Gość: Grazyna Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści! IP: *.ists.pl 27.01.08, 01:01 Bardzo dziekuje, ze przeslal(a) Pan/Pani te szczegolowe informacje dotyczace w duzej mierze udzialu Kosciola polskiego w pomocy ofiarom holokaustu.Czytalam o tym jak klasztory polskie chronily dzieci zydowskie, ktore rodzice zostawiali pod murami,by w ten sposob uchronic je od zaglady. Naprawde straszna rzecza jest oskarzanie zniewolonych i masowo mordowanych Polakow (zarowno przez Niemcow jak i przez Sowiety) - w tym ogromnej ilosci ksiezy i siostr - o sprzyjanie nazistom. Kardynal Sapieha, czy Prymas Wyszynski nie mogli wlasnymi rekoma rozerwac oswiecimskich drutow za ktorymi - notabene - gineli w ogromnej wiekszosci Zydzi, ale tez i Polacy i sowieccy zolnierze.... i inne narody. Mnie najbardziej zdumiewa u Pana Grosa, czy Michnika fakt tej nienawisci do Kosciola w Polsce. Postawa ta do zludzenia przypomina czasy propagandy stalinowskiej... . Mysle, ze wynika to z faktu, iz Kosciol w Polsce byl zawsze ostoja wolnosci i wspieral narod, a wolnosci nie wolno dac Polakom, nie wolno im pamietac o chlopcach i dziewczetach Szarych Szeregow, o powstancach warszawskich, o zolnierzach WiN. Nie wolno, by mysleli dobrze o swojej historii, o tym kim byl ks. kardynal Sapieha, czy Prymas Wyszynski. Dlatego Panowie Gross, czy Michnik chca, bysmy utozsamiali naszych przodkow z nazistami. Wtedy meczenstwo Polski katowanej masowo z dwoch stron zginie na tle polskiego rzekomego antysemityzmu.To jest zabieg zwany z angielska 'red herring' - odwrocenie uwagi od meritum sprawy w celach manipulacji. Spytalam ostatnio rodzicow dlaczego - powolujac sie na Grossa - nie powiedzieli mi, ze moi dziedkowie masowo mordowali Zydow. Smieli sie do lez, bo akurat mieli sasiadow Zydow z ktorymi zyli w normalnej sasiedzkiej przyjazni i zazyloci. Ja sadze, ze panowie Gross, czy Michnik sa ludzmi przegranymi, bo jest tylko jedna droga - droga prawdy, rzetelnej prawdy historycznej i to opartej na mozolnej pracy badawczej by 'zdobyc dobro, ktorego sie nie zdobedzie' ( to aluzja do Pana Michnika, ktory lubi chwalic sie znajomoscia poezji Z. Herberta i cytuje go w swoich ksiazkach). Pozwolilam sobie na mala ironie, przepraszam. Herbert usmialby sie do lez! Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Trzeba wzmocić tych oszołomów aby oczyścili Polskę 27.01.08, 02:26 z żydów, co to za lewactwo się pieni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak maly Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści! IP: 63.84.123.* 27.01.08, 12:04 Nie bedzie nam Gross klamstwem rzucac w twarz.Popieram ta pikiete i wiecej nas powinno sie tam pojawic.Miejmy swoj honor i dume narodowa.Nie dajmy sie skrajnemu zydostwu obrazac. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści 27.01.08, 14:02 Kiedy czytałam o pikiecie NOP nie byłam pewna, czy warto przeciw niej protestować, czy warto robić medialny szum wokół kilku oszołomów. Teraz, kiedy przeczytałam tę dyskusję i zobaczyłam na jak podatny grunt padają hasła rzucone przez "garstkę pryszczatych wyrostków"... w towarzystwie księdza... widzę, że autorzy listu mają rację i jestem im wdzięczna za ten list. Zaś Państwu zamieszczającym tu głosy w stylu: >Gość portalu: Polak maly napisał(a): > Nie bedzie nam Gross klamstwem rzucac w twarz.Popieram ta pikiete i > wiecej nas powinno sie tam pojawic.Miejmy swoj honor i dume > narodowa.Nie dajmy sie skrajnemu zydostwu obrazac. doradzam przeczytanie "Strachu" i wyrobienie sobie własnej opinii o "kłamstwach skrajnego żydostwa". Może przy okazji zauważą Państwo, że w "Strachu" Gross obficie cytuje badania polskich historyków przeprowadzone po ukazaniu się "Sąsiadów". Badania, których bez "Sąsiadów" prawdopodobnie by nie przeprowadzono... Pozwolę sobie także stwierdzić, że określenia "honor i duma narodowa" paskudnie mnie rażą w zestawieniu z resztą stwierdzeń używanych tu ciurkiem przez Prawdziwych Polaków. Zaprzeczacie Państwo stwierdzeniu JT Grossa, że słowo "Polak" zawiera w sobie same pozytywne konotacje i DLATEGO tak trudno powiedzieć w naszym języku zdanie "Polacy mordowali Żydów". "Prawdziwi Polacy" nawołujący znad biało-czerwonych opasek do wyrwania żydowskiego chwasta znakomicie ułatwiają wypowiedzenie takiego zdania w języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazyna Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.ists.pl 27.01.08, 15:20 Szanowna Pani/Panie, Trafnie zauwazyla Pani/Pan, ze skrajne uwagi,inwektywy i pseudo metafory nie sluza dyskusji. Niestety ksiazka Pana Grossa jest napisana w takim wlasnie stylu. 'Katoendecy' to my wszyscy Polacy, ktorzy lata okupacji i lata powojenne spedzalismy knujac kolejne pogromy. Z ksiazki saczy sie jad i totalny brak szacunku dla polskiej, straszliwej tragedii wojennej, oraz jeszcze gorszej dla wielu walczacych rzeczywistosci powojennej. Podejrzewam, ze jest to proba upokorzenia Polakow i zdyskredytowania polskiego Kosciola. Prosze tez uprzejmie pamietac, ze niektorzy Zydzi, powtarzam - niektorzy - byli w czolowce rzadzacej Polska w czasie stalinowskiego terroru. Nikt inny jak Pani Brystygierowa probowala juz zniszczyc Kosciol polski, a Berman i inni mordowali zolnierzy AK. czy Pan/Pani wie jak zginal zastepca dowodcy AK - gen. Fieldorf? Niestety z przykroscia stwierdzam, ze to prokuratorzy i sedziowie zydowscy skazali na smierc czlowieka, ktory wlaczyl z nazistami. Prosze sobie laskawie wyobrazic sytuacje w ktorej powstancy getta, niewielka ich garstka w tym przywodca - Pan Edelman zostaje brutalnie aresztowany, a nastepnie powieszony w Izraelu przez ....Polakow. Nastepnie ci sami Polacy w Izraelu oskarzaja Zydow o antypolonizm. Dlaczego Panstwo tego nie widza? Rozumiem koniecznosc dyskusji o relacjach pol.-zydowskich, ale prosze tez uprzejmie zrozumiec bol i gleboki uraz .. Polakow. Przeciez jest to fakt zbadany historycznie, iz niwielki, bardzo niewielki procent Polakow bral udzial w pogromach i to zawsze byli oni sprowokowani przez NKWD. Niesty nie uda sie Polakow zniszczyc i utozsamic z ludzmi pokroju Hitlera. Najbardziej boli mnie fakt, ze wyraznie widze w tym celowa polityke, manipulacje, oraz oszustwo intelektualne. No nic, bede starala sie pamietac o dobrych i uczciwych Zydach - bo tacy z pewnoscia sa, a sprobuje zapomniec i zlekcewazyc jad nienawisci w ksiazce pana Grossa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 16:18 Jest chyba jeden watek, ktory umyka w dyskusji. Jezeli Gross jest profesorem historii na prestizowym uniwersytecie amerykanskim, to miazdzace recenzje jego dziela ze strony prawdziwych historykow z "tej" i z "tamtej" strony chyba nie najlepiej swiadcza o kompetencjach pana profesora. Ksiazka nie przeszlaby na zadnej radzie wydzialu, bo padlaby wlasnie z racji walorow naukowych. Chyba, ze rozwazamy ja w kategoriach beletryski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.chello.pl 28.01.08, 00:02 Nie jest profesorem historii, tylko socjologii, to spora różnica, jego książka to paszkwil skierowany przeciwko Polsce i Polakom, Bóg jeden wie co ta klika z michnikiem na czele znowu planuje, rozumiem, że tym razem musi chodzić o odszkodowania i kamienice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 06:47 Nota z Wikipedii: Jan Tomasz Gross (ur. 1 sierpnia 1947 w Warszawie) - zamieszkały w USA polski socjolog, absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, zajmujący się naukami politycznymi i społecznymi, a w tym kontekście szczególnie problematyką wojenną. Obecnie jest profesorem wydziału historii Uniwersytetu Princeton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.devs.futuro.pl 28.01.08, 09:01 prof. socjologii pracujący na Wydziale historii, to nadal prof. socjologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 09:08 Predzej Gomulkowskie "ni pies, ni wydra, cos na ksztalt swidra". Historykom mowimy, zeby sie nie czepiali, bo to socjolog, a socjologom, ze pracuje w na ywdziale historii. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści 28.01.08, 10:30 Szanowna Pani > Trafnie zauwazyla Pani/Pan, ze skrajne uwagi,inwektywy i pseudo > metafory nie sluza dyskusji. Niestety ksiazka Pana Grossa jest > napisana w takim wlasnie stylu. Przeczytałam ją i wcale tego nie zauważyłam. 'Katoendecy' to my wszyscy Polacy, > ktorzy lata okupacji i lata powojenne spedzalismy knujac kolejne > pogromy. Nie, katoendecy to bardzo szczególny rodzaj Polaków, co Gross uczciwie zaznacza. Nie "knując", one były spontaniczne, niestety. >Z ksiazki saczy sie jad i totalny brak szacunku dla > polskiej, straszliwej tragedii wojennej, oraz jeszcze gorszej dla > wielu walczacych rzeczywistosci powojennej. Angielskie wydanie przybliża tę tragedię tym, którzy o niej nie wiedzą. W polskim wydaniu ten rozdział był zbędny, bo Polacy o niej wiedzą, dlatego Gross zastąpił go opisaniem wojennej tragedii Żydów, o której Polacy wciąż niewiele wiedzą. > Podejrzewam, ze jest to proba upokorzenia Polakow i >zdyskredytowania > polskiego Kosciola. Na jakiej podstawie Pani to podejrzewa? Na podstawie publikacji "Naszego Dziennika"? > Prosze tez uprzejmie pamietac, ze niektorzy Zydzi, powtarzam - > niektorzy - byli w czolowce rzadzacej Polska w czasie stalinowskiego > terroru. Nikt inny jak Pani Brystygierowa probowala juz zniszczyc > Kosciol polski, a Berman i inni mordowali zolnierzy AK. czy Pan/Pani > wie jak zginal zastepca dowodcy AK - gen. Fieldorf? Niestety z > przykroscia stwierdzam, ze to prokuratorzy i sedziowie zydowscy > skazali na smierc czlowieka, ktory wlaczyl z nazistami. Czy istnienie tych pięciu dyżurnych "niedobrych Żydów" usprawiedliwia pogromy?! Zabijanie zwyczajnych szaraczków? I naprawdę Pani sądzi, że gen. F-N został skazany DLATEGO, że naraził się Żydom?! > Prosze sobie laskawie wyobrazic sytuacje w ktorej powstancy getta, > niewielka ich garstka w tym przywodca - Pan Edelman zostaje > brutalnie aresztowany, a nastepnie powieszony w Izraelu > przez ....Polakow. Nastepnie ci sami Polacy w Izraelu oskarzaja > Zydow o antypolonizm. Wielce dziwaczne rozumowanie. > Dlaczego Panstwo tego nie widza? Prawdopodobnie dlatego, że czytałam Grossa. Także dlatego, że sporo innych książek czytałam również. I nie były to wyłącznie publikacje JR Nowaka tudzież pana Gontarczyka. O ich rzetelności mam wyrobione zdanie. Własne. > Rozumiem koniecznosc dyskusji o relacjach pol.-zydowskich, ale > prosze tez uprzejmie zrozumiec bol i gleboki uraz .. Polakow. Tu właśnie sączy Pani jad o zapaszku katoendeckiego Jedynego Prawdziwego Polactwa. Uprzejma i boleściwa forma Pani wypowiedzi tu niewiele zmienia. Treść jest raczej parszywieńka. > Przeciez jest to fakt zbadany historycznie, iz niwielki, bardzo > niewielki procent Polakow bral udzial w pogromach i to zawsze byli > oni sprowokowani przez NKWD. To jest bardzo nieprawdziwe zdanie. W świetle badań historycznych. >Niesty nie uda sie Polakow zniszczyc i > utozsamic z ludzmi pokroju Hitlera. A czy ktoś to próbuje robić?! Z pewnością nie Gross. >Najbardziej boli mnie fakt, ze > wyraznie widze w tym celowa polityke, manipulacje, oraz oszustwo > intelektualne. Ciekawe, gdzie Pani to wszystko widzi?! Pozazdrościć wyobraźni. A może raczej powspółczuć? >No nic, bede starala sie pamietac o dobrych i > uczciwych Zydach - bo tacy z pewnoscia sa, a sprobuje zapomniec i > zlekcewazyc jad nienawisci w ksiazce pana Grossa. Pozdrawiam. Tak, niech Pani próbuje. Odrobina empatii i miłości bliźniego nie szkodzi. Poniżej przykład rozmowy na kontrowersyjne i bolesne tematy w stylu, który bardzo mi odpowiada: www.gazetawyborcza.pl/1,76498,4850742.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazyna Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.ists.pl 09.02.08, 21:11 Droga Pani Magdalot, A wiec dlaczego powieszono gen Fiedlorfa? Dlaczego Fajga Mindla Danielak - Zydowka wspolodpowiedzialna za jego smierc smieje sie z tej sprawy ze swojego domu w Oxfordzie? I dlaczego w duzej wiekszosci sadow stalinowskich o karze smierci dla zolnierzy Podziemia decydowali Zydzi? Dlaczego to Berman rzadzil aparatem bezpieczenstwa tuz po wojnie? Moze byla to garstka Zydow, moze...., ale garstka na czolowych stanowiskach. Te stanowiska dostali od Stalina, poniewaz nienawidzili wolnej Polski, Polski, ktora chciala stanowic o sobie (jednym z nich byl brat redaktora GW, ktora mi Pani poleca jako lekture). Nie, Pani sie myli nazywajac moj sposob myslenia 'katoendeckim' i czyniac aluzje do mojej rzekomej lektury 'Naszego Dziennika'. Wyraznie przemawiaja przez Pania histeria i silne bardzo, niekontrolowane emocje, tudziez sklonnosc do szufladkowania czlowieka, ktorego Pani wogole nie zna, z ktorym zamienila Pani najwyzej kilka zdan na forum jakiejs gazety. Pomijajac jednak kwestie Pani silnych emocji wyrazonych nawet w interpunkcji, prosze mi powiedziec dlaczego Zydzi tak bardzo nienawidzili i nienawidza Polski Walczacej? Coz takiego zrobil im Fieldorf, 17-letnia Inka, laczniczka oddzialu Lupaszki, dzieci i mlodziez Szarych Szeregow? Rotmistrz Pilecki i ...tysiace innych, ktorych z wyroku Bermana zakatowano w ubowskich wiezieniach? Ksiazka Grossa to - miedzy innymi - proba odwrocenia uwagi od tego co robili tak naprawde Zydzi, ktorzy przejeli wladze w Polsce po wojnie, gdy ta znalazla sie pod okupacja sowiecka. Tak, wiem. Zaraz bede katoendekiem i czytelnikiem Naszego Dziennika i antysemita i Bog jeden wie czym jeszcze. Prosze tylko o odpowiedz na jedno pytanie - dlaczego zatem Fajga Mindla Danielak znana tez jako Pani Wolinska skazala na smierc zastepce przywodcy AK ? Dlaczego? Otoz wlasnie dlatego, ze byl zastepca przywodcy AK, dlatego, ze walczyl bohatersko z Niemcami i za to, ze - w przeciwienstwie do Zydow - nie tolerowal stalinizmu w Polsce. Nie wiem, czy Pani wie, ze proponowano mu wspolprace ( mowie to w oparciu o dokumentacje historyczna. Uprzejmie prosze sprawdzic protokoly przesluchan udostepnione przez IPN). Odmowil im i za to zaplacil zyciem i za to tez, ze odmowil Berman nienawidzil go najbardziej. Ah, ta polska duma, alez irytuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deszczowiec Z pewnością GW ma udziały w zyskach Grossa IP: *.icpnet.pl 27.01.08, 15:29 Bełkotliwa propaganda towarzyszy z GW jest wyjątkowo irytująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neskłik Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.devs.futuro.pl 27.01.08, 19:03 Bardzo dobrze że ktoś tym kolesiom w końcu próbuje się dobrać do skóry. Bez zastanowienia prokuratura bada sprawę książki Grossa, czym naraziła się na śmieszność, za to pozwala takim koleżkom mówić, co tylko chcą. Najpierw Pan Biernat Bartosz (nie Krzysztof, Redaktorzy!) w uczelnianej gazetce Wuj mówił o wyrzuceniu z Polski obcokrajowców, potem w jakimś programie tv mówił o rzekomych komorach gazowych (pan Biernat studiuje... historię) i o wyrzucaniu Żydów, teraz nazywa Grossa chwastem. I nikt nic mu nie robi. Więc albo nie robi się nic, ani wobec Grossa i NOPu, albo bierze się za jednych i drugich. Niestety, ta książka w naszym kraju pokazała jacy naprawdę jesteśmy. Zresztą widać to też w tym wątku. Nawet jeśli ta książka dla wielu jest stekiem kłamstw (a nie jest), to ujawniła jak bardzo antsemityzm jest w naszym społeczeństwie zakorzeniony. Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści 27.01.08, 19:51 czemu ty czlowieku nie wezmiesz bata i sie nie wybiczujesz za swoje grzechy. Wspolczuje ci zyc z takim balastem i poczuciem winy. To straszne! No, ale to twoja sprawa! Nie rozciagaj twojego problemu na wszystkich, bo malo kto ma tak jak ty. Za zbrodnie kilku zulow popelnione w rozchwianej politycznie, spolecznie i wojennej Europie (Polsce)ktos oskarza dzisiaj caly narod. Zwariowal, czy co! Chce zrobic na tym pieniadze, a ty biedaku juz przyjmujesz wine na siebie. Boj sie Boga! Odwracajac troche sytuacje, czy uwazasz, ze za smierc Chrystusa odpowiadaja wszyscy Zydzi przez wszystkie czasy i pokolenia i spodziewasz sie od calego narodu zydowskiego wiecznej pokuty? A jak tej skruchy nie zobaczysz w formie twardej waluty to pojedziesz do Izraela i bedziesz im uswiadamial co narobili i jacy sa dzicy i prymitywni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neskłik Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.devs.futuro.pl 27.01.08, 22:56 Ale kto komu każe się biczować? Książkę czytałeś? Ja np. czytałam i nie mam z tym wielkiego problemu. Czytałam książkę o PRZESTĘPCACH. Antysemickich bandytów. Ale nie przekładam tego na całe społeczeństwo, zwłaszcza współczesne. Tacy ludzie, jak Wy i Wasze wypowiedzi tylko nakręcają hałas wokół książki Grossa. I tylko pokazują, jak wielu Polaków JEST antysemitami. I już. Te pytania tutaj - a jakiej jesteś narodowości? Ludzie! Cóż to w ogóle za pytanie. Gdy mówię dobrze o Niemcach, dlaczego nikt mnie nie pyta o moją narodowość? Zastanawiam się ile w ogóle osób, wypowiadających się o książce Grossa, w ogóle wzięło ją do ręki??? Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści 27.01.08, 23:47 Gość portalu: neskłik napisał(a):Gdy mówię dobrze o Niemcach, > dlaczego nikt mnie nie pyta o moją narodowość?> bo widzisz, nikt jeszcze nie protestowal jak o nim i jego rodzinie, narodzie dobrze mowili. Jest bardzo pieknie mowic dobrze o innych,. To dzwiga i zobowiazuje. Obie strony. Jest latwiej sie pogodzic i dogadac. Jest natomiast podle wiecznie mowic zle o innych i wiecznie miec pretensje, oczerniajac caly narod. Szkalujac nawet pokolenia, dla ktorych historie z drugiej wojny swiatowej sa tak dalekie jak bilijny potop. Mozesz mi wierzyc, ze reakcja obronna ludzi, ktorzy czuja sie dotknieci uogolnianiem bandyckich wybrykow i obciazaniem wina caly narod i Kosciol nie jest antysemityzmem. Natomiast ksiazka ma wiele z antypolonizmem i to boli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burny Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści IP: *.autocom.pl 27.01.08, 21:04 neskłik, jakiego jesteś pochodzenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Re: Pikieta przeciw Grossowi to sianie nienawiści 28.01.08, 03:37 maly czlowieczku, zydowskiego pochodzenia, u siebie w Polsce mamy prawo i obowiazek widziec Zydow takimi jacy sa, a nie takimi jakimi chce widziec ich propaganda. Czasy uzytecznosci i naiwnosci polskiego spoleczenstwa powoli odchodza w przeszlosc. Jak Zydom nie odpowiada KK, Polska i Polacy, to droga do Izraela jest wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Pani Walczewska, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 13:38 jakoś nie przypominam sobie aby pisała Pani podobne, pełne oburzenia listy, gdy demonstranci (z innej opcji politycznej) wołali "Giertych do wora, a wór do jeziora"... ? Nio chyba, że wtedy to nie była "mowa nienawiści" tylko miłości... ? Odpowiedz Link Zgłoś