Dodaj do ulubionych

Widziane 30.08.2003

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 10:41
W ścisłym centrum bez rewelacji.
Na "3" co najmniej trzy bomby, na "5" także co najmniej, jedna brygada
Faustynowicka. Na "2" i "4" to co zwykle, a więc odpowiednio solówy i
dwuskłady.
Na "502" widziano bieńczyckiego Jelcza a na "501" dwa ikary.
MPK Fair Play ponownie na "14".

Teraz dopiero zauważyłem, że znów "19" kursuje co 10 minut w soboty. Dla mnie
chała i zdania nie zmienię.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fassi Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.chello.pl 30.08.03, 11:33
      ja dzisiaj może się wybiorę na inspekcję w centrum, bo dawno nie bylem :)
      • Gość: ADAŚ Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 16:50
        Gość portalu: Fassi napisał(a):

> ja dzisiaj może się wybiorę na inspekcję w centrum, bo dawno nie bylem :)

Może wstąpisz do Zajezdni Śródmieście, po czym z Adasiem zrobisz inspekcję.
    • Gość: Clint Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.ramtel.com.pl / 172.16.6.* 30.08.03, 11:34
      Kierowcy 128-emek nie przejmuja sie chyba za bardzo punktualnoscia, rano na
      Grota Roweckiego zanotowal 4 min poslizg, a jak czekalem w droge powrotna na
      Olszy II pojawil sie 9 min po planowanym odjezdzie.

Widzialem juz 194, prawie puste jezdzi
      • Gość: Clint Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.ramtel.com.pl / 172.16.6.* 30.08.03, 11:38
        widzialem tez pieknego czarno-czerwonego Jelcza 120M w reklamie Hondy na 184
        • Gość: carver Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.chello.pl 30.08.03, 12:14
          a ja 2022 na 24, 179 krotkie jezdzi (OmniCity), 164 powrot przegubowych
          Jelczy, na 172 widzialem OmniCity ( chyba PS194 )
          • Gość: Clint Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.ramtel.com.pl / 172.16.6.* 30.08.03, 14:13
            Mi smignal na Opolskiej jakis Man, czyzby to 172 ?
            • pavlack Re: Widziane 30.08.2003 30.08.03, 15:48
              Gość portalu: Clint napisał(a):

> Mi smignal na Opolskiej jakis Man, czyzby to 172 ?

Na 172 widziałem na pewno BM 709, może był jeszcze jakiś.
              • Gość: Fassi Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.chello.pl 30.08.03, 17:56
                ja dorzuce od siebie:

BM703 na 172

Neoplan BA123 na linii 152 (i nie tylko On, ale drugiego numeru nie zauważyłem)

Na 129 - 113 CLL - według mnie pochrzaniony pomysł - ludzie pod Dworcem Głównym wpychają się do tej CLLki jak sardynki...

narazie tyle :)
                • Gość: Locutus Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.08.03, 23:15

> Neoplan BA123 na linii 152

Zara, zara, to Neoplan, czy Autosan? ROTFL

Pzdr.
                  LOKI
                  • Gość: Fassi Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.chello.pl 30.08.03, 23:18
                    BN123 - PASI???
                    • Gość: Locutus Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.08.03, 23:19
                      No ale przecież "A" nie leży na klawiaturze koło "N" :-P

Żartuję tylko... spoko jest!

Pzdr.
                      LOKI
                      • Gość: Fassi Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.chello.pl 30.08.03, 23:22
                        a wyobraź sobie że u mnie leży :)
    • krzysiek111 Re: Widziane 30.08.2003 - l. 136 30.08.03, 12:57
      na 136 zgodnie z zapowiedziami melon BA 111, o godz. 11 - 3 osoby na Piastow.
      • Gość: ADAŚ Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 13:41
        Tym w MPK to chyba słońce wczoraj za mocno przygrzało. Jojczą, że nie ma
        pieniędzy a dziś na "16" wystawiają GT6+B4 !!!
        To już jest przegięcie. Ludzie gniotą się w podwójnej "4", a "16" nie grzeszy
        oszałamiającą frekwencją. W podwójnej stopiątce, ba nawet w GT6 solo,
        pasażerowie spokojnie mogliby znaleźć miejsce na leżak.
        Proszę Michała Wojtaszka, aby oszczędził sobie czasu i nie pisał mi wykładu na
        temat jakie to minimalne koszty ponosi MPK w związku z tym, bo to nie o to
        chodzi. Liczy się racjonalne wykorzystanie taboru, którego w tym przypadku po
        prostu nie widać - no ale MPK jest cacy, papierki się zgadzają. GT6+B4 na "4"
        to rozwiązanie bardziej logiczne niż na "16" - jeszcze w soboty !!!
        Kretyn września !!!

Ponadto wszystko tradycyjnie. Dwuskłady na "21", solówki na "20" (w dwóch
        przeze mnie widzianych było tak, że w jednej 75% ludu, a w drugiej do Pleszowa
        w Mogile około 15-20 osób.

Ponadto Ikary na "139", Jelcze i Omni na "172", Jelcz przegubiasty na "132".
        Skład 176+546 stracił reklamę. Jest niebieski.
        Wakacyjny shit reklamowy 727+726+728 już razem. Jazda próbna do Borku.
        808 stoi połączony z 810. Wygląda na to, że pojedzie na dwóch patykach.
        #855 nadal samotny od strony Urzędu Skarbowego.
        Po długiej przerwie w końcu widziałem 366+367 - dziś na "21".

I każdy przystanek, gdzie widziałem numer "428", miałem ochotę obrzucać jajami
        i pomidorami. Jednak ja szanuję żywność - niektórzy jej po prostu nie mają.
        Ale jakieś hasło markerem hihihi, może kiedyś zapodam na jakimś przystanku
        hehehe.
        • pavlack Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 14:50
          Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Tym w MPK to chyba słońce wczoraj za mocno przygrzało. Jojczą, że nie ma
          > pieniędzy a dziś na "16" wystawiają GT6+B4 !!!

Hmmm? Chyba błąd w rozumowaniu. Moim zdaniem właśnie dlatego że nie ma
          pieniędzy to lepiej jest wystawić GT6+B4 zamiast dwuskładu (bo GT6+B4 tańsze).
          Ale ja nie o tym chciałem, więc do rzeczy:

> To już jest przegięcie. Ludzie gniotą się w podwójnej "4", a "16" nie grzeszy
          > oszałamiającą frekwencją. W podwójnej stopiątce, ba nawet w GT6 solo,
          > pasażerowie spokojnie mogliby znaleźć miejsce na leżak.

Byłem dzisiaj z Michałem w Hucie m.in. po to, żeby zaliczać 136 (fajna linia :-
          ) i jak zobaczyliśmy te GT6+B4 na 16 to też się wkurzyliśmy. Jest sprawą
          oczywistą, że te GT6+B4 należałoby skierować chociażby na 4. Naszym zdaniem w
          soboty na 16 spokojnie wystarczą podwójne stopiątki (jeśli nie GT6).
          Problem w tym, że to nie jest wina MPK. Może częściowa, bo nie umieją się
          postawić miastu. Ale niestety to miasto płaci za wozokilometry i jeśli te
          matoły w UM zdecydują żeby skierować UFA na 20-tkę to MPK musi to zrobić.

Także podsumowując: jest to ustalane odgórnie i MPK (a przynajmniej zajezdnia w
          Hucie, nie wiem jak jest z wyższym kierownictwem) nie ma na to wpływu.

Aha, przy rozpisce brygad w zajezdni jest zaznaczone, że zamiast tych GT6+B4 w
          soboty mogą wyjechać składy 2x105Na. Moim zdaniem będzie to jednak w obecnej
          sytuacji jeszcze gorsze posunięcie, ponieważ odzyskanych GT6+B4 nie można
          wysłać gdzie indziej (za wysłanie na linię innego taboru są nakładane kary),
          tak więc kursowanie podwójnych stopiątek wyjdzie drożej niż GT6+B4.
          • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 14:56
            pavlack napisał:

> Może częściowa, bo nie umieją się postawić miastu.

No i o to mam właśnie żal. Ja mam swoje zdanie i nie siedzę cicho.
            Szkoda, że tak się dzieje. Może potrzebują tam lepszego negocjatora.
            Przecież to nonsens, aby "16" była większa, a "4" czy "13" mniejsza.
            Przynajmniej Paweł zgadzamy się w tym, że Norymbergi w weekendy powinny
            wyjechać na "4".
          • kuba203 Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 16:08
            pavlack napisał:

> jeśli te
            > matoły w UM zdecydują żeby skierować UFA na 20-tkę to MPK musi to zrobić.

A ja mam takie pytanie, kim są te matoły (znaczy jaka jednostka albo kto
            osobiście odpowiada za te sprawy w urzędzie)?
            • pavlack Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 16:25
              Dokładnie nie wiem, ale na stronie ZDiKu znalazłem coś takiego:
              "ZADANIA Z ZAKRESU KOMUNIKACJI ZBIOROWEJ (...)

Przygotowywanie umów o świadczenie usług przewozowych z przewoźnikami i nadzór
              nad ich realizacją.

1. Organizacja pomiarów potoków pasażerskich oraz punktualności
              i regularności kursowania pojazdów komunikacji zbiorowej.

2. Prowadzenie bazy danych dotyczących sieci komunikacyjnej, potrzeb
              przewozowych i realizacji przewozów oraz ewidencja zezwoleń dla
              przewoźników na zarobkowy przewóz osób.

Polityka transportowa

1. Udział w opracowywaniu koncepcji obsługi rejonów miasta w zakresie lokalnego
              transportu zbiorowego oraz koncepcji rozwiązań dworców
              i węzłów przesiadkowych.

2. Udział w opracowywaniu marszrut.

3. Opiniowanie koncepcji oraz projektów drogowych i projektów organizacji ruchu
              w zakresie transportu zbiorowego.

4. Wyznaczanie miejsc i warunków postoju lub zatrzymania pojazdów komunikacji
              zbiorowej oraz ustalanie zasad korzystania z przystanków komunikacji zbiorowej.

5. Przygotowywanie propozycji lokalizacji przystanków i występowanie
              o stosowne opinie w tym zakresie.

Koordynacja przewozów pasażerskich

1. Koordynacja rozkładów jazdy.

2. Opracowywanie wniosków i opinii dla przewoźników do rozkładów jazdy.(...)"

A jacy ludzie w ZDiKu pracują to chyba wszyscy wiedzą...
              • kuba203 Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 16:29
                pavlack napisał:

> A jacy ludzie w ZDiKu pracują to chyba wszyscy wiedzą...

Wiemy :/
                Ale tam nic nie jest napisane o odgórnym ustalaniu pojemności taboru, jedynie
                o "udziale w opracowywaniu obsługi komunikacji lokalnej", czy coś takiego...
                • pavlack Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 16:38
                  kuba203 napisał:

> Ale tam nic nie jest napisane o odgórnym ustalaniu pojemności taboru, jedynie
                  > o "udziale w opracowywaniu obsługi komunikacji lokalnej", czy coś takiego...

Mi się zdaje że kluczowy jest ten punkt:
                  "2. Prowadzenie bazy danych dotyczących sieci komunikacyjnej, potrzeb
                  przewozowych i realizacji przewozów (...)"

Potrzeb przewozowych = taboru, częstotliwości itp. I to chyba o to chodzi.
                  • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 17:00
                    Osobiście chciałbym poznać tego kogoś w ZDiK-u, którego błazeńskie efekty
                    podejmowanych przez niego decyzji widzimy na naszych ulicach.
                    Dla mnie to amator.
                    • pavlack Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 17:11

> Dla mnie to amator.

Trudno się temu dziwić. Na którymś forum (tutaj, infobus lub u hyrka, już nie
                      pamiętam) czytałem przytoczoną przez kogoś wypowiedź jednego z pracowników
                      ZDiKu, która brzmiała mniej więcej tak:
                      "Ja tutaj jeszcze pracuję tylko dlatego, że mam darmowy roczny bilet sieciowy
                      (miasto+strefa)"

Bez komentarza...!!!!!!
                      • kuba203 Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 17:23
                        Ano bez komentarza, ciekawe, czy dożyjemy normalnych czasów...
                        Ale jeszcze jedna rzecz mnie interesuje, czy kary są też za wystawienie na
                        linię taboru pojemniejszego niż "zakontraktowany"???
                        • pavlack Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 17:34
                          kuba203 napisał:

> Ale jeszcze jedna rzecz mnie interesuje, czy kary są też za wystawienie na
                          > linię taboru pojemniejszego niż "zakontraktowany"???

Z dzisiejszej rozmowy z mistrzem zajezdni w Hucie wynikało, że jak się wystawi
                          inny tabor to są kary pieniężne. Nie wiem nic więcej :-)
                          • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 17:36
                            pavlack napisał:

> Z dzisiejszej rozmowy z mistrzem zajezdni w Hucie wynikało, że jak się
                            wystawi inny tabor to są kary pieniężne. Nie wiem nic więcej :-)

GESTAPO i KOMUNA w jednym.
                            • pavlack Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 17:42

> GESTAPO i KOMUNA w jednym.

Heh, czemu tak ostro to nazywasz? :-)
                              Moim zdaniem kary dla przewoźnika za nieodpowiedni tabor są rzeczą bardzo
                              dobrą. Problem jest tylko w tym, żeby ten tabor organizator (czyli w naszym
                              wypadku zapewne ZDiK) umiał dobrać odpowiednio do potrzeb. Oczywiście pomijam
                              takie sytuacje jak np. jakieś uroczystości w którymś miejscu miasta itp., bo
                              wtedy oczywiście MPK powinno samo reagować i nie powinno być żadnych kar, jak
                              np. na św. Faustynę się UFA na 19 pojawią.
                              • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 17:48
                                Kara za nieodpowiedni tabor - owszem, ale jeśli on jest "w dół", a więc
                                pomniejszony.
                                Jeśli przewoźnik wie, że na np. "4" lepsze są Norymbergi to powinien zareagować
                                tak, aby wypuścić taki tabor bez opier-paper ze strony tych miejskich biurw.
                                Tak jak napisałeś, brakuje w MPK naprawdę porządnego handlowca - negocjatora.
                                Wbrew pozorom to handel.
                                Adaś się zgłasza na ochotnika. W końcu od czterech lat się tym trudnię.
                                • kuba203 Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 18:01

> Kara za nieodpowiedni tabor - owszem, ale jeśli on jest "w dół", a więc
                                  > pomniejszony.

Dokładnie, skoro 4 wyrabia więcej wozokilometrów, a GT6+B4 jest tańszy od
                                  2*105Na, to gdyby to zamienili, jeszcze by wyszły oszczędności :) Po prostu
                                  czegoś tu nie rozumiem, gdyby było, tak jak Paweł piszesz, MPK musiałoby
                                  płacić kary za ufa na 13 przez ostatni tydzień :)
                                  • Gość: Fassi Re: Zgrzało mnie IP: *.chello.pl 30.08.03, 18:03
                                    a bierzesz pod uwagę że to miasto wydao prikas o tych 13??
                                    • kuba203 Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 18:05

> a bierzesz pod uwagę że to miasto wydao prikas o tych 13??

O fuck, tego nie wziąłem pod uwagę :D Ale tak dziwnie, żeby codziennie wysyłać
                                      o jedną więcej?
                                      • pavlack Re: Zgrzało mnie 30.08.03, 18:58
                                        kuba203 napisał:

> O fuck, tego nie wziąłem pod uwagę :D Ale tak dziwnie, żeby codziennie
                                        wysyłać
                                        > o jedną więcej?

Równie dobrze prikas mógł brzmieć w stylu "W ostatnim tygodniu wakacji
                                        dopuszcza się obsługę linii 13 w miarę możliwości jak największą liczbą składów
                                        potrójnych"
                                        I wszystko OK. Dopuszcza się, czyli nie musi być cała,a w miarę możliwości
                                        czyli jak sobie połączą UFA :)
                                        • Gość: Locutus Podsumowanie dyskusji... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.08.03, 23:23
                                          Człowiek z ZDIK który odpowiada za ustalanie taboru jest skończonym obsranym
                                          pierdzistołkiem i biurwą. Podobnie jak człowiek z MPK, który odpowiada za
                                          relacje na linii MPK-ZDIK...

No i znowu się wpieprzyłem... i to ostro... grrr...

Pozrdawiam.
                                          LOKI
                              • Gość: mouset Re: Zgrzało mnie IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 09.09.03, 00:31
                                pavlack napisał:

> Moim zdaniem kary dla przewoźnika za nieodpowiedni tabor są rzeczą bardzo
                                > dobrą.
                                To za 137 i 287 powinno być już więzienie za uporczywy brak taboru i chujny
                                rozkład na dodatek
                            • Gość: mouset Re: Zgrzało mnie IP: 217.96.109.* 02.09.03, 16:29

> GESTAPO i KOMUNA w jednym.

A ja dodam że darmozjady i pasibrzuchy, nic nie wiedzą co jest na mieście,
                              potoki i trasy ustalane są z sufitu, podobnie do tej gtupy należy włączyć dział
                              rozkładów MPQ, chętnie poznam człowieka w którego móżdżku zrodził sie rozkład
                              137
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 21:14
          > Tym w MPK to chyba słońce wczoraj za mocno przygrzało. Jojczą, że nie ma
          > pieniędzy a dziś na "16" wystawiają GT6+B4 !!!
          > To już jest przegięcie. Ludzie gniotą się w podwójnej "4", a "16" nie grzeszy
          > oszałamiającą frekwencją. W podwójnej stopiątce, ba nawet w GT6 solo,
          > pasażerowie spokojnie mogliby znaleźć miejsce na leżak.
          > Proszę Michała Wojtaszka, aby oszczędził sobie czasu i nie pisał mi wykładu
          > na temat jakie to minimalne koszty ponosi MPK w związku z tym, bo to nie o to
          > chodzi. Liczy się racjonalne wykorzystanie taboru, którego w tym przypadku po
          > prostu nie widać - no ale MPK jest cacy, papierki się zgadzają. GT6+B4 na "4"
          > to rozwiązanie bardziej logiczne niż na "16" - jeszcze w soboty !!!
          > Kretyn września !!!

A ci teraz Adaś szczena opadnie, jak ci coś napiszę ;P

Pomysł GT6+B4 na 16 w soboty jest chory. O ile w tygodniu jest potrzebna, o
          tyle w soboty zdecydowanie nie. Jak chcą oszczędzać, to niech je skierują na
          przykład na czwórkę. Gorzej, bo chyba tak zostanie na dłużej. W rozdziale
          taboru jest uwzględnione, że te składy mają się pojawiać na 16 w soboty. W
          niedziele na szczęście są GT6.
          Inna rzecz, że pewnie taki kwiatek wynika z tego, że miasto ubzdurało sobie, że
          do kombinatu są niewiadomo jakie potoki pasażerskie, tym bardziej, że jeździ
          tam teraz 1 i 5 i niestety MPK musiało się dostosować bleeeeeeeeee

Tak BTW. Koszty jazdy GT6+B4 są niższe niż 2x105Na :P

Michał Wojtaszek
          "A dwunastka i tak była by pełna!"
          • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 21:51
            Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):

> A ci teraz Adaś szczena opadnie, jak ci coś napiszę ;P

Szczena nadal na swoim miejscu hihi - a dlaczego miałaby mi opaść.

> Inna rzecz, że pewnie taki kwiatek wynika z tego, że miasto ubzdurało sobie,
            że do kombinatu są niewiadomo jakie potoki pasażerskie, tym bardziej, że jeździ
            tam teraz 1 i 5 i niestety MPK musiało się dostosować bleeeeeeeeee

To właśnie powinno być odwrotnie, więcej tramów niż zwykle, zatem
            (teoretycznie) mniejszy tłok w wozach.

> Tak BTW. Koszty jazdy GT6+B4 są niższe niż 2x105Na :P

Wiem to Michał, zresztą dzięki Tobie.
            Jednak ta pojemność mnie wkurza. "4" najbardziej popularna linia w Krakowie ma
            mniejszy tabor niż lokalna "16" - dla mnie absurd.
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:04
              > Jednak ta pojemność mnie wkurza. "4" najbardziej popularna linia w Krakowie
              > ma mniejszy tabor niż lokalna "16" - dla mnie absurd.

No i na "4" GT6+B4 powinny jeździć przynajmniej w sobotę jak i może też w
              niedzielę. Niestety MPK chyba nie ma za wiele do gadania w tej kwesti. Uwierz
              mi, jakby mogli to by tak zrobili.

Michał Wojtaszek

• Gość: Fassi Re: Zgrzało mnie IP: *.chello.pl 30.08.03, 22:05
                ośmielę się stwierdzić, że MPK nie ma NIC do gadania w tej sprawie :D
              • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:07

> Niestety MPK chyba nie ma za wiele do gadania w tej kwesti. Uwierz
                > mi, jakby mogli to by tak zrobili.

Cholera Michał, nie może ktoś z MPK spuścić wpier*** temu komuś, kto takie
                pierdoły wymyśla. Przecież to zaprzeczenie wszystkich zasad logiki.
                • Gość: Fassi Re: Zgrzało mnie IP: *.chello.pl 30.08.03, 22:11
                  Adasiu, a znasz takie powiedzenie "Klient Nasz Pan" ???

miasto to klient, więc....
                  • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:12

> miasto to klient, więc....

chuj mu w dupę, sorry - ale tak się mówi o naszych klientach w firmie
                    (oszywiście między sobą).
                    • Gość: Fassi Re: Zgrzało mnie IP: *.chello.pl 30.08.03, 22:15
                      hmmm... gdybś Ty wiedział jak sie w mojej firmie na klientów mówi....
                      • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:23

> hmmm... gdybś Ty wiedział jak sie w mojej firmie na klientów mówi....

hehehehe - słownik łaciny kuchennej jest pewnie non-stop w użyciu.
                  • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:36
                    > Adasiu, a znasz takie powiedzenie "Klient Nasz Pan" ???
                    >
                    > miasto to klient, więc....

Kłopot polega na tym, że to nie chodzi właśnie o taką zależność.

To jest raczej: właściciel - podwładny. Piszesz tyle Adaś o swojej pracy. Sam
                    mówiłeś ostatnio, że chciałeś żeby twoja firma zaoszczędziłą pieniądze, ale nie
                    słucha się szeregowych pracowników. Tu sytuacja jest ta sama. Miasto w ogóle
                    nie słucha specjalistów z MPK, a MPK się nie stawia, by ty też bałbyś się
                    postawić szefowi, żeby dał ci podwyżkę, nie wspominając już, że masz prawo do
                    strajku, a w MPK do strajku jeszcze daleka droga a obecna sytuacja bardziej
                    odbija się na pasażerach niż na załodze MPK.

Michał Wojtaszek
                    • Gość: Fassi Re: Zgrzało mnie IP: *.chello.pl 30.08.03, 22:41
                      Michal - na jakiej podstawie stwierdzasz że na pasażerach odbija się bardziej? jesteś pracownikiem MPK?
                      • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:48
                        > Michal - na jakiej podstawie stwierdzasz że na pasażerach odbija się
                        > bardziej?
                        > jesteś pracownikiem MPK?

Ja? Pracownikiem MPK! Nie czytasz dokładnie forum. Dwa dni temu był wątek, w
                        którym kolega Adaś udowadniał, że jestem niedojrzały, bo nie pracuję itd.

Nie odbija się na pracownikach, bo nikogo nie zwalniają. Może tylko kierujący
                        pojazdami mają mniej pracy. Za to pasazerowie musza jechać w większym tłoku, a
                        ich jest przecież dużo więcej.

Michał Wojtaszek

• Gość: Fassi Re: Zgrzało mnie IP: *.chello.pl 30.08.03, 22:51

> Nie odbija się na pracownikach, bo nikogo nie zwalniają.

JESTEŚ TEGO W 100 % PEWIEN ??!!??!!??!!
                          • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:54
                            > > Nie odbija się na pracownikach, bo nikogo nie zwalniają.
                            >
                            > JESTEŚ TEGO W 100 % PEWIEN ??!!??!!??!!

NIE

Michał Wojtaszek
                            • Gość: Fassi Re: Zgrzało mnie IP: *.chello.pl 30.08.03, 23:00
                              to ja Ci zdradzę że ZWALNIAJĄ
                              • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 23:08
                                > to ja Ci zdradzę że ZWALNIAJĄ

Czyli jest gorzej niż myślałem. A można wiedzieć, na jakich stanowiskach i ile
                                osób zwalniają??

Michał Wojtaszek
                                • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 23:10
                                  Tak przy okazji tych zwolnień. Nie mówi się o tym zupełnie, ale likwidacja
                                  linii do Pleszowa i Walcowni pociągnęła by w Hucie zwolnienie z roboty kilku
                                  motorowych. O tym niestety nikt nie raczył wspomnieć.

Michał Wojtaszek
                                  • Gość: Fassi Re: Zgrzało mnie IP: *.chello.pl 30.08.03, 23:15
                                    niestety nie można wiedzieć na jakich stanbowiskach i ile osób, a co do linii do Pleszowa - przecież już zapadlą decyzja o remoncie, wiec sprawa chyba zamknieta...
                        • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:52

> Ja? Pracownikiem MPK! Nie czytasz dokładnie forum. Dwa dni temu był wątek, w
                          > którym kolega Adaś udowadniał, że jestem niedojrzały, bo nie pracuję itd.

Trochę to uprościłeś. Kubie zdążyłem już wszystko wytłumaczyć w realu i
                          zrozumiał o co mi chodziło (przewaga kontaktu fejs tu fejs). Jak się spotkamy
                          to i Tobie to wyjaśnię, pod warunkiem, że będziesz chciał. Nie mam prawa Ci na
                          siłę czegoś mówić.
                          • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:57
                            > Trochę to uprościłeś. Kubie zdążyłem już wszystko wytłumaczyć w realu i
                            > zrozumiał o co mi chodziło (przewaga kontaktu fejs tu fejs). Jak się spotkamy
                            > to i Tobie to wyjaśnię, pod warunkiem, że będziesz chciał. Nie mam prawa Ci
                            > na siłę czegoś mówić.

Wiem, o co ci chodzi i widzę różnicę. Tylko że mi chodzi o to, że przykładem
                            mojej dojrzałości jest to, że w wakacje, mając czas wolny, chcę siedzieć na
                            zajezdni i społecznie zajmować się tramwajem. Taka praca też jest ważna mimo że
                            nie mam z tego pieniędzy i nikogo nie utrzymuję.

Michał Wojtaszek
                            • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 23:01
                              Ja bym tego nie określiłem dowodem dojrzałości - bez obrazy.
                              Ja to określę tak - to Twoja pasja i robisz to, bo chcesz (i to podziwiam).
                              Jednak pewnego dnia poczujesz, że musisz robić też coś, co przyniesie Ci
                              dochód.
                              A sfera dojrzałości to pojęcie względne.
                              Dla mnie brakiem dojrzałości jest rzucanie się do mnie o to, że wypominam Tobie
                              czy innym Twój wiek. Nic na to nie poradzę, bo wiem iż myślałem podobnie do
                              Ciebie jak byłem w Twoim wieku. A to się właśnie zmienia z wiekiem
                              • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 23:07
                                > Ja bym tego nie określiłem dowodem dojrzałości - bez obrazy.
                                > Ja to określę tak - to Twoja pasja i robisz to, bo chcesz (i to podziwiam).

A ja bym to jednak nazwał dojrzałością. Większość osób w moim wieku woli w
                                wakacje siedzieć na plaży, a jeżeli już ktoś jest miłośnikiem, lub za takiego
                                się uważa, to jego miłośnictwo kończy się na robieniu zdjęć.

> Jednak pewnego dnia poczujesz, że musisz robić też coś, co przyniesie Ci
                                > dochód.

Ale teraz na szczęście nie muszę pracować i chcę ten czas poświęcić w zajezdni
                                na remont tramwaju.

> A sfera dojrzałości to pojęcie względne.

No właśnie.

> Dla mnie brakiem dojrzałości jest rzucanie się do mnie o to, że wypominam
                                > Tobie czy innym Twój wiek. Nic na to nie poradzę, bo wiem iż myślałem
                                > podobnie do Ciebie jak byłem w Twoim wieku. A to się właśnie zmienia z wiekiem

Nie zgadzam się. Znam kilka osób, które są młodsze ode mnie, a moim zdaniem są
                                dużo dojrzalesze niż ja. Znam również masę ludzi, którzy po mimo tego, że mają
                                już po 30 lat, nadal są zupełnie niedojrzali. Wiek nie jest wyznacznikiem
                                dojrzałości, na prawdę.

Michał Wojtaszek
                                • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 23:14

> Wiek nie jest wyznacznikiem
                                  > dojrzałości, na prawdę.

Zgadza się i wcale tego nie napisałem.
                                  Ciąle chodzi mi o tę różnicę w schemacie myślenia spowodowanej tym, w jakiej
                                  sytuacji życiowej się znajdujesz.
                                  Michał, nie chce mi się już klikać i prawić morałów. Jak chcesz to pogadamy w
                                  realu. Wtedy może będzie miało to większy sens.
                                  • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 23:17
                                    > Zgadza się i wcale tego nie napisałem.
                                    > Ciąle chodzi mi o tę różnicę w schemacie myślenia spowodowanej tym, w jakiej
                                    > sytuacji życiowej się znajdujesz.
                                    > Michał, nie chce mi się już klikać i prawić morałów. Jak chcesz to pogadamy w
                                    > realu. Wtedy może będzie miało to większy sens.

Wiem o co ci chodzi. Tylko, że w Krakowie jest cała masa ludzi, którzy są w
                                    podobnej sytacji życiowej jak ja i na przykład zamiast się czymś zająć, co
                                    dałoby korzystne efekty dla jakiejś większej grupy ludzi, wolą na przykład
                                    wszystko krytykować i nic nigdy się im nie podoba ( nie mam na myśli w tym
                                    przypadku ciebie ).

Dzisiaj kończę. Idę spać. Dobranoc wszystkim!

Michał Wojtaszek
                                • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 23:19

> Znam również masę ludzi, którzy po mimo tego, że mają
                                  > już po 30 lat, nadal są zupełnie niedojrzali.

a to fakt, są tacy. Jednak Ci są dla mnie "odchyleni od normy" a ja za takiego
                                  Cię nie uważam.
                                  Jedyne co zauważyłem u Ciebie jako użyte przeze mnie "odchylenie od normy" to
                                  znów użyta przeze mnie Twoja "nad-powaga". Moim zdaniem (choć się mogę mylić),
                                  masz za mało w sobie luzu i dystansu chyba nawet wobec siebie. Pewne rzeczy
                                  musimy traktować z przymrużeniem oka i nie przejmować się tak bardzo.
                                  • Gość: Michał Wojtaszek Re: Zgrzało mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.03, 15:07
                                    > Jedyne co zauważyłem u Ciebie jako użyte przeze mnie "odchylenie od normy" to
                                    > znów użyta przeze mnie Twoja "nad-powaga". Moim zdaniem (choć się mogę
                                    > mylić), masz za mało w sobie luzu i dystansu chyba nawet wobec siebie. Pewne
                                    > rzeczy musimy traktować z przymrużeniem oka i nie przejmować się tak bardzo.

Luz i dystanst bardzo chętnie. Tylko wy macie tu takie pomysły na forum, że
                                    często ciężko odróżnić czy piszecie to poważnie, czy nie.
                                    Poza tym sytacja w Krakowie na prawdę jest poważna. Miasto obcina kasę na
                                    komunikację, a MPK i tak się za wszystko dostaje.

Michał Wojtaszek
                                    • Gość: mouset Re: Zgrzało mnie IP: 217.96.109.* 28.09.03, 12:01
                                      MPK się dostaje bo jest na pierwszej linii kontaktu z ludźmi.
                                      A luz jest podstawą tego forum, a nie skakanie do oczu, bo ktos się ośmielił
                                      źle napisać o MPK
                        • Gość: Locutus Re: Zgrzało mnie IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.08.03, 23:27
                          Proponuję STRAJK PASAŻERÓW przeciwko polityce taborowej ZDIK! :-)))

Pzdr.
                          LOKI
                    • Gość: ADAŚ Re: Zgrzało mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:41
                      Masz rację.
                      Jednak ja sobie nie daję w kaszkę dmuchać.
                      W sumie to co sobie zadecydowali z tym co kiedyś pisałem, to mnie wali.
                      Aczkolwiek powiedziałem im "a nie mówiłem". Nie moja firma, nie mój problem.
                      Ja robię swoje i dostaję za to pensję.
                      O podwyżkę też walczę i kiedyś udało mi się po przedstawieniu konkretnych
                      argumentów dostać 100%. Sam nie wierzyłem, że mi się to uda.
                      To nie jest tak, że siedzę cicho do końca. Nie mogę tak - godność mi nie
                      pozwala. Wiem jednak, że w rel MPK - BIURWY MIEJSKIE jest inaczej
    • Gość: Locutus Re: Widziane 30.08.2003 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.08.03, 15:36
      Miło było zaliczyć o piątej rano pierwszy kurs #112 jadący przez Kostrze -
      puchy w środku straszne, na szczęście kierman się prawie nie zatrzymywał na
      przystankach... potem zrobiło mi się jeszcze cieplej w rejonie serduszka, jak
      koło 5:30 ujrzałem, pomimo soboty, przegubowego jelcza na #173...

Pzdr.
      LOKI (Sindrom)
    • Gość: ADAŚ Popołudnie w Nowej Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 19:30
      Miałem do załatwienia pewną sprawę i jeszcze taz odwiedziłem New Hutę.
      I tak w "16" jadącej z Walcowni na odcinku HTS - nastepny przystanek były 3
      osoby w pierwszym wagonie. Drugi totalnie pusty. W przeciwną stronę trzy osoby
      w pierwszym, jedna w drugim. Rzeczywiście tłumy.
      "20" podmienia "21". W "20" (moim ulubionym wagonie nr 428 - bleee) w kierunku
      Pleszowa za pl. Centralnym jechało około 15 osób. Nie dałem rady zliczyć.
      Na "15" wagon #185. Nie widać już w ogóle, aby miał "bliskie spotkania" z
      ciałami obcymi.
      Na "7" GT6-tki, bo rano ani jednej nie widziałem.
      • pavlack Re: Popołudnie w Nowej Hucie 30.08.03, 20:23

> "20" podmienia "21".

A dokładnie brygady 01,02 i 04 :-)

> Na "7" GT6-tki, bo rano ani jednej nie widziałem.

Wg nowego rozkładu w soboty i niedziele 7 jest cała w GT6, w dni powszednie 2
        GT6 i 3 solówy, z możliwością wysłania dodatkowej GT6 zamiast 105Na, ale też na
        odwrót.
        • Gość: ADAŚ Re: Popołudnie w Nowej Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 20:59
          pavlack napisał:

w dni powszednie 2 GT6 i 3 solówy, z możliwością wysłania dodatkowej GT6
          zamiast 105Na, ale też na odwrót.

No to shit
    • kuba203 Re: Widziane 30.08.2003 30.08.03, 23:22
      EN57-1510 dostał nowe siedzonka, identyczne jak w wagonie 1087 (albo nawet te
      same, wcale bym się nie zdziwił :DD ). Dziś jechało to-to do Oświęcimia o
      19:38 :)
    • Gość: Locutus Estakada a komunikacja... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.08.03, 23:45
      Z jednej strony pochwała dla MPK za organizację, z drugiej nagana dla chuja ze
      ZDIKu, który ustalił rozkład jazdy linii zastępczych i przydzielił do nich
      tabor... ale po kolei...

W centrum widziałem #24, które na wyświetlaczu miało "Pl.Boh.Getta". Potem
      jechałem trójką z napisem "3 Łagiewniki". Dojechałem nią aż do Matecznego. Na
      Pl.Boh.Getta motorman przez wewnętrzne głośniki poinformował wszystkich, że
      kurs wykonywany jest do pętli Łagiewniki i że zostaną podstawione autobusy
      zastępcze do Bieżanowa. Na peronie przystankowym stali już panowie z MPK,
      którzy udzielali informacji podróżnym. W skunksie trasa objazdowa byłwa
      wklepana w komputer i przystanki wyświetlały się prawidłowo - wysiadłem na
      Matecznym, po czym wróciłem dziewiątką na Pl. Boh. Getta... jakież było moje
      zdumienie, gdy zatramwaj 313 okazał się być gniotem z ostatniej dostawy...
      ludzie prawie się tratowali, żeby do niego wsiąść, a i tak nie wszyscy się
      zmieścili... a następny za 20 minut i zapełniony w podobnym stopniu... masakra
      po prostu... ktoś pomyślał dupą a nie głową...

Pzdr.
      LOKI
      • kuba203 Re: Estakada a komunikacja... 30.08.03, 23:55
        Gość portalu: Locutus napisał(a):

> jakież było moje
        > zdumienie, gdy zatramwaj 313 okazał się być gniotem z ostatniej dostawy...

A czego się spodziewałeś, Omni? Przecież to pewnie rezerwa była :)
        • Gość: Locutus Re: Estakada a komunikacja... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.08.03, 23:57
          Spodziewałem się tego co zawsze przy odcinaniu tak wielkich obszarów - świniaka
          lub odkurzacza oraz scanii CN113ALB... i co 10 minut (jak ostatnio odcięli
          Bieżanów to chyba nawet co 5 jeździły w szczycie, a poza - również wieczorem -
          co 10 właśnie), a nie co 20...

SKANDAL!!!

Pzdr.
          LOKI
          • Gość: Fassi Re: Estakada a komunikacja... IP: *.chello.pl 31.08.03, 00:21
            GNIOT - rezerwa?
            • Gość: Locutus Re: Estakada a komunikacja... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 31.08.03, 00:25
              Nie REZERWA LINIOWA, tylko REZERWA - takie cuś co normalnie stoi w zajezdni i
              wyjeżdża, żeby podmienić autobus rezerwowy*, jak się jakiś liniowy zdupcy na
              amen i nie pomaga "usprawnianie"....

Pzdr.
              LOKI

* - gdyby autobus rezerwowy jeździł na danej linii do końca dnia, to w parę
              godzin wszystkie rezerwy liniowe uległyby wyczerpaniu :-P
              • Gość: Fassi Re: Estakada a komunikacja... IP: *.chello.pl 31.08.03, 13:16
                wyobraź sobie Loki że się w tym temacie dobrze orientuję, nie zroumiałem tylko intencji autora :D
                • kuba203 Re: Estakada a komunikacja... 31.08.03, 13:44

> wyobraź sobie Loki że się w tym temacie dobrze orientuję, nie zroumiałem
                  tylko
                  > intencji autora :D

Prawdę mówiąc ja też już nie bardzo rozumiem swoje intencje, więc cicho-sza ;PP
                • Gość: Locutus Re: Estakada a komunikacja... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 01.09.03, 00:16
                  No ja wiem, że Ty wiesz i dlatego Ci wyłożyłem te intencje cobyś już załapał o
                  co Kubie chodziło :-P

Pzdr.
                  LOKI
          • kuba203 Re: Estakada a komunikacja... 31.08.03, 09:11

> Spodziewałem się tego co zawsze przy odcinaniu tak wielkich obszarów -
            świniaka
            >
            > lub odkurzacza oraz scanii CN113ALB...

Ja się nie spodziewałem takich cudów :)

> i co 10 minut (jak ostatnio odcięli
            > Bieżanów to chyba nawet co 5 jeździły w szczycie, a poza - również
            wieczorem -
            > co 10 właśnie), a nie co 20...

Wtedy to w szczycie co 2 minuty jeździł :)
            • Gość: Locutus Re: Estakada a komunikacja... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 01.09.03, 00:17
              Masakra była :-(

Ale to chyba już koniec?

Dzisiaj widziałem scanię CN113CLL na 313... powinni dawać na
              wyświetlacz "Bieżanów Nowy Pętla"... bo tak to nie wiadomo co gdzie jedzie jak
              podjeżdża na przystanek #173 i #313 naraz :-/

Pzdr.
              LOKI
              • kuba203 Re: Estakada a komunikacja... 01.09.03, 08:34
                Powinno być 313 ZA TRAMWAJ, wtedy by było jasne :)
                • Gość: Locutus Re: Estakada a komunikacja... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 01.09.03, 23:50
                  NIGDY W ZYCIU!!! Mają być wyświetlane końcówki na wyświetlaczu! Od tego on
                  jest! Nikt nie musi pamiętać zafajdanych numerków, zwłaszcza, jeśli są tylko na
                  chFilkę... :-)

Pzdr.
                  LOKI
                  • kuba203 Re: Estakada a komunikacja... 02.09.03, 08:59
                    No to będziesz miał dziadostwo, ja obstaję przy tradycyjnym "za tramwaj", nie
                    sposób programować na wyświetlaczach wszelkich możliwych tras komunikacji
                    zastępczej i każdej przypisywać numerek, 313 i 324 akurat zostało po którymś
                    remoncie...
                    • Gość: Fassi Re: Estakada a komunikacja... IP: *.chello.pl 02.09.03, 22:57
                      w nowych wyświetlaczach jest taka opcja, tzw 1 pływający numer = zapisuje sie w pamieci aż do wpisanai za niego nastepnego, a sposów zaprogramowania jest tak banalny, że kierman samo może wprowadzić numer linii i końcówkę :D
                      • Gość: Locutus Do Kuby203 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 03.09.03, 01:01
                        Właśnie...

A poza tym zaprogramowanie linii wraz z końcówkami świadczy o poziomie obsługi
                        i podejściu do pasażerów... może najlepiej wszędzie wyciąć takie numery jak
                        dawniej były na #152 w albach - na filmie pusto, a tabliczka za szybką... no bo
                        po co komu film, czy wyświetlacz... kręcenie korbką bywa męczące, podobnie jak
                        klikanie klawiszy... a że nie wiadomo dokąd to jedzie - pal sześć. Pasażer może
                        się przecież nauczyć na pamięć wszystkich tras...

Oj, Kuba, Kuba, zawiodłem się na Tobie...

Pzdr.
                        LOKI
                        • kuba203 Re: Do Kuby203 03.09.03, 12:10

> Właśnie...

Właśnie, tylko, że Jelcze 120M i Scanie CLL mają STARE wyświetlacze, nie wiem,
                          czy zauważyłeś...

> może najlepiej wszędzie wyciąć takie numery jak
                          > dawniej były na #152 w albach -
                          > [ciach]
                          > a że nie wiadomo dokąd to jedzie - pal sześć.

Jak nie wiadomo, nie po to była tabliczka? Poza film był pusty, bo widać nie
                          było na nim odpowiedniej nazwy końcówki, jak zamówili nowe filmy, to te nazwy
                          się tam znalazły.
                          • Gość: Locutus Re: Do Kuby203 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 04.09.03, 02:00
                            Jelcze 120M owszem. Ale scanie CN113CLL mają przecież osprzęt pixela z
                            Bydgoszczy :->

A poza tym co za kłopot wklepać tę linię, a potem ją wykasować?

Pzdr.
                            LOKI
                  • Gość: mouset Wyswietlacz IP: 217.96.109.* 28.09.03, 12:03
                    ... w DJ641 zwalony, tylko 173 mial napisane
    • Gość: Locutus TEST IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 01:09
      Sorx za spam, ale sprawdzam swoje IP - chwilowo jadę spod modemu i chcę
      wiedzieć, czy nie złapałem jakiegoś dialera na przykład.

Pzdr.
      LOKI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka