Gość: baska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 22:27 Nie ma jak bezmyslnosc. Dorosli ludzie a wierza w bociany, czy jak? Szczeniaki sie same nie zrobily. Opiekunowie psow oszczedzili na antykoncepcji a teraz stosuja dramatyczne apele. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kocia wiara Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.chello.pl 25.10.07, 23:12 Bardzo cenię Stasiuka i jego wydawnictwo Czarne. Właśnie za promowanie dobrej literatury i popularyzację Europy środkowo Wschodniej. Ale nie rozumiem jednego. Jak 11 szczeniąt może doprowadzić do bankructwa 1 rodzinę i 1 wydawnictwo literackie? Problem jest raczej w zrozumieniu czym jest ekonomia. A te apele to albo happening, albo odpał po wódce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kam Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.07, 07:36 A jestem rozczarowana - inteligentni, przecież, ludzie dopuszczają beztrosko do pojawienia się na świecie szczeniąt, gdy w każdym schronisku takie same małe szczeniaki codziennie walczą o życie - i przeważnie tą walkę przegrywają. Po co sprowadzać na świat następne???? Gdzie odpowiedzialność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninoczka1 Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.ae.krakow.pl 26.10.07, 08:06 Cóż się dziwić tzw. wsi, że rozmnaża psy i koty,kiedy niby "inteligencja" (choć teraz w to wątpię) bezmyślnie, beztrosko i nieodpowiedzialnie rozmnożyła sukę, w kraju, w którym jest tyle bezdomnych psów!! A o zabiegu sterylizacji nie czytało się ??? Cóż, to prawda, że społeczeństwo polskie mało czyta.... W dodatku, "szczęśliwi właściciele" w obawie przed "bankructwem" są w stanie oddać pieski nawet do ogrodu - czytaj na łańcuchu przy budzie... No cóż, bez komentarza.... Po prostu wstyd!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.171.139.226.crowley.pl 26.10.07, 08:56 A może by tak autorka powyższego komentarza zadbała o globalny ogólnoświatowy problem jakim jest eksplozja demograficzna i wysterylizowała się. Może w przyszłym pokoleniu będzie mniej takich głupich komentatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninoczka1 Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.ae.krakow.pl 26.10.07, 09:03 Idź moja droga do azylu i zobacz dowody beztroski i bezmyślności naszego społeczeństwa, a dopiero potem zabieraj głos w sprawie, o której nie masz bladego pojęcia, jak przypuszczam... Ewentualnie mozesz sama dac dobry przyklad i sie wysterylizowac ... dla dobra ludzkosci. Ciekawa jestem skad sie wzielo powiedzenie, ze o poziomie cywilizacyjnym spoleczenstwa swiadczy m.in. jego stosinek do zwierzat, i ciekawa jestem dlaczego np. w UK nie ma w ogole bezdomnych zwierzat. Odpowiedz jest prosta - ludzie sa odpowioedzialni i nie rozmanazaja zwierzat, jesli wiedza, ze nie beda mogli sobie pozwolic na wiecej psiakow w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zszokowana Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.07, 12:18 Jak czytam takie głupoty, to zastanawiam się, czy nie należałoby wprowadzić ustawowego nakazu sterylizacji autorów kretyńskich komentarzy. Może dzięki temu za kilka pokoleń udałoby się zmienić mentalność tego narodu... Odpowiedz Link Zgłoś
matijaz Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka 27.10.07, 20:32 Zgadzam się w 100%, przybij pionę ko-yama. A suczka cóż, poszła na lumpki, bzyknęła się i są szczeniaki. Niektórym samiczkom gatunku ludzkiego też to się zdarza ;P Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka 27.10.07, 20:53 nie ma co przybijac piatki, tylko przeczytac, ze zarowno matka jak i ojciec sa znane, a wiec opiekunowie dopuscili sie zaniedbania pozwalajac na przyjscie na swiat niechcianych szczeniat (sterylizacja rozwiazalaby problem); moze macie jakies konstruktywne komentarze zamiast histerycznych i obrazliwych tekstow, ktore do niczego nie prowadza? ninoczka ma w 100 procentach racje; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.171.139.226.crowley.pl 10.12.07, 07:48 A wypowiedź ninoczki była oczywiście szczytem kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: 153.19.98.* 27.10.07, 08:37 Wiesz, według pewnej mentalności sterylizacja jest zbrodnią i okaleczeniem zwierzęcia. Jednocześnie wśród takich ludzi jest wielu, którzy zabijanie młodych po urodzeniu uważają za normę. Stasiuk przynajmniej chce oddać w dobre ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wróżka Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.ghnet.pl 26.10.07, 10:48 Mam nadzieję,że ten brak odpowiedzialności spowoduje sterylizację suczki,żeby taki apel więcej się nie powtórzył.Mam psy i aż zagotowałam gdy przeczytałam ten tekst.Czy my mamy za mało psów włóczących się po ulicach ,bez opieki,czy trzeba jeszcze następnych kilkunastu?Bo skoro na 11 szczeniąt p.Stasiuk nie ma ,ani jednej chętnej osoby na szczeniaka ,to ile z nich trafi na ulice?Ach,ludzie ,ludzie ...ponoć myślący,chyba tylko ponoć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.07, 13:26 A może suczka tez brała ta felerną partię środków antykoncepcyjnych w zastrzykach, którą jedna z zachodnich firm wypuściła w czasie wakacji na nasz rynek? Mi sie po kotce jadącej na tej antykoncepcji urodziły dwa kociaki, sąsiadowi w sumie 11 (z 3 kotek), a znajomy weterynarz z kliniki weterynaryjnej mówi, że to jakaś "epidemia" - partia zastrzyków po prostu nie działa lub działa krócej. Zameldowali o tym producentowi, a on na to "niemozliwe"... :-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zszokowana Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.07, 12:10 Może warto byłoby czasem ruszyć głową zanim rozmnoży się psy rasy mieszanej i biadoli, że nie wiadomo, co zrobić ze szczeniakami. Ciekawa jestem, czy zanim pan Stasiuk tak beztrosko rozmnożył zwierzęta, zastanowił się, ile bezdomnych psów jest w Polsce i ile biednych ziwerząt w schoroniskach szuka domu. Drodzy Państwo, jest coś takiego jak STERYLIZACJA!!! Załamuje mnie to, że ludzie pokroju pana Stasiuka, który przecież do najgłupszych nie należy, robią takie idiotyzmy. W Zagaciu Dolnym ludzie są pod tym względem bardziej oświeceni... Odpowiedz Link Zgłoś
m13579 Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka 27.10.07, 08:30 Moze liczyli na becikowe ministra Giertycha? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.s. litości! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.07, 08:43 Ten artykuł to przykład nierozdzielania sfery prywatnej i zawodowej. Tytuł mówi o upadku wydawnictwa, które cenię, a treść jest o tym, że jedna baba psy namnożyła, a inne będą walczyć o ich życie. Rozumiem że solidarność jajników, ale pomyślcie czasem o czytelnikach, drogie panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibliofilutka Re: litości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 14:08 Ten tekst to przykład sprawnego użycia sfery prywatnej do wsparcia sfery zawodowej, niestety. Trudno o lepszą reklamę wydawnictwa niż taki dramatyczny a chwytający za serce apelik na drugiej stronie poczytnej krakowskiej gazety. "Przypadkiem" wydrukowany podczas krakowskich targów książki. Jak lubię i cenię Czarne, tak poczułam się zażenowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kane wow cóż za sympatyczne komentarze IP: *.compower.pl 27.10.07, 08:43 i jakie konstruktywne. Ludzie są jednak kochani, a Polacy/Polki to już szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika HEJ zajadła sforo IP: 213.158.197.* 27.10.07, 09:03 ja myślę, że to był miot planowany! nie wszyscy lubią sterylizować psy, mam nadzieję, że szczeniaczki rozejdą się jak świeże bułeczki, sama miałam podobne szczęście, urodziło się 9 szczeniąt i w sumie w domu było 11 psów i kot, powodzenia właścicielom i zwierzakom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anft Re: HEJ zajadła sforo IP: *.energis.pl 27.10.07, 09:58 Tak ja jestem w tej zajadlej sforze, bo to nie chodzi oto czy ja cos lubie, czy nie. Tylko jesli nie chcesz sterylizowac swojego psa, to nie dopuszczaj do kryc i tyle!! Moze nastepne pokolenie zrozumie ten jasny i prosty przekaz i wreszcie zwierzeta w Polsce, nie beda zyc w schroniskach smierci, nie beda masowo wyrzucane z samochodow w okresie wakacji, nie beda miec szczeniaczkow/kociakow dla zdrowia i zabawy ich durnych wlascicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiarz Auuuuuu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.07, 12:31 To tak jakby mówić " Oj! trzeba było uważać!" to chyba oczywiste. Na razie problem polega na tym, co zrobić z tymi 10 szczeniakami. Potem można dyskutować o tym jak zapobiegać takim sytuacjom. Te wszystkie komentarze mówiące o sterylizacji i o tym ile psów jest w schroniskach- oczywiście to wszystko prawda! Ale mam wrażenie, że to nie wnosi nic nowego do tematu tych 11 ( teraz pozostałych 10) szczeniąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARTEK Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.ned.pl 27.10.07, 08:58 MAM 7 PSÓW I 5 KOTÓW.MIESZKAJĄ Z MOJĄ ŻONĄ I ZE MNĄ W DOMKU NA WSI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anft Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.energis.pl 27.10.07, 09:40 Wydawnictwo wlasnie stracilo swojego wiernego czytelnika. Jesli ktos jest tak bezmyslny i rozmnaza swoje psy, a pozniej pisze takie badziewne apele, to niech nie sadzi, ze ja wezme od niego psa i jeszcze ksiazki kupowac bede. Panie Stasiak, wysterylizuj swoje psy!!! I kota tez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anft Sorry za nazwisko. IP: *.energis.pl 27.10.07, 09:54 Panie Stasiuk! Nie rozmnazaj=nie porzucaj arka.strefa.pl/nie%20_rozmnazaj1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listekklonu Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 09:47 Ludzie, po co tyle żółci z siebie wylewacie? Źle wam w życiu, czy co? Moim zdaniem wydawnictwo w pomysłowy sposób szuka domu dla szczeniaczków i się im to chwali. Gdyby nie to, że mieszkam w bloku, to od razu wzięłabym takiego pieska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gozdzikowa Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.pools.arcor-ip.net 27.10.07, 09:51 Akcje GW i jej przyjaciol, sa dla mnie malo wiarygodne. Ma tylu przyjaciol za granicami, to pomoga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furry Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 09:58 znajomi poszukują, zapytam, może kopsniemy się do Wołowca pozdrawiam zgorzkniałych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anft Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.energis.pl 27.10.07, 10:00 A ja nie pozdrawiam tych z klapkami na oczach bez szacunku do zwierzat. www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janis Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 10:44 Skoro ludzie na poziomie, wykształceni dają publiczny przykład bezmyślności i nieodpowiedzialności, to czego się spodziewać po przeciętnym "Kowalskim"... Tysiące psów odchodzi w schroniskach czekając na dom, ale co tam, pan Stasiuk beztrosko dokłada się do ogólnej nadpopopulacj i jeszcze rozgłasza swe podejście do rzeczywistości wszem i wobec, bo to takie "ludzkie"... Artykuł utrzymany w tonie zabawnym i lekkim... Szkoda gadać... Panie Stasiuk proszę zainteresować się czymś więcej niż czubkiem swojego nosa, suczkę wysterylizować i łożyć na lokalne schronisko w ramach rekompensaty za głupie zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.radioalfa.pl 27.10.07, 11:05 Te pieski "rozejdą się" jak świeże bułeczki. Snobistyczne Polaczki będa potem opowiadać anegdotki od psa "od Stasiuka". Szkoda tylko,że nie wszystkie mają taką promocję... Odpowiedz Link Zgłoś
leoleo swietna reklama... 27.10.07, 11:10 sznajderman ma głowę do biznesu; za fri pisze o niej/stasiuku/wydawnictwie duzy portal/gazeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: swietna reklama... IP: *.chello.pl 27.10.07, 11:29 Ludzie, skad ta wscieklosc? Chyba nikt z was nigdy nie byl na wsi! Tam sie zwierzat nie sterylizuje, pies rzadko tez jest "czyjs" - biega sobie gdzie chce i tylko jesc dostaje w jednym miejscu. Zupelnie sie nie spodziewalam takiego ataku i wszystkich posadzen o tani marketing. Ludziom urodzily sie pieski i bardzo chca, zeby znalazly dobry dom, bo przeciez - jak ktos slusznie zauwazyl - mogli po prostu zostawic je wlasnegmu losowi. A juz z pewnoscia sam pan Stasiuk nie mial w tym udzialu... Rozumiem wasze oburzenie, samej bardzo mi przykro, gdy widze bezpanskie psy i koty, ale na wsi to normalne. Tam zawsze ktos sie jakim s zwirzakiem zopiekuje, jesc da i nikt nie ma glowy do takich "wymyslow", zeby sterylizowac.. Inna mentalnosc, co nie znaczy, ze gorsza i nieoswiecona. Mam nadzieje, ze pieski znajda dobre domy, a wszyscy, ktorzy wsciekaja sie na forum, powinni sie ucieszyc, ze chociaz 10 ktos sie zaopiekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: swietna reklama... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 11:52 Bzdura, Stasiuk nie jest ciemnym tlumokiem, wyprowadzil sie na wies z wlasnej nieprzymuszonej woli i jest tam, jesli juz, implantem wielkomiejskim. Chyba ci sie stulecia pomylily - sadzisz ze Stasiuk nie wie, co to zapobieganie ciazy? :)) Wsciekamy sie, bo jestesmy przekonani, ze wie, tylko na to leje. A moze nie wie? Chce czy nie, jesli psy sa jego, jest za nie odpowiedzialny, ma wiec w tym swoj udzial. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: swietna reklama... 27.10.07, 21:00 moze czas te tragiczna mentalnosc zmienic, a nie wyznawac zasade: jakiegos mnie pani boze stworzyl, takiego mnie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninoczka1 Re: swietna reklama... IP: *.ae.krakow.pl 29.10.07, 08:11 To, że na wsi jest to norma, to nie znaczy, ze jest to dobra norma. A po Panu Stasiuku mozna by sie czegos wiecej spodziewac niz po przecietnym "wiesniaku" (czytaj mieszkancu wsi)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat56 Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.acn.waw.pl 27.10.07, 11:20 Listkuklonu! O jakiej żółci Ty mówisz? Przeczytaj co napisała Ninoczka1. Przeczytaj i zastanów się nad tym. Czy choć raz byłaś byłaś w schronisku dla zwierząt? Czy choć raz zobaczyłaś ten bezmiar cierpienia spowodowany nieludzką bezmyślnością? A Ty, Ko-yamo? Byłaś tam? Pewnie nie, bo tyle w tobie nienawiści do ludzi, że wątpię w Twoją empatię do zwierząt. Dobroć nie może być selektywna. Ktoś albo jest dobry bez warunków, albo dobroć udaje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.p5.InterArena.pl 27.10.07, 11:28 Beztroska i bezmyślność. Anie nie upilnują, ani nie wysterylizują suki. A pozniej bazują na wlasnej popularnosci i licza na to, ze szczeniak ktos wezmie. Piękny przyklad. Przez takich ludzi schroniska sa pełne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.clubnet.pl 27.10.07, 11:50 Chciałoby się rzec że ludzie na poziomie a do czegoś takiego doprowadzić- łatwo jest rozmnażać kundelki- ja ich zapraszam do schronisk gdzie zdychają szczeniaki czekające na dom i nikt nie dodaje do nich jeszcze autografu! Jak dla mnie to chwyt reklamowy niestety kosztem zwierząt. Ja się pytam czy za pół roku będzie podobny apel?? Bo znowu sukę dopuszczą?? Jeśli nie umieli jej dopilnować raz nie zrobią tego po raz kolejny, nie oszukujmy się. Głupota ludzka nie zna granic!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaleo Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 12:48 Zgadzam sie z Toba Ona, ludzka glupota nie ma granic hehehehe :) tak, tak Ona ludzka glupota nie ma granic a Ty sie tak litujesz nam slodkimi szczeniaczkami co zdychaja tak? I powiedz mi tylko w jaki sposob ten "chwyt reklamowy" odbywa sie "kosztem" zwierzat? Przeciez Stasiuk korzystajac z popularnosci probuje znalezc im dom, nie oddaje ich do schroniska ani nie topi w strumieniu.. nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia do jaleo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 15:11 Gość portalu: jaleo napisał(a): I powiedz mi tylko w jaki sposob ten "chwyt reklamowy" odbywa > sie "kosztem" zwierzat? Przeciez Stasiuk korzystajac z popularnosci probuje > znalezc im dom, nie oddaje ich do schroniska ani nie topi w strumieniu.. nie? Jasne ze kosztem innych zwierząt to sie odbywa. Nie ma tak ze wraz z urdozeniem sie szczeniat, jak 'grzyby po deszczu' mnożą sie tez ludzie chetni na psy. Pula chetnych na psy jest OGRANICZONA a tak w ogle zwierząt rodzi sie wiecej niz ludzi-przeciez to jest OCZYWISTE! Jesli te szczeniaki znajdą domy to inne szczenieta, W SCHRONISKACH JUŻ przebywajace, nie beędą tych domów miec!!!!! To jasne jak słonce! Szkoda,ze dla Ciebie 'to czarna magia"-myslenie naprawdę nie boli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaleo Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 12:40 Jezusicku, smutne to panstwa "milosierdzie" franciszkanskie. Jasne, jasne ze mogli suke wysterylizowac, ale tego nie zrobili i faktem rzeczywistym nie wiem jak to jeszcze nazwac, faktem faktycznym jest jedenascie szczeniakow do przygarniecia. Teksty ze przez Takich ludzi (znaczy jakich?) schroniska sa pelne - to jest jakas paranoia z IV RP. No i jasne ze bazuja na popularnosci, bo dzieki temu moze uda im sie znalezc pare przyjaznych osob ktore nie patrza na swiat z mina "cos mi tu smierdzi" tylko przygarna szczeniaki. Czaicie? cos jest albo czegos nie ma. Nie ma szczeniakow - nie ma sie nad czym glowic, sa szczeniaki, przygarnac trzeba a nie pie...yc i szukac winnego. u mojej ciotki w gospodarstwie tez zdarzyl sie miot niespodziany bo mysleli (co weterynarz potwierdzal) ze pies jest jednojajeczny i niezdolny do zaplodnienia. I do czego doszlo? milosc zwyciezyla a na swiat przyszla rozszczekana halastra. skad wiecie jak sprawa sie miala u Satsiuka? zreszta kogos to NAPRAWDE interesuje??? nie mozna miec kontroli nad wszystkim. a zreszta, jedyne co w sumie chcialam powiedziec to to ze akcja wez psa uratuj wydawnictwo i Stasiuka, pobrzmiewa cieplym czeskim humorem i w pelni popieram TAKIE korzystanie z "popularnosci". Smutna i do bani jest reakcja umyslowych sluzbistow na zwykla prosbe o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 14:55 Gość portalu: jaleo napisał(a): > Jezusicku, smutne to panstwa "milosierdzie" franciszkanskie. Jasne, jasne ze > mogli suke wysterylizowac, ale tego nie zrobili i faktem rzeczywistym nie wiem > jak to jeszcze nazwac, faktem faktycznym jest jedenascie szczeniakow do > przygarniecia. Teksty ze przez Takich ludzi (znaczy jakich?) schroniska sa > pelne - to jest jakas paranoia z IV RP. No i jasne ze bazuja na popularnosci, > bo dzieki temu moze uda im sie znalezc pare przyjaznych osob ktore nie patrza n > a > swiat z mina "cos mi tu smierdzi" tylko przygarna szczeniaki. Czaicie? cos jest > albo czegos nie ma. Nie ma szczeniakow - nie ma sie nad czym glowic, sa > szczeniaki, przygarnac trzeba a nie pie...yc i szukac winnego. u mojej ciotki w > gospodarstwie tez zdarzyl sie miot niespodziany bo mysleli (co weterynarz > potwierdzal) ze pies jest jednojajeczny i niezdolny do zaplodnienia. I do czego > doszlo? milosc zwyciezyla a na swiat przyszla rozszczekana halastra. skad wieci > e > jak sprawa sie miala u Satsiuka? zreszta kogos to NAPRAWDE interesuje??? nie > mozna miec kontroli nad wszystkim. a zreszta, jedyne co w sumie chcialam > powiedziec to to ze akcja wez psa uratuj wydawnictwo i Stasiuka, pobrzmiewa > cieplym czeskim humorem i w pelni popieram TAKIE korzystanie z "popularnosci". > Smutna i do bani jest reakcja umyslowych sluzbistow na zwykla prosbe o pomoc Czeski humor powiadasz? Idz do schroniska i zobaczymy czy bedzie Ci tak do śmiechu, po czesku!! Nie pisza tu ZADNI "umyslowi słuzbisci" tylko ludzie, ktorzy ratują zwierzeta, dzien w dzien, a dzieki takim bezmyslnym ludziom, rozmnażaczom, to ratowanie staje sie bezsensowne, psow przybywa coraz wiecje! W Polsce sytuacja zwierzat bezdomnych jest TRAGICZNA, setki tysiecy jest w schroniskach! Jak myslisz jak mozna to zmniejszyc??!! Dlaczego w Niemczech itd takich problemow nie ma?? Nie ma bo opiekunowie psow je KASTRUJA!!! I nie pisz tu o 'wpadkach' itd. ODPOWIEDZIALNYM ludziom za swojego psa, wpadki psie sie nie trafiaja!!!!! Mozna bylo: 1. wykonac kastracje suki,przed.. 2. wykonac kastracje aborcyjna suki..po 3. Poddac eutanazji tzw/"slepy miot". Skoro tego ne zrobil to niech teraz maja 12 psow!! Ich problem, nie nasz.Kazdy powinen byc odpowiedzialny za to, co na swiat powołał a nie nawolywac do odpowiedzialnosci zbiorowej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarka Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.net.autocom.pl 27.10.07, 15:32 To nie jest żadna paranoja, ale zwyczajna prawda, właśnie przez takie bezmyślne postępowanie schroniska są pełne! Wystarczy sukę wysterylizować i spokój. Psów do wzięcia są całe tabuny, odwiedź schronisko i przekonaj się! ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona do jaleo! IP: *.clubnet.pl 27.10.07, 15:41 Jaleo wiesz co...... jesteś dowodem tego że głupota nie zna granic. Nie byłeś jak widać nigdy w schronisku, nie konały ci na rękach porzucone psy więc daruj sobie twoje życiowe mądrości. Szkoda że ów Pan Stasiuk nie promuje swoją popularnością schronisk..........!!!!!!!!!! A po drugie ja wyczuwam tutaj igranie z ludzkimi emocjami. Z jednej strony żal człowieka bo grozi mu bankructwo?( a to ciekawe bo dał informację ze szczeniaki mogą być zaszczepione czyli opłaci koszt szczepień ma się rozumieć)a z drugiej małe bezbronne i niczemu winne szczeniaki... kolejki po psa i autograf pewnie będą. A w schroniskach skona kolejne 20 szczeniąt po które nikt nie przyjdzie, bo nie dają do nich autografu! I wyobraź sobie że winnych trzeba szukać bo takich nieodpowiedzialnych osób które rozmnażają kundle są więcej!!!!!!!! A jak to nie przemawia do twojego pustego łba to obejrzyj sobie zdjęcia z polskich schronisk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaleo Re: do jaleo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 17:22 Bylam w schronisku, dwoch moich domownikow stamtad pochodzi. Ale mniejsza z tym. Prosze o wykazanie mi glupoty, chetnie sie poprawie.. Rozumiem koniecznosc sterylizowania/kastrowania zwierzat, ale nie przypisuje z miejsca Stasiukowi najgorszych cech rodzaju ludzkiego, ROZUMIESZ? Pan Stasiuk NIE jest winien tego ze w schroniskach umieraja szczeniaki idioto! Jesli chodzi o igranie z emocjami - to co oznacza ze skona 20 szczeniat po ktore nikt nie przyjdzie bo nie dodaja autografu? I zal czlowieka, zal psa. z tak prostej sprawy jak "psiaki do przygarniecia, czarne na skraju upadku" robicie forum rzucania kamieniami na oslep. wylaczam sie i tak juz wstydu wiecej byc nie moze. Bestie nie ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jnk Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.aster.pl 27.10.07, 16:55 Jaleo, jeśli już doszło do zapłodnienia i w jego efekcie do ciąży, to sukę można nadal wysterylizować we wczesnej ciąży - trzeba tylko wiedzieć, co się dzieje na własnym podwórku... Można też uśpić ślepy miot. Okrutne? Owszem, nawet bardzo. Jeszcze bardziej okrutne będą realia życia dla tych spośród jedenaściorga szczeniaków, które - wzięte pod wpływem emocji i chwilowego odruchu bezmyślnego miłosierdzia - trafią na ulicę, do schroniska, do lasu. Bo za duże urosły, bo niszczyły meble, bo szczekały, bo nie szczekały - wierz mi, powodem pozbycia się psa może być wszystko. A reakcja "służbistów" wynika z przykrej znajomości tematu. Niektórzy spośród nas, służbistów, pracują w schroniskach jako wolontariusze, wspomagają finansowo adoptowane wirtualnie psy czy koty, czytają dogomanię, forum miau, "Mojego Psa" czy "Kocie sprawy". Ale może nie przyszło Ci to na myśl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilja Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.acn.waw.pl 27.10.07, 18:21 swiete slowa... to samo pomyslalam..poczucie humoru w narodzie zerowe, podjerzliwosc do wszystkich osob, ktorym w zyciu sie jakos powiodlo i spelniaja sie w swoich pasjach - stale rosnie.. za to kazdy jest ekspertem w dziedzinie zwierzecej antykoncepcji i upowazniony do dawania innym znakomitych rad (zwlaszcza te mile propozycje typu "wez sie wysterylizuj").. wspanialy kraj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-s Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.07, 13:58 DOKŁADNIE! To właśnie bezmyślne rozmnażanie zwierząt jest powodem takiej ogromnej ilości psiaków w schorniskach :(. Nie umiesz upilnować? KASTRUJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiara To jest poprostu skandal. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 14:38 Jak GW moze w ogole o takich rzeczach pisać! Dorosli ludzie sa odpowiedzialni za swoje zwierzeta. Jak GW moze w ogole przez to promowac rozmnazanie?!! SKANDAL. Dlaczego GW nie pisze o schronisku, w ktorym na domy czakają setki psow i przez takich rozmnażaczy te psy NIGDY domow nie doczekają! Dlaczego nie uspili ślepego miotu!!?? Dlaczego suka nie byla wykastrowana aby nie rodzily sie wlasnie niechciane psy! I mam to w nosie kim sa Ci ludzie, dokladnie mam w nosie .Powołali na swiat łancuszeki bezdomnosci, kolejne rodzące sie psy! Czy pokryją koszt kastracji tych suczek, co przyszly na swiat???ONE tez niebawem, za rok, bedą rodzily!! Jak GW moze o takiej bezmyslnosci w ogole pisac!! Padnie wydawnictwo, niech padnie-za głupotę trzeba placic samemu a nie kosztem bezdomnych zwierząt! Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_petrus Re: To jest gruby pic i sciema 27.10.07, 15:14 Wydawnictwo i pieniedzy brak na wykarmienie kilku zwierzakow? Wydawnictwo a nie ma odpowiedzialnych przyjaciol, sasiadow i znajomych? Chodzi o upadek wydawnictwa a nie wypadek z pieskami. Kwesta bezszelna jakas na bankruta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaleo Re: To jest poprostu skandal. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 15:29 Pani Psiaro, troche litosci dla logiki. Jakim sposobem prosba o przygarniecie psow ma promowac rozmnazanie? To troche tak jakby powiedziec ze apele o wspieranie rodzinnych domow dziecka promuja porzucanie dzieci. Wyborcza nie raz pisala o schroniskach dla zwierzat a poza tym jest niezaleznym Medium (czy wie Pani co oznacza slowo medium?) tzn ze cos "przekazuje" a nie mowi co Pani/Pan ma myslec. W tym wypadku, przekazuje apel/prosbe o przygarniecie psow. Dlaczego Pania to tak niezmiernie oburzylo? Bo w schroniskach tez sa psy do przygarniecia? Sa, o tym wiedza praktycznie wszyscy, bo w kazdej chyba podstawowce sa organizowane akcje zbierania pieniedzy na schroniska. Ale nie "przez takich rozmnazaczy" nie znajduja one domu tylko przez brak ochoty ze strony ludzi rozumie Pani, brak uczuc dla kundelkow z poobrywanymi uszami, rozumie Pani? chcialam jeszcze tylko zapytac czy Pania nie smieszy odrobine to co pani napisala? pierwsza "propozycja" na rozwiazanie problemu to wedlug pani uspienie slepego miotu? I wedlug Pani bankructwo wydawnictwa to ma byc cena za grzech niewysterylizowania suki? Pani naprawde raczy zartowac :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: To jest poprostu skandal. IP: *.clubnet.pl 27.10.07, 15:43 To jest promowanie rozmnażania, i jak widać Jaleo tego nie rozumiesz i nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarka ciemnota IP: *.net.autocom.pl 27.10.07, 15:23 Niby światli ludzie, a w kraju, w którym co chwila słyszy się apele o adopcję bezdomnego zwierzaka i o pomoc schroniskom, bo są przepełnione, bezmyślnie dopuszczają do narodzin 11 psów. Po prostu skandal! Nieodpowiedzialność i ciemnota. I jak tu ma się cokolwiek zmienić, jeśli prostych rzeczy - niby inteligentni i mądrzy ludzie - zrozumieć nie mogą...(?) Odpowiedz Link Zgłoś
laik10 Re: ciemnota 27.10.07, 16:16 kto powiedział ze on jest inteligentny ,inteligencja ,mądrość a to sie powinno przekładać na to co prezentujemy i co robimy ,jak dla mnie głupota nad głupotami.widocznie żyje sobie bezmyslnie na wsi i sadzi ze wszystko należy pozostawić matce naturze i oto efekty ,obudził sie z ręka w nocniku ,bach 11 maleństw ,a potem następne i następne.... Przejeżdżając często przez kraje zachodnich sąsiadów ,rzeczą która mi sie narzucila było ,że nie ma tam na wsiach Burkow ,Azorow i innych uwiązanych przy budach ani biegających luzem = MOŻE Najwyższą PORA SKOŃCZYĆ Z MITEM ZE PRZY KAŻDYM DOMU MA BYĆ BUDA.... gospodarstwa,domy dużo ,dużo bogatsze i nie opieraja swojego bezpieczeństwa i zabezpieczenia w psie/-psach jak u nas .TO jest chyba nieporozumienie i należałoby by z tym walczyć ,niczemu takie tradycyjne trzymanie psa przy budzie nie służy ,ot tak zawsze było to niech i będzie nadal i stad tyle nieszczęścia psiego w naszym kraju. MOŻE DAĆ TO POD UWAGĘ I ROZWAGĘ @@@@@@@@@ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas fan andrzeja Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.chello.pl 27.10.07, 16:07 rozumiem ze niewielu z was czytalo stasiuka mowiac ze jest wielkomiejskim implantem. kurde jak p Stasiuk to czyta to juz chyba zadnej ksiazki nie napisze a napewno poszedl po butelke sredniej wodki zeby sie z zona dla pociechy napic po tym badziewnym nic nie rozumieniu tutaj. zolc zolc, zdolowac go aj aj aj!!! zly zly nie chcial kastrowac suki. niedobry. sami se idzdzie tez na piwo i nie gadajcie glupot. ja juz wyciagnalem z lodowki bo jak czytam o snobistycznych polaczkach co sobie wezma pieska i beda sie chwalic to mi sie z glowie zakrecilo. sumujac, zapytam znajomych. nie bankrutujcie pani moniko panie andrzeju. pozdrawiam tom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.07, 16:37 Podpisuję się pod tym, co Jaleo I tomas napisali. Na litość, o co wam ludzie chodzi??? Po co ta cała dyskusja:wysterylizował/niewysterylizował? Przecież nie o to chodzi. Wszyscy hipokryci, co tak się martwią o schroniska- uwaga- sami wzięlismy przekochanego psa ze schroniska, i wcale nie szczeniaka, bo szczeniaki maja większe szanse na znalezienie domu. Czy nie widzicie prostej sprawy- są szczeniaki- trzeba im znależć dom, i wtej sytuacji nie ma sensu dywagowac o tym, ze światły człowiek, a nie wysterylizował. A jak Stasiuk użył wyborczej do zamieszczenia apelu- tym lepiej, bo jak by sie ludzie mieli dowiedzieć, że w Wołowcu w Beskidach(czyli przysłowiowe zadupie) są psiaki, którym trzeba znalezć dom??? I całe to pier... o kastracji i o tym, ze schroniska przepełnione jest tutaj nie na miejscu. Tym sposobem te psiaki nie dołączą do przepełnionych schronisk, zmniejszając szanse innych na dom. I poza tym- skąd tyle jadu!!!!!???!!!Bo wy książek nie umiecie pisać???Zdrowie panie Andrzeju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honkytonk Do nazi-pragmatykow i strozy opowiedzialnosci IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 27.10.07, 16:56 Tam jest numer telefonu , jak chcesz w czyms pomoc , to zadzwon i wez jednego malucha , a jak nie , to sie zamknij , albo otwoz swoje wlasne forum na temat wlasciwego opiekowania sie nad zwierzetami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Do honkytonk- co ci sie nie podoba,prawda?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 22:35 Gość portalu: honkytonk napisał(a): > Tam jest numer telefonu , jak chcesz w czyms pomoc , to zadzwon i wez jednego > malucha , a jak nie , to sie zamknij , albo otwoz swoje wlasne forum na temat > wlasciwego opiekowania sie nad zwierzetami. Tu jest wlasnie miejsce na pisanie o ODPOWIEDZIALNYM opiekowaniem sie zwierzetami! Tu, wlasnie tu-gdzie bezmyslny czlowiek powoluje na swiat, kolejne, niechciane zwięrzeta!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jnk Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.aster.pl 27.10.07, 17:04 Pytasz An, skąd tyle jadu? Ano stąd, że wiemy - w przeciwieństwie do Ciebie, drogi ignorancie - jak wygląda sytuacja zwierząt na polskiej wsi i w polskich schroniskach. I wiemy też, że dzięki ignorantom w stylu pana Stasiuka walczymy z wiatrakami. I z bezmyślnymi głupcami nie dostrzegającymi związku pomiędzy skutkiem a przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilja Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.acn.waw.pl 27.10.07, 18:34 a ja sie zgadzam z An..zle mi sie robi, jak czytam te posty pelne jadu. czasem mam wrazenie, ze im bardziej ktos sie martwi losem zwierzat, tym mniej w nim zrozumienia dla czlowieka. zastanowcie sie nad tym i nie mowcie mi prosze,ze w obliczu zwierzecych cierpien nie pozostaje nic innego, jak znienawidzic gatunek ludzki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehe Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka IP: *.aster.pl 27.10.07, 18:48 Idąc twoim tokiem myślenia, planowanie to jakaś koszmarna nuda, a piękne, wielkie i artystowskie jest poddawanie się biegowi spraw - niech natura robi swoje! Niech racjonalista nie uchybia surrealiście, a pieski, skoro są, to tylko im kokardki na ogony i zero szerszej refleksji nad sprawą. Nie dziwi mnie nawet twoja radosna inkantacja o waleniu wódy. Skoro jest na takową oskoma, to tylko zaakceptować i szybko coś z tym zrobić, ergo: uwalić się. A jeśli erekcja na widok dorodnej blondyny - to cap i w karzaki?.. No bo przecież jak coś już jest, to trzeba to zaakceptować, nie mędrkować, nie szukać szerszych kontekstów - tylko brać się do roboty! Ogromnie prymitywne jest takie myślenie i zwie się, przez odwróconą analogię słowotwórczą, bezmyślnością. Chwaląc bezmyślność przez odmawianie ludziom prawa do wartościowania postępku pana Stasiuka, zapewne nieświadomie, puszczasz w świat sygnał: Ludzie, bądźcie głupi i nieodpowiedzialni, a nic was przykrego przez to nie powinno spotkać ze strony tzw. społeczeństwa, żadne krzywe spojrzenie! Ale życie społeczne polega na istnieniu pewnych kar i nagród. I krzywe spojrzenie oraz niechętny pomruk bardzo się należą panu Stasiukowi. Dlaczego? Dlatego, że może, jeśli przeczyta te komentarze, przełknie gorzką pigułkę i na drugi rok jego sunia nie będzie już mamą i żadnym szczeniaczkom nie będzie grozić głód i bezdomność. Może pomyśli o przyszłości, zatroszczy się i nie pomnoży niepotrzebnych cierpień. Dlatego teraz on sam musi trochę pocierpieć. Żeby zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Weź psa, uratuj wydawnictwo i Stasiuka 27.10.07, 17:07 Bardzo cenie prozę pana Stasiuka ale na litość boską apeluje aby jak najszybciej wysterylizowal rodzicow tej uroczej gromdki bo w przeciwnym razie na pewno szybko zbankrutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azja A teraz tylko sterylizacja panie Stasiuk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 18:14 Dziwne,że wykszatałceni ludzie nie wiedzą ze suczke się sterylizuje,i po kłopocie. Nie ma wtedy niechcianych maluchów. Pan Stasiuk,ma znajomości w Gazecie więc artykuł ukazał się za darmo i napewno pomoże - i psy znajda domy OBY DOBRE!! Moj znajomy-też beztroski koleś dopuścił swoja wyżełkę i też urodziła 11!!!!!!!!!!!! Udało mu sie oddac wszystkie,ale jak zaczał sprawdzać potem w jakich warunkach żyją jego psy-zabrał 5 z powrotem!!! No i stado sie powiększyło. Pluje sobie w brodę do tej pory.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kane i dalej w kółko macieju IP: *.compower.pl 27.10.07, 18:17 mam wrażenie, że nie tylko psy powinno się sterylizować ale i niektorych ludzi, byłoby to z pożytkiem dla gatunku, a i wyborców pisu jakby mniej. PSY JUŻ SIĘ URODZIŁY I PO KIEGO CH**A DYSKUSJA CO BY BYŁO GDYBY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehe Nie lubię Stasiuka IP: *.aster.pl 27.10.07, 19:16 Nie lubię Stasiuka od dawna, odkąd przeczytałam jego książęczkę "Przez rzekę". Zakrztusiłam się treścią jednego z opowiadań, w którym paternalistycznie i z nutą wyzszości opisuje mieszkańców mojej dzielnicy. Pisze o autobusie nr 138, mającym zaszczyt wieźć subtelnego pisarza z lewego brzegu Wisły i dowozić na Starą Pragę. Stara Praga w opisie Stasiuka to menelnia pełna niesubtelnych i brzydkich ludzi. Szczególnie brzydkie, wulgarne, głupie i z grubsza ciosane maja zaś być kobiety z Pragi. Zaczęłam się domyślać, że pewnie Stasiuk sam pochodzi z np. Beverly Hills lub wręcz z Dallas i, nosząc garnitury od Armaniego, ciążko przeżywa nawet przekręcony szef w damskiej rajstopie, stąd tak surowa ocena innych ludzi. Ale potem dowiedziałam sie, że jest z jakiejś prowincji i wyglada... tak sobie. Po prostu leczył swe kompleksy plując z odrazą na mieszkańców "gorszej" Warszawy. No bo skoro się nie jest Adonisem i pochodzi się z głębokiej wsi, sprzedanie kopa dziewczynom z Pragi poprawia stan ego, czyż nie?... Brzydkie to było, nieeleganckie i prymitywne. Podziękowałam Stasiukowi-pisarzowi. A teraz dowiaduję się, że prostacka treść jego prozy odpowiada prostackiej treści prozy jego codzienności. Nie martwi się o to, co czują ludzie, nie martwi się o to, co mogą czuć rozmnożone bez sensu psy (głodne i biedne), myśli chyba tylko o sobie i swoim pisaniu tudzież wydawnictwie, i to w samych superlatywach. Dobrze więc, że na tym forum nareszcie wytknięto mu kilka brzydkich cech. Czasem wysłuchana nagana pozwala się rozwinąć i zmienić na lepsze. Ja jednak nie pomoge panu Stasiukowi, bo jestem dziewczyną z Pragi i dintojra mi nie pozwala. Nie będę płakać po jego pisarstwie ani po jego wydawnictwie ani po jego osobie. Piesków tylko żal. Jakos nie slyszałam, żeby u mnie na Pradze ktoś tak bezmyślnie rozmnazał psy. Ale my jesteśmy z prawego brzegu Wisły, my się nie znamy na tym, co słuszne i piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Nie lubię Stasiuka IP: *.chello.pl 28.10.07, 15:53 Jeeezu, wez sie najpierw zainteresuj, zanim zaczniesz takie bzdury wyisuwac. Stasiuk jest z Warszawy, z Pragi, dziecko. A na wsi znalazl sie nie tak znaowu dawno temu, z wlasnego wyboru. A nawet jakby byl z Beverlly Hills to se moze o praskich babach pisac, co chce. Na to ma wlasnie jako pisarz patent. Ludzie, ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehe Re: Nie lubię Stasiuka IP: *.aster.pl 28.10.07, 17:22 A ja jako czytalniczka mam patent na ocenianie czy to, co pisze Stasiuk mi się podoba i czy kupuję tego pana. Jestem na nie - a co, nie wolno?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehe Re: Nie lubię Stasiuka IP: *.aster.pl 28.10.07, 17:31 I jeszcze jedno. Używasz w sensie sformułowania "praskie baby", w czym, notabene, solidaryzujesz się ze Stasiukiem, a to jest wyrażenie pokroju "murzyńskie dupy", "ślepe niedojdy" lub "żydowscy cwaniacy". Stosujesz dyskryminację wybranej grupy opartą na negatywnym, krzywdzącym stereotypie i uprzedzeniu. Człowiek o odpowiednim statusie kulturowym wystrzega się jak ognia tego typu sformułowań. Bo to jest to samo co seksizm, ksenofobia, antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś