o możliwości podpisania umowy w formie aktu notarialnego (Salwator nie wezwał do podpisania aktu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosław Re: Problemy z Salwatorem IP: *.icm.edu.pl 16.01.07, 17:31 ogólnie to jesteś głupi bo nie potrafisz odróżnić firmy developerskiej od konsultingowej. chcesz porady to płacisz. chcesz mieszkanie płacisz za konkretne mieszkanie. jeżeli chodzi o resztę to jest to raczej chore i niemożliwe wręcz. jak mogłeś wykańczać coś co jeszcze nie stanowiło Twojej własności? po za tym to wcale nie jest tak że o przeniesienia własności się występuje, tylko przystępuje się do aktu notarialnego. stek bzdur niewydarzonego melepety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Problemy z Salwatorem IP: *.tygodnik.com.pl 16.01.07, 17:41 nie bylbym taki radykalny w ocenach - do momentu naglosnienia roznych spraw w mediach nie bylo podstaw do podejrzewania nieuczciwosc deweloperow salwator rzeczywiscie znacznie przed podpisywaniem aktow udostepnia mieszkania - wydaje sie to naturalne, szczegolnie dla osob, ktore nie chca juz dluzej placic za wynajem skoro skan_e dostal klucze to wykonczyl mieszkanie - nie wiem tylko dlaczego Salwator odmowil podpisania aktu - skanie_e czy moglbys cos wiecej o tym napisac? o ktorej lokalizacji piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salwi Re: Problemy z Salwatorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:51 Odpowiedz jest prosta Salwator to złodziejska firma!!!!! Banda oszustów Odpowiedz Link Zgłoś
skan_e Re: Problemy z Salwatorem 16.01.07, 17:57 Prawda jest taka, że po otrzymaniu kluczy kiedy zaczęło się wykańczać mieszkanie zaczęły wychodzić usterki. Salwator ignorował zgłoszenia o usterkach twierdząć że to wymysły. Kiedy nawet ich biegły stwierdził usterki nie usunęli ich do tej chwili. Sprawa o usterki znalazła się w sądzie ponieważ Salwator nie wyraził by zgody na podpisanie aktu notarialnego w którym znalazło by się, że w mieszkaniu są usterki. Oprócz kluczy dostaliśmy także zaświadczenie, że mamy tytuł prawny do podpisywania umów o media (np. prąd) wszystkie naliczenia czynszowe, opłaty są wystawione na mnie imiennie. Salwator nie pofatygował się nawet aby odpisać Federacji Konsumentów na pismo + monit dlaczego odstąpili od umowy dopiero teraz. Na pismo prawnika stwierdzili że umowa wygasła i będą naliczać opłate za bezpodstawne zamieszkiwanie lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Problemy z Salwatorem IP: *.eranet.pl 16.01.07, 18:20 A o której inwestycji piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figo fago głupota przedmówcy IP: 195.167.73.* 16.01.07, 18:48 Nie widzisz że gość ścieme wali? Nie kupił mieszkania i udaje ze zna super wszystkie szczegóły. Takich bzdur na forum nie brakuje. Ludzie wymyślają niekończące się opowieści, Wejdź na inne fora gdzie są prawdziwi klienci. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skan_e Re: głupota przedmówcy 18.01.07, 16:44 Gość portalu: figo fago napisał(a): To w takim razie może poproszę o adresy tych forów tam też chętnie zabiorę głos. > Nie widzisz że gość ścieme wali? Nie kupił mieszkania i udaje ze zna super > wszystkie szczegóły. Takich bzdur na forum nie brakuje. Ludzie wymyślają > niekończące się opowieści, Wejdź na inne fora gdzie są prawdziwi klienci. > > pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: głupota przedmówcy IP: *.eranet.pl 18.01.07, 23:39 A może wreszcie odpowiesz o jakiej inwestycji piszesz, bo rzeczywiscie chyba to jedna wielka ściema i kolejna robota konkurencji!? Odpowiedz Link Zgłoś
skan_e Re: głupota przedmówcy 23.01.07, 20:14 W poście nie chodzi mi o konkretną inwestycje na której tak postąpił tak Salwator tylko ogólnie o wszystkie ich budowy czy nie postawili ludzi w takiej sytuacji jak mnie. Na razie staram się rozwiązać sprawę polubownie z Salwatorem a szukam ludzi w podobnej sytuacji gdyby się to nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajron Re: głupota przedmówcy IP: *.crowley.pl 25.01.07, 15:08 Ostatnimi czasy jak ceny mieszkań zaczeły szaleć na rynku, to cała masa pseudo deweloperow szukała tylko pretekstu do zerwania umow przedwstępnych. Tylko po to żeby sprzedać mieszkania za 6k a nie za 4,5k np. (patrz taki Wiek S.A.). Nie słychac o przekrętach takiego Wiek S.A. bo to nie ta sama liga co Salwator. Problem nieuczciwości i chciwości deweloperow nasila sie wraz ze wzrostem cen na rynku. Najgorsze jednak jest to, że tak naprawdę niewiele można zdziałac w przypadku tak jawnych przekrętow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc co by bylo gdyby... IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 26.01.07, 17:51 wiele zlego mowi sie o developerach, ze nie sa uczciwi bo odstepuja od umow zeby sprzedac mieszkania drozej. Mam pytanie do panstwa, co byscie zrobili gdyby ceny mieszkan spadly i moglibyscie kupic mieszkanie o 1/3 lub 1/2 taniej. Czy nie staralibyscie sie zorwiazac umowy pod byle pretekstem? Druga sprawa. Ilu z Panstaw przeczytalo umowe przed podpisaniem jej, ilu z Panstawa negocjowalo ta umowe? Z doswiadczenia wiem, ze duzo mozna wynegocjowac w momencie podpisywania umowy bo developerowi zalezy na pieniadzaj na rozpoczecie inwestycji. Uczmy sie kapitalizmu jak najszybciej bo niewiedza duzo niestety kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-klient Re: co by bylo gdyby... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:43 Ja swoją umowę dotyczącą inwestycji Bobrzyńskiego/Przemiarki przeczytałam dokładnie przed jej podpisaniem. Jak wystąpiły problemy z Salwatorem, to już nie tylko ja tą umowę analizuję, ale również mój adwokat i (mam nadzieję) od kilku miesięcy sąd. W przypadku gdyby ceny mieszkań spadły i mógłabym kupić 1/2 taniej, to rozwiązałabym umowę. Ponieważ moja umowa pozwalała mi to zrobić w dowolnym momencie i z dowolnej przyczyny. W przypadku, gdybym to ja rozwiązywała umowę, traciłabym kwotę zadatku. Ja zachowałabym się w tym wypadku zgodnie z umową. Salwator mógł odstąpić od umowy w ściśle określonych przypadkach. Niestety Salwator odstąpił od umowy z byle pretekstu i tym samym złamał warunki umowy, ponieważ wg. umowy Salwatorowi NIE WOLNO było odstąpić od umowy z byle przyczyny. Salwator też nie oddał odszkodowania z tytułu ZADATKU. Ta arogancka świnia Edyta W. powiedziała mi: "Jak się pani coś nie podoba, to niech pani idzie do sądu". (niektórzy nie uważają Edytkę za świnię tylko za krowę - zdania są podzielone). Zadawanie się z tymy cwaniakami dużo kosztuje. Niewiedza nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ Salwator ma w tyłku treść tych umów i tak się do nich nie stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
elluk Re: co by bylo gdyby... 26.01.07, 22:38 Salwator to jeden wielki przekręt !!!! Podpisałem z nimi umowę przedwstępną na kupno mieszkania w inwestycji na Bobrzyńskiego w Krakowie, wpłaciłem 10 tys. zadatku i czekałem na rozpoczęcie budowy. Z internetu dowiedziałem się, że Salwator rozwiązał umowy na tą inwestycję bez podania przyczyny i bez poinformowania mnie o tym! Potem były nerwy, doszło do spotkania "mieszkańców" z szefostwem. ogólnie totalna zlewka, obietnice z których się potem wycofano, zwalano winę na wszystkich poza w/w Spółką itd. w międzyczasie ceny mieszkań skoczyły w tym rejonie o prawie 100% a my możemy ich pocałować w lśniące tylki wożone przez merce za 500tys zł. Banda złodzieji i oszustów. Lepiej trzymać się od nich z daleka, więcej o wspaniałej firmie na www.skrzywdzeni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tuja444 Banda oszustów na forum - nic więcej !!!!!!!!!!!!! 27.01.07, 10:54 ty matolku! Co ty pleciesz? Sama miałam mieszkanie na Bobrzyńskiego i wiem jak tam było. Jeden z właścicieli działki zmarł i inwestycja musiała być wstrzymana bo musieli najpierw znaleźć spadkobierców, którzy jak się okazało przebywają w stanach! W związku z tym nie przez internet się o tym dowiedziałam ale od działu sprzedaży od którego dostałam propozycje zakupu mieszkania na innej inwestycji i to ze zniżką! Nie wiem ilu deweloperów w takiej sytuacji zaproponowało by coś takiego bo z reguły mają po jednej inwestycji. Tu przynajmniej było to zabezpieczenie... No i rzeczywiście.Wybrałam mieszkanie na ekoparku. Dziś nazywa się Oś Mozarta. Mieszkanie odbieram w maju - o czasie. Dlatego jestem pewna że to co piszesz to głupoty a mój post jest dla ludzi którzy przez przypadek mogli by uwierzyć w Twoje brednie! Pozdrawiam i zapraszam na inne fora gdzie można zobaczyć prawdziwych i zadowolonych klientów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=46307094 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-klient Re: Banda oszustów na forum - nic więcej !!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 12:15 tuja444 - to pracownik Salwatora - ewidentnie to widać!!!!!. Wymówka rzeczywiście była taka, że jeden w właścicieli działki zmarł. Taki zwykły prymitywny pretekst. Pomimo tej śmierci decyzja WZ była wydana. Ten fakt poprostu nie miał wpływu na inwestycje. Przyczyną rzeczywistą (i oczywistą winą Salwatora) odstąpienia od umowy było nieprawidłowe złożenie wniosku o pozwolenie na budowę przez Salwator. Urząd Miasta wyszczególnił dokumenty, których Salwator nie złożył (min. zaświadczenie o dysponowaniu działką). Te dokumenty, których Salwator nie złożył (pewnie celowo), to nie są duperele, to nie są papierki o których można zapomnieć, to są dokumenty, których niezłożenie powoduje oczywiste odrzucenie wniosku o pozwolenie na budowę (i Salwator o tym wiedział nieskładając tych dokumentów). My podpisywaliśmy umowy na kupno mieszkań, których wtedy metr kwadr. kosztował 3200zł brutto. Salwator wspaniałomyślnie zaproponował kupno mieszkań w innej inwestycji "ZE ZNIŻKĄ". Tyle, że po tej "ZNIŻCE" trzeba było zapłacić za metr ok. 4600zł. brutto (o 50% DROŻEJ). Dowiedziałać, sie od działu sprzedaży? Przecież Edytko suko - ty tam pracujesz!!! Edyta nawet ty nie masz wyższego wykształcenia - nic dziwnego, że jesteś tak głupia i prymitywna, aż boli. Odpowiedz Link Zgłoś
elluk Re: Banda oszustów na forum - nic więcej !!!!!!!! 27.01.07, 13:30 Weź się lepiej pałą po głowie trzepnij to głupot niebędziesz pisała. Spółka Salwator powiadomiła mnie dopiero po moich telefonach do nich, a długo się nieprzyznawali i twierdzili że wszystko jest ok. Jeśli chodzi o formę pisemną to dopiero po spotkaniu dostałem e-mail i list, że rozwiązują ze mną umowę :) Jeśli chodzi o powody dla których ta inwestycja nie powstała to nie powinien być mój problem tylko Salwatora (inni deweloperzy w bezpośrednim sąsiedztwie niemieli takich problemów i jakoś kończą swoje inwestycje). Jeśli Spółka S. jest taka wspaniała to mogła ludziom zaproponować mieszkania w innej lokalizacji ale w cenie którą mieli w umowie a nie w eko-syfie za ponad 1200 zł więcej/m2. Jeśli Firma dbałaby o swoje dobre imię a tym bardziej o klientów to powinna tak zrobić przy obecnych zyskach napewno wyszliby na swoje, a i afery by nie było. Brednie to chyba sama sobie wciskasz Salwator to firma beznadziejna, która klienta po podpisaniu umowy traktuje jak wielkie G. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gagek Mnie tez pewnie oszukacie IP: 151.81.0.* 09.02.07, 00:08 Ale moj charakter jest taki, ze ja zabijam komary dopiero po tym jak mnie ugryza Odpowiedz Link Zgłoś
skan_e Re: co by bylo gdyby... 10.02.07, 20:10 Gość portalu: ex-klient napisał(a): "... > > Jak wystąpiły problemy z Salwatorem, to już nie tylko ja tą umowę > analizuję, ale również mój adwokat i (mam nadzieję) od kilku miesięcy sąd. > ..." Witam a czy jest jakaś szansa na otrzymanie namiarów na tego adwokata, który prowadzi Pani sprawę w sądzie. Mój adres mailowy skan_e@tlen.pl lub skan_e@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: co by bylo gdyby... IP: 213.134.191.* 10.02.07, 21:11 mam zamiar kupić mieszkanie w Salwator City ale nie udało mi sie ich namierzyc na targach a na tygodniu nie mam czasu czy coś wiecie kiedy ruszą z nowymi etapami (niskie budynki) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: co by bylo gdyby... IP: *.kracen.hor.net.pl 11.02.07, 16:33 Nie było ich na targach, bo podobno zostali wyrzuceni ze związku deweloperów w Krakowie, który te targi organizuje. Zresztą w zeszłym roku wyrzucili ich już z Polskiego Związku Firm Deweloperskich i odebrali Certyfikat Dewelopera. Zastanów się więc zanim wtopisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: co by bylo gdyby... IP: 213.134.191.* 11.02.07, 17:25 miejce fajne ale mnie troche zdystansowałeś tym barzdej że na stronie Frontonu w pobliżu SC znalazłem inną inwestycję piszą, że wiecej info w listopadzie pewnie nie aktualizowali strony noże to juz sprzedają a i jeszcze jedno nie interesuje mnie mieszkanie z widokami na wawel i kopiec kościuszki bo w robocie widzę to codziennie i wcale mnie to nie podnieca jak ludzi na forum chcę mieć okna od zachodu, po prostu lubie jasne i ciepłe popołudnie i nic poza tym i oczywiście niskie niezasłoniete pietro. PS co sadzisz o tej inwestycji Frontonu ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: co by bylo gdyby... IP: *.eranet.pl 11.02.07, 19:18 Jesteś frajer. Ja kupiłem w City za 3500 za metr i mój budynek już stoi. Czytałem bzdury wymoczków jak przedmówcy ale czytałem o ludziach którzy kupili w Tower i dzięki nim i ich zadowoleniu dokonałem dobrego wyboru. Zasada jest prosta - słuchaj tych którym się udało - ci co się boją i bajdurzą i tak zawsze na tym poprzestaną! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaby Zastanów się zamin wtopisz.... IP: 192.156.102.* 26.02.07, 12:27 W zwiazku ze skarga na Spólke Mieszkaniowa "Salwator" zlozona dnia 23 sierpnia 2005 r. uprzejmieinformuje, ze Polski Zwiazek Firm Deweloperskich zakonczyl postepowanie w tej sprawie.Decyzja Zarzadu PZFD Spólka Mieszkaniowa "Salwator" zostala wykluczona z grona czlonkówPolskiego Zwiazku Firm Deweloperskichza zlamanie postanowien Kodeksu Dobrych Praktykw relacjach klient-deweloper.W zalaczeniu przesylamy kopie uchwaly Zarzadu PZFD w tej sprawie vvraz z uzasadnieniem.Z powazaniem, PZFD ul. Zurawia 32/3400-515 Warszawatel. (+4822) 745 01 00fax (+48 22) 628 6026e- mail: biuro@pzfd.pl www.pzfd.pl -------------------------------------------------------------------------------- UCHWALA ZARZADU POLSKIEGO ZWIAZKU FIRM DEWELOPERSKICHZ dnia 22 wrzesnia 2006 r.Na posiedzeniu w dniu 22 wrzesnia 2006 roku w Warszawie Zarzad PZFDna podstawie§12 ust. 2. Statutu Zwiazku postanowil: 1.Wykluczyc Spólke Mieszkaniowa SALWATOR z grona czlonków PolskiegoZwiazku Firm Oeweloperskich z dniem 22 wrzesnia 2006 r. 2.Poinformowac firmy zrzeszone w PZFO o uchwale i przyczynach jej podjecia 3.Podac informacje o wykluczeniu do publicznej wiadomosci. Uzasadnienie W dniu 23 sierpnia 2005 roku wplynela do PZFO skarga zbiorowa klientówSM SALWATOR z inwestycji przy ul. Mehoffera w Warszawie. Skarzacy zarzucalideweloperowi naruszenie postanowien Kodeksu Dobrych Praktyk PZFD poprzezodmowe okreslenia terminu ukonczenia inwestycji, odmowe uznania roszczenklientów do kar umownych za opóznienie ukonczenia inwestycji oraz brak rzetelnejinformacji o stanie pracipowodach opóznienia. Zarzad PZFD wlaczyl sie w mediacjepróbujac pomócdeweloperowiw rozwiazaniuproblemówspowodowanychopóznieniem budowy proponujac rozwiazania wychodzace naprzeciw oczekiwaniomklientów przywracajace zaufanie do SM SALWATOR. Niestety roczne kontaktyklientówi SpólkizudzialemczlonkówZarzaduPZFOnieprzynioslysatysfakcjonujacych rezultatów.Zarzad PZFO na posiedzeniu w dniu 10 sierpnia 2006 roku stwierdzilnaruszenie przyjetych uchwala Walnego Zgromadzenia Zwiazku zasad KodeksuDobrych Praktyk poprzez:• Podjecie inwestycji bez wymaganych decyzji i uzgodnien co skutkowaloniemoznoscia dotrzymania terminu realizacji (pkt. I 3. KOP)• Uchylanie sie od skutków opóznienia w oddaniu inwestycji (pkt. I 6. KOP)• Odmowe podania termin zakonczenia inwestycji (pkt.17.c. KOP)• Brak rzetelnej informacji o stanie inwestycji i przyczynach opóznien (pkt II 1 i 2.KOP)W pismie wyslanym do SM SALWATOR Zarzad, zgodnie z postanowieniamiPrzepisów Koncowych KOP wyznaczyl Spólce termin 23 wrzesnia 2006 roku na•. -------------------------------------------------------------------------------- Page 3 IIpodpisanie z klientami umów spelniajacych wymogi KOP. W odpowiedzi Spólkaskierowala do klientów pisma wzywajace do podpisania aneksów do umównaruszajacychinteresyklientów,nieuwzgledniajacesugestiiZarzaduPZFDi niezgodne z zasadami przyjetymi w Kodeksie Dobrych Praktyk.Mimo przyczyn formalnych uniemozliwiajacych obecnie przeniesienie wlasnoscilokali, istniala mozliwosc zlagodzenia negatywnych skutków dla klientów. Mozna bylodokonczyc budowe, dopuscic budynek do uzytkowania i przekazac lokale klientomzawierajac umowy notarialne przyrzeczenia sprzedazy.Biorac powyzsze fakty pod uwage i majac na wzgledzie dobre imie Zwiazkuifirm w nim zrzeszonych, oraz w trosce o to, by przynaleznosc do PZFD bylaw powszechnej opinii rekojmia wysokich standardów dzialalnosci deweloperskiejZarzad PZFD postanowil podjac powyzsza uchwale. -------------------------------------------------------------------------------- Page 4 1.Klient, który pianuje zakup mieszkania powinien zebrac informacje o kilku firmach sprzedajacychmieszkaniaiupewnic siejakiego mieszkania poszukuje;2.Klient powinien upewnic sie czy ma wystarczajacailosc srodków pienieznych, które sa niezbedne do nabycia planowanejinwestycji;3.Klient powinien przy wyborze Firmy deweloperskiejsprawdzic czy posiada ona odpowiednie doswiadczenie,które jestniezbedne do realizacji planowanej przez niego inwestycji;4.Klient powinien upewnic sie czy umowa jest dla niego jasnaizrozumiaLa oraz czy zostaLa podpisanaprzez dwie strony;5.Klient powinien upewnic sie jaki jest stan prawny terenu na którym Firma deweloperskarealizuje inwestycje;( np.sprawdzic akt wLasnosci i pozwolenie na budowe);e(Kodeks Dobrych Praktykw relacjach Klient- DeweloperZasady obowiazujaceDeweloperae (.."I. Przed rozpoczeciem inwestycji:1.Firma deweloperskabedaca cztonkiem Polskiego Zwiazku Firm Deweloperskich ( PZFD ) udostepni Klientowi pelne ikompleksowe informacje o projekcie inwestycji, która bedzie realizowana,w tym projekt umowy;2.Firma deweloperskabedaca czlonkiem PZFD zapewni profesjonalnapomoc przy realizacji indywidualnego projektu;3.Zadna z Firm deweloperskichbedacych czlonkiem PZFD nie podejmie sie realizacji projektu, jezeli uzna, iz nie jest wstanie wykonac planowanej inwestycji terminowo i profesjonalnie;4.Firma deweloperskapowinna zapewnic odpowiednie ubezpieczenieinwestycji;5.Umowa powinna byc sformulowana jednoznaczniei w sposób zrozumialy;6.Umowa nie moze wylaczac lub istotnie ograniczac odpowiedzialnosciFirmy deweloperskiejbedacej czlonkiem PZFD, orazokresli sankcje za niewykonanie lub nienalezytewykonanie zobowiazania,bedzie respektowaczasady równosci stron;7.Umowa powinna zawierac nastepujaceelementy:opis przedmiotu umowy,b.termin rozpoczecia realizacji inwestycji,c.czas realizacji inwestycji,\.d.zobowiazanie, iz roboty budowlane wykonywane przez firmy wykonawcze na rzecz Firmy deweloperskiejbedacej cztonkiem PZFDobjete sa rekojmia i co najmniej trzyletniagwarancja,cene z podzialem na elementy skladowe oraz warunki platnosci,f.informacje o zastosowanych materialachi technologiachuzytych do realizacji budowy;II. Podczas realizacji inwestycji:1.Firma deweloperskabedaca cztonkiem PZFD prowadzic bedzie prace zgodnie z umowa zawarta z Klientem orazzobowiazuje sie na biezaco informowac go o postepach prac, zapewniajacw tym celu prawo wstepu na teren budowy;2.Jezeli pojawia sie przeszkody lub opóznienia mogace miec wplyw na dotrzymanie terminu realizacjiinwestycji,Klientpowinien byc jak najszybciej poinformowany o tym zdarzeniu;3.Jezeli w trakcie realizacji inwestycji powstaly jakies dodatkowe koszty lub nastapity zmiany, Firma deweloperskabedacaczlonkiem PZFD powinna uprzedzic o tym fakcie, a w razie gdyby moglo to prowadzic do wzrostu ceny lokalu, uzyskaczgode Klienta na wskazane zmiany w formie pisemnej - chyba, ze strony uzgodnily inny sposób postepowania w raziezaistnieniawyzej opisanych okolicznosci;III. Pozakonczeniu inwestycji:1.Firma deweloperskabedaca czLonkiem PZFD pozostawi teren realizacji inwestycji uporzadkowanyi zagospodarowanyzgodnie z ustalonym wczesniej planem, a jezeli przedmiotemumowy jest wykonanie lokalu "pod klucz" . lokat Klientabedzie przekaZ}"Nany: czysty, gotowy do zamieszkania;2.Klientowi zostana wreczone odpowiednie instrukcje i gwarancje oraz zostanie on poinformowany o zasadach prowadzeniaprac konserwacyjnychieksploatacji;3.Niezwlocznie i w uzgodnieniu z Klientem zostanie ustalona data usuniecia usterek, które moga pojawic sie w okresiegwarancji lub rekojmii;4.Firma deweloperskapodejmie dzialania w celu zorganizowania zarzadu nieruchomoscia oraz udzieli pomocy przyorganizowaniu wspólnot mieszkaniowych;Zasady obowiazujaceKlienta kupujacegonieruchomoscimieszkanioweI. Przed rozpoczeciem inwestycji:II. Podczas realizacji inwestycji:1.Klient powinien starac sie utrzymywac dobre stosunki z Firma deweloperskaa jezeli ma jakies watpliwosci lubzastrzezeniado realizowanejinwestycji powinien je jak najszybciej wyjasnic;2.Klient powinien informowac na pismie o planowanych zmianach;3.Klient zobowiazany jestdokonywac ptatnosci w terminach ustalonych w umowie oraz przestrzegacpozostalych warunkówumow Odpowiedz Link Zgłoś