Dodaj do ulubionych

Uchwala 1/2007 - Wieden

20.04.07, 09:14
Co myslicie n/t ww. uchwaly. Dla tych ktorzy jeszcze nie odebrali karty do
glosowania podpowiem, ze dotyczy ona odcholowywania samochodow parkujacych na
chodnikach wspolnoty. Nie wiem czy dotyczy tez drogi dojazdowej do wspolnoty
(tutaj parkowanie na chodnikach i trawnikach to standard), ale chyba nie.
Generalnie pomysl jest taki zeby autka brac na lawete :). Czy inne kwartaly
maja podobne uchwaly ?
Obserwuj wątek
    • misqu Re: Uchwala 1/2007 - Wieden 20.04.07, 10:40
      Pomysł dobry, szkoda że dotyczy tylko terenu wspólnoty a nie drogi dojazdowej,
      bo właściwie tam jest największy problem z parkowaniem gdzie popadnie.

W propozycji uchwały jednakże jest pewien punkt który moim zdaniem jest do
      zmiany. Dokładnie mam na myśli sytuację w której zostanie wezwana laweta w
      celu odcholowania jednakże w międzyczasie osobnik zdąży odjechać swoim pojazdem,
      w takim wypadku koszty przyjazdu lawety pokrywa wspólnota.
      Po pierwsze nie ma podanych dokładnych kosztów takiej interwencji, skoro mamy
      pokrywać koszty to chciałbym wiedzieć jak wysokie one będą.

Druga sprawa to w ogóle nie podoba mi się pomysł ponoszenia kosztów nieudanej
      interwencji, z punktu widzenia Agencji Ochrony to super sprawa bo nie ponoszą
      żadnego ryzyka biznesowego, pieniądze niezależnie od ich ślamazarności i chęci i
      tak do nich spłyną.
      Ja to rozumiem tak, że my jako wspólnota proponujemy komuś zarobienie pieniędzy
      ale nie może być tak że ryzyko przedsięwzięcia i koszty z tym związane bierzemy
      tylko my nasze barki, a dokładniej kieszenie.
      Poza tym tak skonstruowana umowa niesie ryzyko pewnych nadużyć, no bo w jaki
      sposób będziemy w stanie skontrolować ile było nieudanych interwencji, za które
      musimy zapłacić ? Tam gdzie jest możliwość zarobienia łatwych pieniędzy zawsze
      pojawią się nadużycia.

Dlatego na uchwałę w tej formie na pewno oddam głos na nie.
      Moim zdaniem taka usługa powinna być dla wspólnoty transparentna finansowo.
      Ryzyko przedsięwzięcia powinno być ponoszone przez Agencję Ochrony.
      • majkel.w Re: Uchwala 1/2007 - Wieden 20.04.07, 16:30
        Fakt, tez sie nad tym zastanawialem. Koszt lawety to okolo 50-100 pln (samo
        wezwanie). Tak wiec beda naduzycia. Generalnie samochody wewnatrz kwartalu nie
        sa dla mnie problemem. Wiadomo ze czasem zdazy sie naduzycie, i tego sie boje.
        Tez bede glosowal na nie, choc wydaje mi sie ze "przypadkowe" wezwania bylyby
        pod kontrola administracji. Nie mniej warto jednak robic rzeczy przejrzyscie i
        nie tworzyc zlego prawa. Jesli natomiast bylby kiedys pomysl ograniczenia
        parkowania na chodnikach na zewnatrz to jestem za. Ciekawe jak wyglada kwestia
        prawna takiego parkowania ? Bo nie jest to droga publiczna, wiec straz miejska
        nie ma prawa interweniowac. Z drugiej strony jak przychodza swieta to chodniki
        wygladaja fatalnie. Jakby byl na nich postawiony przenosny zaklad samochodowy -
        rodem z Dubaju :).
        • trineo23 Re: Uchwala 1/2007 - Wieden 22.04.07, 22:26
          jeśli chcesz ograniczenia parkowania na chodniku na ulicy między kwartałami to
          proszę zaproponuj miejsce,w którym można byłoby zaparkowac.Możemy dziękować
          tylko bezmyślności projektanta osiedla,że jest jak jest...(no i bezmózgim
          kierowcom,którzy stoja 4 kołami na chodniku)
          • lolomolo Re: Uchwala 1/2007 - Wieden 23.04.07, 10:23
            witam wszystkich.Jeszcze nie mieszkam na europejskim czekam na "ATENY" ale
            mieszkam obok nowego osiedle gdzie rozwiązali podobny problem z parkowaniem.
            A wiec do każdego bloku i parkingu jest przypożądkowany identyfikator.Ci którzy
            takiego nie posiadaja to widziałam że posiadają ale blokady na koła i mandaty!!
            • majkel.w Re: Uchwala 1/2007 - Wieden 24.04.07, 09:39
              Pomysl rzeczywiscie dobry z tymi blokadami. NAwet nie wiem czy nie jest to
              lepszy pomysl niz laweta. Niech kwartal zakupi 3-5 blokad i bedzie po problemie
              (choc moze pojawic sie korupcja, ale to i tak nauczy ludzi - w koncu poniosa
              wydatek). Jest to zdecydowanie lepszy pomysl niz laweta. Co do parkowania na
              chodniku przed kwartalami (na wspolnej drodze dojazdowej) to problem mozna
              rozwiazac, ale postawienie slupkow nic nie da. Spowoduje natomiast ze droga
              stanie sie za waska na przejazd np. strazy pozarnej. Widzialem raz taka akcje
              gdzie nieprawidlowo zaparkowane samochody uniemozliwialy dojazd pojazdow strazy
              poz.
              Skonczylo sie na staranowaniu samochodow (3 z nich kompletnie skasowane) i
              sprawach w sadzie. Z tego co slyszalem obylo sie bez wiezienia, ale firmy
              ubezpieczeniowe nie wyplacily odszkodowan. Tak wiec slupki wbite w chodnik
              odpadaja, bo nie widze jak straz pozarna taranuje 30 samochodow naraz. Moim
              zdaniem powinno sie zrobic miejsca parkingowe po drugiejh stronie bobrzynskiego.
          • misqu Re: Uchwala 1/2007 - Wieden 23.04.07, 11:13
            trineo23 napisał:

> jeśli chcesz ograniczenia parkowania na chodniku na ulicy między kwartałami to
            > proszę zaproponuj miejsce,w którym można byłoby zaparkowac.Możemy dziękować

Proszę bardzo, Albert.
            Niestety sporo kierowców jest tak leniwych że woli zaparkować na trawie lub na
            całym chodniku niż pod Albertem, gdzie wieczorem zawsze można znaleźć wolne miejsce.
    • fkgrl Re: Uchwala 1/2007 - Wieden 23.04.07, 11:38
      A mi się podoba rozwiązanie ze słupkami powbijnymi na środku chodników.
      Niech każdy kwartał złoży się na słupki, wbić je odpowiednio gęst w chodnik, tak
      żeby dało się na nim zaparkować, ale jednocześnie i przejechać wózkiem czy
      przejść i po problemie.

Rozwiązanie można podesłać do novo maaru i pewnie nawet warbud chętnie to wykona
      i w miarę szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka