Dodaj do ulubionych

Szyny na Pl. Wolnica

11.06.03, 20:52
Pewnie już nie pamiętacie, ale kiedyś pisałem, że na Pl. Wolnica (na
przedłużeniu Bocheńskiej) wystają spod asfaltu szyny wąskiego toru
tramwajowego. Otóż niedawno przyjrzałem im się uważniej, i stwierdziłem, że
jest to tor normalny! Dokąd prowadził, i jakli był dawniej układ torów na
placu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Yasioo Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 11.06.03, 22:06
      Dawno, dawno temu i takie tam :) jeździł sobie tramwaj przez Plac Wolnica ulicą
      Mostową do Mostu Podgórskiego i z tego co pamiętam była to linia wąskotorowa, a
      na pewno pierwsza linia tramwajowa w Krakowie - mam ją na mapie z 1883 roku. W
      trochę blizszych nam czasach na Placu Wolnica kończyła linia 18, która po
      lewoskręcie z Krakowskiej robiła cofankę podobną do tej przy pętli w
      Rakowicach. Niestety nie wiem jaki był jej układ na placu.
      • kuba203 Re: Szyny na Pl. Wolnica 11.06.03, 22:12
        Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> Dawno, dawno temu i takie tam :) jeździł sobie tramwaj przez Plac Wolnica
        ulicą
        >
        > Mostową do Mostu Podgórskiego i z tego co pamiętam była to linia
        wąskotorowa, a
        >
        > na pewno pierwsza linia tramwajowa w Krakowie - mam ją na mapie z 1883 roku.

A to akurat wiem, i byłem zaskoczony, że ten tor nie jest wąski :))

> W
        > trochę blizszych nam czasach na Placu Wolnica kończyła linia 18, która po
        > lewoskręcie z Krakowskiej robiła cofankę podobną do tej przy pętli w
        > Rakowicach. Niestety nie wiem jaki był jej układ na placu.

Znaczy jaką cofankę? Trójkąt był?
        • Gość: Misiek K Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: *.chello.pl 11.06.03, 22:34
          > Znaczy jaką cofankę? Trójkąt był?

Tam bylo cos w stylu trojkata, dokladnego ukladu nie pamietam, bo maly bylem
          ale tam byl normalny tor (1435mm) i istotnie konczyla tam linia 18 (z tymze to
          grubo przed moimi czasami) pozniej ten tor lezal po prostu w asfalcie i kilka
          lat temu go zalano.
          Nie wiem czy ktos pamieta odcinek Zmiennikow w ktorym wioza Englerta na
          przedstawienie do krakowa - jest tam scena jak utkneli w korku bo pali sie
          tramwaj - ta "szostka" stoi wlasnie na tym torze na pl. wolnicy.
          • Gość: ADAŚ Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 22:48
            Gość portalu: Misiek K napisał(a):

> Nie wiem czy ktos pamieta odcinek Zmiennikow w ktorym wioza Englerta na
            > przedstawienie do krakowa - jest tam scena jak utkneli w korku bo pali sie
            > tramwaj - ta "szostka" stoi wlasnie na tym torze na pl. wolnicy.

Hehe, pamiętam jak dziś.
            • Gość: pudel25 Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: *.whitemouse.com.pl / 192.168.1.* 12.06.03, 00:06
              Ja tez pamiętam tą scenę, oglądałem ja z 10 razy i nie udało mi się nigdy
              odczytać nr bocznego, może ktoś wie co to było.
          • Gość: PR110 Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: *.crowley.pl 12.06.03, 00:29
            Gość portalu: Misiek K napisał(a):

> > Znaczy jaką cofankę? Trójkąt był?
            >
            > Tam bylo cos w stylu trojkata, dokladnego ukladu nie pamietam, bo maly bylem
            > ale tam byl normalny tor (1435mm) i istotnie konczyla tam linia 18 (z tymze
            to
            > grubo przed moimi czasami) pozniej ten tor lezal po prostu w asfalcie i
            kilka
            > lat temu go zalano.
            > Nie wiem czy ktos pamieta odcinek Zmiennikow w ktorym wioza Englerta na
            > przedstawienie do krakowa - jest tam scena jak utkneli w korku bo pali sie
            > tramwaj - ta "szostka" stoi wlasnie na tym torze na pl. wolnicy.

Kultowy film i kultowa scena!!
            • Gość: ADAŚ Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 07:09
              Gość portalu: PR110 napisał(a):

> Kultowy film i kultowa scena!!

Ja tam wolę "Alternatywy 4" z cieciem i Miećką w rolach głownych -
              "roooozumiemiemy się" ???
              I czytać Sofronowa - hihihi.
    • Gość: JMA Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: *.malopolska.mw.gov.pl 12.06.03, 11:04
      Sprawa z torami na Pl.Wolnica jest w miarę prosta.
      Tramwaj,najpierw konny kursował przez Pl.Wolnica na ul.Mostową do mostu
      Podgórskiego od 1882 roku.Na wysokości Mostowej tor odgałęział się i prowadził
      Bocheńską i Gazową do zajezdni /najpierw tramwaju konnego a od 1901 tramwaju
      elektrycznego - hala D/.
      W 1936 po wybudowaniu Mostu Piłsudskiego przedłużono tor stokilkadziesiąt
      metrów w ulicę Podgórską bliżej nowego mostu - most Podgórski rozebrano.
      W jesieni 1944 roku skrócono trasę jedynki do Pl.Wolnica i po wyzwoleniu w
      1945 po wznowieniu komunikacji tramwajowej 1 kursowała już tylko do Pl.Wolnica.
      Po powojennej odbudowie IV mostu/który wtedy nazwano mostem Kościuszki/
      uruchomiono na ulicach Stradom i Krakowskiej torowisko
      normalnotorowe/przedłużenie przedwojennego torowiska na
      ul.Św.Gertrudy,nieużywanego w latach 1939 -1946/, dobudowując do
      dotychczasowego torowiska 900 mm trzecią szynę.
      Kursowały tamtędy tramwaje normalnotorowe /7 i 8/ oraz do 1953 roku wąskotorowa
      1.Po likwidacji ostatniej linii wąskotorowej w mieście i przekazaniu sprawnego
      taboru do Bydgoszczy i Elbląga /?/ postanowiono przebudować zajezdnię I /tzw
      Starą/ na zajezdnię normalnotorową.
      Prace trwały do 1956 roku,wtedy też podniesiono dach zajezdni /ślady na belkach
      widoczne do dzisiaj/.
      Wówczas przebudowano układ torowy na Pl.Wolnica,ul. Bocheńskiej,Gazowej i
      Wawrzyńca.Na Krakowskiej od strony centrum miasta i mostu Kościuszki były
      zjazdy na jeden tor /chyba z żeberkiem/, który następnie prowadził
      Bocheńską ,Gazową do zajezdni i dalej łukiem w Wawrzyńca,gdzie łączył się z
      dotychczasowym torowiskiem prowadzącym do zajezdni II i III.Zajezdnia IV to
      była zajezdnia Bonarka w Podgórzu /tak się nazywała i takie były napisy na
      burtach tramwajów - Zajezdnia IV Bonarka/.
      Na Pl.Wolnica kursowała wtedy 18 i tam zawracała manewrując na trójkącie - wóz
      nadjeżdżający od strony miasta wjeżdżał na Pl.Wolnica i następnie wycofywał w
      ul.Krakowską gdzie był przystanek początkowy.Tylko takie manewry umożliwiał
      układ rozjazdów - pomimo ,że wozy były dwukierunkowe i dwustronne /najczęściej
      norymbergi SN3/ po tym manewrze czoło pociągu pozostawało nie zmienione.
      Łącznica z Pl.Wolnica przez Gazową i Wawrzyńca umożliwiała zjazdy z obu stron
      do zajezdni i manewrowanie pomiędzy poszczególnymi zajezdniami.
      Tory w niektórych miejscach /plac Wolnica ,ul.Gazowa,łuk z Gazowj na Wawrzyńca/
      są jeszcze pod asfaltem.
      Zajezdnię II i III /pierwsze zajezdnie normalnotorowe z lat 1912 i 1913/
      tramwaje opuściły ok.1962 roku i ostanią funkcjonującą zajezdnią w kompleksie
      na Wawrzyńca była najstarsza zajezdnia tramwaju elektrycznego tj. Zajezdnia I
      Stara.
      Taki napis na burcie przy wejściu miały też stacjonujące tam tramwaje.
      W 1965 roku po wybudowaniu zajezdni w Nowej Hucie wyprowadzono tramwaje z
      zajezdni I /hala D/.To był koniec tramwajów na Wawrzyńca/właściwie Gazowej/.
      Najstarsza zajezdnia była więc najdłużej funkcjonującą.
      Potem/kłopoty z manewrowaniem /przeniesiono końcówkę 18 na Dajwór/ i z czasem
      torowiska na sąsiednich ulicach zdemontowano/Wawrzyńca/ lub zalano asfaltem - a
      szkoda - dzisiaj byłyby jak znalazł i służyłyby zespołowi zajezdni zabytkowych.
      Może kiedyś doczekamy się ich odbudowy - oby jak najprędzej.
      • kuba203 Re: Szyny na Pl. Wolnica 12.06.03, 14:34
        Dzięki za info :))
      • Gość: Yasioo Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 12.06.03, 19:25
        Wow, pozazdrościć wiedzy :)
      • Gość: mouset Re: Szyny na Pl. Wolnica IP: 62.233.183.* 14.06.03, 16:10
        Wszystko pięknie, ale jakieś Tow. Miłośników Kazimierza postawiło sobie za cel
        likwidację linii na Krakowskiej, bo pękają mury
        • kuba203 Re: Szyny na Pl. Wolnica 15.06.03, 17:50
          Gość portalu: mouset napisał(a):

> Wszystko pięknie, ale jakieś Tow. Miłośników Kazimierza postawiło sobie za
          cel
          > likwidację linii na Krakowskiej, bo pękają mury

Bzdura, nie mają szans tego zrealizować :DD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka