kontkowa 14.02.07, 17:21 czy ten aresztowany lekarz jest ze słynnej krakowskiej familii Garlickich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yamenhund Re: Mirosław Garlicki 14.02.07, 17:44 A ma to jakieś znaczenie ? Dziadek Józef ma odpowiadać za wnuka Mirka? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Mirosław Garlicki 14.02.07, 18:17 A ja naiwny wierzyłem że wśród rodzin lekarzy podobnie jak w tych prawniczych etykę przekazuje się z pokolenia na pokolenie i że ta genetyczna predyspozycja do zawodu gwarantuje wysoką jakość usług. Cóż moje siwe włosy na skroniach nie wyleczyły mnie jeszcze z optymizmu i naiwności. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan26 Re: Mirosław Garlicki 14.02.07, 22:16 znalem kiedys Garlinskiego, ale ten sie powiesil. Odpowiedz Link Zgłoś
malpiarnia Re: Mirosław Garlicki 15.02.07, 03:31 nie tylko on to co ja przezylem z niektorymi to sie w glowie nie miesci tylko kiedy na powaznie grozilem prokuratorem zaczynalo skutkowac no , ale przeciez znowu bedzie, ze to PIsu wina Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 09:11 ciekawe skąd na nie mają, skoro tak beznadziejnie mało zarabiają ? Tylko raz spotkałem sie z odmową przyjecia korzyści materialnych przez lekarza, mianowicie Longi chciał podarować w podzięce za opiekę, /czego za łapówke nie uważam/ 'butelkę' lekarzowi oddziału płucnego przy ul.Wrocławskiej, gościu odmówił. Panią doktor z oddziału kardiochirurgii tego samego szpitala już nie odmówiła, dostała kopertę, za obietnicę pomocy przy zapisie na przeszczep w szpitalu JPII. Byłem kiedyś z Piotrem w tym szpitalu na jakiś badaniach i niechcacy słyszałem rozmowy chorych, którzy bardzo narzekali na ten szpital, a bardzo zachwalali podobna placówke w Katowicach albo Zabrzu, nie pamietam. Z rozmów wynikało ,ze za dopuszczeniem do operacji, nie trzeba dawać łapówek. Czy mamy odwagę zażądać rachunku za prywatna wizytę u lekarza, jeżeli jesteśmy chorzy i ponownie bedziemy korzystać z jego wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 09:24 O tym, że duża część lekarzy w Polsce jest skorumpowana wie każde dziecko. Zatrzymany ordynator ze szpitala MSWiA jest jednym z wielu. Tylko czy do wykrycia jego obrzydliwych zachowań potrzebne było CBA z budżetem 500 mln złotych rocznie? Wydaje mi się, że tak ogromne nagłośnienie tej afery potrzebne było do uzasadnienia istnienia CBA i "pokrycia" innych skandali dziejących się w PiS. Proszę mnie źle nie zrozumieć: nie bronię tego "lekarza", jest dla mnie postacią odrażającą, ale w tym wypadku góra urodziła mysz. Odpowiedz Link Zgłoś
irrra Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 10:17 Gdyby z kimś z Twojej rodziny Pan dr G. tak postapił (jak z niektórymi poszkodowanymi z odłączonym od respiratora włącznie) pewnie byś co innego pisał albo i nie pisał wogóle(jakby to Ciebie odłączył). Wydaje mi się, że tak ogromne nagłośnienie tej afery potrzebne było do > uzasadnienia istnienia CBA i "pokrycia" innych skandali dziejących się w PiS. Korupcja była i jest wsród lekarzy i nie tylko. Skandale polityczne również odkąd pamiętam bez względu na opcję polityczną rządzących. A tego typu afery zawsze powinny być nagłaśniane ku przestrodze i lekarzy i pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 10:19 masz czałkowitą rację, nagłośnienie sprawy z korupcją w CSMSWiA miało na celu odwrócenie uwagi od krzyzu w PiS. Najbardziej wkurzaja mnie te spektakularne zatrzymania przestepców w białych kołnierzykach w świetle kamer przez zamaskowanych antyterrorystów. Wiecie ,ze na komisariatach ,nie ma teraz aresztów ? zatrzymanych trzeba pilnować na korytarzach, bo ponoć takie są przepisy UE. Tych ludzi nie pilnuja wcale antyterriorysci, ale dzielnicowi i policjanci z patrolówki, którzy w tym momencie maja nam pilnować porzadku na ulicach. Konwoje zatrzymanych do lekarza,Izb Zatrzymań w Komendzie Wojewódzkiej, Prokuratora, wykonują również ci sami policjanci. Niekiedy , osadzenie zatrzymanego w aresztach na Mogilskiej pochłania połowwę słuzby. Jest zasada ,jeżeli kogoś zatrzymałeś ,to musisz sporządzic całaą dokumentację i doprowadzić do osadzenia w areszcie. Inaczej sie ma, jeżeli zatrzymana osoba może wywołać sensacje medialną, natychmiast zjawiaja się sępy z Komendy Miejskiej albo Wojewódzkiej i przejmuja całość sprawy. Oczywiście cały splendor z zatrzymania spływa już na nich. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.43 Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 10:50 henio56 napisał: > masz czałkowitą rację, nagłośnienie sprawy z korupcją w CSMSWiA miało na celu > odwrócenie uwagi od krzyzu w PiS. > Sprawę odwrócenia uwagi od kryzysu w PISie - fajnie skomentował Krzysiu Daukszewicz we wczorajszym " Szkle kontaktowym". Zauważył mianowicie , że ilekroć w PISie wychodzą jakieś afery , kryzysy - następuje kumulacja totolotka. Im kryzys większy i tym samym "większe" tematy "zastępcze" - tym większa kumulacja ! Ciekawe spostrzeżenie ! P.S. Ostatnia kumulacja była wczoraj ! > > Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 11:00 ładny mi temat zastępczy - sprawa ciągnie się latami, a dopiero teraz ujrzała swiatło dzienne.... No i śmieszy mnie podkreślanie kosztów prowadzenia CBA - dziwne, ale poprawni politycznie jakoś nigdy nie ubolewają nad wielkimi przekrętami, złodziejską prywatyzacją itp. To dopiero sumy są ogromneee... A CBA przyda się również do obierania tego co nakradziono!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.43 Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 11:06 gosia.43 napisała: > P.S. Ostatnia kumulacja była wczoraj ! Sprostowanie! Wczoraj nikt nie wygrał. Kumulacja będzie w sobotę !! Odpowiedz Link Zgłoś
witek92 Do Henia56 15.02.07, 17:24 Klinika o której piszesz to Klinika w Katowicach-Ochojcu.Prowadzi ją także światowej sławy kardiochirurg profesor Bochenek.Ma świetną opinię, bardzo uczciwy. Klinika na światowym poziomie, w pomieszczenich klimatyzacja i inne udogodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: Do Henia56 15.02.07, 17:35 teraz jestem pewien, chodziło o klinikę w gdzie dowodzi prof. Bochenek. Longi też chciał sie tam wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Mirosław Garlicki 15.02.07, 12:53 A raport miał porażać, a nie poraża, podobno, dlatego będzie pisany dalej, aż porazi. Oczywiście CBA nie powołało się na potrzeby ścigania lekarzy-łapówkarzy, raczej powinno zajmować się np. zabezpieczeniem przetargów publicznych, kiedy państwo coś zamawia, dobrze za to płaci i w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego pojawiają się pokusy. Wreszcie coś dziwnego, często w telewizji rzecznicy policji pokazują przykłady policjantów, którzy po pracy a to złapią pirata-drogowego a to złodzieja samochodów. Dziwne że w szpitalu odwiedzanym przez policjantów, gdzie w przyszpitalnych przychodniach robią sobie profilaktykę i leczą się także policjanci tak stracono czujność po służbie. Z uwagę na miejsce (szpital resortowy także dla VIP-ów), skalę zjawiska i fakt że zastrzeżenia zgłosiła sama wicepremier sprawą powinno zająć się ABW. Odpowiedz Link Zgłoś
olek60 Re: Mirosław Garlicki 16.02.07, 02:11 Pokazowe ukaranie pana Garlickiego - chyba nie zasługuje na tytuł, może zrobić dużo dobrego. Mam nadzieję że ta sprawa spowoduje ogólną dyskusję na temat WYMAGANIA łapówek, natomiast jedynie karalność przywróci jakąś normę zachowania w środowisku. Całe społeczństwo powinno protestować przeciw temu że stało się to normą. przypomina mi się Słżenitsyn których w Archipelagu pisze o lekarzach swego dzieciństwa którzy byli wszechstronnie wykształconymi humanistami. To było kiedyś przyjęte że lekarz jest po prostu i przedewszystkim - ludzki. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.m7 Re: Mirosław Garlicki 16.02.07, 22:46 Czytam Wyborcza, slucham TVN24 i dochodze do wniosku, ze ten lekarz to ofiara. Ofiara PIS-u. Potrzeba im bylo spektakularnej akcji, zeby odwrocic uwage od sprawy Dorna, od balaganu w PIS-e, od skompromitowanej koalicji, no to trafil sie lekarz. Spodziewam sie, ze nie bedzie mowy o zadnym zabojstwie w sadzie. To wymysl Ziobry {ZERO} i Kaminskiego. Boze - jak dlugo to jeszcze bedzie trwalo ?? Odpowiedz Link Zgłoś
malpiarnia Re: Mirosław Garlicki 16.02.07, 23:18 a rozmem ruszyc nie mozesz? jak masz brudne majtki to tez wina PISu? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Mirosław Garlicki 17.02.07, 15:27 Niezależnie od tego jaki finał będzie miała sprawa Mirosława G. to trzeba pomysleć o rozwiązaniach systemowych. W tej chwili Minister Zdrowia niewiele może, szpitale albo należą do resortów (MSWiA, MON) albo do samorządów (powiatowych, wojewódzkich) za większość usług medycznych płaci NFZ. Może tak poddać samorząd lekarski silniejszemu nadzorowi ze strony Ministerstwa Zdrowia, może to tam powołać jeden dla całego kraju sąd lekarski. Oczywiście Konstytucja chroni samorządy zawodowe (art.17 ust 1), ten sam akt jedna nakłada również na władze publiczne zapewnienie obywatelom ochrony zdrowia (art. 68), niektórym obywatelom ma nawet być zapewniona szczególna ochrona zdrowia np. dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom w podeszłym wieku. Silniejsza ingerencja rządu, owej władzy publicznej zobowiązanej konstytucyjnie do ochrony zdrowia obywateli miałaby szanse odnieść sukces. Odpowiedz Link Zgłoś