Dodaj do ulubionych

Problemy z Salwatorem

12.01.07, 23:09
Witam poszukuję osób które mają ten sam problem:
Spółka Mieszkaniowa Salwator nie chce przenieść prawa własności lokalu pomimo
zapłaty całej należności za lokal mieszkalny.

adres kontaktowy skan_e@tlen.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Re: Problemy z Salwatorem IP: *.miechow.com 13.01.07, 02:48
      a na ktorym to osiedlu tak kombinuja?
    • Gość: Grek Re: Problemy z Salwatorem IP: *.telnet.krakow.pl 14.01.07, 09:12
      Osobiscie radze jak najszybciej skontaktowc sie z prawnikiem.
      Coraz wiecej wskazuje, ze firma zaczyna pakowac sie.
    • Gość: mjkmjk Re: Problemy z Salwatorem IP: *.ists.pl 14.01.07, 09:31
      Migiem kontaktuj się z prawnikiem. Uwierz mi 100 zł za konsultacje to pikuś w
      porównaniu do tego co możesz stracić. Masz umowę w formie aktu, czy zwyklej
      umowy cywilno-prawnej?
      Jeżeli masz akt i termin sprzedaży minął musisz natychmiast wezwać drugą stronę
      do stawienia się w określonym terminie u notariusza w celu przeniesienia prawa
      własności. Samo dzwonienie i dopominanie nie wystarcza.
      Wal do prawnika i to migiem.
    • Gość: Dudek Re: Problemy z Salwatorem IP: 80.51.176.* 14.01.07, 10:27
      kolego a o jakiej inwestycji piszesz?
    • Gość: klient salwatora Re: Problemy z Salwatorem IP: *.eranet.pl 15.01.07, 00:52
      Ale bzdury piszecie, sama konkurencja! Salwator z nikim i nigdzie nie rozwiązał
      żadnych umów - a jeszcze po zapłacie całej ceny1 ABSTRAKCJA! Ja dostałem do
      wyboru albo podpisanie umowy, która gwarantuje mi mieszkanie w cenie 3100zł za
      metr w Warszawie albo rozwiazanie umowy i zwrot wpłaconych środków. Opóźnienie
      jest ale nie ma oszustwa, zaczekam i tyle. natomiast o wywaleniu i oszukaniu
      kogokolwiek wogóel nie ma mowy - a ty z konkurencji jak nie możesz sobie
      poradzić bez opluwania innych to może zmień branżę!
      • Gość: mjkmjk Re: Problemy z Salwatorem IP: *.ists.pl 15.01.07, 07:31
        Czytasz patafianie z Salwatora co napisał autor wątku? Odmawiacie mu sprzedaży
        mieszkania, czyli przeniesienia prawa własności lub jak kto woli - wykonania
        umowy przedwstępnej. Nijak się ma to do Twojej odpowiedzi. Pewnie sam siedzisz
        przy biurku w Salwatorze i kazali Ci pisać takie rzeczy za pieniądze, których
        Ci na koniec nie zapłacą.
        • Gość: michał Re: Problemy z Salwatorem IP: 83.16.113.* 15.01.07, 12:28
          No i znalazł się obrońca uciśnionych! Szkoda że Ci których naprawdę ściska to
          właśnie konkurencja.
          Pracowałem w RedNet przez ostatnie 2 lata i z Salwatorem zrealizowaliśmy bardzo
          dużo sprzedazy mieszkań które sprzedawaliśmy brytyjskim inwestorom w pakietach.
          Np jednorazowa inwestycja na 40 lokali na jednym osiedlu. Albo całe bloki. Nie
          mogliśmy sobie pozwolić na fuszerkę stąd kierownictwo dokładnie badało
          developerów. Z Salwatorem nie mieliśmy nigdy problemów w przeciwieństwie do
          innych firm.
      • Gość: gośc Re: Problemy z Salwatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:10
        Ma pan rację. Salwator nie rozwiązał ze mną umowy tylko napisał, że to ja
        rozwiązałam umowę i zrezygnowałam z mieszkania na które czekam już 3 lata.
        Swoją rezygnację z posiadania mieszkania wie pan jak wyraziłam, otóż nie godząc
        się na podpisanie wyimaginowanego aneksu spłodzonego przez prezesa spółki
        Salwator, w którym to miałabym zrezygnować z kar umownych za opóźnienie (ok
        40.000zł) oraz nie miałabym zagwarantowanego żadnego terminu oddania mieszkania.
        Po tym jak spółka Salwator we wrześniu 2006 stwierdziła, że zerwałam z nimi
        umowę, nie raczyła mi jednak oddać pieniędzy. Dlaczego? Bo nie zechciałam się
        zgodzić na podpisanie oświadczenia o zrzeczeniu się wszelkich roszczeń wobec
        spółki. I co pan na to, obrońco spółek uciśnionych?
        • Gość: Grek Re: Problemy z Salwatorem IP: *.net.autocom.pl 15.01.07, 16:49
          Jak to co? Sku...stwo. I tyle o S.
          • Gość: salwator Re: Problemy z Salwatorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 17:34
            Widzę że Spółka Salwator zmierza w kierunku upadku..... Jeżeli stosuje takie
            praktyki, w taki sposób traktuje klientów i w taki sposób wyrabia sobie opinie
            na rynku (a z wielu źródeł wynika że jest to przykład firmy od której trzeba
            się trzymać z daleka) to tylko tak to się ,może skończyć. Nie mogę tylko pojąć
            dlaczego mimo naprawdę wielu wsakazówek i wszelakich znaków jaka to jest
            faktycznie firma ludzie jednak pchają się i podpisują chore umowy a potem
            płaczą i lamentują że ich oszukano.
            • Gość: janek A JA NIE MIAłEM IP: *.unregistered.net.exatel.pl 15.01.07, 18:46
              Miałem 30tyś zł - tyle przywiozłem z Bristolu w czasie wakacyjnej pracy. Wziąłem
              kredyt (120tyś zł), a kasa z wakacji posłużyła mi za pierwszą wpłatę. Kupiłem
              mieszkanie w Salwatorze - siewna etap1 i mieszkam w nim od grudnia. Co więcej
              moge powiedzieć? Jestem zadowolony. Chyba tyle!
    • skan_e Re: Problemy z Salwatorem 16.01.07, 16:58
      Ogólnie szukam ludzi którzy taką sytuację mają jak ja:
      zapłacili za mieszkanie całą należność (w moim przypadku było Ono częściowo
      kredytowane kredytem bankowym)
      Otrzymali protokół odbioru lokalu i zaczęli go wykończać w celu zamieszkania w nim.
      W momencie kiedy wystąpiło się o podpisanie aktu własności Salwator rozwiązał
      przedwstępną umowę sprzedaży - w formie zwykłej nie aktu notarialnego bo w 2003r
      nie wspominali nic o możliwości podpisania umowy w formie aktu notarialnego
      (Salwator nie wezwał do podpisania aktu)
      • Gość: Jarosław Re: Problemy z Salwatorem IP: *.icm.edu.pl 16.01.07, 17:31
        ogólnie to jesteś głupi bo nie potrafisz odróżnić firmy developerskiej od
        konsultingowej.
        chcesz porady to płacisz.
        chcesz mieszkanie płacisz za konkretne mieszkanie.

jeżeli chodzi o resztę to jest to raczej chore i niemożliwe wręcz.
        jak mogłeś wykańczać coś co jeszcze nie stanowiło Twojej własności?
        po za tym to wcale nie jest tak że o przeniesienia własności się występuje,
        tylko przystępuje się do aktu notarialnego.

stek bzdur niewydarzonego melepety.
        • Gość: gosciu Re: Problemy z Salwatorem IP: *.tygodnik.com.pl 16.01.07, 17:41
          nie bylbym taki radykalny w ocenach - do momentu naglosnienia roznych spraw w
          mediach nie bylo podstaw do podejrzewania nieuczciwosc deweloperow
          salwator rzeczywiscie znacznie przed podpisywaniem aktow udostepnia mieszkania -
          wydaje sie to naturalne, szczegolnie dla osob, ktore nie chca juz dluzej
          placic za wynajem
          skoro skan_e dostal klucze to wykonczyl mieszkanie - nie wiem tylko dlaczego
          Salwator odmowil podpisania aktu - skanie_e czy moglbys cos wiecej o tym
          napisac? o ktorej lokalizacji piszesz?
          • Gość: Salwi Re: Problemy z Salwatorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:51
            Odpowiedz jest prosta Salwator to złodziejska firma!!!!! Banda oszustów
          • skan_e Re: Problemy z Salwatorem 16.01.07, 17:57
            Prawda jest taka, że po otrzymaniu kluczy kiedy zaczęło się wykańczać mieszkanie
            zaczęły wychodzić usterki. Salwator ignorował zgłoszenia o usterkach twierdząć
            że to wymysły. Kiedy nawet ich biegły stwierdził usterki nie usunęli ich do tej
            chwili. Sprawa o usterki znalazła się w sądzie ponieważ Salwator nie wyraził by
            zgody na podpisanie aktu notarialnego w którym znalazło by się, że w mieszkaniu
            są usterki.

Oprócz kluczy dostaliśmy także zaświadczenie, że mamy tytuł prawny do
            podpisywania umów o media (np. prąd) wszystkie naliczenia czynszowe, opłaty są
            wystawione na mnie imiennie. Salwator nie pofatygował się nawet aby odpisać
            Federacji Konsumentów na pismo + monit dlaczego odstąpili od umowy dopiero
            teraz. Na pismo prawnika stwierdzili że umowa wygasła i będą naliczać opłate za
            bezpodstawne zamieszkiwanie lokalu.
            • Gość: zainteresowany Re: Problemy z Salwatorem IP: *.eranet.pl 16.01.07, 18:20
              A o której inwestycji piszesz?
              • Gość: figo fago głupota przedmówcy IP: 195.167.73.* 16.01.07, 18:48
                Nie widzisz że gość ścieme wali? Nie kupił mieszkania i udaje ze zna super
                wszystkie szczegóły. Takich bzdur na forum nie brakuje. Ludzie wymyślają
                niekończące się opowieści, Wejdź na inne fora gdzie są prawdziwi klienci.

pozdrawiam!
                • skan_e Re: głupota przedmówcy 18.01.07, 16:44
                  Gość portalu: figo fago napisał(a):
                  To w takim razie może poproszę o adresy tych forów tam też chętnie zabiorę głos.

> Nie widzisz że gość ścieme wali? Nie kupił mieszkania i udaje ze zna super
                  > wszystkie szczegóły. Takich bzdur na forum nie brakuje. Ludzie wymyślają
                  > niekończące się opowieści, Wejdź na inne fora gdzie są prawdziwi klienci.
                  >
                  > pozdrawiam!

• Gość: zainteresowany Re: głupota przedmówcy IP: *.eranet.pl 18.01.07, 23:39
                    A może wreszcie odpowiesz o jakiej inwestycji piszesz, bo rzeczywiscie chyba to
                    jedna wielka ściema i kolejna robota konkurencji!?
                    • skan_e Re: głupota przedmówcy 23.01.07, 20:14
                      W poście nie chodzi mi o konkretną inwestycje na której tak postąpił tak
                      Salwator tylko ogólnie o wszystkie ich budowy czy nie postawili ludzi w takiej
                      sytuacji jak mnie. Na razie staram się rozwiązać sprawę polubownie z Salwatorem
                      a szukam ludzi w podobnej sytuacji gdyby się to nie udało.
                      • Gość: ajron Re: głupota przedmówcy IP: *.crowley.pl 25.01.07, 15:08
                        Ostatnimi czasy jak ceny mieszkań zaczeły szaleć na rynku, to cała masa pseudo
                        deweloperow szukała tylko pretekstu do zerwania umow przedwstępnych. Tylko po to
                        żeby sprzedać mieszkania za 6k a nie za 4,5k np. (patrz taki Wiek S.A.).
                        Nie słychac o przekrętach takiego Wiek S.A. bo to nie ta sama liga co Salwator.
                        Problem nieuczciwości i chciwości deweloperow nasila sie wraz ze wzrostem cen na
                        rynku. Najgorsze jednak jest to, że tak naprawdę niewiele można zdziałac w
                        przypadku tak jawnych przekrętow...
                        • Gość: gosc co by bylo gdyby... IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 26.01.07, 17:51
                          wiele zlego mowi sie o developerach, ze nie sa uczciwi bo odstepuja od umow
                          zeby sprzedac mieszkania drozej. Mam pytanie do panstwa, co byscie zrobili
                          gdyby ceny mieszkan spadly i moglibyscie kupic mieszkanie o 1/3 lub 1/2 taniej.
                          Czy nie staralibyscie sie zorwiazac umowy pod byle pretekstem?
                          Druga sprawa. Ilu z Panstaw przeczytalo umowe przed podpisaniem jej, ilu z
                          Panstawa negocjowalo ta umowe? Z doswiadczenia wiem, ze duzo mozna wynegocjowac
                          w momencie podpisywania umowy bo developerowi zalezy na pieniadzaj na
                          rozpoczecie inwestycji. Uczmy sie kapitalizmu jak najszybciej bo niewiedza duzo
                          niestety kosztuje.
                          • Gość: ex-klient Re: co by bylo gdyby... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:43
                            Ja swoją umowę dotyczącą inwestycji Bobrzyńskiego/Przemiarki
                            przeczytałam dokładnie przed jej podpisaniem.

Jak wystąpiły problemy z Salwatorem, to już nie tylko ja tą umowę
                            analizuję, ale również mój adwokat i (mam nadzieję) od kilku miesięcy sąd.

W przypadku gdyby ceny mieszkań spadły i mógłabym kupić 1/2 taniej, to
                            rozwiązałabym umowę. Ponieważ moja umowa pozwalała mi to zrobić w dowolnym
                            momencie i z dowolnej przyczyny. W przypadku, gdybym to ja rozwiązywała umowę,
                            traciłabym kwotę zadatku. Ja zachowałabym się w tym wypadku zgodnie z umową.

Salwator mógł odstąpić od umowy w ściśle określonych przypadkach. Niestety
                            Salwator odstąpił od umowy z byle pretekstu i tym samym złamał warunki umowy,
                            ponieważ wg. umowy Salwatorowi NIE WOLNO było odstąpić od umowy z byle
                            przyczyny. Salwator też nie oddał odszkodowania z tytułu ZADATKU.

Ta arogancka świnia Edyta W. powiedziała mi: "Jak się pani coś nie podoba,
                            to niech pani idzie do sądu". (niektórzy nie uważają Edytkę za świnię tylko za
                            krowę - zdania są podzielone).

Zadawanie się z tymy cwaniakami dużo kosztuje. Niewiedza nie ma tu nic do
                            rzeczy, ponieważ Salwator ma w tyłku treść tych umów i tak się do nich nie stosuje.
                            • elluk Re: co by bylo gdyby... 26.01.07, 22:38
                              Salwator to jeden wielki przekręt !!!!
                              Podpisałem z nimi umowę przedwstępną na kupno mieszkania w inwestycji na
                              Bobrzyńskiego w Krakowie, wpłaciłem 10 tys. zadatku i czekałem na rozpoczęcie
                              budowy.
                              Z internetu dowiedziałem się, że Salwator rozwiązał umowy na tą inwestycję bez
                              podania przyczyny i bez poinformowania mnie o tym! Potem były nerwy, doszło do
                              spotkania "mieszkańców" z szefostwem. ogólnie totalna zlewka, obietnice z
                              których się potem wycofano, zwalano winę na wszystkich poza w/w Spółką itd.
                              w międzyczasie ceny mieszkań skoczyły w tym rejonie o prawie 100% a my możemy
                              ich pocałować w lśniące tylki wożone przez merce za 500tys zł.
                              Banda złodzieji i oszustów.
                              Lepiej trzymać się od nich z daleka, więcej o wspaniałej firmie na
                              www.skrzywdzeni.pl
                              • tuja444 Banda oszustów na forum - nic więcej !!!!!!!!!!!!! 27.01.07, 10:54
                                ty matolku! Co ty pleciesz? Sama miałam mieszkanie na Bobrzyńskiego i wiem jak
                                tam było. Jeden z właścicieli działki zmarł i inwestycja musiała być wstrzymana
                                bo musieli najpierw znaleźć spadkobierców, którzy jak się okazało przebywają w
                                stanach!
                                W związku z tym nie przez internet się o tym dowiedziałam ale od działu
                                sprzedaży od którego dostałam propozycje zakupu mieszkania na innej inwestycji i
                                to ze zniżką! Nie wiem ilu deweloperów w takiej sytuacji zaproponowało by coś
                                takiego bo z reguły mają po jednej inwestycji. Tu przynajmniej było to
                                zabezpieczenie...

No i rzeczywiście.Wybrałam mieszkanie na ekoparku. Dziś nazywa się Oś Mozarta.
                                Mieszkanie odbieram w maju - o czasie.

Dlatego jestem pewna że to co piszesz to głupoty a mój post jest dla ludzi
                                którzy przez przypadek mogli by uwierzyć w Twoje brednie!

Pozdrawiam i zapraszam na inne fora gdzie można zobaczyć prawdziwych i
                                zadowolonych klientów:
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=46307094
                                • Gość: ex-klient Re: Banda oszustów na forum - nic więcej !!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 12:15
                                  tuja444 - to pracownik Salwatora - ewidentnie to widać!!!!!.

Wymówka rzeczywiście była taka, że jeden w właścicieli działki zmarł. Taki
                                  zwykły prymitywny pretekst. Pomimo tej śmierci decyzja WZ była wydana. Ten fakt
                                  poprostu nie miał wpływu na inwestycje. Przyczyną rzeczywistą (i oczywistą winą
                                  Salwatora) odstąpienia od umowy było nieprawidłowe złożenie wniosku o pozwolenie
                                  na budowę przez Salwator. Urząd Miasta wyszczególnił dokumenty, których Salwator
                                  nie złożył (min. zaświadczenie o dysponowaniu działką). Te dokumenty, których
                                  Salwator nie złożył (pewnie celowo), to nie są duperele, to nie są papierki o
                                  których można zapomnieć, to są dokumenty, których niezłożenie powoduje oczywiste
                                  odrzucenie wniosku o pozwolenie na budowę (i Salwator o tym wiedział
                                  nieskładając tych dokumentów).

My podpisywaliśmy umowy na kupno mieszkań, których wtedy metr kwadr. kosztował
                                  3200zł brutto.
                                  Salwator wspaniałomyślnie zaproponował kupno mieszkań w innej inwestycji
                                  "ZE ZNIŻKĄ". Tyle, że po tej "ZNIŻCE" trzeba było zapłacić za metr ok. 4600zł.
                                  brutto (o 50% DROŻEJ).

Dowiedziałać, sie od działu sprzedaży? Przecież Edytko suko - ty tam pracujesz!!!

Edyta nawet ty nie masz wyższego wykształcenia - nic dziwnego, że jesteś tak
                                  głupia i prymitywna, aż boli.

• elluk Re: Banda oszustów na forum - nic więcej !!!!!!!! 27.01.07, 13:30
                                  Weź się lepiej pałą po głowie trzepnij to głupot niebędziesz pisała.
                                  Spółka Salwator powiadomiła mnie dopiero po moich telefonach do nich, a długo
                                  się nieprzyznawali i twierdzili że wszystko jest ok.
                                  Jeśli chodzi o formę pisemną to dopiero po spotkaniu dostałem e-mail i list, że
                                  rozwiązują ze mną umowę :)
                                  Jeśli chodzi o powody dla których ta inwestycja nie powstała to nie powinien
                                  być mój problem tylko Salwatora (inni deweloperzy w bezpośrednim sąsiedztwie
                                  niemieli takich problemów i jakoś kończą swoje inwestycje).
                                  Jeśli Spółka S. jest taka wspaniała to mogła ludziom zaproponować mieszkania w
                                  innej lokalizacji ale w cenie którą mieli w umowie a nie w eko-syfie za ponad
                                  1200 zł więcej/m2.
                                  Jeśli Firma dbałaby o swoje dobre imię a tym bardziej o klientów to powinna tak
                                  zrobić przy obecnych zyskach napewno wyszliby na swoje, a i afery by nie było.
                                  Brednie to chyba sama sobie wciskasz Salwator to firma beznadziejna, która
                                  klienta po podpisaniu umowy traktuje jak wielkie G.
                                  Pozdrawiam
                                • Gość: Gagek Mnie tez pewnie oszukacie IP: 151.81.0.* 09.02.07, 00:08
                                  Ale moj charakter jest taki, ze ja zabijam komary dopiero po tym jak mnie ugryza
                            • skan_e Re: co by bylo gdyby... 10.02.07, 20:10
                              Gość portalu: ex-klient napisał(a):
                              "...
                              >
                              > Jak wystąpiły problemy z Salwatorem, to już nie tylko ja tą umowę
                              > analizuję, ale również mój adwokat i (mam nadzieję) od kilku miesięcy sąd.
                              >
                              ..."

Witam a czy jest jakaś szansa na otrzymanie namiarów na tego adwokata, który
                              prowadzi Pani sprawę w sądzie. Mój adres mailowy skan_e@tlen.pl lub skan_e@gazeta.pl
                              • Gość: leo Re: co by bylo gdyby... IP: 213.134.191.* 10.02.07, 21:11
                                mam zamiar kupić mieszkanie w Salwator City ale nie udało mi sie ich namierzyc
                                na targach a na tygodniu nie mam czasu czy coś wiecie kiedy ruszą z nowymi
                                etapami (niskie budynki) ?
                                • Gość: pawel Re: co by bylo gdyby... IP: *.kracen.hor.net.pl 11.02.07, 16:33
                                  Nie było ich na targach, bo podobno zostali wyrzuceni ze związku deweloperów w
                                  Krakowie, który te targi organizuje. Zresztą w zeszłym roku wyrzucili ich już z
                                  Polskiego Związku Firm Deweloperskich i odebrali Certyfikat Dewelopera.
                                  Zastanów się więc zanim wtopisz.
                                  • Gość: leo Re: co by bylo gdyby... IP: 213.134.191.* 11.02.07, 17:25
                                    miejce fajne ale mnie troche zdystansowałeś tym barzdej że na stronie Frontonu
                                    w pobliżu SC znalazłem inną inwestycję piszą, że wiecej info w listopadzie
                                    pewnie nie aktualizowali strony noże to juz sprzedają a i jeszcze jedno nie
                                    interesuje mnie mieszkanie z widokami na wawel i kopiec kościuszki bo w robocie
                                    widzę to codziennie i wcale mnie to nie podnieca jak ludzi na forum chcę mieć
                                    okna od zachodu, po prostu lubie jasne i ciepłe popołudnie i nic poza tym i
                                    oczywiście niskie niezasłoniete pietro. PS co sadzisz o tej inwestycji
                                    Frontonu ? Pozdrawiam
                                    • Gość: gruby Re: co by bylo gdyby... IP: *.eranet.pl 11.02.07, 19:18
                                      Jesteś frajer. Ja kupiłem w City za 3500 za metr i mój budynek już stoi.
                                      Czytałem bzdury wymoczków jak przedmówcy ale czytałem o ludziach którzy kupili w
                                      Tower i dzięki nim i ich zadowoleniu dokonałem dobrego wyboru. Zasada jest
                                      prosta - słuchaj tych którym się udało - ci co się boją i bajdurzą i tak zawsze
                                      na tym poprzestaną!
                                      Pozdro!
                                  • Gość: aaaaaaaby Zastanów się zamin wtopisz.... IP: 192.156.102.* 26.02.07, 12:27
                                    W zwiazku ze skarga na Spólke Mieszkaniowa "Salwator" zlozona dnia 23 sierpnia
                                    2005 r. uprzejmieinformuje, ze Polski Zwiazek Firm Deweloperskich zakonczyl
                                    postepowanie w tej sprawie.Decyzja Zarzadu PZFD Spólka Mieszkaniowa "Salwator"
                                    zostala wykluczona z grona czlonkówPolskiego Zwiazku Firm Deweloperskichza
                                    zlamanie postanowien Kodeksu Dobrych Praktykw relacjach klient-deweloper.W
                                    zalaczeniu przesylamy kopie uchwaly Zarzadu PZFD w tej sprawie vvraz z
                                    uzasadnieniem.Z powazaniem,
                                    PZFD
                                    ul. Zurawia 32/3400-515 Warszawatel. (+4822) 745 01 00fax (+48 22) 628 6026e-
                                    mail: biuro@pzfd.pl
                                    www.pzfd.pl
                                    --------------------------------------------------------------------------------
                                    UCHWALA ZARZADU POLSKIEGO ZWIAZKU FIRM DEWELOPERSKICHZ dnia 22 wrzesnia 2006
                                    r.Na posiedzeniu w dniu 22 wrzesnia 2006 roku w Warszawie Zarzad PZFDna
                                    podstawie§12 ust. 2. Statutu Zwiazku postanowil:
                                    1.Wykluczyc Spólke Mieszkaniowa SALWATOR z grona czlonków PolskiegoZwiazku Firm
                                    Oeweloperskich z dniem 22 wrzesnia 2006 r.
                                    2.Poinformowac firmy zrzeszone w PZFO o uchwale i przyczynach jej podjecia
                                    3.Podac informacje o wykluczeniu do publicznej wiadomosci.

Uzasadnienie
                                    W dniu 23 sierpnia 2005 roku wplynela do PZFO skarga zbiorowa klientówSM
                                    SALWATOR z inwestycji przy ul. Mehoffera w Warszawie. Skarzacy
                                    zarzucalideweloperowi naruszenie postanowien Kodeksu Dobrych Praktyk PZFD
                                    poprzezodmowe okreslenia terminu ukonczenia inwestycji, odmowe uznania
                                    roszczenklientów do kar umownych za opóznienie ukonczenia inwestycji oraz brak
                                    rzetelnejinformacji o stanie pracipowodach opóznienia. Zarzad PZFD wlaczyl sie
                                    w mediacjepróbujac pomócdeweloperowiw
                                    rozwiazaniuproblemówspowodowanychopóznieniem budowy proponujac rozwiazania
                                    wychodzace naprzeciw oczekiwaniomklientów przywracajace zaufanie do SM
                                    SALWATOR. Niestety roczne kontaktyklientówi
                                    SpólkizudzialemczlonkówZarzaduPZFOnieprzynioslysatysfakcjonujacych
                                    rezultatów.Zarzad PZFO na posiedzeniu w dniu 10 sierpnia 2006 roku
                                    stwierdzilnaruszenie przyjetych uchwala Walnego Zgromadzenia Zwiazku zasad
                                    KodeksuDobrych Praktyk poprzez:• Podjecie inwestycji bez wymaganych decyzji i
                                    uzgodnien co skutkowaloniemoznoscia dotrzymania terminu realizacji (pkt. I 3.
                                    KOP)• Uchylanie sie od skutków opóznienia w oddaniu inwestycji (pkt. I 6. KOP)•
                                    Odmowe podania termin zakonczenia inwestycji (pkt.17.c. KOP)• Brak rzetelnej
                                    informacji o stanie inwestycji i przyczynach opóznien (pkt II 1 i 2.KOP)W
                                    pismie wyslanym do SM SALWATOR Zarzad, zgodnie z postanowieniamiPrzepisów
                                    Koncowych KOP wyznaczyl Spólce termin 23 wrzesnia 2006 roku na•.
                                    --------------------------------------------------------------------------------
                                    Page 3
                                    IIpodpisanie z klientami umów spelniajacych wymogi KOP. W odpowiedzi
                                    Spólkaskierowala do klientów pisma wzywajace do podpisania aneksów do
                                    umównaruszajacychinteresyklientów,nieuwzgledniajacesugestiiZarzaduPZFDi
                                    niezgodne z zasadami przyjetymi w Kodeksie Dobrych Praktyk.Mimo przyczyn
                                    formalnych uniemozliwiajacych obecnie przeniesienie wlasnoscilokali, istniala
                                    mozliwosc zlagodzenia negatywnych skutków dla klientów. Mozna bylodokonczyc
                                    budowe, dopuscic budynek do uzytkowania i przekazac lokale klientomzawierajac
                                    umowy notarialne przyrzeczenia sprzedazy.Biorac powyzsze fakty pod uwage i
                                    majac na wzgledzie dobre imie Zwiazkuifirm w nim zrzeszonych, oraz w trosce o
                                    to, by przynaleznosc do PZFD bylaw powszechnej opinii rekojmia wysokich
                                    standardów dzialalnosci deweloperskiejZarzad PZFD postanowil podjac powyzsza
                                    uchwale.
                                    Page 4
                                    1.Klient, który pianuje zakup mieszkania powinien zebrac informacje o kilku
                                    firmach sprzedajacychmieszkaniaiupewnic siejakiego mieszkania
                                    poszukuje;2.Klient powinien upewnic sie czy ma wystarczajacailosc srodków
                                    pienieznych, które sa niezbedne do nabycia planowanejinwestycji;3.Klient
                                    powinien przy wyborze Firmy deweloperskiejsprawdzic czy posiada ona odpowiednie
                                    doswiadczenie,które jestniezbedne do realizacji planowanej przez niego
                                    inwestycji;4.Klient powinien upewnic sie czy umowa jest dla niego
                                    jasnaizrozumiaLa oraz czy zostaLa podpisanaprzez dwie strony;5.Klient powinien
                                    upewnic sie jaki jest stan prawny terenu na którym Firma deweloperskarealizuje
                                    inwestycje;( np.sprawdzic akt wLasnosci i pozwolenie na budowe);e(Kodeks
                                    Dobrych Praktykw relacjach Klient- DeweloperZasady obowiazujaceDeweloperae
                                    (.."I. Przed rozpoczeciem inwestycji:1.Firma deweloperskabedaca cztonkiem
                                    Polskiego Zwiazku Firm Deweloperskich ( PZFD ) udostepni Klientowi pelne
                                    ikompleksowe informacje o projekcie inwestycji, która bedzie realizowana,w tym
                                    projekt umowy;2.Firma deweloperskabedaca czlonkiem PZFD zapewni
                                    profesjonalnapomoc przy realizacji indywidualnego projektu;3.Zadna z Firm
                                    deweloperskichbedacych czlonkiem PZFD nie podejmie sie realizacji projektu,
                                    jezeli uzna, iz nie jest wstanie wykonac planowanej inwestycji terminowo i
                                    profesjonalnie;4.Firma deweloperskapowinna zapewnic odpowiednie
                                    ubezpieczenieinwestycji;5.Umowa powinna byc sformulowana jednoznaczniei w
                                    sposób zrozumialy;6.Umowa nie moze wylaczac lub istotnie ograniczac
                                    odpowiedzialnosciFirmy deweloperskiejbedacej czlonkiem PZFD, orazokresli
                                    sankcje za niewykonanie lub nienalezytewykonanie zobowiazania,bedzie
                                    respektowaczasady równosci stron;7.Umowa powinna zawierac
                                    nastepujaceelementy:opis przedmiotu umowy,b.termin rozpoczecia realizacji
                                    inwestycji,c.czas realizacji inwestycji,\.d.zobowiazanie, iz roboty budowlane
                                    wykonywane przez firmy wykonawcze na rzecz Firmy deweloperskiejbedacej
                                    cztonkiem PZFDobjete sa rekojmia i co najmniej trzyletniagwarancja,cene z
                                    podzialem na elementy skladowe oraz warunki platnosci,f.informacje o
                                    zastosowanych materialachi technologiachuzytych do realizacji budowy;II.
                                    Podczas realizacji inwestycji:1.Firma deweloperskabedaca cztonkiem PZFD
                                    prowadzic bedzie prace zgodnie z umowa zawarta z Klientem orazzobowiazuje sie
                                    na biezaco informowac go o postepach prac, zapewniajacw tym celu prawo wstepu
                                    na teren budowy;2.Jezeli pojawia sie przeszkody lub opóznienia mogace miec
                                    wplyw na dotrzymanie terminu realizacjiinwestycji,Klientpowinien byc jak
                                    najszybciej poinformowany o tym zdarzeniu;3.Jezeli w trakcie realizacji
                                    inwestycji powstaly jakies dodatkowe koszty lub nastapity zmiany, Firma
                                    deweloperskabedacaczlonkiem PZFD powinna uprzedzic o tym fakcie, a w razie
                                    gdyby moglo to prowadzic do wzrostu ceny lokalu, uzyskaczgode Klienta na
                                    wskazane zmiany w formie pisemnej - chyba, ze strony uzgodnily inny sposób
                                    postepowania w raziezaistnieniawyzej opisanych okolicznosci;III. Pozakonczeniu
                                    inwestycji:1.Firma deweloperskabedaca czLonkiem PZFD pozostawi teren realizacji
                                    inwestycji uporzadkowanyi zagospodarowanyzgodnie z ustalonym wczesniej planem,
                                    a jezeli przedmiotemumowy jest wykonanie lokalu "pod klucz" . lokat
                                    Klientabedzie przekaZ}"Nany: czysty, gotowy do zamieszkania;2.Klientowi zostana
                                    wreczone odpowiednie instrukcje i gwarancje oraz zostanie on poinformowany o
                                    zasadach prowadzeniaprac konserwacyjnychieksploatacji;3.Niezwlocznie i w
                                    uzgodnieniu z Klientem zostanie ustalona data usuniecia usterek, które moga
                                    pojawic sie w okresiegwarancji lub rekojmii;4.Firma deweloperskapodejmie
                                    dzialania w celu zorganizowania zarzadu nieruchomoscia oraz udzieli pomocy
                                    przyorganizowaniu wspólnot mieszkaniowych;Zasady obowiazujaceKlienta
                                    kupujacegonieruchomoscimieszkanioweI. Przed rozpoczeciem inwestycji:II. Podczas
                                    realizacji inwestycji:1.Klient powinien starac sie utrzymywac dobre stosunki z
                                    Firma deweloperskaa jezeli ma jakies watpliwosci lubzastrzezeniado
                                    realizowanejinwestycji powinien je jak najszybciej wyjasnic;2.Klient powinien
                                    informowac na pismie o planowanych zmianach;3.Klient zobowiazany jestdokonywac
                                    ptatnosci w terminach ustalonych w umowie oraz przestrzegacpozostalych
                                    warunkówumow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka