nysiek 20.02.08, 21:50 Z takim prawem to są bajeczki dla grzecznych dzieci. Ale czy ta nieprzyzwoicie leniwa PO się na to zdecyduje? Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Behemoth Re: Turyści będą zwiedzać winnice i degustować IP: *.chello.pl 21.02.08, 00:13 Wreszcie bedzie kawalier o smaku winogron :-D Odpowiedz Link Zgłoś
stawonog Re: Turyści będą zwiedzać winnice i degustować 21.02.08, 11:25 hmm, jak odbywala sie rekrutacja na ten wyjaz? poprosze liste imienna wlascicieli tych 10-arowych dzialek :) Odpowiedz Link Zgłoś
ekk69 Re: Turyści będą zwiedzać winnice i degustować 21.02.08, 12:34 stawonog napisał: > hmm, jak odbywala sie rekrutacja na ten wyjaz? poprosze liste > imienna wlascicieli tych 10-arowych dzialek :) Sarkazm zupełnie niuzasadniony. Jakbyś chociaż troszkę znał się na tym, to wiedziałbyś,że w Polsce jest całkiem sporo winnic. Może nie są duże, bo nasze tradycje upadły i uprawa winorośli jest na etapie odradzania się. A tak przy okazji z tych 10 arów też można mieć sporo wina, co też świadczy o Twojej niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Winnica w Brzesku IP: *.novartis.com 21.02.08, 13:01 Witam! Mam małą winnicę w Brzesku. W programie Małopolskich winnic nie wziąłem udziału, bo o nim po protu nie wiedziałem odpowiednio wcześnie. Mam inny problem - miasto zamierza przeprowadzić przez moją winnicę zjazd do autostrady. Oznacza to zniszczenie tego co juz osiągnąłem, i utratę możliwości prowadzenia uprawy. I to jest największy problem, z jakim się borykam obecnie. Można wiele pisać o winiarstwie, ale jak się człowiek zderzy z niechęcią lokalnych władz, to ręce opadają. Tego typu działalność nie znajduje jeszcze zrozumienia, a my nie potrzebujemy niczego więcej, jak tylko tego aby nam nie przeszkadzano. Na razie walczę, mam nadzieję, że decyzja będzie po mojej myśli. Inny problem to akcyza i inne przepisy. Mam nadzieję, że zmiana ustawy o podatku akcyzowym zostanie uchwalona wkrótce, bo to prawo które obowiązuje obecnie w tej dziedzinie jest niestety bzdurą uniemożliwiającą legalne zarabianie i płacenie podatków. Pozdrawiam, Arek Odpowiedz Link Zgłoś
ekk69 Re: Winnica w Brzesku 21.02.08, 15:43 rku długo masz już tą winnicę? Ja w ubiegłym roku byłam na szkoleniu i zapałałam chęcią posiadania takowej. Pewnie zacznę powolutku na wiosnę, bo jak wspominałeś nadal są problemy w akcyzą. Sprowadzałeś sadzonki z niemiec czy rodzime? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Winnica w Brzesku IP: *.novartis.com 21.02.08, 16:38 ponad dwa lata. Kupiłem w Polsce sadzonki z czego większość to niemieckie szczepione. jedna odmiana na własnej nodze od znajomego, teraz ją sam rozmnażam do potrzebnej ilości. Zapraszam na www.winogrona.org - to dobre źródło wiedzy. I tam mnie znajdziesz :) CO do akcyzy - to spokojnie, zanim winnica zacznie wocowac minie trzy lata. Jak nie ten rząd to następny zdązy zmienić przepisy (mam przynajmniej taka nadzieję). Arek Odpowiedz Link Zgłoś
ekk69 Re: Winnica w Brzesku 21.02.08, 17:44 dzięki za info. dużo jest też wiadomości na stronach "instytutu wina". a co do akcyzy to podobno Polsce grozi kara za niedostosowanie do prawa unijnego, więc mam nadzieję,że nastąpi to wcześniej niż póżniej. Odpowiedz Link Zgłoś