Dodaj do ulubionych

Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dzielnica?

12.03.08, 23:37
Witam!
Wkrótce z powodów zawodowych przenosimy się z mężem do Krakowa. W związku z
tym będziemy musieli wynająć tam mieszkanie, na początek kawalerkę. Który
rejon Krakowa jest najsympatyczniejszy do zamieszkania? Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 12.03.08, 23:38
      zalezy od tego ile macie pieniedzy na wynajem przeznaczony.
      • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 12.03.08, 23:44
        do 1500zł
        • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 12.03.08, 23:45
          kawalerka?
          • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 12.03.08, 23:46
            z opłatami? czy bez?
            • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 12.03.08, 23:58
              Z opłatami, w porywach powiedzmy do 1600 PLN żeby się zamknęło. Chodzi o coś
              niewielkiego, ale przede wszystkim w spokojnej dzielnicy.
              • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 00:00
                Możecie próbować na Żabińcu, Ruczaju.W centrum raczej marne szanse.
                • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 00:02
                  Nie chodzi nam o centrum, może być poza, dojazd to nie problem. Interesują mnie
                  opinie, która dzielnica jest spokojna, w miarę bezpieczna.
                  • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 00:06
                    spokojne i bezpieczne sią dzielnice w których nie ma kawalerek za
                    1500.Żabiniec i Ruczaj są ok.W miarę nowe, mieszkania nie
                    w "wielkiej płycie".
                    • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 00:27
                      Nie no bez przesady, jakoś ludzie wynajmują za tyle i w miarę żyją spokojnie.
                      Nie jestem z Krakowa, więc pytam Mieszkańców tego miasta o opinię/wskazówki.
                      • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 00:32
                        spokojnie da się żyć wszędzie.Naprawdę.Unikaj blokowisk i wielkiej
                        płyty.Nowej Huty, Prokocimia,Biezanowa, Kurdwanow, Woli Duchackiej.
                        To moja opinia, za którą pewnie manto będzie;-) ale guzik mnie to;-)
                        • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 00:45
                          Dzięki :)
                          • moja_afryka Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 17:16
                            Koleżanka z pewnością mieszkała we wszystkich wymienionych
                            dzielnicach (najlepiej na raz) więc wie gdzie źle, gdzie dobrze i że
                            za 1500 to nic rozsądnego nie da się wynająć. Takich bzdur to nie
                            widziałem od dawna! Gdyby to była prawda, że w Krakowie kawalerki
                            poza centrum kosztują po 1500 zł za miesiąc to pół miasta
                            natychmiast by się wyludniło. Sorry Weronka, ale wprowadzasz w błąd
                            osobę, która nie może tego zweryfikować bo nie jest z Krakowa. Tak
                            się nie robi. Opowiadaj sobie swoje bzdury, ale w gronie
                            miejscowych, a nie rób komuś wodę z mózgu.

Do Fiołka:
                            Moja siostra mieszka na ul. Starowiślnej, wynajmują z mężem
                            odnowione mieszkanie, małe, ale złożone z dwóch pokoi (sypialnia i
                            jeden przechodzący w kuchnię) za 1400 zł.
                            Inna osoba, którą bardzo dobrze znam, wynajmuje poddasze na
                            Zamenhoffa (to ścisłe centrum, blisko dworca głównego) za 1800 zł -
                            duży pokój na pracownię, mały mieszkalny, malutka kuchnia.
                            Znajomy wynajmował kawalerkę na Kurdwanowie - mały pokój + coś w
                            rodzaju kuchni za 600 zł. To nie było ładne mieszkanie, w brzydkim
                            bloku, ale tanio, a na tym mu zależało. Mieszkał w 4 piętrowym bloku
                            blisko pętli tramwajowej. Nigdy nie narzekał na okolicę, choć w
                            mojej opinii jest tam dość ponuro.
                            Wszystkie mieszkania, o których piszę były wynajmowane bezpośrednio
                            od właścicieli, znalezione poprzez gazety codzienne. Najwięcej
                            znajdziecie ich w "Dzienniku Polskim", jest tam bodaj w środę
                            dodatek "Dom" lub "Mieszkanie", nie pamiętam dokładnie. Przez
                            agencje nieruchomości mieszkania są oferowane po wygórowanych
                            cenach. Bywa, że chcą za jakąś zatęchłą klitkę nawet powyżej 2000 zł
                            dlatego zdecydowanie lepiej szukać na własną rękę.
                            • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 18:13
                              Owszem składa się, że mieszkałam we wszystkich wyżej wymienionych
                              dzielnicach;-)Ba, w dwóch z nich wynajmuję nawet mieszkania;-)Miałam na myśli
                              mieszkania umeblowane i wyposażone( takie jakie sama wynajmuję),czyli w których
                              generalnie nic poza wprowadzeniem się nie trzeba robić poza regulowaniem opłat
                              oczywiście.Fiołek pisze o kwocie 1500zł w której mieszczą się już opłaty a z
                              tego co piszesz wynika, że kwota za mieszkania na Starowiślnej jak i na
                              Zamenhoffa nie obejmuje czynszu oraz opłaty za media.Jeśli to kwoty z opłatami
                              to faktycznie, ośmielę się napisać, że to prawie za darmo;-)Ogłoszeń najlepiej
                              szukać na portalach internetowych "gratka" i "gumtree"- codziennie jest mnóstwo
                              ofert.
                              BTW: 1) naraz
                              2) "nie rób komuś wody z mózgu" zamiast "nie rób komuś wodę z mózgu"
                              Miłego dnia;-)))))))))
                            • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 13.03.08, 20:48
                              Moja_afryko! Dzięki bardzo za wyczerpujace informacje!:) Napewno weźmiemy je pod
                              uwagę.
                          • gregry Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 18:41
                            > Dzięki :)

nie słuchaj malkontentów i stereotypiarzy :)

no chyba, że chcesz kupić ten sam samochód 3 razy drożej i w 3 razy
                            gorzym miejscu :)
                        • emelem1 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 15.03.08, 12:30
                          weronka77 napisała:

> spokojnie da się żyć wszędzie.Naprawdę.Unikaj blokowisk i wielkiej
                          > płyty.Nowej Huty, Prokocimia,Biezanowa, Kurdwanow, Woli
                          Duchackiej.
                          > To moja opinia, za którą pewnie manto będzie;-) ale guzik mnie to;-
                          )

zostaje Stare Miasto i Kazimierz , ewentualnie Kleparz , Piasek,
                          Nowa Wieś i coś tam jeszcze, prawie wszędzie sa bloki z wielkiej
                          płyty
      • zowik-nieporadek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 12.03.08, 23:54
        hmm może chciała powiedzieć że szuka mieszkania dla 2 osób i TYLKO dla 2 osób, i
        może że NIE SĄ HALAŚLIWYMI STUDENTAMI, tylko parą doroslych ludzi szukających
        spokojnego terenu.
        • mimrek Polecam okolice płaszowa kolo zalewu Bagry 13.03.08, 19:53
          Cos wspanialego jaka okolica..kolega tam wynajmuje..nowe
          mieszkanie ..spokojnie i ptaszki spiewaja..latem kąpiel w jezsiorku
          i piasek ..obok plac zabaw dla dzieci..nawet na wsi tak nie mam
          super jak tam ..jak zobaczylem nie wierzylem ze placi tylko ponizej
          1000 zł ze wszystkimi oplatami..dzielnica spokojna i nad samym
          jeziorkiem bloki
    • tadian nowa huta 13.03.08, 20:51

tylko nowa huta
      wszędzie blisko
      • gregry potwierdzam i 16.03.08, 18:39
        Dokładnie. W dodatku osiedla idealnie doświetlone są światłem
        słonecznym. Pełna infrastruktura: tramwaje, autobusy, ulice, szkoły,
        przedszkola, ośrodki zdrowia, szpitale, punkty handlowo usługowe,
        parki.

A wszystkie osiedla planowane wedługi idei osiedla-miasta ogrodu

zapraszam do obejrzenia jak wygląda to z lotu ptaka:
        nowej.hucie.w.interia.pl/mapa-interaktywna.html
    • weronka77 Pomocne linki 13.03.08, 22:14
      krakow.gumtree.pl/krakow/krakow-mieszkanie-wynajme_1918_1.html
      www.gratka.pl/dom/
      • fiolek-fiolek Re: Pomocne linki 13.03.08, 22:49
        Dzięki weronka77:)
        • weronka77 Re: Pomocne linki 13.03.08, 23:24
          Jeśli chodzi o mieszkania w starych kamienicach- dopytajcie o to
          czym są ogrzewane.To ważna informacja,ponieważ zazwyczaj"po zimie"
          dopłaca się spore kwoty.NAjlepiej wybierzcie jakieś oferty a potem
          zapytajcie tutaj o to jak z komunikacją do danego miejsca.No i
          spieszcie się bo za 2 miesiące ceny pewnie pójdą w górę jak zawsze w
          sezonie letnim- chętnych zazwyczaj więcej niż mieszkań do wynajęcia.
          • fiolek-fiolek Re: Pomocne linki 14.03.08, 16:43
            Raczej będziemy polować na coś nowszego, ale dziękuję tak czy tak za wskazówkę:)
          • fiolek-fiolek Re: Pomocne linki 14.03.08, 16:55
            Za miesiąc to żeby nie wiem co musimy się już zainstalować w Krakowie, mam
            nadzieję, że unikniemy nadwyżki popytu nad podażą mieszkań:)
    • krakusia okolice ul. Królewskiej 14.03.08, 08:46
      Zdecydowanie polecam dzielnice Krowodrza, okolice ul. Królewskiej.
      Mieszkam tu 28 lat. Bardzo bezpieczna okolica, zielona, doskonała
      komunikacja, wszystko na miejscu, blisko Rynku. Jedyna wada to tutaj
      mieszkania drogie. Ale szukaj, może akurat trafisz.
    • abe32 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 14.03.08, 13:58
      Ja polecam Bronowice (okolice os. Widok i Balickiej). Sama mieszkam teraz na
      końcu Balickiej i jest OK. To jest nowe osiedle i ceny kawalerek dochodzą max.
      do 1000, opłaty nie są wysokie i osiedle z monitoringiem. Poza tym centrum wcale
      nie jest takie drogie. Mamy jeszcze jedno mieszkanie w centrum (okol.
      Karmelickiej), które wynajmujemy studentom za 1100 złotych+250 opłaty. Będzie
      wolne od września. Może jesteś zainteresowana?
      • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 14.03.08, 14:38
        matko to ja jestem zdzierca chyba....za mieszkania na Ruczaju i
        Kozłówku "kasuję" dużo więcej...
      • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 14.03.08, 16:53
        Potrzebujemy mieszkania "na już" to znaczy zaraz po Świętach chcemy już
        zamieszkać w Krakowie. Nie wykluczamy jednak zmiany mieszkania po jakimś czasie.
        A i dzięki bardzo za informację o okolicy ul. Balickiej!:)

W ogóle dzięki wszystkim Wam za spory odzew, nawet temu Zgrywusowi, który
        proponował Nową Hutę:)

• emelem1 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 15.03.08, 12:37
          fiolek-fiolek napisała: > W ogóle dzięki wszystkim Wam za spory
          odzew, nawet temu Zgrywusowi, który
          > proponował Nową Hutę:)
          co takiego złego jest w Hucie? To jest duża dzielnica i jest różne
          budownictwo
        • jashima Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 18:01
          fiolek-fiolek napisała:

> W ogóle dzięki wszystkim Wam za spory odzew, nawet temu Zgrywusowi, który
          > proponował Nową Hutę:)
          >

Nie znasz Krakowa, pytasz o radę, a wstawiasz takie teksty.
          Mieszkam w Nowej Hucie(centrum), piękne budownictwo (zabytkowe), piękne
          mieszkania, bezpiecznie, świetne połączenia z pozostałą częścią Krakowa, ludzie
          mili, mieszkania po przystępnych cenach(600 do 800 zł za wynajem).
          Największym błędem jest powtarzanie po oszołomach rzeczy niesprawdzonych..., bo
          tak wypada?, bo tak się mówi?
          Zapraszam do Nowej Huty, szybko zmienisz zdanie wyrobione bez podstaw.
          • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 18:13
            Ale moment, nie sugerowałam się OPINIAMI NEGATYWNYMI o Nowej Hucie, tylko raczej
            odległością od samego centrum. Nie powtarzam po nikim opinii, ani po
            oszołomach, ani po normalnych. Zanim się kogoś ochrzani, też wypadałoby zapytać,
            co ktoś miał na myśli - jeśli się nie zrozumialo do końca sensu.
            • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 18:15
              Faktycznie nie nam Krakowa, opinii o Nowej Hucie .. za bardzo nie słyszałam.
              Widocznie są aż tak złe, skoro tak się parę osób oburzyło:/
              • fiolek-fiolek Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 18:16
                * nie znam
              • gregry Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 18:44
                to nie ma znaczenia jak daleko od centrum jest Nowa Huta, bo ma z
                centrum najlepsze połączenia komunikacyjne :)

a poza tym - Nowa Huta ma własne Centrum i wiele do zaoferowania :D
            • jashima Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 19:19
              po pierwsze: nie ochrzaniam Cię:), jestem daleka od tego.
              po drugie: sama pisałaś, że odległosci to nie problem (właściwie nie wiadomo
              która okolica Ci pasuje)
              po trzecie: sadzę, że propozycje Nowej Huty były jak najbardziej serio i nie
              wyczułam tu "zgrywusa"
              po czwarte: pozdrawiam
            • emelem1 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 19:34
              fiolek-fiolek napisała:

> Ale moment, nie sugerowałam się OPINIAMI NEGATYWNYMI o Nowej Hucie, tylko racze
              > j
              > odległością od samego centrum

pare postów wcześniej pisałaś że odległość nie ma znaczenia, z Placu Centralnego do Rynku jest 7 kilometrów, acha samochodem tam nie pojedziesz(całe stare Miasto)
    • tgif Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 01:05
      Weronka napisala: "matko to ja jestem zdzierca chyba....za mieszkania na Ruczaju
      i Kozłówku "kasuję" dużo więcej.."
      Weronko,
      Piekne kobiety musza sie cenic.
      • weronka77 Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 01:11
        lepiej mnie nie komplementuj;-))To jest tzw."woda na młyn"
        forumowych hien i trolli;-))
        • tgif Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 16.03.08, 01:40
          Co tam hieny i trole, my musimy byc soba.
    • emelem1 napisz moze lepiej gdzie będziesz pracować 16.03.08, 19:41
      tzn bez podawania firmy , tylko może wystarczy nazwa ulicy, łatwiej będzie coś polecić, może tak być ze bedziesz pracować np w Cap Gemini na Lubliańskiej ,a ktoś Ci poleci mieszkanie na Ruczaju gdzie będziesz jechać z godzine ;-)
      • czerwone_wytrawne Płaszów, okolice "Tandety" 21.03.08, 14:52
        Polecam, mieszkam tam od kilku lat, wynajmuję też studentom
        mieszkanie za 1000 zł, dwupokojowe. Okolica w porządku, Bagry rzut
        beretem, atmosfera trochę jak na wsi.
    • doth_s Re: Wynajem mieszkania w Krakowie-najlepsza dziel 31.03.08, 12:14
      ja wynajmuję od 3 lat na osiedlu Zadworze, ul. ks. Turka i kocham to
      osiedle. Mili ludzie, niedaleko do centrum, w lecie na Bagry rzut
      beretem, za 700 zł + oplaty za gaz... Polecam. Osiedle nowe,
      spokojne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka