inny_r 05.02.08, 12:08 www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-artykuly/Ruczaj-ekspresem-od-nieuzytkow-po-apartamenty-2_0_397.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurakpol Re: Ruczaj-ekspresem-od-nieuzytkow-po -apartament 05.02.08, 16:33 " Szkoda by było, aby dotychczas przyjazne i ładne osiedle stało się zwykłym, szarym blokowiskiem". ...................... Dzięki "aktywności" radnych już osiedle stało się szarym blokowiskiem - bez boisk,placow zabaw,tras spacerowych ... Odpowiedz Link Zgłoś
inny_r Re: Ruczaj-ekspresem-od-nieuzytkow-po -apartamen 05.02.08, 16:52 ależ oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
monika008 Re: Ruczaj-ekspresem-od-nieuzytkow-po -apartament 05.02.08, 18:57 Witam założyciela tego forum - coś ostatnio był Pan cicho. Jako mieszkanka Ruczaju( od 4 lat) jestem coraz bardziej zawiedziona tym miejscem. Blok staje koło bloku zasłaniając te "piekne widoki" z folderów deweloperów.Parkujące byle jak i byle gdzie samochody (na trawnikach a jeśli tylko są to na każdym metrze chodnika), korki-Kobierzyńska ,Bobrzyńskiego, tłok w autobusach, brak miejsc w przedszkolach, błoto znoszone na ulice z budów ,rozsypująca się już Bobrzyńskiego od takiego natłoku samochodów ciężarowych.Jeszcze trochę i trzeba będzie wynosić się z tego miejsca bo nie będzie czym oddychać. Na każdy skrawek zieleni sa chętni aby postawić blok, biurowiec, pawilon usługowy.Robi się taka szara sypialnia Krakowa bez pomysłu jak to wszystko połączyć logicznie w całość. Smutne to nie uważa Pan ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kurakpol Re: Ruczaj-ekspresem-od-nieuzytkow-po -apartamen 05.02.08, 22:18 jak widać po poprzedniej odpowiedzi Pana "R" jest wyraznie zadowolony ze swej i swoich ziomków postawy. On tez pewnie wyniesie sie stąd - ale trzeba napełnić kiesę Odpowiedz Link Zgłoś
precesja smutne 06.02.08, 08:53 Pan radny jak tylko wstąpił do jedynie słusznej Platformy Obywatelskiej zobaczył jak uprawia się politykę (Bismarck o tym kiedyś wspominał) i spadła jego aktywność na forum, jeśli nie wogóle. Ciekawa zależność. Żałuję zmarnowanego głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurakpol Re: smutne 06.02.08, 09:13 Cieszą się zaś Ci - dla ktorych oddany głos pracuje pełną parą. Dzięki temu za lat kilka nie zobaczymy zieleni,drzew - a dzieciakom wobec braku mozliwosci ruchu na powietrzu zostanie siedzenie na kraweznikach lub schodach i popijanie piwka Odpowiedz Link Zgłoś
inny_r Re: smutne 06.02.08, 09:59 Ano smutne, ale natarczywe obarczenie mnie, skromnego radnego Szuwarowej, kawałka Obozowej i Torfowej jeszcze kilku ulic rejonu Zalesia odpowiedzialnościa za wszystko co dzieje się w tej części Dębnik... uważam za conajmniej urocze. Za wydawanie wuzetek odpowiada Wydział Architektury, dzielnica może sobie opiniować, a urzędnicy i tak nie biorą naszej opinii pod uwagę, przerabiamy to praktycznie za każdym razem. Aktywności na forum zaniechałem, bo tłumaczenie w kółko prostej prawdy, że: - dzielnica w temacie wpływania na kształt zabudowy, ba nawet planu zagospodarowania nie może NIC (jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości proszę spojrzeć ile naszych uwag do planu zostało wziętych pod uwagę - 0). - Dzielnica VIII ma z jakieś 8 razy mniej pieniędzy na remonty ulic niż dzielnica IX (powierzchniowo licząc), 4 razy mniej licząc na mieszkańca. Przy czym porównywanie wiecznego placu budowy jakim obecnie jest znaczna część Dębnik z Borkiem-Łagiewnikami ma zwyczajnie zerowy sens. Ale pisałem o tym już wielokrotnie. Cóż jako dzielnica możemy poradzić na korki na Bobrzyńskiego czy Kobierzyńskiej, kiedy po raz kolejny okazuje się, że priorytetem tego miasta jest tramwaj do KSW i ożywienie Zabłocia, czy też ostatnio sprawianie podarków z okazji 60 lecia Nowej Huty. Mogę tylko napisać co być może w najbliższym czasie (co w języku tego miasta znaczy miesiące, może rok) zrealizowane: chodnik pomiędzy Gwieździstą a Torfową, uruchomiona ma zostać pętla autobusowa przy Bartla, a co za tym idzie będzie można wrócić do tematu przedłużenia linii autobusowej z naszego osiedla do Centrum. Przygotowujemy również projekt ogródka jordanowskiego nieopodal budowanego przy Lubostroń przedszkola. Chcielibyśmy również doprowadzić do remontu ulicy Drukarskiej oraz kilka pomniejszych tematów (mówię tutaj o rejonie ul. Kobierzyńskiej). Pozostaje sprawa ulicy Gwieździstej, po zakończeniu budowy na rogu Gwieździstej i Obozowej, prawdopodobnie wprowadzony zostanie ruch jednokierunkowy oraz progi zwalniające. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kurakpol Re: smutne 06.02.08, 10:52 Trzymamy kciuki za to. Prosze zrozumieć nasze frustracje. Jesli na Gwiezdzistej wprowadzimy jeden kierunek (Kobierzynska- Obozowa) to wprowadzmy jeden kierunek Obozowa-Torfowa. Wtedy ma to szanse działać na ciasnej krzyzowce Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: smutne 06.02.08, 11:18 > Cóż jako dzielnica możemy poradzić na korki na Bobrzyńskiego czy Kobierzyńskiej , kiedy po raz kolejny okazuje się, że priorytetem tego miasta jest tramwaj do KSW i ożywienie Zabłocia, czy też ostatnio sprawianie podarków z okazji 60 leci a Nowej Huty. PO nie wspiera JM? >Przygotowujemy również projekt ogródka jordanowskiego nieopodal budowanego czy bedzie to wyglądało w taki sposób jak z Parkiem Dębnickim? Drzewa zostaną posadzone "od zera" i na ogródek zbliżony do Jaordanowskiego poczekamy jakieś 75lat? A może będzie to po prostu placyk zabaw dla dziciaków z przedszkola. Przedszkola które jak się okazało /gdzieś była taka informacja/ już nie będzie takie duże jak myśleliśmy. Będzie jedynie większe. > Pozostaje sprawa ulicy Gwieździstej, po zakończeniu budowy na rogu Gwieździstej i Obozowej, prawdopodobnie wprowadzony zostanie ruch jednokierunkowy oraz prog i zwalniające. ech, widzę że działania rady w kwestii ulic to postawienie kilku znaków i zamontowanie progów zwalniających. Przykład: Lubostroń. Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Do Radnego! 06.02.08, 15:19 Witaj! Napiszę szczerze: ja też jestem nieco rozczarowny Twoją postawą. Twoje milczenie na forum ludzie tłumaczą sobie jednoznacznie. Ciekaw jestem czy będziesz konsekwentny w swym milczeniu na forum (stosując zasadę, że nie będzisz się tłumaczył z tego, że nie jesteś garbaty) przed kolejnymi wyborami samorządowymi? Czy też może cudownie się ożywisz? Bo będą potrzebne głosy? Zrozum, jeżeli ktoś decyduje się zostać radnym, to MUSI mieć świadomość, że przedwyborcza aktywność i powyborcza cisza będą oceniane jednoznacznie. Jeżeli czujesz się bezsilny i nie masz pomysłu na swoje działnie, jeżeli Twoje piastowanie funkcji radnego ma być takie jak obecnie, to... zawsze można rozważyć swoją rezygnację. Nikt Ci nie przykłada lufy pistoletu do głowy. Ludzie są rozczarowani, bo okazuje się, że PO "kręci lody" ich kosztem. Były zapewnienia, że "błoto Ruczaju" musi zniknąć. I co? Dobrze, że ustalono plan zagospodarowania przestrzennego. Miejmy nadzieję, że choć trochę zieleni uda się ostatecznie uratować. Szkoda, że to co było do uratowania z terenów zielonych w rejonie Obozowej jeszcze dodatkowo uszczuplono. Z drugiej strony cieszmy się, że cokolwiek zostało, bo na zasadzie WZIZT pewnie nie pozostałoby nic... Kraków pod rządami Majchrowskiego traci dzień za dniem. A radni (miasta, dzielnic) niestety Majchrowskiego w tej smutnej stagnacji wspierają. Interesy robią w tym mieście krewni i znajomi królika. I dopóki prezydentem będzie Majchrowski, tak się będzie działo. A - przypominam raz jeszcze - Majchrowski istnieje dzięki temu, że PO go wspiera. Wspiera, bo wspólni znajomi tych dwóch organów samorządu terytorialnego (prezydent i rada miasta) robią w tym mieście złote interesy. A mieszkańcy? Kto by się nimi przejnował? Kraków i tak ma dopływ świeżej studencjiej krwi. Młodzi ludzie z małych miasteczek chcą zostać w Krakowie, bo na tle ich rodzinnych miejscowości Kraków jawi się jako wielka metropolia. Rymczasem to zgnuśniałe miasto z wielkim potencjałem i "interesowym" prezydentem oraz "interesownymi" radnymi, których interesuje tylko własna sakiewka. Moja ocena być może jest przerysowna, ale na pewno prawdziwa... Odpowiedz Link Zgłoś
kurakpol Re: Do Radnego! 06.02.08, 16:50 Twoja ocena jest wyważona. Dotykasz tech problemow - ktore staly sie i dla innych oczywistą oczywistością. Innego zdania są już tylko PO + JM. Do tego PO namawia JM na 3.kadencje... A z planu zagospodarowania jeszcze sie nie cieszmy - zostal oprotestowany i nie wejdzie w zycie w zaplanowanym terminie 15.03. Zatem znow "inwestorzy" maja dodatkowy czas na zabranie reszty zieleni ... Czy nie skorzystają z prezentu władzy? Odpowiedz Link Zgłoś
inny_r Re: Do Radnego! 06.02.08, 16:59 Drogi dopanamariana Proszę mi powiedzieć jaki sens ma tłumaczenie po raz 100, że Rada Dzielnicy nie ma możliwości zablokowania jakiejkolwiek inwestycji, naszym zadaniem jest OPINIOWANIE a nie DECYDOWANIE, różnica jest bardzo istotna. Mamy jakiś śmieszny budżecik (szczególnie w kontekście potrzeb dzielnicy takiej jak Dębniki) i tyle jeśli chodzi o zakres naszych realnych kompetencji. Nie jestem władzami PO, nie jestem radnym miasta, nie jestem prezydentem, więc kierownie do mnie oskarżeń na temat tego co dzieje się szczebelek, dwa i trzy wyżej, to chyba nieporozumienie. To chyba oczywiste, że podzielam Waszą opinie na temat prezydenta i radnych. Ja robię co w mojej mocy, żeby poprawić co się da w moim okręgu i tyle mnie interesuje. Jeśli narzekanie na całe miasto pod moim adresem sprawia Ci jakąś przyjemność proszę bardzo. Można też rozszerzyć o rząd Tuska i spisek ogólnoświatowy. pozdrawiam -- kandydować więcej nie będę, to mogę obiecać na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
kurakpol Re: Do Radnego! 07.02.08, 10:29 W ten sposob system zniecheca wlasnie porzadnych ludzi do sprawowania funkcji - i zostaja w tym systemie jedynie Tuski,Schetyny,Majchrowskie itp persony. ........... Skoro cos ma sie zmienic na Gwiezdzistej - to zapytam czy cos sie ruszy ws. odcinka 50m Obozowej za tym zakretem w strone Torfowej - celem poszerzenia chocby dla ruchu pieszego i rodzicow z wozkami Odpowiedz Link Zgłoś
inny_r Re: Do Radnego! 07.02.08, 16:23 Prawa strona ulicy Obozowej (tam gdzie jest miejsce na poszerzenie) to już Dzielnica IX. Przepraszam, jeśli brzmi to jak 'spychologia stosowana', ale taki jest przebieg tej nieszczęsnej granicy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
likus1 Re: smutne 07.02.08, 15:18 >>Za wydawanie wuzetek odpowiada Wydział Architektury, dzielnica może sobie opiniować, a urzędnicy i tak nie biorą naszej opinii pod uwagę, przerabiamy to praktycznie za każdym razem.<< Niby to wszystko prawda, ale właśnie rozmawiałem z radnym z innej dzielnicy, gdzie tam działają trochę prężniej. Co prawda za wydawanie wuzetek odpowiada wydział Architektury, ale potem w przypadku niekorzystnej dla Radnych decyzji pozostają odwołania, najpierw rozprawa administracyjna, potem SKO, odwołanie do prezydenta, odwołanie do marszałka województwa. Nie wiem może w dzielnicy VIII tak się nie da. A może z radnymi PO jest jeszcze tak, że to co ustali PO (Sularz z ze swoją świtą) reszta musi się dostosować. Odpowiedz Link Zgłoś
inny_r Re: smutne 07.02.08, 16:24 > j dla Radnych decyzji pozostają odwołania, najpierw > rozprawa administracyjna, potem SKO, odwołanie do prezydenta, odwołanie do > marszałka województwa. Nie wiem może w dzielnicy VIII tak się nie da. Brzmi pięknie, tyle, że... nie ma żadnego związku z prawdą. Po negatywnej opinii rady dzielnicy, dochodzi do spotkania w Wydziale Architektury, inwestor, urzędnik i przedstawiciel rady, podczas którego możemy sobie podyskutować, spisać protokół rozbieżnośc, który nie ma żadnego prawnego znaczenia w dalszym procedowaniu decyzji WZiZT. Co więcej inwestor nie ma obowiązku uczestniczyć w tym spotkaniu. Uchwała Rady Dzielnicy i protokół ze spotkania (jeśli oczywiście się odbyło) dołączane są do akt sprawy, i TYLE. Odpowiedz Link Zgłoś
kurakpol Re: smutne 07.02.08, 16:50 To po co wogole istnieje Rada Dzielnicy VIII ??? Ja nie znajduje racjonalnego powodu jej istnienia -skoro nic sie nie da. I jakim cudem inne Rady cos jednak mogą ? Odpowiedz Link Zgłoś
inny_r Re: smutne 07.02.08, 18:22 Mamy pewne naprawdę bardzo drobne (biorąc pod uwagę potrzeby i oczekiwania) środki na remonty chodników, oświetlenie ulic, remonty w szkołach, budżet można podzielić na zadania priorytetowe: tutaj dostępna jest przykładowa lista: www.dzielnica8.krakow.pl/Uchwaly_Rady/UCHWA%20197_X.doc oraz powierzone: www.dzielnica8.krakow.pl/Uchwaly_Rady/UCHWA%20288_XIV.doc www.dzielnica8.krakow.pl/Uchwaly_Rady/UCHWA%20297_XIV.doc Poza tym przed przyjęciem budżetu miasta przesyłamy listę naszych propozycji, którą również jest tylko i wyłącznie niewiążącym nikogo wnioskiem. Dodatkowo rada opiniuje przedłużenie umów lokatorów mieszkań komunalnych i socjalnych, ma udział w procesie wybierania dyrektorów szkół podstawowych (o ile dobrze pamiętam domów kultury). No i OPINIOWANIE tych nieszczęsnych decyzji WZiZT. Być może coś przeoczyłem, jeśli tak to przepraszam. pozdrawiam serdecznie Poprzedni Odpowiedz Link Zgłoś
likus1 Re: smutne 07.02.08, 18:02 > Po negatywnej opinii rady dzielnicy, dochodzi do spotkania w Wydziale > Architektury, inwestor, urzędnik i przedstawiciel rady, podczas którego możemy > sobie podyskutować, spisać protokół rozbieżnośc, który nie ma żadnego prawnego > znaczenia w dalszym procedowaniu decyzji WZiZT. Co więcej inwestor nie ma > obowiązku uczestniczyć w tym spotkaniu. > Uchwała Rady Dzielnicy i protokół ze spotkania (jeśli oczywiście się odbyło) > dołączane są do akt sprawy, i TYLE. To jest właśnie pierwszy krok, czyli tzw. rozprawa administracyjna. Pozostają pozostałe, które wymieniłem wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
inny_r Re: smutne 07.02.08, 18:39 Bardzo mi przykro, ale nic 'nie pozostaje. Mam znajomego architekta zajmującego się przeprowadzaniem procesu uzyskiwania decyzji WZiZT i mogę powiedzieć na 100%, decyzja rady dzielnicy NIE MA żadnych skutków prawnych, to jest tylko opinia, którą Wydz. Archiektury może, ale nie musi brać pod uwagę (tak dzieje się praktycznie w 100% przypadków), nie spotkałem się z przypadkiem nieprzyznania WZki dlatego, że Rada Dzielnicy wydała negatywną opinię, jeśli ktoś tak twierdzi to zwyczajnie mija się z prawdą. inna sprawa, że oczywiście w miejscach gdzie zabudowa jest zbyt intensywna zawsze podejmujemy (przy najmniej w tej kandencji) decyzje negatywną, link poniżej to lista uchwał podjętych przed radę dzielnicy, wraz z opisem, można poszukać sobie (ctrl+f) ulic, i decyzji rady, dotychczas proszeni byliśmy o dwie opinie dot. ulicy Obozowej i za każdym razem były one negatywne. www.dzielnica8.krakow.pl/?target=uchwal_rady pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kurakpol Re: smutne 07.02.08, 20:40 na pewno developerzy mają srodki "wpływu" na machinę majchrowszczyzny- ale spojrzmy na osławioną IX : probują np. nagłaśniać sprawy w mediach : www.dziennik.krakow.pl/public/?2008/01.25/Krakow/02/02.html Odpowiedz Link Zgłoś
sampit Re: Ruczaj-ekspresem-od-nieuzytkow-po -apartament 19.02.08, 08:11 Wróciłem na chwilę po 3 miesiącach i widzę już nowe bloki na Torfowej dumnie pnące się w górę. Nieźle. Strach się ruszać znowu, bo mogę nie poznać okolicy... Dobra, teraz do Pana Radnego, (zakładam że inny_r to emrg): 1. nie pamiętam dokładnie Twoich ulotek i afiszy, ale wydawało mi się że obiecywałeś to co wszyscy kandydaci, czyli "lepszą przyszłość". Teraz napisałeś o niewielkich kompetencjach Rady, braku możliwości itd, itp. Logicznie myśląc, to ubiegając się o stanowisko radnego albo nie miałeś wiedzy o tym co radny może a co nie (co już jest moim zdaniem naganne) albo wiedziałeś o kompetencjach (albo raczej ich braku jak starasz to tutaj przedstawić) Rady i z premedytacją obiecywałeś zmiany (na lepsze oczywiście). Pozostawiam to bez komentarza. 2. cytaty: "Mogę tylko napisać co być może w najbliższym czasie (...) zrealizowane: chodnik pomiędzy Gwieździstą a Torfową, uruchomiona ma zostać pętla autobusowa przy Bartla, a co za tym idzie będzie można wrócić do tematu przedłużenia linii autobusowej z naszego osiedla do Centrum. Przygotowujemy również projekt ogródka jordanowskiego nieopodal budowanego przy Lubostroń przedszkola. Chcielibyśmy również doprowadzić do remontu ulicy Drukarskiej oraz kilka pomniejszych tematów (...). Pozostaje sprawa ulicy Gwieździstej, po zakończeniu budowy na rogu Gwieździstej i Obozowej, prawdopodobnie wprowadzony zostanie ruch jednokierunkowy oraz progi zwalniające." "Mamy pewne naprawdę bardzo drobne (...) środki na remonty chodników, oświetlenie ulic, remonty w szkołach(...)" Reasumując: za tej kadencji będzie chodnik pomiędzy Gw. i Torfową oraz pętla przy Bartla. Reszta to "wracanie do tematu", "przygotowujemy", "chcielibyśmy" oraz "prawdopodobnie". Czepiam się słów? Nie, jako mieszkaniec tej okolicy pragnę konkretów. Więc, pozostawiam to również bez komentarza. 3. Nie chciałbym nikogo urazić, ani wprawić w zakłopotanie lub absolutnie nie być natrętnym, ale pozwolę sobie po raz kolejny przytoczyć Twoje słowa: "Mamy pewne naprawdę bardzo drobne (...) środki na remonty chodników, oświetlenie ulic (...)" oraz delikatnie po raz kolejny zapytać o możliwość zrobienia chodnika na odcinku ok. 200m ulicy Torfowej od strony ulicy Kobierz., tam gdzie przechodzi dziennie kilkaset (może już tysięcy) osób i śmigają setki samochodów. Ostatnie moje pytania ntt pozostały bez odpowiedzi. Można ewentualnie w ramach "naprawdę bardzo drobnych śródków" położyć po jednej stronie ulicy jakieś deski oraz przymocować do nielicznych lamp taśmę, taką żółto-czarną budowlaną, odzielającą drogę od tego, eeee chodnika. A może Rada Dzielnicy zainteresuje się tym odcinkiem dopiero po jakimś równie tragicznym wydarzeniu (odpukać), jakie miało miejsce na ul. Lubostroń, gdzie szybciutko (sic!) udało się zamontować progi zwalniające? 3, z dokumentu do którego byłeś łaskaw przesłać linka: "I. Ogródki Jordanowskie – 198.600 zł. os. Dębniki (ul. Pietrusińskiego), os. Kliny – Zacisze (ul. Korpala), os. Kostrze (ul. Dąbrowy), os. Tyniec (ul. Dziewiarzy), os. Skotniki (ul. Kozienicka), os. Ruczaj (rejon byłego Major Marketu), os. Ruczaj (rejon ul. Lipińskiego), os. Skotniki (ul. Unruga). przy ul. Unruga, realizacja III etap, przy ul. Sodowej, realizacja. przy ul. Dąbrowy, w rejonie byłego Major Marketu, przy ul. Lipińskiego- na części działki. przy ul. Lubostroń, przy ul. Drukarskiej, przy ul. Maćka z Bogdańca" 16 ogródków jordanowskich, z czego jeden, może dwa w okolicach gdzie powstało ostatnio najwięcej bloków oraz gdzie powprowadzali się młodzi ludzie z małymi dziećmi lub planujące potomstwo. Tak, oczywiście nie ma już terenów a za plan Rada nie odpowiada itp, ale zaraz zaraz, chyba jest teren! Działka 7ZP albo 8ZP (nie pamiętam już dokładnie, ale tuż przy skrzyżowaniu Gwieździstej z Obozową). Jeśli nie należy do gminy, to nie można wydzierżawić lub wykupić jeśli jest w planie przeznaczona jako zieleń parkowa? Oraz zaorać, wyrównać, postawić placyk zabaw i parę ławek? Nie trzeba tego nawet nazywać ogródkiem jordanowskim. No chyba, że to też przerasta kompetencje Rady a może już nawet tam przewidywane są staną bloki... "5. Zakup i ustawienie ławek według wskazań Dzielnicy." Oj, nie mogę się doczekać. A gdzie te wskazania, z grubsza? Na postPRLowskich osiedlach gdzie ławek jest już mnóstwo? Kończę już tego przydługiego i niestety trochę ironicznego posta. Na koniec jeszcze podzielę się jedną uwagą. Mianowicie, zdumiewa mnie to, że wcześniej gdy nie byłeś radnym potrafiłeś akcją antykomunałkową wstrząsnąć całym miastem. I poniekąd skutecznie, bo z tego co mi wiadomo komunałki w swoim pierwotnym kształcie nie powstaną. Teraz, gdy jesteś radnym, to są związane ręce, niewielkie kompetencje etc. Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości oraz daru przekonywania innych na sesjach Rady, tak aby nasza okolica też coś z tego miała, dobrego oczywiście. Choć osobiście już w to nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś