bluszczu77 01.04.07, 12:33 Witm.KUpiłem stary dom.Wyremontowałem go,ale teraz okazało się że nie ma izolacji poziomej.Na scianach pokazuje się pleśń.Proszę o porade lub firme która by coś zrobiła.Jestem z okolic Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laenia Re: Pleśń w domu 01.04.07, 15:03 Mam ten sam problem w domu - pleśń wylazła nagle, po 30 latach. Ja znalazłam w Panoramie Firm firmę Bud-Rem (tel. 012/6479305), która zajmuje się m.in. odgrzybianiem budynków. Na razie tylko obejrzeli i wycenili, więc nie wiem jeszcze, czy warto ich polecić. W każdym razie bądź przygotowany na to, że trzeba odkuć tynki i wymienić tylne ścianki mebli, jeśli przylegały do zapleśniałej ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
krakowiaczek_pl Re: Pleśń w domu 01.04.07, 21:24 Mnie niestety też to spotkało - odbyło się to przez stopniowe podcinanie budynku - ok. 1,5 metrowe odcinki, wkładaniu papy i zalewaniu betonem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski0001 Popytajcie tutaj 01.04.07, 21:47 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=217 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e5fc0ba7d3dec99.html Odpowiedz Link Zgłoś
bluszczu77 Re: Pleśń w domu 02.04.07, 17:21 Witam.Sam pan to podcinał czy odpowiednia firma to robiła.Jak firma to jaki koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
krakowiaczek_pl Re: Pleśń w domu 04.04.07, 07:04 Firma wyceniła to na ok. `10 tys zl - ale chcieli zrobić to metodą "iniekcyjna" czyli coś tam wstrzynkąć w fundament - ale to tylko na 10 lat mialo wystarczyc. Wiec zrobilismy to sami z tesciem. Naszczescie spoina którą szliśmy była bardzo słaba i piłą "moja-twoja" poszło bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bluszczu77 Re: Pleśń w domu 04.04.07, 14:24 MAm jeszcze pytanie.Tą spoinę dawaliście poniżej wylewki wewnątrz domu? Odpowiedz Link Zgłoś
al.dona Re: Pleśń w domu 04.04.07, 14:37 Slyszalam o elektrycznym osuszaniu fundamentow - moj znajomy musial to zrobic, bo tez nie mial poziomej izolacji. To faktycznie jest problem Odpowiedz Link Zgłoś
bluszczu77 Re: Pleśń w domu 04.04.07, 18:23 Jutro ma przyjechać z firmy Wigopol ,zakłada jakieś urządzenie które osusza fundamenty.Za bardzo też nie wiem o co chodzi.Koszt na 100m/2 domu to 9 tys.NIe wiem czy się zdecyduje (troche za drogo na mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Pleśń w domu 04.04.07, 18:50 A co z zabezpieczeniem p.wilgociowym fundamentów. Dopóki tego nie zrobisz nie ma sensu ich osuszać. W tej sprawie polecam stronę muratora. Tam poczytaj, popytaj a potem działaj. Odpowiedz Link Zgłoś
bluszczu77 Re: Pleśń w domu 04.04.07, 22:45 Jeszcze nie jest powiedziane że ma je osuszyć tylko przyjedzie i zobaczy co się da zrobić.Myśle że wpadnie na pomysł ,że przed osuszeniem trzeba najpierw zabezpieczyć fundamenty aby nie podciągała wilgoć!!! Odpowiedz Link Zgłoś