26.11.05, 17:54
Obserwuj wątek
    • yatzekalexander Re: choinka 26.11.05, 17:56
      polecialo za wczesnie
      moje dzieci przez ostanie kilka lat ubieraly choinke zaraz po Thanksgiving-
      chyba z nudow, wczoraj przygotowana na stos pudelek w domu weszlam---i nie ma
      choinki...kiedy wy swoje stawicie?
      • kast Re: choinka 26.11.05, 18:05
        W Polsce - w Wigilie rano. A w UK? Jeszcze nie wiem, ale pewnie z tydzien
        wczesniej, zeby troszke atmosfery zlapac wink
        Pozdrawiam, Kasia
        • gherarddottir Re: choinka 26.11.05, 18:10
          Jak bylam mala to ubieralismy choinke dzien przed Wigilia lub w dzien Wigilii.
          Tu w Norwegii ubieramy w dzien Wigilii. Pozdrawiam
          • tamsin Re: choinka 26.11.05, 18:16
            wlasnie wczoraj przeczytalam w lokalnej gazecie ogloszenie firmy dekoracyjnej,
            zeby ich zatrudniac wczesniej bo im blizej swiat tym bardziej zajeci (drozej),
            a w okolicach thanksgiving kazdego praktycznie na nich stac. przyjada do domu i
            poradza gdzie choinke postawic, jak udekorowac kominek, jak zorganizowac
            swiatelka w domu i kolo domu, co wywiesic na drzwi itp, itd. dobrze, ze ja sie
            w to nie bawie, bo bym moze zbyt powaznie do tego podeszla i wykrecila numer wink
      • frankie36 Re: choinka 27.11.05, 03:55
        A my mamy swoja tradycje,ubieramy w dniu urodzin M czyli 13 grudnia,a sciagamy
        po urodzinach corki(2.stycznia).
        • triskell 13 grudnia 27.11.05, 06:26
          frankie36 napisała:
          > A my mamy swoja tradycje,ubieramy w dniu urodzin M czyli 13 grudnia

Frankie, to 13 grudnia obie mamy powody do świętowania - Ty urodziny męża, my
          rocznicę ślubu (w tym roku drugą) smile. O ile pamiętam, to Monika tego dnia
          świętuje rocznicę wyjazdu do swojego M smile Oj, będzie się działo na forum smile
    • roseanne Re: choinka 26.11.05, 18:39
      w domu, w Pl , choink ubieralo sie w wigilie rano a potem stala do lutego
      ale tu, ogolnie w ameryce, firmy sprzatajace zbieraja chinki juz w pierwszy
      tydzien nowego roku, wiec nawet nie ma kiedy nacieszyc sie ta ozdoba

w tradycji wczesniejszej bylo "twelve daus of christmas" czyli dwanascie dni
      siwetowania bozego narodzenia od wigiliii do 3 kroli
      a teraz w.g swiata komercji jest 25 days of christmas - 1-25 grudnia sad

mysle ze obstaluje chonke jakos w polowie miesiaca a dekoracje domku po mikolajkach
    • kasiasmom Re: choinka 26.11.05, 21:27
      Choc opieram sie rekami i nogami, to moje dzieciaki i tak ja ustrajaja na
      tydzien - poltora przed swietami, Kaska zajmuje sie iluminacja ( w tym roku
      chciala owinac swiatelkami palme przed domem, ale moze jej wyperswaduje - nie
      mamy gniazdka elektrycznego na zewnatrz, poza tym elektrycznosc w zimie
      drozeje sad
    • triskell Re: choinka 27.11.05, 06:24
      My choinki nie mamy, ale 2 lata temu mieliśmy w wazonie gałązkę z Moon Tree,
      udekorowaną bombkami itp. Moon Tree jest drzewem (douglas fir) posadzonym z
      nasionka, które na jednym ze statków Apollo było na Księżycu. 2 lata temu
      znaleźliśmy pod nim stosowną opadłą gałązkę, w tym roku też wybierzemy się na
      polowanie. Rok temu chorowaliśmy przez połowę grudnia i nie mieliśmy siły
      wychodzić i szukać.

Tak myślę, że 4-5 dni prze świętami chcielibyśmy tą gałązkę mieć smile
      • samo Re: choinka 27.11.05, 06:30
        Poczytalam sobie o tych Moon Trees... Nie wiedzialam o ich istnieniu, a to taki
        ladny pomysl :o)
        • triskell Re: choinka 28.11.05, 00:39
          O, nie wiedziałam, że coś o nich jest w internecie (choć powinnam, bo przecież
          na każdy temat "coś" jest w internecie), zaraz też poszukam. My o naszym
          dowiedzieliśmy się z gazety, w której był artykuł o najciekawszych drzewach w
          Olympii smile.
    • mon101 Re: choinka 27.11.05, 19:14
      My zwykle w dzien Wigilii, co doprowadzalo mnie zawsze do szalu, bo mialam
      mnostwo roboty w kuchni, a lubie ubierac choinke. Wynegocjowalam wiec, ze
      bedziemy ubierac w wigilie Wigilii i tak tez bylo ostatnimi laty. W tym roku
      beda tylko galazki choinkowe w wazonie, bo wyjezdzamy.
    • daisy123 Re: choinka 27.11.05, 23:01
      W Polsce obowiazkowo choinke ubieralam w Wigilie, a teraz 6 grudnia (w ub roku
      kilka dni wczesniej, bo akurat w przedszkolu ubrano choinke i moja corka tez
      musiala zrobic to samo), a rozbieramy w Trzech Kroli. W drugim mieszkaniu mam
      juz gotowa choinke, ktora stoi w szafie i jesli wybiore sie tam na swieta to
      wyciagne choinke i postawie.
      Dwa lata temu nie schowalismy choinki, gdy wyjezdzalismy po swietach i ku memu
      zaskoczeniu ujrzalam ja w lipcu stojaca jakby to byl grudzien i tylko prezentow
      brakowalo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka