Dodaj do ulubionych

Ludzie sami się skazali na busy

25.11.07, 23:10
Oleli pewną komunikację PKS i PKP, a teraz drżą na myśl o proteście.
Dla marnych 50 groszy ludzie wolą do Wieliczki jechać rozklekotaną nyską
zamiast wygodnym pociągiem - co za głupota.
Mam nadzieję, że w dniu protestu pociąg będzie pełen :)
Obserwuj wątek
    • kr_kr Bzdura 26.11.07, 09:04
      Ludzie olali komunikację PKP dostosowaną do potrzeb dowozu do pracy pracowników
      PKP, olali PKS który i tak ich olewał bo "sienieopłaci", ci z obszaru Krakowa
      olali MPK, bo nie każdemu odpowiada jazda na glonojada (o ile w ogóle dało się
      wejść do autobusu) z kilkoma przesiadkami. A właściwie to PKP, PKS i MPK
      (dokładniej to obecny ZDiT) olało ich. A że przyroda nie lubi próżni, w ich
      (PKP, PKS, MPK) miejsce pojawiła się konkurencja - busy, które jeżdżą tam, gdzie
      ludzie chcą jeździć i dostosowują swoje kursy do potrzeb przewozowych. Że co, że
      PKS i MPK ma "misję" i musi obsługiwać nawet nierentowne połączenia? Ok. To
      dlaczego tak olewa te rentowne? Dlaczego ZDiT robi wielką akcję "zależy nam na
      kazdym nawet jednym pasażerze" tworząc Telebusy, a na drugim końcu Krakowa
      latami TOTALNIE olewa kolejne petycje podpisywane przez SETKI osób z nowych
      osiedli, które ostatecznie z braku rozsądnej alternatywy wybierają busa albo
      samochód.
      I - może nie pamiętasz - ale PKP też regularnie strajkuje (nie wiem, czy był
      jeden rok bez zablokowanych przez pracowników PKP torów), w MPK też były strajki
      - to nie jest nic dziwnego ani poza busami niespotykanego.

A te 50 groszy na kursie to delikatnie pisząc lekko naciągana teoria - ta
      różnica to przypuszczam najmniej istotny powód. Nie pisząc już o tym, że
      najczęściej to nie jest 50 gr, tylko np.3zł (strefówka + linia wewnątrz miasta).
      50gr to może być na kursie w Krakowie, choć i tak rzadko kiedy bus pokrywa się z
      linią, więc znów - nie 50gr, a co najmniej 1,10zł za kurs.
      Dalej - dojazd do pracy / szkoły: 2zł x 2 kursy dziennie x 20 dni pracy w
      miesiącu daje 80 zł na miesiąc. Za "przyjemność" jazdy MPK ze strefy płacisz
      60zł. Niespodzianka? Bus jest droższy? Niemożliwe - cała teoria Ci się wali ...
      • sibeliuss Re: Bzdura 26.11.07, 19:42
        Lalek, umówmy się, że ja nie mam teorii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka