Dodaj do ulubionych

Co ja widzę: cegła w pionie

IP: *.pk.edu.pl 26.06.07, 23:13
Smutne to, ale niestety prawdziwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomasz Brud i niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 00:52
      Niestety do zniszczeń trzeba dodać jeszcze dwie rzeczy: urwany krzyż z makiety kościoła Wszystkich Świętych oraz ohydne plamy tłuszczu z kebabów przed murkiem na skwerze. Ludzie tam siadają i pałaszują masowo te świństwa. A tak swoją drogą czy właściciel punktu sprzedającego kebaby nie powinien zapłacić za usuwanie tych plam?
      Poza tym jeszcze jedna irytująca rzecz: Pawilon do tej pory nie został skończony! W jego dolnej części na zewnątrz brak jest fragmentów kamiennej elewacji! Kiedy to zostanie naprawione!
    • Gość: czarek jak zwykle IP: *.autocom.pl 27.06.07, 08:42
      ...miało być tak pięknie , a wyszło jak zwykle...

sam kręciłem cegłę ;o)
      • Gość: krakus Re: jak zwykle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 00:08
        Ciekaw jestem jak dlugo budynek magistratu bedzie przykladem wsi
        Potimkinowskiej. Z przodu odmalowany, ladny skwer i nowy, acz juz remontowany
        pawilon, a z tylu, od Poselskiej, tam gdzie budynek prezentuje sie najladniej
        przez malowany fryz pod dachem, panuje brud i balagan. W nocy ciemny zaulek
        obsikiwany przez bywalcow okolicznych pubow (straz miejska pilnuje frontu, rzecz
        jasna). Za dnia ulica na calej dlugosci zawalona samochodami urzednikow
        stojacych na calej szerokosci chodnika, zdewastowany skwer, wylupany tynk po
        remoncie podpor dachowych (wymiana nastapila chyba 10 lat temu, bylo juz dosc
        czasu zeby cos z tym zrobic). W typowo krakowskim stylu zaczeto od remontu na
        wysoki gwizdek bramy wjazdowej z opalaniem, bejcowaniem, etc. Brama jest teraz
        obijana i przysypywana kurzem przez ekipy prowadzace remont wewnatrz budynku.
        Poruta dla miasta pelna.
    • Gość: Gość Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.messer.pl 27.06.07, 08:57
      Niedorzeczny jest ten artykuł. W każdym mieście na świecie taki budynek,
      postawiony w takim miejscu będzie narażony na to, że osoby przechodzące będą go
      dotykać i próbować taką cegłę obrócić. Stałem przy tym budynku przez chwilę i
      widziałem jak turyści z Niemiec i ... Japonii też nie oparli się pokusie i
      dotknęli cegły. Ludzie są tylko ludżmi. Strażnicy, co będą tego budynku
      pilnować muszą biegle znać przynajmniej angielski. Są jeszcze dzieci, którym
      trudno się dziwić, że ich to interesuje. Pan Ingarden jest po prostu
      bezmyślnym, naiwnym i niekompetentnym projektantem, że nie przewidział tak
      oczywistej rzeczy jak ludzka ciekawość. To samo tyczy się makiety. I jeszcze
      jedno - widziałem jak strażnicy przeganiają ludzi, bo usiedli sobie na murku,
      koło makiety przed pawilonem - ŻENADA. Po pierwsze to w tym miejscu powinny być
      ławeczki a po drugie takie zachowanie strażników miejskich przed magistratem
      świadczy o tym, jaką prowincją jest Kraków a władzom tego niby Królewskiego
      miasta po prostu słoma z butów wystaje i smród gnojówki na kilometr się za nimi
      ciągnie.
    • Gość: juras Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 09:11
      Poraża mnie to, że p. Ingarden zaprojektował coś tak delikatnego, co będzie
      dostępne każdemu. Czego niby się spodziewał? Że ciekawość nie będzie
      zaspakajana? A może, że dzieci lub pijani Anglicy nie będą tego dotykać i nie
      chodzi tu o celowy wandalizm.
      Założę się, że i tak będzie się to psuło bez dotykania.
      Ciekawe czy na wizualizacji projektu był namalowany ochroniarz :))
      Paranoja, że wykonuje się takie projekty bezkrytycznie!
      pozdrowienia Juras
      • Gość: obserwator Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:47
        Zadziwiający jest ton wypowiedzi krytykujących próby utrzymania porządku w
        mieście. Winą obarcza się projektantów, decydentów. W Krakowie ( i nie tylko)
        strażnik miejski winien stać na każdym rogu ulicy, skweru, parku i gdzie się
        tylko da by chronić nie tylko budynki, ale także pilonwać by nie kradziono
        krzewów i kwiatów w klombach, niszczono ławek, rzucano śmieci i pety, sprzątano
        psie odchody itd. a przede wszystkim by ludzie mogli czuć się bezpiecznie na
        ulicy. To właśnie straż miejska winna pilnować porządku dlatego, że jest
        finansowana z kieszeni podatników. Im podatnicy głupsi tym więcej winni płacić
        za swój brak kultury (edukacja przez kieszeń) Z wpowiedzi ośmieszjących próby
        zaprowadzenia porządku wynika, że najlepiej by było znieść kodeks drogowy i
        przepisy, zakazać policji kontrolować ruch i karać mandatami, a wtedy hulaj
        dusza !! tylko kto odważy się wyjechać na drogę i ilu zostanie przy życiu?
        Co do architektury to wyobrażam sobie komentaże, gdyby zaprojektowano obiekt o
        ścianie betonowej bez tynku i okien. Po co tynk (i tak zniszczy grafitti), po
        co okna (wybiją), betonu nikt nie będzie dotykał. Dzisiaj nikogo nie dziwią
        ochroniarze w firmach, sklepach, budynkach mieszkalnych. To już prawie norma.
        Najwyższy czas wprowadzić tę zasadę na ulice, oczywiście do czasu aż stopiń
        świadomości społecznej osiągnie poziom adekwatny do jakości przestrzeni jaką
        daje im się w użytkowanie. Ulica też winna "wychowywać", a kto tego nie rozumie
        to do lasu !...nie ! do lasu też nie!!! - trzeba resocjalizować, tylko to
        trochę potrwa.
        • Gość: juras Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 12:47
          piszesz trochę jakby nie na temat. Moja wypowiedź krytykowała jakość projektu i
          jego wykonanie. Nawet sami włodarze miasta nie mówią nic o wandaliźmie, ale o
          ciekawskich ludziach kręcoących cegłami. Nie wynika to wcale z braku kultury,
          ale zwykłej ludzkiej ciekawości. Nigdy i nigdzie nie zdarzyło Ci się dotknąć
          żadnego zabytkowego czy innego budynku?!
          Przecież jest to ELEWACJA budynku więc z natury rzeczy powinna być solidna.
          Temat kultury obywateli to inna sprawa, mówimy o jakości budowli i wyobraźni
          projektanta (albo jej braku).
          pozdrawiam juras
          • Gość: WG Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.ghnet.pl 27.06.07, 13:23
            Juras, ja tych cegieł nawet nie dotknąłem, choć bardzo mi się podobają. nie
            wlazłem również do fontanny Jaremianki, którą na szczęscie trudno zepsuć... ale
            może masz racje, trzeba sie pogodzić z tym, że znacznej części ludzkości bliżej
            do małpiszona niż człowieka. mirjmy nadzieje, że ewolucja dalej postępuje..
          • Gość: obserwator Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 13:31
            Na temat i nie na remat? Odnosiłem się również do wyszystkich wypowiedzi w tym
            temacie, a w nich przeczytać można przyzwolenie na dewastację. Rozumiem
            ciekawość i chęć obcowania z architekturą wręcz "organoleptycznie", chociaż w
            stosunku do tradycyjnych elewacji nikt nie ma takich zamiarów. Jeżeli mamy
            społeczeństwo takie jakie mamy to znaczy, że nie możemy pozwolić sobie na
            rozwiązania oryginalne, czy nowatorskie? Może następne obiekty będą lepiej
            rozwiązane. Użytkujmy obiekt zgodnie z przeznaczeniem, a p. projektant pewnie i
            tak siedzi i myśli co z tym zrobić.. albo i nie myśli.
      • Gość: gosc Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 21:03
        kolejny Porazony!!!
    • Gość: BW Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 13:28
      Niestety miałem wątpliwą przyjemność brania udział w projekcie PAT'u i po prostu
      p. Ingarden jest pełen wielkich acz nieżyciowych wizji..to kolejny przykład tego
      "geniusza"
      • Gość: asasello Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.ghnet.pl 27.06.07, 13:58
        ta...Kadłuczka i Asymetria lepsi. szczególnie dzieł tych ostatnich, to nawet
        ogień z haubic nie ruszy...
    • Gość: krakus Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 15:05
      A do tego, co bylo do przewidzenia, ktos urwal krzyz na makiecie kosciola
      Wszystkich Swietych. Pewnie dla zabawy, bo na zlom to raczej za malo. No bo
      czemu cos mialoby stac w jednym kawalku przez dluzej niz miesiac? U nas wszystko
      co da sie wyrwac zostanie wyrwane. Takie mamy spoleczenstwo.
    • zericha Co ja widzę: cegła w pionie 28.06.07, 23:10
      Z czysto estetycznego punktu widzenia uważam, że Pawilon Wyspiańskiego jest po
      prostu brzydki... patrząc od Placu Wszystkich Świętych jest to nazbyt długa,
      prostokątna forma, z białymi "obwódkami" dookoła witraży - co moim zdaniem
      tłumi efekt (a wydaje mi się, że powinny być one bardziej wyeksponowane).
      Została naruszona harmonia tego miejsca, łagodne przejście między placem a
      ulicą Grodzką zostało optycznie zwężone, tworząc ulicę mniej dostępną (co
      oczywiście nie znaczy, że mniej uczęszczaną, chodzi mi o efekt wizualny). Tak
      prosta bryła nijak nie pasuje do staych kamieniczek. Pomysł z cegłami jest dość
      ciekawy, aczkolwiek jak już pisaliście niepraktyczny, jedyne co mi się podoba
      to kolor.
      Kraków - Miasto Wielkich Artystów... wierzę, że dobrzy achitekci są, ale nie
      wierzę w rozsądek urzędników i ich uczciwość wobec Miasta...
      • Gość: Janek Re: Co ja widzę: cegła w pionie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 00:46
        a po co ja mam lapac za cegle
        przed Euro2012 to raczej "podaj cegle"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka