Gość: gosc IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.08, 23:09 Jak segregacja moze byc oplacalna, skoro np. wiekszosc wrzuconego do pojemnikow papieru jest wykradana przez zbieraczy makulatury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Komentarz. Segregacja na papierze IP: *.zax.pl 04.01.08, 23:53 Hmm.. Dziwne, ja raczej zauważam, że pojemniki są przepełnione a nie okradane... Coraz większej liczbie osób się chce segregować odpadki - choćby w taki prosty sposób (PET, makulatura, szkło) - a MPO swoje, że nie opłacalne... Zapewne podwyżki potrzebne jak nic... Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Komentarz. Segregacja na papierze 05.01.08, 11:03 MIKI jakoś potrafi sobie dawać radę, są chyba jeszcze inne firmy konkurujące z MPO. Płacenie za przyjemność segregacji jest jednak pewną przesadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Komentarz. Segregacja na papierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 13:37 wlasnie dostalam rachunek za smieci na nowy rok - z 34 zl na 49 za 240litrowy pojemnik wywozony co 2 tyg. natychmiast napisalam do miki, odpisali, ze 240l. pojemnik kosztuje 24 zl, zas segregowane smieci odbieraja za darmo w workach ktore daja. no to chyba nie ma sie co zastanawiac, zwlaszcza, ze po segregacji to 120l pojemnik zapewne mi wystarczy. roznica miedzy 13 zl a 49,56 i przyjemnosc sortowania smieci mowi sama za siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Komentarz. Segregacja na papierze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 17:12 Zejdźmy na ziemię . Segregowanie odpadów musi się opłacać ekonomicznie. Segregujący powinien otrzymywać od firmy wywożącej śmieci za każdy pełny worek z plastikiem ,złomem ,szkłem i papierem np. 2 złote odpisu od stawki za opróżnienie kubła .Np. .opróżnienie kubła wynosi 20 złotych a odbierane są dwa worki z makulaturą to płacę 16 złotych. Firma odbierająca sprzedaje posortowane surowce wtórne i też zarabia. OK. Wszyscy są zainteresowani i zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Komentarz. Segregacja na papierze 05.01.08, 18:14 Mnie wystarczy że mi zabierają te posegregowane śmieci, nie muszę się martvić i kombinować z szukaniem dzwonów, jak kiedyś :) A odkąd mam możliwość segregacji w ten sposób, to w ogólnym kuble (tym mniejszym) przeważnie jest przykryte dno, więc mniejszy wystarczy w zupełności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: Komentarz. Segregacja na papierze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 20:25 I płacisz za opróżnianie powietrza z kubła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodyni domowa Komentarz. Segregacja na papierze IP: *.76.classcom.pl 05.01.08, 17:46 Ja chętnie bym segregowała śmieci jak i moi sąsiedzi, ale nie mam możliwości /tylko pojemnik/ Ale jak mam teraz płacić 50% więcej za pojemnik to dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciejowa Komentarz. Segregacja na papierze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 20:15 W latach 90 - gdy Kraków otrzymał w darze pojemniki do segregowania śmieci z Frankfurtu nad Menem, akurat byłam w Niemczech. I właśnie w tamtejszej gazecie przeczytałam, że oddali nam te "dzwony" bo taka segregacja im się nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dds "Gosc" wez sie zajmij czyms pozytywnym.... IP: *.betanet.pl 06.01.08, 15:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garmin Komentarz. Segregacja na papierze IP: 217.147.104.* 09.01.08, 12:33 W grudniu otrzymalem od MPO blankiety wplat na nowy rok - podwyzka o 50%. Wkurzylem sie. Obdzwonilem inne firmy operujace w Krakowie (SITA, MIKI, Van Gansevinkel) i okazalo sie, ze wszystkie maja ceny po pozwyzce nizsze niz w MPO. W grudniu przeslalem jeszcze wypowiedzenie do MPO. Jednoczesnie zaczalem testowo segregowac odpady. Okazalo sie, ze do kosza na nieposegregowane odpady trafia tylko okolo 30-40% tego co wczesniej gdy nie segregowalem. Odpowiedz Link Zgłoś