Dodaj do ulubionych

Krakoin - Pychowicka

IP: *.chello.pl 10.11.07, 10:14

Mam wrazenie że projekt stanowiący wizualizację nie odpowiada
wykonanym pracom. Chodzi o wielkość okien. Na wizualizacji okna
pozazane są jako okna duże, na całej wysokości mieszkania. Na
stronie dewelopera, na zdjęciach z 8 listopada wyraźnie widać, że
okna będą znacznie mniejsze ( w połowie zabudowane) - to może mieć
bardzo duże znaczenie dla mieszkań gorzej doświetlonych. Czy
deweloper określał w jakiego rodzaju okna będą wyposażone mieszkania?
Pozdrawiam
Nieufnik deweloperski
Obserwuj wątek
    • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 10.11.07, 15:54
      To zależy z której strony budynku. Od strony Pychowickiej niektóre okienka są małe (np. na tej wizualizacji: www.krakoin.com.pl/data/buildings/20wiz1d.jpg, porównaj ze zdjęciem budynku: lh6.google.com/JackTheRipper1980/RzW-eR4bOuI/AAAAAAAABAY/a6p42s8MTAk/IMG_1782.jpg&imgmax=640)
      • Gość: :) Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.autocom.pl 10.11.07, 17:24
        byłem na budowie i wszystko jest ok :)
        • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 10.11.07, 23:18
          Ja też byłem i też stwierdzam, że wszystko się zgadza. Poza tym na budynku A zaczynają kłaść dach:-)
          • Gość: :) Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.autocom.pl 11.11.07, 08:07
            myślicie że jest szansa na to byśmy klucze dostali w lipcu
            sierpniu :) wiem że mają czas do końca 2008 ale idzie im niezle.
            • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 11.11.07, 18:28
              Słyszałem, że dotąd Krakoin oddawał mieszkania wcześniej niż w wyznaczonym terminie, ale nie nastawiałbym się na to zbytnio...
              • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 11.11.07, 20:38
                Rozmawiałem z deweloperem kilka tygodni temu. Potwierdzał możliwość
                wcześniejszego przekazania mieszkań. Jednak w tym roku zima może być
                ostrzejsza od zeszłorocznej, wobec czego trudno przewidzieć
                ewentualny termin wcześniejszy.
                A propos okien - czy inspektor nadzoru potwierdzał, że rozmiar okien
                będzie zgodny z tym który widnieje na folderze reklamowym?
                Przejrzałem jeszcze raz zamieszczone na stronie dewelopera zdjęcia -
                w segmencie A na parterze ewidentnie okno nie jest oknem od sufitu
                do podłogi ( takie jest na folderze). Być może chodzi o to żeby
                zaoszczędzić na czym się da. W końcu ceny materiałów i robocizny
                poszły w górę. Być może się mylę.
                pozdrawiam

• Gość: :) Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.autocom.pl 12.11.07, 06:31
                  okna są ok zgodnie z projektem technicznym. A okna miały być chyba
                  230 cm wysokie więc nie do sufitu tak jest w projekcie techniczym.

A ja liczę że w wakacje nam oddadzą mieszkanie :)

• htoft Re: Krakoin - Pychowicka 12.11.07, 07:27
                  Czy masz na myśli to okno wstawione na I piętrze? To jest chyba tylko tymczasowo (wygląda to na jakieś tymczasowo zorganizowane pomieszczenie...). Zwróć uwagę, że kawałek ściany pod oknem jest zrobiony z dykty. Zapewne to zniknie, gdy zaczną montować normalne okna.
                  • Gość: obserwator Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.autocom.pl 18.11.07, 22:38
                    jacy z was laicy :(
                    dywagacje na temat wielkosci okien ...ech
                    • Gość: mm Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.malopolska.mw.gov.pl 09.05.08, 13:51
                      to kiedy nam oddają te mieszkania :)
                      • Gość: mary Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 09:49
                        Teoretycznie mają czas do końca grudnia, ale może troszkę wcześniej się uda?...
                        • maggdd Re: Krakoin - Pychowicka 26.06.08, 09:05
                          czy ktos widzial mieszkania na zywo od srodka? i slyszal o
                          wczesniejszym oddaniu?

pozdrawiam sasiadow!!
                          • Gość: mary Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 13:25
                            Dzwoniłam jakiś miesiąc temu do inspektora z pytaniem czy można oglądnąć mieszkanie, ale kategorycznie mi odmówił, tłumaczył, że w mieszkaniach trwają pracę itd... Odnośnie oddania to krakoin ma w "zwyczaju" oddawać mieszkanka miesiąc przed ostatecznym terminem.. hmm byłby to listopad :)
                            Pozdrawiam
                            • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 02.07.08, 15:46
                              To jest drażniące. Jakiś czas temu mozna było oglądać. Teraz nie można. W innych
                              lokalizacjach ( Reduta) można. Babka w sekretariacie zadufana i napięta w
                              swojej stanowczości jakby miała jajo znieść. Nie bo nie. Tak się nie załatwia
                              spraw z kimś kto im zaufał i zapłacił nie mało.Zobaczymy co będzie dalej.
                              • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 02.07.08, 15:52
                                W ogóle to mogliby więcej zdjęć zamieszczać. Raz na miesiąc fotki na których
                                niezbyt wiele można zobaczyć to nie jest szczyt rozpieszczania klienteli.
                              • Gość: beel Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.gemini.net.pl 30.10.08, 14:38
                                nie wiem skąd te wieści o oglądaniu mieszkań na ul. Reduta - my mieszkanie tu
                                zobaczyliśmy przy odbiorze i przekazaniu kluczy, który był tydzień przed
                                podpisaniem ostatecznego aktu notarialnego. aha - i okna były umyte - nie przez
                                właścicieli mieszkań.
    • Gość: ania Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 14.07.08, 20:01
      :)
      • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.autocom.pl 16.08.08, 21:08
        Dzwonił ktoś do niech ostatnio i pytał kiedy będą oddawać mieszkania?
        • Gość: miki Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 20:46
          w grudniu
          • Gość: wariat Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.comarch.com 20.08.08, 11:03
            Ewentualnie w listopadzie, natomiast pazdziernik jest raczej bardzo malo realnym
            terminem.
        • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 19.08.08, 17:30
          Nieładnie posługiwać się cudzym nickiem.
          • Gość: smunty Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.autocom.pl 24.08.08, 20:53
            Wpłaciłem już całość a kluczy nie ma :(. A jak kupowałem miała
            budowa kończyć się zgodnie z harmonogramem wpłat i Panowie przy
            zakupie zapewniali że w wakacje już klucze powinny być a do końca
            roku to akt notaralny bo na to potrzebują więcej czasu.

Nie narzekam bo sam zawaliłem że umowa nie podawała dwóch terminów
            lub np. 20% przy odbiorze ale powiem że się guzdrają z tą budową
            bardzo i na wrzesień się nie zanosi żeby skończyli a jeszcze odbiory
            budynku i kluczy :(, może gwiazka będzie :(.

• Gość: sąsiad z seg. B Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 11:00
              jak to koleś... coś chszanisz, od początku było mówione że IV kwartał czyli
              październik, listopad, grudzień choćby mieli oddawać klucze pod koniec grudnia
              to i tak są w terminie...
              • Gość: koleś Re: Krakoin - Pychowicka IP: 62.89.110.* 03.09.08, 08:37
                Do końca roku to akt notarialny z wpisem do hopoteki a nie tylko
                klucze.!!!!
                • Gość: bazyli Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.net.autocom.pl 05.09.08, 19:07
                  Z tego co się orientowałem u budowlańców bloczki mają byś gotowe przełom
                  września/października i przekazane krakoinowi który ma uzyskać stosowne
                  pozwolenia i odbiory (ok 1 miesiąca) Tak więc mieszkania otrzymamy najszybciej w
                  listopadzie i wtedy to będziemy odbierać klucze i podpisywać akty notarialne.
                  Szkoda tylko że nie można wcześniej wejść na budowę i zmierzyć sobie np kuchni
                  aby zamówić meble :(
                  • Gość: koleś Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.autocom.pl 06.09.08, 20:06
                    A czy ktoś był już w środku? Jak się ma sytacja z odległościami
                    pomiędzy bloczkami? Da się przeżyć?
                    • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 09.09.08, 21:16
                      Odległość między blokami nie jest nadzwyczajna - 12 metrów, żaluzje w oknach
                      będą nieodzowne. Mnie nurtuje klatka schodowa. Nie jestem pewien czy ma to być
                      otwarta, zadaszona przestrzeń z temperaturą taką jaka panuje na zewnątrz, czy
                      może coś innego? Czy ktoś może orientuje się w temacie?
                      • Gość: MArek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 62.89.110.* 10.09.08, 08:28
                        Są fajne zdjęcia :) na stronie w budynku B.

A co do klatki to mam być zadaszona otwarta z jenej strony czyli
                        temp. jak na zewnątrz. Płytki takie sobie zobaczymy jak w realu to
                        będzie wyglądać.

Już się doczekać nie mogę.
                        • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 10.09.08, 15:45
                          Otwarta to znaczy że będzie można wypaść przez barierkę? Czy przewidziane jest w
                          takim razie jakieś zabezpieczenie przed ptactwem, nanoszeniem śniegu w zimie
                          itp? To chyba jakieś dosyć niestandardowe rozwiązania pewnie z uwagi na cięcie
                          kosztów dewelopera.
                          • Gość: Magda Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 21:50
                            Rozwiazanie wcale nie jest takie niestandardowe, gdyz jest to po prostu tzw
                            galeriowiec i nie ma to nic wspolnego z żadnymi cieciami finansowymi. Jezeli
                            chodzi o otwarcie galerii to problemow zadnych byc nie powinno:
                            -mieszkania maja przedsionki (wiatrolapy)
                            -noszenie w zimie sniegu nie bedzie rowniez problemem bo wszystko zostalo tak
                            zaprojektowane by szkod zadnych nie bylo
                            -ptactwo...ciekawe...ciekawe (nawet w zamknietych klatkach sie je spotyka w
                            Krakowie)
                            -wszystkie schody zaprojektowano jako zewnetrzne (od samego poczatku bylo
                            wiadomo ze to galeriowiec z zewnetrzna klatka schodowa)
                            -plytki na galeriach dobieral chyba Krakoin :)...faktycznie nie trafione...to
                            bedzie najslabszy punkt budynku...jak na dzien dzisiejszy
                            -przez barierki sie nie wypadnie bo ktos to zaprojektowal, kogos obowiazywaly
                            przepisy...
                            szkoda tylko ze te cale ramy wejsciowe sa takie...takie...nie sa np. bardzo
                            ciemno-szare :)
                            • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 19.09.08, 15:36
                              Magda, Czy Ty jesteś może pracownicą tego dewelopera?
                              Problemów być nie powinno brzmi jak wiara w kolejny cud. A to że spotyka sie
                              ptaki w zamkniętych klatkach nie powinno być wyznacznikiem standardu, tym
                              bardziej w Krakowie. Zapewne mieszkańcy na własny koszt będa musieli
                              zabezpieczyć otwartą przestrzeń siatką - takie rozwiązania stosuje się w blokach
                              starszych bez balkonów z galeria służącą suszeniu ubrań. Jest to konieczne ze
                              względu na ptaki.

Płytki ...nie komentuję.

Troche inaczej całe przedsięwzięcie wyglądało na wizualizacji. Wściekły żółty,
                              ponury szary, i zabójcza czerwień - te kolory nie występują. W porównaniu z
                              wykończeniem budynków na Norymberskiej wygląda to jak bardzo ubogi krewny.
                              Rozumiem cena inna - ale tą akurat tłumaczę gęstością zbudowy i ogólnym standardem.

Ogólnie deweloper poza cąła masa niejasnych sytuacji po raz kolejny nie zachwyca

• Gość: mm Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.08, 18:32
                                Witam,
                                zapraszam przyszlych sasiadow na grupe dyskusyjna - forum, zalozone na googlach:
                                groups.google.pl/group/forum-mieszkacow-krakoin-pychowicka?pli=1 moze
                                lepiej tam prowadzic dyskusje,
                                pozdrawiam !
                              • Gość: magda Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.ghnet.pl 23.09.08, 18:13
                                witaj, nie jestem pracownica :-).
                                norymberska wg mnie to s...f - tansze materialy niz na pychowickiej /porownaj
                                chociazby dachy, jedna z wazniejszych czesci budynkow/ a i balustradyy tu sa
                                ładniejsze.
                                ptaki...ptaki...ptaki
                                kolory faktycznie ponure i wyzywajace - na wizualizacjach byly cieple i
                                "niebianskie" :-) ..no coż i tak zszarzeja...
                                probuje tylko powiedziec ze najgorsze co mozna zrobic - to porownywac
                                teraz.Zobaczysz za jakis czas /wykonawstwo/, ktory z budynkow bedzie
                                ładniejszy... :-)
                                widzialam jak robili sciany z okladzina drewniana na norymberskiej -nie daje jej
                                wiecej niz pare lat...
                                pozdrawiam
              • Gość: susan Re: Krakoin - Pychowicka IP: 83.238.13.* 22.09.08, 12:46
                mnie również obiecali, że dostaniemy klucze w sierpniu, a ostatnia transza
                zbiega się z zakończeniem budowy, który planowany był na 30.06.2008. Coś nas
                ściemnili Panowie przy kupnie mieszkania.... :(
                • Gość: bazyliwas Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.net.autocom.pl 28.09.08, 20:45
                  A jak masz w umowie napisane?? Obietnice są tylko obietnicami. Pozdrawiam
                  • Gość: susan Re: Krakoin - Pychowicka IP: 83.238.13.* 01.10.08, 12:04
                    wiem, co mam napisane w umowie i czekam cierpliwie na mieszkanie, ale faktem
                    jest, że deweloper złożył gołosłowną obietnicę, a potem się jej wyparł.
                    Zastanawiałam się nawet nad tym, czy ja czegos źle nie zrozumiałam w czasie
                    rozmowy z deweloperem, ale wpis mojego poprzednika na tym forum ewidentnie
                    świadczy o tym, że NIE! pozdrawiam
                    • Gość: bazyliwas Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.net.autocom.pl 06.10.08, 17:58
                      Tak więc raz jeszcze się przekonałaś że ludzie bajki opowiadają, a to co
                      napisane to napisane ;) A tak nawiasem mam nadzieję, że nasz developerek
                      rzeczywiście się pospieszy zima idzie.
                      • Gość: AAA Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 08.10.08, 18:04
                        Przeczytałem na forum że zgłosili budowę do odbiru. Czy ktoś to może
                        potwierdzić?
                        • Gość: bloczek a Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 20:15
                          Rozmawiałem z instalatorem z firmy Kobyłecki www.kobylecki.pl/ i mówił że
                          zaczęły się odbiory inspektorskie mieszkań i drobne poprawki, które zgłaszają
                          inspektorzy, a co do zgłoszenia do nadzoru to ponoć ma być w połowie
                          października lub pod koniec, a od terminu zgłoszenia 2 tygodnie i zaczniemy
                          dostawać mieszkania :)
                          • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 62.89.110.* 22.10.08, 08:26
                            Ktoś ma jakieś nowe wieści?

Widziałem jak myli okna w budynku A :)

• Gość: tomek Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 08:57
                              widziałem że kończa już zagospodarowanie terenu, kostka brukowa
                              prawie skończona, w środku tez juz chyba kończą
                              szkoda tylko że nikogo nie wpuszczają, może to i dobrze jak nikt nie
                              zawraca głowy to szybciej postepują roboty,
                              • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 27.10.08, 12:57
                                nie sądzę żeby możliwość obejrzenia mieszkania miała wpływa na tempo wykonywania
                                prac. Poza tym jezeli ktoś już ( tak wynika z opinii ) ma mozliwość wymycia
                                chcociażby okien, to dlaczego nie okreslić tego jasno i niedwuznacznie?
                                • Gość: susan Re: Krakoin - Pychowicka IP: 83.238.13.* 30.10.08, 08:56
                                  a może te okna myła jakaś firma, a nie właściciele mieszkań?
                                  • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 30.10.08, 10:17
                                    ...może... Oczywiście jednoosobowe firmy myjąca okna też się zdarzają, pracują
                                    szczególnie w soboty...
                                    • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 62.89.110.* 30.10.08, 13:26
                                      Ale w sobotę wszyscy tam pracowali :).

Kiedy nam oddadzą ?
                                      • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 30.10.08, 15:53
                                        ja nie uzyskałem konkretnej informacji nt. terminu oddania, nawet zakładanego.
                                        Może ktoś inny cokolwiek wie?
                                        • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 62.89.110.* 31.10.08, 07:49
                                          A ktoś wie przynajmniej czy złozyli wniosek do Inspektora Nadzoru
                                          Budowlanego o pozwolenie na użytkowanie?

Ponoć taki wniosek miał byc złozony ale jaka jest rzeczywistość to
                                          nie wiem :(
                                          • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 03.11.08, 14:45
                                            ostatnie newsy wskazują na to, że dzisiaj został złożony wniosek do organu
                                            nadzoru o wydanie pozwolenia na użytkowanie. Oczywiście w zakresie wydania
                                            decyzji o pozwoleniu na użytkowanie obowiązują terminy ustawowe,chyba że ktoś
                                            się postara...
                                            Odsyłam do forum pychowickiej, gdzie również przeczytałem info o czasie
                                            przewidzianym na odbiór - 15 minut na mieszkanie (sic!). W piętnaście minut
                                            ocenić zgodność wykonania mieszkania z umową i powierzchnię? Dłużej można
                                            oceniać towar do ... a nie wady widoczne i podstawowe parametry dotyczące
                                            meritum umowy. Może ktoś zna jakieś bliższe informajce jak to ma wyglądać?

pzdr
                                            • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 03.11.08, 18:04
                                              A mnie martwi waloryzacja, której miało nie być no chyba że inflacja
                                              będzie bardzo wysoka powyżej 5% a to nie miało miejsca.

A przy sprzedaży zapewniali że takiej sytacji na pewno nie będzie.

Dla mnie dramat bo pozbawiają mnie kasy na wykończenie.

Pytanie ile to wychodzi :(?
                                              • Gość: koleś Re: Krakoin - Pychowicka IP: 62.89.110.* 04.11.08, 08:27

Wniosek nigdy nie wierz co ci sprzedawca obiecuje i że na pewno
                                                czegoś firma nie wykorzysta.

• Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 04.11.08, 17:38
                                                  groups.google.pl/group/forum-mieszkacow-krakoin-pychowicka
                                                  • Gość: K Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.11.* 07.11.08, 12:43
                                                    Forum gdzieś znikło, i to po pytaniach o waloryzację... Czy ktoś się
                                                    dowiedział czegokolwiek?
                                                  • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 07.11.08, 13:44
                                                    niestety, te same pytania co poprzednik. Forum zniknęło. Deweloper wstawił
                                                    zdjęcia z nocnego wypadu. Ładnie, tylko jakoś nie wiem w końcu czy będzie tam
                                                    chodnik dla pieszych czy tylko droga wyjazdowa z parkingu podziemnego. Ktoś,
                                                    może wie , czy widział coś więcej?
                                                  • Gość: K Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.11.* 10.11.08, 16:37
                                                    A może od nowa założyć grupę dyskusyjną. Chyba, że komuś bardzo
                                                    zależy na tym, aby ona nie działała...
                                                  • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 10.11.08, 17:33
                                                    Ja chciałbym wiedzieć czy będzie waloryzacja czy nie?

Czy ktoś dzwonił zapytać czy prezes pądjął ostateczną decyzję czy
                                                    waloryzować nam wpłaty?

Pani w księgowości mówiła żeby dzwonić po długim weekendzie ale może
                                                    ktoś już coś wie?

• Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.08, 20:53
                                                    Witam,

nowe forum jest pod adresem:
                                                    www.msek.pl/forum-pychowicka/
                                                    jest na moim serwerze wiec nie zniknie.

niestety - na google groups sie zdarza ze forum znika :/ tak wynika z tego co
                                                    zgooglowalem, bo niestety nie dostalem odpowiedzi do tej pory od googli co sie
                                                    dzieje i dlaczego.

wazniejsze stare tematy w wolnej chwili (moze weekend) wkleje na forum (na
                                                    szczescie mam je na mailu)

pozdrawiam
                                                    Marek
                                                  • Gość: K Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.11.* 13.11.08, 09:22
                                                    www.msek.pl/forum-pychowicka/ - nie otwiera się, chyba jest jakiś
                                                    błąd w adresie.

• Gość: Robert Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.jobpartners.com 13.11.08, 11:58
                                                    Link wczoraj jeszcze dzialal...

Dzwonilem dzisiaj do Krakoinu, ale jeszcze nie ma decyzji w sprawie waloryzacji.
                                                  • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 13.11.08, 19:45
                                                    A nie wiesz czasem kiedy będzie decyzja bo jak ja dzwoniłem to
                                                    mówili że na pewno po długim weekendzie.

Może jednak nie będzie tej waloryzacji? Jaki są na to szanse?
                                                  • Gość: kliper Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 22:58
                                                    Ponoć był już nadzór budowlany na budowie, i jeszcze przed grudniem mają wydawać
                                                    mieszkania.
                                                    Ponoć w ostatnim tygodniu listopada mają zacząć.
                                                    Co do waloryzacji to jak nic jeszcze nie wiadomo, to wszyscy wiemy że chodzi o
                                                    pieniądze...
                                                  • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 14.11.08, 10:11
                                                    Wczoraj byłem na budowie. Z dniem 24 listopada ma się rozpocząć przekazywanie
                                                    mieszkań.
                                                    Brakuje dojścia do klatki wyodrębnionym chodnikiem - dla osób z dziećmi może to
                                                    okazać się kłopotliwe. Zastanawia kilka rozwiązań o których mam nadzieję będzie
                                                    można podyskutować podczas zebrania wspólnoty.
                                                    Waloryzacja - tak jak pisaliście jest sprawą otwartą i nikt nie chce podać
                                                    konkretów.

• Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 62.89.110.* 14.11.08, 12:15
                                                    Co do daty przekazania to w końcu jakiś dobry sygnał :)

Natomiast martwi mnie waloryzacja i brak decyzji na naszą korzyść.
                                                    Oby prezes nas zrozumiał i zaparzestał myślenia o waloryzacji :))
                                                  • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.08, 12:41
                                                    www.msek.pl/forum-pychowicka/ juz dziala, i od tej pory bedzie dzialac bez
                                                    problemu - przenioslem je na porzadny serwer
                                                  • Gość: M Re: Krakoin - Pychowicka IP: 62.89.110.* 18.11.08, 07:50

To kiedy klucze dostajemy :)?
                                                  • bogninka1 Re: Krakoin - Pychowicka 19.11.08, 10:11
                                                    dziś rozmawiałam z przedstawicielami Krakoinu i wspominali o
                                                    zaczynaniu odbiorów mieszkań - a przy Reduty mają czas do przyszłego
                                                    roku, pomyślałam więc, że chodzi o Waszą inwestycję.
                                                    pzdr
                                                  • Gość: tomi Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 16:57
                                                    jest pozwolenie na uzytkowanie, teraz tylko czekać pisemka z firmy
                                                    kiedy bdzeimy mogli odebrac nasze gniazdka,
                                                  • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 21.11.08, 18:12
                                                    21.11.2008 - W dniu 20.11.08 została wydana decyzja o pozwoleniu na
                                                    użytkowanie budynku P1 (Zakrzówek, ul. Pychowicka). Przekazywanie
                                                    mieszkań właścicielom rozpocznie się 28.11.08.
                                                  • michas123_1 Re: Krakoin - Pychowicka 24.11.08, 22:36
                                                    Przekazywanie rozpocznie się jak posprzątają nasze mieszkanka po budowlańcach.
                                                    Na budowie mówią, że muszą znaleźć nową ekipę bo poprzedniej nie zapłacili i
                                                    wygląda na to, że KRAKOIN chciałby znaleźć kogoś kto zrobi to gratis. A podobno
                                                    tak dobrze już szło. Widziałem te dziewczyny sprzątające, podobno jedna z nich
                                                    miała tam zostać "gospodarzem domu".
                                                  • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 23.11.08, 20:59
                                                    Super! Jedno, co mnie martwi, to to, że powbijali biało-czerwone słupki wzdłuż chodnika od strony ul. Pychowickiej. Nie będzie można parkować wzdłuż ulicy (czyżby chcieli zmusić ,,opornych" do wykupu miejsc postojowych?... Jak dla mnie taniej parkować na pobliskim płatnym parkingu)
                                                  • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 23.11.08, 21:35
                                                    Co do słupków to nie oni tylko służby drogowe to montowały ale może
                                                    i dobrze bo przynajmniej nikt nie wjedzie na blok :) a poza tym
                                                    krakoin posadził żywopłot :) i krzaczki i drzewa :)

Co do parkowania to będę miał ten sam problem a miejsca i tak im
                                                    schodzą.

Ale pozostaje płatny lub coś innego w pobliżu np. na przeciwko w
                                                    starej cześci ruczaju :)
                                                  • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 24.11.08, 20:23
                                                    dzisiaj dostałem maila z informacją o możliwości ustalenia indywidualnej daty
                                                    odbioru. Czy ktoś ma może namiary na zaufanego inżyniera który jest w stanie
                                                    wyłapać wszelkie niedociągnięcia?
                                                    Może jest już ktoś kto odebrał i jest w stanie powiedzieć, na co należy zwrócić
                                                    szczególną uwagę?

Wszelkie wskazówki mile widziane.

• Gość: klatka b Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 21:16
                                                    najważniejsze żeby było kompletne wyposażenie, dobrze działały okna i nie było
                                                    niedoróbek bo to się podpisuje w protokole, zawsze jak przyjdzie fachowiec do
                                                    wykończenia i powie że coś jest źle to można zgłosić usterkę, że coś jest nie
                                                    tak i muszą to usunąć. Z tego co się dowiedziałem od znajomych z krowodrzy
                                                    którzy mają mieszkanie od Krakoin, to im i sąsiadom szwankowała wentylacja która
                                                    huczała, nie mieli czasem nawiewnika w którymś oknie oraz mieli brudne okna od
                                                    tynku kolorowego na zewnątrz (ponoć nie do domycia). Tak że inżynier na odbiór
                                                    to strata kasy, bo i tak płacimy fachowcom za wykończenie a oni jak im coś nie
                                                    będzie pasowało to nam powiedzą.
                                                  • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 24.11.08, 22:37
                                                    W którym segmęcie masz mieszkanie A?

Do mnie nie dzwonili :(
                                                  • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 24.11.08, 22:45

Marek, nie dzwonili do mnie, tylko wysłali maila. Treść to raczej sztampa,
                                                    ponieważ nie było wskazania numeru mieszkania itp.
                                                    Spodziewaj się wiadomości niebawem - tak sądzę.

Co do speca- wolę żeby był ze mną. To dodatkowa kasa, ale wolę ją wydać teraz, a
                                                    później zaoszczędzić na ewentualnych niedoróbkach.

Jest zauważalny brak chodnika w dojściu do klatki. Takie rozwiązanie jest trochę
                                                    niebezpieczne biorąc pod uwagę prędkość wyjazdu z garażu.

Jak już zapoznam się z "wnętrzem", to napiszę o konkretach.

• Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 24.11.08, 22:56
                                                    Maila też mi nie napisali jeszcze :).

Ale tak poważnie to czekam z niecierpliwością bo chcę jak
                                                    najszybciej się przeprowadzić z wynajmowanego mieszkania.

Co do wrażań z odboioru będę czekał na info z niecierpliwością bo
                                                    mam w segm. B więc pewnie muszę poczekać. A kiedy się z nimi
                                                    umówiłeś?

Co do odbioru to lepiej poczytać fajne artykuły co zabrać ze sobą na
                                                    odbór i co należy sprawdzić nie jest to zbyt skompliwowane bo
                                                    mieszkanie nie jest pod klucz.

Najważniejsze żeby poziomy były i żeby okna i drzwi się dobrze
                                                    otwierały. Reszta wyjdzie w praniu przy wykańczaniu mieszknia :)

• Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 24.11.08, 22:53
                                                    mam mieszkanie w B. w piśmie jest tylko o odbiorze budynku nr P1 - dotyczy
                                                    wszystkich segmentów. Nie mam pojęcia jaki klucz przyjęli...
                                                  • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 25.11.08, 19:00
                                                    Ja też dostałem i też B. Czy dobrze mi się wydaje, czy zrezygnowali z dopłat? (w mailu nie ma nic na ten temat)
                                                  • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 25.11.08, 19:26
                                                    Bo tego się dowiemy jak dostaniemy wezwanie do podpisania umowy :(

Tu tylko odbiór techniczny meszkania.

Ja też się już umówiłem na odbiór :))
                                                  • Gość: luno Re: Krakoin - Pychowicka IP: 78.133.192.* 28.11.08, 11:54
                                                    Dziś odebrałem. Umowę podpisuję w środę. Dopłaty nie będzie.
                                                    Pozdrawiam sąsiadów :-)
                                                  • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 28.11.08, 17:14
                                                    No i jak wrażenia? Na co zwracać uwagę? Ktoś jeszcze odebrał?
                                                  • Gość: luno Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.ghnet.pl 28.11.08, 19:56
                                                    Wrażenia pozytywne, wszystko wykonane tak jak na planie. Kaloryfery
                                                    działają, w mieszkaniu ciepło. Za to na klatce jak się można było
                                                    spodziewać zimno jak na zewnątrz. Ściany pomalować, podłogę położyć
                                                    i można się wprowadzać ;-) Odbierałem też miejsce postojowe, garaż
                                                    OK, miejsca w miarę szerokie, da się zaparkować i manewrować bez
                                                    problemu. Odbierałem sam, więc nie zwracałem uwagi na wiele rzeczy.
                                                    Sprawdziłem dzwi wejściowe, czy się dobrze zamykają, podobnie okna,
                                                    czy szyby nie są porysowane, czy są wyprowadzone wszystkie media
                                                    (prąd, Internet, telefon, domofon...) i czy parapet cały :-) Odbiór
                                                    to miły moment, no ale to już minęło i teraz urządzanie... Ps. Byłem
                                                    też w ENION, ustaliłem termin podłączenia licznika prądu na 11
                                                    grudnia - to jest u nich najwcześniejszy termin, bo mają teraz
                                                    inwentaryzację ;-)
                                                  • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 04.12.08, 11:17
                                                    Ja też odebrałem
                                                  • Gość: K Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.11.* 04.12.08, 22:07
                                                    Czy ktoś, kto odebrał już mieszkanie, moze napisać o ścianach, czy
                                                    nadają się one do bezpośredniego pomalowania czy też raczej nadają
                                                    się jedynie na gładź?
                                                  • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 04.12.08, 22:48
                                                    można malować :)
                                                  • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 05.12.08, 07:46
                                                    To zależy, co się komu podoba
    • Gość: 2 Nieufnik Re: Krakoin - Pychowicka IP: 195.46.43.* 28.11.08, 17:00
      Ciekawe kto będzie sprzątał kiedy ekipy będą wykańczały nasze mieszkania??? Jak na razie jest syf!!! Krakoin nie chciał zapłacić firmie która sprzątała i ta musiała zrezygnować. Ciekawe jakiego zarządcę nam wybrali. Już to widzę ....
      • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 28.11.08, 17:47
        JA też odebrałem :))

Ekipa sprzątająca była w akcji, sprzątali mieszkania.

Na drugim piętrze widno :), mało odeległości ale może jakoś to
        będzie.

Tylko Enion dał ciała i licznik dopiero 12.12 :(
        • Gość: bazyliwas Re: Krakoin - Pychowicka IP: 93.159.134.* 29.11.08, 22:42
          Ja też odebrałem mieszkanie. Wszystko ok, jestem mile zaskoczony. Enion
          oczywiście 11.12. Ekipa sprzątająca sprząta. A co do zarządcy przecież sami
          możemy zmienić. Pozdrawiam i ja akurat polecam tego developera!!! A do 5.01 mamy
          zapewnioną ochronę naszych mieszkań.
          • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 29.11.08, 22:55
            Ja mam kawalerkę i zastanawiam się co zrobić z wiatrołapem tzn.
            montować drzwi czy też nie.

Ktoś ma jakieś rady co zrobić? Kiedy zaczynacie wykańczać?

A developer solidny :), można śmiało polecać dalej.
            • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 30.11.08, 18:19
              A czy ktoś ze szczęśliwych posiadaczy korzystał z fachowca przy okazji odbioru?
              Mierzyliście może powierzchnię mieszkania w trakcie odbioru?

• Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 30.11.08, 22:21
                Fachowca się nie opłaca, wszystko możesz zgłaszać po tym jak
                dostaniesz klucze :).
                Obmiary robił geodeta dla Krakoin a do czasu podpisania aktu możesz
                kwestionować powierzchnię :).

Odbiór to sama przyjemność zwłaszcza że się postarali i wygląda ok.
                A i przy tobie montują zamek do drzwi więc teoretycznie nie trzeba
                go wymieniać :)
                • Gość: tomek Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.08, 09:08
                  odebrałem mieszkanie, naprawdę nie ma się czego czepiać, poszedłem z
                  fachowcem wziął parę setek za przegląd mieszkania i prawie nic nie
                  znalazł, czepiał się o pył na oknie, miałem ochotę kopnąć go w
                  tyłek, jak dla mnie deweloper OK, oddane w terminie, porządek na
                  budowie, na miejscu dają nowe klucze,
                  • Gość: Dzięcioł Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 02.12.08, 21:33
                    Jedna rzecze mnie na razie irytuje. Co to za osioł wymyślił takie
                    kolory bloku. Ten szary jest paskudny i ponury. Brakuje tutaj
                    pogodnych, wesoło usposabiających barw :(
                    • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 02.12.08, 22:34
                      No nie wiem, jak dla mnie te kolory są nawet zbyt jaskrawe: www.krakoin.com.pl/data/buildings/628budd.jpg
                      Może patrzysz na budynki zbudowane przez PRZ? (obok jest ich kilka)
                      • Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 03.12.08, 06:32
                        A mi się podobają :) a ten czerwony to strzał w dziesiątkę.

Jest inaczej niż wszędzie :)
                        • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 03.12.08, 08:31
                          Mnie natomiast zastanawia brama wejściowa która jest większym problemem dla
                          mieszkańców niż dla osób przed którymi miałaby chronić. Większy krok nad
                          zejściem do garażu i jesteśmy na klatce. Czemu to ma służyć?

• Gość: Marek Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.0.* 03.12.08, 18:51
                            robił ktoś obmiar? zgadza sie?
                          • Gość: K Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.11.* 04.12.08, 22:04
                            Wejście jest sprawą co najmniej beznadziejną - ani to nie chroni
                            przed niepowołanymi osobami, a jakby było zabudowane (np.
                            przeszklone i zamknięte), byłoby cokolwiek cieplej.
                            • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 05.12.08, 11:44
                              Przeszklenie - dobry pomysł. Przy odbiorze pytałem czy nie można było tego
                              właśnie tak zrobić. Oczywiście stwierdzono, że strona południowa, ciepła,
                              nasłoneczniona. Szkoda że tego nie zrobiono. Nie sądzę,żeby wspólnota
                              zdecydowała o wykonaniu przeszklenia, ze względu na koszt, chociaż moim zdaniem
                              byłoby warto. Obecne rozwiązanie jest kiepskie.
                              • Gość: K Re: Krakoin - Pychowicka IP: 77.236.11.* 08.12.08, 23:37
                                Dziś się przyglądaliśmy i fizycznie jest możywe pozamykanie
                                przeszkleniem otworów między kondygnacjami. Ale bardzo wątpię, że
                                wszyscy będą się chcieli na to "zrzucić".
                                No i oczywiście super bez sensu jest ta "bramka" wejsciowa na
                                galerię skoro można sobie bez problemu przez nią przejść
                                (przeskoczyć).
                                Patrząc na ilość miejsc postojowych - oj będzie ciasno wokół i
                                zapewne będą stały auta również przy ulicy. Te kilka miejsc za
                                budynkiem na wiele nie starczy. Miejsce postojowe mamy, ale jak ktoś
                                w gości przyjedzie, to pod TESCO będę wysyłał ;) (lub pod Kaufland w
                                drugą stronę).
                                Pan z firmy ochroniarskiej (pilnujący wjazdu z tyłu) jest delikatnie
                                mówiąc prostolinijny. Wyskoczył z tekstem "Gdzie identyfikator?!"
                                i "I jak do stodoły Pan wjeżdża." Nie omieszkałem go skontrować, ale
                                cóż... bądźcie przygotowani. Z jednej strony dobrze, bo pilnuje, a z
                                drugiej strony może troszkę więcej kultury by się zdało.
                              • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 13.12.08, 21:17
                                no i forum ucichło...

Mimo wszystko chciałbym zaproponować dyskusję na temat rozwiązań które są
                                kontrowersyjne, lub nam się nie podobają, może później będzie łatwiej na
                                "wspólnocie" dojść do konkretów.

Mnie zastanawia, po pierwsze:

winda dla niepełnosprawnych -jaki sens ma instalacja zjazdu do garażu, jeżeli w
                                całym budynku brakuje windy - to tak jakby tylko parter był przeznaczony dla
                                niepełnosprawnych - co o tym sądzicie?

po drugie - klatka, zimna, niezabezpieczone wejście - co z tym zrobić?

wszystkich chętnych zapraszam do dyskusji na w/w i inne tematy

• htoft Re: Krakoin - Pychowicka 14.12.08, 22:31
                                  > winda dla niepełnosprawnych -jaki sens ma instalacja zjazdu do garażu, jeżeli w
                                  > całym budynku brakuje windy - to tak jakby tylko parter był przeznaczony dla
                                  > niepełnosprawnych - co o tym sądzicie?

Wydaje mi się to naturalne
                                  • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 15.12.08, 08:21
                                    zgodnie z takim rozumowaniem ktoś kto nie daj Panie, zachoruje lub będzie miał
                                    niebezpieczny wypadek będzie musiał szukać nowego lokum. Chyba nie o to chodzi w
                                    tzw "nowoczesnym" budownictwie.

Co do utrudnienia - nawet taka funkcja nie jest zabezpieczona przez zastosowane
                                    rozwiązanie, chyba że utrudnieniem ma być śliska, oblodzona posadzka...
                                    • htoft Re: Krakoin - Pychowicka 15.12.08, 11:11
                                      > zgodnie z takim rozumowaniem ktoś kto nie daj Panie, zachoruje lub będzie miał
                                      > niebezpieczny wypadek będzie musiał szukać nowego lokum. Chyba nie o to chodzi
                                      > w tzw "nowoczesnym" budownictwie.

Z tym to różnie bywa
                                    • Gość: gość Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 09:02
                                      MAAR jaka TY marudna jesteś (jaki Ty marudny jesteś) raz piszesz w
                                      męskiej osobie a potem w żeńskiej

zaczęło się od nieufnika deweloperskiego i wielkosci okien
                                      potem były pretensje, że nie można wchodzić na mieszkanie podczas
                                      budowy,
                                      odległość 12 metrów też do gustu nie przypadła,
                                      mycie okien też się nie podobało, jasne lepiej wziąć brudne
                                      mieszkanie,
                                      zewnętrzna klatka także się nie podoba,
                                      no i jeszcze prędkość wyjazdu z garażu, to powala na kolana
                                      także pretensje o wejście i windy dla niepełnosprawnych

do tej pory się nie wypowiadałem bo po co, mieszkanie mi się podoba,
                                      wykończeniowe roboty trwają, czy Ty człowieku nie masz co robic
                                      tylko zamęczać Nas swoimi wpisami
                                      • Gość: maar Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.zetosa.krakow.pl 19.12.08, 11:03
                                        Gościu, według mnie to forum nie istniej po to żeby wychwalać pod niebiosa
                                        dewelopera, ale również, po to żeby zwracać uwagę na to co może być kłopotliwe
                                        lub niefortunnie rozwiązane.

Deweloper według mnie jest o.k. i uważam mieszkanie za wykonane zgodnie z
                                        umową, w końcu za nie zapłaciłem niemałe pieniądze.

Daruj sobie wycieczki typu "maruda jesteś" itp. i jeżeli masz problem z moją
                                        osobą to możemy porozmawiać osobiście, a nie na forum ok?

Widzę że wnikliwie przestudiowałeś moje posty, do tego stopnia, że wyłapujesz
                                        nawet wpadki językowe - nie wpadłeś jednak na to, że ktoś pisząc może używać
                                        cudzego nicka? Może sam byś się określił kim jesteś i czego właściwie oczekujesz
                                        pisząc pod nickiem "gość".

Zapraszam do dyskusji merytorycznej.
                              • Gość: Marzena Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.ghnet.pl 04.02.11, 18:17
                                A inspektor nadzoru od developera to jest tam wybitny hahaha pożal sie boże!
                      • Gość: Dzięcioł Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.chello.pl 03.12.08, 19:03
                        Patrzę na właściwy budynek, bo będę tam mieszkać. Co do czerwonego i
                        zótego to są ok, bo są wesołe. Ale ten szary beznadzieja.
                    • Gość: anonim Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 17:51
                      Te bloki to porażka przekonacie się za kilka lat tam takie przekręty były
                      robione że szkoda gadać. A co do mieszkań to gorszych nie spotkałem kierownictwa
                      budowy również.
                      • Gość: marian Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.server4you.de 10.01.09, 14:08
                        oj chyba konkurencji zal dupe sciska ze krakoin sprzedal na Pychowickiej 150
                        mieszkan w czasach kryzysu :))
                        zapraszam na forum msek.pl/forum-pychowicka/
                        • Gość: fss Re: Krakoin - Pychowicka IP: 83.143.140.* 03.02.11, 23:22
                          A ja cały czas z szoku wyjśc nie mogę, jak ktoś normalny mógł kupić mieszkanie w takiej komunie. Ten twór naćpanego architekta, to niebywala gratka dla ludzi lubiacych zacieśniać stosunki międzyludzkie. Okno w okno, balkon w balkon i jeszcze pseudookienka z widokiem na klatke schodowa... O ja nie mogę. Masakra.
    • Gość: edir23 Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.ericpol.pl 27.08.09, 15:12
      zapraszam ironicznie:)
      pokazywarka.pl/46a643-2/

pokazywarka.pl/46a643-2/
      • Gość: gina Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 12:18
        Booossssskie! :)))))

A my się dwa lata temu zastanawialiśmy się czy u nich nie kupić...dzięki Ci Boże
        że nas uchroniłeś od tej spartolonej inwestycji!
        • Gość: wikanna Czyje to? IP: *.236.spine.pl 28.08.09, 19:16
          A jaki deweloper stworzył to cudo?
          • Gość: podgórzanka Re: Czyje to? IP: *.lan4all.pl 28.08.09, 20:46
            Niech zgadnę... Krakoin?
            Najbardziej rozwalił mnie widok z okna kuchennego na osłonę balkonu sąsiada. Ale
            dostęp do okna na antresoli to też niesamowity patent. Ogólnie rzecz biorąc,
            szokujące rozwiązania.
            • Gość: wikanna Re: Czyje to? IP: *.236.spine.pl 28.08.09, 21:28
              Krakoin?! Niemożliwe!
              Ja serio pytałam , jaki deweloper to postawił.
              • Gość: wikanna P.S. IP: *.236.spine.pl 28.08.09, 21:38
                Już sama sobie na pytanie odpowiedziałam :)
              • Gość: xyz Re: Czyje to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 21:39
                ależ Krakoin
                www.krakoin.com.pl/data/buildings/737budd.jpg,image.html
              • smartgallery.pl Urządzanie mieszkania 15.09.09, 13:34
                Zapraszam wszystkich poszukujących inspiracji dla swoich wnętrz do
                nowej galerii przy ulicy Bożego Ciała 10 w Krakowie. Duży wybór
                obrazów, grafik, fotografii
      • Gość: edir23 Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.ericpol.com 08.03.10, 09:56
        krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7635688,Makabryly_2009_dla_krakowskich_budynkow.html
        • Gość: łeee! Re: Krakoin - Pychowicka IP: *.236.spine.pl 08.03.10, 13:39
          Gratulacje dla mieszkańców tych "uroczych" makabresek !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka