Dodaj do ulubionych

Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach?

IP: *.krakow.pl 12.06.07, 23:47
szpiegowi z krainy deszczowców...

Koniecznie Wyspiańskiemu, może Adolfowi Szyszko Bohuszowi, który odbudował
Wawel? Może profesorowi Bobrzyńskiemu, jednemu z autorów konstytucji marcowej?
Może Staszkowi Pyjasowi, przy bramie gdzie go zamordowano?
Obserwuj wątek
    • Gość: killkamill I mam jeden pomysł na lokalizację ekstra pomnika IP: *.krakow.pl 12.06.07, 23:49
      Miniplacyk pomiędzy pawilonem wyspiańskiego i pałacem wielopolskich, gdize teraz
      są jakieś śmietniki. Przepiękne to może być miejsce!
      • Gość: marek10018 ja chcę się przytulić do Białej Damy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 17:48
        Ten Sepioł który niby jest prezydentem do spraw kultury niech się walnie w
        głowe młotem pneumatycznym kto mu dał prawo do takich opini jakie ostatnio
        wywalił o Białej Damie gościu facet o kobiecie i to takiej która cieszy się
        ogólną sympatiom jesteś pan panie dupek i palant.Spieprzaj z tego magistratu
        faceciku z kompleksami co ty wiesz o sztuce i ludziach kultury.
        • Gość: accelelator1 jestem za Białą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 18:07
          tak tak tak ta jeste niezła !!!!!!! a kto coćś do niej ma niech się domnie
          zgłosi zapraszam .
    • magisterq Ja wiem, ja wiem 12.06.07, 23:54
      Niech będą gołębie, takie stadko 5-10 sztuk ;) gdzieś na plantach. 1;1
      Osobiście ich nienawidzę ale niech będą. W końcu Kraków bez gołębi byłby jak
      miasto bez korków. Na coś narzekać trzeba. hehe

A inna propozycja to może 2 mieszczan siedzących na ławce. Stroje oryginalne
      XVI wiek.
      Przybyszewski jest ok, Wyspiańskiego i tak każdy zna a Matejko będzie znowu
      patetyczny- zaraz się znajdzie jakaś manifa Słusznej Młodzieży kwiatkami i
      rotą obok "mistrza".
      • Gość: Radical Re: Ja wiem, ja wiem IP: 62.121.129.* 13.06.07, 09:03
        Doskonały pomysł z tymi gołębiami :) Wrocław ma krasnale i jatkę z pomnikiem
        zwierząt, więc może i u nas coś takiego?
        Z innej beczki: kiedyś była mowa o pomniku psa Fafika. Chyba primaaprilisowy
        żart, ale gdyby tak go zrealizować... zapewne więcej osób słyszało o Fafiku niż
        Przybyszewskim, a na pewno ten pierwszy był sympatyczniejszy :)
      • Gość: Stasiu Re: Ja wiem, ja wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:38
      • Gość: odlott Re: Ja wiem, ja wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 13:05
        magisterq napisał:

> Niech będą gołębie, takie stadko 5-10 sztuk ;) gdzieś na plantach. 1;1

E, co będziemy się obcyndalać! Nie w skali 1:1 ale 10:1 albo i 50:1.

Koniecznie z brązu ;-)
      • Gość: Christof Moja propozycja IP: *.autocom.pl 19.06.07, 22:16
        Piotr Skrzynecki. Nic chyba nie trzeba tłumaczyć.
      • Gość: renisko jestem za białą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 20:31
        to paranoja czytałam wypowiedz tego człowieka z magistratu.
        Trzymam za białą ,to zjawiasko i nikt kto ją zobaczył już nie zapomni
        krakowa i tej postaci
    • Gość: behemot Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach IP: *.autocom.pl 13.06.07, 00:12
      A kto powiedzial, ze te pomniki beda LADNE?? Czy fiasko oststniego konkursu nie dalo radnym do myslenia? Czy zamiast stawiac kolejne, wydumane, kiczowate pomniki nie lepiej odnowic istniejace fontanny (np. obie w parku Krakowskim, na Rynku Podgorskim), doprowadzic do porzadku place miejskie (Matejki chocby). A jesli chcemy cos dodawac, niech beda to dziela -rzezby, instalacje wspolczesnych artystow, chocby Magdaleny Abakanowicz.
      A na poczatek radny moze niech sie postara o utworzenie pl. Florianskiego przy Pawiej. Bedzie miejsce na nowy pomnik.
      • Gość: killkamill Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach IP: *.krakow.pl 13.06.07, 00:19
        A kto powiedział, że stare fontanny są ŁADne?
        Mnie np. średnio się podoba ta przy wylocie Sławkowskiej, zwłaszcza że
        codziennie obok przechodzę.
      • magisterq Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach 13.06.07, 00:38
        Współcześni artyści z pewnością odnajdą się przeznaczonym dla nich muzeum.
        Pomysł ma budować "klimat Krakowa" albo przynajmniej go pogłębiać.

Przejaw "krakówka": u nas tylko DZIEŁA, SZTUKA, najlepiej NAJWIĘKSZA,
        NAJSŁYNNIEJSZA SZTUUUUKA DUUUUŻAAAA forma, etc etc... A najlepiej to won turyści
        z naszego Krakowa, a jak już to oglądać nasze stare, piękne, zabytkowe, słynne
        na cały świat fontanny. Fontanny są cudowne, tylko fontanny...
        • Gość: behemot Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach IP: *.autocom.pl 13.06.07, 00:45
          a te pomniki -przytulanki to wyrzezbia nam niewspolczesni??? Radny K. nic nie wspominal o egzorcyzmach.
          Zaloze sie ze pomniczki w 90 % wyprodukowalby obecny krol kurkowy....to by byla radocha.
    • cover_wielki Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach 13.06.07, 00:40
      Pomysl może i podobac się z tym, że odgrzewany. Kraków chyba stac na większa
      oryginalnośc.
      Może więcej rzeźby i fontann ?

Kto szuka pomysłu moze sie inspirować :

Pomniki cz 1.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,864,53691313.html
      Pomniki cz. 2
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,864,61947739.html
      Rzeźba
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,20316559.html
    • nikalaj Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach? 13.06.07, 01:07
      Takiej drugiej postaci jak Skrzynecki (bardzo charakterystycznej dla Krakowa)
      będzie trudno znaleźć...

Byłbym za Świetlickim ale to trza by było gada ubić coby mu za żywota nie
      stawiać pomnika ;)
      • mima1 Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach 13.06.07, 22:47
        ...zawszeć można optować za pomniczkiem paczki 49-ciu papierosów. Dostęp do
        pomnika tylko dla palących.
        • mima1 Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach 13.06.07, 22:59
          ...oczywiście, za okazaniem na miejscu odpowiednich umiejętności. Niepalący nie
          może się przedrzeć.
    • Gość: blabla Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 01:57
      Ja to bym chętnie się przytulił do pomnika plantówki. Gdyby istniał. Pomnik
      oczywiście. Bo istnienie plantówek jest niezaprzeczalne.
      • Gość: sdth Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 14:23
        hehe, dobre.
    • darino proponuję pomnik Szajbusa ! 13.06.07, 07:45
      Będzie można się z nim wiśnióweczki napić ...
      • Gość: odlott Re: proponuję pomnik Szajbusa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 13:07
        z tabliczką: "Nieznanemu Kapusiowi - Naród".
    • Gość: wuemgie Stefan na wózku ze skrzypcami lub skarpeciarz.... IP: 83.71.255.* 13.06.07, 08:07
      Dawniej na florianskiej zawsze gral z kapela taki cygan Stefan, który trzymał
      skrzypce na odwrot - jak spiewal malenczuk w "Miasto Krakow" - "poki Stefan gra
      na skrzypcach poty bede mial nadzieje. Ewentualnie koles co skarpetki sprzedawal
      na florianskiej - "tanio okazja skarpetki polecam..." to sa postacj oryginalne i
      napewno nie tak patetyczne jak np. Pyjas czy prof. Bobrzynski (z calym
      szacunkiem ale nie o to chyba chodzi).
      • Gość: michał Re: Stefan na wózku ze skrzypcami lub skarpeciar IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 19:06
        Popieram absolutnie ! "Tania okazja skarpety polecam" to początek nowej Polski
        i poczatek mojego świadomego życia !
        • mima1 Re: Stefan na wózku ze skrzypcami lub skarpeciar 13.06.07, 22:40
          Super kandydaci, śmietanka krakowskiego folkloru. Proponowałabym jeszcze
          brodatego pana z drabinką przesiadującego na Plantach w okolicach Zalipianek.
          Preclarka spod Hawełki też byłaby niezła, ale się złotymi zgłoskami nie
          zapisała. Mimo to wszystko się we mnie burzy, jak sobie przypomnę w jaki sposób
          ją usunięto.
      • Gość: dark Stefan na wózku ze skrzypcami lub skarpeciarz IP: *.autocom.pl 14.06.07, 13:57
        Stefan nie trzymał skrzypiec "odwrotnie", tylko pionowo. A skarpeciarz dilował
        jednocześnie narkotyki :)))
    • Gość: m_q Boy-Żeleński ma juz pomnik na Plantach... IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 09:10
      .. dziwne, że pan radny tego nie wie...
    • Gość: Ja Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:33
      A Bałucki nie ma pomnika na tyłach Teatru Słowackiego?
    • Gość: anthem Kto to był IP: *.multimo.gtsenergis.pl 13.06.07, 09:45
      Bałucki?
      • Gość: Ja Re: Kto to był IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 11:03
        Michał Bałucki, pseudonim Elpidon (ur. 29 września 1837 w Krakowie, zm. 17
        października 1901 tamże) to polski powieściopisarz i komediopisarz.

Pochodził z rodziny mieszczańskiej (jego ojciec był krawcem, a matka neofitką z
        Kochmanów). Uczęszczał do krakowskiego gimnazjum Św. Anny, a następnie na
        wydział matematyczno-fizyczny, a potem historyczno-literacki Uniwersytetu
        Jagiellońskiego. Należał do organizacji przedburzowców. Nie walczył w powstaniu
        styczniowym, ale aktywnie uczestniczył w organizacjach spiskowych w Galicji.
        Otrzymał rok więzienia za działalność konspiracyjną (aresztowany pod koniec
        1863).

Debiut literacki to wydane 1861 roku poematy na motywach ludowych. Przeszedł na
        pozycje pozytywistyczne i propagował je w swojej twórczości. W satyryczny
        sposób atakował galicyjską arystokrację, a także wykpiwał mieszczaństwo w nią
        zapatrzone.

Pod koniec życia wiódł spór z ruchem młodopolskim, zrozpaczony popełnił
        samobójstwo. za:wiki
      • Gość: gudz666 Re: Kto to był IP: *.net.autocom.pl 13.06.07, 11:05
        Bałucki tworzył w okresie pozytywizmu i pisał m.in. komedie
    • Gość: anthem moje kandydatury IP: *.multimo.gtsenergis.pl 13.06.07, 09:50
      ojdziec dyrektor - obowiazkowo
      Romek edukator - fakultatywnie
      biskup Kulfon
    • Gość: Fred Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach IP: *.kracen.hor.net.pl 13.06.07, 10:50
      Proponuję pomnik turystów (3-os. rodzina podziwiająca)
      • Gość: behemot Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach IP: 149.156.166.* 13.06.07, 11:16
        Lepiej pomnik pijanego Szkota z wypietym tylkiem w kilcie ;)
    • Gość: krakus Przytulic sie do Boya - co na to Giertych? IP: *.chello.pl 13.06.07, 11:00
      Może jakaś żeńska postać?
      • Gość: m_q Re: żeńska postać? IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 11:03
        Słynna pani z preclami spod Hawełki???

;-)
        • Gość: wojtek Re: żeńska postać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:04
          O tak tak! Za szkolnych lat bila nas swoja laska! To klimat krakowski :)
    • Gość: Ela Siuta Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach IP: *.chello.pl 13.06.07, 12:03
      Dlaczego tylko na Plantach? Na Kazimierzu postawmy Żyda z pejsami, Wyspiańskiego
      na Kanoniczej, Matejce sie tez nalezy, na ul.Kopernika kogos z XIX wiecznych
      chirurgow, a moze Jan Kaczara i zaczarowana dorożka? Jest sporo zacnych krakowian!
      • Gość: m_q A "Pod telegrafem"... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:09
        ... słynnych ajentów śledczych C.K. Policji, braci Karczów...
    • Gość: lajkonik Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach? IP: *.tvn.pl 13.06.07, 12:31
      chciałbym zauwazyc, że Lajkonik nie ma swojego pomnika. Smok Wawelski ma, w
      warszawie jest kilka syrenek a Lajkonika nie ma.
    • Gość: greg0,75 No zaraz, a Pani Rektorowa IP: *.ceramika.agh.edu.pl 13.06.07, 15:20
      Tadeusiewicz? Może nie jakoś bardzo na widoku ale ławeczka z podobizną jest, w miejscu publicznie dostępnym, przysiąść się można...
      Zresztą do Adasia na rynku też się tłum ludzi dosiada (szczególnie w okresach jak nie ma ławeczek obok).
      To już trzy...
      Z niekoniecznie przytulanych a nietypowych jest jeszcze Dżok przy Grunwaldzkim, owieczki przy AR, zdalnie sterowany Smok pod Wawelem - nie mo co siać defetyzmu, nie jest w Krakowie z pomnikami źle.
    • Gość: dr Evil Pomnik Kloszarda !! IP: 195.150.233.* 13.06.07, 17:13
      Myślę, że lokalizacja pomnika "planty" i smutne statystyki odnośnie liczby osób
      bezdomnych w Krakowie (które, nota bene, przebywają często na Plantach) są
      dobrym uzasadnieniem mojej propozycji.
    • Gość: estetyka Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach? IP: *.blast.pl 13.06.07, 17:39
      Panie przewodniczacy Komisji d/s kultury moze zainteresuje pana wyglad okien
      Biblioteki Pedagogicznej oraz szkoly Technukum Elektrycznego na os. Szkolnym w
      Nowej Hucie. Prosz e tez zwroc uwage na ogrodzenie przy bibliotece. Kiedy
      wreszcie naSI RADNI zaczna inwestowac w cos co sie sypie i jest
      nieestetyczne.
    • Gość: sasanka Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach IP: *.hsd1.ca.comcast.net 13.06.07, 18:23
      MARKOWI GRECHUCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • mima1 Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach 13.06.07, 22:20
        ...przy czeremchach co słodko pachniały.
    • butterbean2 Re: Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach 14.06.07, 07:45
      Do takiej ławeczki najlepszy byłby BOY,ale ma już pomnik na Plantach.No to
      chyba Matejko,chociaż był beznadziejnym "pacykarzem",to jednak ślawnym i
      związanym z Krakowem
    • Gość: voo Ludzie, czy wyście zwariowali? Jakie pomniki???? IP: *.hist.uj.edu.pl 14.06.07, 08:35
      Czy Gazeta upadła na głowę? Czy zapomnieliście już, jaką kompromitacją skończyły
      się dwa konkursy na pomnik Bolesława Wstydliwego? W Krakowie nie ma i nie będzie
      i nie powinno być nowych pomników!! Po jasną cholerę? Czy widzieliście galerię
      popiersi w parku Jordana? Te nowsze, stawiane ostatnio są koszmarne! Herbert
      przypomina plażową piłkę, z której uchodzi powietrze! Jak napisał kiedyś
      Mancewicz, krakowska rzeźba pomnikowa to dno! Dość powiedzieć, że prof. Czesław
      Dźwigaj, autor najgorszego bez dwóch zdań pomnika w Polsce (Skargi na placu św.
      Marii Magdaleny), obstawia w tej chwili wszystkie zlecenia tego rodzaju. Chcecie
      zachęcić nieodpowiedzialne władze miasta do stawiania kolejnych koszmarów,
      psucia i tak już konającej estetyki tego nieszczęsnego miasta? Puknijcie się w
      puste głowy!!!
    • Gość: m_q A może dwa pomniki "na czasie"? IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.07, 09:19
      Pijanego Anglika z fiutem na wierzchu i izraelskiego ochroniarza z pistoletem na
      wierzchu...

;-D
    • Gość: aaa Do jakiego pomnika przytulimy się na Plantach? IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.07, 18:08
      Moje propozycje na kolejne lata (do zrealizowania oby wczesniej niz z okazji
      800 rocznicy Lokacji:)

1. Pomnik Jadwigi, Krola Polski, swietej Koscioła katolickiego.
      Londyn ma pomnik Viktori, Wieden Marii Teresy a w Krakowie Jadwiga poza nazwa
      ulicy doczekala sie jedynie miniaturki na plantach. czas by naród zbudowal jej
      pomnik, ktory stanoc powiniem wlasnie w Krakowie ( proponowane miejsce np Pl
      Szczepański, skoro i tak nie ma juz tam parkingu.

2. Pomnik Jana Pawła II. Choc samemu papierzowi zalezalo raczej na pomnikach z
      ludzkich serc to w miescie Karola Wojtyły powinien stanac jego postument (ranga
      odpowiadający conajmniej pomnikowi Mickiewicza na rynku - a poniewaz jego druga
      strona ciagle okupowana jest przez głowe obrazalskiego artysty jako miejsce na
      pomnik JPII proponuje plac przed kurią. Miasto powinno wejsc w porozumienie z
      franciszkanami i ladnie uporzadkowac ten rejon, wydeptana trawe zastapic
      ladnym, zadbanym trawnikiem, w miejsce glininych sciezek troche bruku i krakow
      zyska kolejne ładne miejsce.

3. Pomnik Pilsudskiego na bloniach (niech sobie nie mysla czytacze ze z jakąs
      narodowa schizma maja do czynienia. ot poprostu drazni mnie ten kamien co tam
      stoi na pamietke jakiejs tam defilady wojsk, ktora sam marszalek na bloniech
      odbieral. czy to nie wstyd, ze jezlei juz wspominamy jakiegos bohatera to
      uciekamy sie do takiego minimalizmy ze wykuwamy mu tabliczke i przylepiamy do
      kawalka kamyka? takie pamietki sa moze i dobre w tatrach, ale w krakowie
      powinien stanac pomnik przywódcy ktory rzucalby cien na cale blonia (jak ot np
      jak pomnik bawarii w monachium, a moze jakis luczek tryumafalny zeby do stolic
      zachodnich nawiazac. same blonia tez trzebaby zrekultywowac i na miejscu
      kretowek jakies normalne sciezki ulozyc, gdzieniegdzie jakies krzaczki
      posadzic, laweczke postawic. niech blonia sobie beda ląką, ale łąką dla
      miastowych, bo wypasacze krów juz dawno z nich znikneli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka