Gość: MadCow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.08, 21:55 Mogę się założyć, że zbudują coś wyższego od otaczających kamienic+nie pasujące stylem, ale tańsze i 'nowoczesne', a konserwa nie będzie miała nic przeciwko... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gregry brzmi jak niedorzeczność 12.02.08, 22:07 W XXI wieku nie da się uratować frontowej ściany kamienicy, która wygląda idealnie? Właściciel pewnie też nie miał innego wyjścia niż doprowadzić ją do takiego stanu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: brzmi jak niedorzeczność IP: *.wolfson.cam.ac.uk 12.02.08, 22:25 swietne sa te udawane reakcje w stylu : 'Rany boskie! Kamienicę zburzyli? Nic o tym nie wiem!' a jak w artykule zaznaczono kamienica miala gotowy plan wyburzenia juz od trzech lat; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majzelsa konserwator sie obudził z reką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 22:30 ...w nocniku. Konserwator zabytków jest właśnie taki: nieprzytomny, niedoinformowany, nieudolny. Nic nie wie, o wszystkim dowiaduje się za późno albo musi się długo namyśleć. Na codzień zajmuje się kompletnymi pierdołami, do których nie ma żadnego umocowania ustawowego. I tak mu życie wesoło płynie na bezsensownym przekraczaniu własnych kompetencji przy jednoczesnym omijaniu spraw ważnych i istotnych. Na koniec "nie ma innego wyjścia" i daje zgodę na wyburzenie. Taki właśnie jest Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś No i dobrze, że zburzyli, każda epoka burzyła star IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:05 stare a stawiała nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Widocznie tu, w Belfascie, jest inna epoka... IP: *.fidelity.com 13.02.08, 11:16 ...bo pieknie restauruja edwardianskie kamienice. Fasade wspieraja na poteznym rusztowaniu, wyburzaja wszystko w srodku, czasem nawet robia nowe fundamenty i stawiaja od nowa. Fasada zostaje. Ale polacy tego nie potrafia. Polacy potrafia tylko wyburzyc i "budowac" od nowa. Najlepiej z pustakow zuzlowych i betonu. Polacy to takie patalachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trompka Re: brzmi jak niedorzeczność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 02:43 takich przypadków domów rujnowanych z premedytacja jest wiele,piekna wolnostojaca willa na Kochanowskiego jeszcze sie jakos trzyma, przepiekny dawniej dom na rogu Boguslawskiego to dzis skorupa wpruta z wnetrznosci i odbudowywana przez niezastapionego pana Loeglera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.autocom.pl 12.02.08, 22:27 "Nowy budynek oczywiście nie będzie kopią czy odtworzeniem starego, choć będzie się mieścił w jego gabarytach. Nie planujemy żadnych ekstrawagancji, zachowaliśmy tradycyjne podziały elewacji, również na fasadzie znajdą się elementy portali i obramień okien nawiązujące do dawnej kamienicy - mówi Białasik." Czyli możemy spodziewac się na Kazimierzu kolejnego postmodernistycznego gniota, z rozbudowanym "zakopianskim" dachem dla pomieszczenia dodatkowych pieterek (vide Trynitarska) Rozumiem, kamienicy nie dało się uratować, ale mozna było przynajmniej zachowac fasadę, a w ostateczności odtworzyc ją dokładnie w takiej samej formie. Lepsze tego typu "udawanie" niz pseudohistoryczne nawiązania, ani stare, ani nowe a na ogół koszmarnie brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proponuję! Oj prokuratora trzeba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 22:52 Teraz jak prokurator nie złoży teraz wniosku o tymczasowe aresztowanie dla Janczykowskiego, tego nic-nie-wiedzącego architekta i inwestora, to "majchrowszczyzna" tak sie rozbestwi, że już jej nikt nie okiełzna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.autocom.pl 12.02.08, 22:56 Mogę się założyć,że choćby nowy budynek zaprojektowała Zaha Hadid na spółkę z Renzo Piano i tak się to nie spodoba rzeszom znawców,obrońców tradycyjnego charakteru dzielnicy,wszystkowiedzącym rycerzom "tego co było". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majzelsa Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 23:06 a zaprojektuje? Jakoś Zaha Hadid, Renzo Piano, Frank Gehry czy Liebeskind omijają Kraków z daleka. Z dużych nazwisk, choć mniej znanych, tylko Arata Isozaki się pojawił w Krakowie. I od czasu jego Centrum Manggha nie powstało w śródmieściu Krakowiea chyba nic, co by było zrobione na równie wysokim poziomie. Więc nie ma o czym rozmawiać. Prowincjonalna architektura, prowincjonalne dyrdymały, prowincjonalni architekci i prowincjonalne spory. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu 12.02.08, 23:18 > Prowincjonalna architektura, prowincjonalne dyrdymały, prowincjonalni architekc > i > i prowincjonalne spory. i jedyne miejsce, gdzie wszyscy chcą ją stawiać, to akurat Stare Miasto. W tym wypadku można uznać, że jedynie spory są na światowym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianin Re: Dobrze powiedziane IP: *.calltech.com.pl 13.02.08, 10:49 Masz racje - ci niezwykle ambitni architekci zawsze wybieraja Stare Miasto, aby sie popisac, bo nie mają jaj, żeby stworzyć coś swojego od zera np. całą dzielnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.autocom.pl 12.02.08, 23:15 Rozumiem, że ty byłabys zachwycona, gdyby np. wyburzono Margrabską na Rynku i wybudowano obok niej budynek Zahy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.messer.pl 13.02.08, 10:36 Głupie gadanie. A ja się założę , że nowy budynek zaprojektuje jakiś badziewiarz typu Legoler i będziemy w tym miejscu mieli kolejnego knota. Dziwię się , że jeszcze znajdują się frajerzy, którzy kupują za niebotyczne kwoty mieszkania, które ani na wynajmie ani na dalszej odsprzedaży nie dadzą takiego zarobku, żeby zwróciły się poniesione nakłady w jakimś sensownym czasie np 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
o13y znasz jeszcze parę nazwisk? 13.02.08, 21:17 Większość tu piszących zna. I większość się porządnie stuknie w głowę zanim pochwali na Kazimierzu "w kształcie gitary" czy podobne ekstrawagancje. W zachowaniu dziedzictwa (naszego dziedzictwa)akurat nazwiska "trendy-twórców" są najmniej istotne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Wiele jest w Krakowie kamienic... IP: *.fdk.airbites.pl 12.02.08, 23:32 ...z którymi warto by zrobić mniej lub bardziej radykalny porządek. A już zwłaszcza w rejonie Kazimierza. Jak się wjeżdża od strony Stradomskiej to to po prostu straszy! Wąsko, brudno i się sypie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kxw-77 Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.autocom.pl 13.02.08, 00:01 Dlaczego? Przecież, do jasnej Anielki, te kamienice są przepiękne! Dlaczego nikt ich nie ratuje, dopóki się da? :-((( -> tiny.pl/lct1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:13 Bo mają takich właścicieli jak wspomniani tu Państwo N., dla których Kraków z Kazimierzem z ich fantastyczną architekturą nie stanowi żadnej wartości. A nawet jeśli ich korzenie tkwią właśnie tutaj, to chętnie o nich zapomną, zatrą i zrównają z ziemią, być może dlatego, że od pewnych wspomnień najchętniej się ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.ramtel.pl 13.02.08, 14:24 Gość portalu: nina napisał(a): .....być może dlatego, że od pewnych wspomnień najchętniej się > ucieka..... =========== tu nie chodzi o wspomnienia tylko o money, money jak to zawsze w tym narodzie bywa. Może nie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiadacz Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: 62.233.214.* 13.02.08, 17:34 Trafiłeś w sedno z tym, że nie money, tylko geld. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 00:07 To jest cały Kraków.. zawsze jest żle.. Szeroka 12 została wyremontowana a nie zburzona - żle.. Tutaj wyburzono- żle...Zdecydujcie się wreszcie o co Wam chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.ghnet.pl 13.02.08, 00:12 poza wyburzeniem i nielegalną nadbudową o 3 pietra, jest jeszcze wiele możliwości. wiec, cytując klasyka, nie rżnij Waść... z wyrazami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avita Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.autocom.pl 13.02.08, 00:25 A kto jej na to pozwolil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Co to k**** sie dzieje do jasnej cholery!?!?!? IP: 68.179.6.* 13.02.08, 01:36 Niemalze codziennie czytam o jakims nowym postmodernistycznym idiotyzmie! Niemalze codziennie czytam o niszczeniu narodowego piekna i kultury! Tu wala sie Sukiennice przez potezne reklamy! Tam powstaje kmiot Galeria Krakow! Tu powstaje jakis paskudny pawilon! Tam przy Karmelickiej buduja potezny hotel/multipleks. Tu niszcza imprezy i atmosfere swiateczna na Rynku i chca przeniesc nasze tradycje na pl. Szczepanski! Tam jaskrawe zarowki jak na przesluchaniu swieca na Plantach. Na Kazimierzu co chwile powstaje jakis nowy postmodernistyczny kmiot! A nowy gmach Opery Krakowskiej? To juz za wiele! NIGDY tam nie pojde na ZADEN koncert/opere. Pierd*** to wszystko! To jest EWIDENTNY ATAK na piekno, tradycje i kulture! EWIDENTNY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakao ludzie którzy budowali tą kamienicę robili to IP: *.kolornet.pl 13.02.08, 05:00 nowocześnie jak na uwczesne czasy, nie budowali z drewna. Więc dlaczego my mamy się cofać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianin Okazja. zamienie bloku na kamienice. bez doplaty! IP: *.calltech.com.pl 13.02.08, 11:44 a dlaczego to "zacofane" mieszkanie na starym miescie kosztuje krocie w porownaniu z nowoczesnym blokowiskiem (zbudowonanym po 89 lub przed)? Przeciez tak kiedys nie bylo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: ludzie którzy budowali tą kamienicę robili to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 10:57 Bo nowocześnie to nie znaczy z pominęciem tradycji. Bo mamy technologie, które pozwalają na zachowanie elewacji - cała Europa tak robi w historycznych centrach miast. Bo mamy perspektywę i wiemy czego chcemy - Krakowa i Kazimierza, które zachowują swój charakter miasta historycznego i z tego żyją, a nie z interesów robionych przez cwaniaczków, którym się coś zburzyło niechcący.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: Co to k**** sie dzieje do jasnej cholery!?!?! IP: *.ghnet.pl 13.02.08, 11:20 Dosyć dziwnie wyglądają Twoje wynurzenia nt. architektury w Krakowie i deklaracje o wypadach do opery w połączeniu z soczystym "pier...". Hm. Myślę, że opera niewiele straci na Twojej nieobecności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Biedny flegmatyku. Wspolczuje Twoim bliskim. IP: *.abhsia.telus.net 13.02.08, 11:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Co to k**** sie dzieje do jasnej cholery!?!?! IP: *.chello.pl 13.02.08, 12:09 A dla mnie nie dziwne. Dziwne to jest to co się dzieje w tym kraju. Jak przeczytałem ten artykuł to też mi się wyrwało: gdzie k... jest prokurator? Takie słowa są w tym przypadku do przyjęcia. Gorzej jeżeli są potocznie używane zamiast przecinka, czego najczęściej jestem świadkiem mając wątpliwą przyjemność jeżdżenia w autobusie ze studentami a więc wydawałoby sie z inteligencją. No cóż, jaka inteligencja takie i traktowanie kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
mark85 Zniknęła kamienica na Kazimierzu 13.02.08, 02:58 Stary sprawdzony sposob,doprowadzic budynek do ruiny i zburzyc.Stanie nowy STAL BETON SZKLO.W czasach PRL kamienice na Kazimierzu to byly sypiace sie pustostany.Przyszedl wolny rynek taniej jest zburzyc i postawic cos nowoczesnego.Taka sytulacja jest w calej Polsce.A takie burzenie to niszczenie wlasnej histori.Ja zburzyli ze wzgledu na stan techniczny ,to teraz niech postawia atrape starej kamienicy.Ma byc hotel prosze bardzo a nie cos nowoczesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Janczykowski won z Magistratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 08:16 Bo jeśli dalej będzie siedział na stołku konserwatora, cały Kraków padnie. Inne kamienice, które sypią tynkiem na prawo i lewo, tez będa wyburzane?! Janczykowski nie wie, że istnieją systemy KONSERWACJI budynków, dzięki którym kamienica zachowuje swoje elewacje?! Niech ruszy d. i poogląda kamienice we Włoszech, Holandii, Anglii i Francji!! Niech sie rozliczy z łapówki, jaką dostał za swoją (nie ta jedyną zapewne) decyzję, bo nie wierzę, że tak uchodzi na sucho dewastacja historycznych budynków. Ten warchoł robi w Krakowie co chce , myslę, ze czas jego niekompetentnych decyzji juz się skończył. CHCEMY INNEGO KONSERWATORA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Janczykowski won z Magistratu!!! IP: *.hcz.com.pl 13.02.08, 10:56 Chłopie, zastanów się co piszesz. On jest wojewódzkim konserwatorem zabytków, więc magistrat - jako władza miasta - nie ma nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weteran47 Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.dyn.optonline.net 13.02.08, 08:41 Opadla mi szczeka. W tej kamienicy sie urodzilem i przezylem prawie 1/3 mojego zycia. W krakowie bylem ostatni raz w 2006 i porobilem zdiecia z tego remontu "mojej" kamienicy. Wiem jedno; sadzac z tresci artykulu, znajac zakres remontu, majac duze doswiadczenie w budownictwie i odnawianiu zabytkow moge powiedziec tylko jedno : WIELKI PRZEKRET. Oswiadczenie wojwodzkiego konserwatora jest po prostu dziecinne: kamienica wydrazona w srodku, schody do nikad tylko tynki na scianach zewnetrznych.... Pytanie kto wydrazyl kamienice , kto dal na to zezwolenie , kto nadzorowal remont. Mnie to smierdzi i mysle ze prokurator by znalazl paru winnych. Dla mnie jest to nastepna afera polaczona z przeplywem gotowki pod stolem. Po prostu czlowieka krew zalewa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Racja! Wielki przekret! (prawdopodobnie koszerny) IP: *.abhsia.telus.net 13.02.08, 09:27 Odpowiedz Link Zgłoś
o13y szanowny weteranie47 13.02.08, 21:13 Jeśli nasz zdjęcia z "remontu" w 2006 roku, to poproszę o przesłanie na adres "gazetowy". Jeśli oczywiście zechcesz udostępnić. Jak jest dokumentacja, to może się coś z tym skandalicznym zburzeniem da zrobić. W sensie wziąć za d... tego, kto naruszył ustawę o ochronie zabytków. A sam konserwator przyznaje (jeśli autor artykułu czegoś nie poplątał), że do stanu takiego doprowadził go poprzedni właściciel. Skoro prace remontowe budynek osłabiły, to zarówno konserwator, jak i nadzór mogą zgłosić do prokuratury naruszenie paru przepisów. Ale po co mieliby to robić? narażać się? Jest parę przykładów ewidentnych zniszczeń - najbliższe to zabytkowe sklepienia pod budowanym przez Likusów zespołem apartamentów przy cmentarzu Remuh. Istnieją zdjęcia, że odkryte zostały zabytkowe sklepienia. I inne zdjęcia, gdzie tych sklepień już brak. Inne, bardziej spektakularne przykłady chwilowo pominę. To nie pierwsze zabytkowe miejsce gdzie prace idą wg utartej ścieżki: najpierw zniszczenie, potem wołanie służb konserwatorskich, protokół o złym stanie technicznym i zgoda na wyburzenie. Konserwator nie wie, do licha jak to się kręci? - no, śmiem wątpić. Także wątpię poważnie, czy osoby grzejące latami w urzędach stołki - a takie to osoby sprawują zarówno nadzór konserwatorski jak i nadzór budowlany (inspektorat nadzoru budowlanego) i udające się od czasu do czasu na budowę, aby spisać protokół, są w stanie cokolwiek ocenić. Wiedza inżynierska i doświadczenie zawodowe siłą rzeczy się przez te lata ulotniły i faktycznie zostaje im pisanina co tam który byznesmen na uszy im ponawija. Mając przy sobie przeważnie interesownego fachowca z tytułem arch. Przypominam, że Pan Wilczyński tez darł szaty, że Fort św. Benedykta runie. Z czym obecny konserwator (wojewódzki) ochoczo sie zgadzał. I co? Ano Fort stoi jak stał. Fachowcy (......) od zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. nie chcę żyć w skansenie!! IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 13.02.08, 09:50 Krakowianie zasługują na wygodne, dostatnie życie w pięknym mieście dlatego potrzebne są ZMIANY! ŚMIERĆ SKANSENOWI!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: nie chcę żyć w skansenie!! IP: *.dns.com.pl 13.02.08, 10:39 Nie rozumiem po co te tamaty i komentarze, jest właściciel to może ze swoją własnościa robic co chce Swoja droga to takit typowo krakowskie roztrzasanie byle pierdoły i rozżalanie sie nad rozlanym melkiem... do roboty, historia historia trzeba o nia dbac ale nie mozna sie wiecznie ogląda za plecy bo inni inas wyprzedza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: nie chcę żyć w skansenie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 11:07 Popatrz dalej niż za swój płotek... Swiat nas dawno wyprzedził - między innymi w dbałości o swoje dziedzictwo - popatrz, jak chronią krajobraz miast (nawet małych dziur, gdzieś nigdzie) Niemcy, Anglicy, Hiszpanie, Włosi. Ile tam może właściciel w strefie ochrony konserwatorskiej, i ile kosztuje go błąd. Tania nowoczesnośc i szybki zysk, któy tak Ci się spodobał, to raczej Trzeci Świat - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: nie chcę żyć w skansenie!! IP: 62.233.214.* 13.02.08, 11:01 Gość portalu: K. napisał(a): > Krakowianie zasługują na wygodne, dostatnie życie w pięknym mieście dlatego > potrzebne są ZMIANY! > > ŚMIERĆ SKANSENOWI Ty przecież nie jesteś Krakowianinem, więc i do gadania masz też tyle co żyd na gestapo. Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor A kto ci każe tu siedzieć ? 13.02.08, 17:49 Masz do wyboru wiele "nowoczesnych" miast - Warszawę, Sosnowiec, Stalową Wolę, w ostateczności Skałę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot a w "skansenie" warszawskim IP: 83.15.139.* 14.02.08, 13:48 ...mozna ratowac kamienice: www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=18377078&postcount=1794 www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=18382864&postcount=1796 Jak widac Kraków jest najwyraźniej SKANSENEM technologii z XIX wieku, kiedy trzeba było wyburzac zabytki tylko dlatego, ze sciana się zarysowala. Odpowiedz Link Zgłoś
arsen44 Zniknęła kamienica na Kazimierzu 13.02.08, 10:38 "Tak było choćby z kamienicą przy Miodowej. Nissenabaumowie zwlekali z jej remontem, aż trzeba było zrównać ją z ziemią, i teraz holding Liva buduje tam nowoczesny budynek." Dali nam przykład, jak zwyciężać mamy. Cały Kraków powinno się przebudować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.08, 10:41 Byłem kiedyś w Szwajcari w Lugano i na własne oczy widziałem jak remontowali stary budynek . Z starej konstrukcji została tylko przednia frontowa ściana od ulicy. Resztę wybyrzyli i coś tam stawiali nowego. Chyba pod hotel. I dało się jakoś. Więc nie pieprz panie konserwatorze pierdół. Jest i drugie wyjście. Doprowadzić wszystkie kamienice do takiej ruiny i będzie już całkiem spokój na Kazimierzu bo nie będzie zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Binio Bill Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: 217.149.242.* 13.02.08, 10:46 To zupełnie jak z tą kamienicą przy Pl. Zbawiciela w Warszawie. Była, była, nagle jakieś "korniki" wżarły się w cegłę i "trzeba było ją rozebrać", bo jakaś zachodnia firma upatrzyła sobie miejsce na biurowiec w centrum Warszawy. Rozebrali ją do fundamentów i postawili na nowo, tylko z dobudowanym szklanym ostatnim piętrem. Firma ma siedzibę, ale architektonicznie to jest koszmar. Ni przypiął ni przyłatał, zupełnie doczepione na siłę i na chama w stosunku do zabudowy Placu Zbawiciela. Oczywiście wnętrza zupełnie inne, coś takiego sztucznego jak "nowy stary Ratusz w Warszawie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le.Ro. rewitalizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 10:47 Powiedzmy sobie szczerze: krakowski Kazimierz w jakichś 70% nadaje się tylko do wyburzenia. Te kamienice są niedostosowane do dzisiejszych czasów, cała dzielnica jest obskurna niedostosowana do wymogów dzisiejszych. Kraków potrzebuje rewitalizacji, wypychanie osiedli na granice miasta przy turystyczno-zabytkowym skansenie centrum prowadzi do tego że całe miasto jest sztuczne, jak wydmuszka. Trzeba zburzyć i na nowo zbudować Kazimierz. Trzeba to zrobić planowo, jawnie a nie udawać że nie ma wyjścia kręcić. Na kręceniu zawsze zyskują rózne rady, pieniądze idą pod stołem, wielu ludzi kombinuje jak tu się dorobić. Zostawić kilka najcenniejszych budynków. Przed wojną to była dzielnica dość nędzna, bidna. Dziś jest przereklamowana w TV ale w rzeczywistości tam się niewiele dzieje. W zasadzie gdyby nie liczyć wycieczek do synagog, też zresztą architektonicznie mało wybitnych to na Kazimierzu nic się nie dzieje a w zasadzie jest jak w slamsach. To ze jacyś artyści znaleźli sobie w tym slamsie tanie miejsce do życia i działania jeszcze nie jest wystarczającym powodem żeby zabierać miastu taki ciekawy kawałek przestrzeni blisko rynku. W Lizbonie wyburzyli całe centrum i postawili od nowa. Dzięki temnu mają żywe centrum, szerokie ulice a nie slamsy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimero Re: rewitalizacja IP: *.arch.pk.edu.pl 13.02.08, 11:04 Czy jest coś na czym faktycznie się znasz? Może lepiej zacząć się wypowiadać na tematy o których masz jakieś pojęcie! "Wyburzyć i wybudować na nowo, bo tak robią w innych krajach" - coś Ty, likus jaki? Inwestor bedzie burzyć i budować na nowo - bo to mu się opłaca. Architekt będzie nadzorować wyburzenia - bo to najlepiej płatna fucha - tak! tak! a potem projektować - bo to mu się opłaca również. Budowlaniec przyjdzie i powie że się nie da wyremontować, bo woli budować - bo to mu się opłaca. Urzędnik wyda zgodę bo mu sie to opłaca bardziej niż wojować z inwestorem i dochodzić nieprawidłwość. No to proszę o wyjaśnienie - dlaczego Tobie się opłaca wypisywanie takich głupot oraz wyrażanie opinii na tematy na których się kompletnie nie znasz? To jest sprawa która sie nadaje do prokuratury. Nawet jakby tam miała sie mielić latami. Nie ma zgody na daksze niszczenia miasta!! Pozbawianie go jego zabytków i chrakteru - bo to się komuś opłaca. Dla Twojej informacji: Moda na "fasadyzm", wyburzanie kwartałów i tak dalej, przeszła przez zachód w latch 60-tych - od tej pory wiele sie zmieniło na świecie, i żal za tym co zniszczono jest spory. Bronienie robionych przy tej okazji w Krakowie nieprzecietnych przekrętów budzi obawy o umiejętność jasnej oceny sytuacji - dośc niestety - jak mozna wyczytać w innych posatch - popularne na tym, forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: rewitalizacja IP: 83.15.139.* 13.02.08, 11:55 Apropos "opłacalnosci" Kilka lat temu "opłacało się" remontować koszmarnie zrujnowaną (a niespecjalnie wartościową) kamienicę przy Piłsudskiego (dziś BoŚ), równie zrujnowaną kamienicę Pod Słońcem na Szpitalnej. Dziś, kiedy m2 mieszkania/biura kosztuje wielokrotnie więcej, nie opłaca się nawet pozostawić fasady budynku. Co jest pewnego rodzaju kompromisem, nie zachowującym substancji, ale przynajmniej zachowujacym kontekst i krajobraz staromiejskiej ulicy. A biorąc pod uwagę sąsiedztwo (klasztor Augustianów), kontekst jest tu istotny. Zadne postmodernistyczne "nawiazania do otoczenia" (nota bene w poblizu jest jedno takie-koszmarkowaty hotel "Secesja") nie zapewnią odpowiedniego tła dla tak cennego zabytku jakim jest kościół św. Katarzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianin Re: wyprowadź się do Wawy, na Marszałkowską IP: *.calltech.com.pl 13.02.08, 12:30 Szeroka jak autostrada. i jaka żywa?! Eghh.. wredni komuniści, odbudowali tą przeklętą starówkie, jak możnaby tą Marszałkową aż Zamku podciągnąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: rewitalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 14:18 > Powiedzmy sobie szczerze: krakowski Kazimierz w jakichś 70% nadaje się tylko do > wyburzenia. Te kamienice są niedostosowane do dzisiejszych czasów, cała > dzielnica jest obskurna niedostosowana do wymogów dzisiejszych. Kraków > potrzebuje rewitalizacji, wypychanie osiedli na granice miasta przy > turystyczno-zabytkowym skansenie centrum prowadzi do tego że całe miasto jest > sztuczne, jak wydmuszka. Porażające... Proponuję od razu zamówić więcej sprzętu i przejechać się po całym mieście, od Wawelu zaczynając. Po co nam zamek, skoro króla nie mamy? Jakiś taki niedzisiejszy i niedostosowany do wymogów XXI w... A może by wykonać takie ćwiczenie mózgu i pomyśleć, po co turyści przyjeżdżają do Krakowa? Zapewne tak tłumnie odwiedzają ten skansen, żeby zaprotestować i zagłosować za wyburzeniem wszystkiego i postawieniem drapaczy chmur na Rynku (bo taka powierzchnia się marnuje!). Na Błoniach pewnie w niedługim czasie powstanie parking i zaplecze dla stadionu na Euro 2012, więc o tę część ciemnogrodu można już być spokojnym. Gratuluję inteligencji... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maczer Re: rewitalizacja IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 13.02.08, 18:53 CALA DZIELNICA KAZIMIERZ WYMAGA GRUNTOWNEJ PRZEBUDOWY.STARE ROZPADAJACE SIE KAMIENICE STRASZA ODWIEDZAJACYCH TURYSTOW .CHWALA TYM INSTYTUCJOM I LUDZIOM PRYWATNYM KTORZY CHCA INWESTOWAC I UPIEKSZAC NASZ KOCHANY KRAKOW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton miałeś chamie Złoty Róg ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 10:49 :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyx Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: 62.233.214.* 13.02.08, 10:50 Hm, może to i dziwne a może scenariusz być całkiem prosty i jasny. Ruinę się burzy i na jej miejsce buduje nowy budynek za duże przecież pieniądze. Jak już zostanie budowa zakończona, nie wykluczone, że znajdzie się wtedy gwałtownie prawowity właśćiciel zburzonego mienia. Grunt to kiepeła do interesów, której Polakom w Polsce brakuje, no może nie wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Kpina IP: *.bham.ac.uk 13.02.08, 10:58 To sie nie miesci w glowie. Jak mozna bylo ot tak wyburzyc cala kamienice? Nawet jesli rzeczywiscie czesci kamienicy nie mozna bylo uratowac to dlaczego nie zrobiono tego co robi sie teraz w wielu krajach europejskich i co jest bardzo trendy? czy nie mozna bylo zostawic frontowej sciany i odtworzyc reszty budynku? Teraz powstanie paskudztwo jakich wiele dookola. Co ci wszyscy architekci i konserwatorzy wygaduja to jedna wielka bzdura. Pomyslec, ze przewodniczacy dzielnicy nic nie wiedzial, to od czego on tam jest? Jest tylko figurantem za co na pewno pobiera pensje. jak mozna nie wiedziec panie przewodniczacy co sie dzieje na panskim podworku??????????? Kpina??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietja Kpina! Smieja sie z nas zacierajac rece. IP: *.abhsia.telus.net 13.02.08, 11:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawiarniany Re: Zniknęła kamienica na Kazimierzu IP: *.cust.tele2.pl 13.02.08, 11:27 We Wrocławiu robią dokładnie tak samo. Smutne to. Może jakaś inicjatywa obywatelska położyła by temu kres? ale czy my musimy kłaść się pod buldożery jak Palestyńczycy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odbyt I bardzo dobrze IP: 62.29.157.* 13.02.08, 14:00 jednej wstrętnej rudery mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor Ogłosz: Apartamenty z widokiem na stary kazimierz IP: *.calltech.com.pl 13.02.08, 14:33 będą reklamować w prasie. A nowi lokatorzy szybko staną się obrońcami "Starego Miasta" bo nie po to płacili dwa razy więcej za atrakcyjny widok. Odpowiedz Link Zgłoś