yatzekalexander Re: choinka 26.11.05, 17:56 polecialo za wczesnie moje dzieci przez ostanie kilka lat ubieraly choinke zaraz po Thanksgiving- chyba z nudow, wczoraj przygotowana na stos pudelek w domu weszlam---i nie ma choinki...kiedy wy swoje stawicie? Odpowiedz Link
kast Re: choinka 26.11.05, 18:05 W Polsce - w Wigilie rano. A w UK? Jeszcze nie wiem, ale pewnie z tydzien wczesniej, zeby troszke atmosfery zlapac Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link
gherarddottir Re: choinka 26.11.05, 18:10 Jak bylam mala to ubieralismy choinke dzien przed Wigilia lub w dzien Wigilii. Tu w Norwegii ubieramy w dzien Wigilii. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tamsin Re: choinka 26.11.05, 18:16 wlasnie wczoraj przeczytalam w lokalnej gazecie ogloszenie firmy dekoracyjnej, zeby ich zatrudniac wczesniej bo im blizej swiat tym bardziej zajeci (drozej), a w okolicach thanksgiving kazdego praktycznie na nich stac. przyjada do domu i poradza gdzie choinke postawic, jak udekorowac kominek, jak zorganizowac swiatelka w domu i kolo domu, co wywiesic na drzwi itp, itd. dobrze, ze ja sie w to nie bawie, bo bym moze zbyt powaznie do tego podeszla i wykrecila numer Odpowiedz Link
frankie36 Re: choinka 27.11.05, 03:55 A my mamy swoja tradycje,ubieramy w dniu urodzin M czyli 13 grudnia,a sciagamy po urodzinach corki(2.stycznia). Odpowiedz Link
triskell 13 grudnia 27.11.05, 06:26 frankie36 napisała: > A my mamy swoja tradycje,ubieramy w dniu urodzin M czyli 13 grudnia Frankie, to 13 grudnia obie mamy powody do świętowania - Ty urodziny męża, my rocznicę ślubu (w tym roku drugą) . O ile pamiętam, to Monika tego dnia świętuje rocznicę wyjazdu do swojego M Oj, będzie się działo na forum Odpowiedz Link
roseanne Re: choinka 26.11.05, 18:39 w domu, w Pl , choink ubieralo sie w wigilie rano a potem stala do lutego ale tu, ogolnie w ameryce, firmy sprzatajace zbieraja chinki juz w pierwszy tydzien nowego roku, wiec nawet nie ma kiedy nacieszyc sie ta ozdoba w tradycji wczesniejszej bylo "twelve daus of christmas" czyli dwanascie dni siwetowania bozego narodzenia od wigiliii do 3 kroli a teraz w.g swiata komercji jest 25 days of christmas - 1-25 grudnia mysle ze obstaluje chonke jakos w polowie miesiaca a dekoracje domku po mikolajkach Odpowiedz Link
kasiasmom Re: choinka 26.11.05, 21:27 Choc opieram sie rekami i nogami, to moje dzieciaki i tak ja ustrajaja na tydzien - poltora przed swietami, Kaska zajmuje sie iluminacja ( w tym roku chciala owinac swiatelkami palme przed domem, ale moze jej wyperswaduje - nie mamy gniazdka elektrycznego na zewnatrz, poza tym elektrycznosc w zimie drozeje Odpowiedz Link
triskell Re: choinka 27.11.05, 06:24 My choinki nie mamy, ale 2 lata temu mieliśmy w wazonie gałązkę z Moon Tree, udekorowaną bombkami itp. Moon Tree jest drzewem (douglas fir) posadzonym z nasionka, które na jednym ze statków Apollo było na Księżycu. 2 lata temu znaleźliśmy pod nim stosowną opadłą gałązkę, w tym roku też wybierzemy się na polowanie. Rok temu chorowaliśmy przez połowę grudnia i nie mieliśmy siły wychodzić i szukać. Tak myślę, że 4-5 dni prze świętami chcielibyśmy tą gałązkę mieć Odpowiedz Link
samo Re: choinka 27.11.05, 06:30 Poczytalam sobie o tych Moon Trees... Nie wiedzialam o ich istnieniu, a to taki ladny pomysl :o) Odpowiedz Link
triskell Re: choinka 28.11.05, 00:39 O, nie wiedziałam, że coś o nich jest w internecie (choć powinnam, bo przecież na każdy temat "coś" jest w internecie), zaraz też poszukam. My o naszym dowiedzieliśmy się z gazety, w której był artykuł o najciekawszych drzewach w Olympii . Odpowiedz Link
mon101 Re: choinka 27.11.05, 19:14 My zwykle w dzien Wigilii, co doprowadzalo mnie zawsze do szalu, bo mialam mnostwo roboty w kuchni, a lubie ubierac choinke. Wynegocjowalam wiec, ze bedziemy ubierac w wigilie Wigilii i tak tez bylo ostatnimi laty. W tym roku beda tylko galazki choinkowe w wazonie, bo wyjezdzamy. Odpowiedz Link
daisy123 Re: choinka 27.11.05, 23:01 W Polsce obowiazkowo choinke ubieralam w Wigilie, a teraz 6 grudnia (w ub roku kilka dni wczesniej, bo akurat w przedszkolu ubrano choinke i moja corka tez musiala zrobic to samo), a rozbieramy w Trzech Kroli. W drugim mieszkaniu mam juz gotowa choinke, ktora stoi w szafie i jesli wybiore sie tam na swieta to wyciagne choinke i postawie. Dwa lata temu nie schowalismy choinki, gdy wyjezdzalismy po swietach i ku memu zaskoczeniu ujrzalam ja w lipcu stojaca jakby to byl grudzien i tylko prezentow brakowalo. Odpowiedz Link