Dodaj do ulubionych

Newsy w budowy!!! 2

14.02.08, 23:14
Tak dla szybszego dostępu do informacji ośmieliłem się otworzyć nowy temat jako ciąg dalszy tego co było w "Newsy z Budowy" bo tam już podstrona się już pojawiła.

Mieszkam daleko i budowę widze tylko dzięki temu forum.

Widziałem zdjęcia z klatek schodowych i wnętrz mieszkań. Czy płytki na klatkach są już wszedzie? Kaloryfery, wylewki też są wszedzie?

Jak tam z drzwiami wejściowymi do mieszkań? Kiedy mieliśmy wybór wszystkich elementów wyposażenia (typu kuchenka, wanna, kibelek...) na liście nie było drzwi zewnetrznych. Rozumiem że wszyscy bedą mieli takie same??

Jakieś inne wieści z budowy? Robią już coś dookoła budynków?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • p_grzes Re: Newsy w budowy!!! 2 16.02.08, 13:58
      Witam,
      Wybralem sie dzisiaj na budowe. W sumie niewiele zobaczylem, bo wszystko pozamykane (mam na mysli bloki). Skonczyli przemalowywac blok B.
      Ogolenie rzecz biorac z zewnatrz wiekszych zmian nie widac (w porownaniu do fotografii ostatnio prezentowanych na naszym forum).
      Z krotkiej rozmowy (chyba z kierownikiem) udalo mi sie dowiedziec, ze w najblizszym czasie beda robic barierki na balkonach. Maja byc drewniane sztachety (takie jak w poprzednich etapach). Grzeja juz we wszystkich budynkach, wiec tynki i wylewki schna. Nie wiem jak w innych blokach wygladaja klatki schodowe, ale w bloku C fliziarze pracuja w tej chwili w drugiej klatce (liczac od strony budynku B). Co do drogi to beda ja robic od strony budynku C (w kierunku do bloku A) - niestety nie udalo mi sie dowiedziec niczego wiecej odnosnie terminow rozpoczecia prac.
      Coz mam nadzieje, ze nam zima lekka bedzie i prace beda sie posuwac. Nie jestem fachowcem, ale jak na moje oko to sa szanse, ze mieszkania beda oddawane w kwietniu (w celu wykanczania), nie wiem zupelnie ile im moze zajac robienie drogi, bo za bardzo sobie nie wyobrazam jak mozna zaczac wykanczanie mieszkan, jesli nie bedzie dojazdu pod blok.
      Pozdrawiam
      • biedrona.a Re: Newsy w budowy!!! 2 23.02.08, 14:09
        Witam serdecznie,
        bylismy dzis na budowie...i jak zwykle nic sie nie dzieje.
        Z minusow:
        -nie robia nic dookola budynkow. Jest juz koniec lutego i szanse na
        wykanczanie mieszkan nawet w kwietniu sa minimalne. Dziekujemy
        jeszcze raz firmie PROINS.
        -Dodatkowo mieszkania schna bardzo powoli. Nasze w bloku A mialo
        pozamykane okna i woda skraplala sie po scianach. Ogrzewanie bardzo
        mizerne.
        -Mamy juz koniec lutego a w mieszkniach jest jeszcze sporo usterek
        (np: dziury w scianach, wystajace kable itd...)Kiedy PROINS
        popoprawia te ewidentne ubytki. Znow nasze wejscie na koniec marca
        jest bardzo zagrozone.
        Co do plusow:
        -w bloku B dodaja juz barierki na balkonach
        - a i wiosna przyszla...
        Pozdrawiamy jak zwykle czekajacych na lepsze jutro z firma PROINS.
    • provo79 Re: Newsy w budowy!!! 2 28.02.08, 14:58
      Witam,
      Czy ktokolwiek z forumowiczow wie co sie dzieje na budowie w tym
      tygodniu?
      Bo przyznam szczerze wraz ze wzrostem temperatury na zewnątrz rośnie
      mi poważnie ciśnienie...
      Moznaby powiedzieć, że sprzyja nam wszystko tylko nie deweloper...
      Pogoda jaką ciężko wymodlić na luty...

Bede wdzieczny za newsy (mam nadzieje ze dobre)...
      Pozdrawiam
      • flower82 Re: Newsy w budowy!!! 2 28.02.08, 15:46
        Witam,
        Ja byłem w zeszłą niedzielę na budowie, ale zmian nie zauważyłe, jedne to
        zamontowane były na bud. B płotki na balkonach(od strony etapu pierwszego).
        • kaczkada Re: Newsy w budowy!!! 2 28.02.08, 17:04
          robia balkony i dwie koparki cos kopia, tyle widzialm dzisiaj z daleka.
          w sobote podejde blizej to moze cos napisze :)
          • ganz3 Re: Newsy w budowy!!! 2 29.02.08, 08:27
            Postęp prac (28.02.2008): skończone prawie flizowanie w budynku C -
            wczoraj robili fugi, zaczęli robić drogę utwardzili odcinek od
            budynku C do B. W budynku C (i pewnie pozostałych?) nie ma drzwi ani
            wejściowych do mieszkań ani wewnętrznych ... termin montażu = kiedy
            przyjdą to będą. Ogólne coś się dzieje ale nie widać żeby się
            śpieszyli.
            • olke Re: Newsy w budowy!!! 2 29.02.08, 21:03
              Witam,
              (tydzień 9)
              Budynek A.
              Na klatce położone płytki.(nie pamiętam czy jest fuga) Drzwi do klatki są.
              Ogrzewanie włączone. Ściany mokre. Drzwi do mieszkań brak (są framugi).
              pozdr
              olke
    • provo79 Ciekawostka 06.03.08, 09:52
      Witam,
      Żeby trochę rozbudzić forum: natrafiłem na ciekawy artykuł. Ciekawe
      są szczególnie niektóre fragmenty...
      dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4990106.html
      Przedostatni paragraf cyt. "... W poprzednich latach było normą, co
      wykazała kontrola UOKiK, że jeśli firma nie dotrzymała warunków
      umowy (np. spóźniła się z przekazaniem mieszkania), klient mógł
      domagać się obniżenia ceny np. o 8-proc. odsetki..."

Było normą..., nie ma to jak trochę humoru :)

Ehhh...
      Ciągle czekamy.
      Pozdrawiam
    • p_grzes 08.03.2008 08.03.08, 10:51
      Witam,
      Z okazji Dnia Kobiet zycze wszystkim przyszlym sasiadkom jak najszybszego wprowadzenia sie do nowych mieszkan!!!

Budynek A:
      Nie ma jeszcze sztachet na balkonach. Wewnatrz (zajrzalem do jednej klatki) ekipa (2 robotnikow :) ) pracowala nad wstawianiem drzwi wewnatrz mieszkan.

Budynek B:
      Balkony skonczone. Wewnatrz nie bylem, bo sie nie dalo wejsc.

Budynek C:
      Balkony skonczone. Drzwi na razie brak zarowno wewnetrznych jak i zewnetrznych (do mieszkan naturalnie) - bylem w jednej klatce, wiec jesli jest inaczej to prosze o sprostowanie. Chyba juz wszystkie klatki maja polozone plytki.

Ogolnie:
      Powoli robia droge. Zaczeli od budynku C i sa pomiedzy B i A - w tej chwili na tym odcinku droga jest utwardzana, ale jeszcze nie ma na niej zadnej nawierzchni (nie wiem czy ma byc polbruk czy asfalt).
      Grzeja i wietrza, wiec mieszkania schna. Jednak przy wilgoci na zewnatrz nie jest to zbyt efektywne - trzeba liczyc na goracy, wietrzny kwiecien i maj, to wtedy powinno wyschnac znacznie szybciej. Paradoksalnie brak drzwi do mieszkan na razie pomaga w schnieciu, bo jest wiekszy ruch powietrza wewnatrz budynku.

Wrazenie ogolne:
      Bardzo ladnie wygladaja balkony - dobrze ze zdecydowali o gestszym umieszczeniu listewek niz w poprzednich etapach.

Terminy:
      Jesli ktos sie nastawial na odbior mieszkania w prima aprilis to powiem niewprost - szanse sa takie jak to, ze Polska wygra najblizsze mistrzostwa Europy w pilce noznej :). Mysle, ze (niestety) bardziej realne terminy to druga polowa kwietnia i maj.

Doszly mnie sluchy, ze podobno wjazd do naszego etapu ma byc od strony budynku C (czyli tam gdzie buduje Sobol-A), trzeba zadzwonic do Proinsu i zweryfikowac.

Pozdrawiam

P.S.
      Serdeczne pozdrowienia dla przyszlych sasiadow z budynku C, ktorych dzisiaj spotkalem.
      • j.w13 Re: 08.03.2008 08.03.08, 14:36
        Co do ruchu na budowie to miałem okazję być w tygodniu i jest całkiem spory.
        Soboty to tradycyjnie mało aktywny dzień.
        Moje mieszkanie jest skończone, są już wszelkie drzwi, kontakty, włączniki (jeszcze chyba lekkie poprawki tynków – przynajmniej tak na oko powinny być). Na pytanie kiedy będzie oddane do wykańczania kierownik nie bardzo chciał podać datę. Podałem argumenty, że przecież muszę poumawiać się już w miarę konkretnie z ekipami do wykańczania i wymusiłem podanie daty: "15 kwietnia jak się nic nie wydarzy w międzyczasie..."
        Jeśli chodzi o bramę od strony bud. C i drogę budowaną prze Sobola to też coś słyszałem, ale bardziej jako gdybanie. Ma ktoś jakieś konkretne info?

Pozdrawiam
      • mlokator Re: 08.03.2008 08.03.08, 19:18
        Witam

Do tego co napisal p_grzes dorzuce tylko dokumentacje fotograficzna.

picasaweb.google.com/mlokator/Obozowa20080308
        Dodam jeszcze ze drzwi wejsciowe/zewnetrzne do mieszkan maja podobno
        przyjechac w najblizszym tygodniu.

Pozdrawiamy
        A&M

PS: p_grzes - rowniez serdecznie pozdrawiamy ! ;)
        • mjarecki Re: 08.03.2008 19.03.08, 17:29
          Witam,

Dzwoniłem dzisiaj do PROINS i dowiedziałem sie kilku rzeczy:

1. Droga na osiedlu bedzie asfaltowa (dokładniej usłyszałem to w następującej formie: "Droga bedzie z materału trwalszego - asfaltu")

2. Jak narazie dojazd do osiedla bedziemy mieli przez pierwszy etap, a w przyszłości "jak dobrze pójdzie" bedzie dojazd od Kobierzyńskiej w miejscu gdzie obecnie jest droga techniczna budowlańców.

3. Mieszkania bedzie mozna odbierac od kwietnia jak to było napisane w oficjalnym piśmie, ale nie bedzie to ta szybko szło bo nadal będą trwały prace a poza tym na każdy dzień bedzie umówione maksymaplnie pare osób, które bedą mogły je odebrać.

Tyle.
          Pozdrawiam.
          Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka