Dodaj do ulubionych

Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:31
" Niektóre budynki muszą na co dzień oglądać nie tylko przedstawiciele
"profesjonalnej publicystyki architektonicznej", ale też zwykli ludzie."
To jest właśnie główny problem architektów. Nie są w stanie zrozumieć, że nie
są narodem wybranym i to, że coś im, we własnym gronie się podoba, nie oznacza
automatycznie, że jest obiektywnie dobre i ładne.
Obserwuj wątek
    • Gość: crac.87 Mamy archi - szopę ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:38
      szkoła koło klasztoru norbertanek - oto tegoroczna archi - szopa. ten budynek
      nie jest brzydki. nawet nie jest duży. to nie hipermarket a szkoła. mimo
      wszystko to najgorsza realizacja tego roku. ten budynek jest po prostu
      niemiejski. wygląda fatalnie w starym mieście (bo mówimy o salwatorze...).
      pasowałby kilka kilometrów dalej za miastem, ale nie koło osiemsetletniego
      klasztoru, stuletnich willi i luksusowych apartamentowców.
    • Gość: Borewicz hah ta szkola jest przy mojej IP: *.autocom.pl 22.06.07, 22:22
      chalpie pamietam jka ja budowali
    • Gość: WG Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.ghnet.pl 22.06.07, 22:34
      szczerze mówiąc jak sobie pomyslę jak mogłaby w warunkach polskich wyglądać
      bardziej urozmaicona architektonicznie szkoła, to juz wolę ten niezbyt wyszukany
      modernizm. lepsze to niż jakiś powalający kicz.
    • Gość: mmb może drzewa jakieś posadzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:00
      i zasłonią ten szarawy kontener a pozostałe ściany nie będą tak razić w oczy,
      można już było zastosować inne barwy, jakieś piaskowe beże...bliższe otaczającym
      domom. Ma rację jeden z przedmówców, to bardzo dobry projekt do małej
      miejscowości dodam, że o płaskim ukształtowaniu terenu. Ten budynek nie wpisuje
      się w krajobraz łagodnie lecz zdominował go. Widziany z wałów wygląda źle, nie
      obrażając architektów jest kontenerowo-barakowy.
    • Gość: WG Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.ghnet.pl 22.06.07, 23:02
      "Chodzi tu przede wszystkim o trzy nowe budynki mieszkalno-usługowe przy ul.
      Emaus, które zostały dobudowane do istniejącej w tym miejscu przedwojennej
      kamienicy. W konsekwencji powstał tam architektoniczny potworek, który przecina
      oś widokową w jednej z piękniejszych części Krakowa."

zapomniał Pan dodać, że ta piękna część Krakowa, to przedmieścia bardzo ubogiego
      XIX w. miasteczka. napisać, że to Sieradz, to uwłaczać temu miastu. sama
      inwestycję uważam za niezwykle udaną, również dlatego, że szpetna i zbyt wysoka
      przedwojenna kamienica będzie obniżona o wysokość poddasza.

tak generalnie, przy takim podejściu, jesteście Państwo skazani w najbliższych
      dziesięcioleciach na potępieńcze wręcz cierpienia...

• lifpi Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. 22.06.07, 23:06
      kojarzy mi się z magazynami w centrach logistycznych w peryferyjnych
      dzielnicach Paryża...
    • Gość: AIA Re: Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norb IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.06.07, 23:33
      Bosze !!!!!!!! widzis i nie grzmisz, gust nalezy ksztaltowac od najmlodszych
      lat, powiem ci tylko tyle ze jesli cie stac na wlasny dom to buduj go jak tylko
      pragniesz {kolumny gzymsy wykusze itd itp...} ale od budynkow publicznych
      trzymaj sie z daleka, oczywiscie kazdy ma prawo do wlasnego zdania ale
      przestrzen publiczna musi zostac projektowana przez specjalistow.
      Czy idac do lekarza tez poddajesz pod watpliwosc jego dizagnozei proponujesz
      sok z lipy jako alternatyw leczenia ?
      • Gość: prostaczek Re: Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 08:15
        Właśnie dajesz popis tego, o czym mowa. Jeżeli komuś nie podoba się
        "fantastyczny przykład nowoczesnej architektury" i uważa go za paskudny bunkier
        z betonu, to znaczy, że się nie zna, ma nieukształtowany gust przez
        specjalistów, a sam wybuduje dom a la cygański zameczek. Jesteś niebywale
        zarozumiały/a. Naprawdę można wybudować nowoczesny budynek, który znajdzie
        uznanie przynajmniej w dużej części "nieukształtowanej publiki" i samych
        architektów - a o to chyba chodzi.
        Trochę pokory studnecie/tko architektury! (co wnioskuję po języku)
    • Gość: loegler Barycz do Baryczy ! Beztalencie i kabotyn ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:37
      .
      • Gość: :) Re: Barycz do Baryczy ! Beztalencie i kabotyn ! IP: *.icpnet.pl 22.06.07, 23:43
        Czy mógłbyś zatem zaprezentować jakieś bardziej wartościowe projekty swojego
        autorstwa, znawco architektury?:)
      • Gość: buba Spieprzaj dziadu!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:13
    • Gość: Fred to bardzo udany projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 00:22
      bardzo mi się podoba ten budynek. Widzę go codziennie, więc miałem dużo czasu,
      żeby wyrobić sobie zdanie. Oczywiście Gazeta wolałaby zapewne, żeby jakiś
      pazerny deweloper postawił tam kolejny wielopoziomowy klocek posiadający o 2-3
      kondygnacje więcej niż zezwala wuzetka (oczywiście dwie najwyższe udające jakieś
      szklane UFO na dachu) i dał zarobić na reklamach. Bogu dzięki, że ktoś odważnie
      zdecydował się postawić tam taki niski i wbrew pozorom naprawdę pasujący do
      otoczenia obiekt. Co do mieszkalno-usługowego kompleksu po drugiej stronie ulicy
      to mimo swojej wysokości akurat nie jest taki najgorszy. Ten deweloper stawiał
      już gorsze klocki (ups. wybaczcie dobór słów ;) ) w okolicy. Z tego co
      słyszałem, w ramach zaciskania pasa zatrudnia projektantów projektujących zwykle
      kurniki i obory...
      • Gość: Michał Bardzo udany projekt! IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 10:24
        Brawo Barycz i Saramowicz! To są goście, którzy nie tylko robią najlepszą
        architekturę w mieście, ale mają też jaja. Potrafili obnażyć istotę tzw.
        archiszopy - nieudolnej akcji w celu zepchnięcia Krakowa w zastój
        cywilizacyjny. Czapki z głów. Gratulacje!
        • Gość: laskowski Brawo Barycz Saramowicz!!! IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 10:52
          Zgadzam się z autorami artykułu w GW. Barycz i Saramowicz projektują na
          poziomie Francisa Lloyda Wrighta. Tak trzymać Panowie! To już jest ekstraklasa
          światowa!
        • Gość: jbk Re: Bardzo udany projekt! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 13:02
          Popieram.
          Mieszkam w Krakowie od kilku lat i ciągle ze zdumieniem patrzę na akcje typu
          archiszopa. W innych miastach są konkursy na najlepszą realizację, tu na
          najgorszą. Żałosne kłótnie, że gdzieś jest o kondygnację za dużo...
          Spójrzcie na te obszczane, odrapane, obwieszone ogłoszeniami kamienice. Na
          wiadra stojące na chodnikach, żeby auta nie parkowały. Czemu najgłośniej mówi
          się o pojedynczych wypadkach zamiast o ogólnym problemie. Dalej, co robi Urząd
          Miasta, żeby pomóc inwestorom we wpasowaniu się w otoczenie. Jeśli miasto nie ma
          pozytywnej wizji otoczenia, to nie dziwmy się, że potem dochodzi do sporów.
          Wiem, kiepskie realizacje należy tępić, ale mam wrażenie, że większość z
          popierających te akcje, wolałaby widzieć przez następnych 50 lat syf przed
          dworcem niż obecny budynek galerii.
          I takie pytanie dla krytyków. Podajcie przykłady dużych, nowoczesnych
          realizacji, które nie kolidują z miejscową architekturą. Nie da się budować w
          stylu w jakim się to robiło 150 lat temu.
    • listekklonu Gorsza od perelowskiej "tysiąclatki". 23.06.07, 07:09
      Nie chciałabym, żeby moje dziecko chodziło do tak wyglądającej szkoły - bunkra.
      • Gość: cato Kolega majaczy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 09:53
        A ty widziałeś tysiąclatki? Bo jakoś nie moge uwierzyć że ktoś przy zdrowych zmysłach może dokonać takiego porównania. To tak jakby powiedzieć że niektóre batoniki to są teraz gorsze od wyrobów czekolado-podobnych. No weź się kolego puknij w czoło. Ja rozumiem że ten budynek się komuś nie podoba ale zachowajmy rozsądek, chyba że w tym wszystkim nie chodzi o rozsądek, bo taki scenariusz też jest możliwy. A na koniec powtórze po raz kolejny: tez plebiscyt jest bez sensu. Zakończyć archiszope!!!
        • Gość: zbora Znam tę szkołę IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 10:26
          Znam tą szkołę. Zawsze słynęła ze znakomitego poziomu nauczania, a teraz ma
          jeszcze genialną siedzibę, jakiej nie ma nikt w Polsce. Teraz gdy będę chciał
          zapisać tam Moją Olę, to chyba najbliższe wolne miejsca będą mieli za 10 lat...
          :(-
          • Gość: aj I brawa dla Inwestora! IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 10:55
            A ja mam najwyższe uznanie dla Inwestora - zbudował przepiękną szkołę dla
            dzieci. Budujący przykład prospołecznej postawy. Brawo ASCO SA. Gdyby tak
            działały wszystkie nasze wielkie firmy - nad Wisłą byłby raj!
            • listekklonu Re: I brawa dla Inwestora! 23.06.07, 11:12
              Brzmiało by bardziej wiarygodnie, gdybyś pisał z różnych numerów IP. Albo z tego
              samego z jednym nickiem :) Rozmawianie z samym sobą może być niezdrowe. Szkoda,
              ze inwestor musi w ten sposób bronic "dobrego" imienia.
            • Gość: dede Re: I brawa dla Inwestora! IP: *.ists.pl 23.06.07, 23:44
              Gość portalu: aj napisał(a):

> A ja mam najwyższe uznanie dla Inwestora - zbudował przepiękną szkołę dla
              > dzieci. Budujący przykład prospołecznej postawy. Brawo ASCO SA. Gdyby tak
              > działały wszystkie nasze wielkie firmy - nad Wisłą byłby raj!

Raj w barakach-istny eden. jezeli takie szkaradztwo to raj to nie wyobarzam
              sobie jak wyglada piekło
          • Gość: Kazek Re: Znam tę szkołę IP: *.autocom.pl 23.06.07, 12:45
            Ja też ją znam. byłem ostatnio na pierwszej komunii dzieci z tej szkoły.
            Drugoklasiści dukali wyuczony tekst. Pogratulować poziomu nauczania.

A budynek jest paskudny: szary, kanciasty, gryzący w oczy w porównaniu z
            otoczeniem.
      • Gość: mamaucznia nie martw się, i tak do 2010 nie ma miejsc... IP: *.pergole.net 23.06.07, 11:24
        wiec Ci to nie grozi
        pozdrawiam
    • Gość: michal Re: Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norb IP: *.netcontrol.pl 23.06.07, 07:47
      Czy bycie mieszkancem tego miasta oznacza ze nie mozna cieszyc oka niczy mco
      jest nowoczesne, wspolczesne?
      Moze mieszkancy maja chodzic ubrani w XIXw stroje i jezdzic dorozkami?
      Chyba nie lapie.
      Zapraszam do wizyty w Wiedniu do ktorego tak chetnie sie odwoluja Krakowianie.
      Tam jakos gigakorkow nie zauwazylem, nowe stoi obok starego a hunterwasserhaus
      jakos stoi i nikt go nie obrzuca kalumniami jak to sie dzieje u nas z probami
      innosci w "krolewskim miescie"
      Coraz czesciej mysle o mieszkancach tego miasta ze sa zasciankiem europy ize
      przydalo by si jeszcze wiecej emigrantow zeby przewietrzyc myslenie o mieszcie
      urbanizacji etc...
      Archiszopami powinny zostawac takie gnioty jak ten przy dworcu za ktory ktos
      powinien isc do pierdla.
      michal
      • listekklonu Re: Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norb 23.06.07, 08:05
        Zgadzam się z Twoim postem, ale powiedz z ręką na sercu, czy podoba Ci się ta
        szkoła? Nie mam nic przeciwko nowoczesnej architekturze, ale to coś jest zupełną
        porażką. Problem Krakowa polega na tym, że kiedy już ktoś się ktoś decyduje na
        budowanie "nowoczesne", to jedynie w celu obniżenia kosztów, bez dbałości o
        walory estetyczne. A nowoczesność wcale nie musi oznaczać brzydoty.
    • Gość: Stefan Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 08:03
      Trzeba jeszcze dodać, że ta wspaniała budowla została wzniesiona z pustaków,
      bynajmniej nie ceramicznych.
      • Gość: Marcin Jakie są kompetencje tej pani od archiszopy? IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 10:35
        Pani Bogdanowska to typowy półinteligent z awansu społecznego, z silnym
        kompleksem słomy w butach. Oraz kompleksem niższości. Nie wie o czym pisze.
        Znajomość problemów nowoczesnego projektowania architektonicznego - zerowa. Z
        kulturą osobistą i ogładą towarzyską - na bakier. Z kortów Wimbledonu - to by
        ją wyprosili.
        • Gość: Jagna Re: Jakie są kompetencje tej pani od archiszopy? IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 10:42
          Czy ta Pani Bogdanowska to jest teściowa tego pana Janusza Bogdanowskiego, z
          którego wszyscy się na Polibudzie śmiali, bo nic w życiu nie zaprojektował,
          tylko murki na środku Szewskiej, na które pieski siusiają.
          • Gość: Jot Kompetencje panny Bogdankowskiej są zerowe. IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 11:22
            Od pana Bogdankowskiego głupszy był jeszcze jego kolega pan Bem, którego
            jedynym osiągnięciem życia są murki nad wałami Rudawy z kulkami - objaw
            kompletnego braku talentu i jakiejkolwiek wiedzy technicznej. Ja gdybym jak ten
            koleżka miał 70 lat, był niby-architektem z jedyną rzeczą na koncie: murkiem
            wysokości 40 cm - to bym się powiesił. Jak Boga kocham!
            • Gość: uczen Profesora B. Re: Kompetencje panny Bogdankowskiej są zerowe. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:46
              "Jagna" i "Jot" pisza o ludziach, ktorych prac i postaw najwyraźniej nie znają.
              To żałosne, że w polskiej obyczajowości ciągle istnieje tak silna, sadystyczna
              potrzeba "gnojenia" kogo tylko się da.
            • Gość: uczeń Profesora B Re: Kompetencje panny Bogdankowskiej są zerowe. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:57
              Gość portalu: Jot napisał(a):

> Od pana Bogdankowskiego głupszy był jeszcze jego kolega pan Bem, którego
              jedynym osiągnięciem życia są murki nad wałami Rudawy z kulkami - objaw
              kompletnego braku talentu i jakiejkolwiek wiedzy technicznej. Ja gdybym jak ten
              koleżka miał 70 lat, był niby-architektem z jedyną rzeczą na koncie: murkiem
              wysokości 40 cm - to bym się powiesił. Jak Boga kocham!<

Nie przypuszczam aby "jot" uświadomił sobie kiedykolwiek, że nie musi się
              wieszać z powodów, których z pewnością nie jest w stanie właściwie ocenić bo ich
              nie pojmuje.
              Wystarczy, jeśli ze swoją wulgarnością nie bedzie obnosił się po forum publicznym
          • Gość: WG Re: Jakie są kompetencje tej pani od archiszopy? IP: *.ghnet.pl 23.06.07, 11:27
            chopie nie kompromituj siebie i -zapewne - biura produkując te wszystkie posty.
            myslisz, że nikt nie widzi, że IP wszedzie ten sam i że pisze to jedna osoba? z
            inteligencja na bakier...

a szkoła w miarę mi sie podoba...
          • Gość: Stasiu Re: Jakie są kompetencje tej pani od archiszopy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:32
            Nie teściowa, ale babcia
          • Gość: vizga Re: Jakie są kompetencje tej pani od archiszopy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:56
            W jakieś mierze bezsensem jest odpowiadanie na tak durne posty... Jednak nie
            mogę sie powstrzymać. Jeśli nic nie wiesz na temat działalności Profesora
            Bogdanowskiego to lepiej daruj sobie infantylne komentarze. Jeśli, natomiast,
            wiesz co nieco to: Uwierz mi, podobno z kompleksami można sobie poradzić. Tobie
            nie będzie, zapewne, łatwo ale są szanse, że jednak sie uda. Spróbuj - ułatwi Ci
            to życie, gwarantuję. Przestaniesz się miotać i strzykać jadem nienawiści.
            Zobaczysz co to życie bez frustracji. Jednym słowem - będzie Ci łatwiej. Nawet
            jeśli jesteś "półinteligentem z awansu społecznego" to daj sobie szansę.

Pozdrawiam
    • Gość: kubeq Re: Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norb IP: *.autocom.pl 23.06.07, 10:55
      ten budynek jest tak obrzydliwy, tak potwornie nie pasujący do okolicy, że
      Sheraton i Galeria Krakowska to przy nim arcydzieła architektury... potwór, to
      zwyczajna zbrodnia na Salwatorze
      • Gość: sd Do widzenia. IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 11:03
        W tym roku w finale tzw. archiszopy znalazły się 4 najlepsze inwestycje
        Krakowa. Zespół Szkół Społecznych - najładniejszy nowy budynek. Nadbudowa na
        Karmelickiej Deńki - najlepsza przebudowa w mieście. Zaułeczek Czartoryskich -
        mała robótka, ale sukces miasta, że zrewaloryzowało ten placyk. Galeria
        Krakowska - ogromny postęp cywilizacyjny na najbardziej zdegradowanym wcześniej
        obszarze miasta. Tylko ten hotelik z Radziwiłowskiej odstaje od reszty stawki.
        Panowie z Archiszopy - wam już dziękujemy! Skoro wy atakujecie 4 najlepsze
        inwestycje Krakowa, to jest to żenada. Do widzenia.
    • Gość: Krzysztof K. Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.fema.krakow.pl 23.06.07, 11:20
      Obawiam się, że tegoroczna edycja Archiszopy będzie początkiem końca tej zacnej
      instytucji. W poprzednich latach piętnowano ewidentne knoty: hotele nad Wisłą i
      Wilgą, pomnik Skargi etc. Zgłaszanie budynku szkoły jest kompletnym bezsensem,
      to przecież niezła architektura. Swoją drogą poziom architektury w Krakowie en
      bloc jest żenująco niski i Archiszopa zastępuje w krytyce instytucje typu MKUA
      czy SARP (nie wiem po co w ogóle istnieje, skoro jest Izba Architektów).
      • Gość: Adam i Ala To jest znakomity budynek! IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 11:27
        Ta szkoła to przepiękny budynek, świadczący o wielkiej klasie i kulturze
        artystycznej jego autorów. Zespołowi projektowemu gratulujemy kolejnego
        sukcesu architektonicznego, przed mądrym Inwestorem chylimy czoła dla
        konsekwencji, a Zespołowi Szkół Społecznych - zazdrościmy przepięknej siedziby.
        • tzzz Remiza w Słomnikach 23.06.07, 11:50
          Ty Barycz,
          zajął byś się czymś bardziej twórczym niż siedzenie cały dzień na forum,
          może byś sobie gdzieś wyjechał,
          jakieś miasto byś sobie obejrzał,
          może byś się czegoś nauczył?
          Nie mówię od razu Paryż - to mogłoby cię zabić,
          na początek może być jakieś takie małe sympatyczne zadupie w Austrii.
          Co ty na to?
          Może następnym razem udałoby ci się nawet całkiem przyjemną remizę w Słomnikach
          zaprojektować?

A tak to siedzisz bez sensu cały dzień przez komputerem i wpisujesz się tu pod
          pseudonimami:
          Michał, laskowski, zbora, aj, Marcin, Jagna, Jot, sd, Adam i Ala...
          - a wszystkie pisane z jednego komputera.
        • Gość: AIA Re: To jest znakomity budynek! IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.06.07, 02:57
          omg! stop this fucking spam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: No ten...? To żaden FW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 11:51
        Ten budynek to bardziej gra architektoniczna pomiędzy La Tourette Le
        Corbusiera, a pracami Wiela Aretsa niż coś w stylu Franka Wrighta- ormentatyka
        minimalizmu.
    • papistka Blee 23.06.07, 11:22
      Ten budynek jest ohydny, choć nie jest tak brzydki, jak Sheraton:P
      Dla mnie numer 1 w tegorocznym konkursie.
    • Gość: lajkonik Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.ists.pl 23.06.07, 11:48
      Tutaj zgadzam sie z nominacją, budynek rzeczywiscie jest wstrętny. a stronniczy
      Pan Myślik nie bedzie atakował w/w szkaradztwa , bo nie może zle mówic o swoich
      kumplach.
      Budynek jest tragiczny.
      A co do samej Archi-Szopy to przechodziłem wczoraj ul.Szewską,
      jak spojrzałem na budynek Gazety Wyborczej pomyślałem zgroza !!!!
      Brudna fasada, odpadający gzyms i tynk.
      A w oknach zasłaniające częsc frontu budynku reklamy Euro2012,-Kraków wraca go
      gry
      Euro 2012 rzecz jasna popieram, ale tak okropne reklamy to bezguście psujące
      obraz sasiadującego Rynku.
      Kto na to wydał pozwolenie. To dopiero Mega Szopa.
      A tak swoja drogą to może by zrobic porządek we własnym ogródku?
      i odnowic np. elewacje.
      Prosze o to w imieniu Krakowian, którzy muszą to oglądac o turystach nie
      wspomne...
    • Gość: norbert nikt nie traktuje ArchiSzpę poważne... IP: *.chello.pl 23.06.07, 12:12
      ...szkoda że ten pseudo plebiscyt jest rangi superExpresu i Faktu a nie
      poważnej dyskusji nt współczesnej architektury w naszym mieście.
      Szkoda, bo mógłby wnieść sporo dobrego - a takt wypacza gusta prostym
      czytelnikom tej gazety....
      wg mnie redaktor naczelny powinien posiadać odrobinę samokrytycyzmu i albo
      zmienić zasady ArciSzopy, albo ją zlikwidować. W obecnym kształcie to nie ma
      sensu, bo nikt tego nie traktuje poważnie...
    • Gość: maciek Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.autocom.pl 23.06.07, 12:30
      Znowu,tak jak w przypadku zaułka Czartoryskich zupełnie nietrafna
      nominacja.Posługując się tymi kryteriami Loos ,van der Rohe i Gropius powinni
      dostać pośmiertne archiszopy stulecia!Co to znaczy ,że budynek winnien być
      dostosowany do starych kamienic?Myśląc w ten sposób Parler nie budowałby katedry
      w Pradze ,bo ta kłóciła się z romańskim kościołem św.Jerzego a Berrecci nie
      zbudowałby kaplicy Zygmuntowskiej przy naszej gotyckiej katedrze!
    • Gość: Stefan Frank Lloyd Wright przewraca się w grobie IP: *.autocom.pl 23.06.07, 12:40
      Powoływanie się na F.L. Wrighta i porównywanie się do jego dzieł to przykład
      pychy.

Mieszkam tuż obok, a całe lata mieszkałem obok Robie House w Chicago, jednego z
      przykładowych dzieł Wrighta, naprawdę widać różnice.

Ta szkoła mogłaby być conajwyżej opakowaniem na dzieło Wrighta.
      • Gość: No ten Re: Frank Lloyd Wright przewraca się w grobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 14:37
        Robie House w Chicago jest świetny, ale eklektyczny. Rozważany budynek jest
        bardziej w klimacie La Tourette Le Corbusiera może Wiel Arets. Tu mam rygor
        minimalizmu.
    • Gość: papież Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 17:30
      Szkoła stanęła na miejscu dawnych szklarni Mleki.

Błąd. Szkoła stanęła na miejscu dawnych szczalni lokalnych żuli i wieśmaków z
      Liszek, Piekar itp, itd (powstrzymując ich tym samym od niekontrolowanego
      oddawania moczu gdzie się popadnie)

Takie historyczne sąsiedztwo to wyzwanie zarówno dla projektantów, jak i dla
      inwestorów.

Kpiny!!!!! Jakie historyczne sąsiedztwo!!!? Czy ktoś na świecie słyszał coś o
      wzgórzu Św. Bronisławy w Krakowie?!!!!

"Architektura typu >>cube<< nie pasująca do zabudowy okolicy niszczy pejzaż
      bulwarów, gdzie przeważają .... psie g-ó-wna i szczyny lokalnych alkoholików...
      rzeczywiście, nie pasuje.

- Dominantą, która powinna generować rozwój tego obszaru, jest bez wątpienia
      XIII-wieczny klasztor ss. Norbertanek z kościołem pod wezwaniem św. Augustyna
      oraz zielonym wzgórzem św. Bronisławy w tle - mówi Myślik. Dodaje, że ze
      względu na to, iż jest to bardzo atrakcyjna inwestycyjnie okolica i drogo
      sprzedaje się tam mieszkania, prowadzi się tam działania, które degradują to
      wyjątkowe dla miasta miejsce. - Przecież ludzie, którzy niszczą dzielnicę, nie
      odpowiadają potem za to - dodaje Myślik.

Fakt. Teraz nie ma gdzie się porządnie w-y-s-r-ać.

W konsekwencji powstał tam architektoniczny potworek, który przecina oś
      widokową w jednej z piękniejszych części Krakowa.

Myślik?? A może myślnik... A raczej bezmyślnik?!! Co to za lingwistyczny
      potworek w jednym z najpiękniejszych języków na świecie. Fuj... Ż-y-gać się
      chce!!!

Cóż na to odpowiedzieć? Gratulujemy dobrego samopoczucia. Szkoda tylko, że
      niektóre budynki muszą na co dzień oglądać nie tylko
      przedstawiciele "profesjonalnej publicystyki architektonicznej", ale też zwykli
      ludzie.

Żal d-u-pę ściska, że wy tam nie mieszkacie? Sorry. Za wysokie progi na
      bezmuślnikowe nogi!!!

• Gość: imd paplesz? IP: *.devs.futuro.pl 23.06.07, 17:37
        Cóż za klasa polemiki! Cóż za elegancja! No cóż.. zrozumiała frustracja..
        • Gość: smoook Spieprzaj dziadu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:10
          Spieprzaj dziadu!!!

Jak powiedział kiedyś Goethe: "Kamień rzucony w błoto kręgów nie zakreśli".
          Twórców Archiszopy należy traktować po prostu jak bydło. Siła argumentów nie
          pomoże w konfrontacji z betonem....

Zresztą papież ma zawsze rację....
          • Gość: wawak Re: Spieprzaj dziadu!!!! IP: *.ists.pl 23.06.07, 23:49
            Jak powiedział kiedyś Goethe: "Kamień rzucony w błoto kręgów nie zakreśli".
            > Twórców Archiszopy należy traktować po prostu jak bydło. Siła argumentów nie
            > pomoże w konfrontacji z betonem....
            >
            > Zresztą papież ma zawsze rację....

TYLKO SZKODA ZE WULGARNY pseudo PAPIEZ I SMOOOK TO TA SAMA OSOBA PISZACA Z
            TEGO SAMEGO ADRESU...
    • metronman Re: Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norb 23.06.07, 21:57
      Szkoła na Salwatorze - dla mnie nr 1 krakowskiej architektury 2006/2007.

Odważna - owszem, modernistyczna - tak. Czy to zarzuty? Tylko jeśli zakładamy,
      że wszystko, co budujemy w Krakowie ma klękać i bić pokłony wcześniejszym
      realizacjom i za żadne skarby się nie wybijać. Ja tak nie myślę. W Krakowie
      potrzebujemy dobrej i odważnej architektury, która będzie świadectwem tego, że
      złote czasy miasta nie minęły 500 lat temu.

Szkoła nad Rudawą nawiązuje podłużną formą do rzeki oraz obwałowań, przy których
      stoi. Ten sam aspekt niskiej i długiej formy prowadzi dialog z klasztorem, daje
      mu kontrapunkt. Pokazuje też jak dobrą, elegancką architekturę można robić w
      porównaniu z faktycznie dosyć bezkształtnym budynkiem z przeciwległego brzegu.

Przy zachowaniu wszelkich proporcji szkoła wybija się niczym Muzeum Guggenheimów
      na Manhattanie. W okolicy powstało ostatnio kilka budynków, ale z tego, co
      pamiętam żaden nie odbiega od zwykłej przeciętnej (poza tym przy Kościuszki z
      fragmentem o planie elipsy). Nie każdy powinien, ale żeby nie utonąć w powodzi
      przeciętności trzeba dobrych kontrapunktów. Szkoła taki daje; wielu krytyków nie
      podważa jakości projektów, tylko konkurowanie z szacownym klasztorem i wzgóżem
      św. Bronisławy.

Niech więc inni wezmą przykład i stawiają dobrą architekturę w Krakowie, a po
      jakimś czasie większość z nas, Krakowian zacznie ją doceniać.
      • Gość: Kawitator Re: Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 22:04
        Oatrzecie sfrustrowane archiszopy pracze można też tak
        dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73503,4242934.html
        Ale W Krakówku powiedzieć, że ktoś coś zrobił dobrze i ładnie to dla
        prawdziwego "znawcy architekury z bożej łaski" prawie wyrok śmierci cywilnej
        Na całe szczęście może kilka osób interesuje się tą szopką a nie szopą wiec
        pogadacie sobie jak kilku facetów pod budka z piwem i na tym się skończy
      • Gość: upb Re: Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 22:13
        najwiecej gorących pochwal pod adresem szkoly na Salwatorze wypłynęło z
        IP: *.devs.futuro.pl
        Jakiś klub sympatyków, czy ki diabeł?
        • Gość: upb IP: *.devs.futuro.pl na posterunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 22:15
          najwiecej gorących pochwal pod adresem szkoly na Salwatorze wypłynęło z
          > IP: *.devs.futuro.pl
          > Jakiś klub sympatyków, czy ki diabeł?
          • lili Barycz = devs.futuro.pl 24.06.07, 18:36
            Barycz, wstydz sie, wszyscy wiemy, ze jestes megalomanem, ale dzis przeszedles sam siebie.

ps
            widze, ze po dlugich mekach zalapales, ze widac twoje ip i udalo ci sie zalogowac? niestety twoj
            niezapomniany styl pozostal ten sam.
      • Gość: brzuch architekta Cud grafomania ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 12:03
        metronman napisał:

> Szkoła nad Rudawą nawiązuje podłużną formą do rzeki oraz obwałowań, przy
        > których stoi.

ROTFL! Ale coś słabo nawiązuje, bo Rudawa jest podłużna przez kilkadziesiąt
        kilometrów, a szkoła tylko kilkadziesiąt metrów ;-)

> Ten sam aspekt niskiej i długiej formy prowadzi dialog z klasztorem,

A. Rozmowa z panem, wójtem y plebanem. Na migi sobie dialogują? ;-)

> daje
        > mu kontrapunkt.

Czyli w pape? :-)

> Przy zachowaniu wszelkich proporcji szkoła wybija się niczym Muzeum
        > Guggenheimów na Manhattanie.

LOL. Piękne i wesołe mam przedpołudnie, czytając takie rzeczy :-)

A na poważnie - ja bym głosował za Arcyszopą Galerii Krakowskiej. Ta szkółka
        jest zdaje się śmieszna (nie widziałem, znam z opisów) ale najśmieszniejsze w
        jej przypadku są pisemne podskoki nadętych twórców ;-)
    • Gość: Alicja Nowak Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 23:43
      Aprobuję w całości projekt Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz i
      głosuję "za"
    • Gość: Bart Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.chello.pl 24.06.07, 14:24
      Już niepierwszy raz rzetelna architektura trafiła do Archiszopy.
      To dowód tylko na to ze ludzie odpowiedzialni za ten konkurs niewiele się znają
      na arch...
      Rok temu ktoś 'błyskotliwie' zgłosił Hotel Pod Wawelem biura Lewicki i Łatak
      (świetny budynek)

Myślę ze archi-szopa ośmiesza jedynie organizatorów tego konkursu.
    • Gość: Krakus Archi-Szopa: nie(wy)godne sąsiedztwo ss. norber.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:29
      Ten budynek jest w porządku, najwyraźniej GW z braku tematów urządza sobie
      polowanie na czarownice tam gdzie ich nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka