Gość: Conio from Kapitol IP: *.autocom.pl 04.12.07, 21:30 Eh... Składy mają swój klimat... akademik ma być przede wszystkich tani. Nie musi być wygodny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Były student Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.eranet.pl 04.12.07, 21:34 Mieszkałem w Kapitolu i najlepiej wspominam "czwórkę" która bywała "szóstka", mieszkałem tez w "dwójce" ale trafiłem na kiepskiego współlokatora i było tragicznie - wniosek nie ilość ale jakość towarzystwa liczy sie najbardziej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Nie ma już sensu być asystentem!! 04.12.07, 21:46 > Powstaną w nich dwupokojowe (każdy na dwóch mieszkańców) węzły ze wspólnym > aneksem kuchennym, z miejscem na lodówkę, czajnik i szafki, oraz łazienka. Aaaaahahaha! To studenci będą mieć teraz lepiej, niż asystenci w hotelach asystenckich AGH !!! :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds16.agh.edu.pl 05.12.07, 00:07 Trzeba było wpasc do naszego pokoju i sfotografować Kmiota na podłodze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka AGH Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds2.agh.edu.pl 04.12.07, 23:06 juz teraz trudno jest dostac akademik co bedzie gdy zmniejszy sie liczba miejsc..... gdzie bede mieszkac ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruszeczka Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds16.agh.edu.pl 04.12.07, 23:34 przede wszystkim nie "czołg" tylko "dziupla"! ps. swoją drogą bardzo ładne zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruszkowa Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds16.agh.edu.pl 04.12.07, 23:39 oj, ładne. A to dzięki tej ładnej dziewczynce, przystojnemu chłopcu, i misce o pięknej barwie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds16 uber alles :) Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds16.agh.edu.pl 04.12.07, 23:45 cudowny skład, cudowni ludzie ;) pozdrawiamy pana kierownika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziellona Arkadia:) IP: *.ghnet.pl 05.12.07, 17:24 w tym artykule nie ma nic o podwyżce czynszu w związku z ową modernizacją...ale to chyba pewnik, wiec ja mówie nie:) Mieszkałam w Arkadii(to jeden z najbardziej odrapanych:)i nie słyszalam ani jednej skargi na wystrój...byly sciany odrapane...to pomalowałyśmy itd.. i Arkadia Arkadią byla:) Ps. pozdrowienia dla znajomych z 4 piętra (A.D.2005):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ems form Bonus Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds11.agh.edu.pl 05.12.07, 00:44 ale w 3 osobowych pokojach jest dobrze, liczy się towarzystwo i niska opłata, po co to zmieniać? a ci co mają bogatych rodziców i tak wybiorą mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukaniu_AGH Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds7.agh.edu.pl 05.12.07, 01:57 Wyobraźcie sobie mieszkanie samemu, przecież bym się zanudził jak tu żyć a z kim pić?? Już nie mówie o tym że akademiki są specyficzne i mało komu przeszkadza to że nas tu tylu mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 08:13 Pamiętam, jak taki "czołg" lądował z 10 piętra. Ech, to były czasy, ale 20 lat temu. Teraz studenciaki to same paniska, portfele nabite kasą, a dawniej ... Czy ktoś pamięta jeszcze zamieszkiwanie w słynnych "slumsach" przy Reymonta ??? Mieszkałem tam przez 4 lata. Niezapomniany klimat ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.metal.agh.edu.pl 05.12.07, 10:16 Tiaaa...a pamiętasz te przysznice w piwnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agiecham Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds11.agh.edu.pl 05.12.07, 10:21 hehe...do dzis w akademikach UJ na bydgoskiej na bloku C maja prysznice w piwnicach...sa tak estetycznie wysmakowane ze krecili tam nawet W11 ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.autocom.pl 05.12.07, 12:24 a te imprezy gdzie się dało, w kuchni, na korytarzu, a te grile na balkonie albo na dachu łącznika - ech były czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona pieniądze? IP: *.autocom.pl 05.12.07, 08:42 "Pieniądze pochodzą z funduszu pomocy materialnej przyznawanego uczelniom" rozumiem że nie dali studentom ale za to wyremontowali akademiki zmniejszając liczbę miejsc w akademikach. Fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agiecham paranoja IP: *.ds11.agh.edu.pl 05.12.07, 09:53 trafna uwaga, AGH ma jedne z nizszych sociali i naukowych wsrod krakowskich uczelni a dodatkowe pieniadze przeznacza sie na "modernizacje" miasteczka. boje sie ze to tylko przykrywka coby brac studencka z miasteczka wykurzyc, marzy sie kierownictwu kampus uniwerystecki z XXI wieku, a no coz...grile od kwietnia do listopada i zarzygane korytarze nie pasuja do tej swietlanej wizji. Ale naprawde martwiacy jest fakt redukcji miejsc w akademikach, 2/3 mieisace temu rektor ahg wraz z innymi rektorami karkowskich uczelni podpisywal dramatyczny apel do mieszkancow krakowa coby nie zarzynac studentow niebotycznymi cenami najmu mieszkan, a teraz co?? chce zredukowac drastycznie ilosc miejsc noclegowych w akademikach, ciekawe gdzie ci wszyscy studneci sie podzieja, szczegolnie w obliczu tak "rozbudowanego" systemu swiadczen socjalnych jaki oeruja nasza wspaniala magna mater... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbg Re: paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 11:29 Ten apel rektorów był prześmieszny. Jeśli rektorzy tak bardzo przejmują się losem studentów, to sami powinni zadbać o tanie miejsca noclegowe dla nich. Zgadzam się, że dla wielu osób wynajem pokoju czy mieszkania na tzw. wolnym rynku to ogromny wydatek, ale właśnie dla nich powinny być akademiki (tańsze i ewentualnie o niższym komforcie). Niekoniecznie muszą to być takie warunki w jakich ja mieszkałem w II połowie lat 90-tych: pokój 3-osobowy (przez 1,5 roku nawet mieszkaliśmy w czterech) i prysznice w piwnicach. I jeszcze uwaga na marginesie: mieszkam w bloku, w którym sporo mieszkań wynajmują studenci, od października pod blokiem przybyło całkiem sporo samochodów, tak więc z tą zamożnością studentów (przynajmniej pewnej części) nie jest najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanek Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.netart.pl 05.12.07, 11:25 "paranoja" zgadzam sie z Toba w 100% :) niech zrobia jakas sciezke rowerowa a0 a maisteczko... a wiecej ludzi bedzie zadowolonych ... tak samo jak uszczesliwianie na sile nowymi lodowkami :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Ard Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds5.agh.edu.pl 05.12.07, 11:41 jak komuś nie pasuje tak jak jest teraz, to zawsze może sobie wynająć mieszkanie. wg. mnie wystarczyłoby zwiększyć nieco standard w tych starych akademikach, jak np. mój - Strumyk, przez odnowienie ścian, podłogi, łazienki ,ocieplenie okien, nowe meble i łóżka to takiego standardu jaki jest np. w Kapitolu i byłoby wystarczająco... a przez takie zmiany jakie są zapowiedziane w tym artykule to miasteczko stanie się bardziej ośrodkiem hotelowym, bo i ceny pójdą na pewno sporo w górę, a i ludzi będzie mniej i to już nie będzie ten sam klimat... buuu =/ moim zdaniem pomysł nietrafiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka ds 06 Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.ds6.agh.edu.pl 05.12.07, 11:57 akademik ma swoj klimat wlasnie przez to ze wyglada tak a nie inaczej nigdy nie chcialam mieszkac na mieszkaniu bo akademik to jest to jak juz ktos wspominal akademik ma byc tamni a nie wygodny pozatym caly urok w tym ze wiekszosc rzeczy jest wspolna mam nadzieje ze niedoczekam tej wielkiej przebudowy wole pamietac taki akademik a nie osobne pokoje dla nadetych dzieciakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Pozdro dla kadry administracyjnej z DS 16 ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:16 Szczególnie pana kierownika w okularach z DS 16...achh tam był klimat. Syf i ponure wykończenie, siermiężne łóżka. Sami malowalismy pokoje:)No i ludzie...misz masz prawie wszystkich krakowskich uczelnii. A Maraton (DS 15) to był już większy wypas "lol" jesli mowa o warunkach...super towarzycho z AE, wiocha z AR...ale tą kierowniczkę i tę rudą portierę to szczerze niepozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slwk Re: Pozdro dla kadry administracyjnej z DS 16 ! IP: *.ds2.agh.edu.pl 05.12.07, 18:24 Tak, kierownik tam był bardzo równy, nigdy nie widziałem go powyżej 2 pietra (mieszkałem na 4), ten pokój z dziurami w ścianie i imprezy na parapetach. Ciekawe czy na płytkach PCV dalej jest plama po bełcie kumpla :). Dobrze, ze nie doczekam już tych czasów jak nie będzie składów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.krakow.pl 05.12.07, 19:54 akademiki akademikami, a może pomyśleć np. o pralniach samoobsługowych itp. dogodnościach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytezterefere Rewolucja w akademikach AGH: będzie wygodniej IP: *.net.autocom.pl 05.12.07, 20:32 W tym roku chyba rekordowej ilości studentów nie przyznano miejsca w akademiku. Ergo: miejsc w akademikach jest mniej, niż chętnych na nie (a chętnych jest coraz więcej ze względu na nabijanie cen wynajmu mieszkań w Krakowie :/). To "polepszanie warunków" w akademikach jest wręcz śmieszne. Ze składów 10-osobowych chcą zrobić "dwójki" z własną łazienką (o ile dobrze zrozumiałam), czyli zmniejszy się liczba miejsc o 8 na skład, więc na cały akademik o kilkadziesiąt (w przypadku wyższych akademików nawet o kilkaset!). Przypuśćmy, że ceny wynajmu mieszkań nie pójdą drastycznie w górę, więc i studentów chętnych na akademiki nie ubędzie zbyt wiele (fakt, że wyż się kończy, a społeczeństwo z rocznika na rocznik głupieje, ale mniejsza z tym). Co w tym wypadku? Chętnych nadal wiele, a miejsc mniej - dobudują nowe akademiki, czy jak? I kwestia opłat... akademiki są tanie, ponieważ warunki nie są luksusowe oraz mogą się utrzymać z opłat od dużej ilości lokatorów. Teraz wpływy zmniejszą się o 8/10, czyli ceny powinny wzrosnąć czterokrotnie - czyli opłata za mieszkanie w akademiku wyniesie w przybliżeniu >1000PLN na osobę (za ile można wynająć jednoosobowy pokój w mieszkaniu? :>). Głupota i tyle. Poprawić warunki - tak, zmniejszać przez to liczbę miejsc i podwyższać opłaty - zdecydowanie nie! Odpowiedz Link Zgłoś
akropolis4 pozdro dla Pani Kierownik DS-5 06.12.07, 23:15 Osoby niezwykle sympatycznej, uczynnej i kompetentnej. Oby było więcej takich urzędników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds 16 4XX skąd oni wezmą tyle dziwek??? IP: *.ds16.agh.edu.pl 07.12.07, 22:48 skąd oni wezmą tyle dziwek(tj pojedynczych lozek :)) ??? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartoo Re: skąd oni wezmą tyle dziwek??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.07, 13:11 Za wyzszy standard będzie można zawołać wyzszą cenę. Przecież uczelnie zarabiają na akademikach. Prawdziwe koszty są dużo niższe niż czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś