Dodaj do ulubionych

straszydła

IP: *.ists.pl 29.05.07, 15:39
Zastanawiam się nad pracą urzędników wydziału konserwacji zabytków. Zajmują
się świeżo wyremontowanymi zabytkowymi kamienicami ( z nielegalną nadbudową)
marnując czas i pieniądze na ekspertyzy. Może zajęliby się kamienicami w
obrębie Starego Miasta i Podgórza. Codziennie przemierzam Stare Miasto i
widoki zaniedbanych budynków mnie trochę irytuje. Spadający tynk na chodniki,
szare fasady i ściany, na których nieśmiało pokazują się cegły, to jest
wizytówka Naszego Miasta. Jeżeli urzędnicy myślą, ze to będzie atrakcja
turystyczna miasta i przyciągną turystów widokiem zaniedbanych budynków to
się chyba zdziwią. Czemu miasto nie nakazuje prywatnym właścicielom
wyremontować szpecących kamienic? Jeżeli właściciel myśli, że jego zadaniem i
obowiązkiem jest tylko ściąganie czynszu (wcale nie niskiego jak na takie
rudery) to właśnie urzędnicy powinni przypomnieć mu o obowiązku dbania o
nieruchomość. Pozdrawiam Malina99
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Re: straszydła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 15:47
      > Czemu miasto nie nakazuje prywatnym właścicielom
      > wyremontować szpecących kamienic?

A podasz podstawę prawną do takiego działania?
      • Gość: Malina99 Re: straszydła IP: *.ists.pl 29.05.07, 16:12
        Przecież Stare Miasto jest wpisane na Lista Światowego Dziedzictwa Kulturowego
        UNESCO a Oni mają wytyczne jak dbać o krajobraz i zabytki wpisane na tą Listę (
        Całe Stare Miasto jest na tej Liście, np. remontując swój dom na ul. Św.
        Jadwigi musisz mieć zgodę, co do koloru i jakości wykonania np. dachu.) Tak
        samo musisz dbać o dom i jego okolice (ogród trawnik) niestety nie mam
        wytycznych, co do dbania o dziedzictwo kulturowe, ale w prywatnej rozmowie z
        urzędnikiem sam przyznał, że jeżeli urzędnicy nic nie zrobią z tym albo dostaną
        kary albo zostanie Kraków skreślony z listy  dlatego dziwi mnie to że jeszcze
        nic z tym nie robią.
        Pozdrawiem
        ps. Mam tylko nadzieje ze nie tylko mnie drażnią te popadające w ruinę zabytki
        • Gość: Obserwator Re: straszydła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:34
          W dalszym ciągu nie podałaś podstawy prawnej do takiego "przymuszenia".

Owszem, możesz zmusić właściciela do zachowania porządku na posesji. Możesz
          zmusić do zabezpieczenia budowli zagrażających bezpieczeństwu. Możesz (np. w
          Planie Zagospodarowania) zmusić do stosowania określonych rozwiązań przy budowie
          i/lub remoncie (np. spadek dachu, jego kolorystyka, wysokość budynku).
          Ale to nie ma nic wspólnego ze zmuszaniem do przeprowadzenia remontu tylko
          dlatego, że urzędnik uznał, iż kamienica jest brzydka i zaniedbana.
          • Gość: breslauer Re: straszydła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 23:36
            mechanizm jest prosty. Jeśli kamienica ma właściciela i właściciel ma najemców,
            którzy płacą rynkowe stawki czynszu, to na pewno szybko wyremontuje całą
            kamienicę albo już to zrobił, bo to mu się opłaca. Większość zaniedbanych
            kamienic to budynki bez znanych właścicieli i administrowane przez miasto albo
            takie gdzie uzyskiwane czynsze tzw. regulowane ledwo wystarczają na bieżące
            funkcjonowanie budynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka