Dodaj do ulubionych

tv i internet pytanie co wybrac

02.03.07, 10:51
Witam,

Mam pytanie do meiszkancow OE z czego korzystacie jesli chodzi o tv i net. zaczelam wlasnie mieszkac na OE no i z tego co widze administracja osiedla funduje "niesmowity" wybor...czyli albo UPC albo nic;)
chcialam miec UPC pakiet minimalny ( za 10.90) z ktorego korzystalam mieszkajac na Szuwarowej ale neistety dowiedzialam sie ze albo pakiet pelny za 47 zeta albo nic innego w UPC nie wchodzi w rachube, pakiet minimalny maja do wyboru osiedla ktore "dogadaly" sie z administracja. nie bawi mnie placenie 47 zl za cos z czego nie ebde w pelni korzystac. Jak wy to rozwiazujecie??? ewentualnie jak wyglada sprawa anten na balkonach trzeba to jakos zalatwiac z administracja?co polecacie? no i jaki Internet.

bede wdzieczna za cenne rady
Anka
Obserwuj wątek
    • rafal1237 Re: tv i internet pytanie co wybrac 02.03.07, 20:30
      to jeszcze nic.. spytałem kiedyś pana z UPC jakie programy niemieckojezyczne
      oferują w pełnym pakiecie - odpowiedział że VIVA i Deutsche Welle ...
      pomuslałem ze to żart !!!(Na Deutsche Welle nadawane sa programy chyba w trzech
      jezykach, nie wiem dokładnie bo nigdy na tym programie nie było dla mnie nic
      interesującego wiec go nie oglądałem ..ciagle powtarzają te same programy w
      roznych jezykach a VIVA to wszyscy wiedzą co to jest)...ja myślę zamontować
      sobie antene satelitarną ale jeśli ok polowa ludzi zamontuje tez sobie anteny
      tak jak ja to osiedle nie bedzie wygladało za ciekawie... trzeba coś z tym
      zrobić
    • gregor9999 Re: tv i internet pytanie co wybrac 02.03.07, 23:29
      Witam,

ja mieszkam w Londynie i korzystam z UPC z pakietu minimalnego. Była taka
      możliwość gdy UPC w końcu podłączyło nasze osiedle do swojej sieci.
      Widać, że administracja naszego osiedla dba o lokatorów i negocjuje z dostawcami
      usług "najlepsze" dla nas warunki. Widać, że monopol UPC nie służy lokatorom.
      Nie pozostaje Ci nic innego jak antena pokojowa lub satelitarna.

pozdrawiam,

Gregor
    • rybkavielorybka Re: tv i internet pytanie co wybrac 04.03.07, 10:06
      Ja mieszkam w Paryzu i tez posiadam pakiet minimalny,nie mialam z tym zadnego
      problemu.

Chcialabym zalozyc telefon i internet i tez jestem zainteresowana mozliwosciami.

pozdr
      • nawoja1 Re: tv i internet pytanie co wybrac 05.03.07, 18:38
        a nam (też w Paryżu ) przed kilku dniami odmówili z UPC twierdząc, że ze
        względow technicznych - brak anteny zbiorczej - nie można korzystać z tego
        najtańszego pakietu! Czy możemy prosić o kontakt telefoniczny z nami 0603796824
        lub prosze o podanie nr telef, na który my oddzwonimy
        dzkb
        • rybkavielorybka Re: tv i internet pytanie co wybrac 05.03.07, 23:13
          Slowo daje ,ze ma UPC 6 programow.Nie podam C gdzie dokladnie ,bo teraz to sie
          boje ze mi odlacza...ale polecam zgloszenie tego faktu do Urzadu Ochrony
          Konsumenta.UPC robia to celowo bo mysla ze na OE to sami bogacze mieszkaja wiec
          co? niech placa.Podlaczenie taniego pakietu to taki sam wysilek jak pelnego wiec
          co sie beda rozdrabniac...Paryz jest II etapem , wtedy jeszcze nie zadzierali
          nosa tylko walczyli o klientele...ale to jest na bank niezgodne z prawem(takie
          odmawianie).
          pozdrawiam
        • xezaq Re: tv i internet pytanie co wybrac 06.03.07, 08:26
          > a nam (też w Paryżu ) przed kilku dniami odmówili z UPC twierdząc, że ze
          > względow technicznych
          Ciekawe jakie to względy :P Skoro doprowadzili pakiet pełny (do skrzynki w
          każdym bloku) to ciekawe jakim problemem jest założenie filtra (tak jak to
          robią w pozostałej części kraju) i puszczenie klientowi do mieszkania pakietu
          min.
          Co zrobić? Chyba jedynym wyjściem jest bojkot - wiem, wszyscy się nie
          zmobilizują. Ale w sumie TV nie jest taka niezbędna do życia a próba nie
          strzelba.
          Jeśli o mnie chodzi, to jeśli nie pozwolą mi korzystać w Atenach z minimalnego,
          to nawet telewizora nie będę kupował. I inna kwestia - ciekawe czy "z przyczyn
          technicznych" nie przeniosą mi usługi z obecnego mieszkania (2 ulice dalej).
    • geoanja Re: tv i internet pytanie co wybrac 05.03.07, 11:10
      a to sie teraz zdenerwowalam...
      Pakiet minimalny dostepny w Paryzu i Londynie... a w Pradze juz nie... ja tego naparwde nie rozumiem. i narazie nie wiem co zrobic zeby miec TV nie placac haraczu 47 zl UPC (bo ta kwota zaskluguje na takie miano) i nie miec zadnego innego pakietu do wyboru... porazka pzrez duze P
      • p.manczyk Re: tv i internet pytanie co wybrac 06.03.07, 09:03
        Draze temat dalej.
        Bylem w adm i dowiedzialem sie, ze oni z UPC nie maja nic wspolnego, bo umowa
        byla podpisywana zanim blok byl wybudowany. Odeslali mnie do NM.
        Bylem w NM i powiedziano mi, ze podpisana byla tylko umowa ramowa kilka lat temu
        (czyli zgoda na skrzynki UPC w kwartalach) i ze teraz oni juz nie podpisuja
        zadnych zgod na przed rozpoczeciem budowy nowych kwartalow na pakiet pelny czy
        niepelny.
        Rozmawialem rowniez z jednym z inzynierow Novo Maarowych, ktory mieszka we
        Wiedniu czyli kwartale oddanym calkiem niedawno i on potwierdzil, ze tak,
        korzysta z pakietu minimalnego.

Zatem zadzwonilem jeszcze raz do UPC na numer ktory znalazlem na naklejce na
        skrzynce z kablowki i mowie, ze chce pakiet minimalny, a gosc mi, ze nie moze,
        bo nie ma umowy na minimalny i powiedzial jeszcze ze nie wie czy kiedykolwiek
        bedzie mozliwosc podpiecia tego pakietu. To ja mu mowie, ze to bujda, bo zadne
        umowy nie byly podpisywane. Trioche sie zmieszal, powiedzial ze nie wie ale sie
        dowie. Wzial numer i ma dzisiaj oddzwonic.
        Aaa, powiedzil jeszcze ze wedlug jego danych nikt na OE nie korzysta z pakietu
        minimalnego:)

Proponuje aby kazdy kto jest chetny na pakiet minimalny zadzwonil do nich i
        probowal zamowic taki pakiet, przekazal im nasze argumenty ze to nieprawda o
        tych umowach, o tym, ze sie nie da. Niech ci decyzyjni w UPC wiedza, ze my wiemy
        i ze tak latwo sie nie poddamy:)

A jak nie pomoze, to pozostaje UOKiK.
    • geoanja Re: i juz wszyteko wiem:) 06.03.07, 13:07
      na podobnym watku an Wolnej Europie forumowicz podal nr tel 0-501-088-440 pod ktory nalezy zadzownic i pakiet minimalny okazuje sie nie stanowic zadnego problemu!!!! jutro przyjda i podlacza. w takim razie w glownej centrali jest naciaganie niedoinformwoanych klientow... na pakiet pelny. a jednak da sie skorzystac z pakietu minimalnego...
    • braatpitt Re: tv i internet pytanie co wybrac 09.03.07, 02:44
      Czolem, ale to reasumujac caly watek - na OE mamy tylko UPC lub jakas platforme
      cyfrowa. Oczywisci ejesli ktos chce miec antene na balkonie. Swoja droga
      kretynizm, ze nie ma zbiorczych anten satelitarnych. ;)

Ale jak chodzi o TV to rozumiem, ze mamy tyko w kablu UPC. Czy to cos nadaje
      obraz HD? Chocby discovery? Cokolwiek?

A teraz druga polowa tematu - INTERNET. Na czym siedzicie? Tez na UPC, a moze
      neostradzie czy czyms innym? Lacze radiowe (ari_costam) mnie nie bawi. Wole
      kabel.
      Neostrada nie wymaga juz podlaczenia telefonu, nie ma limitow. Dawniej na niej
      siedzialem i gralo elegancko. Ale moze UPC ma lepsze stawki w polaczeniu z
      oferta TV?

Pytnie kluczowe co jak dziala? I jakie macie dowsiadczenia - czy np neostrada w
      tej opcji wideostrady u nas tez dziala?

A moze mamy tu jakichs 'fonero'? :)

Pozdrawiam!!!
      Pitt
      • geoanja Re: tv i internet pytanie co wybrac 09.03.07, 10:44
        hej,
        my zaczelismy meiszkac w pradze narazie mamu TV pakiet minimalny w UPC, Internetu ejszcze nie mamy ale zdecydujemy sie na Zaxa za 39zl/miesiac

jesli ktos ma jakies info na temat netuz tej firmy to ebde wdzieczna
        • rybkavielorybka Re: tv i internet pytanie co wybrac 10.03.07, 10:30
          a mozecie mi powiedziec jak szybki jest ten Zax??
        • majkel.w Re: tv i internet pytanie co wybrac 17.03.07, 19:07
          Witam,

Mam Zaxa i jest naprawde niezle. Predkosc w ramach limitow osiagana, no ale nie
          wiadomo jak dlugo bo na razie malo abonentow jest. Jest jeszcze jeden fany plus
          Zaxa..... ktorego nie reklamuja, ale to sie dowiesz jak juz zdecydujesz sie
          zainstalowac :D
      • n6260 Re: tv i internet pytanie co wybrac 05.04.07, 10:24
        braatpitt napisał:

> Ale jak chodzi o TV to rozumiem, ze mamy tyko w kablu UPC. Czy to cos nadaje
        > obraz HD? Chocby discovery? Cokolwiek?
        no co Ty ;P
        w PL nie ma zadnej wiekszej sieci ktora by nadawala po kablu sygnal HD ;)
        i szybko nie bedzie ...

> A teraz druga polowa tematu - INTERNET. Na czym siedzicie? Tez na UPC, a moze
        > neostradzie czy czyms innym? Lacze radiowe (ari_costam) mnie nie bawi. Wole
        > kabel.
        ja mam chello 3Mb - od marca rowniez zniesli limity ;)

> Neostrada nie wymaga juz podlaczenia telefonu, nie ma limitow. Dawniej na
        niej
        > siedzialem i gralo elegancko.

owszem NOE nie ma limitow i nie potrzebna juz jest stacja telefoniczna do tej
        uslugi ale placisz za tzw utrzymanie infrastruktury - ok 36 zl brutto
        a to w zasadzie wychodzi na jedno bo najtanszy abo AFAIR z TP na ktorym mozna
        miec NEO to ok 40 zl brutto (jezeli nie pomieszalem cennika) ;)

> Ale moze UPC ma lepsze stawki w polaczeniu z oferta TV?
        IMO jezeli chcesz brac telefon gdzie masz "darmowe" rozmowy wieczorami i w
        weekendy to TP odpada - UPC ma odpowiednik DWiW TP
        przy pakiecie pelnym TV + chello classic +telefon
        placisz za niego ok 65 zl brutto
        ale co wazne masz darmowe rozmowy juz od 18 wieczorem - w TP od 20!
        i do tego do WSZYSTKICH sieci stacjonarnych w PL - w TP tylko na telefony
        stacjonarne TP.
        no i DWiW w TP to koszt ok 85 zl brutto
        za sam DWiW w UPC bez TV i chello placi siue chyba ok 70 czy 75 zl brutto
        ale musisz sprawdzic cennik najnowszy TP i UPC bo nie pamietam juz dokladnie co
        sie pozmienialo ostatnio - za duzo tych zmian hihih ;)

> Pytnie kluczowe co jak dziala? I jakie macie dowsiadczenia - czy np neostrada
        > tej opcji wideostrady u nas tez dziala?
        AFAIR videostrada na OE chyba nie bangla - ale nie pamietam dokladnie trza by
        zadzwonic na infolinie TP ;)

nie wiem jak teraz ale jeszcze 1,5 roku temu NEO byla zajebista usluga -
        stabilna i szybka
        nie wiem jak to wyglada teraz po zdjeciu limitow ..
        na chello mam wrazenie ze po zdjeciou limitow sie przymulilo troche - chociaz
        zawsze wydawalo mi sie ze neo ciut jakosciowo lepsza byla od chello (ale to
        tylko moglo byc wrazenie bo pomiarow jakis powazniejszych nie robilem) ;)

> A moze mamy tu jakichs 'fonero'? :)

tzn ?!? ;)
        • p.manczyk Re: tv i internet pytanie co wybrac 05.04.07, 11:09
          Ha, a ja juz znalazlem zlote rozwiazanie:
          Kablowka - UPC pakiet minimalny za 10,99 zl miesiecznie
          Internet - Zax pakiet najtanszy 39zl miesiecznie - przy umowie na 2 lata
          szybkosc 640kb (w rzeczywistosci dochodzi do 1Mb)
          Telefon - bramka VoIP - bez abonamentu - place tylko za rozmowy - 9gr na
          stacjonarne w prawie calej Europie. Po zalozeniu konta za granica rozmowy
          jeszcze tansze bo za free (10 euro na 4 miesiace)

Czyli za 50zl oplat mam kablowke, internet i telefon:)

A skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?
          • fkgrl Re: tv i internet pytanie co wybrac 05.04.07, 21:22

> Internet - Zax pakiet najtanszy 39zl miesiecznie - przy umowie
            > na 2 lata szybkosc 640kb

Nie do końca takie to "złote". Jak ktoś chce mieć WiFi (tzw. "internet
            bezprzewodowy") to +10PLN miesięcznie. Czyli już 49PLN miesięcznie.
            A przy 1Mb +20PLN miesięcznie.
            UPC nie blokuje tej możliwości.

> (w rzeczywistosci dochodzi do 1Mb)

W bardzo rzadkiej rzeczywistości. ;)

> A skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?

Subtelną różnicę zaznaczyłem. ;)

• majkel.w Re: tv i internet pytanie co wybrac 12.04.07, 15:19
              Nie do konca - istnieje mozliwosc podlaczenia WiFi i obejscia zabezpieczenia. Co
              wiecej na stronce ZAX/Kolornet nie ma juz mowy o dodatkowej oplacie. Generalnie
              Zax jest szybszy od Chello, tak ze 2 razy (oczywiscie jesli chodzi o router
              brzegowy i wyjscie na swiat, bo przyznane limity to kwestia indywidualna)
          • czy.ja.wiem Re: tv i internet pytanie co wybrac 14.04.07, 12:04
            > Ha, a ja juz znalazlem zlote rozwiazanie:
            > Kablowka - UPC pakiet minimalny za 10,99 zl miesiecznie
            Ciekawe ze w hucie UPC za pakiet min bieze 6PLN- do niedawna 5PLN!
            • p.manczyk Re: tv i internet pytanie co wybrac 14.04.07, 16:38
              Na Ruczaju 10,99 i to juz od dluzszego czasu. Wcześniej mieszkałem na Szuwarowej i tam też tyle płaciłem za pakiet minimalny.
    • makitheman ZAX.PL 09.04.07, 23:18
      Czy ktos z Was ma zax'a ten najnizszy? Zastanawiam sie czy on wystarcza aby pogadac na skype'ie np? I
      jak Wam śmiga? Da się wytrzymać?
      • rybkavielorybka Re: ZAX.PL 10.04.07, 14:24
        Hej, ja wlasnie zalozylam ZAX ale ten troche szybszy i drozszy pakiet.Skype
        chodzi bez zarzutu zarowno skype to skype jak i skype to mobile etc.
        • p.manczyk Re: ZAX.PL 11.04.07, 12:25
          Pisalem juz o tym raz, ale mi nie uwierzyli, wiec napisze jeszcze raz.

Mam Zaxa - pakiet na start za 39zl.
          Podpisalem na 2 lata i dali mi 2x szybsze lacze niz wynika z cennika plus
          dodatkowy adres IP za free.
          Co do szybkosci, co prawda na razie jest malo abonentow w Pradze, ale moge
          powiedziec, ze predkosc 640 kb/s jest zawsze osiagalna (sprawdzalem za pomoca
          kilku serwisow do sprawdzania szybkosci lacza znalezionych w google), a noca
          rekord to 1.5 Mb/s.

Jak juz wspomnialem uzywam bramki voip do rozmow telefonicznych i jakosc jest
          rewelacyjna - niestet troche spada przy na przyklad zalaczeniu DC i sciaganiu
          filmu 30KB/s (czyli ponad 300 kilo bitow na sek).
          Dodam tez ze w bramce VoIP mam ustawiony kodek najbardziej rozrzutny (najmniej
          kompresujacy) ktory wedlug specyfikacji wymaga pasma 64kb/s w kazda strone.

Reasumujac - zakladajac, ze skype wymaga podobnego pasma jak VoIP korszystajacy
          z SIP mysle, ze nie obciazajac zbytnio sieci (np uzywajac DC podczas rozmowy)
          powinien spokojnie pojsc.

Pozdrawiam wszystkich niedowiarkow!
          • majkel.w Re: ZAX.PL 12.04.07, 15:22
            p.manczyk napisał:

>
            > Reasumujac - zakladajac, ze skype wymaga podobnego pasma jak VoIP korszystajacy
            > z SIP mysle, ze nie obciazajac zbytnio sieci (np uzywajac DC podczas rozmowy)
            > powinien spokojnie pojsc.
            Potwierdzam - mam 1,5 Mbit i jest SZYBKO.
          • makitheman Re: ZAX.PL 12.04.07, 20:58
            Mam już ZAXa, tego za 39 zeta... (320 Kb/s) na rok... i co? i śmiga!!!! przez skype;a mozna gadac!!! Nie
            ma problemu... Myślę, że jest to dobra oferta dla tych, ktorzy nie sciagaja mnostwa rzeczy z internetu.
            Mnie wystarcza, a i mam WiFi na dwa kompy, bez dodatkowej opłaty!
            Dla porównania UPC najtańszy net ma za 59 zeta (512 Kb/s)
            Dowiedziałem się też, że jak bierze się telewizję z UPC w pakiecie, to wychodzi drożej!!! Bez pakietu
            47.50, z pakietem - powyżej 50 zeta!!!
            A ogólnie nie polecam ZAXa, bo jak się przesiądziecie to mi prędkość spadnie!!! :)
            • p.manczyk Re: ZAX.PL 13.04.07, 09:08
              Mam pytanie odnosnie tych 2 kompow na Wifi:
              Masz w Zaxie wykupiony 1 adres IP, a w domu router z Wifi?
              Czy moze w Zaxie masz od razu 2 adresy IP, a w domu masz jedynie access pointa?

Pytam, bo wiem, ze kiedys za router zax pobieral oplate dodatkowe 10zl a ten
              zapis ostatnio zniknal z cennika.
              Ale jak ja przystepowalem, to w "promocji" dawali drugi adres IP gratis
              (normalnie tez 10zl) z czego skorzystalem.
              Niestety w przyszlosci 2 adresy mi nie wystarcza, bo na jednym mam kompa, na
              drugim pramke voip, i ewentualny laptok po wifi juz sie nie zmiesci:)

Pozdrawiam
            • papod Re: ZAX.PL 03.05.07, 12:01
              czesc, mam pytanie - wifi - czy zglosiles to w zaxie czy po prostu postawiles
              AP??

pozdrawiam
              papod
              • makitheman Re: ZAX.PL 04.05.07, 14:20
                Panowie mili, choć nie fachowcy, zrobili "bridge'a". Mam w nosie rozsylanie dalej netu, chodzilo mi o moje
                kompy.
          • pragowicz Re: ZAX.PL 05.05.07, 18:40
            Skoro odgrzewamy.

Ja też mam ZAX. Chyba też ten najtańszy. Ale go nie lubię za ściemę z routerem.
            Innym pragowiczom i przyszłym chętnym odradzam tego dostawcę. :/

A co do Skype. Każde łącze będzie OK, u jakiegokolwiek provider'a.

Pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka