Dodaj do ulubionych

ogrzewanie w Pradze

11.02.07, 16:15
Witam
mam pytanie do właścicieli mieszkan w Pradze- od dnia podpisania aktu minęło
jakieś 3 tygodnie-i dzisiaj patrzę sobie na licznik ogrzewania- i od poziomu
0,1 GJ wyszło już 3,21 GJ - a kaloryfery mam na 2 bo jeszcze nic nie robię-
czy u was jest tak samo bo to mi sie wydaje za duzo jak na 3 tygodnie grzania
na "2". Kolega za rok zuzycia na Chmieleńcu ma ok 10 GJ .
Obserwuj wątek
    • pragowicz Re: ogrzewanie w Pradze 11.02.07, 21:16
      No właśnie. Ja z ciekawości dzisiaj sobie zaglądnąłem. Gdy przewierciłem się
      przez rurę CO. :(
      Kur..
      Ja mam 6,6 GJ. Co jest kur..? Przecież to niemożliwe?
    • p.manczyk Re: ogrzewanie w Pradze 11.02.07, 22:15
      A ja dostrzegam inny problem który pojawi się na początku przyszłego roku przy odczycie ciepła.

Odbiór techniczny mieliśmy 11 grudnia, wtedy na ciepłomierzu było 0,16GJ.

Z drygiej strony, jak poklika się przyciskiem na ciepłomierzu to jest tam taka opcja jak wartość ciepła do końca roku 2006 roku. W naszym przypadku jest to 0,95GJ.

Akt notarialnuy podpisaliśmy 5 stycznia, i od tego momentu płącimy czynsz.
      Czynsz był proporcjonalnie obniżony (25/31 pełnej wartości)

I teraz przeprowadźmy symulację co będzie w styczniu przyszłego roku:
      Przyjdzie 'inkasent' i odczyta licznik ciepła, będzie tam powiedzmy 20GJ.
      I nasza kochana administracja zrobi nam rozliczenie ciepła sugerując że zużyliśmy 20 GJ za rok, bo przecież nikt nie odczytywał ciepła na początku roku mam rację?

W naszym przypadku zważając na to, że na początku roku mieliśmy na liczniku 0,95 GJ, to pewnie 5 stycznie było tam około 1,2 GJ, więc prawdopodobnie administracja będzie próbowała wyłudzić od nas dodatkowe 80 zł?

Przypomnicie sobie moje słowa za rok:)
      • pragowicz Re: ogrzewanie w Pradze 12.02.07, 16:59
        No właśnie wczoraj, zaniepokojony tą wielkością wskazu na moim liczniku,
        poklikałem sobie i zobaczyłem dwie wartości w jednostce GJ: 6,65cośtam i
        0,6cośtam. Czyżby to pierwsze to było właśnie pozostałość do końca roku, a to
        drugie to wlaśnie faktyczne zużycie?

Pewnie tak, bo wiele ciepła nie zżeramy. :D

Muszę zapytać "Pana Gienka" o te wskazy dokładniej. ;)
        • p.manczyk Re: ogrzewanie w Pradze 12.02.07, 23:19
          Hej, zgodnie z moim wywodem, nieważnie ile twoje mieszkanie zużyło ciepła przd odebraniem mieszkania, ile zużyje po odbiorze, i tak wszystko zapłacisz co do grosza...
          • muffinkakr Re: ogrzewanie w Pradze 13.02.07, 09:37
            Ludzie! Na jakim świecie wy żyjecie. Należy samemu dbać o swój własny interes,
            a nie narzekać na forum.
            Ja bez problemu odczytałam licznik co w dniu podpisania aktu notarialnego, NM
            bez problemu to zatwierdził i bedę płacić od tego stanu licznika.

• pragowicz Re: ogrzewanie w Pradze 14.02.07, 13:00
              Przecież każdy spisuje ten licznik przy odbiorze (odsyłam do protokołu), mi
              chodzi natomoist tylko o to, który z tych cholernych wskazów licznika jest
              faktycznym zużyciem. :)

Bo ja jak se klikam po tym guziczku na liczniku, to nic z niego nie rozumiem.
          • pragowicz Re: ogrzewanie w Pradze 14.02.07, 13:06
            No w tym "szaleństwie" jest jakaś metoda. Administracja robi sobie kpinę i mówi,
            że cena GJ kosztuje w przedziale od 50-100 PLN (czy tam ileś). Tym samym, można
            powiedzieć, że licznik jest niepotrzebny. Chyba, że tylko do tego aby rozłożyć
            preoporcje na poszczególnych mieszkaniach... Ale to i tak jest pewnie ważone
            dodatkowo usytuowaniem mieszkania w konstrukcji budynku, czyli zapewne
            przemnażane przez jakiś tajemniczny współczynnik.

Pytanie, czy w tak ogromnych cenach nie ukrywane są jakieś dodatkowe koszty, bo
            za ciepło w równie nowej technoilogii wcześniej płaciłem mniej.
            • geoanja Re: ogrzewanie w Pradze 14.02.07, 15:22
              Pragowiczu... wiem ile licznik wskazywal w dniu odbioru...
              ale co z cieplem pomeidzy data odbioru, a podpisaniem aktu notarialnego i odebraniem kluczy??? kto ma placic za to? kto przegapi ten fakt bedzie placic wiecej nie od aktu a od odbioru technicznego. dzieki wielkie.
              w administracji dowiedzialam sie ze o tym nie informuja to nie ich sprawa...
              hmm czyzby to bylo wyludzenie?
              • pragowicz Re: ogrzewanie w Pradze 15.02.07, 10:48
                No faktycznie. Jest taki okres, że nie mieszkasz, a licznik "leci". Też tak
                mieliśmy. Ale to chyba jakieś symboliczne kwoty będą?
                • geoanja Re: ogrzewanie w Pradze 15.02.07, 11:06
                  pragowiczu...

nam pomiedzy odbiorem a podpisaniem aktu wyszlo zuzycie 1 GJ z kawalkiem... jak za to maja mnie SYMBOLICZNIE skasowac na 70 zeta to dzieki wielkie. i tak kazdego z bloku to naprawde zbierze im sie SYMBOLICZNA kwota. dla mnie to wyludzienie!!!! ale najwazniejsze ze da sie to w tej chwili jeszcze zalatwic. odczyt licznika podpis inzyniera i nie bedziesz placic... symbolicznie...
                  • pragowicz Re: ogrzewanie w Pradze 16.02.07, 12:37
                    W takim wypadku to rzeczywiście mało "symboliczne".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka