Dodaj do ulubionych

Balice już jako Kraków Airport

IP: *.autocom.pl 04.09.07, 22:21
A czy ustawa o ochronie języka polskiego nie zabrania przypadkiem
używania słów obcojęzycznych w miejsce polskich?

A dlaczego oficjalna strona internetowa nazywa się:

www.lotnisko-balice.pl,

skoro taki podmiot nie istnieje?
Obserwuj wątek
    • Gość: żal Kpina z Polski i Polaków IP: *.kolornet.pl 04.09.07, 22:27
      jakoś we Włoszech czy Hiszpani lotniska nie nazywają sie po
      angielsku! Wstydze się że jestem Polakiem.
      • Gość: anonim Re: Kpina z Polski i Polaków IP: *.autocom.pl 05.09.07, 00:58
        Te Polak. Się stawia przecinek przed że w naszym języku.
      • Gość: log Re: Kpina z Polski i Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 02:51
        Ja też się wstydzę, że mam takiego rodaka jak Ty.
      • Gość: ja Re: Kpina z Polski i Polaków IP: 82.177.125.* 05.09.07, 12:23
        ja też się wstydzę, bo rządzą nami kłamliwe kaczki
      • Gość: A-10 Taaa... Kraków. Typowo angielskie słowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 21:49
        Połóż się. To Ci dobrze zrobi.
    • Gość: prawdaaaaaaaaaaa to hanba dla wladz lotniska za skyeurope IP: *.ists.pl 05.09.07, 08:52
      teraz z krakowa zostaly same loty dla sprzataczek i pomywaczy do
      anglii i irlandii. Ile mniej tursytow przyjedzie do krakowa poprzez
      likwidacje 19 polaczen skyeurope ?
      Mysle ze w przyszlym roku krakow airport moze liczyc na 1 mln
      pasazerow a nie 3.
      • Gość: zembala Re: to hanba dla wladz lotniska za skyeurope IP: *.eranet.pl 05.09.07, 10:44
        śmiesznyś Rysiu, śmiesznyś...
      • Gość: ono myśleć to sobie możesz IP: 82.177.125.* 05.09.07, 12:24
        ...ale się na tym za grosz nie znasz, więc myśl sobie prywatnie.
      • Gość: lezard Re: to hanba dla wladz lotniska za skyeurope IP: *.231.174.058.chello.fr 05.09.07, 15:42
        Ale nadal promuja SkyEurope, jak gdyby nic sie nie dzialo...
        www.lotnisko-balice.pl/aktualnosci,OD_DZISIAJ_ZMIENIA_SIE_LOGO_KRAKOWSKIEGO_LOTNISKA.html
    • Gość: Radical Re: Balice już jako Kraków Airport IP: 62.121.129.* 05.09.07, 10:11
      A mnie się podoba, że w nazwie jest "Kraków" przez "ó", a nie Krakow, czy
      archaiczne "Cracow".
      Nieco nie pasuje do tego "im. Jana Pawła II" po polsku ale i tak jest lepiej niż
      w Gdańsku.
    • Gość: Normal Kraków Airport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 10:25
      podoba się , i niech tak zostanie.
      • Gość: dyzio Re: Kraków Airport IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 11:21
        Ale w końcu jest światowo;-)
    • Gość: lezard Balice już jako Kraków Airport IP: *.231.174.058.chello.fr 05.09.07, 15:39
      Polecam strone lotniska Balice na ktorej kroluje samolot SkyEurope!
      www.lotnisko-balice.pl/aktualnosci,OD_DZISIAJ_ZMIENIA_SIE_LOGO_KRAKOWSKIEGO_LOTNISKA.html
    • smooch Balice już jako Kraków Airport 08.09.07, 00:11
      IMHO zarzad portu lotniczego to banda kretynow. Nie potrafia przeprowadzic skutecznego marketingu w jezyku angielskim, bez kaleczenia nazw i przyjmowania dziwacznych dwujezycznych nazw. Zreszta, ich strona w sieci, jak juz zauwazono, ulokowana pod kuriozallnym adresem, zostala zaprojektowana bez pomyslunku o szerokiej dostepnosci bez wzgledu na oprogramowanie przegladarek, zawiera wyrazne bledy i nie dziala z przegladarkami tekstowymi. Porazka na calym froncie. Eleganckim byloby zachowanie poprawnych nazw w angielskim i polskim. Jedyny przyklad portu lotniczego, ktory zmienil nazwe z jezyka lokalnego na angielski to Bruksela (Brussels Airport), ale ich mozna jeszcze zrozumiec, bo tam w gre wchodzily jezyki niderlandzki i francuski, wiec jest przejrzysciej prezentowac ten port przesiadkowy tylko po angielsku. Jednak nikt w Brukseli nie wlepil tam "im. kogos tam" fo flamandzku do tej angielskiej nazwy...
    • Gość: dada Poprawność językowa IP: 212.160.201.* 02.09.13, 18:35
      Dla mnie, jako zagorzałego językoznawcy, nazwa Kraków Airport to rażący błąd językowy, makaronizm, czyli tak zwane zapożyczenie-śmieć. Nie powinno się ulegać modzie, powinno się chronić własny język przed zniknięciem.
    • Gość: A-10 To jakim prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 21:47
      Twoja domena nazywa się Autocom.pl??

Zrób z tym coś szybko, bo prawo zabrania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka