Dodaj do ulubionych

u Dominikanów

17.03.08, 14:00
byliśmy w ostatnią niedzielę, i tak na razie zostanie
Obserwuj wątek
    • malena-krakow Re: u Dominikanów 17.03.08, 15:22
      Ja tam chodzę od prawie trzech lat i była to jedna z lepszych
      decyzji w moim życiu
      • norek.pl z reguły chodzi się gdzie wygodniej 17.03.08, 16:32
        pora jednak na reguły bardziej surowe
        • tempe na przykład na 18.03.08, 10:14
          krótko i z sensem
        • helenka17 Koniecznie - do Jezuitów... 19.03.08, 08:26
          W razie poważniejszych potrzeb poszukiwania prawdy proszę może rozważyć przenosiny (najlepiej na stałe) do diecezji szczecińsko-kamieńskiej.
          Hm?

H.

norek.pl napisała:

> pora jednak na reguły bardziej surowe
          • melapela2 To co najlepsze - tylko u dominikanów 19.03.08, 09:33
            Jezuitom do nich baaaardzo daleko. Nie mówiąc juz o tym że liturgia
            u nich lezy (byle jak odprawiane Msze).
            A prawda obroni się sama :)
            • man4one zależy... 19.03.08, 15:24
              ...zależy na jakim etapie formacji jest człowiek... w pewnym momencie ładna
              oprawa przestaje być tak bardzo istotna. A jeśli chce się sięgnąć głębiej, to
              nie ma chyba bardziej mocnych i efektywnych rekolekcji niż ignacjańskie... tak
              więc, różne charyzmaty i różne zalety tego czy tamtego miejsca.
              • melapela2 Re: zależy... 19.03.08, 23:14
                Raczej odwrotnie - dopiero w pewnuym momencie pojmuje się jaka ważna jest
                porządna liturgia. Liturgia to nie jest "ładna oprawa". Liturgia wyraża to
                wszystko co dla nas nie do pojęcia rozumem. Bez liturgii wiara umiera. Liturgia
                bardzo ważna była nawet dla Jezusa (a cóż dopiero dla nas, którzy przy Nim
                jesteśmy pyłkami).
                Rekolekcje ignacjańskie rzeczywiście są mocne, ale duchowośc ignacjańska i
                duchowośc jezuicka to nie to samo. Jezuici niestety mają tendencję do
                psychologizowania.
                Pod względem jakości głoszonych homilii żaden zakon nie dorówna dominikanom. W
                końcu to zakon Kaznodziejów - po to powstał żeby głosić Słowo Boże.
                • man4one Re: jednak zależy... 21.03.08, 22:19
                  Witam w wielkopiątkowy wieczór :)

Nie to miałem na myśli, że "porządna liturgia nie jest ważna" - to znaczy że "nie należy się starać". Należy i chwała za to dominikanom. Natomiast chodziło mi o to, że to co "ładne wizualnie i uchwytne ładnym dźwiękiem" to _jednak_ jest pewna warstwa wprowadzająca, zapraszająca dalej. I w rozwoju duchowym przychodzi taki moment (powinien, w każdym razie...) gdy bardzo mocno i głęboko przeżywa się Eucharystię ze względu na samą jej istotę i misterium, bez względu na celebransa i to, czy czysto śpiewa, czy gładko mówi. Może łatwiej by zrozumieć mój wywód robiąc taki eksperyment (jeszcze można!) - liturgia Wielkiej Soboty u dominikanów, msza święta wielkanocna - u kamedułów na Bielanach. Spartańska liturgia, prosty śpiew... o, jaki przeskok! I trzeba sobie wtedy również umieć odpowiedzieć, czego (lub Kogo) się w liturgii szuka... i jak, tzn. na czym się koncentrując.

Co do jakości kazań - to jest sprawa bardzo indywidualna - trzeba "namierzyć" dobrego kaznodzieję, a ci zdarzają się w różnych miejscach. Nie generalizowałbym, żeby... nie rozczarować ;)
                  • melapela2 Re: jednak zależy... 25.03.08, 09:55
                    Przyznam, że nie znam kamedułów od strony jak sprawuja liturgię.
                    Jednak chciałabym cos uzupełnić. Nie do końca chodzi o to żeby
                    liturgia była piekna i śliczna (choć nadal uwazam, że dla Boga ma
                    być wszystko co najlepsze), ale żeby liturgia była staranna. Nawet
                    bardzo prosta liturgia, ale porządnie odprawiona jest piekna. Jesli
                    kameduli taka sprawują to chwała im za to. Niestety, w ogromnej
                    większości kościołów liturgia jest nie tyle nawet brzydka, co po
                    prostu byle jaka. I to jest dramat :(
                    A u dominikanów jest pewnośc że i liturgia będzie porzadna i homilia
                    na bardzo wysokim poziomie.
          • norek.pl przereklamowane 19.03.08, 15:15
            te lokalizacje
    • melapela2 Re: u Dominikanów 18.03.08, 08:47
      Ja tam chodze od kilku lat, choć dojazd zajmuje mi trochę czasu.
      Zapraszam wszystkich, którzy chcą posłuchac normalnych, mądrych
      homilii i uczestnuczyć w porządnie odprawionej Mszy Świętej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka