6azrael6 03.07.07, 15:55 Mam pytanie do mieszkańców czy ktoś badał/mierzył twardość naszej wody? Pytam, gdyż nie wiem na jaką wartość ustawić w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makitheman Re: Twardość wody 03.07.07, 17:27 Ja tam nie wiem, ale kąpałem się raz i nie była twarda, raczej miękka i miła w dotyku... Odpowiedz Link Zgłoś
s.u.r.i.m.i Re: Twardość wody 03.07.07, 19:05 A jak nie wiesz to po co odpowiadasz na posta? Hm? Odpowiedz Link Zgłoś
makitheman Re: Twardość wody 03.07.07, 19:51 po co odpowiadasz na mój post? Czemu nie odpowiadasz na pytanie o twardość wody? Czemu jesteś? Moderator czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberw Re: Twardość wody 09.07.07, 16:50 mamy bardzo twardą wodę, na wskażniku wyszła mi najwyzsza wartośc Odpowiedz Link Zgłoś
szuwar2 Re: Twardość wody 16.07.07, 02:39 Wydaje mi się, że z pomiarem musiało być coś nie tak. Codzienna obserwacja choćby zachowania się mydła przeczy takiemu wynikowi. Poza tym pochodzenie naszej wody (z rzek, głównie z Raby) nie wskazuje raczej na to, żeby miała być jakoś szczególnie twarda. Odpowiedz Link Zgłoś
szuwar2 Re: Twardość wody 16.07.07, 02:35 Mierzyłem twardość i wyszło, że jest niewielka: 4-10 stopni niemieckich (0,7- 1,8 mmol/l). Tak ustawiłem zmywarkę i nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości zmywania (żadnych zacieków, itp.). BTW, czy ktoś wie, gdzie można zdobyć testery twardości wody? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberw Re: Twardość wody 20.07.07, 23:01 zobaczymy za rok jak bedzie wyladala ta twoja zmywareczka, jestm specjalista w tej dziedzinie i wiem napewno ze mamy twarda wode Odpowiedz Link Zgłoś
szuwar2 Re: Twardość wody 03.08.07, 01:06 Zdobyłem dokładne testery twardości wody i zrobiłem pomiary. Wyniki są następujące: twardość ogólna TwO = 10 stopni niemieckich, twardość węglanowa TwW = 7 stopni niemieckich. Ponieważ nie wszyscy są specjalistami, jak cyberw, podaję ogólnie przyjętą klasyfikację twardości wody (w stopniach niemieckich): 0 - 5 --> bardzo miękka 5 - 10 --> miękka 10 - 15 --> średnio twarda 15 - 20 --> znacznie twarda 20 - 30 --> twarda >30 --> bardzo twarda Czyli naszą wodę określa się pod względem twardości ogólnej jako będącą na granicy miękkiej i średnio twardej. A zmywarka pracuje u mnie przy ustawieniu 4 - 10 stopni niemieckich już dwa lata i nie ma co do niej (ani do jakości zmywania) najmniejszych zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
geoanja Re: Twardość wody 16.07.07, 08:59 witam, woda na Ruczaju jest BARDZO MIEKKA. jedna z charakterystycznych jej cech jest to ze nie wytraca sie kamien. na ruczaju mieszkam od 3 lat (szuwarowa teraz OE) i jeszcze nigdy nie odkamienialam czajnika;), a mieszkajac np w Gdansku trzeba bylo to robic co tydzien. jest to duza zaleta bo urzadzenia jak zmywarka czy pralka nie zakamenia sie:) ponadto miekka woda wzmacnia dzialanie detergentow - latwiej usuwa plamy podczas prania. nie mowiac juz o tym ze nie nieszczy ich tak jak twarda woda. nawet mycie wlosow w miekkiej wodzie ma swoje plusy... twarda je niszczy i wysusza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ally32 Re: Twardość wody 14.08.07, 23:39 Polecam testerki do badania wody - mozna zakupić w każdym dobrym sklepie z art.gospodarstwa domowego :) mierzyłam twardość wody takim testerem przy montażu ekspresu ciśnieniowego- jest średnio twarda - w zależności zapewne od bloków - kazdy powinnien sprawdzić w swoich kranach. Odpowiedz Link Zgłoś