Dodaj do ulubionych

Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC?

02.03.07, 14:03
Chcialem zapytac, czy na naszym osiedlu jest jakies tansze zrodlo sygnalu
telewizyjnego niz 50zl z UPC?

Zalozmy, ze nie odczuwam potrzeby posiadania 60 programow i ze wystaczyloby mi
5 podstawowych polskich.

Wiemy, ze z antenami jest problem, bo na elewacji nie wolno, na balkonie
brzydko wyglada.
Na zbiorcza nie ma szans, na antene na dachu potrzeba zgode adm.

Wiem, ze UPC ma pakiet socjalny za 11zl na miesiac, ale nasze osiedle nie ma
umowy na ten pakiet. Wiec zostaje tylko uszczesliwienie sie na sile pakietem
pelnym za 50zl?

Nie ma jakiegos przepisu nakladajacego na administracje obowiazku
udostepnienia mieszkancom taniego zrodla sygnalu telewizyjnego?
To sie nazywa usluga powszechna czy jakos tak...
Obserwuj wątek
    • don.vito.corleone Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 02.03.07, 15:04
      Podobno jest możliwośc podączenia soe do pakietu za 11PLN.
      Jeśli chodzi o antenę zbiorczą... Zwróc uwagę, że administracja w zasadzie
      tylko wykonuje polecenia właścicieli budynków (czyli min Twoje - o ile jesteś
      właścicielem lokalu) za ich (wspólnoty) zgodą. Jeśli większośc (podkreślam:
      większośc) z właścicieli się zgodzi i oczywiście za to zapłaci, to antena
      zbiorcza na pewno będzie.
      Swoją drogą denerwuje mnie to częste określenie na forum: "zgoda
      administracji", jakby oni mieli coś do powiedzenia. U pay U rule!

2. nie spotkłem się nigdy z żadnym "przepisem nakladajacym na administracje
      obowiazku
      udostepnienia mieszkancom taniego zrodla sygnalu telewizyjnego". No może coś
      takiego istenieje w mieszkalnictwie spółdzielczym (państwowym).
      • p.manczyk Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 02.03.07, 15:56
        A czy wiekszosc Pragi wybrala (wiekszoscia glosow owczywiscie) UPC i zobowiazala
        administracje do podpisania zgody tylko na najdrozszy pakiet?

A czy wiekszosc Pragi zgodzila sie na firme ZAX jako dostawce internetu?

Pisze tu o Pradze, bo akurat tutaj mieszkam, ale pewnie problem dotyczy
        wszystkich kwartalow.
      • geoanja Re: do don vito 02.03.07, 16:05
        Don vito... nie ma mozliwosci podlaczenia do pakietu minimalnego.
        chcialam miec UPC pakiet minimalny ( za 10.90) z ktorego korzystalam mieszkajac na Szuwarowej ale neistety dowiedzialam sie ze
        albo pakiet pelny za 47 zeta albo nic innego w UPC nie wchodzi w rachube, pakiet minimalny maja do wyboru osiedla ktore maja umowe
        z administracja. OE nie ma takiej umowy wiec... 47zl to mus. i to jest chore. piszesz ze administracja nie am nic do powiedzenia... w tym ma. bo skoro nie podpisala umowy z UPC to jest tylko pakiet pelny. Administracja jest tez po to aby chyba dbac o swoich meiszkancow a jak wielokrotnie meiszkancy mogli sie przekonac ma to w glebokim powazaniu. roznica miedzy 10.90 a 47 jest jak widac. nie rozumiem tez dlaczego jedni moga a inni nie moga korzystac z roznych opcji... co to jakas segregacja czy co? chyba jest rownosc w dostepie...na innych osiedlach to mozliwe a na OE nie. i co z tym zrobic?
        • don.vito.corleone Re: do don vito 02.03.07, 22:24
          > Don vito... nie ma mozliwosci podlaczenia do pakietu minimalnego.

Wydaje mi się, że ktoś pisał na forum, że jest taka możliwośc w Barcelonie, ale
          jestem zbyt leniwy, zeby tego szukac :)
      • han_ia Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 02.03.07, 16:06
        don.vito.corleone napisał:

> Swoją drogą denerwuje mnie to częste określenie na forum: "zgoda
        > administracji", jakby oni mieli coś do powiedzenia. U pay U rule!

Administracja kreuje się na jakiś twór opiniotwórczy (vide: akcja z anteną
        zbiorczą i sugestia przesłana wraz z kartą do głosowania). I co najważniejsze,
        robi to skutecznie, bo zawsze znajdą się jednostki, którym nie chce się myśleć
        i wolą, by robił to ktoś za nich.
    • makitheman Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 02.03.07, 15:36
      A co to znaczy, że administracja nie popisała umowy, a co ma do gadania administracja, co ja bede
      ogladal u siebie w domu i za ile??? Rozumiem, że jak jest upc, to powinni miec caly wachlarz swoich uslug
      a nie tylko te najdrozsze... Szlag mnie trafia, jak słyszę, że ktoś za mnie reguluje...
      • geoanja Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 02.03.07, 16:18
        mnie tez trafia. bo mi sie nie sni placic 47 za Tv z ktorej nie korzystam w takim stopniu. nie rozumiem tez dlaczego UPC na roznych osiedlach ma rozne uslugi. tak chyba byc nie powinno. chyba sa jakies prawa komsumenta w tej kwestii
      • don.vito.corleone Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 02.03.07, 22:31
        Nie jestem jakimś tam zwolennikiem teorii spiskowych, ale...

... nie sądzicie, że "ktoś" mógł miec interes, żeby podpisac taką umowę (Tylko
        pełnu pakiet), coś w rodzaju " dajcie mi x PLN, a te głąby z OE będą płacic 36
        PLN miesięcznie od mieszkania więcej".

Nie pamiętam dokładnie historii umów z UPC, ale kto właściwie upoważnił
        administratora do podpisania umowy z UPC na bieżących warunkach?
        In a long term, to może byc pewnien problem zważywszy na nasze pseudo-
        zorganizowanie na zebraniu wspólnoty i quorum przy głosowaniach nt istotnich
        kwestii.
        • muffinkakr Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 05.03.07, 17:37
          Skontaktowałam się z Panem z UPC (tel. 0-501-088-440)powiedział, że nie ma
          problemu z tym pakietem "socjlanym", tylko trzeba się z nim umówić.
          Może ktoś inny z UPC chciał was naciągnać.
          • p.manczyk Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 06.03.07, 12:16
            Poniewaz temat niestety ciagnie sie w 2 watkach, przekleje tutaj to co napisalem
            w drugim watku:

Draze temat dalej.
            Bylem w adm i dowiedzialem sie, ze oni z UPC nie maja nic wspolnego, bo umowa
            byla podpisywana zanim blok byl wybudowany. Odeslali mnie do NM.
            Bylem w NM i powiedziano mi, ze podpisana byla tylko umowa ramowa kilka lat temu
            (czyli zgoda na skrzynki UPC w kwartalach) i ze teraz oni juz nie podpisuja
            zadnych zgod na przed rozpoczeciem budowy nowych kwartalow na pakiet pelny czy
            niepelny.
            Rozmawialem rowniez z jednym z inzynierow Novo Maarowych, ktory mieszka we
            Wiedniu czyli kwartale oddanym calkiem niedawno i on potwierdzil, ze tak,
            korzysta z pakietu minimalnego.

Zatem zadzwonilem jeszcze raz do UPC na numer ktory znalazlem na naklejce na
            skrzynce z kablowki i mowie, ze chce pakiet minimalny, a gosc mi, ze nie moze,
            bo nie ma umowy na minimalny i powiedzial jeszcze ze nie wie czy kiedykolwiek
            bedzie mozliwosc podpiecia tego pakietu. To ja mu mowie, ze to bujda, bo zadne
            umowy nie byly podpisywane. Trioche sie zmieszal, powiedzial ze nie wie ale sie
            dowie. Wzial numer i ma dzisiaj oddzwonic.
            Aaa, powiedzil jeszcze ze wedlug jego danych nikt na OE nie korzysta z pakietu
            minimalnego:)

Proponuje aby kazdy kto jest chetny na pakiet minimalny zadzwonil do nich i
            probowal zamowic taki pakiet, przekazal im nasze argumenty ze to nieprawda o
            tych umowach, o tym, ze sie nie da. Niech ci decyzyjni w UPC wiedza, ze my wiemy
            i ze tak latwo sie nie poddamy:)
            • nawoja1 Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 06.03.07, 12:20
              wczoraj wieczorem zamówiliśmy pakiet minimalny w UPC ( mieszkamy w Paryżu ) -
              bez problemu, jutro przyjdą podłączyc i podpisać umowę / od nich mamy też
              internet
          • geoanja Re: Czy jest na OE tansza alternatywa dla UPC? 06.03.07, 13:04
            dzieki mufinkakr!!!!!

zadzownilam pod ten numer... nie ma problemu z pakietem minimalnym... w takim razie w centrali chca naciagac luzdi mowiac im o mozliwosci podlaczenia tylko pakietu pelnego!!! jutro bede miala pakiet minimalny:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka