maciek6667 09.07.07, 23:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dzej%dzej Wycieczki patriotyczne nie dla szkół prywatnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 00:02 jaki ten swiat maly... zgadzam sie z p. Byszewskim- jakby na to nie patrzec szkola niby prywatna, ale byle ktora "spoleczna" ma czesne rzedu okolo 500-600 zl, i im sie to ma nalezec? a szkole prywatnej z o ile mniejszym czesnym nie? ;| no tak, bo katoliska... jak wszyscy w polszy teraz... jak jest katolickie to ma chody, jak nie, to nie xD Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Wycieczki patriotyczne nie dla szkół prywatny 10.07.07, 07:52 Jak widać w oczach Romana są równi i równiejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus ale o co temu frajerowi chodzi ? Chcial se nabic 10.07.07, 14:07 kabze na prywatnej szkole to niech rodzice placa. Byszewski wara od publicznych pieniedzy wara ! Odpowiedz Link Zgłoś
saniba Re: ale o co temu frajerowi chodzi ? Chcial se n 10.07.07, 14:20 Mierny, bierny, ale wierny. Smierdzielowaty śmieciuch z ciebie, a dlaczego - zapytaj swoich guru, choć oni są takimi samymi miernotami umysłowymi jak ty. ************* Pamiętaj - dupa po śmierci nie rzadzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konread A dzieci Romusia? 10.07.07, 14:29 Przecież wiadomo, że dzieci Romana Giertycha, też nie chodzą do państwowej szkoły;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: A dzieci Romusia? IP: 77.252.18.* 10.07.07, 15:18 konread napisał: > Przecież wiadomo, że dzieci Romana Giertycha, też nie chodzą do państwowej szkoły;) Ale do katolickiej, tej dofinansowanej. Bo on biedny jest przecież... No. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olatka Re: A dzieci Romusia? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.07, 17:53 Chodzę do szkoły prywatnej, rodzice pracują w szkole publicznej(a wszyscy wiedza ile zarabiają nauczyciele). Wysłali mnie i siostrę do szkoły prywatnej, mimo że mamy bardzo wysoką średnią i kończymy każdy rok z wyróżnieniem nie mamy stypendiów, co przy wydatku rzędu 900 złotych miesięcznie (który nie jest nowobogacką zachcianką tylko inwestycją w nasza przyszłość, bo tutaj uczą nas wybitni pedagogowie, którym zależy na każdej minucie lekcji, a uczniowie siedzący ze mną w klasie też chcą sie uczyć więc nie przeszkadzają na zajęciach) uniemożliwia wyjazdy na wycieczki. Takim uczniom również chce sie odebrać możliwość zobaczenia miejsc w których ważyły się losy naszego narodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ale o co temu frajerowi chodzi ? Chcial se n IP: 77.252.18.* 10.07.07, 15:16 Ale uczniowie są chyba tacy sami? Dlaczego ten ze społecznej ma dostać dopłatę do wycieczki, a ten z prywatnej nie? Bo rozumiałabym gdyby dopłatę dostawały wyłącznie placówki publiczne. Ale tak. Na drzewo z takim solidarnym państwem. Odpowiedz Link Zgłoś
wist Re: ale o co temu frajerowi chodzi ? Chcial se n 10.07.07, 15:21 aplus napisał: > kabze na prywatnej szkole to niech rodzice placa. Byszewski wara od publicznych > > pieniedzy wara ! a skad sie biora te "publiczne pieniadze"? zdajesz sie zapominac, ze to nie sa prezenty od 4tej rzeczpospolitej - tylko pieniadze podatnikow... czyli rowniez od tych rodzicow, ktorych dzieci chodza do szkoly prywatnej. nawet zalozylbym, ze przecietnie owi rodzice placa wiecej podatkow, niz rodzice dzieci uczeszczajacych do szkol publicznych, w zwiazku z czym nie widze powodow, dla ktorych nie moga z nich korzystac. moj syn chodzi do szkoly spolecznej, zebys sie nie musial(a) domyslac. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Typowo komunistyczna agresja przeciw prywatnemu 10.07.07, 14:04 Nie dziwi w tej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Wycieczki patriotyczne nie dla szkół prywatny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 14:23 Zastanów się gościu co piszesz. Czym według Ciebie jest "byle jaka szkoła społeczna"? Może najpierw sprawdź czym jest szkolnictwo społeczne - inicjatywa nonprofitowa (jeśli nie rozumiesz - nie przynosząca zysku) zazwyczaj zakładana i prowadzona przez rodziców, którym zależy na jakości nauczania ich dzieci. Szczególnie, że piszesz o jednej z najlepszej ze szkół w Krakowie. Wskazanie przez autorke szkoły społecznej jako najdroższej w Krakowie jest nadużyciem, cóż, weryfikacja prostych informacji dla P. Olgi Szpunar jest trudna. Szkoła społeczna podaje pełną cenę za pełną ofertę. Nie ma w tej cenie kosztów ukrytych - za dodatkowe zajęcia i rozszerzenie oferty oświatowej. Uważam pominięcie szkół prywatnych w rozdziale pieniędzy ministerialnych jest skandalem i kolejnym przykładem niekompetencji ministra oświaty. Wyciąganie przez Pana Byszewskiego kwestii finansowej jest bez sensu. Tu nie chodzi o wysokość czesnego, a o zasadę, że dzieci podlegające obowiązkowi szkolnemu powinny obejmować identyczne prawa ze strony instytucji rządowych, bez względu na to, kto jest organem prowadzącym. Można jeszcze kilka słów napisać o samorządzie Krakowa, notorycznie zapominającym o uczniach szkół niepublicznych przy wszelkiego rodzaju konkursach, nagrodach i stypendiach. Minister jednak, urząd konstytucyjny tego typu błędów popełniać nie powinien. Tu leży problem. PS. Jestem rodzicem dziecka uczęszczającego do "byle której" wg ciebie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drogownik Nowobogaccy??? IP: *.chello.pl 10.07.07, 07:27 300 - 600 złotych za edukacje dziecka to nowobogactwo? Dla mnie to raczej wygląda na standard... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka Re: Nowobogaccy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 09:49 Norma? Szczególnie dla tych, którzy zarabiają 800 - 1600 zł miesięcznie na rękę, co? Uderz w stół a nowobogacki się odezwie. Oczywiście to skandal, że dofinansowywane są wycieczki dla dzieci bogatych osób, obojętnie w jakiej szkole się one nie uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
melabo Re: Nowobogaccy??? 10.07.07, 10:44 zarabiam prawie tyle co Ty plus jedno zero, nowobogacka nie jestem (od paru pokoleń), dziecko mam w społecznej (a więc prowadzonej przez rodziców na własny koszt i ryzyko - dla ułatwienia i zrozumienia dodam) szkole i uważam, że to skandal, że szkoły niepubliczne są inaczej traktowane niż publiczne, to w końcu m.in. z moich podatków finansowane są konkursy takie jak ten... zgroza! i socjalizm wiecznie żywy w moim kraju niestety (i jego poplecznicy- popleczniczki) - chyba, że w następnych wyborach wiekszość z nas zastanowi sie w końcu na kogo warto głosować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: Nowobogaccy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:58 Większość z nas nie my czym się zastanowić ani przed ani po wyborach. Dlatego rządzą nami ćwoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia "szlag mnie trafia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 09:51 jacy mądrzy rodzicę płacą takiemu "pedagogowi" za wychowanie swoich dzieci. Bardzo dobrze, ze nie dostał państwowych pieniędzy. I tak jego postawa, siedzi jak menel w barze. Jeszcze raz gratuluję rodzicom wychowawcy młodego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena9926 Re: "szlag mnie trafia" 10.07.07, 10:04 Sama uczęszczałam do Prywatnego Liceum nr 1 Pana Byszewskiego. W czasach gdy nikt nie myślał o wycieczkach "Patriotycznych" my mieliśmy taką raz do roku np. Wilno, Gniezno itp. Dyrekcja tego liceum zawsze przywiązywała dużą wagę do tzw. "Wychowania Patriotycznego", pomocy Polakom na Litwie oraz nauki historii naszego kraju ( Dyrektor i jego żona są nauczycielami historii). Dlatego sądzę że w przypadku uzyskanego dofinansowania pieniądze były by spożytkowane b. dobrze i racjonalnie. Maturę pisałam 8 lat temu a do teraz pamiętam pedagogów którzy minie do niej przygotowywali i zrobili to tak aby mnie zainteresować wiedzą a nie nauczyć wkuwania na pamięć. Serdecznie pozdrawiam Państwa Byszewskiech, oby tak dalej!!!! Magdalena- Matura 1999 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: "szlag mnie trafia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:33 Jeżeli tak oczywiście było z wychowaniem patriotycznym i pamiecią o kresach - to szczerze się cieszę. Nie zmienia to natomiast faktu, że wyrażenie "szlag mnie trafia" w ustach pedagoga mnie osobiście szokuje. Jak nauczyciel mówi publicznie i z pełną świadomością "szlag mnie trafia", to cóż sie dziwić, kiedys łyszymy jak mówi i pisze nasza złota młodzież. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "szlag mnie trafia" 10.07.07, 14:03 Szlag mnie trafia - to po prostu funkcjonujący w języku polskim związek frazeologiczny, taki sam, jak "a niech mnie piorun strzeli", albo "a niech to gęś kopnie" Widzę, ze chciaalbys, aby było to przekleństwo, zeby sie do czegoś przyczepic, ale cię rozczaruję - nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "szlag mnie trafia" 10.07.07, 14:07 I jeszcze coś - pewnie tego nie wiesz. Szlag (niem) oznacza ni mniej ni więcej a "uderzenie, udar" . Nie jest to nic innego jak dawna , zapożyczona nazwa wylewu w j. polskim, a potocznie - to po prostu oznacza silne wzburzenie. Niby nic, a jednak jakby Polacy znali swój język, to przynajmniej wiedzieliby, kiedy mogą sie obruszać na język wychowawcy;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolmotywa Re: "szlag mnie trafia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 14:31 Ok .Bardziej elegancko i po katolicku będzie : -"Niech się czarownica sama podstawi pod eutanazję" -"Oszust manipulowany przez żydowskie lobby" To ja wróg PISu , wolę już ten "szlag"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzej%dzej Re: "szlag mnie trafia" IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.07, 12:10 I tak jego postawa, siedzi > jak menel w barze. Jeszcze raz gratuluję rodzicom wychowawcy młodego pokolenia. > kasiu ale z Ciebie plytka isota, az mi sie przykro robi- nie widzisz, ze to nie postawa menela w barze, tylko osoby zalamujacej sie regulami rzadzacymi naszym krajem? nigdy chyba nie bylas w barze i nie widzialas tam menela... oni maja troche inna postawe. najlatwiej jest uogolniac, po co sie wysilac :| Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 kolejny dowód na laickie państwo 11.07.07, 15:10 tak to jest, jak się oszołomów zatrudni w edukacji. mam nadzieję, że jak tylko SLD wróci do władzy, to pogoni facetów w czerni. z dnia na dzień są coraz bardziej pazerni. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit sw 10.07.07, 11:43 Szkoły prywatne prowadzone przez osoby fizyczne nie mogą się starać o dofinansowanie wycieczek edukacyjnych w miejsca pamięci narodowej, bo - jak usłyszał w MEN-ie dyrektor krakowskiego gimnazjum - chodzą do nich dzieci nowobogackich rodziców. O pieniądze mogą wnioskować za to szkoły katolickie, choć czesne w nich nieraz jest nawet wyższe niż w szkołach prywatnych. ''''''''''''''''''' Do szkol prywatnych chodz dzieci nowobogackich, a do katolickich dzieci ksiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: sw 10.07.07, 14:16 Do szkoły katolickiej z czesnym chodzi córka Giertycha, więc dlatego minister nie utrącił tego typu szkół z programu dofinansowanych wycieczek. Już wiecie dlaczego? Tatuś za mało zarabia w ministerstwie, ponadto za mało pieniędzy przekręcił z Wierzejskim w LPR-ze. Jaka jest różnica pomiędzy prywatną szkołą z czesnym a prywatną szkołą katolicką z czesnym?? Tylko przymiotnik "katolicka". Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok panstwo-baranstwo 10.07.07, 13:58 Przeciez pilsudski to pospolity dyktator. Jak mozna go wieszac w szkole na scianie ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok blabla 10.07.07, 14:00 A ten Lichen, to niby co ? Jakies historyczno-kulturowe miejsce ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: blabla IP: *.kolonianet.pl 10.07.07, 14:05 O, widzę tu miłośników PiSu. Słusznie, pozabierać pieniądze nowobogackim, wszystkim po równo, mamy jednakowe żołądki, i jak to jeszcze szło? Wie Kaczor jak mówić, głupich zawsze więcej i znów zagłosuja, jak trzeba. O dolo moja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziobak Licheń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 14:24 Właśnie, dlaczego świeckie państwo dopłaca do wycieczek do Lichenia? Przecież to jest pomnik próżności a nie patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Licheń IP: *.n4u.krakow.pl 10.07.07, 14:30 Licheń,pomnik pychy rządzącego kleru.Co to ma wspólnego z patriotyzmem??? "Patrityczne" wycieczki,to nachalna indoktrynacja młodych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Typowo komunistyczna agresja wobec "prywaciarzy" 10.07.07, 14:06 W tej rodzinie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patthecat Nazwijmy rzecz po imieniu - CZARNI kasę zgarniają IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 14:19 "Przy dofinansowaniu 70% zapłaciliby 250 zł" Jaja sobie ktoś robi? Za niewiele większe pieniądze można spokojnie spędzić kilkudniowe wakacje w ciekawej miejscowości (niekoniecznie w kraju), a tu taka kasa? Przy takiej liczbie zamówień (przecież powinny być zniżki)? Za Licheń czy Gniezno? Może MEN by przestał owijać w bawełnę i rzekł po imieniu, że ten "patryjotyzm" to spędzanie owieczek do portfela kk. Krzesła nowe czy pomoce naukowe kupić, kmioty giertycha, a nie na klęczkach młodzież za grube pieniądze ganiać. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Wycieczki patriotyczne nie dla szkół prywatnych 10.07.07, 14:22 Giertych i Orzechowski brakującymi ogniwami w ewolucji polskiej szkoły. Jakbym miał takich rodziców jak ci dwaj - popełniłbym samobójstwo ze wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Do Lichenia to chyba studenci psychiatrii 10.07.07, 14:26 powinni jeździć, bo jest zjawisko z pogranicza szaleństwa. Zupełnie nie rozumiem, co mieliby tam dla siebie znaleźć uczniowie gimnazjów czy liceów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Do Lichenia to chyba studenci psychiatrii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 14:37 Zupełnie nie > rozumiem, co mieliby tam dla siebie znaleźć uczniowie gimnazjów czy liceów Oj George, od małego uczyliby się, że trzeba na tacę dawać! Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Do Lichenia to chyba studenci psychiatrii 10.07.07, 14:54 Gość portalu: mada napisał(a): [...] > Oj George, od małego uczyliby się, że trzeba na tacę dawać! [...] Byłem w Licheniu wielokrotnie (polecam moje zdjęcia fotoforum.gazeta.pl/72,2,872,62628247.html ) i nie zostawiłem tam nigdy ani grosika. Nawet jedzenie miałem zawsze swoje, bo w tamtejszej jadłodajni strasznie capiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Komuna pelna geba. LPR = PRL IP: 82.177.55.* 10.07.07, 14:32 Komuna pelna geba LPR = PRL. Znowu dzielenie spoleczenstwa na klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Wycieczki patriotyczne nie dla szkół prywatnych IP: 205.156.117.* 10.07.07, 14:36 250 zl przy dofinansowaniu 70%????? tz bez dofinansowania byloby 1000 zl za wycieczke? rozumiem noclegi w 5 gwiazdkowych hotelach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papaj Re: Wycieczki patriotyczne nie dla szkół prywatny IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.07, 16:04 Chcieliście prywatyzacji, a teraz rękę wyciągacie no państwowe????!Pod kościół tam dostaniecie dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus a ty nie za darmo tylko za lapowke tak ? polski 10.07.07, 15:18 biznesmenie ze kon by sie usmial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TANSTAAFL Re: a to sobie zarabiaj, narobiles bachorow to i IP: 66.28.139.* 10.07.07, 15:50 O, i to jest bardzo słuszne! Wszelkie dofinansowania kogokolwiek, nieważne czy biednych czy bogatych to czyste złodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus a tyle sie mowilo ze jak bedzie prywatne to wielka 10.07.07, 17:18 korzysc dla budzetu bo nie bedzie trzeba placic, a tu wychodzi Byszkowski i chce kase za orzelka no normalnie granda ! Odpowiedz Link Zgłoś
wist Re: a to sobie zarabiaj, narobiles bachorow to i 10.07.07, 15:57 aplus napisał: > sam cytujac ex-premiera: yes! yes! yes! ja bardzo chetnie sam zaplace. tylko prosze mi nie pobierac pieniedzy na sluzbe zdrowia (bo wole _ubezpieczenie_ a nie _podatek_ zdrowotny), szkoly (preferuje czesne), emeryture (sam sobie ja ufunduje), czy innych gornikow, hutnikow, pkp i tym podobne. jak bede chcial dac komus jalmuzne to dam, a nie zeby mi jakis jeden z drugim kurduplowatym (albo tyczkowatym, zaleznie od kontekstu) janosikiem pieniadze wybieral z kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirgrab Już nie długo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 15:37 wszystko wróci do normy,Giertych może się już pakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack_flash Odgrywanie sie na dzieciach to nic nowego IP: 69.20.230.* 10.07.07, 15:59 stosowano ten sposob w zaborach pruskim i rosyjskim, a takze w Generalnej Guberni, a szczegolnie na ziemiach przylaczonych do Reich-u oraz terenach "oswobodzonych" przez Armie Czerwona w 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Odgrywanie sie na dzieciach to nic nowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 16:35 Przecież teraz jest taki sam rygor i zamordyzm, czemu się dziwić, że Orwelowskie "równi i równiejsi" w Polsce ostatnio ma takie wzięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack_flash Re: Odgrywanie sie na dzieciach to nic nowego IP: 69.20.230.* 10.07.07, 16:51 Jak ostatnio pan premier raczyl zauwazyc, na blonich czestochowskich, prawdziwa Polska tam wlasnie stala. Wnioskuje z tego, ze ci, ktorzy tam nie stali, prawdziwa Polska nie sa. Pasuje to jak ulal do "Animal Farm" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic i co? IP: *.chello.pl 03.09.08, 18:54 jakoś wcale nie żal mi Sz. Pana Dyrektora. tłumaczenie wszystkiego komuną też budzi zastrzeżenia, warto zapytać go, co robił i czym się zajmował w minionych czasach Sz. Pan dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś