Dodaj do ulubionych

Liceum - jak to jest z tym V LO?

IP: *.org.pl 22.05.07, 23:04
Siemka ;) Zastanawiam się nad wyborem liceum i z początku nie brałem w ogóle
pod uwagę V, bo doszły mnie słuchy, że atmosfera jest do dupy i panuje wyścig
szczurów. Do tego stwierdziłem, że skoro jest tam taki super wygórowany
poziom, to nie będzie mi się chciało tyle uczyć ;P. Co prawda nie jestem
laureatem, ale będę miał tak około 190 punktów do rekrutacji, więc powinno mi
to raczej starczyć ;). Tymczasem na tym forum przeczytałem, że w V nauczyciele
traktują uczniów po partnersku i nie męczą zbytnio z przedmiotów, których nie
zdaje sie na maturze. Do tego podobno jest tam fajna atmosfera. Jak w końcu
jest z tą V? Rzeczywiście jest tam tak nieprzyjemna atmosfera i strasznie
nauczyciele cisną? Czy wybralibyście tą szkołę ponownie gdybyście mogli cofnąć
się w czasie? Pytania te kieruje w szczególności do aktualnych uczniów V LO ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.chello.pl 23.05.07, 15:17
      Zdaję w tym roku maturę w V.I bez zastanowienia wybrałbym jeszcze raz to liceum.
    • Gość: Irek Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.chello.pl 23.05.07, 15:18
      Jeżeli masz kręćka mat-fiz-inf, to się nawet nie zastanawiaj, tylko nurkuj w tę chmurkę.
      O "zrównoważonym rozwoju" zaś raczej zapomnij. To se ne vrati przy aktualnym kierownictwie (dyr. P.). "Hobby" toleruje, lecz po 15:00.
      • Gość: Alexxz Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 18:01
        a co z biol-chemowcami?
        • irenuk1 Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? 24.05.07, 08:22
          Druga kategoria.
          • Gość: Alexxz Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 20:55
            to znaczy,że jak na biol-chem to nie do V-tki?
            • Gość: ... Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.autocom.pl 25.05.07, 07:04
              ja jestem w v na biol-chemie i jest super:). Poziom jak najbardziej w porzadku,
              nauczyciele super tylko jedna malutka wada- wydaje mi sie ze idziemy troche za
              wolno z materialem ale mam nadzieje ze to pozniej przyspieszy ;)
    • Gość: maturzysta Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:24
      Zapytaj lepiej ile osób w V, w tym roku, oblało ustną maturę.
      • Gość: Karzmu Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.org.pl 30.05.07, 22:26
        Mi tam akurat matura ustna z polskiego do niczego nie jest potrzebna, a na te
        30% to wydaje mi się że na pewno ją zalicze bez względu na to gdzie będę się
        uczył ;)
        • Gość: maturzysta Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 09:07
          Jest ci potrzebna, żeby zdać. A te 30% to nie dostało z ustnego polskiego dużo
          luda.
      • Gość: Gość7 Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.chello.pl 31.05.07, 11:28
        O co chodzi z tymi maturami w V? Podobno oblali już 15 osób i to bardzo dobrych?
        w dodatku z inicjatywy nauczycieli tegoż zakładu a nie zewnętrznych? Proszę,
        niech ktoś mający informacje z I ręki rozjaśni jak faktycznie było i o co w tym
        chodzi.
        • e_ta Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? 04.06.07, 18:06
          osoby ktore oblali to algorytmy, nie czytakli w ogole lektur itp wiec to tylko
          ich wina, a nie poziomu w piątce.Jezeli ktos chodzi do klasy algorytmicznej to
          zakuwa tylko to , nikt sie nie przejmuje polskim, jedynie humany. A biol-chemy
          w piątce sa niczego sobie-poziom na prawde wysoki :P
          • Gość: no co ty? Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 20:04
            Coś mi sie zdaje, że biol-chem, przynajmniej jeden też oblał. Nie tylko
            algorytmy. a w ogóle to co maja lektury do prezentacji?
          • Gość: zenek Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.chello.pl 04.06.07, 20:35
            Bzdura. W klasie 'e', a więc algorytmicznej, zdali wszyscy co do jednego.
            • Gość: kik Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.ghnet.pl 04.06.07, 20:43
              Ja słyszalem, ze wszystkie 11 osob bylo z klasy E.
              • Gość: zenek Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.chello.pl 04.06.07, 20:50
                A ja słyszałem, że to byli agenci podstawieni przez nowotworek.
                • Gość: no co ty? Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 21:36
                  No to zdali wszyscy w V, czy nie zadali? Nie wazne w jakiej klasie, zdali czy nie?
                  • Gość: anka Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.chello.pl 05.06.07, 17:28
                    Były dwa powody tego oblania prezentacji w V.Jeden to to że nauczyciele zbyt
                    poważnie podeszli do prezentacji. Pytania były dośc szczegółowe i to nie tylko z
                    pozycji w bibliografii.I nie było tak jak gdzieś wypowiadała się jakaś
                    nauczycielka z innego liceum bodajże z VIII że u nich jeden z uczniów nie miał
                    zielonego pojęcia na temat jednej z lektur i zdał bo dostał punkty za język.W V
                    by oblal.A druga przyczyna niech pozostanie tajemnicą o której w V wiedzą wszyscy.
    • Gość: agniecha Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:13
      hmmm...
      od ilu pkt przyjmowali do klasy "c" w tamtym roku? w Vlo oczywiście
      • Gość: eleet Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: 83.175.185.* 19.06.07, 12:18
        W tamtym roku, żeby dostac sie do klasy C musiales miec troche mniej punktow niz
        do B. W tym roku powinno się to zmienic, gdyz klase C bedzie uczyl prof Jaworski
        (historia), a wiadomo, do niego trafiaja najlepsi :) powodzenia, 180 pkt powinno
        wystarczyc
        • Gość: Alexxz Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:54
          Skąd wiesz, którą klasę kto uczy?
          Powiesz mi,jaka jest różnica między klasą F a H?
          • Gość: absolwentka Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.ists.pl 21.06.07, 12:31
            zasadnicza
            • Gość: Alexxz Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 16:28
              ja pytałam poważnie...
              • Gość: xxx Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 13:30
                Hejka:)Od września dołączam do załogi V LO. Wiem, że moimi pedagogami będą pan
                Pasieka, pan Jaworski, pani Dudek. czy ktoś życzliwy mógłby podzielić się ze
                mną wrażeniami z lekcji prowadzonych przez tych nauczycieli? Może jakieś
                wskazówki:)
                • Gość: życzliwy Tutaj spróbuj: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 17:27
                  www.vlokrakow.fora.pl/
                • Gość: absolwentka Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.ists.pl 06.07.07, 23:04
                  jak Dudek masz z majcy to prze...no, masz pecha:P
                • orishas Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? 08.07.07, 21:15
                  jak cos to napisz do mnie mail, bo nie bardzo chce pisac o nauczycielach
                  publicznie (nawet jesli maja byc to SAME pozytywy :)
                • Gość: velowicz Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:12
                  Ha! Dziewczyna pyta jacy są pedagodzy(prof.Pasieka, p.Jaworski, P.Dudek)i jakoś nikt nie kwapi się odpowiadać! Tylko jakieś dyskusje o powodach oblania ustnej, krytykowanie "piątkowego podejścia" do tych i owych wskazówek Sz.P.Ministra Giertycha, dywagacje:wysoka czy niska poprzeczka. Zainteresowana ma do zdania matury 3 lata i jeśli się przyłoży i zachowa rozsądnie, maturę ustną zda jak nic! Więc:spójrzmy w przyszłość NAJBLIŻSZĄ. A w tej: spotkanie z ww profesorami. Z p. Dudek lekcji nie miałem, ale pozostali dwaj: no cudo. Ludzie fantastyczni, przeinteligentni, dowcipni, fachowcy w swej dziedzinie absolutni, autorytety niepodważalne. Fakt, uczyć historii się trzeba z maczkiem zapisanych kartek, niczym nieurozmaiconych, co(szczególnie o godzinie 2:23 dnia sprawdzianu)doprowadza do złości, następnie rezygnacji, a w końcowym etapie wręcz rozbawienia:D Więc niektórzy próbują się utrzymać na wysokiej fali średniej około 4,5. Ale spora część jednak trochę się poddaje i to 3 na koniec im wystarcza. Nie wiem jak to będzie w klasie maturalnej, kiedy większość klasy jednak zdaje historię-pewnie będzie zbiorowa mobilizacja. Jednak w 2.klasie, przy natłoku innych przedmiotów troche tej historii na bieżąco trudno się uczyć i potem do sprawdzianu jest naprawdę przytłaczająca ilość materiału. JJ nieregularnie pyta czy robi kartkówki dlatego z nauką na bieżąco bywa różnie i stąd dalsze problemy... Tak przynajmniej to wygląda z mojej perspektywy.
                  P.Pasieka:miód człowiek, chociaż na lekcjach bywa surowy, wymagający. Wprowadza bardzo dużo dodatkowej literatury, tekstów publicystycznych itp. Jednak:lekcje są prowadzone najczęściej w formie wykładów(choć godzinne przepytywania też się zdarzają i to nie rzadko!!) i jeśli nie prowadzisz systematycznych notatek-łatwo zgubić wątek, wyłapać jakieś konkrety...Wiem co mówię, sam jakoś nie prowadzę zeszytów i trudno mi się teraz połapać:o czym mówiliśmy, o czym nie, co w jakiej lekturze jest ważne... Z powtórkami do matury będzie u mnie ciężko, będę się musiał oprzeć na jakichś brykach..no ale cóż, to z mojej własnej winy. więc:prowadź notatki, a będzie dobrze!
                  strasznie się rozpisałem. Przepraszam. To z nadmiaru wrażeń. A! Warto zaznaczyć, że panowie profesorowie są ze sobą w dobrej współpracy, dlatego gwarantowane wszelkie obozy naukowe, wyjazdy.Super sprawa!
                  • Gość: absolwentka Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.ists.pl 12.07.07, 21:40
                    zauważ że pytanie o nauczycieli padło po dyskusji o oblanych maturach i
                    wysoko-niskiej poprzeczce:)
                    A co do najbliższej przyszłości..To wypowiedziałam się już na temat jednego
                    nauczyciela i tyle bo było z mojej strony oceny, ponieważ z pozostałymi nie
                    miałam przyjemności się lepiej zapoznać:D
                    Btw. dalej cieszy mnie pomysł którejś z naszych kochanych Pań Profesor, że niby
                    nie można się paćkowo-kropkowo-kwiatkowo ubierać:D /o którym ktoś wspomina w
                    innym wątku;p/
        • Gość: ja kl. I C - V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 17:16
          Na pierwszym priorytecie wybrało tą klasę 16 osób - więc bez przesady proszę...
          • Gość: . Re: kl. I C - V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 20:03
            z tego co mi wiadomo, prof. Jaworski nie będzie uczył klasy 1C, a rozmawiałam z
            nim ostatnio...
            • Gość: ja aj Re: kl. I C - V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 18:59
              mam nadzieje ze bedzie Was uczyl prof. Jaworski - najcudowniejszy nauczyciel na
              swiecie i zarazem jako czlowiek jest niesamowicie sympatyczny!!
              w tym roku zdawalam mature i never ever bym innej szkoly nie wybrala gdybym
              miala decydowac jeszcze raz
              co do oblewania ustnej z polskiego to 11 osob nie zdalo rzeczywiscie ale m.in.
              powodem byla amnestia "po co mam sie przygotowywac skoro i tak cala mature zdam
              dzieki ministrowi (a moze nawet mam tytul laureata)"
              tak to wyglada
              co do atmosfery to rzecz jasna kiedys..."to byly czasy"...teraz jest inny
              klimat wiec zachecam przede wszystkim osoby z polotem, charakterem i charyzma,
              zeby przychodzily do VLO!!! nie pozwolcie zrobic z tej szkoly liceum, gdzie
              beda same kujonki, zamkniete w sobie i nastawione konsumpcyjnie do zycia!!!
              uczcie sie i zdobywajcie tytuly laureata ale ZYJCIE, ODDYCHAJCIE!!!
              pozdrawiam serdecznie :)
              • Gość: absolwentka Re: kl. I C - V LO IP: *.ists.pl 02.07.07, 00:47
                wpieprza mnie to gadanie:
                >m.in. powodem byla amnestia "po co mam sie przygotowywac skoro i tak cala
                mature zdam
                > dzieki ministrowi (a moze nawet mam tytul laureata)"

Ja rozumiem ze nasz Szanowny Wódz jest dla Ciebie przykładem i wiele Jego
                wypowiedzi można cytować, ale akurat NIE TĄ!! To jest zwykłe pieprzenie i
                robienie idiotów z uczniów. Bo nie uwierzę w to, że nagle 11 osób z najlepszego
                jednak liceum oblało maturę, stwierdzając 'i tak dostanę amnestię'. Ta,
                giertychowa matura, zapewne każdy o tym marzył. I o tym zeby później mieć
                problemy z dostaniem się na studia.
                Według mnie nauczyciele postawili zbyt wysoko poprzeczkę, a to przez co nasi
                oblali, spokojnie przeszłyby w innych szkołach. Tylko nasi pedagodzy są ambitni
                przecież, i musieli pokazać co to matura.
                Nie ma to jak sranie do własnego gniazda.
                • Gość: ja aj Re: kl. I C - V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 08:57
                  Zauwaz, ze napisalam "m.in.", co w swietle ogolnie przyjetych zasad jezyka
                  polskiego oznacza, ze byly tez inne powody. I rzeczywiscie, masz calkowita
                  racje, ze poprzeczka byla postawiona zbyt wysoko, porownujac z innymi szkolami.
                  A co ciekawe, przeciez w komisjach u nas byli nauczyciele z II LO, a tamze byli
                  nasi pedagodzy (dla niezorientowanych-szkoly wymieniaja sie zazwyczaj
                  egzaminatorami), a w II LO rowniez byly osoby, ktore oblaly polski ustny! Czyli
                  potwierdza sie teoria z poprzeczka...
        • Gość: ja V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:02
          Do klasy C wystarczyło 165, a do klasy A 146 punktów... Bez komentarza...
    • Gość: absolwentka Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 22:27
      Jesteś kujonem- idź do V. Wyścig szczurów- jak najbardziej. Kwestia partnerstwa
      zależy od nauczyciela. To sprawa indywidualna. Osobiście żałuję, że tam
      spędziłam 3 lata.. 3 lata, które podobno są jednymi z najpiękniejszych w życiu.
      Chcesz młodość spędzić na nauce- idź do V.
      • Gość: f Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 13:59
        Gdybym mogła cofnąć czas wybrałabym V po raz drugi. Genialna szkoła, atmofersa
        bardzo przyjemna, nauczyciele - wiadomo są różni, ale większośc ma zdrowe
        podejsćie do edukacji i wiedzą czego dany uczeń od nich oczekuje. Najlepsza
        sprawa V - ludzie. Spotkasz tu takie towarzystwo jakiego nie zapomnisz nigdy. Od
        września czekam na Ciebie w V :)))
      • Gość: absolwentka:P Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.ists.pl 21.07.07, 14:20
        i tam, ja tam nie żałuję że poszłam to piątki:)
        • Gość: Zero Cool Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 20:46
          A ja za nic w świecie nie zmienie tej szkoły i gdybym miał cofnąć się w czasie
          to bym jeszcze raz wybrał V LO. Choćby ze względu na genialnych nauczycieli,
          atmosferę i ludzi jakich można spotkać.
    • Gość: kuba Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.miechow.com 31.07.07, 17:00
      czy mógłby ktoś wskazać różnicę między klasą F i H, która z nich jest lepsza?
      • Gość: marakaibo Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:56
        Idę właśnie do F i sama się zastanawiam jaka jest różnica :)? A Ty idziesz do F
        czy H?
        • Gość: kuba Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.miechow.com 03.08.07, 10:43
          ja idę do H :)
          • Gość: marakaibo Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 11:06
            szkoda :P. http://www.vlokrakow.fora.pl/<-
            • Gość: Ree Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 16:03
              Nie działa i nie sądzę, aby kiedykolwiek miało zostać włączone.
              Rok temu zostało założone przez przyszłych wówczas uczniów Zakładu (jako że,
              podobnie jak teraz, nie istniało oficjalne forum). Niedługo później zostało
              przeniesione na inny serwer... A raczej porzucone, gdyż na innym serwerze
              zostało założone nowe forum i funkcjonując tam przez parę miesięcy osiągnęło
              chyba szczyt aktywności. Później nowe forum zostało usunięte, a następne
              umieszczono na serwerze Zakładu. Ciągle pozostając nieoficjalnym zostało jakiś
              czas temu usunięte z nieznanych mi przyczyn. Ale ruch i tak był niewielki...
              Po tych wszystkich wydarzeniach została tylko pierwsza wersja forum, na której
              jednak, jak można było zobaczyć, nikt niczego nie pisał od ponad roku. Forum
              obecnie jest wyłączone, jednak nie sposób ustalić czyja to wina :) Zgodnie z
              regulaminem serwisu fora.pl: "§18 Właściciel Serwisu ma prawo do usunięcia forum
              jeśli nie pojawiło się na nim co najmniej 5 nowych wypowiedzi w ciągu ostatnich
              30 dni lub jeśli zostało ono porzucone przez Założyciela i Moderatorów." Dziwne
              byłoby, gdyby to forum jeszcze istniało :)
              Mam jednak nadzieję, że zostanie wreszcie otworzone oficjalne forum szkoły, co
              związane będzie z nową wersją strony, która pojawiła się pewien czas temu.
              Pozostaje więc albo czekać, albo założyć nowe nieoficjalne forum :)
              • Gość: marakaibo Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 12:40
                dzięki za info :)
                • Gość: Alexxz Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 09:48
                  No dobrze, to może ustalmy, kto z nas został przyjęty do jakiej klasy
                  ;P(oczywiście V LO). Ja zacznę : H.
                  • Gość: lukas Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.miechow.com 31.08.07, 21:57
                    H ;P
                  • Gość: Alexxz Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 22:29
                    o, mój kompan niedoli przez najbliższe 3 lata ;) jesli chciałbys pogadac napisz
                    do mnie na gg:1204299 ;) pzdr
                    • Gość: aska Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.09.07, 07:24
                      Ja do F :/
              • Gość: xxx Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.08.07, 08:26
                Powiedzcie wreszcie jak to jest z tymi klasami F i H (ja ide do F)
                • Gość: ja Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 20:01
                  kein różnica.
              • Gość: plokin Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.07, 16:22
                Oficjalne pod naszym aktualnym Kierownikiem raczej nie powstanie, gdyż uważa on,
                że forum źle wpłynęłoby na wizerunek szkoły (wszelkie obgadywanie nauczycieli i
                inne drażliwe z punktu widzenia dyrekcji kwestie). Forum gadulixa (to na
                serwerze szkolnym) zostało zamknięte jak tylko Kierownik się o nim dowiedział.
                Teraz powstało kolejne, już nie na serwerze szkolnym - v-lo.forall.pl/ .
                Jest szansa że przetrwa dłużej, bo jest prowadzone zarówno przez aktualnych
                uczniów, jak też absolwentów, ale nigdy nie wiadomo...
        • Gość: xxx Re: Liceum - jak to jest z tym V LO? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.08.07, 19:46
          No to my sie spotkamy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka