Dodaj do ulubionych

Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:58
zastanawiam się, jakie były ozekiwania wobec tishmana. ta firma nigdy nie
zaprezentowała szczegółowych wizualizacji (wbrew dość powszechnej opinii).
jednak każdy uważał, że to amerykanin zbuduje wielkie i wspaniałe coś. radzę
pooglądać ZŁOTE TARASY w warszawie. sklep ten projektowało amerykańskie biuro
i co? i nic właśnie. kicz, tandeta, chaos. u nas nie ma chaosu, nie ma
tandety. kicz... no cóż, zawsze towarzyszy wielkim sklepom (chyba, że to
galeria umberta w neapolu czy stare psaże w bruskeli czy budapeszcie). nie
jest tak źle z tą naszą galerią. dobre, naturalne materiały, wspaniały plac
kolejowy, zieleń. mogło być gorzej. naprawdę.
Obserwuj wątek
    • behemoot Re: Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą 18.06.07, 23:55
      ECE tez nigdy nie przedstawilo szczegolowych wizualizacji.
      • Gość: qnick Zabijanie Krakowa IP: *.iop.krakow.pl 19.06.07, 20:49
        Ciekawe czy komukolwiek z wydziału architektury przyszło do głowy, że jedną z
        najcenniejszych cech Krakowa jest jego klimat. Szeraton, Radison, Galareta
        Krakowska i inne "cudeńka" nie przysparzają nam tego klimatu. W pierwszej
        lepszej włoskiej czy francuskiej wiosce jest więcej zabytków niż w Krakowie.
        Panowie decydenci, na litość boską, te miliony turystów nie przyjeżdzają tu na
        zakupy, czy żeby wyspać się wygodnie w drodze do Rzeszowa! Przyjeżdzają żeby
        się przespacerować po uliczkach żywcem wyjętych z początku wieku. ZABIJACIE NAM
        MIASTO!!!
        • Gość: qnick PostScriptum IP: *.iop.krakow.pl 19.06.07, 20:55
          A teraz szykuje nam się kolejny cud post-PRLowiskiej architektury na
          Karmelickiej. Słabo mi jak o tym myślę
        • Gość: behemot Re: Zabijanie Krakowa IP: 149.156.166.* 20.06.07, 21:51
          Radisson akurat jest przykladem, ze mozna wstawic przyzwoita plombe. W wielu historycznych miastach zabytkowa architektura wspolistnieje z nowoczesna,a miasto zabija wlasnie zle rozumiana "ochrona klimatu", w Krakowie nie raz skutkujaca historyzujacyjmi gniotami - vide Karmelicka (Antos) czy wyjatkowo obrzydliwa stodola na Trynitarskiej, probujaca "nawiazac" do genialnej fasady Placidiego.
    • Gość: skrazt Tishman przedstawiał wizualizacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:11
      Już w 1997 lub 1998 roku dotarły do mnie pierwsze wizualizacje tzw."nowego miasta" w wykonaniu
      Tishmana. Były prezentowane poszczególne budynki oraz wizja w całości, prospekty określały także trasy
      komunikacji dworcowej oraz prezentowały plany wobec KCK (te ostanie się nie zmieniły).

A co najzabawniejsze planowano koniec budowy na 2001 rok ;)
    • Gość: punkRACY Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.telnet.krakow.pl 19.06.07, 01:32
      teraz debile sie wymadrzacie! gdzie byliscie jak pajac majchrowski podpisywal
      umowe...cieszcie sie glupcy,ze nie Gurisem.macie to na co zaslugujecie....
    • Gość: Antykomunista Nie ma co się załamywać, zbuduje się coś lepszego. IP: *.ists.pl 19.06.07, 04:30
      Przyjdzie nowy prezydent. Może będzie to wreszcie ktoś rzetelny. Zburzy się
      dziadostwo i zbuduje coś w stylu nawiązującym do wyjatkowości Krakowa.

Konieczne jest utrzymanie stylu oryginalnego. Turyści nie będą odwiedzali
      Krakowa, gdy będzie taki sam jak inne miasta. Turystyka to grubu biznes i
      koszty ponownej budowy porządnego obiektu w tym miejscu to jest w sumie "mały
      pikus". Co za problem zburzyć dziadowskie barachło i zbudować porządnie...
    • Gość: zz Galeria Krakowska: dobrze ze juz jest! IP: *.76.classcom.pl 19.06.07, 05:29
      Galeria Krakowska oraz nowa ulica Pawia i nowy plac przed dworcem PKP, nowe
      dojazdy do parkingu nad dworcem PKP i RDA poprawily wizerunek Krakowa.
      Niewypalem jest wiadukt pod dworcem PKP, ktory ma fatalny wyjazd po stronie
      Politechniki (zbyt duzo zakretow, skrzyzowan i swiatel. Pozdrawiam, zz.
      • Gość: imd jak to było z tiszmanem IP: *.devs.futuro.pl 19.06.07, 07:51
        Warto zajrzec na forum internetowe GW sprzed lat. Ogólny entuzjazam pod
        hasłem "Amerykanie nas chcą choceśmy takie brzydaki! zainwestują i nawet
        wieżowiec nam wybudują" konkurował z głosami pełnymi dystansu i wątpliwości.
        Fakty są takie: jedna z anjatrakcyjniejszych działek budowlanych w tej częsci
        Europy została sprzedana Amerykanom za grosze,uczestniczył w tym bezposrednio
        jeden z krakowskich polityków, towarzyszyła temu wszystkiemu intensywna akcja
        promocyjna. Przynajmniej kilka osób przy tej okazji ustawiło sie na całe życie.
        czy Amerykanie chcieli coś faktycznie wybudować? Dlaczego nazwali to Nowym
        Miastem - wiadome, dla publisi poszły zestawienia istniejacego stanu (budy,
        płotki i menele) z betonem, szkłem i granitem - wielu się chwyciło:ale będzie
        ładnie, jacy Amerykanie dobrzy - oj,oj. Amerykanie czekali, przy okazji
        realizując różne drobiazgi na miejscu, w odpowiednim momencie rzecz sprzedali z
        gigantycznym zyskiem pod budowę centrum handlowego, które zresztą sami chcieli
        przecież postawic. Towarzyszył temu pomruk żalu: biedni, wszyscy ich
        szykanowali..
        Tak się robi interesy, uczmy się. Należy się raczej zastanowić ile miasto i
        jego mieszkańcy na tym zyskali? Czy dopchanie tej części Krakowa molochem
        komercyjnym jest zjawiskiem pozytywnym, czy moze negatywnym: zwiększony ruch
        kołowy, spadek atrakcyjności sklepów, kin, usług w obrebie Starego Miasta.
        Budynek który powstał jest szczytem prymitywizmu projketowego, jest totalnie
        zdehumanizowany - projektanci nie zadbali o wykorzystanie szansy, trudno nie
        żałować, ze majac możlwiosć wykorzystania pięknego widoku na stare miasto
        woleli ten widok zasłonić nadbuowami mieszczącymi zaplecze techniczne galerii,
        to - poza wymienionymi juz na forum - kolejny przykład liczych wad tego
        projektu.
      • Gość: zz taaa jasne IP: *.betanet.pl 19.06.07, 09:14
    • Gość: krakussss Re: Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.ghnet.pl 19.06.07, 07:44
      Przygladam się temu pożal się Boże plebiscytowi już od kilku lat. Początkowo
      spełniał on swoją funkcję ale obecnie z tego plebiscytu można sie dowiedzieć
      już tylko, jakie nowe budynki powstały w Krakowie. Odnoszę wrażenie że redakcja
      GWKraków krytykuje prawie wszystko co obecnie realizuje się w Krakowie. Jednak,
      żeby pozostać obiektywnym potrzebna jest ocena tego co powstaje w mieście ale
      łatwo krytykować nie nakreślając wzorów w realizacjach. Nic się nie proponuje a
      tylko sie krytykuje - taka jest dla mnie Archiszopa. A potrzeba dyskusji o
      zasadach nowoczesnej architektury w zabytkowym mieście. Bo na nią też jest
      miejsce tylko, najwyższej klasy.
    • Gość: Eddie Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: 195.150.133.* 19.06.07, 08:23
      Zacytują: "tam był taki bałagan, że gdyby nawet postawili Biedronkę to i tak
      byłoby pięknie" - i komentarz do tej powalającej opinii: "z tą opinią trudno
      się nie zgodzić Krakowianom, którzy pamietają jak ten teren wyglądał
      wcześniej". Tak sie składa, że ZNAKOMICIE pamietam, jak ten teren wyglądał
      wczesniej! A jednak w ŻADNYM razie nie mogę się zgodzić z tą opinią!!! Gazeto,
      sorry, ale to naprawdę jeden z najgłupszych komentarzy!
      • Gość: zwierzyniecki bzdury gadasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 00:02
        tu akurat maja pelna racje. To najwieksza (moze jedyna) zaleta GK.

>Tak sie składa, że ZNAKOMICIE pamietam, jak ten teren wyglądał
        > wczesniej!
        Ja tez pamietam,choc chcialbym zapomniec ten syf.Wszyscy pamietamy.

>A jednak w ŻADNYM razie nie mogę się zgodzić z tą opinią
        A ja sie z nia zgodze w KAZDYM razie.

Wiem, sa glosy ze smok byl piekny itd. No nie byl. Budy obok tez nie.
    • Gość: Eddie Re: Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: 195.150.133.* 19.06.07, 08:31
      Cracu, hej, wybierz się do Poznania, do Starego Browaru. ja wiem, że to
      zupełnie inny konteks - tam stare budynki, tu cos budowanego od nowa, ale z
      tego wyszło pudło, które spokojnie mogłoby sobie stanąć na miejscu Geanta, czy
      Zakopianki, a nie w TAKIM miejscu! Oczywiscie, mogłoby być JESZCZE gorzej, ale
      to nie jest żaden argument za GK. No i same materiały zastosowane w Browarze
      (cegła, drewno, metal - ale nie chromowany na błysk, jak u nas). Tam
      szlachetność - tu, niestety, tandetny blichtr.
    • Gość: archi-tekla Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:18
      Dobrze, że Galeria jest i służy ludziom. Dyskutować jaka powinna być,można i 100
      lat. Mnie brakuje tam zegara. Przydałby się od strony ul.Pawiej umieszczony tak,
      żeby był widoczny z przystanków MPK
    • Gość: Waldek Piotrowski Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: 83.13.111.* 19.06.07, 10:00
      Okres secesji i baroku dawno minął. Mamy XXI wiek . Galeria Krakowska wprowadza
      nas w świat szklanych domów o których marzyli poeci. Galeria Krakowska to świat
      czysty, elegancki ze światłem i przestrzenią. To okno na Wielki Świat.Baraki
      przydworcowe,przybudówki,śmietniki,brudne uliczki odeszły dzięki Galerii
      Krakowskiej.Potrzeba nam powiewu pozytywnego , który nam daje Nowy Świat
      Galerii.
      " Daremne Żale-próżny trud
      Bezsilne złorzeczenia !!!!!!!!!
      Przeżytych kształtów żaden cud
      Nie wróci do istnienia
      ...............
      Trzeba z żywymi naprzód iść,
      .... . "
      Waldemar Piotrowski
      • Gość: qcx Galeria Krakowska: żywi, buduje... IP: *.chello.pl 19.06.07, 10:40
        Galeria Krakowska: żywi, buduje, wychowuje, prowadzi nas do Światłości Nowoczesności.
        Cały Kraków spontanicznie dziękuje Galerii Krakowskiej.
      • helenka17 Re: Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą 19.06.07, 11:03
        Panie Waldemarze? A z czego Pan to przepisał? Z Trybuny Ludu w 1951 roku?
        Skądeś znam ten styl.
        Żeromski - Panie Waldemarze - nie był poetą, ale prozaikiem.
        Inne Pańskie wiadomości też mnie rozbawiły.

Zawsze to miło się pośmiać.

H.
      • Gość: behemot Re: Przestrzen??? IP: 149.156.166.* 19.06.07, 11:43
        W Dworcogaleryji???Ostatni raz widziano tam przestrzen (kosmiczna) w czasie wystawy astronomicznej. Ciasnota galerii to jedna z jej glownych wad. ECE wystawilo nam dwukondygnacyjny (i gdzie sa milosnicy wysokiego budowania??) barak, upychajac sklepy najciasniej jak sie da.
        Poza tym to architektura z lat '80 XX wieku, a nie XXI wiek, wiec argumenty zupelnie nietrafione.
    • Gość: krak Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: 91.189.16.* 19.06.07, 11:04
      "To brama do Krakowa, którą rocznie przekracza ponad milion turystów"

Taka brama jest smierdzacy, brudny i obskurny dworzec. Co z tego, ze dworzec ma
      piekna bryle jak PKP nie dba o ten budynek i sie nie przejmuje, ze jest brudno.

A wy czepiacie sie galerii, do ktorej mozna wejsc bezposrednio z dworca PKP i
      Regionalnego i mozna odcuc zupelnie inny swiat.
    • Gość: Paul Galeria ma plusy IP: *.fdk.airbites.pl 19.06.07, 11:16
      Czy galeria zdominowała plac? Moim zdaniem wyglądałby całkiem porządnie gdyby
      nie ten hotel z lewej strony-przez ten budynek miejsce robi wrażenie ciasnego.
      Co znaczy że plac przed galerią jest nijaki? Jest schludny!! Podświetlona fasada
      wygląda rewelacyjnie, właśnie z fantazją, której jej zarzucają. Niestety dużo
      gorzej jest w dzień. Szkło powinno być bardziej widoczne niż ściana, bo galeria
      wygląda jakby była w budowie. No i istotnie-albo zaplecze powinno było być
      zaprojektowane ładniej albo przynajmniej oddzielone zielenią od peronu.
      • Gość: behemot Re: Galeria ma plusy IP: 149.156.166.* 19.06.07, 11:45
        tiaa....szczegolnie te uschniete drzewka i rozdeptany trawnik wygladaja "schludnie".
    • Gość: autor, autor Re: Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 11:36
      ""Budynek który powstał jest szczytem prymitywizmu projketowego, jest totalnie
      zdehumanizowany - projektanci nie zadbali o wykorzystanie szansy, trudno nie
      żałować, ze majac możlwiosć wykorzystania pięknego widoku na stare miasto
      woleli ten widok zasłonić nadbuowami mieszczącymi zaplecze techniczne galerii,
      to - poza wymienionymi juz na forum - kolejny przykład liczych wad tego
      projektu."

jak czytam takie dymane wynurzenia niespełnionych architektów to to dla mnie to
      jest właśnie szczyt prymitywizmu
      • Gość: behemot Re: a teraz konkrety poprosze IP: 149.156.166.* 19.06.07, 12:24
        Co konkretnie w GK jest takie swietne czy chocby poprawne?
    • Gość: Castorp Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.171.129.79.crowley.pl 19.06.07, 13:07
      Od strony Pawiej Galeria nie wygląda najlepiej,jest zbyt masywna i
      jednolita,ale od strony Placu Dworcowego(Herlinga),całkiem ładnie,lekko zamyka
      perspektywę(szkoda,że Mitoraj nie zgodził się na postawienie swojej rzeźby
      tutaj,naprawdę uzyskałaby oddech).Dzięki jej powstaniu można było odnowić jeden
      z najpiękniejszych krakowskich zabytków techniki-wiadukt Talowskiego.I jeszcze
      jedno:wolę Galerię Krakowską niż dzikie krzaki,budy i prostytutki w centrum
      starego miasta.O tym aspekcie zapominamy.
      • Gość: behemot Re: Co ma wspolnego wiadukt Talowskiego.... IP: 149.156.166.* 19.06.07, 13:20
        ...z galeria? Wiadukt remontowany byl przy okazji remontu Lubicz, a nie placyu
        dworcowego. Natomiast prostytutki pozostaly na Warszawskim i galeria
        najwyrazniej im nie przeszkadza.
        BTW: Czy szanowni panstwo zastanowili sie przez 5 minut jak beda wygladac
        elewacje galerii (szczegolnie mam na mysli te tynkowane na bialo) za kilka lat?
        Powtarzanie do znudzenia ze "lepsze to niz krzaki i brudny "Smok" nie zmieni
        faktu ze galeria za kilka lat tez bedzie brudna i poszarzala, a biorac pod uwage
        standard wykonczenia czesci elewacji, bedzie to widok co najmnie dorownujacy
        "urodzie" poprzedniej zabudowie.
        • Gość: Castorp Re: Co ma wspolnego wiadukt Talowskiego.... IP: *.171.129.79.crowley.pl 19.06.07, 14:34
          Ma i to zdecydowanie.Przypominam sobie prawie 20-to letnie dyskusje na temat
          restauracji wiaduktu i ostatnie wyliczenia,z których wynikało,że są to koszty
          rzędu 15 mln.nowych zł i miasta na to nie stać.Tylko dzięki temu,że przy
          Galerii trzeba było przebudować Pawią i skrzyżowanie z Lubicz zrekonstruowano
          wiadukt.A z dawnego "placu" podobał mi się tylko Smok na budynku baru.I tylko
          jego mi szkoda.
          • Gość: behemot Re: Na Lubicz stoi... IP: 149.156.166.* 19.06.07, 15:35
            ...duza tablica z gwiazdkami. I to z nia ma cos wspolnego restauracja wiaduktu, nie z galeria. Moze jeszcze remont rynku zwiazmy z "inwestycjami" ECE??
    • Gość: A Re: Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.chello.pl 19.06.07, 13:30
      Ja jako niekrakowianin przyznam, że Galeria wygląda całkiem w porządku. Może
      trzeba było zbudować Złote Tarasy albo apartamentowiec Libeskida, żeby się to
      konserwatywnym krakusom podobało. Przynajmniej teraz plac przed dworcem jakoś
      wygląda, jest ładny i schludny. Może hotel Andel's psuje całość, ale da się
      przeżyć. Najważniejsze to się przyzwyczaić, że w Krakowie nie można budować
      tylko w modernizmie i trzeba iść z duchem czasu. Wszystko jest kwestią
      przyzwyczajenia. Osobiście proponuję dać Archi Szopę za płot koło Sukiennic lub
      "przepiękne" kamienice na Kazimierzu, którym się ludzie zachwycają, a tam jest
      syf. No chyba, że się wejdzie do któreś knajpy.
      • Gość: behemot Re: Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: 149.156.166.* 19.06.07, 13:45
        Przynajmniej teraz plac przed dworcem jakoś
        > wygląda, jest ładny i schludny. Może hotel Andel's psuje całość, ale da się
        > przeżyć. Najważniejsze to się przyzwyczaić, że w Krakowie nie można budować
        > tylko w modernizmie i trzeba iść z duchem czasu.

Neomodernizm w obecnym "duchu czasu" jest calkiem popularny. W odroznieniu od
        pstro-czerwonych skarp i kolorowych swietlowek. Andels cudowny nie jest, ale
        jego podstawowa zaleta jest to, ze zaslania choc czesciowo tego gniota.
    • tukot galeria to największa pomyłka, wtopa, 19.06.07, 13:31
      tragedia architektoniczna, skandal i kryminał razem wzięte.
      nie wyobrażam sobie co można by jeszcze gorszego zrobic w krakowie by temu
      miast bardziej zaszkodzić.
      lepiej byłoby zaorać i posadzić łąkę, jak nie mieli lepszych pomysłów.
    • Gość: yoda Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.ists.pl 19.06.07, 13:47
      Amatorzy, dyletanci, krytykanci, frustraci, niedoszli i niespełnieni
      architekci. Oto kto dyskutuje na forum. Nikt kto krytykuje nie potrafi
      merytorycznie uzasadnić swoich uwag lub ma usta pełne zasłyszanych frazesów i
      ogólników. Do tego wszystkozalewająca żółć. Poczytajcie trochę o wspołczesnej
      architekturze, pooglądajcie albumy. Może wtedy coś do was dotrze. Jedno mozna
      wam przyznać - znakomicie wspisuje sie w starą krakowską tradycję - wszystko
      skrytykować. Tylko, że to co mozna było zrozumieć 100 lat temu dzisiaj po
      prostu śmieszy.
      • Gość: krakowianin Re: Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.net.autocom.pl 19.06.07, 15:50
        Jak zawsze w opiniach internetowych dominują skrajności; od oburzenia po
        zachwyt (ewentualnie akceptacja). Trudno oczekiwać w tych wpowiedziach
        argumentów merytorycznych, gdyż prawdopodobnie są autorstwa osób z
        poza "branży", a jeżeli już to zbyt emocjonalnie związani. Projekt GK jest na
        poziomie studenta arch. 2- 3 roku, z oceną dostateczny ( jeżeli ładna
        perspektywka to +3). Kryteria jakie obowiazuja w świecie poza uczelnianym to
        przede wszystkim czynnik ekonomiczny. W tym wypadku władze mista Krakowa nie
        dorosły do przeprowadzenia takiej iwestycji. Kilkanaście lat blokowania i braku
        wspóleggo stanowiska, doprowadziło do szybkiej i bylejakiej realizacji,
        uwzględniającej jedynie komercyjny aspekt inwestycji. Jeżeli miasto (mieszkańcy
        i decydenci) chcą mieć Architekturę, a nie tylko budownictwo to musza zmienić
        zasady postępowania, czyli najpierw zaakceptowany projekt, potem szukanie
        inwestora zainteresowanego realizacją. Tylko jak w tym mieście uzgodnić dobry
        projekt? niezależny od partykularnych interesów?
      • Gość: imd dawaj Yoda! IP: *.devs.futuro.pl 19.06.07, 22:28
        Dawaj, chętnie poczytamy opinie znawcy: wreszcie! Poogladane albumy, rozpoznana
        teoria estetyki, historia architektury, oblatane nowoczesne trendy: dawaj
        uzasadnienie, bo jak dotąd to jedziesz krytyke...forumowiczów.
    • Gość: Jakub Kornecki Sprostowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 17:13
      Szanowni Państwo,
      W związku z moją wypowiedzią opublikowaną wczoraj w artykule Dawida
      Hajoka "Archiszopa: galeria pod lupą" pragnę wyjaśnić, że mój głos w dyskusji
      na temat inwestycji nominowanych do nagrody Archi-Szopy nie był stanowiskiem
      firmy GD&K Group, której jestem pracownikiem, ale prywatną opinią, którą
      pozwoliłem sobie wyrazić jako mieszkaniec Krakowa, a jednocześnie architekt.
      Moje emocjonalne podejście do kwestii urbanistycznych i prywatne osądy nie
      powinny być jednak w żaden sposób łączone z reprezentowaną przeze mnie firmą.
      Z poważaniem Jakub Kornecki
    • Gość: Karol Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: *.chello.pl 20.06.07, 00:55
      Plac Nowaka-Jeziorańskiego nie jest zły. Trzeba tylko odmalować brudne budynki
      dworca i poczty, i podświetlić je w nocy, no i przenieść tu z Rynku rzeźbę
      Mitoraja, a będzie całkiem ładnie. Od strony wizualnej do galerii nie mam
      większych zastrzeżeń; nic wyjątkowego, ale też nie jest szczególnie szkaradna.
      Drażnią mnie tylko drobne szczegóły: śliskie posadzki; szwankująca klimatyzacja
      w biurach na drugim i trzecim piętrze, powolne; czasem zacinające się windy itp.
      Natomiast pilniejszą sprawą jest uporządkowanie drugiej strony Pawiej i
      wyburzenie tych ohydnych ruder na przeciwko galerii.
    • Gość: Wolbromiak Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: 195.116.19.* 20.06.07, 08:42
      Co Wy macie do Galerii? Coś nowoczesnego w naszym mieście. Mnie się podoba cały ten plac ten hotel i GK. Byłem zdumiony tą nominacją. GW zbyt ostro ją krytykuje. Ja uwielbiam GK prosto, nowocześnie.
      • Gość: jj Te wolbromiak moze podziewiaj stodole co :P IP: *.betanet.pl 20.06.07, 18:53
    • Gość: Gust Galeria Krakowska jest w porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 17:48
      Mnie się podoba. Ale ja się na pewno nie znam, bo bardzo podobałyby mi się
      równiez drapacze chmur w Krakowie. Dobrze że mam gust,z którym się nie
      dyskutuje. Pozdrawiam wszystkich krytykujących wszystko w Krakowie.
    • Gość: s Archi-Szopa: Galeria Krakowska pod lupą IP: 213.180.137.* 08.11.07, 10:46
      Wysiadając z pociągu na pierwszym peronie lub wychodząc z tuneli otwiera nam się
      zapierający w piersi widok na ŚMIETNIKI Galerii.

A jej frontowa fasada wystylizowana na rusztowanie ma przyzwyczaić turystów do
      tego że większość zabytków Krakowa jest obstawiona rusztowaniami.
    • Gość: jajek10 galeria krakowska the best IP: 82.160.40.* 27.01.08, 16:36
      Jako podrózujący przez Kraków i oczekujący na pociąg w centrum miasta jest teraz
      co robic... Naprawde zrobila na mnie ogromne wrazenie! Teraz przynajmniej cos
      sie dzieje... Z jednej strony KRAKOW zabytkowe miasto, a z drugiej rewelacyjne
      marki i niesamowita jakosc... Z zewnatrz budynek dosc taki nieksztaltny za to w
      srodku rewelka... Naprawde polecam...
      • helenka17 Strasznie skomplikowana intryga, strasznie 28.01.08, 09:27

Wszyscy Ci uwierzyli. A ten wątek z ostatnim wpisem sprzed trzech miesięcy, to masz w zakładkach, czy wozisz link na pen-drive??

H.

Gość portalu: jajek10 napisał(a):

> Jako podrózujący przez Kraków i oczekujący na pociąg w centrum miasta jest tera
        > z
        > co robic... Naprawde zrobila na mnie ogromne wrazenie! Teraz przynajmniej cos
        > sie dzieje... Z jednej strony KRAKOW zabytkowe miasto, a z drugiej rewelacyjne
        > marki i niesamowita jakosc... Z zewnatrz budynek dosc taki nieksztaltny za to w
        > srodku rewelka... Naprawde polecam...
        • Gość: KRON Re: Strasznie skomplikowana intryga, strasznie IP: *.gemini.net.pl 28.01.08, 16:02
          Mieszkam w Krakowie od urodzenie, znam to miasto doskonale. Powiem
          wam jedno, okolice GK to najzywsza czesc miasta. Ilez mozna chodzic
          i zachwycac sie sukiennicami i kosciolem mariackim? to dobre dla
          turystow. NIE ROBCIE Z KRAKOWA, MIASTA TYLKO DLA TURYSTOW,
          KRAKOWIANIE TEZ CHCA TU CIESZYC SIE NOWYMI SKLEPAMI, NOWA
          ARCHITEKTURA.
          Pewnie ci co tak nienawidza GK chodz i podniecaja sie zabytkami. Bo
          oni sami sa jak zabytki. Niech trzymaja sie z dala od GK, jedynej
          krakowskiej czesci miasta o nowoczesnym duchu.
          PAMIETAJCIE ZE RYNEK KRAKOWSKI TO NAJWIEKSZY MARKET I TO CO DLA
          NIEKTORYCH JEST SZOKIEM...UWAGA...W SAMYM CENTRUM MIASTA.
          • Gość: KRON Re: Strasznie skomplikowana intryga, strasznie IP: *.gemini.net.pl 28.01.08, 16:20
            PRZYSZEDL CZAS ZEBY KRAKOW ODZYL! DOSC MAMY MARUDZENIA !
            MYSLICIE ZE KIEDY KRAKOW PRZEZYWAL OKRES SWIETNOSCI TO LICZYLY SIE
            TYLKO ZABYTKI I STAROCIE? OTOZ NIE!
            Potrzebne nam nowoczesne rzady, dynamika, igrzyska i to co najnowsze.
            Pamietajcie ze Ateny to super miasto stalo sie wioska na dlugie
            wieki dopoki nie znalazl sie ktos kto na nowo ich nie wskrzesil. Z
            Krakowem jest podobnie. Przeciez gdyby dawniej myslano takimi
            kategoriami to w Krakowie nawet do gotyku by nigdy niedoszli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka