Dodaj do ulubionych

Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie

IP: *.ruczaj.pl 20.04.03, 22:35
Pisano tu niedawno o kiepskiej jakości bruku w Rynku Gł. Byłem tam dzisiaj
na świątecznym spacerze i zobaczyłem, że faktycznie koło Hawełki bruk jest
nieco wypłukany. W tej okolicy, zauważyłem także, że stąpające konie
dorożkarskie łupią niemiłosiernie krawędzie kostki. Ślady po uderzeniach
podków są widoczne w wielu miejscach. Coś jest nie tak, albo bruk za kruchy
albo podkowy za twarde. Przyjrzyjcie się, a zobaczycie jak okruchy pryskają
spod końskich kopyt. Nie mam nic przeciwko dorożkom (poza tym, że nie mając
specjalnych worków u zadów "zasrywają" miasto), ale ktoś kto decydował o
rodzaju bruku, nie wziął pod uwagę tego typu erozji.
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie 20.04.03, 22:36
      Typowe, porządnie wykonane remonty dróg i ulic zdarzają się coraz rzadziej :((
      • Gość: nocnymarek Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie IP: 80.72.65.* 21.04.03, 03:57
        W zeszlym roku 2 razy zmieniano bruk w Rynku Gl. Czyzby po to, aby i w tym roku
        robic rekonstrukcje? Radni - albo rzadza lekka raczka, albo daja komus
        zarobic... Bo podatnikowi i tak obciagna!
        • Gość: Trzebinianin Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie IP: *.sylwex.pl 21.04.03, 21:38
          Macie już konie, więc zamiast dorożek zaczepcie im brony!!!
          Moja propozycja na wasze kłopoty: ZAORAĆ I POSADZIĆ BURAKI ;)
          pozdro
          • Gość: oko Czyli tak jak w Trzebini. Nie dziękuję IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 21.04.03, 21:43
    • joseph.007 Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie 21.04.03, 23:44
      Tego się własnie obawiałem - okazało się nareszcie, że bruk jest w porządku,
      tylko te durne konie psują go chodzeniem. Faktycznie, Kraków miastem poetów -
      konie zatem powinny fruwać i przestać napędzać troski zapracowanemu ZDMowi.
      • emka_1 Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie 21.04.03, 23:48
        Przecież to oczywiste, wszystkiemu winne konie i kowale, co twarde podkowy
        robia;) Końska podkowa ma być miekka i zgodnie z tradycją ze szczerego złota.
        A do tego nalezy załozyc dorożkom worki na zady:))))
    • madzioraa Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie 23.04.03, 16:20
      Niopp, jasne, jak jush coś w Polsce chcemy ulepshyć, to byle jak, byleby tylko
      cos było!!! :/:/ Taką kostkę na Rynku nam zafundował zarząd miasta. Piękny
      chodnik, tylko shkoda, że jest piękny przez jeden dzień. Dobre, bo polskie :P
    • Gość: emma Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie IP: *.kolornet.pl / 192.168.2.* 23.04.03, 19:21
      tak, tak teraz czepiacie się biednych koni, a już nikt nie pamięta jak
      szanowny Pan prof. Zin zniszczył go zamieniając na ochydne płyty...
    • Gość: tomCrac sekunda Panie i Panowie! IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 20:32
      czy ktos widzial skropkowany bruk na Rynku? ja dzisiaj specjalnie wybralem sie na przechadzke i kropka! :) tam gdzie stoja magiczne dorozki bruk jak lezal tak lezy przyzwoicie! wtedy jeszcze nie bylem pod wplywem piwa i zapewniam, ze moja relacja nie mija sie z prawda, sprawdzcie sami :) GAZETA KLAMIE!!!
    • Gość: behemot Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie IP: *.ds.uj.edu.pl 24.04.03, 09:54
      Proponuje nalozyc na konie obowiazek noszenia kapci (np. muzealnych) na rynku.
      Taki dorozkaz przed wjazdem na swiezy bruk zeskakuje. Prawa noga, lewa noga,
      tylna, przednia. I juz!!
      Wczesniej oczywiscie plastyk miejski musi zatwierdzic kolor kapciuszkow zeby
      pasowaly do otoczenia.
      Proste prawda?
      • joseph.007 Re: Bruk w Rynku Gł. niszczą konie dorożkarskie 24.04.03, 10:13
        Albo żeby konie z rzędami transportowane były przez dorożkarzy na postój na
        plecach lub melexami, a spuszczane na ziemię tylko w obszarze niezabrukowanym.

Albo zamiast jednego ciężkiego konia wyhodować np. dwieście malutkich
        króliczków pociągowych, odpowiednio zmodyfikowawszy uprzęże. Co prawda mógłby
        powstać problem z powożeniem całym stadem, ale za to zyskało by się pewność, że
        miękkie łapki w ciszy nie zmarnują znoju krakowskich brukarzy.

Albo niech się dorożkaże sami zaprzęgają, tak jak np. w Chinach, gdzie nikomu
        przez to korona z głowy nie spada. I Rynek byłby od razu mniej zasikany, bo
        przecież pęcherz dorożkarza jest daleko mniej pojemny niż pęcherz konia, a poza
        tym dorożkarze moga korzystać z piwnic w Sukiennicach (konie nie mogą, bo są za
        szerokie i nie mieszczą się na schodkach).
        • gph a teraz z innej beczki 24.04.03, 10:28
          myślę, że Tomaszek, nie zauważył jeszcze jednej rzeczy. Wygłodniałe,
          dorożkarskie konie skubią bruk. A jak wiadomo zęby mają nie od parady...
          Żołądek koński do trawienia bruku słabo jest jednak przystosowany, a co dzieje
          się dalej, to już sami wiecie - skąd się biorą te mikropęknięcia nawierzchni...
          • Gość: behemot Re: a teraz z innej beczki IP: *.ds.uj.edu.pl 24.04.03, 10:50
            gph napisał:

> myślę, że Tomaszek, nie zauważył jeszcze jednej rzeczy. Wygłodniałe,
            > dorożkarskie konie skubią bruk. A jak wiadomo zęby mają nie od parady...
            > Żołądek koński do trawienia bruku słabo jest jednak przystosowany, a co
            dzieje
            > się dalej, to już sami wiecie - skąd się biorą te mikropęknięcia
            nawierzchni...

Ech na to tez prosty sposob- zerwac kostke, wezwac samoobrone na blokade (z
            bronami koniecznie) posiac trawe. Konie beda skubac do woli, panowie z "S" co
            pewien czas zablokuja, zbronuja, poprawia. I bedzie dobrze. Kon syty i
            samoobrona cala.
            • jottka podkowy 24.04.03, 12:33
              ale na rynku chyba jest kostka z wapienia? no to to stosunkowo miękkie jest i
              koń powinien zdaje się mieć specjalne podkowy, z plastiku bodaj, a nie
              tradycyjne

dla dobra nie tyle bruku, co swego własnego - przez twarde podkowy na twardym
              podłożu nogi sobie odbije
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka