Dodaj do ulubionych

LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!!

IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 19.04.03, 10:18
Propozycja skrócenia sieci krakowskich tramwajów

Likwidację pięciu kilometrów torów tramwajowych do Pleszowa rozważa Zarząd
Dróg i Komunikacji.

- Naprawdę? Ale mnie pan wystraszył. Czym będą dojeżdżać nasi pracownicy? -
zastanawia się Zofia Szwachuła z drukarni Donelly, położonej blisko pętli
przy ul. Igołomskiej. - Już teraz pracuje tu 300 osób, ale dokupiliśmy
maszyny, więc na pewno wzrośnie zatrudnienie - dodaje.

Tramwajami dojeżdża też ponad 200 osób zatrudnionych w nowohuckiej
cementowni. Ponadto pętla jest miejscem przesiadkowym dla tych, którzy chcą
dotrzeć do centrum miasta z Pleszowa, Kujaw, Wolicy, Ruszczy czy Wadowa.

Pomysł likwidacji tramwajów nr 15, 20 i 21 powstał w Zarządzie Dróg i
Komunikacji, który jest właścicielem krakowskich torowisk. - Na razie to
propozycja. Badamy, czy przy niskim zainteresowaniu przewozami opłaci się
remontować torowisko - zastrzega Wojciech Litewka, dyrektor ZDiK.

Modernizacja kosztowałaby kilkanaście milionów złotych. Pięć kilometrów
podwójnego torowiska pomiędzy pętlą w Pleszowie a Centrum Administracyjnym
HTS znajduje się bowiem w katastrofalnym stanie.

- Wybudowano je w latach 60. Drewniane podkłady prawie zupełnie zgniły, a
betonowe uległy zniszczeniu w 50 procentach. Natychmiastowej wymiany wymaga
znaczna część szyn, ale najgorsze jest podłoże, bo tory leżą po prostu w
błocie - wylicza Piotr Kurnyta, naczelnik wydziału infrastruktury tramwajowej
ZDiK.

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne nie chce się wypowiadać na ten
temat. - Jesteśmy tylko przewoźnikiem. Decyzje o likwidacji czy budowie
torowisk należą do władz miasta - twierdzi Filomena Serwin, rzeczniczka MPK.
Nieoficjalnie przyznaje jednak, że tramwaje, choć droższe przy zakupie, są w
eksploatacji dużo tańsze od autobusów.

- Likwidacja linii tramwajowej w tym miejscu to absurd - denerwuje się Józef
Krężołek, przewodniczący Rady Dzielnicy XVIII. - Powinni ją raczej wydłużyć
do granic miasta, czyli ul. Brzeskiej, by choć trochę rozładować korki na ul.
Igołomskiej. Gdy dojdą tam jeszcze autobusy MPK, busy prywatnych przewoźników
i dodatkowe auta, ta niebezpieczna ulica stanie się nieprzejezdna. No chyba
że dobudują do niej drugi pas - argumentuje.

ZDiK wraz z MPK prowadzą obecnie badania natężenia ruchu pasażerów i analizę
opłacalności. Ostateczną decyzję podjąć może jednak tylko prezydent miasta.
Obserwuj wątek
    • pavlack Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 10:22
      No, zobaczymy co są warte obietnice wyborcze Majchrowskiego.

A co by było, gdyby tak zrobić jednotor do Pleszowa, hmmm?
      • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 10:23
        pavlack napisał:

> A co by było, gdyby tak zrobić jednotor do Pleszowa, hmmm?

No to do kosztów remontu torowiska dojdą jeszcze koszty montażu zwrotnic i
        sygnalizacji :((
        • pavlack Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 10:30
          kuba203 napisał:

> No to do kosztów remontu torowiska dojdą jeszcze koszty montażu zwrotnic i
          > sygnalizacji :((

Ale wtedy wystarczy wyremontować jeden tor tylko... To chyba (nawet ze
          zwrotnicami i sygnalizacją) taniej wyjdzie.
          • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 10:37
            pavlack napisał:

> Ale wtedy wystarczy wyremontować jeden tor tylko... To chyba (nawet ze
            > zwrotnicami i sygnalizacją) taniej wyjdzie.

Nawet w miejscach, gdzie 2 tory się nie zmieszczą, bardziej opłaca się
            montować splot torowiska, niż jednotor. Bo te zwrotnice trzeba potem jeszcze
            utrzymać (w GOPie chyba nic nie robią, i jak spadnie śmieg, jest nagle
            kilkadziesiąt wykolejeń w ciągu kilku godzin).
            • pavlack Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 10:45
              kuba203 napisał:

> Nawet w miejscach, gdzie 2 tory się nie zmieszczą, bardziej opłaca się
              > montować splot torowiska, niż jednotor. Bo te zwrotnice trzeba potem jeszcze
              > utrzymać (w GOPie chyba nic nie robią, i jak spadnie śmieg, jest nagle
              > kilkadziesiąt wykolejeń w ciągu kilku godzin).

No nie wiem...
              Faktem jest, że budowa (i remont) tylko jednego toru jest tańszy.

A co do utrzymania - to będą raptem 4 zwrotnice (przy jednej mijance).
              Niech się może memphis wypowie jak to jest z tym utrzymaniem, co jest tańsze :D
              • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 10:49
                Ja jestem i tak zdania, że nie wolno likwidować. Nawet przy niewielkiej
                frekwencji remont ma sens. Teraz stosowane technologie pozwolą zapomnieć o
                następnym remoncie przez kilkadziesiąt lat. A przy trzech tramwajach tam
                kursujących (i to przecież rzadko) szyny szybko się nie zużyją. Zatem będą
                służyć nawet dłużej.
                W ogóle Hutę powinni w większym stopniu wyremontować. Ujastek, Mrozowa,
                Ptaszyckiego, Kocmyrzowska aż proszą się generalki.
                • Gość: Yasioo Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 19.04.03, 12:31
                  Jakie rzadko kursujące tramwaje? Tam co 10 minut przejeżdża jakiś skład,
                  przecież 15, 20 i 21 mają f = 20 min. Zamiast likwidować tory tramwajowe, to
                  można zmniejszyć częstotliwość np. 15 cały dzień f = 20 min, 20 i 21 tylko w
                  godzinach szczytu (np. 5 - 9 i 13 - 17) f = 20 min. Wtedy wystarczy zrobić
                  remont jednego toru, od CAHTS do Wandy jeden tor, od Wandy do Pleszowa jeden
                  tor i mijanka przy os. Robotniczym (bodajże przystanek Meksyk się nazywa).
                  • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 13:21
                    Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> Jakie rzadko kursujące tramwaje? Tam co 10 minut przejeżdża jakiś skład,
                    > przecież 15, 20 i 21 mają f = 20 min.

No, ale nie ma ich tyle co np. na Basztowej czy chcociażby na al. Solidarności.

Zamiast likwidować tory tramwajowe, to
                    > można zmniejszyć częstotliwość np. 15 cały dzień f = 20 min, 20 i 21 tylko w
                    > godzinach szczytu (np. 5 - 9 i 13 - 17) f = 20 min.

przy Twoim założeniu to może lepiej zlikwidować całkowicie tory. Z całym
                    szacunkiem, ale jacyś tam ludzie jeżdżą poza wskazanymi przes Ciebie porami.
                    • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 17:16
                      Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> przy Twoim założeniu to może lepiej zlikwidować całkowicie tory. Z całym
                      > szacunkiem, ale jacyś tam ludzie jeżdżą poza wskazanymi przes Ciebie porami.

Z całym szacunkiem, ale ja się zgadzam, że 21 należy wyp*****, 20 tylko w
                      szczycie w dzień powszedni, 15 co 20-30 minut skomunikowana z autobusami w
                      Pleszowie, chyba już milion razy o tym na forum pisałem :)) I zaręczam, że
                      wszyscy by byli zadowoleni (nawet gdyby początkowo ktoś bił pianę) :))
                      • pavlack Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 20:54
                        Wbrew pozorom 21 jeździ dużo ludzi (sam widziałem). I nie są to mieszkańcy
                        Pleszowa (Ci jeżdżą 15), a hutnicy jeżdżący do/z pracy, którzy mieszkają w
                        większości na Mistrzejowicach, Os. Piastów i w okolicach.
                        • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 21:06
                          pavlack napisał:

> Wbrew pozorom 21 jeździ dużo ludzi (sam widziałem). I nie są to mieszkańcy
                          > Pleszowa (Ci jeżdżą 15), a hutnicy jeżdżący do/z pracy, którzy mieszkają w
                          > większości na Mistrzejowicach, Os. Piastów i w okolicach.

To będą jeździli 20 :))
                          A dla poszkodowanych mieszkańców nowohuckich osiedli dojeżdżających do centrum
                          NH proponowałbym coś a'la dawne 46 (Plac Centralny - Mistrzejowice), plus
                          analogiczne coś z Piastów :))
                          • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 21:08
                            kuba203 napisał:

> A dla poszkodowanych mieszkańców nowohuckich osiedli dojeżdżających do
                            centrum
                            > NH proponowałbym coś a'la dawne 46 (Plac Centralny - Mistrzejowice), plus
                            > analogiczne coś z Piastów :))

bleeeeeeeeeeeeee - Kuba co raz bardziej mi podpadasz. Bo Cię kiedyś wywiozę na
                            jakieś zadupie i tam zostawię !!!!
                          • pavlack Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 21:10
                            kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                            >
                            > > Wbrew pozorom 21 jeździ dużo ludzi (sam widziałem). I nie są to mieszkańcy
                            >
                            > > Pleszowa (Ci jeżdżą 15), a hutnicy jeżdżący do/z pracy, którzy mieszkają w
                            >
                            > > większości na Mistrzejowicach, Os. Piastów i w okolicach.
                            >
                            > To będą jeździli 20 :))

No właśnie jak już coś, to 20 zlikwidować. Więcej ludzi jeździ 21.

> A dla poszkodowanych mieszkańców nowohuckich osiedli dojeżdżających do
                            centrum
                            > NH proponowałbym coś a'la dawne 46 (Plac Centralny - Mistrzejowice), plus
                            > analogiczne coś z Piastów :))

Po co to się ma z 16/17 dublować???
                            • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 23:28
                              pavlack napisał:

> No właśnie jak już coś, to 20 zlikwidować. Więcej ludzi jeździ 21.

Aha, można i tak. Albo jeszcze lepiej, 21 zlikwidować, 17 całodzienny.

> Po co to się ma z 16/17 dublować???

A czy 20 i 21 od osiedli do Placu Centralnego nie dublują się czasem z 16 i
                              17?
                              • Gość: Locutus Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.04.03, 00:08
                                Wszystko pięknie, ładnie i w ogóle, tylko co z mieszkańcami Os. Wandy i Os. Na
                                Skarpie??? Sam często wystaję tam po przystankach i chuj mnie strzela, że na
                                piętnastkę muszę czekać 20 minut, a #20 nie jeździ bo akurat nie jestem w
                                godzinach szczytu...
                                • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 20.04.03, 00:11
                                  Poczytaj-że mój plan, miałbyś wtedy 15/25 co 15 minut :))
                                  • Gość: Locutus Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.04.03, 00:13
                                    A gdzie ten twój kompleksowy plan???
                                    • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 20.04.03, 00:15
                                      Gość portalu: Locutus napisał(a):

> A gdzie ten twój kompleksowy plan???

Na dole tego wątku :))
                                      • Gość: Locutus Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.04.03, 00:20
                                        No już przeczytałem i nawet odpowiedziałem - ale bardzo mi się nie podoba ten
                                        wysyp userów na forum o tej porze - chciałem sobie wszystko poprzeglądać na
                                        spokojne, a tu się mnożą nowe posty jak zajączki wielkanocne...
                      • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 21:00
                        kuba203 napisał:

> Z całym szacunkiem, ale ja się zgadzam, że 21 należy wyp*****, 20 tylko w
                        > szczycie w dzień powszedni,

Ja Ci "21" wypier...., łapy precz od "20".
                        Oj Kuba - podpadasz !!!!!!!!
                        • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 21:08

> Ja Ci "21" wypier...., łapy precz od "20".
                          > Oj Kuba - podpadasz !!!!!!!!

Przecież wiele razyn widzieliśmy 20 i 21 na Igołomskiej, pamiętasz, żeby
                          kiedykolwiek było dużo ludzi? Ja chcę je zachować na tym odcinku, gdzie mają
                          powodzenie, a po co ma pusty tram jeździć po zadupiach?
                          • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 21:11
                            kuba203 napisał:

> Przecież wiele razyn widzieliśmy 20 i 21 na Igołomskiej, pamiętasz, żeby
                            > kiedykolwiek było dużo ludzi? Ja chcę je zachować na tym odcinku, gdzie mają
                            > powodzenie, a po co ma pusty tram jeździć po zadupiach?

A ja tyle razy mówiłem Ci, że nie sztuką jest płacić i jeździć przyklejonym do
                            szyby. Owszem w sobotę i niedzielę mogą kursować GT6, ale niech kursuje tak jak
                            jest. Ludzie stamtąd mają te same prawa co Ty na Bieżanowie. Na ich niekorzyść
                            jest Was więcej.
                            • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 23:32

> A ja tyle razy mówiłem Ci, że nie sztuką jest płacić i jeździć przyklejonym
                              do
                              > szyby.

Ależ nikt nie będzie jeździł przyklejony do szyby, mój plan jest tak prosty w
                              swoim założeniu, że naprawdę się dziwię, że jeszcze go nie rozumiecie.
                              Przecież nikt nic nie straci (z wyjątkiem KILKU osób, które jeżdżą z
                              podnowohuckich wsi na nowohuckie osiedla), a mogłyby być spore oszczędności
                              dla MPK.

> Owszem w sobotę i niedzielę mogą kursować GT6, ale niech kursuje tak jak
                              >
                              > jest.

W tygodniu też!
                              > Ludzie stamtąd mają te same prawa co Ty na Bieżanowie. Na ich niekorzyść
                              > jest Was więcej.
                          • pavlack Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 21:13
                            kuba203 napisał:

> Przecież wiele razyn widzieliśmy 20 i 21 na Igołomskiej, pamiętasz, żeby
                            > kiedykolwiek było dużo ludzi?

Ja widziałem (i jechałem) i było dużo ludzi (w 20 miejsca siedzące zajęte,
                            kilka osób stało, w 21 wszystkie miejsca zajęte w obu wagonach, także
                            kilkanaście osób stało).
                            I co ciekawe było to w ferie zimowe.
                            • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 21:15
                              pavlack napisał:

>
                              > Ja widziałem (i jechałem) i było dużo ludzi (w 20 miejsca siedzące zajęte,
                              > kilka osób stało, w 21 wszystkie miejsca zajęte w obu wagonach, także
                              > kilkanaście osób stało).
                              > I co ciekawe było to w ferie zimowe.

W sobotę nawet ostatnio widziałem po kilkanaście osób w środku "20", "21".
                              Zdarzają się owszem puchy, ale w tramie na Widok za Bronowicami też nieraz
                              tylko kilka osób. Po prostu nie ma reguły. Jednak rotacja pasażerów do Pleszowa
                              jest i dlatego warto te linie utrzymać.
                    • Gość: Yasioo Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 19.04.03, 17:52
                      Adaś, nawet nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem, nawet nie pomyślałeś
                      i nie policzyłeś, a chcesz ze mną polemizować. Napisałem: "Jakie rzadko
                      kursujące tramwaje? Tam co 10 minut przejeżdża jakiś skład, przecież 15, 20 i
                      21 mają f = 20 min." i popełniłem błąd, bo matematyka wskazuje, że 60 min : 9 =
                      6 min 40 s i z taką częstotliwością składy jeżdżą do Pleszowa. A to już nie
                      jest tak rzadko, nawet częściej niż na kilku odcinkach w mieście, ale
                      oczywiście rzadziej niż na Basztowej. Napisałem też: "Zamiast likwidować tory
                      tramwajowe, to można zmniejszyć częstotliwość np. 15 cały dzień f = 20 min, 20
                      i 21 tylko w godzinach szczytu (np. 5 - 9 i 13 - 17) f = 20 min." i to nie są
                      żadne "założenia", tylko propozycja - jeżeli ktoś chce oszczędzać, to sensownie
                      (czyt. redukcja, ograniczenie), a nie destruktywnie (czyt. likwidacja) -
                      wystarczy ułożyć rozkład 17 i 21 oraz 15 i 20, w efekcie jeden z każdej pary
                      tych tramwajów mógłby kursować przez cały dzień, a drugi tylko w godzinach
                      szczytu, co da połączenia Mistrzejowic, os. Piastów i Dworca Głównego z
                      Pleszowem. I każdy, niezależnie od pory wskazanej przeze mnie czy też nie (mam
                      nadzieję, że zauważyłeś, że to było przykładowo) będzie mógł dojechać do
                      Pleszowa bezpośrednio lub z najwyżej jedną przesiadką na pl. Centralnym.
                      Proste, jak się dokładnie przeczyta, prawda?
                      • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 20:59
                        Obecny układ jest dobry - może nawet przywrócić kursy "20" przynajmniej w
                        południowych porach 8-12.
                      • pavlack Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 21:01
                        Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> jeżeli ktoś chce oszczędzać, to sensownie
                        > (czyt. redukcja, ograniczenie), a nie destruktywnie (czyt. likwidacja) -

No i w tym jest problem, że nie. Dlaczego?
                        1) Pieniądze na przewozy (co wiąże się z częstotliwością, taborem itp.) to
                        zupełnie coś innego niż pieniądze na infrastrukturę
                        2) Nawet jeśli ograniczysz to do 15 kursującej raz na godzinę, to i tak
                        niedługo torowisko będzie w takim stanie, że nic tam nie przejedzie.

Podsumowując: Jedyne możliwe wyjście to albo remont (z opcją jednotoru, którą
                        popieram) albo likwidacja
                        • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 21:07
                          pavlack napisał:

> Podsumowując: Jedyne możliwe wyjście to albo remont

To jest JEDYNE LOGICZNE WYJŚCIE. Co do jednotoru mam wątpliwości. Spróbować
                          zawsze można - byłoby coś nowego w Krakowie.

Wać Pan Litewka !!! - remontuj torowisko do Pleszowa począwszy od CAHTS i pl.
                          CENTRALNEGO
                          • Gość: mouset Nie wydaje wam się? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 19.04.03, 22:08
                            ........że niezależnie od tego jak często kursują tramy to koszt remontu się
                            nie zmienia
                            • pavlack Re: Nie wydaje wam się? 19.04.03, 22:23
                              No właśnie o tym powyżej pisałem. Infrastruktura a przewozy to dwie różne
                              sprawy. I ten remont jest tam potrzebny nawet wtedy, jak będzie tam jeździła
                              solówka raz na godzinę.
                              • Gość: Yasioo Re: Nie wydaje wam się? IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 19.04.03, 23:47
                                A nie wydaje Wam się, że jak jest mniejsza ilość składów na danym odcinku w
                                jednostce czasu, to wystarczy wyremontować tylko jeden tor i zrobić mijanki? I
                                to właśnie proponowałem w swoim planie - zamiast zamykać torowisko definitywnie
                                i skracać linie do Wandy, to zmniejszyć ich częstotliwość do tego stopnia, żeby
                                sobie nie przeszkadzały na jednotorze z mijanką. Jeżeli badania frekwencji
                                pokażą, że nie ma takiej możliwości ograniczenia częstotliwości, to mój pomysł
                                poprostu nie ma racji bytu i koniec dyskusji. A wyniki badań i tak będę znał
                                przed Wami, może już nawet w najbliższy weekend.
                                • kuba203 Re: Nie wydaje wam się? 20.04.03, 00:18
                                  Ale spróbuj się też dowiedzieć, jakie byłyby koszty montażu zwrotnic i
                                  sygnalizacji, a potem ich utrzymania, bo to mnie w tym wszystkim najbardziej
                                  ciekawi, a wydaje mi się, że byłoby to nieopłacalne.
                                  • Gość: wpk Re: Nie wydaje wam się? IP: 213.17.234.* 20.04.03, 00:25
                                    kuba203 napisał:

> Ale spróbuj się też dowiedzieć, jakie byłyby koszty montażu zwrotnic i
                                    > sygnalizacji, a potem ich utrzymania, bo to mnie w tym wszystkim najbardziej
                                    > ciekawi, a wydaje mi się, że byłoby to nieopłacalne.

Jaki długi jest ten odcinek? Ile potrzeba by tam tych mijanek? Bo jeśli jedną,
                                    czy dwie to cztery rozjazdy są bez wątpienia tańsze niż kilka kilometrów
                                    drugiego toru.
                                    • Gość: Locutus IDŹCIE SPAĆ!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.04.03, 00:26
                                      Bo ja tu chcę w spokoju poczytać dzisiejsze posty, a wy mi co chwilę jakieś
                                      nowe dodajecie i wszystko się przestawia...
                                    • kuba203 Re: Nie wydaje wam się? 20.04.03, 00:31
                                      Gość portalu: wpk napisał(a):

> Jaki długi jest ten odcinek? Ile potrzeba by tam tych mijanek? Bo jeśli
                                      jedną,
                                      > czy dwie to cztery rozjazdy są bez wątpienia tańsze niż kilka kilometrów
                                      > drugiego toru.

Odcinek ma 5 km (jeśli wierzyć gazetom), mijanki ze 2 by się przydały. Choć
                                      gdyby założyć częstotliwość 30 minut w każdą stronę, mogłaby 1 wystarczyć.
                                      • Gość: wpk Re: Nie wydaje wam się? IP: 213.17.234.* 21.04.03, 08:09
                                        kuba203 napisał:

> Odcinek ma 5 km (jeśli wierzyć gazetom), mijanki ze 2 by się przydały. Choć
                                        > gdyby założyć częstotliwość 30 minut w każdą stronę, mogłaby 1 wystarczyć.

Tramwaj co 30 minut to nie tramwaj... Jak dla mnie minimum co 20.
                                        • kuba203 Re: Nie wydaje wam się? 21.04.03, 09:23

> Tramwaj co 30 minut to nie tramwaj... Jak dla mnie minimum co 20.

Tam to jest jak najbardziej uzasadnione, na więcej nie ma zapotrzebowania :))
                                          A 29 to czasem nie co 60 minut jeździ? ;))
                                          • Gość: wpk Re: Nie wydaje wam się? IP: 213.17.234.* 21.04.03, 10:22
                                            kuba203 napisał:

> Tam to jest jak najbardziej uzasadnione, na więcej nie ma zapotrzebowania :))

Nie mów, że do tych wsi co te podmiejskie jeżdżą jeździ tak mało ludzi?

> A 29 to czasem nie co 60 minut jeździ? ;))

KZK z tego zrobiło tramwajowy PKS już prawie... Na szczęście na razie tylko w
                                            niedziele...

W moim projekcie rozkładów jazdy, który od jakiegoś czasu produkuję nic nie
                                            jeździ rzadziej niż co 24 minuty (nie licząc nocek ;-).
                                            • kuba203 Re: Nie wydaje wam się? 21.04.03, 17:36

> Nie mów, że do tych wsi co te podmiejskie jeżdżą jeździ tak mało ludzi?

W sąsiednim wątku masz wypisane średnie potoki pasażerskie w różnych
                                              godzinach. Generalnie tłoku nie ma, poza tym te podmiejskie i tak jeżdżą
                                              średnio co godzinę...

> KZK z tego zrobiło tramwajowy PKS już prawie... Na szczęście na razie tylko
                                              w
                                              > niedziele...

Na razie??

> W moim projekcie rozkładów jazdy, który od jakiegoś czasu produkuję nic nie
                                              > jeździ rzadziej niż co 24 minuty (nie licząc nocek ;-).

No bo tak powinno być w mieście :))
                                              • Gość: wpk Re: Nie wydaje wam się? IP: 213.17.234.* 21.04.03, 19:16
                                                kuba203 napisał:

> W sąsiednim wątku masz wypisane średnie potoki pasażerskie w różnych
                                                > godzinach. Generalnie tłoku nie ma, poza tym te podmiejskie i tak jeżdżą
                                                > średnio co godzinę...

To niech zaczną częściej jeździć - wyższa częstotliwość zwiększa frekwencję.
                                                Zamiast jelczydeł kupić jakieś Sprinterki i jeździć co 20 minut na przykład.

> > KZK z tego zrobiło tramwajowy PKS już prawie... Na szczęście na razie tylk
                                                > o
                                                > w
                                                > > niedziele...
                                                >
                                                > Na razie??

No na razie. Kto wie co im do głowy strzeli przy następnej "optymalizacji"?

> No bo tak powinno być w mieście :))

Tia, ale zaczyna mi wagonów brakować, żeby te moje linie obsadzić...;-P
                                                • kuba203 Re: Nie wydaje wam się? 21.04.03, 21:05

> To niech zaczną częściej jeździć - wyższa częstotliwość zwiększa frekwencję.
                                                  > Zamiast jelczydeł kupić jakieś Sprinterki i jeździć co 20 minut na przykład.

Na niektórych tych trasach jeżdżą melony co godzinę, i mają kilka osób na
                                                  pokładzie...

> No na razie. Kto wie co im do głowy strzeli przy następnej "optymalizacji"?

Boże... ://

> Tia, ale zaczyna mi wagonów brakować, żeby te moje linie obsadzić...;-P

Hehe :DD
                                                  • Gość: wpk Re: Nie wydaje wam się? IP: 213.17.234.* 22.04.03, 00:25
                                                    kuba203 napisał:

> Na niektórych tych trasach jeżdżą melony co godzinę, i mają kilka osób na
                                                    > pokładzie...

Ja się nie dziwię, też bym nie chciał melonem jeździć ;-P
                                                  • kuba203 Re: Nie wydaje wam się? 22.04.03, 09:01

> Ja się nie dziwię, też bym nie chciał melonem jeździć ;-P

No ja wiem, że wygodniejszy byłby jakiś turystyczny autokar, no ale póki co
                                                    MPK nie ma takich ;))
              • Gość: wpk Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: 213.17.234.* 20.04.03, 00:19
                pavlack napisał:

> No nie wiem...
                > Faktem jest, że budowa (i remont) tylko jednego toru jest tańszy.
                >
                > A co do utrzymania - to będą raptem 4 zwrotnice (przy jednej mijance).
                > Niech się może memphis wypowie jak to jest z tym utrzymaniem, co jest
                tańsze :D

Zdecydowanie utrzymanie linii jednotorowej jest tańsze niż dwutorowej. Wajchę
                się wstawia raz, a potem tylko konserwuje. To, że u nas się wszystko sypie to
                wina wieloletnich zaniedbań, więc się nie sugerujcie (niektóre rozjazdy to trzy
                razy dziennie przechodzą remont kapitalny wykonanywany przez pracowników
                pogotowia ;-). A koszty sygnalizacji - jakież to koszty? Kawałek druta, kilka
                sygnalizatorów. A jakbyście się skusili na sygnalizację ręczną to dopiero
                koszty zmniejsza (a i TŚ by się ucieszyły jakby dostały zamówienie na "budowę i
                uruchomienie systemu sygnalizacji świetlnej międzymijankowej obsługiwanej
                ręcznie" - nawet skrzynki możnaby na niebiesko pomalować, żeby się komponowały
                z barwami MPK ;-P).
    • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 10:22
      Żadna nowość, ZDiK rozważa to od conajmniej roku, i końca rozważań nie widać
      (i dobrze) :))
    • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 10:40
      ADAŚ PROTESTUJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tramwaje przyszłością Krakowa.
    • Gość: krzyZio Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 19.04.03, 12:08
      A to bardzo dziwne jest bo uchwalone parę dni temu studium uwarunkowań jak
      najbardziej przeiduje tam torowisko i intensywny rozwój terenów dookoła. Co
      prawda ma nie być torów między kopcem Wandy a CAHTS ale do Pleszowa są. Ja tu
      widzę jakąś dziwną chorobę...że raz miasto chce a raz nie.....
      • balsen Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 19.04.03, 12:39
        Likwidacji torowiska do Pleszowa, mówimy stanowczo NIE!!!
        • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 13:19
          balsen napisał:

> Likwidacji torowiska do Pleszowa, mówimy stanowczo NIE!!!

Adaś popiera całym sobą.
          • Gość: mouset Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.ghnet.pl 12.08.03, 21:50
            Ale likwidacji jednej linii TAK!!!!!!!!!!!
            • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 10:53
              Moje zdanie znacie na ten temat.
              Jako prezes mam do tego prawo hihihi
              • Gość: mouset Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 13.08.03, 10:57
                Dobrze , to specjalnie dla Ciebie: 17 do piachu a 20 od Kopca do Walca
                • Gość: ADAŚ Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 10:59
                  Gość portalu: mouset napisał(a):

> Dobrze , to specjalnie dla Ciebie: 17 do piachu a 20 od Kopca do Walca

No już lepiej, ale tak
                  "16" pociąć
                  "17" do Kurdwy z Piastowa
                  • Gość: mouset Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 13.08.03, 11:07
                    Do kurdwy nędzy, na Wielickiej nic sie juz nie zmieści!!!
    • kuba203 Plan Pleszów 20.04.03, 00:00
      Opiszę to jeszcze raz, żebyście mogli całościowo ocenić :))
      1. Na pętli w Pleszowie powinno mieć miejsce skomunikowanie wszystkiego ze
      wszystkim, dajmy na to co pół godziny przyjeżdżają tramwaje 15 i 21 (no niech
      Wam będzie, że 21 też :D ) oraz połowa autobusów, np linie 111, 131 i 146/1.
      Po 5 minutach wszystkie razem odjeżdżają. Jak coś się spóźnia, wszyscy
      czekają. W ten sposób słaba częstotliwość kursowania tramwajów nie będzie
      przez pasażerów odczuwalna, bo nie będą oni musieli czekać na przesiadkę (a
      kursy będą lepiej wykorzystane), a jeśli chodzi o autobusy, to w niektórych
      przypadkach nawet komunikacja znacznie się poprawi (wymuszone regularne kursy
      co 60 minut). W kolejnym skomunikowaniu za 30 minut przyjadą znów 15 i 21,
      oraz autobusy 161, 251 i 146/2. Podział ten jest konieczny, bo gdyby wszystkie
      autobusy przyjechały naraz, byłby za duży tłok w tramwajach. No i trzeba by
      było podzielić linię 146 na 2 linie (Pleszów - Kujawy i Pleszów - Przylasek
      Rusiecki), stąd zastosowałem oznaczenia 146/1 i 146/2.
      2. 17 i 20 do piachu.
      3. 16 zostawiamy bez zmian (tabor pomniejszony, GT6 solo).
      4. Jako rekompensatę dla Mistrzejowic i Piastów uruchamiamy linię np 26 na
      trasie Mistrzejowice - Plac Centralny oraz np 27 Piastów - Plac Centralny,
      kursujące w szczycie co 10 minut.
      5. Jako rekompensatę za rzadką 15 uruchamiamy linię np 25 na trasie Kopiec
      Wandy - Cichy Kącik, częstotliwość 30 minut, kursy zgrane z 15, tak, że razem
      wyjdzie co 15 minut.
      6. Na rozkładach linii 15 i 21 umieszczamy informację o możliwych przesiadkach
      z danego kursu na pętli w Pleszowie (oznaczamy kursy literkami A i B), żeby
      ludzie wiedzieli, kiedy mogą przesiąść się na ich autobus, i mogli tak
      zaplanować podróż, aby nie kiblować w Pleszowie pół godziny.
      7. Pięknym dopełnieniem wszystkiego byłaby taryfa czasowa.
      • Gość: Locutus Re: Plan Pleszów IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.04.03, 00:19
        No to ja modyfikuję:
        1. Odjazdy #15 i #21 powinny być naprzemienne - nie wolno zapominać o
        hutnikach, a zmuszanie ich do półgodzinnego postoju na przystanku to
        sk****syństwo...
        2. Zamiast #25, przedłużyć #7 przez Pl. Centralny i al. Jana Pawła II do Kopca
        Wandy.
        • kuba203 Re: Plan Pleszów 20.04.03, 00:28

> No to ja modyfikuję:
          > 1. Odjazdy #15 i #21 powinny być naprzemienne - nie wolno zapominać o
          > hutnikach, a zmuszanie ich do półgodzinnego postoju na przystanku to
          > sk****syństwo...

Myślę, że wystarczyłoby tak ułożyć rozkład, żeby oba tramy wyruszały z
          Pleszowa np 10 i 40 po pełnej, hutnicy i tak kończą zmiany o pełnych
          godzinach, więc to byłoby też dla nich idealne rozwiązanie.

> 2. Zamiast #25, przedłużyć #7 przez Pl. Centralny i al. Jana Pawła II do
          Kopca
          > Wandy.

Można i tak, z tym, że mogłoby braknąć taboru, bo nie wyobrażam sobie 7
          kursującej co 30 minut przez centrum miasta, musi być większa częstotliwość,
          no i solówki też nie wystarczą :(( 25 ma takie założenie, że trzeba też coś
          zrobić z 15, która zostaje nam z kursami co 30 minut, a na odcinku przez
          centrum to zdecydowanie za mało. Więc ja bym ewentualne wydłużenie 7
          rozpatrywał w osobnych kategoriach.
          • Gość: Locutus Re: Plan Pleszów IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.04.03, 00:30
            Tabor na #7 przeszedłby z obciętej #15, a #7 co pół godziny - jak #15 może być
            co pół godziny, to czemu #7 nie? W GOPie tak mogą, to my też.

A tak w ogóle to idź już spać, bo jutro nie wstaniesz :-P
            • kuba203 Re: Plan Pleszów 20.04.03, 00:33

> jak #15 może być
              > co pół godziny, to czemu #7 nie? W GOPie tak mogą, to my też.

W tym problem, że nie może (w centrum) :((

> A tak w ogóle to idź już spać, bo jutro nie wstaniesz :-P

Hehe ;PP
              • Gość: Locutus Re: Plan Pleszów IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.04.03, 00:37
                Co nie może jak może... a #36 i pokrewne pamięta? Te wszystkie linie kursujące
                raz na 35 minut? Lub raz na godzinę? Albo jeszcze rzadziej? I się dało. Więc
                nie zdziwiaj...
                • kuba203 Re: Plan Pleszów 20.04.03, 10:24
                  Pamiętam 36 solówkę co 40 minut :)) Ale na tej trasie nigdy nie było
                  frekwencji, tak samo przed reformą, kiedy ta linia jeździła jako 46 :))
                  Jeszcze 15 jestem w stanie zaakceptować, bo Cichy Kącik do najgęściej
                  zaludnionych dzielnic nie należy, a na najważniejszym odcinku 15 jest
                  dublowana przez 4 i 5, ale 7?? Teraz jest tłok, jak potniesz częstotliwość,
                  będzie masakra.
                  • Gość: mouset Re: Plan Pleszów IP: *.ghnet.pl 12.08.03, 21:53
                    15 i 21 zostawić i skoordynować, wiem ze to wysoka poprzeczka

A 17 mendę puścić jak 20 do Kopca i potem CAHTS i Walcownia
                    • Gość: Locutus Re: Plan Pleszów IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 14.08.03, 00:50
                      #15 co pół godziny, #25 na trasie CICHY KĄCIK - KOPIEC WANDY, #17 do piachu
                      (mają #21). #20 do Kopca i całodzienny (ale f=30 na przykład).

Pzdr.
                      LOKI
                      • Gość: mouset Re: Plan Pleszów IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 14.08.03, 09:37
                        Odwalcie się od tej "15" , z 25 miałaby tyle samo brygad i kilometrów
                        • kuba203 Re: Plan Pleszów 14.08.03, 12:50

> Odwalcie się od tej "15" , z 25 miałaby tyle samo brygad i kilometrów

No właśnie, a jeździłaby częściej :)
                          • Gość: mouset Re: Plan Pleszów IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 14.08.03, 12:59
                            Ale w innym watku ktoś mówił że 15 tyle linii dubluje ze częściej jechać nie
                            musi
                            • kuba203 Re: Plan Pleszów 14.08.03, 13:14

> Ale w innym watku ktoś mówił że 15 tyle linii dubluje ze częściej jechać nie
                              > musi

A gdyby przez Pokoju jechała? :)
                              • Gość: mouset Re: Plan Pleszów IP: *.cm-uj.krakow.pl 14.08.03, 15:19
                                A po co?
                                • kuba203 Re: Plan Pleszów 14.08.03, 15:27

> A po co?

Po nic, też jestem przeciw, tylko chciałem podpuścić co po niektóre osoby ;P
                                  • Gość: mouset Re: Plan Pleszów IP: 217.96.109.* 14.08.03, 17:59
                                    Ale są to osoby nieobecne
                                    • kuba203 Re: Plan Pleszów 15.08.03, 03:34

> Ale są to osoby nieobecne

Teoretycznie mogły się uobecnić na taką prowokację ;)
                                      • Gość: mouset Re: Plan Pleszów IP: *.ghnet.pl 15.08.03, 22:26
                                        A kto to?
      • Gość: ADAŚ NIE IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 09:16
        Adaś mówi NIE dla Twojego planu - za duża kombinatoryka !!!
        Jest dobrze - poza tym czytaliście, że pojawiają się nowi inwestorzy w tamtym
        terenie, więc po co zmieniać, żeby potem znowu zmieniać.
        • kuba203 Re: NIE 20.04.03, 10:26

> Adaś mówi NIE dla Twojego planu - za duża kombinatoryka !!!

Lepiej pokombinować, i uczynić tramwaje bardziej rentownymi, niż likwidować.
          Obecny stan nie ma racji bytu, niestety :((
      • pavlack Re: Plan Pleszów 20.04.03, 11:42
        kuba203 napisał:

No to bierzemy się za krytykę :D

> 1. Na pętli w Pleszowie powinno mieć miejsce skomunikowanie wszystkiego ze
        > wszystkim, dajmy na to co pół godziny przyjeżdżają tramwaje 15 i 21 (no niech
        > Wam będzie, że 21 też :D ) oraz połowa autobusów, np linie 111, 131 i 146/1.

Narazie OK :D

> Po 5 minutach wszystkie razem odjeżdżają. Jak coś się spóźnia, wszyscy
        > czekają.

Jeśli jeszcze autobusy mogą czekać, to tramwaje (a w zasadzie tylko 15) już
        nie. Po pierwsze jeśli ma tam być jednotor, to rozkład MUSI być pilnowany, a po
        drugie spowoduje to opóźnienia 15 w centrum.

> W ten sposób słaba częstotliwość kursowania tramwajów nie będzie
        > przez pasażerów odczuwalna, bo nie będą oni musieli czekać na przesiadkę (a
        > kursy będą lepiej wykorzystane), a jeśli chodzi o autobusy, to w niektórych
        > przypadkach nawet komunikacja znacznie się poprawi (wymuszone regularne kursy
        > co 60 minut).

A skąd weźmiesz autobusy na tą częstotliwość? Zauważ, że obecna częstotliwość
        jest wymuszona ilością brygad (najczęściej jedna lub dwie) i jeśli chcesz to
        wyrównać, to na pewno gdzieś trzeba dołożyć.

> 2. 17 i 20 do piachu.
        > 3. 16 zostawiamy bez zmian (tabor pomniejszony, GT6 solo).
        > 4. Jako rekompensatę dla Mistrzejowic i Piastów uruchamiamy linię np 26 na
        > trasie Mistrzejowice - Plac Centralny oraz np 27 Piastów - Plac Centralny,
        > kursujące w szczycie co 10 minut.

No w sumie może być.

> 5. Jako rekompensatę za rzadką 15 uruchamiamy linię np 25 na trasie Kopiec
        > Wandy - Cichy Kącik, częstotliwość 30 minut, kursy zgrane z 15, tak, że razem
        > wyjdzie co 15 minut.

No tu trzebaby policzyć jakby to z brygadami wyszło. Bo jak jedna linia kończy
        wcześniej trasę, to musi odjechać w równym odstępie czasowym do drugiej. A to
        wymusza dłuższy postój itp. itd. :D

> 6. Na rozkładach linii 15 i 21 umieszczamy informację o możliwych
        przesiadkach
        > z danego kursu na pętli w Pleszowie (oznaczamy kursy literkami A i B), żeby
        > ludzie wiedzieli, kiedy mogą przesiąść się na ich autobus, i mogli tak
        > zaplanować podróż, aby nie kiblować w Pleszowie pół godziny.

Nierealne :-)

> 7. Pięknym dopełnieniem wszystkiego byłaby taryfa czasowa.

Nierealne nr 2 :D

Moim zdaniem albo to wyremontują, albo zostanie zlikwidowane. Jeśliby
        remontowali, to dobrym pomysłem byłby jednotor, ale nie wiem czy mądre głowy w
        ZDiK na to wpadną :-/
        • kuba203 Re: Plan Pleszów 20.04.03, 18:19
          pavlack napisał:

> No to bierzemy się za krytykę :D

:))

> Jeśli jeszcze autobusy mogą czekać, to tramwaje (a w zasadzie tylko 15) już
          > nie. Po pierwsze jeśli ma tam być jednotor, to rozkład MUSI być pilnowany, a
          po
          >
          > drugie spowoduje to opóźnienia 15 w centrum.

Masz rację, ale chyba mniejszym złem byłyby opóźnienia 15 w centrum, niż
          sytuacja, kiedy pasażerowie autobusu widzą tył odjeżdżającej 15, i muszą
          czekać pół godziny. Natomiast jeśli chodzi o mijanki, to wystarczyłoby
          wybudować takową gdzieś w okolicach ulicy Jeżynowej, a przypuszczalnie udałoby
          się zminimalizować wpływ opóźnienia jednego tramwaju na składy jadące z
          przeciwka. Zresztą, problem opóźnień tych wiejskich autobusów jest tu
          marginalny, częściej spóźniają się właśnie tramwaje, więc nie ma problemu,
          wtedy to autobusy czekają :))

> A skąd weźmiesz autobusy na tą częstotliwość? Zauważ, że obecna
          częstotliwość
          > jest wymuszona ilością brygad (najczęściej jedna lub dwie) i jeśli chcesz to
          > wyrównać, to na pewno gdzieś trzeba dołożyć.

146/1 i 146/2 zostanie bez zmian, jedna brygada będzie obsługiwać 2 połówki
          trasy. 131 zostanie wręcz odchudzony (1 brygada zamiast 2). 111 i 161 przejazd
          w jedną stronę trwa ok 20 minut, więc nie ma problemu, po 1 wozie starczy.
          Przejazd w jedną stronę 251 zajmuje 25 minut, więc od biedy 1 brygada też
          starczy, ewentualnie mogłaby od czasu do czasu wjeżdżać wtyczka, ale teraz na
          251 też są 2 wozy :))

> No tu trzebaby policzyć jakby to z brygadami wyszło. Bo jak jedna linia
          kończy
          > wcześniej trasę, to musi odjechać w równym odstępie czasowym do drugiej. A
          to
          > wymusza dłuższy postój itp. itd. :D

Zgadza się, tu mógłby być problem, choć może dałoby się tak ułożyć rozkład,
          żeby 25 przyjeżdżający na Kopiec 15 minut po danej 15, wjeżdżał na trasę 15
          minut przez nią :))

> Nierealne :-)

No póki co w Krakowie nie, ale w Niemczech coś takiego widziałem, więc jak się
          chce, to się da :))

> Nierealne nr 2 :D

Patrz wyżej. Funkcjonuje to np w Łodzi :))

> Moim zdaniem albo to wyremontują, albo zostanie zlikwidowane. Jeśliby
          > remontowali, to dobrym pomysłem byłby jednotor, ale nie wiem czy mądre głowy
          w
          > ZDiK na to wpadną :-/

Ano remont to jest rzecz oczywista, niezależnie od jakiejkolwiek koncepcji
          powinien być :))
          • Gość: Karol37 Re: Plan Pleszów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 18:47
            kuba203 napisał:

> 146/1 i 146/2 zostanie bez zmian, jedna brygada będzie obsługiwać 2 połówki
            > trasy. 131 zostanie wręcz odchudzony (1 brygada zamiast 2).
            > Przejazd w jedną stronę 251 zajmuje 25 minut, więc od biedy 1 brygada też
            > starczy, ewentualnie mogłaby od czasu do czasu wjeżdżać wtyczka, ale teraz
            na
            > 251 też są 2 wozy :))

Wszystko ładnie i pięknie TYLKO ŻE:
            1. linia 146 czas jednego kursu z Kujaw do Przylasku to 25 min poza szczytem
            do 28 minut w szczycie. Kiedy kierowca ma zrobić siku i papu? No chyba, że go
            zacewnikujemy i podamy kroplówkę, to się da.
            2. Linia 131 ma dwie brygady, nie przeczę, ale wspólnie na trasie są tylko ze
            względu na potrzebę dowozu dzieci do szkoły i to tylko od 7:16 do 7:59.
            Normalnie jest przez cały dzień od 4 do 23 tylko jedna brygada. Więc jakie
            odchudzanie i z czego? Poza tym dwa Melony wymusza na tej linii rano właśnie
            sytuacja z dowozem dzieci, większy autobus na tej linii odpada ze względu po
            pierwsze na frekwencję a po drugie na stan mostu na ul. Branickiej (tylko 5
            ton)
            3. linia 251 to identyczna sytuacja jak linii 146. 25 minut trwa przejazd ale
            w kursie skróconym tylko do Wróżenic. Kurs do Czulic trwa 29 minut, w szczycie
            z dwie,trzy dłużej. Wtyczka? Chyba kierowcy w .....

Na zachodzie sie to sprawdza bo przeważnie linie spotykajace sie w takim
            punkcie przesiadkowym maja prawie jednakową długość trasy i podobny czasowo
            przebieg. Każda sytuacja jest inna, na Pleszów składają sie przynajmniej trzy
            czynniki: tj. przepływ ludzi z wiosek do miasta, ludzi z miasta do pracy z
            okolicznych Pleszowskich zakładach, ludzi z miasta do wiosek. Jakby sie dobrze
            zastanowić to wyjście jest jedno i już używane.
            Ja popieram Adasia i mówię Wam, że ma racje!
            • kuba203 Re: Plan Pleszów 20.04.03, 18:56
              Gość portalu: Karol37 napisał(a):

> 1. linia 146 czas jednego kursu z Kujaw do Przylasku to 25 min poza szczytem
              > do 28 minut w szczycie. Kiedy kierowca ma zrobić siku i papu? No chyba, że
              go
              > zacewnikujemy i podamy kroplówkę, to się da.

5 minut w Pleszowie wystarczy, oprócz tego wpadną też jakieś minuty na
              końcówkach. Oczywiście, przerwy socjalne są konieczne, tego nie neguję.

> 2. Linia 131 ma dwie brygady, nie przeczę, ale wspólnie na trasie są tylko
              ze
              > względu na potrzebę dowozu dzieci do szkoły i to tylko od 7:16 do 7:59.
              > Normalnie jest przez cały dzień od 4 do 23 tylko jedna brygada. Więc jakie
              > odchudzanie i z czego? Poza tym dwa Melony wymusza na tej linii rano właśnie
              > sytuacja z dowozem dzieci, większy autobus na tej linii odpada ze względu po
              > pierwsze na frekwencję a po drugie na stan mostu na ul. Branickiej (tylko 5
              > ton)

Ciekawe, bo kiedyś jeździły M11 i było dobrze :)) To jest absurd, żeby 2
              autobusy jechały bezpośrednio jeden za drugim, odchudzanie będzie polegało na
              tym, że zamiast 2 brygad będzie 1, czyli odpadną koszty zatrudnienia 1
              kierowcy. Ta brygada mogłaby być wykorzystana właśnie na pokrycie ewentualnych
              dziur w innych liniach, np w czasie przerw.

> 3. linia 251 to identyczna sytuacja jak linii 146. 25 minut trwa przejazd
              ale
              > w kursie skróconym tylko do Wróżenic. Kurs do Czulic trwa 29 minut, w
              szczycie
              > z dwie,trzy dłużej. Wtyczka? Chyba kierowcy w .....

Ehe, bardzo śmieszne...

> Jakby sie dobrze
              > zastanowić to wyjście jest jedno i już używane.

Jasne, to jest najlepsze rozwiązanie, jak ludzie przyjeżdżając tramwajem na
              pętlę widzą odjeżdżający ich autobus?? Najlepiej puścić wszystko na żywioł,
              zero koordynacji....
              • Gość: Karol37 Re: Plan Pleszów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 19:22
                kuba203 napisał:

> Ciekawe, bo kiedyś jeździły M11 i było dobrze :)) To jest absurd, żeby 2
                > autobusy jechały bezpośrednio jeden za drugim, odchudzanie będzie polegało
                na
                > tym, że zamiast 2 brygad będzie 1, czyli odpadną koszty zatrudnienia 1
                > kierowcy. Ta brygada mogłaby być wykorzystana właśnie na pokrycie
                ewentualnych
                > dziur w innych liniach, np w czasie przerw.

Kuba, KIEDYŚ, teraz jest tylko i wyłacznie Melon. MPK nie może na linię 131
                wysłać nic innego, tak jak już pisałem jest na trasie linii most o nośności 5
                ton i z tego co mi wiadomo most ten miał mieć generalny remont dwa lata temu,
                ale jak zwykle kasy nie starczyło, a stan mostu polepszono jedynie wstawiając
                dodatkowe stalowe przęsło wzmacniające jego konstrukcję. ostatnio byłem w
                okolicy tego mostu i niestety stwierdziłem iż nawet to wzmocnienie już nie
                pomaga. Most bardzo szybko pęka i sypie się, każdy przejazd czegoś ponad
                tonażowego może się skończyć tragedią.
                Poza tym jeśli chodzi o brygady pleszowskie,to chyba Kuba nie znasz
                szczegółów. Identyczny przypadek jak linii 131 ma linia 111. Od 4:00 do 8:00
                na obu liniach jeżdża brygady 1X1-02, dopiero po 7:00 pojawiają się brygady
                1X1-01 i jeżdżą do końca. To prawdopodobnie jest związane po pierwsze ze
                zwiększonym szczytem porannym (111)i po drugie z czasem pracy kierowców.
                Ustawienie częstotliwości na 60 min dla wszystkich linii może stworzyć
                konieczność zwiekszenia taboru w szczycie, to za sobą pociągnie konieczność
                podmian itd. Może lepiej po szczycie ograniczyć kursowanie linii 15 i 21 do
                Pleszowa i wykorzystać pętle Kopiec Wandy. Obecnie po szczycie 15 i 21
                przyjeżdżają do Pleszowa jeden po drugim w odstępie niejednokrotnie 1 minuty,
                więc jak jeden z nich nie ma być pusty skoro przed nim jedzie konserwa?
                To samo jest w szczycie z liniami 15 i 20, jedna za drugą.
                Część kursów po szczycie może trochę dłużej odpoczywać na Kopcu Wandy.
                • kuba203 Re: Plan Pleszów 20.04.03, 21:22

> Kuba, KIEDYŚ, teraz jest tylko i wyłacznie Melon. MPK nie może na linię 131
                  > wysłać nic innego, tak jak już pisałem jest na trasie linii most o nośności
                  5
                  > ton

No ok, rozumiem, że to jest sytuacja w pewnym sensie tymczasowa, i most
                  doczeka się kiedyś remontu, więc z wprowadzeniem zmian możnaby zaczekać :)) No
                  a jak jedzie rezerwa?

> Poza tym jeśli chodzi o brygady pleszowskie,to chyba Kuba nie znasz
                  > szczegółów. Identyczny przypadek jak linii 131 ma linia 111. Od 4:00 do 8:00
                  > na obu liniach jeżdża brygady 1X1-02, dopiero po 7:00 pojawiają się brygady
                  > 1X1-01 i jeżdżą do końca. To prawdopodobnie jest związane po pierwsze ze
                  > zwiększonym szczytem porannym (111)i po drugie z czasem pracy kierowców.
                  > Ustawienie częstotliwości na 60 min dla wszystkich linii może stworzyć
                  > konieczność zwiekszenia taboru w szczycie, to za sobą pociągnie konieczność
                  > podmian itd.

No dobra, rozumiem z grubsza, o co chodzi. W tym czasie faktycznie można
                  dopuścić kursy co 30 minut, i ewentualnie odjazdy tramwajów co 15 minut
                  (brygady linii 25 mogłyby jeździć wtedy na linii 15).

> Może lepiej po szczycie ograniczyć kursowanie linii 15 i 21 do
                  > Pleszowa i wykorzystać pętle Kopiec Wandy.

To jest główne założenie planu :))

> Obecnie po szczycie 15 i 21
                  > przyjeżdżają do Pleszowa jeden po drugim w odstępie niejednokrotnie 1
                  minuty,
                  > więc jak jeden z nich nie ma być pusty skoro przed nim jedzie konserwa?

Tu pozwolę sobie się nie zgodzić, podstawowym założeniem planu jest właśnie
                  to, żeby tramwaje jechały jeden za drugim, bo paradoksalnie tylko to pozwoli
                  zmniejszyć częstotliwość. Chodzi o to, aby ludzie przyjeżdżający autobusami do
                  Pleszowa mogli się bez zbędnego oczekiwania przesiąść na tramwaj w pożadanym
                  kierunku. Na odcinku do Kopca Wandy będziemy mieli stada, ale nie oszukujmy
                  się, tam prawie nikt nie wsiada (poza hutnikami, o których była mowa we
                  wcześniejszych postach) :)) 15 i 21 jadą z zupełnie różnych miejsc, i nie
                  podbierają sobie pasażerów na trasie.

Jeszcze mi przyszło do głowy usprawnienie na linii 251, żeby się autobus
                  mieścił w cyklu 60 minutowym. Skrócić go do Wróżenic, a do Czulic niech jedzie
                  212.
                  • Gość: Karol37 Re: Plan Pleszów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 21:36
                    kuba203 napisał:

> Gość portalu: Karol37 napisał(a):
                    >
                    > > Kuba, KIEDYŚ, teraz jest tylko i wyłacznie Melon. MPK nie może na linię 13
                    > 1 wysłać nic innego, tak jak już pisałem jest na trasie linii most o nośnośc
                    > i 5 ton
                    >
                    > No ok, rozumiem, że to jest sytuacja w pewnym sensie tymczasowa, i most
                    > doczeka się kiedyś remontu, więc z wprowadzeniem zmian możnaby zaczekać :))
                    No
                    > a jak jedzie rezerwa?

Rezerwa to oczywiście duży autobus, ale z reguły robi jedno najwyżej dwa kółka-
                    tak myślę.

> Jeszcze mi przyszło do głowy usprawnienie na linii 251, żeby się autobus
                    > mieścił w cyklu 60 minutowym. Skrócić go do Wróżenic, a do Czulic niech
                    jedzie
                    > 212.
                    Ooooo i to jest rozwiązanie i śmiem twierdzić że mieszkańcy Czulic byli by
                    bardziej z takiej wersji zadowoleni niż z obecnej, tj. przesiadka Pleszów.

A tak na marginesie to wiesz Kuba jakbyśmy tak jeszcze podyskutowali to pewnie
                    doszli byśmy do jakiegoś rozwiązania w miarę normalnego, ale
                    wiesz,że "fachowcy" z ZDiK i MPK i tak wymyślą coś o wiele
                    bardziej "ciekawszego" tak że nam opadną ręce do kostek razem z majtkami.
                    Poki co pozro.
                    • kuba203 Re: Plan Pleszów 20.04.03, 21:54

> Rezerwa to oczywiście duży autobus, ale z reguły robi jedno najwyżej dwa
                      kółka-
                      > tak myślę.

No tu też potrzebujemy go tylko na jedno kółko, kiedy jadą te nieszczęsne
                      dzieci, mogłaby to być podmiana z jakiejś innej linii, albo w ostateczności z
                      rezerwy.

> Ooooo i to jest rozwiązanie i śmiem twierdzić że mieszkańcy Czulic byli by
                      > bardziej z takiej wersji zadowoleni niż z obecnej, tj. przesiadka Pleszów.

Wiem, tylko trzebaby z wójtem pogadać ;)) W sumie ciekawe, czemu nikt na to
                      nie wpadł do tej pory, 212 jeździ przecież do centrum NH :))

> A tak na marginesie to wiesz Kuba jakbyśmy tak jeszcze podyskutowali to
                      pewnie
                      > doszli byśmy do jakiegoś rozwiązania w miarę normalnego, ale
                      > wiesz,że "fachowcy" z ZDiK i MPK i tak wymyślą coś o wiele
                      > bardziej "ciekawszego" tak że nam opadną ręce do kostek razem z majtkami.

Wiem, że to nie ma szans na realizację (no, może za x lat, kiedy zmieni się
                      sposób myślenia w ZDiKu...) :(( Ja jednak będę twardo obstawał przy tym
                      pomyśle :))
            • Gość: ADAŚ Re: Plan Pleszów IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 19:20

> Ja popieram Adasia i mówię Wam, że ma racje!

Dzięki Bracie.
      • Gość: mouset Re: Plan Pleszów IP: *.cm-uj.krakow.pl 08.05.03, 17:02
        Realistyczny plan:

Plan Kuby jest b. dobry, ale MPK i tak go sp........by

Więc realny postulat: jak przyjeżdża autobus 111, 131, 146, 251, 161 to max. 3
        minuty jak odjeżdża tramwaj, najlepiej skomunikować busy z 15, a rano dodatkowo
        z 21

• Gość: mouset Eksperyment na remont IP: *.cm-uj.krakow.pl 08.05.03, 17:04
        Likwidacja czy naprawa , tak czy tak tory się zamknie, i można zrobić na czas
        remontu eksperyment:

Nie puszczać 3xx , ale :

111 i 161 puscić do CAHTS
        251 i 131 do Szpitala Żeromskiego
        146 skoordynować z w/w
    • Gość: ADAŚ Załóżmy, że zlikwidują. IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 09:32
      No właśnie co się wtedy stanie ???
      Adaś zakłada:
      "15" od Kopca Wandy, Ujastkiem do Zajezdni New Huta
      "20" skrócenie trasy do Kopca Wandy
      "21" likwidacja lub puszczenie jej trasą starej "14" do Kopca Wandy (choć to
      mało prawdopodobne)

"17" - całotygodniowa "2 x stopiątki" (ewentualnie do Wzgórz Krzesł.)
      Linie autobusowe wydłużone do CAHTS (część), do Mogiły (II część).

I to ma być dobre rozwiązanie ??? NIGDY

Utrzymać obecny stan rzeczy pro-tramwajowy Mr President !!!!
      • pavlack Re: Załóżmy, że zlikwidują. 20.04.03, 11:45
        Co się stanie jak zlikwidują?
        Najprawdopodobniej zrobią tak:
        - 15, 20, 21 do Kopca Wandy
        - 16, 17 bez zmian

To jest jedyne co mądre głowy w MPK mogą wymyślić :D
        • Gość: ADAŚ Re: Załóżmy, że zlikwidują. IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 11:48
          pavlack napisał:

> Co się stanie jak zlikwidują?
          > Najprawdopodobniej zrobią tak:
          > - 15, 20, 21 do Kopca Wandy
          > - 16, 17 bez zmian
          >
          > To jest jedyne co mądre głowy w MPK mogą wymyślić :D

OPTYMISTA - mądre głowy w MPK i ZDiK ???????/
          • pavlack Re: Załóżmy, że zlikwidują. 20.04.03, 11:53
            To są głowy mądre inaczej :D
            • Gość: ADAŚ Re: Załóżmy, że zlikwidują. IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 12:07
              pavlack napisał:

> To są głowy mądre inaczej :D

Nawet BARDZO INACZEJ - hihihi
              • Gość: mouset Re: Załóżmy, że zlikwidują. IP: *.ghnet.pl 12.08.03, 21:54
                Własnie widzimy: kolejny pustak-niewypał to będzie 193
      • fassi Re: Załóżmy, że zlikwidują. 13.08.03, 11:33
        nie zlikwidują...
    • Gość: ADAŚ Auchan do Pleszowa IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 09:39
      Ponawiam apel do władz Oszołoma

Zbudujcie hiperek w Pleszowie. Dajcie kasę na remont torowiska. W zamian
      dostaniecie za darmochę 10 składów 105Na pod swoją reklamą na okres dziesięciu
      lat. I będą jeździć tramwajki z napisem "Zbijamy ceny zawodowo".
      Może też zbiją cenę kosztu remontu - hehehe.
      • kuba203 Re: Auchan do Pleszowa 20.04.03, 10:21
        Adasiu, nie podpadaj...
      • Gość: Yasioo Re: Auchan do Pleszowa IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 20.04.03, 10:36
        Kpiąc z potencjalnego inwestora na pewno uzyskasz jego przychylność i chęć
        współpracy. Najwyższy czas dorosnąć, dowiedzieć się co to szacunek i skończyć z
        tekstami typu "Adaś mówi nie".
        • Gość: ADAŚ Auchan do Pleszowa IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 10:43

Sęk w tym, że ja wcalę nie kpię z żadnych inwestorów. Wręcz przeciwnie - jestem
          cholernie za tym, aby Auchan powstał w Krakowie. Najbardziej lubię tę sieć
          sklepów, a Pleszów w obecnej sytaucji byłby najlepszą lokalizacją.
          A Adaś będzie miał prawo mówić "NIE", kiedy chce. Zresztą nierzadko
          mówię "TAK". Na przykład dla "12" - hihihi
        • joseph.007 Re: Auchan do Pleszowa 20.04.03, 10:53
          Kiedyś już pisałem tutaj, że tę trasę należałoby zlikwidować i o mało co nie
          stałem się ofiarą linczu ;-)
          Rozumiem, że dla prawdziwych fanów tramwajowych każda likwidacja to jak
          wyżarcie przez sępa kawałka wątroby. Co nie zmienia faktu, że:

- Oprócz godzin "zmiany warty" w HTS tramwaje faktycznie wiozą tam powietrze i
          zatrzymują sie na wielu przystankach tylko po to, żeby poćwiczyć otwieranie
          drzwi.
          - Jest to pochodną obumarcia pętli autobusowej w Pleszowie, która niegdyś była
          niezwykle ruchliwa, a obecnie z rzadka stają tam pustawe Autosaniki. Nikt o
          zdrowych zmysłach nie będzie się przesiadał, wyczekiwał i podróżował z
          przystankami wzdłuż parkanu HTS, skoro może wsiąść sobie w autobus już np. w
          Niepołomicach i w 20 min., bez zatrzymywania, dojechac prosto na Plac Centralny.
          - Możliwe, że kiedyś tereny HTS zaktywizują sie gospodarczo i będzie potrzebna
          tam komunikacja. Z tym, że - jak rozumiem - remont tej trasy polegać ma
          praktycznie na wybudowaniu jej od nowa. To nie lepiej faktycznie wybudować od
          nowa, wtedy gdy będzie rzeczywiście potrzebna i może o innym przebiegu?
          - To prawda, że tramwaje są tańsze w bieżącej eksploatacji, ale też co jakiś
          czas potrzebują właśnie takich, wielomilionowych inwestycji modernizacyjnych.
          Poza tym mizerny ruch pasażerski poza wspomnianą "zmianą warty" z powodzeniem
          mógłby obsłużyć np. jeden krótki autobus na godzinę, zamiast kilku składów
          tramwajowych w tym samym czasie.
          - Toż samo dotyczy się wg mnie linii do Walcowni Lubocza.

Pzdr (tylko nie bijcież za mocno ;-S
          • Gość: ADAŚ Re: Auchan do Pleszowa IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 10:56
            joseph.007 napisał:

tylko nie bijcież za mocno

Dziś Wielkanoc to możesz liczyć na naszą przychylność.
            Ale jutro Cię tak zlejemy - hehehehehe
            • Gość: Jakub K. Re: Auchan do Pleszowa IP: 213.25.129.* 21.04.03, 12:04
              Jestem pewien, że kiedyś sieć Auchan otworzy swój market w Krakowie.
              Wystarczającym powodem jest to, że jeszcze tej sieci w Krakowie nie ma. Ale
              nie łudziłbym się na waszym miejscu, że to będzie w Pleszowie. Komu by się
              chciało jeździć na zakupy na takie odludzie? Nawet dla mieszkańców Nowej Huty
              bliżej są Geant, Carrefour (Czyżyny) i M1. A co dopiero mówić o innych
              dzielnicach Krakowa. Tak więc, na pewno kiedyś Auchan wejdzie, ale lokalizacja
              zdecydowanie nie ta.
              • Gość: mouset Plan Marshalla i Mouseta dla Pleszowa IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.04.03, 20:31
                Bardzo prosty:

odcinek CAHTS- Pl Centralny koordynacja:
                4: 00-10-20-30-.. (ufoki)
                16: 03-23-43 (GT6+B4)
                22: 08-18-28-38.. (jw)
                21: 12-32-52 (2x105)
                17: tylko szczyt 06-26-... (solo)

do tego 20 równo z 22 cały dzień GT6, poza szczytem co 40 minut

• Gość: Yasioo ŚCIEMA!!! IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 23.04.03, 13:08
      Nikt aktualnie nie prowadzi żadnych badań ruchu z i do Pleszowa. Takie badania
      były w zeszły miesiącu na liniach 9, 105, 114, 129, 172, 194, na pewno nie było
      ich na 15, 20, 21, 111, 131, 146, 161, 251 i do października na pewno ich nie
      będzie. Teraz pozostaje tylko pytanie kto ma interes w zamknięciu linii do
      Pleszowa?
      • Gość: mouset Re: ŚCIEMA!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 23.04.03, 16:46
        Powtarzasz się
        • kuba203 Re: ŚCIEMA!!! 24.04.03, 22:56

> Powtarzasz się

Hę? Nawet, jak się powtarza, to rację ma, a Krakowska jak zwykle bzdury
          sadzi :))
          • Gość: mouset Re: ŚCIEMA!!! IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 25.04.03, 10:07
            I dziennik P tez p....li bo pisali że cegła w sprzedaży a ja nie kupiłem ani na
            Kozłówku ani na Krowodrzy
            • pavlack Re: ŚCIEMA!!! 25.04.03, 14:48
              No to ciekawe, bo ja kupiłem na Placu Centralnym, Hubert na Podwalu, a ktoś
              jeszcze gdzieś indziej :-) Miałeś pecha :D
              • Gość: mouset Re: ŚCIEMA!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 27.04.03, 22:09
                Rozumiem że qrna nie ma taboru, ale cegieł........
    • Gość: mouset Jana Pawła się ucieszy? IP: 217.96.109.* 01.05.03, 19:10
      Po skróceniu moze 15 pojedzie częściej i zadowoli domagających sie powrotu A
      • kuba203 Re: Jana Pawła się ucieszy? 02.05.03, 14:24

> Po skróceniu moze 15 pojedzie częściej i zadowoli domagających sie powrotu A

Ich nic nie jest w stanie zadowolić, gdyby wrócił A, to by się pewnie domagali
        powrotu 113 (Dworzec Wschodni - Akacjowa) :))
        • Gość: mouset Re: Jana Pawła się ucieszy? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.05.03, 18:38
          I skrócenia 124: Dworzec Gł. - Miechowity hihihi
    • Gość: mouset Kawał kasy IP: *.cm-uj.krakow.pl 23.05.03, 12:47
      Problem Pleszowa to przede wszystkim to że tego toru jest ogromny kawał ,
      remont minimum 6 miesiecy, ale trzeba go zrobić aby przyciągnąć inwestorów,
      inaczej Donnelley wysle swoim kumplom jasny sygnal: od Krakówka z daleka
    • Gość: mouset "Pierwsze o tym słyszę" IP: *.cm-uj.krakow.pl 23.05.03, 13:04
      Torowisko umrze?

Od dłuższego czasu docierały do nas sygnały od mieszkańców i osób zatrudnionych
      w firmach w okolicach ulicy Mrozowej, dotyczące planowanej likwidacji linii
      tramwajowych w tym rejonie. - Słyszałem, że niedługo nie będziemy mieli czym
      dojeżdżać do pracy - twierdzi Andrzej Piotrowski. - Podobno w tramwajach jest
      zbyt mała frekwencjaÉ

- Torowisko jest zniszczone - mówi czytelnik. - Podobno nie opłaca się go
      remontować, łatwiej będzie zlikwidować tramwajeÉ

O planach likwidacji trzech kursujących przez Mrozową tramwajów nic nie
      wiedziano w MPK. - Pierwsze o tym słyszę - zdziwiła się Filomena Serwin,
      rzeczniczka prasowa.

Sekcja Transportu Zbiorowego ZDiK-u również nie miała informacji o planach
      likwidacyjnych. - Na dzień dzisiejszy nie ma takiej decyzji - poinformował
      inspektor Kurnyta z Wydziału Torowisk ZDiK-u. - Owszem, słyszałem, że były
      takie przymiarki, prawdopodobnie związane z faktem, że w rejonie ulicy
      Mrozowej "padło" wiele firm i w związku z tym drastycznie zmniejszyła się
      liczba pasażerów tramwajów. (mst)

• Gość: brmn Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.4.* / *.gro.citynet.pl 25.05.03, 00:32
      A może tak zerwać tory i trolejbus??? Jakaś odmiana i jakże ekologicznie, a
      drogo chyba też nie bardzo bo na trasę Pleszów - walcownia - cm. grębałowski
      pewnie wystarczyly by dwa, no może 4. Wahadłowiec na tej trasie, jeśli
      rozsądnie połączony z resztą komunikacji pod C.A.HTS mógłby być sensownym
      rozwiązaniem. W sumie nawet asfaltu nie trzeba - po szutrze też pojedzie.

A jaka trasa do nocnych rajdów!!! ;)
      • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 25.05.03, 09:45
        Fajnie, a gdzie zajezdnia dla tych trolejbusów? Pomyśl trochę, zanim coś
        napiuszesz :))
        • Gość: mouset Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 25.05.03, 21:47
          kuba203 napisał:

> Fajnie, a gdzie zajezdnia dla tych trolejbusów? Pomyśl trochę, zanim coś
          > napiuszesz :))

Na początku Mrozowej brama , ochrona i niech tam stoją na Walcowni
          • kuba203 Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! 26.05.03, 14:27

> Na początku Mrozowej brama , ochrona i niech tam stoją na Walcowni

Tjaaaa, a obsługa gdzie?
            • Gość: mouset Re: LIKWIDACJA TORÓW DO PLESZOWA!!!!!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 26.05.03, 15:07
              Bieżąca hihihi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka