Dodaj do ulubionych

Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!!

IP: *.solutions.net.pl 08.04.03, 16:39
Czy ktos zastanawia sie nad faktem, ze K. Penderecki wraz z małżonką
organizuja wspaniałe wydarzenia kulturalne, ale niestety kosztem bardzo juz
biednej puli na kulture w kraju. Festiwal Beethowenowski oraz Krzysztofa
Pendereckiego to może szczytny cel pod warunkiem, ze zyskać może na tym
polska, a nie mówiąc juz krakowska kultura.
Bo z drugiej strony kogo z biednych muzyków stac na zakupienie karnetu na
wystepy wspaniałych mistrzów muzycznych z za granicy!
Czyżby koncerty takie przeznaczone były tylko dla biznesmenów i sponsorów
tudzież turystów zagranicznych?
Gwarantuję, ze muzykom krakowskim serce ściska na widok plakatów ze
wspanialymi nazwiskami i repertuarem! Ale ilu z nich będzie mogło pozwolić
sobie na posłuchanie tych koncertów. A i pewnie znajdą sie tacy, ktorzy
mogliby zagrac za kilkudziesieciokrotnie mniejsza stawke...ale ich nie
poproszono!
Obserwuj wątek
    • gph Re: Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!! 08.04.03, 16:58
      przesada. co on by z taką ilością chleba zrobił..
      • Gość: stokroteczka Re: Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!! IP: *.solutions.net.pl 08.04.03, 17:01
        gph napisał:

> przesada. co on by z taką ilością chleba zrobił..

a co robi? rozdaje "biedakom" zza miedzy
        • Gość: Alla Re: Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!! IP: *.a2000.nl 08.04.03, 18:25
          Nie rozumiem, jakim biedakom zza miedzy?
          I jak to jest z tym festiwalem beethowenowskim - dlaczego podajesz to jako
          przyklad odbierania chleba?

• Gość: stokroteczka Re: wyjaśnienie IP: *.solutions.net.pl 08.04.03, 18:34
            Gość portalu: Alla napisał(a):

> Nie rozumiem, jakim biedakom zza miedzy?
            > I jak to jest z tym festiwalem beethowenowskim - dlaczego podajesz to jako
            > przyklad odbierania chleba?

Chodzi o to, ze pan Penderecki promuje swoje "dzieła" korzystając z
            ogólnopolskiego budżetu na kulturę, która w Polsce bardzo źle się ma!
            Każdy koncert organizowany przez pp Pendereckich kosztuje kilkadziesiąt
            tysięcy dolarów, podczas gdy polscy muzycy pozostają bez pracy i kolejne
            instytucje muzyczne chylą się ku upadkowi.

• jottka Re: wyjaśnienie 08.04.03, 20:04
              zaraz, o ile mnie pamięć nie myli, to dotacje do wszelkich imprez kulturalnych
              przyznaje i rozdaje ministerstwo kultury, a nie szajka pendereckich?

być może w ojczyźnie naszej są pilniejsze potrzeby, ale jeśli tak, to pretensje
              do ministra i jego błędnej polityki
              • wodnik74 Re: wyjaśnienie 08.04.03, 20:10
                jottka napisała:

> zaraz, o ile mnie pamięć nie myli, to dotacje do wszelkich imprez
                kulturalnych
                > przyznaje i rozdaje ministerstwo kultury, a nie szajka pendereckich?
                >
                > być może w ojczyźnie naszej są pilniejsze potrzeby, ale jeśli tak, to
                pretensje
                >
                > do ministra i jego błędnej polityki

obawiam się, że Cię myli (moze nie pamieć ale znajomość rzeczy jest zmylona ):))
                myślę, że słowa "klika Pendereckich" są całkiem trafione, nawet jeżeli
                nieświadomie...
                • jottka Re: wyjaśnienie 08.04.03, 20:13
                  chwilka, jeśli mowa o państwowych dotacjach, to one mogą być tylko z puli min
                  kultury, a żaden penderecki nim nie jest

• advocat1 Re: wyjaśnienie 09.04.03, 20:27
                  wodnik74 napisała:

> jottka napisała:
                  >
                  > > zaraz, o ile mnie pamięć nie myli, to dotacje do wszelkich imprez
                  > kulturalnych
                  > > przyznaje i rozdaje ministerstwo kultury, a nie szajka pendereckich?
                  > >
                  > > być może w ojczyźnie naszej są pilniejsze potrzeby, ale jeśli tak, to
                  > pretensje
                  > >
                  > > do ministra i jego błędnej polityki
                  >
                  > obawiam się, że Cię myli (moze nie pamieć ale znajomość rzeczy jest
                  zmylona ):)
                  > )
                  > myślę, że słowa "klika Pendereckich" są całkiem trafione, nawet jeżeli
                  > nieświadomie...
                  Wszyscy wiedzą ? Nikt nie powie ?
              • emka_1 Re: wyjaśnienie 08.04.03, 20:12
                jottka napisała:

> zaraz, o ile mnie pamięć nie myli, to dotacje do wszelkich imprez
                kulturalnych
                > przyznaje i rozdaje ministerstwo kultury, a nie szajka pendereckich?

Tkwisz w okropnym błędzie:( E.Penderecka to znany powszechnie gangster, który
                przy pomocy karabinku uzi wymusza na ministrach dotacje. W przypadku gdy broń
                nie wystarcza nasyła kapele grajków ulicznych wykonujących odkrywcze
                interpretacje kantat Bacha.
                • wodnik74 Re: wyjaśnienie 08.04.03, 20:15
                  no właśnie tak jest
                  • emka_1 Re: wyjaśnienie 08.04.03, 20:19
                    No, nieee, az tak. Owszem jest to kobieta skuteczna, chwała jej za festiwal
                    wielkanocny, bo dokonała cudu rzeczywiście. A kto zabrania polskim muzykom
                    znaleźc sobie rownie skutecznego promotora?
                    • jottka ja już chyba wiem, 08.04.03, 20:21
                      to pewnie będzie tak jak ze słusznym podziałem swego czasu płac w teatrach -
                      dlaczego jakiś tam aktor czy reżyser ma dostawać kupę forsy za to, że wyjdzie
                      na scenę i cos tam pomarudzi? a sufler, a pomocnik inspicjenta to pies???

podzielić po równo i dopiero będzie dobrze
                      • emka_1 Re: ja już chyba wiem, 08.04.03, 20:23
                        TAK, jottka jesteś geniuszem, który rozumie duszę artysty!!!!
                        Czy nie zechciałabyś zostać ministrem???
                        • jottka Re: ja już chyba wiem, 08.04.03, 20:29
                          nie

ale szefem związków czemu nie? płatne z góry na 10 lat i mogę reprezentować
                          • emka_1 Re: ja już chyba wiem, 08.04.03, 20:31
                            i jeszcze zwolnić nie moga:))))
                      • emka_1 Przesadziłam,wybacz:) 08.04.03, 20:30
                        zrozumienie dla artystów wykazałaś, ale nudna to praca, tak dzielic po rowno.
                        • jottka Re: Przesadziłam,wybacz:) 08.04.03, 20:33
                          chwilka, a kto powiedział, że ja będę dzielić???
                          • emka_1 Re: Przesadziłam,wybacz:) 08.04.03, 20:35
                            no, jako minister, ale zawsze mogłabys uledz presji uzi i oddać wszystko
                            Pendereckiej:)
                            • jottka Re: Przesadziłam,wybacz:) 08.04.03, 20:39
                              po pierwsze - nie minister

po drugie - jako szef związków to ja bym pani pe jeszcze tego kałasznikowa
                              podtrzymywała, taki duży festiwal na pewno potrzebuje obsługi :)
                              • emka_1 Re: Przesadziłam,wybacz:) 08.04.03, 20:41
                                Minister wyszedł z zaburzenia chronologii wątku. A co do reszty, znaczy
                                kałasznikowa i innych kulomiotow to podzielam i w razie czego moge donosić
                                amunicje;)
                    • Gość: tripis Re: wyjaśnienie IP: 195.117.16.* 09.04.03, 10:01
                      emka_1 napisała:

> No, nieee, az tak. Owszem jest to kobieta skuteczna, chwała jej za festiwal
                      > wielkanocny, bo dokonała cudu rzeczywiście.

Skuteczna a nawet bardzo
                      Pamietam jak na zebrania rady programowej festiwalu krakow 2000 wchodzila ze
                      slowami: "Prosze panstwa, zrobimy tak i tak, tyle a tyle to bedzie kosztowac,
                      ale chyba rozumiecie, ze jako zona mojego meza nie moge zgodzic sie na gorsze
                      warunki. Srodki sa przyznane, impreza ma charakter oficjalny, zaprosilam kilku
                      przyjaciol no i premiera, prezydenta MK, kilku radnych. Prosze napisac kartke,
                      ze impreza zamknieta, ludzi nie wpuszczac bo ja i tak nie mam juz miejsc
                      siedzacych dla swoich znajomych... No to swietnie, zesmy sie dogadali.
                      Przepraszam, ale musze leciec. Jestem umowiona z dyrektorem filharmonii
                      nowojorskiej. Zegnam Panstwa.

> A kto zabrania polskim muzykom znaleźc sobie rownie skutecznego promotora?

A kto chcialby wyjsc za nią "za żon"...?
                      zwlaszcza grupowo...?

:)))
                      • gph A Sonik na to? 09.04.03, 10:06
                        NIEMOŻLIWE?
                        • trudny2002 Pana 09.04.03, 10:14
                          Sonik...???
                          Witam dobrego człowieka...
                          trudny;-)))
                          • Gość: tripis Re: Pana IP: 195.117.16.* 09.04.03, 10:22
                            a jusci, dobry on czlek, jeno lekko bezwolny
                            bardziej do reprezentacji niz do czynu

a w takiej robocie to nie tylko "byc"
                            ale i w pysk czasem komus dac trzeba
                          • gph Dalibóg.. 09.04.03, 10:23
                            trudny2002 napisał:

> Sonik...???
                            > Witam dobrego człowieka...

po śpiewie musiałeś rozpoznać. bo jak wiadomo dobrzy ludzie śpiewają, a źli
                            nigdy... hehe
                            • trudny2002 Po śpiewie... 09.04.03, 10:37
                              Słowik to, a nie skowronek dziś...
                              Pana witam i skąd u Pana takie zainteresowanie Pana-Sonikiem???
                              A ów dziś trzeźw od rana???
                              trudny
                      • emka_1 Re: wyjaśnienie 09.04.03, 18:11
                        Jak ja to kocham ;)))))
                        Czy pani P. łamie prawo, czy jedynie wolę urzędników rozdzielających dotacje?
                        Czy jej winą jest mizeria budżetu i brak godnych przeciwników?
                        Godnych w sensie rownie 'pancernych' jak ona?
                        Szczerze mówiąc wolałabym, żeby p.Gałoński był tak skuteczny i więcej
                        satysfakcji i przyjemności dostarczyłby mi wzrost prestiżu (w tym wiecej
                        wielkich wykonawców) Muzyki w Starym Krakowie.
                        Pani P. poswięciła wiele lat na to by dojść do obecnej siły przekonywania i
                        wypadałoby ten trud docenić, a nie obrażać się z powodu jej skuteczności,
                        zwłaszcza, gdy chce się z nią walczyć o dotacje.
                        Najłatwiej jest wymieniać niedofinansowane cele, paluszkiem wskazać 'winnego'
                        tego zła, czekać aż pieniądze same przyjdą i jeszcze poproszą uprzejmie aby je
                        łaskawie wziąć. Tylko pieniądze, zwłaszcza te z budżetu nigdy same nie
                        przychodzą, a już na pewno prosić o zużytkowanie nie będą.
                        BTW. nie jestem wielbicielką muzyki męza pani P, wręcz przeciwnie, Beethovena
                        lubię bez przesady, wolałabym aby Lusławice kojarzyły się z miejscem pochówku
                        Faustyna Socyna i przez to były znane powszechnie;))) Nie zmienia to faktu,że
                        więcej mam szacunku dla tych, którzy coś robią, niż dla tych, którzy choć mają
                        słuszne cele, nie robią nic, aby je zrealizować.
                        emka:)
                        • jottka jak to 09.04.03, 18:16
                          nic nie robią???

no przecież walczą na forumnie
                          • emka_1 Re: jak to 09.04.03, 18:31
                            takej walki jakoś nie doceniam:(( ale chiba jestem obłakana.
                            • jottka Re: jak to 09.04.03, 18:33
                              twoje zdanie nie ma tu najmniejszego znaczenia :)

lepiej sobie zajrzyj na wątek finale 2000
                              • emka_1 Re: jak to 09.04.03, 18:37
                                jakie zycie bywa skomplikowane:)) te problemy......cholera nie dorastam:)
                                • jottka Re: jak to 09.04.03, 18:40
                                  jak widać penderecki też się nie sprawdził
                                  • emka_1 Re: jak to 09.04.03, 18:44
                                    Pora umierać?:((( Ide poszukac gumki myszki, zeby sie nią pochlastać. Albo
                                    ołowka 7h by gardło poderżnąć.
                  • advocat1 Re: wyjaśnienie 09.04.03, 20:28
                    wodnik74 napisała:

> no właśnie tak jest
                    Tak szybko się poddajesz ?
            • advocat1 Re: wyjaśnienie 09.04.03, 20:26
              Gość portalu: stokroteczka napisał(a):

> Gość portalu: Alla napisał(a):
              >
              > > Nie rozumiem, jakim biedakom zza miedzy?
              > > I jak to jest z tym festiwalem beethowenowskim - dlaczego podajesz to jako
              >
              > > przyklad odbierania chleba?
              >
              > Chodzi o to, ze pan Penderecki promuje swoje "dzieła" korzystając z
              > ogólnopolskiego budżetu na kulturę, która w Polsce bardzo źle się ma!
              > Każdy koncert organizowany przez pp Pendereckich kosztuje kilkadziesiąt
              > tysięcy dolarów, podczas gdy polscy muzycy pozostają bez pracy i kolejne
              > instytucje muzyczne chylą się ku upadkowi.
              >
              Czyżby komus otworzyły się oczęta ?
    • Gość: behemot Re: Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!! IP: *.ds.uj.edu.pl 08.04.03, 22:50

> Czy ktos zastanawia sie nad faktem, ze K. Penderecki wraz z małżonką
      > organizuja wspaniałe wydarzenia kulturalne, ale niestety kosztem bardzo juz
      > biednej puli na kulture w kraju. Festiwal Beethowenowski oraz Krzysztofa
      > Pendereckiego to może szczytny cel pod warunkiem, ze zyskać może na tym
      > polska, a nie mówiąc juz krakowska kultura.
      > Bo z drugiej strony kogo z biednych muzyków stac na zakupienie karnetu na
      > wystepy wspaniałych mistrzów muzycznych z za granicy!
      > Czyżby koncerty takie przeznaczone były tylko dla biznesmenów i sponsorów
      > tudzież turystów zagranicznych?
      > Gwarantuję, ze muzykom krakowskim serce ściska na widok plakatów ze
      > wspanialymi nazwiskami i repertuarem! Ale ilu z nich będzie mogło pozwolić
      > sobie na posłuchanie tych koncertów. A i pewnie znajdą sie tacy, ktorzy
      > mogliby zagrac za kilkudziesieciokrotnie mniejsza stawke...ale ich nie
      > poproszono!

No pewnie! A Ich 3-je to moze nawet i za darmo by zagrali!Takiego Bethowena
      kajne grence...
      • advocat1 Re: Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!! 09.04.03, 20:37
        Gość portalu: behemot napisał(a):

> Gość portalu: stokroteczka napisał(a):
        >
        > > Czy ktos zastanawia sie nad faktem, ze K. Penderecki wraz z małżonką
        > > organizuja wspaniałe wydarzenia kulturalne, ale niestety kosztem bardzo ju
        > z
        > > biednej puli na kulture w kraju. Festiwal Beethowenowski oraz Krzysztofa
        > > Pendereckiego to może szczytny cel pod warunkiem, ze zyskać może na tym
        > > polska, a nie mówiąc juz krakowska kultura.
        > > Bo z drugiej strony kogo z biednych muzyków stac na zakupienie karnetu na
        > > wystepy wspaniałych mistrzów muzycznych z za granicy!
        > > Czyżby koncerty takie przeznaczone były tylko dla biznesmenów i sponsorów
        > > tudzież turystów zagranicznych?
        > > Gwarantuję, ze muzykom krakowskim serce ściska na widok plakatów ze
        > > wspanialymi nazwiskami i repertuarem! Ale ilu z nich będzie mogło pozwolić
        >
        > > sobie na posłuchanie tych koncertów. A i pewnie znajdą sie tacy, ktorzy
        > > mogliby zagrac za kilkudziesieciokrotnie mniejsza stawke...ale ich nie
        > > poproszono!
        >
        > No pewnie! A Ich 3-je to moze nawet i za darmo by zagrali!Takiego Bethowena
        > kajne grence...
        Nie porównuj tych dwóch .

Wydaje Ci się , że w świecie sztuki wszystko jest cacy ?
        Proponuję ogladnięcie"Amadeusza" i trochę refleksji .

Jednych się promuje innych sabotuje . Żeby zaistnieć w świecie muzyki trzeba
        być najlepszym . Żeby byc najlepszym należy być naprawdę dobrym i wygrać
        z pozostałymi , czesto niegorszymi .
    • Gość: roza Re: a wydzial kultury? IP: *.solutions.net.pl 09.04.03, 14:17
      no coż drodzy Panstwo! nie wiecie nawet na jakiej zasadzie przyznawane sa
      pieniadze z wydzialu kultury na poszczegolne imprezy - kto zrobi wiecej szumu i
      ma lepsze wejscia (p.Penderecka) tego impreza jest sponsorowana. Nyw York
      Philharmony graja cudownie ale czy na takie koncerty nas, biednych Polaczków
      stac? a budżet topnieje......
    • Gość: Saggitarius Re: Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!! IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 09.04.03, 15:02
      A Penderecki to kawał sk********. Nie pozwolił na odbudowę spalonego kościółka
      na Woli Justowskiej, bo mu przeszkadzali ludzie, którzy przyjeżdżali na msze o
      zdrowie i do księdza, który zajmował się leczeniem ziołami. Było tego raptem 5
      autokarów w tygodniu, ale Penderecki miał obok willę i przeszkadzało mu
      manewrowanie autobusów.
      • advocat1 Re: Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!! 09.04.03, 20:32
        Gość portalu: Saggitarius napisał(a):

> A Penderecki to kawał sk********. Nie pozwolił na odbudowę spalonego
        kościółka
        > na Woli Justowskiej, bo mu przeszkadzali ludzie, którzy przyjeżdżali na msze
        o
        > zdrowie i do księdza, który zajmował się leczeniem ziołami. Było tego raptem
        5
        > autokarów w tygodniu, ale Penderecki miał obok willę i przeszkadzało mu
        > manewrowanie autobusów.
        To już inna sprawa . Chociaż może świadczyć o jego niebywałych mozliwościach.
        Bo kościoły wszedzie moga sobie dzwonić nawet z samego rana pod okami
        domowników z małymi dziećmi i bezdzietnymi , i nikt nie zrobi z tym porzadku
        nawet po zażaleniach lokatorów ( katolików , którzy pragna trochę zacisza
        domowego , bo kto nie jest katolikiem ? ) .
    • advocat1 Re: Penderecki odbiera chleb polskim muzykom!!! 09.04.03, 20:24

> Czy ktos zastanawia sie nad faktem, ze K. Penderecki wraz z małżonką
      > organizuja wspaniałe wydarzenia kulturalne, ale niestety kosztem bardzo juz
      > biednej puli na kulture w kraju. Festiwal Beethowenowski oraz Krzysztofa
      > Pendereckiego to może szczytny cel pod warunkiem, ze zyskać może na tym
      > polska, a nie mówiąc juz krakowska kultura.
      > Bo z drugiej strony kogo z biednych muzyków stac na zakupienie karnetu na
      > wystepy wspaniałych mistrzów muzycznych z za granicy!
      > Czyżby koncerty takie przeznaczone były tylko dla biznesmenów i sponsorów
      > tudzież turystów zagranicznych?
      > Gwarantuję, ze muzykom krakowskim serce ściska na widok plakatów ze
      > wspanialymi nazwiskami i repertuarem! Ale ilu z nich będzie mogło pozwolić
      > sobie na posłuchanie tych koncertów. A i pewnie znajdą sie tacy, ktorzy
      > mogliby zagrac za kilkudziesieciokrotnie mniejsza stawke...ale ich nie
      > poproszono!
      I właśnie o to chodzi .
    • Gość: sto-kroc-ka Re: IP: *.solutions.net.pl 09.04.03, 21:51
      zobaczcie na wątek: "Pendereccy!! oddajcie chlebuś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka