Gość: orky IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 22.07.03, 00:56 Altana ? uwazajcie.. mysle ze w ciagu 72 godzin.. albo zostana zniszczone.. lub wogole ich nie bedzie.. ehh.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jimmy Krakó Re: Nowa trasa rowerowa nad Wisłą IP: 62.233.163.* 22.07.03, 09:33 Nie wiem po co ładować pieniądze na tą akurat ścieżkę rowerową. Traca opisana w artykule już ISTNIEJE! Bardzo łatwo można dojechać już w tym momencie do Tyńca ta właśnie trasą - jeżdzę tamtędy już od kilku lat. Myslę że pieniądzę powinny być zainwestowane w całkiem nowe ścieżki rowerowe a nie poprawianie już istniejących. Moim zdaniem jest to klasyczne marnotrastwo, włącznie z zapłaceniem za projekt jakiemuś Stanisławowi Albrichtowi. Gość chyba nie ma pojęcia o potrzebie istnienia nowych ścieżek własnie w centrum i najbliższej okolicy rynku! MARNOTRASTWO! Przykład - jak dojechać z rynku np. na Prądnik Czerwony? Pewno al. 29 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pędzel Re: Nowa trasa rowerowa nad Wisłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.03, 09:33 Pan Stanisław nie zna topografi miasta. Gmina Liszki leży z drugiej strony Wisły.PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta. Re: Nowa trasa rowerowa nad Wisłą IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 10:52 Właśnie takich fachowców mamy wszędzie,jakby ktoś chciał społeczeństwu zrobić jaja i to za ich pieniądze.Pomysł ścieżki rowerowej na Kopernika w jedną stronę, również o tym świadczy.Dlaczego w jedną stonę?,a w drugą to już między samochodami?,a może przez Lubicz?.Przecież szerokość tej ścieżki wystarczy do jazdy w dwóch kierunkach i zapewnia na tej ruchliwej ulicy bezpieczeństwo rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin ha Re: Nowa trasa rowerowa nad Wisłą IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 13:06 Gość portalu: Rowerzysta. napisał(a): > Właśnie takich fachowców mamy wszędzie,jakby ktoś chciał > społeczeństwu zrobić jaja i to za ich pieniądze.Pomysł > ścieżki rowerowej na Kopernika w jedną stronę, również o > tym świadczy.Dlaczego w jedną stonę?, Dlatego, że poruszanie się rowerem od Mikołajskiej w kierunku Ronda Mogilskiego po Kopernika nigdy nie było problemem. W kierunku przeciwnym - owszem: było to nielegalne, a niektórych wypadkach niezbyt bezpieczne (zbyt szybko jadące samochody, wyprzedzające i znajdujące się blisko lewego krawężnika, kierowcy nie spodziewający się rowerzysty itp.). > a w drugą to już między > samochodami? Tak, między samochodami. Na zasadach ogólnych, zgodnie z oznakowaniem. Dlatego, że jak piszę powyżej, w tym kierunku nigdy nie było żadnych problemów rowerzysta - samochody. A jak nie było problemów, to i rozwiązanie nie było potrzebne. > ,a może przez Lubicz?.Przecież szerokość tej > ścieżki wystarczy do jazdy w dwóch kierunkach Nie wystarczy. Scieżka ma 1,5 - 1,6 m szerokości i to jest standard dla _jednego_ kierunku ruchu. Zgodnie z rozporządzeniem MTiGM z 1999 r o warunkach technicznych jakim muszą odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie, dwukierunkowa droga rowerowa musi mieć co najmniej 2,0 m szerokości, a na to nie było miejsca. A chodzi o to, żeby _ominąć_ Lubicz, która w dodatku będzie niedostępna rowerem od strony Ronda Mogilskiego po jego przebudowie - a Kopernika owszem. >i > zapewnia na tej > ruchliwej ulicy bezpieczeństwo rowerzystów. Bezpieczeństwo na tej "ruchliwej" ulicy zapewnia przede wszystkim bezpośredni kontakt wzrokowy rowerzysty na kontrapasie i kierowcy jadącego zgodnie z zasadami. Wjazd rowerzysty na kontrapas oznacza przecięcie toru ruchu samochodów przy niespecjalnym kontakcie wzrokowym. Z kolei poruszanie się pod prąd kontrapasa to jazda po _lewej_ stronie samochodów poruszających się szybciej niż rowerzysta i wyprzedzanie rowerzystów z prawej strony bez kontaktu wzrokowego. I wreszcie powrót nieprawidłowo jadącego rowerzysty na prawe pobocze to znowu przecięcie toru jazdy wyprzedzającego z prawej samochodu i kolejny punkt kolizji. Dobra zasada organizacji ruchu rowerowego, to "przyklejenie" rowerzysty do prawego krawężnika i prowadzenie go tak, żeby nie przecinał toru jazdy szybciej poruszających się samochodów. Dokładnie tak jest zrobiona Kopernika - zresztą podobnych i identycznych rozwiązań jest od groma w Szwajcarii, Niemczech, Holandii, Wlk. Brytanii czy Danii. Na Kopernika nikt nie wymyślał prochu, zrobiono coś, co doskonale od lat sprawdza się gdzie indziej. Fakt - to pierwszy tego rodzaju kontrapas w Polsce, ale za 5 lat to będzie tak samo oczywiste rozwiązanie, jak teraz progi spowalniające czy minironda. marcin ha rowery.org.pl krakow.rowery.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin ha Re: Ważna korekta ;-) IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 13:09 Gość portalu: marcin ha napisał(a): > Bezpieczeństwo na tej "ruchliwej" ulicy zapewnia przede > wszystkim bezpośredni kontakt wzrokowy rowerzysty na > kontrapasie i kierowcy jadącego zgodnie z zasadami. Wjazd > rowerzysty na kontrapas oznacza przecięcie toru ruchu > samochodów przy niespecjalnym kontakcie wzrokowym. Chodziło mi oczywiście o wjazd na kontrapas pod prąd kontrapasa (czyli wjazd na kontrapas w kierunku od centrum do Ronda). Normalny, zgodny z projektem wjazd od strony Ronda do Centrum oczywiscie gwarantuje 100% kontaktu wzrokowego, podobnie jak poruszanie się po kontrapasie zgodnie z oznakowaniem. marcin ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pędzel Re: Ważna korekta ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.03, 14:08 Kontrpas kontrpasa. Coś się panu panie Marcinie H pop... . Idź Pan lepiej przejadać pieniądze podatników wdrażając kolejne nikomu nie potrzebne projekty. Lobby rowerowo-ekologiczne Krakowa to pożal się Boże organizacja. Przeszły już miliony przez ręce których nikt nie potrafił zagospodarowac. Wstyd panie Marcinie H. PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin ha Re: Ważne pytanie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 20:43 Gość portalu: pędzel napisał(a): > Przeszły już miliony > przez ręce których nikt nie potrafił zagospodarowac. > Wstyd panie Marcinie H. PA O jakich "milionach" mowa? I kto nie potrafił zagospodarować? :-) marcin ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rama z Rowera. Re: Ważne pytanie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 23:57 Gość portalu: marcin ha napisał(a): > Gość portalu: pędzel napisał(a): > > > Przeszły już miliony > > przez ręce których nikt nie potrafił zagospodarowac. > > Wstyd panie Marcinie H. PA > > O jakich "milionach" mowa? I kto nie potrafił zagospodarować? > :-) > > marcin ha >Tacy fachowcy,teoretycy jak pan.Polskich warunków nie można porównywać do istniejących w innych krajach,bo to inne społeczeństwo (niecywilizowane,prymitywne i głupie).Do sposobu jazdy kierowców,ich kultury i odpowiedzialności, należy stosować dla rowerzystów warunki szczególne,zapewniające minimum bezpieczeństwa.Bezpieczeństwa faktycznego, nie wypocin teoretycznych na które wyrzucone w błoto ciężkie pieniądze, sprawiają istnienie takich sytuacji jakie mamy obecnie,tzn. ścieżki rowerowe urządzane na zasadzie ruchów konika szachowego,stosowanego w dodatku przez pijanego szachistę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin ha Re: Ważne pytanie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 23:59 Gość portalu: Rama z Rowera. napisał(a): > >Tacy fachowcy,teoretycy jak pan.Polskich warunków nie można porównywać do > istniejących w innych krajach,bo to inne społeczeństwo [ciach bełkot] O co _konkretnie_ chodzi? marcin ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rama. Re: Ważne pytanie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 01:18 Gość portalu: marcin ha napisał(a): > Gość portalu: Rama z Rowera. napisał(a): > > > >Tacy fachowcy,teoretycy jak pan.Polskich warunków nie > można porównywać do > > istniejących w innych krajach,bo to inne społeczeństwo > > [ciach bełkot] > > O co _konkretnie_ chodzi? > No właśnie,trzeba jeszcze raz przeczytać i spróbować zrozumieć,ale pewnie też nie pomoże.Tacy to właśnie "fachowcy" siedząc przy żłobie,marnotrawiąc na nieprzemyślane bzdury społeczne pieniądze,nigdy nie wiedzą o co chodzi. Wiedzą natomiast zawsze gdzie jest kasa z której za "radosną twórczość" pobierają wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin ha Re: Ważne pytanie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 01:24 Gość portalu: Rama. napisał(a): > > [ciach bełkot] > > > > O co _konkretnie_ chodzi? > > No właśnie,trzeba jeszcze raz przeczytać i spróbować > zrozumieć,ale pewnie > też nie pomoże.Tacy to właśnie "fachowcy" siedząc przy żłobie,marnotrawiąc na > nieprzemyślane bzdury społeczne pieniądze, Internet polega na tym, że każdy idiota może pisać podobne jak powyżej bzdury. I co z tego? > Wiedzą natomiast zawsze gdzie jest kasa z której za > "radosną twórczość" pobierają wynagrodzenie. I co z tego wynika? Szczególnie w kwestii bezpieczeństwa i wygody niezwykle cywilizowanego sposobu poruszania się, jakim jest korzystanie z roweru? marcin ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rower. Re: Ważne pytanie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 01:36 Gość portalu: marcin ha napisał(a): > Gość portalu: Rama. napisał(a): > > > > [ciach bełkot] > > > > > > O co _konkretnie_ chodzi? > > > No właśnie,trzeba jeszcze raz przeczytać i spróbować > > zrozumieć,ale pewnie > > też nie pomoże.Tacy to właśnie "fachowcy" siedząc przy > żłobie,marnotrawiąc na > > nieprzemyślane bzdury społeczne pieniądze, > > Internet polega na tym, że każdy idiota może pisać > podobne jak powyżej bzdury. I co z tego? > > > Wiedzą natomiast zawsze gdzie jest kasa z której za > > "radosną twórczość" pobierają wynagrodzenie. > > I co z tego wynika? > > Szczególnie w kwestii bezpieczeństwa i wygody niezwykle > cywilizowanego sposobu poruszania się, jakim jest > korzystanie z roweru? > > marcin ha >Wynika,że taki bałwan powinien paść krowy,bo to zrobi jako fachowiec dobrze a od projektowania ścieżek rowerowych w mieście o dużym ruchu powinien trzymać się z daleka.Społeczne pieniądze wydane na nowe ścieżki rowerowe mają przynieść korzyść miastu i rowerzystom i aby tak było musi je projektować człowiek myślący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin ha drogi ramolu IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 01:59 Gość portalu: Rower. napisał(a): > >Wynika,że taki bałwan powinien paść krowy,bo to zrobi > > jako fachowiec dobrze a > od projektowania ścieżek rowerowych w mieście o dużym > ruchu powinien trzymać > się z daleka.Społeczne pieniądze wydane na nowe ścieżki rowerowe mają > przynieść korzyść miastu i rowerzystom i aby tak było musi je projektować > człowiek myślący. Drogi ramolu: twoje szanowne rady niniejszym trafiają do kosza, gdzie ich miejsce. I choćbyś jeszcze dziesięć razy zmienił nicka i pienił się na forum jako ktoś inny, nic to nie zmieni. Możesz się naprężać, nadymać i dostawać najdzikszej histerii, ale to ja się znam na projektowaniu ścieżek rowerowych i ich finansowaniu, a nie ty ;-) I nie znajdziesz w Polsce _nikogo_ kto by potrafił poprawnie projektować infrastrukturę rowerową, kogo bym nie znał albo nie szkolił. A jak ci się nie podoba, to sobie możesz pojeździć rowerkiem pod Akademią Pedagogiczną i na Kazimierza Wielkiego na tamtejszej "scieżce rowerowej", po Klimeckiego po maskach samochodów albo na Dąbiu poćwiczyć wpadanie ze ścieżki do Białuchy - tam paru krakowskich inżynierów zrobiło ścieżki "po swojemu" i skutki widać. A teraz EOT, bo dyskusja jest wyjątkowo mało produktywna - nie sądzę, żebym cie do czegokolwiek przekonał, więc jej kontynuacja nie ma wielkiego sensu. papatki ;-) marcin ha rowery.org.pl krakow.rowery.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pędzel Re: drogi ramolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 08:49 Jak już nie wiemy co powiedzieć to zaczynamy obrażać innych??? A z drugiej strony to co za buńczuczna pycha przez pana przemawia. Conajmniej jakbym słuchał Wałęsy za czasów jego prezydentury ("jastem the best"). Jeszcze jedno. Cieszę się, że nie tylko ja mam takie zdanie o panu. A pana spiskowa teoria dziejów zakłada od razu, że zmieniam nicka. Z całym szacunkiem zlewam pana. PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rama. Re: drogi ramolu IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 10:26 Gość portalu: pędzel napisał(a): > Jak już nie wiemy co powiedzieć to zaczynamy obrażać innych??? > A z drugiej strony to co za buńczuczna pycha przez pana > przemawia. Conajmniej jakbym słuchał Wałęsy za czasów jego > prezydentury ("jastem the best"). > Jeszcze jedno. Cieszę się, że nie tylko ja mam takie zdanie o > panu. A pana spiskowa teoria dziejów zakłada od razu, że > zmieniam nicka. Z całym szacunkiem zlewam pana. PA >Drogi "Pędzlu",ta odpowiedż mająca sprowadzić mnie do parteru była przeznaczona dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pędzel Re: drogi ramolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 10:48 Gość portalu: Rama. napisał(a): > Gość portalu: pędzel napisał(a): > > > Jak już nie wiemy co powiedzieć to zaczynamy obrażać innych??? > > A z drugiej strony to co za buńczuczna pycha przez pana > > przemawia. Conajmniej jakbym słuchał Wałęsy za czasów jego > > prezydentury ("jastem the best"). > > Jeszcze jedno. Cieszę się, że nie tylko ja mam takie zdanie o > > panu. A pana spiskowa teoria dziejów zakłada od razu, że > > zmieniam nicka. Z całym szacunkiem zlewam pana. PA > >Drogi "Pędzlu",ta odpowiedż mająca sprowadzić mnie do parteru była > przeznaczona dla mnie. Wiem. Ale dla pana Marcina H. jesteśmy wszyscy jedną osobą, która zmienia nicka. Wiesz, dużo słońca było ostatnio a pan Marcin jeździ bez kasku (pamiętam jego słowa sprzeciwu dot. ustawy nakazującej jazdy w kaskach) i mu słoneczko przygrzało w czuprynke. PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rama. Re: drogi ramolu IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 11:28 Gość portalu: pędzel napisał(a): > Gość portalu: Rama. napisał(a): > > > Gość portalu: pędzel napisał(a): > > > > > Jak już nie wiemy co powiedzieć to zaczynamy obrażać > innych??? > > > A z drugiej strony to co za buńczuczna pycha przez pana > > > przemawia. Conajmniej jakbym słuchał Wałęsy za czasów jego > > > prezydentury ("jastem the best"). > > > Jeszcze jedno. Cieszę się, że nie tylko ja mam takie zdanie > o > > > panu. A pana spiskowa teoria dziejów zakłada od razu, że > > > zmieniam nicka. Z całym szacunkiem zlewam pana. PA > > >Drogi "Pędzlu",ta odpowiedż mająca sprowadzić mnie do parteru > była > > przeznaczona dla mnie. > > > Wiem. > Ale dla pana Marcina H. jesteśmy wszyscy jedną osobą, która > zmienia nicka. Wiesz, dużo słońca było ostatnio a pan Marcin > jeździ bez kasku (pamiętam jego słowa sprzeciwu dot. ustawy > nakazującej jazdy w kaskach) i mu słoneczko przygrzało w > czuprynke. PA >W tym jednym przypadku zgadzam się z Panem M. uważam,że nikt nikogo nie powinien zmuszać w czym ma jeżdżić.To sprawa indywidualna i na tym polega wolność a przecież o wolność walczył Lech skakaniem przez płot.On wykonując ten niebiezpieczny manewr,o ileż niebezpieczniejszy niż jazda rowerem,robił to też bez kasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pędzel Re: drogi ramolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 13:54 Gość portalu: Rama. napisał(a): > Gość portalu: pędzel napisał(a): > > > Gość portalu: Rama. napisał(a): > > > > > Gość portalu: pędzel napisał(a): > > > > > > > Jak już nie wiemy co powiedzieć to zaczynamy obrażać > > innych??? > > > > A z drugiej strony to co za buńczuczna pycha przez pana > > > > przemawia. Conajmniej jakbym słuchał Wałęsy za czasów jego > > > > prezydentury ("jastem the best"). > > > > Jeszcze jedno. Cieszę się, że nie tylko ja mam takie zdanie > > o > > > > panu. A pana spiskowa teoria dziejów zakłada od razu, że > > > > zmieniam nicka. Z całym szacunkiem zlewam pana. PA > > > >Drogi "Pędzlu",ta odpowiedż mająca sprowadzić mnie do parteru > > była > > > przeznaczona dla mnie. > > > > > > Wiem. > > Ale dla pana Marcina H. jesteśmy wszyscy jedną osobą, która > > zmienia nicka. Wiesz, dużo słońca było ostatnio a pan Marcin > > jeździ bez kasku (pamiętam jego słowa sprzeciwu dot. ustawy > > nakazującej jazdy w kaskach) i mu słoneczko przygrzało w > > czuprynke. PA > >W tym jednym przypadku zgadzam się z Panem M. uważam,że nikt nikogo nie > powinien zmuszać w czym ma jeżdżić.To sprawa indywidualna i na tym polega > wolność a przecież o wolność walczył Lech skakaniem przez płot.On wykonując > ten niebiezpieczny manewr,o ileż niebezpieczniejszy niż jazda rowerem,robił to > też bez kasku. Idąc dalej tym tokiem rozumowania to kierowca sam powinien decydować czy zapina pas bezpieczeństwa, czy robi przegląd samochodu, z jaką jedzie prędkością i t.d. Odpowiedz Link Zgłoś