Gość: BINOZ-UMK Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.07, 18:09 plan zajęć konstruowany na bieżąco, brak koncepcji dydaktycznej na poszczególnych kierunkach, programy nauczania nie zmieniane od kilkunastu lat, brak materiałów do ćwiczeń które prowadzone są teoretycznie lub w formie pokazów, 5 podręczników przypadające na 120 studentów,profesorowie traktujący wykładanie jak zło konieczne, absolutne zmarginalizowanie nauczania w funkcjonowaniu wydziału, jeśli to sie zmieni to chętnie zapłacę, ale coś mi się wydaje ze to nie z braku funduszy tak się dzieje a stary system jest jak gąbka, każdą kasę wchłonie tylko co z tego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezyk7 Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.retsat1.com.pl 26.10.07, 18:52 Jestem anty. Nie byłoby mnie stać na studia płatne. Czemu nikt nie pomyśli o zdobyciu sponsorów na pewne rzeczy tak jak to jest za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza orzeszko Polska ksztalci za darmo specjalistøw dla innych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 18:56 krajów, także (lub przede wszystkim) tych najbogatszych. Właśnie dzisiaj mialam okazję zapoznać się z opracowaniem dotyczącym zatrudnienia ubiegłorocznych absolwentów Politechniki Krakowskiej. 6 miesiecy po studiach 3/4 z nich posiadało już pracę Okolo 1/5 zatrudnionych już pół roku po studiach zarabiało 3 tys. zł. Szereg innych danych z owego opracowania świadczy o tym, że inżynierowie wszystkich specjalności z PK są chętnie zatrudniani w kraju i zagranicą. I tu jest właśnie problem. Studia w Polsce nie są płatne. Specjaliści wyksztalceni w Polsce,wyjeżdżający z kraju zaraz po studiach i podejmujący pracę za granicą w gruncie rzeczy okradają polskiego podatnika, który im bezplatne studia sfinansował. Dlatego wydaje mi się, że słusznym byłoby rozwiazanie polegające na tym, że studia sa płatne ale można na ich opłacenie zaciągnąć pożyczkę - splacana w ratach, po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alda A panowie Rektorzy płacili za swoje studia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 19:29 Już teraz nie jest łatwo studentowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cko za za za za IP: *.toya.net.pl 26.10.07, 19:41 Jestem studentem i zdecydowanie jestem za płatnymi studiami świadomie zdecydowałem się na taka formę i za nic nie chciałbym studiować bezpłatnie, pomijam fakt ze na prywatnej uczelni również uczyć sie nie zamierzam, choć ich możliwości wielokrotnie przewyższają szkoły państwowe, nawet kadra wykładowców często się przeplata. Sprawa jest skomplikowana oczywiście, bo skoro płace za szkolę to niech nie uwzględnia tego podatek, akcyza itd itd Druga sprawa, nie dyskutujcie o tym czy płatna czy bezpłatna, bo to dziecinne. Na prawdę ktoś myśli że cały budynek i wyposażenie jest darmo, a ludzie w nim pracujący są wolontariuszami ? Płacimy za szkoły i ja płace za "płatne inaczej" (czytaj bezpłatne jeśli lepiej Ci) studia. Nie lobię być coś komuś winien i na pewno nie państwu, a patrząc na perspektywy jakie mamy to państwo samo powinno przestać kredytować studenta bo on i tak wyjedzie jeśli ma gdzieś lepsze warunki. A jeśli na szkołę potrzebuje kredyt to będzie go musiał spłacać ... tak jak teraz do końca życia i z emerytury także :) - gdyby miał wybór firmy(państwa) dającego kredyt być może nie zdecydowałby się na dożywotnie raty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: za za za za-cko IP: 216.223.64.* 26.10.07, 20:07 1.to ze wiele szkol "bezplatnych"zle funkcjonuje to rowniez wina panow rektorow oraz srodkow przeznaczanych na szkolnictwo wyzszse 2.jezeli wprowadzimy odplatnosc i roznego rodzaju stypendia to jest to innego rodzaju finansowanie tej samej dzialnosci 3.jak rozwiazac sprawe tych ktorzy kasy nie maja? 4.nie mam nic przeciw dzieciom bogatych ktore nie sa obdarzone zbyt wielkim talentem ale maja pieniadze i w koncu dostana dyplom w platnej szkole - mam jednak zastrzezenia kiedy zamyka sie drzwi zdolnym ale biednym-nie wierze w zaden skuteczny system pomocy biednym;zreszta uruchomienie takiego systemu to nadal publiczne finansowanie szkolnictwa 5.mozna zrobic jak w Kanadzie gdzie wszyscy placa albo z portfela rodzicow albo pracujac wieczorami-nie musze dodawac ze ci co placa z porfela rodzicow sa pozniej w wiekszosci studentami wydz.lekarskich, stomatologii, prawa,...-ci ktorzy zarabiaja na siebie maja trudnosci w wyciagnieciu dobrej sredniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cko Re: za za za za-cko IP: *.toya.net.pl 27.10.07, 03:02 > 1.to ze wiele szkol "bezplatnych"zle funkcjonuje to rowniez wina > panow rektorow oraz srodkow przeznaczanych na szkolnictwo wyzszse tak i dlatego nikt do trych szkol nie pojdzie, nie beda mieli kasy i sie zwina albo przyjma ludzi tylko ze wzgledu na kase i bedzie to szkola o najgorszej renomie co poglebi ich problem > 2.jezeli wprowadzimy odplatnosc i roznego rodzaju stypendia to jest > to innego rodzaju finansowanie tej samej dzialnosci ale jawne oplacanie i weryfikowalne, to jak z ... migawka - kupujesz tansza za np:50 zl chociaz normalna kosztuje 75 ... moze powinna byc tez "darmowa" > 3.jak rozwiazac sprawe tych ktorzy kasy nie maja? no wlasnie tak ze ci ktorzy maja nie marnuja kasy przeznaczonej na szkole, te pieniadze trafia do tech co nie maja, z drugiej strony to moze jednak kredyt studencki, znam wiele osob ktore go braly i studiowaly na dziennych studiach , nie mialy kasy na materialy !! > 4.nie mam nic przeciw dzieciom bogatych ktore nie sa obdarzone zbyt > wielkim talentem ale maja pieniadze i w koncu dostana dyplom w > platnej szkole - mam jednak zastrzezenia kiedy zamyka sie drzwi > zdolnym ale biednym-nie wierze w zaden skuteczny system pomocy > biednym;zreszta uruchomienie takiego systemu to nadal publiczne > finansowanie szkolnictwa nie jestem bogaty i pracuje caly tydzien zeby miec na szkole + drugie tyle na niezbede rzeczy, jakos daje rade, z pomoca rodziny na poczatku, gdy nie wyrabialem sie z oplatami, ale to zawsze byla doplata brakujacej reszty, da sie ? da, co sam sprawdzilem a pracuje na wlasny rachunek na pozyczonym komputerze co do talentu to moim zdaniem go nie mam, ale kilka sukcesow i zdanie wykladowcow zachwialo moja "nie wiare w talent" to jest wlasnie z mysla o biednych, 80% osob jest w stanie pracowac i uczyc sie w tym samym czasie, pomysl o ile wiecej powinien dostac biedny studia dzienne sa dla bogatych , rodziny nie stac na placenie za moje "chodzenie" do szkoly w tygodniu, mieszkanie, tony materialow ktore zuzywam w procesie ksztalcenia (kierunek artystyczny), ale zapewniam ze na pakowym papierze mozna rysowac rownie dobrze jak na papierach fabriano, tylko ze mam ich 20x wiecej -ci ktorzy zarabiaja na siebie maja trudnosci > w wyciagnieciu dobrej sredniej tak , to samo jest u nas juz teraz, jak ktos ma kase z domu lub super posady to stac go na to zeby calymi dniami uczyc sie ... hehe juz to widze:), poswiecam szkole odrobine czasu, wybieram przedmioty na ktorych mi zalezy i przeliczam co moge zostawic na pozniej z co musze zaliczyc w terminie, calosci nie da rady, i co z tego ... srednia bedzie gorsza ale zdolnosci juz sa wieksze, do tego dostwiadczenie, tylko rozsadny ktos z kasa pojdzie do szkoly i zacznie zdobywac doswiadczenie, nie ma nic gorszego niz ktos po studiach z zerowym doswiadczeniem zawodowym, to nie liceum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cko Re: za za za za-cko IP: *.toya.net.pl 27.10.07, 03:13 nie widziesz paradoksu ? na medycynie i prawie troche nauczyc sie musisz inaczej nic ci te studia w praktyce nie dadza, jak nie masz czasu zauwac to idz na socjologie, moze jakis przelawirujesz, na prawie pewnie tez ale co pozniej skoro nie masz wiedzy, no pewnie posada w firmie rodzinnej problem nie lezy tylko w szkole i nie od niej trzeba zaczynac , ale zeby wreszcie konstytucji stalo sie zadosc szkola powinna byc tak samo platna dla wszystkich, studia dzienne, wieczorowe i zaoczne platne jawnie, albo w podatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Studia płatne dla wszystkich ktorzy maja kase IP: 216.223.64.* 26.10.07, 19:53 Mieszkam w Kanadzie i mam dzieci i studia sa platne i uniwersytety dla wszystkich ! Huraaaaaaaaa? Gowno prawda. Poniewaz uniwersytet zyje ze studentow wiec robi wszystko by tych studentow przyciagnac.Oczywiscie sa dobre uczelnie gdzie jest wiecej kandydatow niz mozna zmiescic wiec uczelnia wybiera co lepszych. Sa rowniez uczelnie male ktore oferuja studia kazdemu kto spelnia a nawet nie zupelnia spelnia wymogi na studenta. Jak cos tam brakuje to zawsze mozna dorobic. Wykladowca tez pamieta ze jego zatrudnienie zalezy od tego czy studenci chca brac jego kursy.Efekt jest taki ze poziom wielu tych malych uczelni jest doprawdy smieszny... ale obsolwenci dostaja dyplomy uniwersyteckie i stopnie i wszyscy sa zadowoleni. W pozniejszym zyciu liczy sie glownie dyplom a nie miejsce wydania szczegolnie w aplikacjach do prac placonych z budzetu kraju/prowincji. Czy rektorzy nie boja sie ze prywatyzujac uczelnie w wielu przypadkach obniza ich poziom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baczek Re: Studia płatne dla wszystkich ktorzy maja kase IP: *.toya.net.pl 26.10.07, 20:00 jasne że obniży, a innych podniesie i będą mogły konkurować z prywatnymi potęgami które nie przekupią już studentów super wyposażeniem bo to powinien być standard dobrej uczelni i nie tylko płatnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Studia płatne dla wszystkich ktorzy maja kase IP: 216.223.64.* 26.10.07, 20:22 Gość portalu: baczek napisał(a): > jasne że obniży, a innych podniesie i będą mogły konkurować z prywatnymi > potęgami które nie przekupią już studentów super wyposażeniem bo to powinien by > ć > standard dobrej uczelni i nie tylko płatnej ---------- a.mit DOBREJ uczelni zanika -jest tylko kilka ktorych nazwa robi wrazenie b.pamietaj ze prywatni nie ida we wszystkie dyscypliny albo przynajmniej nie powinni isc /wUSA sa prywatne uczelnie medyczne, znaczy one sa niby w USA i niby medyczne-niby w USA bo student zaczyna w Belize albo innych wyspach HulaGula i uczy sie za ciezka kase jak...zdac egzamin medyczny.Pozniej przenosi sie do USA do czegos co jest jakos zwiazane z tym co zaczynal by dyplom byl amerykanski.Wiec niby to medycyna ale nie calkiem. Byl w zeszlym roku przypadek, ze taki "doktor" praktykujacy na Florydzie wycial pacjentowi jakis wrzodzik na szyi i pacjent nie moze ruszac glowa bo ma porazone nerwy. Sprawa trafila do sadu i wyszlo ze dzielny doktor ktory mial dzianych rodzicow nigdy nie ukonczyl szkoly sredniej.Zwyczajnie jakos slabo bylo w takiej zamorskiej "uczelni" z rekrutacja to wzieli kandydata bo placil / a taka szkola to jakies 250-300+ tysiecy dol./.Nauczyli go odpowiedzi na pytania egzaminacyjne ale medycyny wcale. c.nie ma huraaa, nie ma idealnego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galla Anonim Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.lama.net.pl 26.10.07, 20:22 Pomysł ten w ogóle mi się nie podoba.Jakoś sobie nie wyobrażam, aby studenci ze wsi,czy z mniejszych miasteczek byli w stanie opłacić studia i jeszcze utrzymac się w dużym mieście.Przecież to są spore koszty!A w stypendia nie wierzę.Już teraz jest wielkim problem uzyskanie paru groszy stypendium socjalnego.Uczelniom bardzo trudno rozstać się z pieniędzmi przeznaczonymi dla studentów przez Ministerstwo.Kredyty?Nie oszukujmy się, tylko nieliczni mogą na nie liczyć i to napewno nie ci biedniejsi.A poza tym nie ma nic za darmo, ktoś musi spłacić ten kredyt i to z procentem oczywiście.Nie liczyłabym na to, że na "polskiej ziemi" ktoś opracuje rozsądny system szkolnictwa wyższego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Nie istnieją racjonalne argumenty za płatnymi stu. IP: *.swipnet.se 26.10.07, 20:37 Uważam, że nie istnieją racjonalne argumenty za płatnymi studiami. W interesie naszego państwa jest maksymaline ułatwić dostęp do edukacji swoim obywatelom, to obowiązek państwa zatroszczyć się, by studia były bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryshaa Precież teraz i tak płacą najbiedniejsi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 21:00 Zamiast krzyczeć na płatne studia i obruszać się jak przekupy z bazaru X-lecia pomyślcie racjonalnie.... Paradoksalnie na dzienne bezpłatne studia stać teraz tych, którym rodzice mogą łożyć na utrzymanie przez 5 lat dziennych studiów, przy dziennych studiach na dobrej uczelni i dobrym kiernku trudno mówić o znalezieniu dobrej pracy,albo poświecasz się studiom - czyli rodziców musi być stać na dofinansowywanie Cię, albo dorabiasz kosztem efektywności nauki, czyli częściej wybierasz zaoczne.... Osoby biednę idą na studia płatne-zaoczne, bo tylko wtedy zarobią na utrzymanie się, mogą pracować i wspomóc rodzinę, kredyt lub pożyczka na pierwszą ratę a potem ostry zapieprz,żeby w ogóle móc kontynuować naukę... Płatne studia i rozwinięty system stypendialny wbrew pozorom wyrównałby szansy, dał możliwość właśnie tym biedniejszym na naukę dzienną na dobrych uczelniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Precież teraz i tak płacą najbiedniejsi... IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.07, 21:36 studiuję filologię na uniwersytecie łódzkim. filologia bułgarska,która według niektórych z pewnością jest niepotrzebnym kierunkiem studiów. chcę napisać o samej formie studiów,a potem ustosunkować się do płatności za nie. wyobraźcie sobie,że: -jednym z wykładowców języka A jest mężczyzna,który nie potrafi odmieniać po polsku rzeczowników i ogólnie ma problemy z naszym językiem więc jest się z nim ciężko dogadać. jest lekceważony,wyśmiewany przez studentów co powoduje,że ćwiczenia z nim się''rozłażą''. -na moim kierunku jest parę osób,którym powinno przysługiwać stypendium socjalne,ALE NIE WIADOMO,KTóRE PRZEDMIOTY SIę LICZą WIęC ZE STYPENDIUM NICI.. -na moich studiach są przynajmniej 2 osoby,których rodzice pracują za granicą,a dostają stypendium socjalne.(sytuacje typu:ojczym,którego dochód się nie wlicza bo pracuje na czarno,a zarabia jakieś 5 tysięcy...) -na studiach jest kompletny bajzel -wolą nam dać 2 semestry zajęć z zakresu sztuki aniżeli dołożyć godzinę języka A(bo prawdopodobnie pani prof.sobie wywalczyła...) Codziennie mam zajęcia od 8 do 15,czasem 17-stej.w tygodniu praca odpada.w weekend mogłabym pracować. i nawet bym chciała odpłatności za studia,ale tylko wtedy jeśli wiązałoby to się z dokładnym przyjrzeniem się jak funkcjonują poszczególne wydziały,kierunki... bo niestety na moim uniwersytecie tak zwany USOS nie działa wcale powodując ciągłe problemy i stres z tym związany.''bo nie jest się zapisanym na zajęcia,bo powinno się być zapisanym'' dodam jeszcze jedną rzecz-na pierwszym roku nas było około 50 osób-w chwili obecnej jest około 30-stki.mało osób odeszło na skutek problemów z egzaminami.większość odchodzących to dwukierunkowcy ,którzy mają w d...to,że rezygnują po 2 tygodniach..a na ich miejsce mógł być ktoś kto by skończył te studia. właśnie takie sytuacje przemawiają do mnie za odpłatnością studiów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.skynet.net.pl 26.10.07, 21:00 I bardzo dobrze. Tak być powinno. Wreszcie koniec socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: 216.223.64.* 26.10.07, 21:51 Gość portalu: Aśka napisał(a): > I bardzo dobrze. Tak być powinno. Wreszcie koniec socjalizmu. ------- Jak koniec socjalizmu to koniec z placeniem na wszystkie stopnie szkol, przedszkola, sluzbe zdrowia,opieke zdrowotna, opieke spoleczna, .... Nawet na drogi, wodociagi i , za przeproszeniem, scieki tez nie placimy bo biedota bedzie korzystac. Tylko najsilniejsi maja prawo do przezycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laxter To krok w przód i wyrównywanie szans - przekonują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 21:35 To kilometr w tył i powrót do średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student bidny szkoła wyższa to złoty biznes IP: 213.199.198.* 26.10.07, 21:48 moja szkoła (Wszechnica) ma oddziały w kilku miastach czesne zależnie od kierunku to 380 lub 430 pln miesięcznie jest ok. 5100 studentów i absolwentów podliczając same studia licencjackie 3,5 semestru wychodzi ok. 60 MILIONÓW PLN czesne na uniwerku to jakieś 700pln? GDZIE TO IDZIE?!?!!?!?!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Bezpłatne studia? Phi! IP: *.ds1-vby.adsl.cybercity.dk 26.10.07, 22:03 O, a od kiedy to studia w PL są BEZPŁATNE? Wypowiadam się jako dzienny student V roku jednej z polskich uczelni. Oto jak wyglądaja opłaty przeznaczone na 'bezpłatne' studia: - zamieszkanie (bo gdzieś mieszkać trzeba, a niestety domek rodzinyy daleeko) 350+'opłaty', w pokoju 2 osobowym, w mieszkaniu min 2 pokojowym. - książki - no to wiadomo, zależy ile potrzeba, ile można skserowac itp, na szczęście czasem uda się coś z biblioteki wypożyczyć, na szczęście w moim przypadku nie trzeba było wydać dużo - jedzonko - wiadomo, jeść trzeba. 'Na mieście' na ogół nie jadam, bo taniej (i często smaczniej) wychodzi samemu ugotować - komunikacja miejska, bo jakoś na zajęcia trzeba dojechać. Czasem wystarczy rower, o ile jest go gdzie trzymać. I dopóki nie ukradną... - 'atrakcje', bo czasem trzeba wyjść i się z ludźmi spotkać, nawet jeśłi to tylko 'domówka' a nie szaleństwo po klubach...A na jakiś weekend też czasem miło w górki wyskoczyć i trochę świata zobaczyć... - 'terenówki'. Jestem na kierunku biologicznym, czasem musimy gdzieś pojechać. Za dojazd/pobyt oczywiście musimy zapłacić, bo przecież nikt nie zapłaci za nas. Przy czym oczywiście takie zajęcia są obowiązkowe. Koleżanka z geologii opowiadala kiedyś, że ma 1,5 miesiąca obowiązkowych terenówek w wakacje (wiec wakacyjna praca odpada), które kosztują ją około 1,5 tysiąca... - praca mgr...Jak już wspomniałam: kierunek biologiczny. Realizuję pracę mgr w terenie. Muszę sama zapłacić za dojazd i pobyt...żadnego dofinansowania z uczelni nie dostaję...W zeszłym sezonie wydałam min. 400zł (nie liczyłam dokładnie). W tym samym czasie oczywiście wciąż muszę płacić za wynajem 'miejsca w pokoju', w którym mieszkam przez pól tygodnia. 'Życie' kosztuje mnie min. 800zł/miesiąc... A jaką mam pomoc? - 200 zł stypendium naukowe, bo mam najwyższą średnią na roku...Ubaw po pachy... Obecnie przebywam na Erasmusie w Kopenhadze...Nie wiem czy tutaj studia są płatne, wydaje mi się że nie, ale mogę się mylić...Przy czym każdy student (obywatel Dani) dostaje około 4000 koron od PAŃSTWA, i takie ;stypendium może pobierać przez 7-8 lat, dopóki studiuje. Ja miesięcznie wydaję mniej niż te 4000, najwięcej za wynajem pokoju. A tutejsi narzekają, bo to 'nie tak dużo'...Bo tutaj standard jest tak zawyżony, że każdy chce sobie wynająć swoją kawalerkę... Więc jeśli mi ktoś mówi, że studia w PL są bezpłatne, to ja mu się śmieję w twarz! Prawda jest taka, że studenci uczący się poza swoimi miejscami zamieszkania są całkowicie zależni od pomocy rodziców, bo nawet jeśli ktoś pracuje to bardzo rzadko jest w stanie zarobić na swoje utzrzymanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homo Sapiens Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.07, 22:26 To trochę bezczelna propozycja, patrząc na bałagan (mało powiedziane) na polskich uczelniach. Profesjonalizm to nieznane, a na pewno niezrozumiałe słowo w większości wypadków. System informacyjny leży, podejście do studenta zupełnie nieadekwatne do poziomu, jaki powinny reprezentować uczelnie. A wystarczy wyjechać na zachód i zobaczyć, co to profesjonalizm. Student może wszystko bardzo szybko załatwić, nikt w dziekanacie nie patrzy na ciebie wilkiem, wszystkie potrzebne informacje są w bazie danych, akademik załatwiasz w 5-10 min. Także system nauczania jest przejrzysty, wiadomo co od studenta wymaga dany kierunek, co powinien robić i co może uzyskać, w jakim kierunku może się kształcić. Tego wszystkiego nie ma w Polsce i wcale nie są do tego niezbędne pieniądze - tak trudno wywiesić kartkę, robić regularne spotkania informacyjne, dac możliwość konsultacji rozwojowych??? Póki nie będzie tak podstawowych rzeczy, wszelkie żądania o pieniądze są po prostu bezczelne. Zresztą, czy studenci wieczorowi i zaoczni mają lepiej, chociaż płacą? A figa, mają jeszcze gorzej, niż dzienni. Jeżeli coś wiadomo, to to, że nikt nic nie wie, czeski film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof.dr hab. inz. Studia platne - uczelnie w 100% prywatne IP: *.adsl.forthnet.gr 26.10.07, 23:13 Jestem ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żmija Re: Studia platne - uczelnie w 100% prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 00:56 Studiuję dziennie na UW, jakby mi przyszło za to dziadostwo płacić, to bym się w 5 minut spakowała i kupiła bilet lotniczy! Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Czy to jakiś żart rektorów? 27.10.07, 01:21 Przecież wprowadzenie płatności dla tej mniejszości, co jeszcze nie płaci (bo przecież ponad 60% już płaci czesne) zwiększy dochody uczelni w minimalnym stopniu. A tu słyszę, że pracownicy zaczną świetnie zarabiać, będą pieniądze na stypendia, kwitnąć będą badania naukowe... BZDURA! A trochę "bezpłatnych" miejsc powinno pozostać - choćby po to, by zachęcić do jak najlepszego zdawania egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Ochrona bankrutujących prywatnych uczelni kosztem. IP: *.e-zabrze.pl 27.10.07, 12:54 Duża część profesorów jest udziałowcami prywatnych uczelni wyższych, gdzie studiowało dużo młodzieży, która nie dostała się na państwowe, bezpłatne uczelnie. Zbliża się niż demograficzny. Więc kto wybierze kiepską (może nawet przyzwoitą) prywatną, płatną uczelnię, a nie nawet przeciętną państwową. Nikt przy zdrowych zmysłach. Więc prywatne uczelnie ograniczą zyski, a część zbankrutuje. Kto ucierpi - Ci biedni profesorowie... Ale jakby tak wprowadzić czesne na uczelniach państwowych to zasady gry zostałyby zmienione. I co z tego , że wiele osób zakończyłoby edukację na maturze. Przecież, dzieci profesorów stać będzie na płatne studia, zresztą jak zwykle można umożyć czesne, ze względu na trudną sytuację rodzinną ;-))) Co do wyrównywania szans, to w krajach borykających się z dużym analfabetyzmem (Afryka), lepiej wprowadzić czesne na studiach (bo i tak studiują tylko bogaci - biednych nie stać nawet na jedzenie), a dzięki temu zwiększyć nakłady na szkolnictwo podstawowe i ewentualnie średnie. Tutaj nacisk jest położony na walkę z analfabetyzmem. Natomiast Polska to nie Afryka dzika, tylko kraj który potrzebuje wysokiej klasy fachowców. Nie mamy problemów z analfabetyzmem, zresztą jeśli już mowa o kosztach, to może warto obciąć wydatki na administrację albo rolnictwo (ok 15 mld zł). Bez funduszu wspierania mleczarstwa Polka poradzi sobie, ale bez dobrej edukacji NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti bezpłatne studia są dla najzdolniejszych IP: 82.139.55.* 27.10.07, 12:58 Pan Rektor mojej uczelni opowiada jakieś niestworzone rzeczy... Studia bezpłatne są dla osób które na wcześniejszym etapie nauki wykazały się ambicją i wiedzą. Jeśli przymioty te ich opuszczą, to wylecą, bo nikt sie nimi nie przejmuje (na moim wydziale pożegnano ok. 2/3 osob). Jeśli studia są płatne, to uczelnia ciągnie za uszy największych leni, bo chce mieć z tego przychody (przykładem są iluzoryczne studia zaoczne gdzie jest 1/5 programu i część przyszłych magistrów w życiu nie była w bibliotece a pracę magisterską spisuje z internetu.) Poza tym, studia bezpłatne pozwalają na stworzenie specyficznego klimatu wśród studentów, bo nie muszą lecieć pracować do McDonalda, ale mają czas na dyskusje, spotkania i rozmowy na wysokim poziomie nawet przy alkoholu. Bardzo cenię sobie też fakt, że po studiach nie zaczynam kariery zawodowej z np. 30 tys zł do spłacenia, bo tak będzie jeśli przy płatnych studiach będe musiał brać pożyczkę. Z czego spłaci ją np. mgr socjologii albo rosjoznawstwa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: 149.156.222.* 27.10.07, 15:37 Kiedy zostaną wprowadzone studia płatne z pewnością dużo mniej osób będzie miało możliwość studiowania, ponieważ w Polsce nie tylko są uczniowie zdolni bądź bogaci,ale osoby mniej zdolne, średnio zamożne i chcące dalej się kształcić. Studiuje w Krakowie, a mieszkam po drugiej stronie Polski i nie stać by było mnie studiować na wymarzonych studiach, w wymarzonym mieście i płacić za studia, a na stypendium naukowe nie mam co liczyć, a nawet ci najlepsi dostają marne grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Propozycja studentow - odwolac rektorow IP: *.net.autocom.pl 27.10.07, 16:12 Odwolac rektorow z glupimi pomyslami! Rozumiema rgumenty ze wszedzie sie placi za staudia (ale co z tego tez tak musimy?). Jakos wykladowcy trzepia kase gdzie sie da uczac po paru uczelniach ale od studentow chetnie by zbierali. A co z tymi co nie maja, a zapomnial wol jak cieleciem byl. Moze niech najpierw wykaldowcy i nauczyciele akademiccy zaplaca za swoje studia a potem rzucaja takimi pomyslami. Najlepiej sie nachapac samemu a potem optowac za zmiana prawa! Ciekawe czy jak beda przechodzic na emerytuy to beda podnosic argumenty za wodzienna waloryzacja emerytur - pewnie tak bo robia wszystko tylko dla swojego dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 18:56 jako byla studentka a obecnie pracownik wyzszej uczelni jestem za! rownajmy standardy. uczelnie potrzebuja pieniedzy na nowoczescnosc. obecnie kroluje bylejakosc, bieda, a studia wyzsze sluza jako przechowalnia miernot, bo kazdy moze sie dostac na takie czy inne kierunki.poza tym i tak kupa ludzi wybiera juz platne szkoly wyzsze, ktore stac na zakup porzadnego sprzetu, wyposazenie laboratoriow i stworzenie godziwych warunkow pracy nie tylko dla [racownikow ale takze dla przyszlych mgr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dok.hab. Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.chello.pl 27.10.07, 22:03 miałam zajęcia ze studentami studiów wieczorowych na wydziale lekarskim. Proszę sobie wyobrazić, że była to najpilniejsza grupa, jaką spotkałam od lat. Uczyli się, dyskutowali, przychodzili na dodatkowe spotkania (już nieobowiązkowe!!). Widać było, że zależy im na nauce. I to jest, w jakimś sensie dowód, że jeśli coś nie jest bezpłatne - to bardziej to się szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benevolo Polska ksztalci za darmo specjalistøw dla innych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.07, 23:11 krajów, często zamozniejszych niż Polska. Dzieje się tak, gdy z Polski wyjeżdżają zaraz po studiach nasi absolwenci i podejmują pracę za granicą. Oczywiście, kazdemu wolno wyjechać kiedy chce, ale wyjeżdżajacy do pracy za granicą absolwent powinien oddać Polsce pieniądze zainwestowane w jego studia. Jest to jeden z powodów dla ktorych studia powinny być płatne, oczywiscie przy równoczesnym uruchomieniu systemu pożyczek na opłacenie studiów, splacanych po ich ukonczeniu i podjęciu pracy przez absolwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sheila JUŻ SĄ PŁATNE IP: *.kolornet.pl 28.10.07, 09:11 może moje stwierdzenie kogoś zdziwi, ale studia już są płatne i to słono! Kraków : mieszkanie miesięcznie ponad 300 zł, bilet miesięczny 50 zl, ksero - ok 100 zł miesięcznie (i nikogo nie obchodzi jak masz coś przeczytać skoro nawet Jagiellonka tego nie posiada), nie mówiąc o jedzeniu i książkach! ktoś powie, że można pracować - nie da się studiować dwóch kierunków (albo nawet jednego przy harmonogramach z trzema okienkami dziennie) i pracować, to po prostu jest fizycznie niewykonalne.Zresztą nie każdy ma taką wytrzymałość i zdolności żeby spać po 3 h na dobę! wychodzi na to, że cały rok mamy się uczyć a w wakacje jechać za granicę żeby na te studia zarabiać, to już jakaś paranoja. Lepiej od razu wyjechać i zarówno pracować, jak i kształcić się za granicą, tam dba się o studentów zupełnie inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 studia płatne uczelnie na własnym garnuszku 28.10.07, 11:36 Studia platne zlikwidowałyby obecne patologie gdyby ta zmiana wiązała sie ze zmianami systemowymi - wdrozeniem systemu stypendialnego w co niewielu wierzy i zaprzestaniem finansowania uczelni z budżetu. Bez jawności nie moze być finansowania ! Słusznie wielu -jeśli nie większośc - uważa, że tu chodzi o kasę dla etatowcow a nie o poprawienie stanu edukacji wyzszej w Polsce. Jak władze uczelni tracą wiarygodność, to trudno sie dziwić, ze nawet zasadny pomysł platnych studiow nie znajduje wielu zwolenników. - Niezależne Forum Akademickie www.nfa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
szmara Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 28.10.07, 19:51 Przeciw! To jakaś bzdura. Każdy wie ile musi dokładać "biedny" student do tzw bezpłatnych studiów. Przecież szkolnictwo bezpłatne w tym kraju nie istnieje! Płacimy za bezpłatną służbę zdrowia, będziemy płacić za szkoły i za co jeszcze. Mam genialną propozycję. NIE płacimy podatków BO TO JEST BEZ SENSU. Jeśli można wypisać się z jakiejś instytucji np kościelnej, to ja jestem za wypisaniem się z takiego państwa! Poza tym każdy kto wie ile zarabia uśmiechnięty rektor UJ ze zdjęcia, wie, że jego stać na takie propozycje, pozostałe 90% społeczeństwa w tym kraju ciężko pracuje na średnią krajową! Odpowiedz Link Zgłoś