Dodaj do ulubionych

Wyzysk polskich robotników w Czechach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 23:20
Po co w ogóle ta fabryka? Przecież tego syfa już nikt nie kupuje... Naprawde
pomyślcie 2 razy zanim dacie się namówić na ten "towar".
Obserwuj wątek
    • wisjab Wyzysk polskich robotników w Czechach 13.07.07, 01:08
      Zagranicę do roboty wyjeżdza wielu, wielu wraca w te pędy. Ziemia obiecana
      rozczarowuje.Dolar w USA po 2,750 zł. Tysiąc dolców dziś to 2750 zł. Kiedyś -
      rok utrzymania w kraju.
      Jeżeli wyjeżdżają niezonaci/niedzieciaci, to pół biedy.
      Jeżeli w Polsce została rodzina z dziećmi, która ma nadzieję na zarobki
      mamy/taty, jest cięzko.

Moja Anglia
      fakty.interia.pl/prasa/angora/news/moja-anglia,939055,3580
      • tetlian Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach 13.07.07, 06:58
        Nawet w braterskich Czechach wyzyskują.
        • Gość: fa Wszedzie Polakow wyzyskuja jestesmy Meksykami IP: *.hsd1.co.comcast.net 13.07.07, 07:09
          Europy.....
          • Gość: zorro Re: Wszedzie Polakow wyzyskuja jestesmy Meksykami IP: *.ip.fastwebnet.it 13.07.07, 07:15
            raczej murzynami jestescie, bo nie wina europy ze w waszym kraju, aby cos zrobic
            to trzeba milionowa lapowke jakiemus tam ministrowi dac.
            Wydalbo by sie ze ktos polakow do wyjazedu za granice zmusza, moze ks, Rydzyk
            swoja czysto polska propaganda.
            • Gość: nosidelko Gdzie sie nauczyles tak ladnie pisac po polsku? IP: 83.238.180.* 13.07.07, 07:39
              zorro, gdzie sie nauczyles tak ladnie pisac po polsku? Nasz kraj musial cie
              pociagac skoro zaczales i wytrwales w nauce, co wiecej - fakt, iz jestes na
              forum swiadczy o tym, ze dalej ciagnie :) pozdrwawiam z Polski
            • Gość: polski kibol Re: Wszedzie Polakow wyzyskuja jestesmy Meksykami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 09:24
              Nie chodzi o lapowki, tylko o to ze dla polaczka jedyna recepta na szczescie to
              spakowac walizki i wyjechac. Okazuje sie ze na emigracji nagle jest czysty,
              pracowity, kulturalny i w ogole europa. Ot taki glupi zakompleksiony duzy narodzik.
    • Gość: amelia_z ciekawe jakiej jakości będą te pojazdy IP: *.chello.pl 13.07.07, 07:18
      i części wszelakie jak takiej jakości jest praca i jej warunki.... bombowo, co
      za świat ...
    • Gość: dx Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.skok-stef.com.pl 13.07.07, 07:39
      Lol, geniusz ekonomii

Skoda ma od początku roku drugi bądź trzeci wynik sprzedaży aut osobowych w naszej pięknej Bolandzie na zmianę z Fiatem (wyprzedza ich Toyota). Widać jak się to osiąga. Szkoda, nie podejrzewałem naszych sąsiadów o coś takiego...
    • Gość: marek A w Polsce, to nie ma wyzysku? To po co jadą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 07:43
      U nas też jest syf i wyzysk. Gdyby tak nie było, to nikt nie jachałby do Czech, UK, Danii czy Irlandii. Myślcie i bawcie się dobrze!
    • Gość: stasieczek5 Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.arreks.com.pl 13.07.07, 07:56
      Oj ! oj ! oj !
      Wyzysk w Czechach ? A co u nas, w Polsce ?!
      Ludzie, czy Wyście się z głupim macali przez ścianę ?
      Po co czytać takie artykuły ? A idźcież do pierwszego, lepszego pracodawcy w
      Polsce i wysłuchajcie opiniii pracowników.
      Pracując w budownictwie z rozbawieniem czytam informację, że w tej dziedzinie
      gospodarki zwiększyła się ( o ileś tam procent ) wydajność. Tylko, że nie mówi
      sie głosno i wprost o tym jak np. wygląda czas pracy. Nie mówi się, że nie
      istnieje tzw. druga zmiana ( w starym pojęciu - od godz. 14.00 do 22.00 ).
      Druga zmiana wygląda tak, że szef ( majster, brygadzista, kierownik )
      przychodzą w przerwie śniadaniowej do ludzi i mówią: "no, to kuźwa, dzisiaj
      pracujemy do 21.00", albo "przychodzimy jutro ( w sobotę ) do roboty". I nie ma
      płatnych godzin nadliczbowych, diet, rozłąkowego itp.
      Ktoś może powiedzieć: "No, to nie pracuj, zwolnij się". Oczywiście, że tak
      można powiedzieć i zrobić tylko, że ktos musi cos zbudować, ktoś musi na tym
      zarobić itd.
      A poza tym, mówię to do tego, że - nagle - piszemy o wyzysku gdzieś w Czechach.
      Piszmy także o takich sprawach u nas, w Polsce.
      • wisjab Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach 13.07.07, 10:13
        Gość portalu: stasieczek5 napisał(a):

> A co u nas, w Polsce ?!
        > A idźcież do pierwszego, lepszego pracodawcy w
        > Polsce i wysłuchajcie opiniii pracowników.

Masz 100% racji. Tylko zmieniły się realacje waluty i teraz mało opłaca się
        robić za niewolnika na Zachodzie, mozna byc niewolnikiem w kraju.

Jak ktoś wyjechażdał do rpacy dawniej, np. do Niemiec i przywiózł po roku 12000
        marek zachodnich, to żył z tego przez 10 lat. Mógł sobie kupić mieszkanko juz
        po 1,5 roku. Samochód. Ja za wesele 25 lat temu zapłaciłem równowartość 200
        dolarów i była to impreza w hotelu w Krakowie na 80 osób.

Przywieź teraz po roku harówy 12000 marek czyli 6000 euro. Czyli 24000 zł.
        Czyli 2000 miesięcznie. Tyle sobie mozna dorobic w Polsce, jak się komuś chce
        pracować. Praca czeka, nie trzeba opuszczać rodziny. Trzy remonty mieszkania i
        masz 6000 zł i jeszcze Cię całują po rękach, że Ci się chce.
    • Gość: kaprys Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: 212.244.176.* 13.07.07, 08:15
      pozostaje ukuć nowe okreslenie... NAIWNY JAK POLAK.
    • Gość: asd [...] IP: *.komster.pl 13.07.07, 08:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: a może i szajs ale jeździ bez lawety IP: 87.105.182.* 13.07.07, 08:43
      są chętni kupować, są chetni produkować.
      • Gość: Mantra Re: może i szajs ale jeździ bez lawety IP: *.net.upc.cz 13.07.07, 09:16
        W Czechach nie tylko w Skodzie pracują Polacy. Wielu informatyków znalazło tu
        zatrudnienie i nie ma mowy o wyzysku. Tak więc nie piszczcie że to ogólnie w
        Czechach wykorzystują ale że w konkretnych firmach.
    • Gość: polski kibol Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 09:17
      To polaczki juz w czechach maja eldorado?
      A kiedy do Mongolii zaczniecie emigrowac drodzy rodacy?
      • Gość: Mantra Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.net.upc.cz 13.07.07, 09:20
        > To polaczki juz w czechach maja eldorado?
        > A kiedy do Mongolii zaczniecie emigrowac drodzy rodacy?
        Komentarz na poziomie polaczka.
    • stix Odebrać tym Polakom obywatelstwo. 13.07.07, 09:48
      Prawdziwy Polak ma charakter i nie daje się wyzyskiwać.
    • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 09:48
      Tytuł godny "Czerwonego Sztandaru", czy innego organu prasowego Komunistycznej
      Partii Polski... Kiedy GW zacznie zamieszczać pod logo hasło "(Wyzyskiwani)
      Proletariusze wszystkich krajów łączcie się" ?... ;)))))))))))))))
    • Gość: Kaszub Idioci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 10:07
      W moim mieście płacą na budowie minimum 10 zł na godzinę, a zatrudniają od ręki.
      I nie jest to bynajmniej sytuacja wyjątkowa w skali kraju. Trzeba być skończonym
      frajerem, żeby jechać zagranicę pracować za takie grosze i w takich warunkach
      jak jest to opisane w tym artykule.
      • Gość: fdf Re: Idioci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 10:35
        oczywiście że debile,
      • Gość: pawel Re: Idioci? IP: *.domainunused.net 13.07.07, 10:56
        Na południu kraju, skąd bliżej do Czechów, na budowach płacą pomocnikowi około 5
        zł/h netto. Stąd te wyjazdy.
        • Gość: szaweł Re: Idioci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:26
          5 zl to absolutne minimum nawet na najgorszym zadupiu z Polsce , skąd właśnie
          nie wiem dlaczego są te wyjazdy
          • Gość: anty Re: Idioci? IP: 82.177.140.* 04.08.08, 13:08
            stad ze ja mieszkam na poludniu i mam gdzies tyranie na budowie po 12 h
            dziennie,w skodzie robie 8 h i mam ponad 2 tys ,z nadgodzinami mam okolo 3 tys
            ,prace na stale i full socjal w czechach.a wyzysk jest a agenturah nie w samej
            skodzie,placa jak chca ,stawki widnieja tylko na papierze,szantazami zmuszja do
            nadgodzin.i nie chodzi o naiwnosc itp.ale o to ze jest to dzialanie lamiace
            prawo a nasz zasrany rzad kazdy jeden nic nie robi aby zapewnic nam prace wiec
            niech chociaz nas chroni gdy pracujemy za granica
      • crogool No właśnie 10 PLN 13.07.07, 11:30
        W zeszłym roku pracowałem - powiedzmy w pośrednictwie pracy - i za stawkę 12 PLN
        poszukiwałem pomocnika murarza. Wymagania: chęci. Spędziłem tydzień ale, że
        firma była nastawiona na wyjazdy za granicę i oferta jakby "z boku" nie
        znalazłem chętnych.
        Prościej jest jechać do UK i "górę kasy" przywieźć ... ha ha ha.
        W ogóle jak czytam o zarobkach za granicą krew mnie zalewa, bo te kokosy
        zarabiają ludzie naprawdę znający się na rzeczy, zazwyczaj znający język obcy
        ale prawie nigdy miśki które zawitały w danym państwie pierwszy raz. Znakomita
        większość ofert wyjazdowych z Polski to zatrudnienie przez agencje pracy
        tymczasowej i o "dużej kasie" można tylko pomarzyć...

Cholera ile jeszcze takich afer wyjdzie, zanim naiwni zaczną czytać umowy i
        myśleć !?!?!?
    • Gość: xxx Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.range81-156.btcentralplus.com 13.07.07, 10:08
      A dlaczego Polacy tam pojechali pracować? Dlaczego nie pracują w Polsce i dla
      dobra Polski? Sami lepiej znacie odpowiedź na to pytanie.
      • Gość: dkk Re: ale głupi jeżdżą pracować u żebraków czechów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 10:22
        a może skuszą się jszcze jacyś na pracę w rumuni he he
        • Gość: naciągacze Re: ale głupi jeżdżą pracować u żebraków czechów IP: *.aster.pl 13.07.07, 10:38
          Pośrednicy w Polsce naciągają jak tylko mogą .
          Za sam wyjazd trzeba 2-2,5 tyś zł zapłacić według ich kosztów.
          Przejazd autokarem droższy od przelotu samolotem bo niby moge się zgubić można.
          Dowiadywałem się o pracy w Anglii u pośrednika o nazwie Flame w Warszawie przy placu Teatralnym - pięknie robią w konia w tym pięknym lustrzanym budynku.
          Dorobili się kosztem naiwnych . Na forach pełno negatywnych opinni o tym pośredniku. Praca nisko płatna i niepewna a biorą mnóstwo pieniędzy za wyjazd i zamieszkanie w Anglii .
    • Gość: janstefan Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.07, 10:46
      Hmmm, wina jest tutaj rożnych pośredników którzy robią kasę , a z drugiej strony
      ta nagonka na wyjazd za granice to robi ze ludziom się wydaje ze absolutnie
      muszą gdzieś pojechać bo inaczej szansa życia przejdzie im obok nosa.
      • Gość: litvinienko Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 10:48
        ale po kiego robić z siebie murzyna w czechach za 1200 zł, kiedy można robić z
        siebie murzyna za 5 razy więcej na zachodzie. mnie martwi tylko ta głupota.
    • Gość: ja Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 10:55
      banda złodzieji
    • Gość: aso bój się Boga Joanno! "na wskutek"? IP: *.taeu.com 13.07.07, 11:27
      po jakiemu to? po polskiemu?
      • Gość: joanna Re: bój się Boga Joanno! "na wskutek"? IP: *.chello.pl 13.07.07, 12:19
        Po co mieszać do tego Boga? Wystarczy uważnie czytać. Takie dwa złączone
        przecinki na początku i na końcu zdania, zwane cudzysłowem, mówią, że jest to
        cytat. I tak właśnie na forum Gazety on brzmi.
    • Gość: Palutka Pracuje w Steer IP: 193.108.106.* 13.07.07, 13:59
      jestem tu 4 miesiace i o 4 za duzo!! pracuje pod steer- em. jezeli chodzi o
      prezesow, to jest ich 2. glowny to Frycz a prawda jest taka ze non stop jest w
      biurze, wiec wciskanie kitu ze go nie ma, to typowe w stosunku do dziennikarzy.
      Jestem tu z nazeczonym, na poczatku mieszkalismy w hotelu robotniczym, nie
      powiem, warunki ok. "Mieszkalismy" poniewaz wracajac kiedys do pokoju okazalo
      sie ze mielismy wlamanie. nie dosc ze to ja musialam dzwonic na policje to
      jeszcze wyrzucono nas z tego hotelu i nalozono pokute!!! to tak jakby komus z
      was wlamano sie do mieszkania, okradziono i nalozono kare. to jeszcze nie
      koniec.... pare dni temu 1raz w zyciu siedzialam na dolku.... czemu?? bo bylam
      u znajomych w tym hotelu, po jakims czasie, jak juz wyszlismy przyjechala po
      mnie policja twierdzac ze wybilam tam szybe....tak powiedziala jedna z
      recepcjonistek. mimo iz moje zeznania sa zlozone na policji... Polakom sie nie
      wierzy!! A to ze ponad polowa Polakow z Interkadry zostala tutaj to
      klamstwo.... z nami przyjechal caly autokar z chego zostaly wlacznie z nami
      3osoby!!!! w tym tygodniu przyjechaly az 3 lub 4 autokary zobaczymy ile osob
      zostanie, wiekszosc podobno z Krakowa, wiec zobaczymy jak Pan Smoron bedzie sie
      tlumaczyl jak i oni zazyja cudownej pracy pod zlodziejskim STEER-em!! Jedna z
      Polek jest w ciazy, gdy biuro sie o tym dowiedzialo,pod pretekstem iz nie
      chciala isc na przedczas(nadgodziny, ktore nie sa obowiazkowe) kazano im w
      ciagu 15minut opuscic mieszkanie... 1 noc spali pod golym niebem. Na drugi
      dzien przyjeto ich spowrotem, pewnie dlatego ze bali sie interwencji konsula i
      chcieli zalagodzic sytuacje. Okolo miesiaca temu z tego hotelu o ktorym pisalam
      wyrzucono 3 Polakow, jeden z nich byl na zwolnieniu lekarskim,zabrano mu karte
      ubezpieczenoiwa i spali pod tym hotelem na trawie!!Ludzie z biura przechodzili
      obok nich i nikt sie nawet nie popatrzyl, przed wyplata, bez kasy, niech sobie
      radza... jak zwierzeta. Nie chce mi sie juz nawet pisac o tym jak nas okradli
      na mieszkaniu za ktore jak nam gwarantuje umowa z Interkadra mamy darmowe, ani
      o tym jak dopisuja zaliczki ani o tym ze bedac tu na zwolnieniu mozna zdechnac
      z glodu bo "za kare" nikt nie da zaliczki...Chce poprostu wyjechac z Mladej i
      mam nadzieje ze uda mi sie to juz po 20.07
      • Gość: palusi@poczta.fm Re: Pracuje w Steer IP: 193.108.106.* 13.07.07, 14:04
    • o90 czy ta praca jest przmusowa ??? chyba nie 13.07.07, 18:42
      dzis jeden z klientow zapytal znajomego
      'sluchaj nie masz jakis polskich znajomych, ktorzy szukaja pracy ? Kumpel szuka
      pary do obslugi campingu w Walii. Duzo nie placi bo 9£/h ale jest za to gratis
      mieszkanie'
      znajmomy odpowiedzial:
      'zaluje ale wszyscy moi znajomi maja prace i nie szukaja'

pozdrawiam niegrzczenych chlopcow i dziwczyny z Czech, zycze milego relaksu

czy sa jeszcze zapisy na ten oboz sado-macho ? ile to kosztuje ?

taki zabawy w fikusny seks musza byc drogie
    • Gość: Adam Zaluski Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.98.broadband.iol.cz 14.07.07, 23:19
      Tak to jest prawda z tym wyzyskiem Polakow w czechach ,ale nikt nie mowi jak
      oszukuja agencje Czeskie Polakow.Zanirzaja godziny pracy aby nie placic
      podatkow,okradaja ludzi z ich pieniedzy itp.Najwyzszy czs aby rzad Czeski
      przyjrzal sie tym machinacjom-pseudo Agencji.Ponadto ludzie nie maja sie gdzie
      poskarzyc,bo ich ignoruja-a ponadto nie znaja swoich praw.
    • Gość: gosc wyzysk czlowieka przez czlowieka IP: *.pason.com 15.07.07, 22:40
      Taki wyzysk czlowieka przez czlowieka to przeciez czysty kapitalizm. W
      socjalizmie bylo odwrotnie....
    • Gość: Lewy Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.tartarnet.cz 16.07.07, 20:19
      Bzdurny artykul. Jakie 1200PLN, jakie 12 h?? Owszem STEER i ZETKA mialy klopoty
      z prawem, ale moi znajomi ktorzy tam sa nie narzekaja. Kolega za miesiac maj
      wzial 15000 koron. No to chyba nie jest 1200PLN. Jesli chodzi o hotele, to zetka
      umieszcza ludzi na havrickovej, moze luksus to nie jest, ale na pewno nie jakis
      syf. Gdzie steer umieszcza ludzi nie wiem, a NEVOSTAV m.in na Pivovarskiej. I
      nie pracuje tam 900 polakow, tylko troche wiecej. Jestem tam od maja, i w miare
      wiem co tu sie dzieje, i jak to wyglada. Jesli ktos potrzebuje jakichkolwiek
      informacji, badz planuje wyjazd, niech pisze : lewy37@wp.pl, odpowiem na
      wszystkie pytania.

Pozdr
      • Gość: Lewy Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.tartarnet.cz 16.07.07, 20:22
        A i zapomnialem dodac, obecna stawka to 85 koron za godzine. Bez wzgledu na to
        czy pracuje sie 8 czy 16. a co do szesnastek, to fakt, w zetce, jedna w tygodniu
        jest obowiazkowa
        • Gość: oszukany Forum o Steer super oszukańcza firma. IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.07, 10:42
          A oto link na forum:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=63746989&a=65624732zapraszam.
          • Gość: MadMaX Wyzysk blebleble IP: *.mmj.pl 28.07.07, 03:05
            Ja jestem pod vd work i nie narzekam.
            Mam nawet fotki hotelu i zamkow w okolicy co zwiedzam, nie robie 16-tek, kasa mi
            sie zgadza.

A ze robota ciezka to fakt, ale czy ktos obiecywal, ze bedie sie chodzic z
            rekami w kieszeniach?

Mam teraz urlop, a po nim wracam do Czech.
    • Gość: aaaaa Re: Wyzysk polskich robotników w Czechach IP: *.chello.pl 31.07.07, 13:13
      gowno prawda co piszecie nie ma wyzysku polakow w czchach jestem juz tam 9
      miesiecy i widze co sie tam dzieje polakom nie chce sie pracowac wiec wymyslaja
      rozne pierdoly .Polacy mysla ze przyjechali do czech i ze pieniadze same im z
      nieba spadna bo wola pic niz pracowac.Niech sie sami przyznaja dlaczego ich
      wyzucili a nie odeszli(no nie wszyscy ale wiekszosc)bo nie chodzili do pracy
      tylko pili.a co do firmy steer to roznie bywa niektorzy dostaja wiecej
      pieniedzy przy wyplcie a nie ktorzy mniej nie wiem od czego to zalezy mnie nie
      oszukali ani razu.faktem tez jest ze firma steer kreci z zaliczkami tylko
      slyszalam ze podopisywali ludziom ze pobrali po pare tysiecy koron zaliczki ale
      to tylko slyszalam bo ja nie potrzeuje zaliczek od steera.kto chce pracowac
      bedzie pracowal kto nie bedzie wymyslal bajki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka