Dodaj do ulubionych

Mirosław Garlicki

14.02.07, 17:21
czy ten aresztowany lekarz jest ze słynnej krakowskiej familii Garlickich?
Obserwuj wątek
    • yamenhund Re: Mirosław Garlicki 14.02.07, 17:44
      A ma to jakieś znaczenie ?
      Dziadek Józef ma odpowiadać za wnuka Mirka?
      • czesiekkk Re: Mirosław Garlicki 14.02.07, 18:17
        A ja naiwny wierzyłem że wśród rodzin lekarzy podobnie jak w tych prawniczych
        etykę przekazuje się z pokolenia na pokolenie i że ta genetyczna predyspozycja
        do zawodu gwarantuje wysoką jakość usług.
        Cóż moje siwe włosy na skroniach nie wyleczyły mnie jeszcze z optymizmu i naiwności.
    • stefan26 Re: Mirosław Garlicki 14.02.07, 22:16
      znalem kiedys Garlinskiego, ale ten sie powiesil.

• malpiarnia Re: Mirosław Garlicki 15.02.07, 03:31
        nie tylko on
        to co ja przezylem z niektorymi to sie w glowie nie miesci
        tylko kiedy na powaznie grozilem prokuratorem zaczynalo skutkowac
        no , ale przeciez znowu bedzie, ze to PIsu wina
        • henio56 Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 09:11
          ciekawe skąd na nie mają, skoro tak beznadziejnie mało zarabiają ?
          Tylko raz spotkałem sie z odmową przyjecia korzyści materialnych przez lekarza,
          mianowicie Longi chciał podarować w podzięce za opiekę, /czego za łapówke nie
          uważam/ 'butelkę' lekarzowi oddziału płucnego przy ul.Wrocławskiej, gościu
          odmówił. Panią doktor z oddziału kardiochirurgii tego samego szpitala już nie
          odmówiła, dostała kopertę, za obietnicę pomocy przy zapisie na przeszczep w
          szpitalu JPII. Byłem kiedyś z Piotrem w tym szpitalu na jakiś badaniach i
          niechcacy słyszałem rozmowy chorych, którzy bardzo narzekali na ten szpital, a
          bardzo zachwalali podobna placówke w Katowicach albo Zabrzu, nie pamietam.
          Z rozmów wynikało ,ze za dopuszczeniem do operacji, nie trzeba dawać łapówek.
          Czy mamy odwagę zażądać rachunku za prywatna wizytę u lekarza, jeżeli jesteśmy
          chorzy i ponownie bedziemy korzystać z jego wiedzy.
          • krzychut Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 09:24
            O tym, że duża część lekarzy w Polsce jest skorumpowana wie każde dziecko.
            Zatrzymany ordynator ze szpitala MSWiA jest jednym z wielu. Tylko czy do
            wykrycia jego obrzydliwych zachowań potrzebne było CBA z budżetem 500 mln
            złotych rocznie?
            Wydaje mi się, że tak ogromne nagłośnienie tej afery potrzebne było do
            uzasadnienia istnienia CBA i "pokrycia" innych skandali dziejących się w PiS.
            Proszę mnie źle nie zrozumieć: nie bronię tego "lekarza", jest dla mnie
            postacią odrażającą, ale w tym wypadku góra urodziła mysz.
            • irrra Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 10:17
              Gdyby z kimś z Twojej rodziny Pan dr G. tak postapił (jak z niektórymi
              poszkodowanymi z odłączonym od respiratora włącznie) pewnie byś co innego pisał
              albo i nie pisał wogóle(jakby to Ciebie odłączył).

Wydaje mi się, że tak ogromne nagłośnienie tej afery potrzebne było do
              > uzasadnienia istnienia CBA i "pokrycia" innych skandali dziejących się w PiS.

Korupcja była i jest wsród lekarzy i nie tylko. Skandale polityczne również
              odkąd pamiętam bez względu na opcję polityczną rządzących. A tego typu afery
              zawsze powinny być nagłaśniane ku przestrodze i lekarzy i pacjentów.
            • henio56 Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 10:19
              masz czałkowitą rację, nagłośnienie sprawy z korupcją w CSMSWiA miało na celu
              odwrócenie uwagi od krzyzu w PiS. Najbardziej wkurzaja mnie te spektakularne
              zatrzymania przestepców w białych kołnierzykach w świetle kamer przez
              zamaskowanych antyterrorystów.

Wiecie ,ze na komisariatach ,nie ma teraz aresztów ? zatrzymanych trzeba
              pilnować na korytarzach, bo ponoć takie są przepisy UE. Tych ludzi nie pilnuja
              wcale antyterriorysci, ale dzielnicowi i policjanci z patrolówki, którzy w tym
              momencie maja nam pilnować porzadku na ulicach. Konwoje zatrzymanych do
              lekarza,Izb Zatrzymań w Komendzie Wojewódzkiej, Prokuratora, wykonują również
              ci sami policjanci. Niekiedy , osadzenie zatrzymanego w aresztach na Mogilskiej
              pochłania połowwę słuzby. Jest zasada ,jeżeli kogoś zatrzymałeś ,to musisz
              sporządzic całaą dokumentację i doprowadzić do osadzenia w areszcie. Inaczej
              sie ma, jeżeli zatrzymana osoba może wywołać sensacje medialną, natychmiast
              zjawiaja się sępy z Komendy Miejskiej albo Wojewódzkiej i przejmuja całość
              sprawy. Oczywiście cały splendor z zatrzymania spływa już na nich.
              • gosia.43 Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 10:50
                henio56 napisał:

> masz czałkowitą rację, nagłośnienie sprawy z korupcją w CSMSWiA miało na celu
                > odwrócenie uwagi od krzyzu w PiS.
                >
                Sprawę odwrócenia uwagi od kryzysu w PISie - fajnie skomentował Krzysiu
                Daukszewicz we wczorajszym " Szkle kontaktowym". Zauważył mianowicie , że
                ilekroć w PISie wychodzą jakieś afery , kryzysy - następuje kumulacja
                totolotka. Im kryzys większy i tym samym "większe" tematy "zastępcze" - tym
                większa kumulacja ! Ciekawe spostrzeżenie !

P.S. Ostatnia kumulacja była wczoraj !
                >
                >
                • kikoo1 Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 11:00
                  ładny mi temat zastępczy - sprawa ciągnie się latami, a dopiero teraz ujrzała
                  swiatło dzienne....
                  No i śmieszy mnie podkreślanie kosztów prowadzenia CBA - dziwne, ale poprawni
                  politycznie jakoś nigdy nie ubolewają nad wielkimi przekrętami, złodziejską
                  prywatyzacją itp. To dopiero sumy są ogromneee... A CBA przyda się również do
                  obierania tego co nakradziono!!!!
                • gosia.43 Re: Widzieliście wille panów doktorów ? 15.02.07, 11:06
                  gosia.43 napisała:

> P.S. Ostatnia kumulacja była wczoraj !

Sprostowanie! Wczoraj nikt nie wygrał. Kumulacja będzie w sobotę !!
          • witek92 Do Henia56 15.02.07, 17:24
            Klinika o której piszesz to Klinika w Katowicach-Ochojcu.Prowadzi ją także
            światowej sławy kardiochirurg profesor Bochenek.Ma świetną opinię, bardzo
            uczciwy. Klinika na światowym poziomie, w pomieszczenich klimatyzacja i inne
            udogodnienia.
            • henio56 Re: Do Henia56 15.02.07, 17:35
              teraz jestem pewien, chodziło o klinikę w gdzie dowodzi prof. Bochenek.
              Longi też chciał sie tam wybrać.
    • czesiekkk Re: Mirosław Garlicki 15.02.07, 12:53
      A raport miał porażać, a nie poraża, podobno, dlatego będzie pisany dalej, aż
      porazi.
      Oczywiście CBA nie powołało się na potrzeby ścigania lekarzy-łapówkarzy, raczej
      powinno zajmować się np. zabezpieczeniem przetargów publicznych, kiedy państwo
      coś zamawia, dobrze za to płaci i w toku postępowania o udzielenie zamówienia
      publicznego pojawiają się pokusy.
      Wreszcie coś dziwnego, często w telewizji rzecznicy policji pokazują przykłady
      policjantów, którzy po pracy a to złapią pirata-drogowego a to złodzieja
      samochodów. Dziwne że w szpitalu odwiedzanym przez policjantów, gdzie w
      przyszpitalnych przychodniach robią sobie profilaktykę i leczą się także
      policjanci tak stracono czujność po służbie.
      Z uwagę na miejsce (szpital resortowy także dla VIP-ów), skalę zjawiska i fakt
      że zastrzeżenia zgłosiła sama wicepremier sprawą powinno zająć się ABW.
      • olek60 Re: Mirosław Garlicki 16.02.07, 02:11
        Pokazowe ukaranie pana Garlickiego - chyba nie zasługuje na tytuł,
        może zrobić dużo dobrego. Mam nadzieję że ta sprawa spowoduje ogólną dyskusję
        na temat WYMAGANIA łapówek, natomiast jedynie karalność przywróci jakąś normę
        zachowania w środowisku. Całe społeczństwo powinno protestować przeciw temu że
        stało się to normą.

przypomina mi się Słżenitsyn których w Archipelagu pisze o lekarzach swego
        dzieciństwa którzy byli wszechstronnie wykształconymi humanistami. To było
        kiedyś przyjęte że lekarz jest po prostu i przedewszystkim - ludzki.
    • anna.m7 Re: Mirosław Garlicki 16.02.07, 22:46
      Czytam Wyborcza, slucham TVN24 i dochodze do wniosku, ze ten lekarz to ofiara.
      Ofiara PIS-u. Potrzeba im bylo spektakularnej akcji, zeby odwrocic uwage od
      sprawy Dorna, od balaganu w PIS-e, od skompromitowanej koalicji, no to trafil
      sie lekarz. Spodziewam sie, ze nie bedzie mowy o zadnym zabojstwie w sadzie. To
      wymysl Ziobry {ZERO} i Kaminskiego. Boze - jak dlugo to jeszcze bedzie trwalo ??
      • malpiarnia Re: Mirosław Garlicki 16.02.07, 23:18
        a rozmem ruszyc nie mozesz?
        jak masz brudne majtki to tez wina PISu?
        • yamenhund Re: Mirosław Garlicki 17.02.07, 14:06
          ciepła zima - PIS'u wina.
          • pan.ziutek Re: Mirosław Garlicki 17.02.07, 14:10
            to już nie układu?
    • czesiekkk Re: Mirosław Garlicki 17.02.07, 15:27
      Niezależnie od tego jaki finał będzie miała sprawa Mirosława G. to trzeba
      pomysleć o rozwiązaniach systemowych. W tej chwili Minister Zdrowia niewiele
      może, szpitale albo należą do resortów (MSWiA, MON) albo do samorządów
      (powiatowych, wojewódzkich) za większość usług medycznych płaci NFZ.
      Może tak poddać samorząd lekarski silniejszemu nadzorowi ze strony Ministerstwa
      Zdrowia, może to tam powołać jeden dla całego kraju sąd lekarski. Oczywiście
      Konstytucja chroni samorządy zawodowe (art.17 ust 1), ten sam akt jedna nakłada
      również na władze publiczne zapewnienie obywatelom ochrony zdrowia (art. 68),
      niektórym obywatelom ma nawet być zapewniona szczególna ochrona zdrowia np.
      dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom w podeszłym wieku.
      Silniejsza ingerencja rządu, owej władzy publicznej zobowiązanej konstytucyjnie
      do ochrony zdrowia obywateli miałaby szanse odnieść sukces.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka