Dodaj do ulubionych

SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. Teligi

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 09:36
Co sądzicie o tej inwestycji? Czy ktoś podpisał juz z nimi umowę
rezerwacyjną?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:34
      nikogo nie ma kto podpisał? :(
      • Gość: gosc z okolic Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.net.autocom.pl 29.05.08, 17:43
        podpisalem umowe... uwazam ze to swietne miejsce jak rowniez i swietna cena..!
        • Gość: mag Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.ghnet.pl 01.06.08, 09:29
          Czy ktoś może napisać, w którym dokładnie miejscu ma być ta
          inwestycja?
          • Gość: pele Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 08:14
            zobacz sobie na ich stronie www.sm.nowyprokocim.pl. w miejscu
            lokalizacja. Jest to w samym środku osiedla, zadnej ulicy obok.
            Super miejsce, ładny projekt. I przede wszystkim winda w małym bloku
            od parkinu podziemnego. To rzadkość do tej pory!!!
        • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:56
          Jak muslicie jaka bedzie ostateczna cena za metr2? Na razie podali
          około 5300 zł. Ciekawe jak to "koło" bedzie u nich ostatecznie
          wyglądac...:/
        • Gość: ech Prokocim to centrum-zapraszam na Kliny :)) IP: *.182.40.250.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.09.10, 21:39
          Kliny, to dopiero koniec świata! Przeniosłem się z Prokocimia na Kliny i poważnie zastanawiam się nad powrotem do Prokocimia do tego nowo budowanego bloku. Przestraszyłem się tylko tego, co piszecie. Czy nadal jest tak źle??? Pozdrawiam - były "Ziomal".
      • crossfader82 Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T 13.07.12, 20:14
        Na łamach Prokocim24.pl można przeczytać o tej inwestycji. Dokładnie tutaj.
    • Gość: nsp Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 03.06.08, 23:34
      Ta inwestycja zostanie oprotestowana i prawdopodbnie skierowana do sądu.
      Uważałbym i sprawdził umocowania zarządu.
      • Gość: kola Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 14:13
        to świetna inwestycja, chociaż cena mogłaby być niższa. Zapisałem się, bo
        uważam, że mieszkanie w tym miejscu jest super!!!
        • Gość: z prokocimia Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.ramtel.pl 17.06.08, 21:24
          choćby nie wiem jak była świetna inwestycja i lokalizacja nic nie zmieni to
          faktu że powstaje w centrum starego osiedla pełnego wychowanków ludzi którzy
          dostali mieszkania z przydziału w latach 70 i 80. Osiedle jest niebezpieczne,
          pełne meneli i pijanej młodzieży. W lecie jest najgorzej bo całe towarzystwo
          wychodzi na ławki i umila życie sobie i innym. Są dwa wyjścia albo się
          przyłączyć , albo walczyć z wiatrakami. taki styl życia na prokocimiu.
          • Gość: maciejka Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.mp1.dr.home.nl 27.06.08, 12:25
            Po 33 latach zycia rok temu wyprowadzilam się z Prokocimia. Pewnie,
            że nie jest to miejsce ogrodzone drutem kolczastym, zaopatrzonym w
            kamery a mieszkańcy mogą wchodzić do własnej dzielnicy za pomocą
            kodów, pinów, puków i tłuków. Mieszkałam tam, wychowałam się, nie
            jestem żadną pijaczką czy menelką i przezyłam bez najmniejszych
            komplikacji.
            Także ocena niebezpieczeństwa troche zbytnio wyostrzona. Nie
            bardziej jest bezpiecznie czy niebezpiecznie niż na innych
            krakowskich osiedlach. Zawsze możesz spotkać kryminaliste.
            Dziś mieszkam w spokojnym, pieknym, holenderkim miasteczku ... gdzie
            zostałam okradziona. A w Prokocimiu przez 33 lata nikt nigdy mnie
            nie okradł.
            • Gość: z prokocimia Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.ramtel.pl 25.05.09, 22:29
              Spółdzielni gratuluje inteligentnego użycia Internetu. To dobrze świadczy.
      • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:54
        Skad takie przypuszczenia? Z tego co wiem teren na ktorym maja
        powstać nowe bloki nalezy do tej spółdzielni mieszkaniowej. Dlaczego
        mieszkańcy lub kto inny mieliby oprotestowac te inwestycję?
    • ankawcislo Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T 28.09.08, 13:51
      ja podpiasłam ale musze zrezygnować
      Z powodów osobistych odstąpie rezerwację mieszkania (cena rezerwacji 10700zł). Lokalizacja ulica Teligii budynek A czwarte piętro, numer mieszkania 4.15. Wszystkie szczegóły na stronie spółdzielni mieszkaniowej prokocim nowy ( www.sm.nowyprokocim.pl/inwest/oferta.html ). Osoby zainteresowane proszę o kontakt kom. 503124271 tel. 126572122
    • Gość: aba Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 20.02.09, 19:09
      Czesc. Czy mozemy wrocic do tematu. Chcemy podpisac umowe ze
      spoldzielnia, bo lokalizacja dla nas Ok, ale mamy uwagi co do umowy,
      a spoldzielnia mowi, ze tylko 1-3 osoby daza do umowy notarialnej.
      Moze ktos jeszcze jest zainteresowany takim rozwiazaniem. Dajcie znac
      • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 21.02.09, 10:19
        Hej. Ja tez bede podpisywac z nimi umowe i tez mam watpliwosci co do
        niektorych punktow. Najbardziej do pkt.12. Wg. mnie jest bardzo
        nieprecyzyjny i wlasciwie nie wiadomo o co chodzi (niby o liczniki i
        wodomierze ale z umowy wynika cos zupełnie innego). Mi powiedzieli
        że moge podpisac umowe notarilanie nawet u własnego notariusza nad
        czym sie własnie zastanawiam. A Wy jakie macie jeszcze uwagi co do
        umowy? Moze udałoby nam sie zorganizowac podpisanie umowy u jednego
        notariusza, może wyszłoby trochę taniej. Pozdrawiam przyszłych
        sasiadów :)
      • Gość: ruda Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 24.02.09, 08:54
        Czekam na kontakt. ruda-26@wp.pl
      • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.ramtel.pl 24.02.09, 17:54
        Czy ktoś z Was rozmawiał już może z Prezesami na temat &12 umowy
        przedwstępnej? Ja sie dopiero wybieram ale może macie już jakieś
        informacje i zadziałamy wspólnie? Zależy mi na mieszkaniu ale umowa
        w obecnej formie wg. mnie jest niedopuszczlna. Może udałoby nam się
        coś wynegocjować.
        • Gość: Łukasz Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.09.09, 15:06
          zamierzam teraz podpisać umowę ze spółdzielnią czy komuś udało sie z
          nimi dogadać w kwesti zmiany niektorych punktów w umowie.jeżeli
          macie jakieś inf. na temat tej inwestycji i spłódzielni czy jest to
          bezpieczna inwestycja proszę pisać fiolek.kks@op.pl
    • Gość: agata Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.multi-play.net.pl 28.02.09, 17:32
      Uważam,że za mało ludzi zarezerwowało mieszkania.Umowy,które
      zaproponowała spółdzielnia nie gwarantują w razie nie ukończenia
      inwestycji żadnych praw dla rezerwujących.Do czasu podpisania nowych
      rozporządzeń przez rząd,inne umowy niz notarialne nie są wiążące.
      Poza tym cena metra na dzień dzisiejszy jest zawyżona.Nie w porządku
      jest również to,iż ostatnia rata do zapłaty jest wyznaczona na pół
      roku przed ukończeniem inwestycji.Powinna byc tuż przed zakończeniem
      inwestycji.Czekam na opinie.
      • Gość: Łukasz Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.09, 21:06
        Witam
        Ja również podpisałem umowe rezerwacyjna ze społdzielnia. Po otrzymaniu umowy
        przedwstępnej rownież dostrzegłem pewne zapisy niekorzystne dla nas, np brak
        mowy o jakim kolwiek odszkodowaniu za opoznienie w oddaniu mieszkania. Mam
        zamiar jednak podpisac ta umowe ale tylko i wyłaczne w formie aktu notarialnego.
        z uzyskanych dzis informacji podobno ten akt moze sie roznic od tej umowy ktora
        pobralismy w sekretariacie, jeżeli bedzie bardzo niekorzystny to niestety wyofam
        sie z tej umowy. Co do cen mysle ze sa w miare ok, szukałem dosyc dlugo
        mieszkania i niestety sa bardzo drogie a mieszkania o malym metrazu 40m w
        podobnej cenie praktycznie nie ma. Wydaje mi sie rowniez ze bezpieczniej jest
        podpisac umowe ze spółdzielnia niz z jakims deweloperem, społdzielnia zawsze
        dysponuje jakims majatkiem, deweloper niekoniecznie. Czekam na wasze opinie i
        sugestie moj e-mail lukatru@poczta.onet.pl
    • Gość: zainteresowany Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.autocom.pl 07.03.09, 10:12
      Uważam że wpłaty na zakup mieszkania powinno się wpłacać na rachunek
      powierniczy bo tylko takie zabezpieczenie daje gwarancje odzyskania
      własnych pieniędzy .To najważniejsza sprawa przy podpisywaniu umowy
      ze spółdzielnią.
    • Gość: anka Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 08.03.09, 22:05
      Zastanawiam się nad podpisaniem umowy przedwstępnej.
      Obawiam się, że zbyt mało mieszkań jest zarezerwowanych i w trakcie
      budowy wyjdzie, że cena mieszkania wzrośnie, albo budowa utknie.
      Zaproponowana przez spółdzielnię umowa przedwstępna jest zrobiona
      pod nich. Brakuje informacji o karach za przesunięcie terminu
      oddania mieszkań, brak jakiegokolwiek powiązania pomiędzy kolejnymi
      ratami, a harmonogramem budowy (np.:rata 7 stan surowy zamknięty)
      wtedy widzimy jak postępują prace, jeżeli prace się zastopują to
      wpłaty również.
      Miejsce jest super wszystko na miejscu, ale ... obawiam się
      podpisania tej umowy. Jeszcze kilka dni na podjecie decyzji.
      Jeśli chcesz napisz: gruba_mama@vp.pl
    • Gość: sąsiad Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.Red-88-31-180.staticIP.rima-tde.net 11.03.09, 11:52
      Umowa w wersji narzucanej przez spółdzielnię jest absolutnie skandaliczna i nie
      do przyjęcia. W żaden sposób nie zabezpiecza interesów klienta. Nie ma żadnej
      realnej gwarancji dotrzymania terminów (nie ma odsetek za opóźnienie) i naraża
      klienta na masę dodatkowych kosztów.
      • Gość: anka Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 11.03.09, 12:23
        będziesz negocjował zmiany w umowie?
      • Gość: Benessi Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 22.05.09, 17:59
        Jeżeli nikomu nie daje do myślenia ostatnia sprawa znanego "Leoparda" i
        podpisuje takie umowy jak proponuje SM "Nowy Prokocim" to nie miejcie do nikogo
        żalu, jeżeli będą kłopoty!!Możecie mieć żal, tylko i wyłącznie do siebie, że
        jesteście tak naiwni podpisując niekorzystne (dla kupującego)umowy. Dziwię się
        że w takich czasach, gdzie ciągle słyszy się o problemach i upadłościach
        deweloperów, znajdują się chętni, którzy akceptują takie warunki, zwłaszcza na
        etapie tzw "dziur w ziemi"
        Proponowana umowa tej spółdzielni jest poniżej krytyki, mnóstwo klauzul
        abuzywnych nie dających kupującemu jakichkolwiek praw w przypadku niedotrzymania
        warunków umowy przez SM, wysokie kary dla kupującego i ogóle zapisy.Owszem
        klauzuje abuzywne w świetle prawa zawarte w umowach są nieważne, ale nikt nie
        liczy się z tym, że wiąże się to z walką przed sądem co nie rzadko trwa latami.
        Zaskakuje mnie niewiedza ze strony kupujących o przysługujących, im prawach czy
        obowiązkach deweloperów a co za tym idzie ewentualnych problemach w przypadku z
        nie wywiązaniem się z umowy.
        Czytam Wasze posty i głowa opada...Czy myślicie że umowa w formie aktu
        notarialnego daje wam wielką gwarancję?..mylicie się i to bardzo, tak naprawdę w
        przypadku upadłości Spółdzielni czy dewelopera jesteście ostatnimi w kolejce po
        zwrot swoich pieniędzy, których pewno już nie będzie.
        Mógłbym wymienić co najmniej kilkanaście klauzul których nie powinno być w tej
        umowie lub należało by je zmienić. Na chwilę obecną jestem po długich rozmowach
        ze SM "Nowy Prokocim" które nie przyniosły żadnych skutków, wobec czego sprawa
        trafiła do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, oraz Prezesa UOKiK w Krakowie.
        Piszecie o negocjacjach ze SM, ale jakich? takich że rozłożą wam harmonogram w
        inny sposób niż jest narzucony przez spółdzielnię?, albo takich że zrobią wam
        przyłącze elektryczne w cenie mieszkania lub pozwolą przesunąć ściankę?
        Zastanówcie się co dla was jest najważniejsze!! bo dla mnie przede wszystkim
        uczciwa i rzetelna ochrona moich praw w przypadku jakiegokolwiek niewywiązania
        się z umowy przez SM,a takich w tej umowie nie ma...W dodatku ludzie którzy
        zajmują stanowiska Prezesów w tej spółdzielni są całkowicie niekompetentni, i
        nie umieją odpowiedzieć na podstawowe pytania. Np: za co zostanie dokończona
        budowa w przypadku nie sprzedania wszystkich mieszkań, skoro inwestycja jest w
        100% finansowana ze środków przyszłych właścicieli ? pierwsza odpowiedź prezesa
        to:"będziemy się martwić jak dojdzie do takiej sytuacji" natomiast gdy
        zarzuciłem że to dla mnie żadna odpowiedź, powiedział że pozostałe mieszkania
        przeznaczone będą na socjalne-jaka jest prawda nikt tego nie wie.Podobną
        odpowiedź otrzymałem gdy spytałem o opóźnienia w budowie-będziemy się martwić
        później.
        Czy dla kogoś kto wkłada nie rzadko dorobek swojego życia, aby mieć własne M
        taka odpowiedź jest satysfakcjonująca? Dla mnie nie...
        Pewnie każdy z was, kto przychodzi do SM, zainteresowany tą inwestycją słyszy
        słowa;"Niech się Pan nie martwi ja też tutaj kupiłem mieszkanie, i drugi prezes
        też i jego córka i nawet sekretarka.." dobry bajer to połowa sukcesu...
        Ludzie.. w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do umowy,macie prawo
        skonsultować się z prawnikiem, z rzecznikiem praw konsumenta, jest również
        bezpłatna infolinia konsumencka z której może skorzystać każdy tel.0800 800 008,
        a wy bezmyślnie podpisujecie takie umowy, bo co? bo boicie się że wasze
        wymarzone mieszkanie wam ucieknie? bo odpowiada wam lokalizacja? bo ładny blok?
        cena dobra? Trochę więcej rozsądku..zastanówcie się co jest ważniejsze przecież
        to nie są małe pieniądze...
        I tak na sam koniec...dla takich którzy może chociaż chwilę się
        zastanowią...punkty z umowy:
        - co znaczy że wizualizacje, makieta stanowią tylko funkcję poglądowa? czyli
        blok może zupełnie odbiegać od tego co nam przedstawiają.Jak również czytając
        dalej mogą zastosować inne materiały niż wcześniej planowano.Generalnie mogą
        zrobić wszystko.A gdy spytałem o dokumentację techniczną budynku odprawiono mnie
        z kwitkiem.
        -powierzchnia lokalu mieszkalnego może przewyższać do 10% planowanej
        powierzchni, czy ktoś z Was zastanawiał się ile to jest 10% z 60metrowego
        mieszkania? 6m a przeliczając to kwotowo 32040 zł-ładna sumka. Hmm ..rozumie że
        mieszkanie może odbiegać od planowanej założonej powierzchni,ale nie w takich
        granicach..czyżby generalny wykonawca lub projektant miał taką tolerancję
        pomyłki?... bardzo profesjonalnie
        -czy spółdzielnia powinna narzucać przyszłego zarządcę nieruchomości? skoro
        jesteście jej właścicielami, możecie i macie prawo założyć swoją własną
        wspólnotę która często rządzi się lepiej niż niejedna spółdzielnia.
        -w przypadku zmiany stawki vat, powinno wam przysługiwać odstąpienie od umowy? ...
        -czy spółdzielnia może narzucić wam w jakim sądzie toczona będzie sprawa w
        przypadku sporów? ....nie ma najmniejszego prawa.
        -5% kara według UOKiK jest zabroniona, gdyż jest zbyt wysoka..a co z karą dla
        spółdzielni która nie wywiąże się z umowy? skoro sami żądają kar dlaczego nam
        nie przysługuje?...hmmm niech się zastanowię..
        I można by tak pisać i pisać....
        Wszystkie powyższe zapisy niestety są niedozwolone i nie powinno ich w ogóle być
        w umowie..a co z zapisem o który pewno często pytacie w rozmowach z zarządem SM
        o stałej cenie? dlaczego nie ma tego w umowie..

..jako chyba jeden z nielicznych, postanowiłem do końca walczyć ze SM "Nowy
        Prokocim" ...cóż...ktoś musi...a reszta niech godzi się na tak śmieszne warunki...
        Jeżeli jest nas więcej zapraszam...powalczymy razem...ja nie mam nic do
        stracenia ..wprost przeciwnie..
    • Gość: raczej nie sąsiad Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 11.03.09, 12:30
      termin wyznaczony przez spółdzielnię na podpisanie umów tuż tuż
      chciałbym zorientowac się ile osób rezygnuje z podpisania umowy
      przedwstępnej, ja nie zaryzykuję większej straty niż 5000
    • Gość: AAA Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 62.121.129.* 22.03.09, 22:55
      Odstapie rezerwacę w tej inwestycji na mieszkanie 36,7 m w bloku B
      na pierwszym piętrze.502-003-265
      • Gość: Aneta Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 19:56
        Odstąpię rezerwację na mieszkanie nr 4.12 w budynku C o powierzchni
        38,60m2 na czwartym piętrze. tel.607-262-938
        • Gość: ona Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 03.04.09, 21:23
          dlaczego chcecie odstąpić rezerwacje? co jest nie tak? Dlaczego po prostu nie
          zgłosicie tego w spółdzielni to zwrócą Wam opłatę rezerwacyjną.Chyba nie chodzi
          o paragraf 8 - jest to niedozwolona klauzula i nie ma mocy prawnej. Sama się
          zastanawiam nad kupnem mieszkania w bud.C., ale im więcej czytam tym mam większe
          wątpliwości
          • Gość: ja Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 30.04.09, 22:05
            co z tego że klauzula nie dozwolona, żeby odzyskać całośc trzeba się
            przespacerować do sądu.
            Sama mam problem z odzyskaniem pieniędzy.
            • Gość: ona Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 11.05.09, 22:20
              Zasada jest taka, że umowy zawierającej klauzule niedozwolone nie podpisuje się
              (!) i w ogóle umowa w formie, jaką proponuje spółdzielnia jest bardzo
              niekorzystna. Spółdzielnia to bagatelizuje, bo tak jest wygodnie i mydli oczy,
              że prezes też tam kupił mieszkanie, więc nie ma się co martwić....
    • Gość: zatroskany Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 11.05.09, 14:10
      Mam ptanie czy nie obawiacie się o nasze przyszłe mieszkanka.
      Spóldzielnia zrezygnowała z jednego bloku co nie zmieniło sytuacj na
      122 mieszkania planowane sprzedanych jest tylko 55, kto sfinansuje
      różnicę?
      Jakoś marnie to widzę i zaczynam żałować podpisania umowy.
      • Gość: pewnie Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.236.spine.pl 11.05.09, 18:47
        Kto? Miasto. Jak nie sprzedadzą, to zrobią tam mieszkania socjalne.
        • Gość: ona Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 11.05.09, 22:13
          też tak usłyszałam od spółdzielni, że niesprzedane mieszkania przejmie Urząd
          Gminy Kraków, czyli prawdopodobnie cały parter. Prawdopodobnie coś się też
          dostanie wykonawcy, czyli Erbetowi.
          A tak na marginesie, czy komuś udało się zmienić jakieś zapisy w umowie
          przedwstępnej?
          • Gość: zatroskany Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 12.05.09, 14:59
            To mnie pocieszyliście.
            Jak zrobią tam mieszkania socjalne to nie obrazając nikogo (bo są
            porządni ludzie, którym się nie wiedzie) to sąsiedztwo szykuje się
            nam niezbyt ciekawe.
            • Gość: monia Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 12:23
              a jakie tam są ceny, chetnie daja rabat?
              • Gość: 555 Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 14.05.09, 21:07
                Jeśli całość wpłacisz do końca maja to podobno 5200 za m, na rabaty
                raczej bym nie liczyła, zalecam wnikliwe przejrzenie umowy
              • Gość: ona Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 19.05.09, 23:19
                rabatów nie dają i generalnie negocjacji nie prowadzą, a czytanie umowy nic Ci
                nie da - nic w niej nie zmienisz a jest do niczego. Sprawa już trafiła do Urzędu
                Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
                • Gość: jaa Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 20.05.09, 22:16
                  ciekawe to co piszesz
                  gdzie mogę dowiedzieć się jak to przebiega - cały czas mam nadzieję,
                  odzyskać kasę jaką zatrzymali po podpisaniu umowy rezerwacyjnej
                  • Gość: Benessi Re: SM Nowy Prokocim - uwaga!!! IP: *.chello.pl 22.05.09, 18:02

Jeżeli nikomu nie daje do myślenia ostatnia sprawa znanego "Leoparda" i podpisuje takie umowy jak proponuje SM "Nowy Prokocim" to nie miejcie do nikogo żalu, jeżeli będą kłopoty!!Możecie mieć żal, tylko i wyłącznie do siebie, że jesteście tak naiwni podpisując niekorzystne (dla kupującego)umowy. Dziwię się że w takich czasach, gdzie ciągle słyszy się o problemach i upadłościach deweloperów, znajdują się chętni, którzy akceptują takie warunki, zwłaszcza na etapie tzw "dziur w ziemi"
                    Proponowana umowa tej spółdzielni jest poniżej krytyki, mnóstwo klauzul abuzywnych nie dających kupującemu jakichkolwiek praw w przypadku niedotrzymania warunków umowy przez SM, wysokie kary dla kupującego i ogóle zapisy.Owszem klauzuje abuzywne w świetle prawa zawarte w umowach są nieważne, ale nikt nie liczy się z tym, że wiąże się to z walką przed sądem co nie rzadko trwa latami.
                    Zaskakuje mnie niewiedza ze strony kupujących o przysługujących, im prawach czy obowiązkach deweloperów a co za tym idzie ewentualnych problemach w przypadku z nie wywiązaniem się z umowy.
                    Czytam Wasze posty i głowa opada...Czy myślicie że umowa w formie aktu notarialnego daje wam wielką gwarancję?..mylicie się i to bardzo, tak naprawdę w przypadku upadłości Spółdzielni czy dewelopera jesteście ostatnimi w kolejce po zwrot swoich pieniędzy, których pewno już nie będzie.
                    Mógłbym wymienić co najmniej kilkanaście klauzul których nie powinno być w tej umowie lub należało by je zmienić. Na chwilę obecną jestem po długich rozmowach ze SM "Nowy Prokocim" które nie przyniosły żadnych skutków, wobec czego sprawa trafiła do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, oraz Prezesa UOKiK w Krakowie.
                    Piszecie o negocjacjach ze SM, ale jakich? takich że rozłożą wam harmonogram w inny sposób niż jest narzucony przez spółdzielnię?, albo takich że zrobią wam przyłącze elektryczne w cenie mieszkania lub pozwolą przesunąć ściankę?
                    Zastanówcie się co dla was jest najważniejsze!! bo dla mnie przede wszystkim uczciwa i rzetelna ochrona moich praw w przypadku jakiegokolwiek niewywiązania się z umowy przez SM,a takich w tej umowie nie ma...W dodatku ludzie którzy zajmują stanowiska Prezesów w tej spółdzielni są całkowicie niekompetentni, i nie umieją odpowiedzieć na podstawowe pytania. Np: za co zostanie dokończona budowa w przypadku nie sprzedania wszystkich mieszkań, skoro inwestycja jest w 100% finansowana ze środków przyszłych właścicieli ? pierwsza odpowiedź prezesa to:"będziemy się martwić jak dojdzie do takiej sytuacji" natomiast gdy zarzuciłem że to dla mnie żadna odpowiedź, powiedział że pozostałe mieszkania przeznaczone będą na socjalne-jaka jest prawda nikt tego nie wie.Podobną odpowiedź otrzymałem gdy spytałem o opóźnienia w budowie-będziemy się martwić później.
                    Czy dla kogoś kto wkłada nie rzadko dorobek swojego życia, aby mieć własne M taka odpowiedź jest satysfakcjonująca? Dla mnie nie...
                    Pewnie każdy z was, kto przychodzi do SM, zainteresowany tą inwestycją słyszy słowa;"Niech się Pan nie martwi ja też tutaj kupiłem mieszkanie, i drugi prezes też i jego córka i nawet sekretarka.." dobry bajer to połowa sukcesu...
                    Ludzie.. w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do umowy,macie prawo skonsultować się z prawnikiem, z rzecznikiem praw konsumenta, jest również bezpłatna infolinia konsumencka z której może skorzystać każdy tel.0800 800 008, a wy bezmyślnie podpisujecie takie umowy, bo co? bo boicie się że wasze wymarzone mieszkanie wam ucieknie? bo odpowiada wam lokalizacja? bo ładny blok? cena dobra? Trochę więcej rozsądku..zastanówcie się co jest ważniejsze przecież to nie są małe pieniądze...
                    I tak na sam koniec...dla takich którzy może chociaż chwilę się zastanowią...punkty z umowy:
                    - co znaczy że wizualizacje, makieta stanowią tylko funkcję poglądowa? czyli blok może zupełnie odbiegać od tego co nam przedstawiają.Jak również czytając dalej mogą zastosować inne materiały niż wcześniej planowano.Generalnie mogą zrobić wszystko.A gdy spytałem o dokumentację techniczną budynku odprawiono mnie z kwitkiem.
                    -powierzchnia lokalu mieszkalnego może przewyższać do 10% planowanej powierzchni, czy ktoś z Was zastanawiał się ile to jest 10% z 60metrowego mieszkania? 6m a przeliczając to kwotowo 32040 zł-ładna sumka. Hmm ..rozumie że mieszkanie może odbiegać od planowanej założonej powierzchni,ale nie w takich granicach..czyżby generalny wykonawca lub projektant miał taką tolerancję pomyłki?... bardzo profesjonalnie
                    -czy spółdzielnia powinna narzucać przyszłego zarządcę nieruchomości? skoro jesteście jej właścicielami, możecie i macie prawo założyć swoją własną wspólnotę która często rządzi się lepiej niż niejedna spółdzielnia.
                    -w przypadku zmiany stawki vat, powinno wam przysługiwać odstąpienie od umowy? ...
                    -czy spółdzielnia może narzucić wam w jakim sądzie toczona będzie sprawa w przypadku sporów? ....nie ma najmniejszego prawa.
                    -5% kara według UOKiK jest zabroniona, gdyż jest zbyt wysoka..a co z karą dla spółdzielni która nie wywiąże się z umowy? skoro sami żądają kar dlaczego nam nie przysługuje?...hmmm niech się zastanowię..
                    I można by tak pisać i pisać....
                    Wszystkie powyższe zapisy niestety są niedozwolone i nie powinno ich w ogóle być w umowie..a co z zapisem o który pewno często pytacie w rozmowach z zarządem SM o stałej cenie? dlaczego nie ma tego w umowie..

..jako chyba jeden z nielicznych, postanowiłem do końca walczyć ze SM "Nowy Prokocim" ...cóż...ktoś musi...a reszta niech godzi się na tak śmieszne warunki...
                    Jeżeli jest nas więcej zapraszam...powalczymy razem...ja nie mam nic do stracenia ..wprost przeciwnie..
                    • Gość: wynajmujacy Re: SM Nowy Prokocim - uwaga!!! IP: *.chello.pl 27.05.09, 18:36
                      Hej Kolego

Calkowicie sie zgadzam z tym co napisales, sam mieszkam niedaleko Kurczaba i
                      czesto tamtedy chodze i nawet sie zastanawiam jakby to bylo tam mieszkac, ale
                      chyba musialyby chodzic po 4000 mieszkania no i blok strzezony bo tyle
                      gnojarstwa co sie tam kreci to szok (szkola, duzo placykow). Sam raz dzwonilem
                      do SM Nowy Prokocim rozmawialem z geodeta bo nikogo nie bylo, gosciu zero
                      pojecia o czym do niego mowie.

@Benessi a tak z ciekawosci to walczysz z nimi o zwrot wplaconej zaliczki ze tak
                      sie naprodukowales?? :)

Do ludzi wplacajacych zaliczki napisze tylko jedno : szkoda mi Was,
                      kupujacych/rezerwujacych mieszkanie w bloku ktory istnieje tylko na tej marnej
                      wizualce (swoja droga koncowy efekt pewnie bedzie odbiegal od wizualki no ale coz)

Wiec ja dalej bede ciulal z Zona z kazdej wyplaty i czekal az to znormalnieje
                      (moze sie nie doczekam:P ??)
                      • Gość: mieszkałem tam Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: *.ramtel.pl 09.07.09, 04:16
                        1. LOKALIZACJA FATALNA.
                        Mieszkałem w kilku miejscach w Krakowie, a Prokocim wśród nich to największa dziura. Taka przechowalnia siły roboczej, z której wszędzie potwornie daleko. Nic tu praktycznie nie można załatwić, prawie nic kupić. Kilka sklepików gdzie nie można kupić coś do jedzenia. Prawdopodobieństwo, że mięso nie będzie śmierdzące wynosi 50%. Poza tym prawie zero możliwości.
                        Cały prawobrzeżny Kraków (1/3 mieszkańców) to w sensie cywilizacyjnym peryferie miasta, a Prokocim to peryferia tych peryferii. Np. na wiele szpitali w Krakowie tu nie ma żadnego. Mieszkańcy Prokocimia są odsyłani i odwożeni do najgorszego, Żeromskiego, gdzie niełatwo dojechać. Zresztą wszędzie jest daleko i dojazd kiepski. Szybciej i lepiej coś załatwi w Krakowie mieszkaniec Krzeszowic lub Słomnik.
                        2. CENA (JAK ZA TO CO MOŻNA OTRZYMAĆ) BARDZO WYSOKA.
                        Po pierwsze budowa jest kredytowana bezprocentowo przez przyszłych wątpliwie szczęśliwych mieszkańców.
                        Po drugie wnętrze przyszłych mieszkań ma być przecież właściwie w stanie surowym – gołe otynkowane ściany (łącznie z kuchniami i łazienkami), gołe betonowe wylewki bez jakichkolwiek podłóg, zero wyposażenia. Aby się wprowadzić do takiego mieszkania trzeba więc jeszcze niemało czasu, kłopotów i przede wszystkim kasy.
                        W sumie dysponując wpłaconymi i później wyłożonymi pieniędzmi można kupić gotowe mieszkanie, a nie kota w worku.
                        Do tego brak gazu, czyli dla tych co lubią być skazani na jedno źródło energii.
                        Wątpliwa, np. rury wodne i grzewcze w podłodze itp. itd. (bo niższe koszty?).
                        3. ZARZĄD SM – PANOWIE NA WŁOŚCIACH.
                        Rada nadzorcza zarządu nie kontroluje. Nikt właściwie nie wie jak nawzajem się wybierają i chronią od lat, a ich działania są nie do przejrzenia. Członkowie spółdzielni traktowani są jak poddani i nie dopuszczani do żadnej wiedzy, a co za tym idzie nie mają wpływu na żadne decyzje.
                        Te informacje jakoby członkowie zarządu kupowali mieszkania w budowanych blokach to chyba pic na wodę, bo wydaje mi się, że opłaciłoby się im to tylko w przypadku, gdyby były wykończone na koszt spółdzielni (spółdzielców). I pewnie potraktowaliby je jako inwestycja, a sami mieszkali w willach, a nie na podłym blokowisku, zarządzając nim jedynie, i uważając, że robią tym mieszkańcom łaskę, za co spółdzielcy powinni się odwdzięczać nie wnikaniem w ich decyzje i apanaże. Przecież nie mogą żyć jak ich poddani i dojeżdżać tramwajem. Im przystoi luksusowy samochód.
                        4. NIE LICZYĆ NA ŻADNE ZABEZPIECZENIA FINANSOWE !
                        Byłyby one realizowane z pieniędzy dotychczasowych członków spółdzielni, a jedynie to mogłoby być dla zarządu niebezpieczne. Bo nuż w jakiś sposób przedostanie się to do opinii publicznej i jakiś dziennikarz nie odpuści. Końca swojego władania przecież zarząd sobie nie zafunduje.
                        5. MOŻE KUPIŁBYM TO MIESZKANIE ?
                        Ale pod dwoma warunkami.
                        Po pierwsze tylko gotowe, wiedząc ile i za co płacę.
                        Po drugie mając pełną jasność co do swoich praw w przyszłości.
                        Osobiście wydaje mi się niemożliwe spełnienie tych warunków, zwłaszcza drugiego.
                        Zarząd nie będzie chyba chciał stracić władzy nad mieszkańcami, lub pogodzić się z tym, że nie są przełożonymi mieszkańców, a ich podwładnymi, wynajętymi do określonej pracy, na określonych warunkach znanych obydwu stronom.
                        • 10iwonka10 Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! 10.07.09, 13:41
                          >>>>Taka przechowalnia siły roboczej, z której wszędzie potwornie
                          daleko. Nic tu praktycznie nie można załatwić, prawie nic kupić. >>>>

Bzdury piszesz. Mieszkalam kilka lat na ul Jerzmanowskiego (4
                          pietrowy blok) cicho, zielono wokolo. Dojazd kiepski??? Bardzo dobra
                          komunikacja publiczna do centrum Krakowa tramwaje, autobusy co kilka
                          minut. Placyk handlowy ze swiezymi owocami, warzywami, duze tesco.

• Gość: mieszkałem tam Re: 10iwonka10 IP: *.ramtel.pl 12.07.09, 03:29
                            Właśnie wycięto zieleń, która tam była. Cały teren pod bloki i wokół będzie zabetonowany, bo mają tam być podziemne garaże. Wszystko wciśnięte między już istniejące budynki. Gdzie to miejsce na zieleń ?
                            Niezły betonowy kołchozik się szykuje.

A poza tym zdaje się, że w poprzednim wpisie (09.07.09) nie skupiałem się głównie na zakupach.
                            Choćby tytuł „inwestycja b. niejasna !!” o tym mówi.
                            Dodam jeszcze, że jak tam napisałem, uważam iż w tym standardzie, a przede wszystkim tych warunkach cena jest nieatrakcyjna.
                          • Gość: Cyr4x Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: *.chello.pl 15.08.10, 20:34
                            Może widzisz to tak. Ja widzę smród, psie kupy, darcie mordy pół nocy
                            po każdym meczu i zasrywanie każdego wolnego miejsca kolejnymi blokami.
                            Czy na tym ma polegać inwestowanie w rózwój osiedla? Nie, zdecydowanie
                            nie.
                        • Gość: . Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: *.chello.pl 04.10.09, 13:26
                          a teraz gdzie mieszkasz na piaskach czy na ruczaju :) bo oprucz prokocimia tam jeszcze działa dostawca internetu Ramtel.
                          m – gołe otynkowane ściany (łącznie z kuchniami i łazienkami), gołe beto
                          > nowe wylewki bez jakichkolwiek podłóg, zero wyposażenia. Aby się wprowadzić do
                          > takiego mieszkania trzeba więc jeszcze niemało czasu, kłopotów i przede wszyst
                          > kim kasy.
                          to sie nazywa stan deweloperski i tak się teraz odbiera mieszkania komuna się skończyła, nie rozpisuj się o wykończeniu mieszkania bo widac że nie masz zielonego pojęcia o tym :)

tak mi się wydaje że jesteś tym nawiedzonym dziadkie który startował na prezesa spółdzielni z genialnym pomysłami typu zwolnienie dozorców i obowiązkowym sprzątaniem bloków i terenów wokół nich i strażą obywatelską również obowiązkową :) i jescze paroma innymi tak samo pojebanymi
                          • Gość: pro Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: 195.225.251.* 13.10.09, 23:40
                            Pozdrawiam przyszlych sasiadow :D :D
                            • Gość: eryk Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 16:50
                              Hej jestem zainteresowany mieszkaniem w tej inwestycji.
                              Ale czytając te posty mam wielkie wątpliwości!!!!
                              Jak sytuacja wyglada teraz? Jak przebiega realizacja? Ceny , umowy
                              itp?
                              • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: *.multi-play.net.pl 09.01.10, 18:01
                                Budują.
                                4 Żurawie i około 50 robotników codziennie 7-17 pracuje.
                                Blok B kończą 4 pietro, blok C są gdzieś kolo 2 pietra, blok a
                                parter wymurowany.
                                Powoli sprzedaja mieszkania.
                                Z tą inwestycją jest tak że jak na Woli spółdzielnia budowała kto
                                zaryzykował ten już się wprowadza kto czekał aż wybudują gotowe nie
                                ma nic bo wszystkie mieszkania sprzedali.
                                Spółdzielnia w prokocimiu ma majątek jak by coś sie nie powiodło
                                komornik sprzeda pawilony i dom kultury.
                                • Gość: avb Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 21:51
                                  pozdrowionka dla sasiadow:)
                                  • Gość: Grubcio48 Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: 195.150.65.* 08.04.10, 10:40
                                    Witam potencjalnych Sąsiadów .
                                    Czytam te wszystkie wpisy i mam szereg wątpliwości co sądzić o tej inwewstycji. siedzicie juz w tym temacie jakiś czas i macie lepsze rozeznanie . Czy coś się w tej umowie ze s-nią zmieniło na lepsze czy wszystko po staremu ?. Co sądzicie o gruncie pod blokami - jest w wieczystej dzierzawie - jak ten temat wygląda powinniście wiedzieć - stawki rosną i beda rosły , przekształcic to można po zasiedleniu bloków tylko za zgoda wszystkich !!! mieszkańców . Nie wiem dlaczego S-nia tego nie robi teraz. Będę wdzięczny za informacje
                                    • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: *.multi-play.net.pl 09.05.10, 10:17
                                      Umowa dalej do chrzanu. Kara umowna 3%. Żadnej odpowiedzialności dla
                                      dewelopera. Jak kase wpłacisz to cie olewaja.
                                      Co do do dzierżawy wieczystej, to za moje mieszkanie zapłaciłem za
                                      2009 58 zł, to naprawde nie jest jakiś dramat...nawet jak mi
                                      podrożeje o 100% to i tak nie jest to jakaś oszałamiająca kwota.
                                      Zwlaszcza jak by pszyszło mi kupować mieszkanie po 6000 - 7000 zł/m
                                      na własnym gruncie....
                                      Idą wybory samorzadowe politycy sie nie odważą podnosić stawki....
                                      Bardziej się boje sklepów pod budynkiem A, nie wiadomo kto się tam
                                      wprowadzi, salon z automatami do gry, żabka, nocny z alkoholem - nie
                                      zaciekawe towarzystwo.
                                      Bloki będą ogrodzone symbolicznym płotkiem o wysokości 1 metra, to
                                      żadne zabezpieczenie, ale nie tworzy wrażenia że zamieszka sie w
                                      gettcie.
                                      Na bocianim gnieździe jest ogrodzenie 1.5 metra, ale wszystkie
                                      bramki otwarte, można łazić po całym terenie.

Przyjdź i obejżyj budowe, budynki stoją, ktoś tam przy nich pracuje.
                                      Nie ma tam przysłowiowej dziury w ziemi.

Ja jak pozostałe 137 osób zaryzykowałem i podpisalem z spółdzielnią
                                      umowe, wpisy z forum mnie przeraziły, jak się puźniej okazało część
                                      z nich nie miała uzasadnienia w stanie faktycznym.
                                      A co będzie tego nikt nie jest w stanie przewidzieć, narazie budują.
                                      • Gość: as Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja b. niejasna !! IP: *.chello.pl 08.08.10, 23:26
                                        idzie ktos na browca? Sąsiedzi nie bójta się PREZESA w końcu z
                                        Prokocimia bedziemy...
                                        • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja podrożeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 09:01
                                          Witam
                                          W tym tempie robót, zanim dokonaja wszystkich odbiorów, nie zdążymy
                                          podpisać aktów notarialnych do końca 2010r.
                                          Czeka więc nas najpewniej 8% Vatu, mimo że blok będzie gotowy, i
                                          materiały kupiono z tańszym vatem.
                                          Blok B będzie gotowy do końca sierpnia, co z tego skoro C pewnie
                                          będą wykańczać do listopada.
                                          Potem urzedy, i dopiero podpisanie aktów, notarialnych, ale ze 130
                                          osobami nie wyrobią się do końca roku.
                                          • Gość: g Re: SM Nowy Prokocim - inwestycja podrożeje IP: *.scansafe.net 17.08.10, 11:33
                                            Vat juz nie pownien zdrozec,nawet jak by mieszkania byly oddawane w
                                            styczniu poniewaz wszystkie roboty budowlane zostaly wykonane w 2010
                                            roku, a po drugie w umowie jest zapisane ze spoldzielna ma przekazac
                                            mieszkania (laczne z podpisaniem aktu notarialnego) do konca 2010,
                                            wiec w tym wypadku spoldzielna bedzie ponosila koszty Vatu.
    • Gość: Cyr4x Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.chello.pl 15.08.10, 20:29
      Nie, nie uważam tego za dobrą inwestycję. Wcześniej był tam plac
      zieleni, gdzie ludzie mogli choćby spokojnie psa wyprowadzić. Wszędzie
      bloku wpieprzają, gdzie się da. Niedługo człowiek będzie chodził po
      własnym osiedlu z mapą jak w jakimś zasranym labiryncie!
      • Gość: a Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.10, 08:47
        Wyprowadzaj pieska niech sra pod twoimi oknami.
        Z tego co wiem z ta działką było wiadomo że musi zostać zabudowana.
        Spółdzielnia miała to jako teren budowlany, i musiała za to płacić
        dzierżawe wieczystą.
        Teren nigdy nie był przewidziany jako park. Park wg. radnych mamy
        mieć, przy Lili Wenedy, i przy Jerzmanowskiego.
        Osiedle jeszcze czeka dogęszczenie, teren przy przystanku Teligi, i
        teren między Ściegielnego i Teligi.
        To normalny proces, to samo się działo wcześniej na krowodrzy,
        nawbijali nowe bloki miedzy stare i ludzie teraz sobie w garki
        zaglądją.
        I tak mamy lepeiej na krowodrzy walneli bloki po 15 pieter, taki
        moloch zasłania światło, od razu przybywa klikadziesiat samochodów,
        bo nie każdy kupuje miejsce w parkingu podziemnym.
        Mieszkańcy starych bloków montują sobie bramy przed wjazdem na
        parking pod swoimi blokami, bo nie mieli by gdzie parkować.
    • Gość: m UWAGA - SM Nowy P. chce zarobić na pomiarach!!! IP: *.ghnet.pl 20.10.10, 20:14
      Do wszystkich kupujących!
      Okazuje się, iż spółdzielnia nie trzyma się pomiarów z planów wykonawczych! W umowie widnieje zapis, iż gdy powierzchnia lokalu zwiększy się do 10%, to inwestor musi dopłacić. Otóż okazuje się, iż spółdzielnia w taki sposób chce mierzyć lokale, żeby powierzchnia była większa i to średnio m2 na mieszkaniu!!!! W pomieszczeniach, gdzie występują przeszklenia 'nieotwieralne', czyli gdzie zamiast ściany jest szyba a nie wyjście na balkon, spółdzielnia będzie doliczać powierzchnię do szerokości występu ściany, czyli ok. 30 cm x szerokość przeszklenia. Oczywiście w projekcie wykonawczym (wystarczy spojrzeć) powierzchnia mierzona jest od ściany do ściany, nie zaś od ściany do okna. Spółdzielnia stosuje normę PN-B-02365:1970, w której określone jest, iż przejścia (np. balkonowe) nie są liczone do powierzchni użytkowej, ale traktuje przeszklenia jako wnęki i wg. tej właśnie normy powierzchnia, która jest większa niż 0.1 m2 jest powierzchnią użytkową. Okazuje się, iż plany wykonawcze nie są już dla spółdzielni obowiązujące, ponieważ najwyraźniej szuka sposobu na rozmnożenie metrażu. Wszystkich zainteresowanych sprawą, bardzo proszę o wpisy. Gdy zbierze się odpowiednia ilość osób, możliwe, iż uda nam się coś wskórać. W momencie, gdy zainteresowani w sensownej liczbie odpowiedzą na ten wątek, będzie możliwość dogadać się już poza forum i zastanowić się, co w tej sytuacji możemy zrobić, by nie dopłacać częstokroć grubych tysięcy.
      • Gość: gość Re: Pomiary lokalu IP: *.multi-play.net.pl 21.10.10, 07:51
        Witam
        Jestem już po pomiarach. Wyliczyłem ze moje mieszkanie zwiększyło się o 0,32 m2. Pomiary wykonywali od ściany do ściany, te wnęki z oknami nie otwieralnymi policzyli mi do metrażu wnęka miała 20 cm x 90 cm.
        Nie mam tej normy i na dobrą sprawe nie wiem co w niej jest zapisane. Nie liczyli mi tylko tego gdzie jest otwierane okno (czyli przejśćie).
        Najlepiej by było zdobyć te normę i przeczytać co tam jest rzeczywiscie napisane. Bo tak to bedzie że my mamy swoje racje a oni swoje.
        Powalczmy też w grupie o montaż domofonów w bramach na zwenetrznych ogrodzeniach, bo to niby mają sobie lokatorzy sami zapłacić, ale jak się ludzie sprowadzą to część mieszkań kupionych na lokate będzie stała pusta i tych właścicieli nigdy nie zastaniemy. A bez domofonu na bramce te ogrodzenie nie ma sensu bo bedzie wiecznie otwarte.
        Najlepiej by było zeby spółdzielnia doliczyła nam te 120 zł od mieszkania i od razu założyła kasetę domofonowa przy ogrodzeniu.
        • Gość: gosc Re: Pomiary lokalu IP: *.chello.pl 24.10.10, 18:15
          My bedziemy dopiero odbierac mieszkanie w lutym/marcu - budynek A.Ale dzieki wielkie za informacje na temat pomiarow, trzeba poczytac ta norme PN-B-02365:1970 i zasiegnac sprawy ekspertow jak to faktycznie jest z jej interpretacja. Dajcie znac na biezaco jak sprawy sie maja. Koniecznie trzeba uderzyc do spoldzielni i montaż domofonów w bramach na zwenetrznych ogrodzeniach, warto zaplacic spoldzielni i miec to gotowe niz szukac wlascicieli niezamieszkalych mieszkan.Zadzwonie jutro do spoldzielni i zapytam o to.A mam pytanie do was o plan instalacji, czy wy go dostaliscie?Bedziemy wprowadzac zmiany w mieszkaniu, wyburzanie scianek, przerobki w lazience, i taki plan jest niezbedny a ostatnio o to pytalam inwestora i powiedzial ze czegos takiego nie dostane do reki.Z gory dziekuje za informacje.
          • Gość: gość Plan instalacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 11:16
            Nic nie dostaliśmy.
            • Gość: gość Re: Plan instalacji IP: 10.148.1.* 25.10.10, 16:08
              ciekawe czy w ogóle dostaniemy....
          • Gość: gość Re: Pomiary lokalu IP: 10.148.1.* 25.10.10, 15:55
            www.msrm.pl/?st=art&art=17
            Podstawowe różnice pomiędzy normami to:

* obmiar według PN-70/B-02365 wykonuje się na poziomie 1 m nad podłogą i w stanie surowym (tzn. bez tynków i okładzin), natomiast wg PN-ISO 9836 na poziomie podłogi i w stanie całkowicie wykończonym,
            * wg PN-70/B-02365 wnęki w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 mkw dolicza się do powierzchni pomieszczenia, natomiast wg PN-ISO 9836 - nie dolicza się,
            * powierzchnię ze skośnym sufitem: według PN-70/B-02365 oblicza się zależnie od wysokości - o wysokości pow. 2,20 m i większej liczy się w 100%, o wysokości od 1,40 m do 2,20 m liczy się w 50%, poniżej 1,4 m nie wlicza się; natomiast według PN-ISO 9836 liczy się w całości zgodnie z powierzchnią podłogi, ale dzieli się na dwie części: część o wysokości 1,9 m i więcej oraz na część o wysokości poniżej 1,9 m, którą można zaliczyć wyłącznie do powierzchni pomocniczej,
            * powierzchnie zewnętrzne nie zamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) według PN-70/B-02365 nie wlicza się do powierzchni pomieszczenia (ani mieszkania ani lokalu użytkowego), natomiast według PN-ISO 9836 dolicza się do powierzchni pomieszczenia (mieszkania, lokalu użytkowego), wykazując oddzielnie: powierzchnie nie nakryte (balkony, tarasy) i powierzchnie nakryte (loggie).
      • Gość: gość Re: UWAGA - SM Nowy P. chce zarobić na pomiarach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 08:11
        Wymienione punkty różnicujące normy pomiarów to nie wszystko. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę słownik pojęć architektonicznych, a przede wszystkim - czym jest wnęka! Jeżeli dajecie sobie wmawiać, że okno to coś, co powinno się wliczać w powierzchnię użytkową, to powodzenia życzę... Zgodnie z przepisami ustaw, które poruszają temat powierzchni użytkowej, wszędzie mowa jest o długości W ŚWIETLE ŚCIAN! O ile mi wiadomo, OKNO NIE JEST ŚCIANĄ, a to co SM określa mianem wnęki, jest po prostu OTWOREM OKIENNYM, który zaliczany jest do elementów konstrukcji budynku!!! A wnęka... cóż. O ile mi wiadomo, wnęka jest elementem wklęsłym ściany. A co to ma wspólnego z oknem w takim razie? no jak dla mnie, NIC. To po prostu złodziejskie praktyki, mające na celu wyłudzenie od kupujących większej kasy, a w związku z zapisami umowy przedwstępnej, nie ma innego wyboru jak ALBO DOPŁACAMY CIĘŻKIE TYSIĄCE, ALBO - REZYGNUJĄC Z MIESZKANIA - DAJEMY SM 10%.
        O ile takie praktyki nie dziwiłyby w przypadku Leoparda, który wiadomo co zrobił ze swoimi klientami, o tyle w przypadku instytucji jaką jest SM - nie śmiałem podejrzewać że do czegoś takiego dojdzie.
        • Gość: gość Uwaga na wpisy konkurencyjnych deweloperów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 08:31
          Wydaje mi się ze ten jak i wcześniejsze absurdalne wpisy to nic innego jak robota konkurencji.
          Jako przyszli kupujący nie dajmy się opanować psychozie starachu. Pamiętajmy ze żadna z inwestycji budowanych w okolicy nie ma ani kożystnijeszych cen, ani leprzych umów.
          Na dzień dzisiejszy nie było sytułacji żeby mieszkanie po pomiarach zwiekszyło się komuś o 10 % to są absurdy. Pomiar wykonywali na wysokości 1m w mieszkaniu z tynkami.
          Jedyna merytoryczna dyskusja która tu się odbywa to rozmowa na temat zaliczenia lub nie wnęki do powierzchni mieszkania. I rozmowa na temat dokumentacji instalacji.
          • Gość: gość Re: Uwaga na wpisy konkurencyjnych deweloperów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:30
            WYDAJ MI SIĘ ŻE TEN OTO WPIS JEST DZIEŁEM OSOBY BEZPOŚREDNIO ZWIĄZANEJ ZE SPÓŁDZIELNIĄ - PRACOWNIKA BĄDŹ CZŁONKA JEJ ZARZĄDU. GRATULACJE...
        • Gość: gość Trzymajmy się faktów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 12:44
          W tym poście jest kilka nieścisłości:
          "Zgodnie z przepisami ustaw..." jakich ustaw, numer ustawy proszę a nie pusty slogan, na slogan nie powołam się w spółdzielni.
          "ALBO DOPŁACAMY CIĘŻKIE TYSIĄCE, ALBO - REZYGNUJĄC Z MIESZKANIA - DAJEMY SM 10%." - na razie nikt nie dostał pisma ile ma dopłacić(dzial techniczny jeszce tego nie policzył - wczoraj dzwoniłem), co więcej z wpisów na forum wynika że powierzchnia zwiększyła się maksymalnie 0,5m2, w moim przypadku mniej. Rezygnacja z mieszkania nie powoduje potracenia 10 % z wpłaty. Ci co podpisali umowę wiedzą ile jest kary za rezygnację nie jest to 10% (kopię umowy ma zainteresowany i spóldzielnia).

"Leoparda, który wiadomo co zrobił ze swoimi klientami" -Straszenie leopardem to gruba przesada, tam były wzięte kredyty, tu inwestycja realizowana jest ze środków przyszłych mieszkańców, tam w jednym przypadku został szkielet, tu są wykończone bloki.

Moja opinia:
          Ze spółdzielnia wiąże mnie tylko ta cholerna umowa przedswtępna, nie będe ich bronił, ale trzymajmy się faktów.
          Niektórzy piszą tu wielkie słowa, ale w konfrontacji z Sm są mali jak myszki. Dziś Sm pracuje do 18 zobaczymy ilu krzykaczy przyjdzie tam walczyć o swoje.
          Wg. normy zapisanej w umowie pomiary powinni zrobić w marcu, kiedy nie było jeszcze tynków, teraz strzelili sobie gola bo mieżyli ściany z tynkiem (grubsze), więc automatycznie mieszkania się zmniejszyły.
          W dalszym ciągu nie wiemy co bezie z vatem, gdy podpiszemy w 2011 roku akty notarialne, nikt tego nie wie - sa tylko interpretacje. Co mi przyjdzie z kłócenia się o wnęki jak po podwyżce vatu zapłacę więcej.
          Przy bramkach na ogrodzeniach nie będzie domofonu, czy ktoś się o to martwi?
          Na prokocimiu koło parku Jerzmanowskich budowę zaczyna warszawski developer (apartamenty wielicka), uważajmy na wpisy osób które są zainteresowane zdyskredytowaniem konkurencyjnych budów w okolicy ich inwestycji.
          • Gość: gość cd intalacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 19:24
            czy ktoś z Was składał może pismo w SM o wydanie planów instalacji? Ja składałem na początku roku ale mnie zbyli twierdząc że jeszcze nie mają......
            Może teraz wszyscy złożymy ponownie takie pisma to może wreszcie te plany dostaniemy.
            Chyba że macie inne lepsze propozycje?
            • Gość: smialy Re: cd intalacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 08:43
              Nie składałem ale jestem zainteresowany. Proszę o informacje jak się to robi, tzn listownie, czy maja tam jakiś dziennik podawczy? Ewentualnie prosił bym o wzór takiego pisma żeby był jakiś jeden wspólny.
              Jak by co mój adres smialo_lama.net.pl gdzie (_ trzeba zastapić @)
              • Gość: gość Re: cd intalacje IP: 10.148.1.* 27.10.10, 09:43
                Pismo można złożyć w sekretariacie na 1 piętrze. Ja wtedy napisałem że proszę o wydanie planów instalacji elektrycznej, CO, wod-kan. do mieszkania nr.... Niestety do dnia dzisiejszego ich nie mam....a na pismo nie raczyli nawet odpowiedzieć.
                • Gość: smialy Re: cd intalacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 10:10
                  A rozmawiałeś z nimi choćby telefonicznie od tego czasu, coś ci odpowiedzieli?
                  • Gość: gość Re: cd intalacje IP: 10.148.1.* 27.10.10, 11:48
                    wtedy powiedzieli że jeszcze nie mają.... potem że po co mi..... że przecież wiadomo którędy idą np. kable po ścianie..... poza tym że jak chce przeróbki to jest możliwość dopłaty i oni mi to zrobią bo potem, to już żadne przeróbki nie będą możliwe bo się nie da np, kaloryfera przesunąć.... w końcu odpuściłem ale teraz najpóźniej do odbioru technicznego chciałbym te plany mieć.
                    • Gość: smialy Re: cd intalacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 12:05
                      To typowe...
                      Przeróbki jak nie wiem gdzie co jest to jak cokolwiek przerabiać. A planu nie mam. A co ci teraz mówią, jak już blok gotowy do odbioru?
                      • Gość: gość Re: cd intalacje IP: 10.148.1.* 27.10.10, 12:13
                        teraz to nic nie mówia bo już nie pytałem ;) zaatakuje na nowo o te plany albo będę kuć na żywca w ścianach i niech potem nie maja pretensji że coś im zaleje ;-)
                        • Gość: gosc Re: cd intalacje IP: *.chello.pl 27.10.10, 21:25
                          ja pytalam o plany inspetkora 2 tyg temu, powiedzial ze planow nie bedzie,a potem w Czynszach mailowo i pani odpisala ze zapyta inspektora wiec czekam na odpowiedz mailowa, jak dostane to wam napisze;nie bardzo rozumiem jak moze planow nie byc, przeciez nikt nie bedzie zgadywal co i jak, a moi znajomi przy odbiorze mieszkania u innego developera takie plany dostawali...
                          • Gość: gość Re: cd intalacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.10, 15:31
                            Każdy inny deweloper lub SM takie plany udostępnia bo to chyba normalne, że niektórzy lokatorzy chcą dokonać przeróbek. Już nie wspomnę że powinniśmy takie plany mieć na wypadek jakiejś awarii. Tłumaczenie że nie mają planów jest co najmniej dziwne a jeszcze dziwniejsze że ich dać nie chcą. Ciekawe co maja do ukrycia. Czyżby instalacje robili niezgodnie z projektem? Może należałoby tym tematem zainteresować właściwą instytucję..... Ciekawe czy im też odmówią pokazania tych projektów.....
                            • Gość: strateg Re: cd intalacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 20:41
                              Jak to kogoś poratuje, zrobiłem sobie parę zdjęć w trakcie oglądania mieszkania bez tynków. Wszystkie instalacje lecą w lini pionowej ze ściany w podłogę i pod wylewką. Ale nei wiem czy to tak u wszystkich. Z planami może być problem bo może być sytuacja, że prawa autorskie i umowa z architektami na to nie pozwalają, ale teraz to tylko gdybam. Pytanie co do domofonów, czy to jest pewne że wokół osiedla będzie ogrodzenie i bramki do wejścia?
                              • Gość: smialy Re: cd intalacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 08:14
                                Tak idzie pewno u wszystkich, po pionie. Jako młody człowiek pracowałem w wakacje na budowie więc wiem mniej więcej jak to budowlańcy robią, gorzej w podłodze bo rurki mogą iść po skosach tzn, po najkrótszej linii.
          • Gość: strateg Re: Trzymajmy się faktów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 20:56
            Co do VAT to doszukałem sie interpretacji że w naszym przypadku VAT pozostanie 7% ponieważ otrzymaliśmy już FV za wpłacone zaliczki. podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/453428,vat_2011_nowe_stawki_stare_faktury.html
            Poza tym z tego co wiem obmiary zostały przyspieszone ze zwzgledu aby całość rozlicz3ń została zrealizowana w 2010 roku a FV wystawione z 7% podatkiem. Nie jestem księgowym ale nasuwa mi się jeszce pytanie co do FV w 2011 z 8% VATem musiała by być najpierw anulowane lub korygowane FV zaliczkowe i wtedy to już kompletny misz masz.
            No i kwestia ostatnia, w umowach jest zapis podpisania umowy nie później niż do 31.12.2010, więc jest podstawa do roszczeń w przypadku opóźnień i związanych z ty zmiany kosztów.
            • Gość: smialy Re: Trzymajmy się faktów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 08:26
              Wreszcie jest jakaś ineterpretacja, bo wcześniej zwłaszcza po artykule z GP napisanym przez kogoś z Home Broker powiało grozą.
              Mamy w umowach datę 31.12.2010, ale mamy też zapis o obowiązującej stawce vat, no i o opóźnieniach. Gdyby sprawa trafiła do sadu to Sm pewno zasłaniała by się opuźnieniem, takim jak wczesna i długa zima (pierwszy śnieg w październiku, ostatni w marcu).

• Gość: dar Re: Trzymajmy się faktów IP: *.chello.pl 08.11.10, 20:20
                A co z tym pomiarami? Mam 4 okna w jednej długości -2 otwierają się to za 2 mi doliczą?Trochę to chore !
                • Gość: strateg Re: Trzymajmy się faktów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 12:52
                  wg PN-70/B-02365 wnęki w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 mkw dolicza się do powierzchni pomieszczenia - czyli 1mx0,1m stad wiele zależy jaki będziesz miał układ tych okien zamykanych i tych otwieranych. Bo jak będą na przemian to może z jednego okna nie wyjść 0,1 m2 wnęka ale dokładnie to Ci nie powiem jak masz, bo z u mnie dla jednego okna wychodziło ok 0,9x0,25=0,225 i już pozamiatane... ale podpisaliśmy taka normę i nie zwalimy teraz na to że nie wiedzieliśmy bo świadomie podpisywaliśmy i wtedy człowiek mógł sprawdzić... a teraz jak już pisałem... pozamiatane
                  • Gość: smialy Pomiary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 14:39
                    Zawiadomili już kogoś oficjalnie o wymiarach mieszkania i ew. do/nad płacie?
                  • Gość: dar Re: Trzymajmy się faktów IP: *.chello.pl 09.11.10, 15:46
                    Mam na przemian 20 cm na 90cm tylko czy na pewno mamy płacić za te wnęki w oka nie otwieranych- 4 okna w wnęce- 2 otwierane -na przemian?Może ktoś wie kiedy dadzą klucze do A słyszałem o styczniu?!
                    • Gość: strateg Re: Trzymajmy się faktów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 17:19
                      wg. normy każda wnęka powyżej 0,1 m2 ma być liczona. Czyli teoretycznie za każde nie otwierane okno Ci wyjdzie dopłata. My jeszcze nic oficjalnego nie dostaliśmy z wyliczeniami więc może nie ma się czym stresować? Co do kluczy to stare informacje to ok 15 grudnia dla B C nie wiem jak dla A. Po skończeniu budowy inspektor budowlany ma miesiąc na zgłaszanie uwag a potem kolejny miesiąc jest na uprawomocnienie się decyzji o pozwoleniu na użytkowanie.
                      • Gość: dar Re: Trzymajmy się faktów IP: *.chello.pl 09.11.10, 17:35
                        Dzięki ! Mam nadzieje że pójdzie to szybko i bez dodatkowych kosztów!
                      • Gość: dar Re: Trzymajmy się faktów IP: *.chello.pl 09.11.10, 17:43
                        Dzięki! Mam nadzieje ze pójdzie to szybko i bez dodatkowych kosztów!
                        • mokpoz Re: Trzymajmy się faktów 16.11.10, 23:03
                          PYTANIE DO forowiczów. Może ktoś rezygnuje z mieszkania 3-pokojowego w tej inwestycji chętnie kupię takie. Piszcie na forum
                          • Gość: dar Re: Trzymajmy się faktów IP: *.chello.pl 18.11.10, 17:02
                            podobno ogrodzenie zdemontowali!
                            • Gość: strateg Re: Trzymajmy się faktów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 14:32
                              Potwierdzam! Ogrodzenia są tylko wokół A. Bramki też jeszcze są otwarte tak że sie przespacerowałem nawet dzisiaj. Bramek wypatrzyłem na razie 3 od tyłu C i 2 od chodnika od strony placu zabaw do B i C. Ogrodzenie wysokie tak że nawet jestem zaskoczony... trzeba bedzie faktycznie pomyśleć o tych domofonach przy bramkach bo taka możliwość będzie tylko czy to będzie miało sens (jak długo będzie to działać itp).
                              Z dalszych nowości to będą podobno już rozsułąć płatności za przyłącza elektryczne, z informacji podobno ma być tez 3 fazowy pod kuchenke ale nie mam tego na papierze.
                              Noi co ciekawe... zaczeli prace przy basenie! Ogrodzony został teren i panowie sie w barakach zaczynają rozgaszczać (robią sobie zaplecze)
                              • Gość: smialy Budowa dobiega końca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 15:36
                                Potwierdzam, ogrodzenie budowy rozebrane. Drzewka posadzili.
                                • Gość: smialy Re: Budowa dobiega końca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 15:49
                                  Bramki otwarte, nikt już B i C nie pilnuje?
                                  • Gość: strateg Re: Budowa dobiega końca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.10, 09:30
                                    Chyba wyglądałem jak inspektor bo pracownicy chodzili i nikt mnie nie przegonił ;)
                                    • Gość: Sasiad Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: 62.121.132.* 20.11.10, 21:51
                                      Ja Cię kręcę, ale będę mieć panikarzy za sąsiadów :) A tak na poważnie to wiadomo, każdemu się udziela presja kredytu, czy inwestycji dość dużych środków które trzeba przeznaczyć na mieszkanie, ale osobiście uważam, że nie ma się czym przejmować.
                                      Chodzi mi o to, że znam sporo osób mieszkających w budynkach obok którzy należą do tej spółdzielni i ogólnie nie mają z nią problemów. Dodatkowo jak rozmawiałem z p. Kasią w dziale czynszów, to z tego co mi tłumaczyła, to wiele niedopatrzeń wynika z faktu, że to jest pierwsza własna inwestycja tej spółdzielni, stąd te problemy z dokumentacją, pomiarami itd.
                                      Bardziej mnie interesuje wasze zdanie pod innym kontem - powiedzcie mi ilu z was kupiło garaże podziemne, bo sam się na niego jeszcze nie zdecydowałem (wyszedłem z założenia, że dokupię potem jeżeli będą jakieś wolne). Czy ktoś się orientuje, czy basen będzie miał własny parking i czy nasz parking od strony ul. Teligi (ten na powierzchni) będzie należał do ogrodzonego terenu spółdzielni?.
                                      Co do domofonów w ogrodzeniu to osobiście uważam, że to się nie sprawdzi i dziwię się, że teren w ogóle jest ogrodzony - przecież w budynku A na parterze są lokale usługowe, a klienci muszą do nich dotrzeć, więc nawet jeżeli jest ogrodzenie i domofon, to wynajmujący te lokale i tak będą furtki pootwierane zostawiać przez cały dzień. Bardziej myśle, że z tym ogrodzeniem chodzi o zamykanie osiedla na noc (tak to działa na niektórych tego typu osiedlach).
                                      Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
                                      • Gość: smialy Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: *.multi-play.net.pl 20.11.10, 23:04
                                        Nie wiem jaki parking masz na myśli, bo to coś w około bloków z trylinki, to nie parking a droga pożarowa. W środku za ogrodzeniem, jest tylko teren zielony i nie ma parkigu.
                                        Jak sie pytałem na poczatku inwestycji o miejsca parkingowe ogólnie dostępne powiedzieli mi że sa przed pawilonami od strony małego tesco (są choć wiecznie zajęte).
                                        Budynek A ma sklepy tylko od jednej zewnetrznej strony, i to jest poza ogrodzeniem, od podwórka nie ma wejśc do sklepów są tylko okna, i klatka schodowa bloku A.
                                        Byłem dziś na budowie, bramki otwarte więc poszedłem zwiedzać, cieć zjawił się jak z pod ziemi. Nie wyganiał nawet opowiadał co nieco o budowie. Najfajniejsze były jego slowa, że klucze otrzymamy na mikołaja.....
                                        • Gość: Sasiad Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: 62.121.132.* 21.11.10, 00:12
                                          Z tego co mi wiadomo to ma być mały parking właśnie pomiędzy budynkiem A, a pawilonami przy Teligi, chociaż oczywiście mogę się mylić. Zresztą widziałem takie coś na którejś wizualizacji, ale nie mam pojęcia której. Chyba że faktycznie jest to droga pożarowa - w takiej sytuacji pewnie będę musiał się zebrać do kupy i kupić to miejsce w garażu, chociaż cena do niskich nie należy (nawet w inwestycji kolo M1 gdzie cena mieszkań za metr jest wyższa o 1 tys zł za metr parkingi są tańsze niż te tutaj)
                                          • Gość: strateg Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.10, 19:45
                                            Z bramkami i domofonami podobne mam zdanie - izolacja nie jest sposobem na życie w społeczności :) Co do parkingów basenu to są chyba ale po drugiej stronie ulicy kurczaba ale dokładnie już nie pamiętam - na stronach zis krakow sa projekty i plany zagospodarowania na które kiedyś patrzyłem. Z moich informacji miejsca postojowe dość szybko się sprzedawały (pod B i C) i jak się decydowałem dawno temu to nie było już w czym wybierać wiec trzeba się dowiedzieć czy coś jeszcze jest.
                                            • Gość: . Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 20:40
                                              Moja dobra rada nie żałujcie kasy na domofon i zastanówcie się nad monitoringiem, chyba że macie ochotę na odrapane ściany i bazgroły na nich
                                      • Gość: strateg Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.10, 20:33
                                        www.sport.krakow.pl/artykuly/698/Przetarg-nieograniczony-Numer-sprawy-13-VIII-2010-ZIS tam są załączniki. Wg sytuacyjnego planu drogowego ani jednego miejsca postojowego nie ma po stronie basenu... :/
                                        • Gość: zuza Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: *.chello.pl 21.11.10, 22:32
                                          Mam pytania do forumowiczow w kilku kwestiach:
                                          1.plany instalacji - czy komus udalo sie je juz dostac od SM?
                                          2. pomiary mieszkan - czy nie uwazacie ze spoldzielnia zle interpretuje norme, wprawdzie wneki wlicza sie do powierzchi uzytkowej ale otwor okienny wneka nie jest; wnęka jest elementem wklęsłym ściany a nie otworu okiennego - prosze o wasza opinie bo ja nie zamierzam na to przystac
                                          3. swietliki na klatkach- na klatce kolo wind beda swietliki, przeswity do garazu podziemnego a) barierka na nich bedzie niska, jest to niebezpieczne dla dzieci, barierka powinna byc podwojnej wysokosci b) przez ten swietik co madrzejszy bedzie rzucal smieci, uwazam ze powinny byc siatki ktore zarowno zapewnia bezpieczenstwo jak i zapobiegna rzucaniu smieci do garazu ; pytanie tylko czy SM zamierza cokolwiek z tym zrobic
                                          4. uwazam ze montaż domofonów w bramach na zewnetrznych ogrodzeniach jest konieczny, cala idea ogrodzonego osiedla ma sie sprowadzac do osiedla zamknietego, po co ogrodzenie skoro mialoby nie byc zamkniete
                                          • Gość: dar Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: *.chello.pl 22.11.10, 17:11
                                            Mam wnieś opłate jednorazową za podłączenie prądu 470 zł. To chyba nie cala opłata za podłączenie prądu bo za 1kw jest około 130zl ?Jak ktoś coś wie niech napisze!
                                            • Gość: smialy Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 10:16
                                              Całą kwotę za podłączenie policzyli przez liczbę mieszkań, stąd wszyscy płaca po równo.
                                          • Gość: ala Re: Budowa dobiega końca / niejasnosci IP: unknown 05.01.11, 18:45
                                            Czy ktoś wie jak wygląda opłata za użytkowanie wieczyste gruntu i w jakiej wysokości będziemy ją wpłacać do UM?
    • Gość: gość Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 09:43
      Wywietrzniki powinny być zabezpieczone siatką, bo w niedziele byłem świadkiem jak mały bąk wsadził w otwór rękę i spuścił kamień. Jeden z otworów jest poza ogrodzeniem, jak ktoś wrzuci tam butelkę, albo kamień to wgniecenie w samochodzie gwarantowane.
      Idąc po chodniku w osi północ południe, zauważyłem że chodnik poprowadzony po nasypie zaczyna się rozłazić, są już szpary miedzy trylinkami, jak tam zaczną auta jeździć to pewno się to wogóle rozsypie.
      Co do domofonów i bramek, nie ma się co łudzić wystarczy posłuchać komentarzy ludzi spacerujących wokół budowy, nienawiść słychać w co drugim słowie, ludzie patrzą z zazdrością bo myślą, że to będą jakieś super apartamentowce.
      Próbkę tego co nas może spotkać, widać na nieogrodzonym bloku z roku 2000 wybudowanym koło skrzyżowania Wielickiej z Teligi. Każda ściana zewnętrzna wymalowana grafiti, a klatki schodowe takie ze strach wejść.
      Najgorsze że z tym betonem w spółdzielni nie idzie się w żaden sposób dogadać.
      Dokąd zależało im na wpłatach to coś jeszcze szło załatwić, teraz już maja nas gdzieś i są głusi na wszelkie sugestie.

• Gość: zuza Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.chello.pl 22.11.10, 21:33
        Dlatego montaż domofonów w bramach na zewnetrznych ogrodzeniach jest konieczny, nikt nie chce grafitti na scianach i demolki na klatkach, wiec to chyba wiecej niz pewne ze trzeba sie bedzie tym zajac.
        Ponawiam pytanie:
        1.czy ktos dostal juz plany instalacji?
        2.czy komus udalo sie wywalczyc by wneki w szybach nieotwieranych nie byli wliczane do powierzchni uzytkowej?
        3.swietliki na klatkach, co sadzicie na temat ich bezpieczenstwa?
        • Gość: strateg Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 12:05
          Obawiam sie ze odgrodzenie się od osiedla spotęguje agresje. Tworzenie getta nie gwarantuje bezpieczenstwa. Wazniejsze mi sie wydaje podejscie do domofonow w klatkach zeby nie wpuszczac bylo kogo niz tworzenie zamknietego obszaru ktory i tak kazdy bedzie przekraczal znajac samodyscypline w zamykaniu za soba drzwi. To tak na powaznie, a na zarty to wiekszosc przestrzni do malowania grafiti to okna mieszkancow z parteru ;)
          Faktem jest ze glosy zawisci slychac tam od samego poczatku, od czasu ogrodzenia terenu. W koncu nie przepadamy za zmianami w otoczeniu do ktorego przyzwyczailismy sie. Ciekawe jak zareaguja mieszkancy na budowe basenu... Wydaje mi sie ze trzeba pokazac ze chcemy sie z nimi dogadywac a nie odgradzac. Skonczy sie na tym ze kazde auto pozostawione poza obszarem ogrodzneia bedzie niszczone bo tez nie ma warunkow do tego ze miejsca postojowe beda odgrodzone itd.
          Najbardziej podoba mi sie koncepcja z zamykaniem bramek w godzinach wieczorno nocnych.
          Co do instalacji ta watpie zeby ktos cos takigo dostal bo raczej nie ma. Instalacje klada po najkrotszej lini do pionu po podlodze. Pocieszeniem moze byc to ze chyba (nie wiem to tylko moj domysl bo cos dziwnego takiego widzialem) przy kazdej plastikowej rorce klada metalowy kavbel zeby detektorami mozna bylo sprawdzic jak biegnie, ale to tylko moj domysl, zawsze tez mozemy w taka rorke sami wsadzic kawalek druta i dektyorem zobaczymy jak biegnie instalacja (ta nie metalowa).
          W kontekscie swietlikow na klatkach, to moje odczucia sa mieszane. Nie znosze takich przestrzeni ale w wielu blokach sa takie klatki i nie widzialem tam tez jakis dodatkowych zabezpieczen. Mysle ze z czasem bedzie mozna pomyslec o jakims ich zabezpiecznaiu, tylko nasze glosy sa nieliczne a zdecydowac musi wiekszosc.
          • Gość: zuza Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.chello.pl 23.11.10, 20:49
            Drogi kolego, nie przekonuja mnie twoje argumenty ze nie warto sie odgradzac.Gdyby takie podejscie reprezentowali mieszkancy wszystkich zamykanych osiedli to pewnie idea takich osiedli by dawno zniknela a jednak one nadal powstaja. Ale nie ma sie co rozwodzic, kazdy ma swoj punkt widzenia, bedzie spotkanie wspolnoty i decyzja bedzie podjeta wiekszoscia glosow wiec czas pokaze co mysla na ten temat pozostali mieszkancy.
            Jesli chodzi o miejsca podziemne to bedzie tam brama na pilota wiec nikt nieupowazniony nie bedzie miec tam wstepu. A naziemnych miejsc wokol naszych blokow nie bedzie, pozostaje parkowanie pod Tesco dla tych co garazy nie wykupili.

• Gość: ja Re: Pierwsze niedoróbki IP: 89.78.68.* 25.11.10, 21:10
              czy wie ktoś kiedy bedą dawać klucze o mieszkań????
              • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 25.11.10, 22:13
                Jak nadzór i architektura odbierze, to może w połowie grudnia.
                • Gość: mar Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 26.11.10, 14:52
                  do których a b c ?
                  • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 15:16
                    B , C.
                    • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 29.11.10, 05:25
                      1. Co do domofonów to ja osobiście uważam, że jest niezbyt potrzebne -> widzieliście to ogrodzenie? Jedyne kogo może odstraszyć to ludzi którzy podczas wyprowadzania psa chcieliby sobie oglądnąć osiedle. Na takich nie potrzeba domofonów - wystarczy samo niezamykane ogrodzenie które w takich ludziach samo w sobie budzi świadomość, że nie powinni tam włazić. Natomiast faktem jest, że każdy 15-30 latek który chciałby zrobić graffiti, czy wlamać sie komuś do mieszkania spokojnie przeskoczy to ogrodzenie w mniej niz 1 min.
                      Po co więc płacić dodatkowe 120zl i zrażać do siebie ludzi z sąsiednich budynków? Z tego co wiem, to oni nas nie lubią już za sam fakt, że teraz nie będą mieli gdzie piesków wyprowadzać, bo zamiast parku im osiedle wybudowali.
                      2. Co do świetlików to nie wydaje mi się, żeby były niebezpieczne - teraz jest to bardzo popularne rozwiązanie, ale jakoś jeszcze nie słyszałem żeby ktoś spadł. Myślę zuzo, że troche nazbyt się tym problemem przejmujesz.
                      3. Co do planów instalacji to raczej ich nie dostaniemy - wszelkie sprawdzone kontakty zawiodły, więc podejrzewam, że nikt takich planów wogóle nie zrobił.
                      4. Ciekawostka odnośnie spółdzielni - chciałem dowiedzieć się trochę więcej od swoich znajomych mieszkających w okolicy o spółdzielni. Z informacji które dostałem na spółdzielnie nie narzekają, chociaż ma tendencje do wysyłania ponagleń i poleconych nawet po 1-dniowym opóźnieniu w spłacie czegokolwiek. Dostałem też informacje gdzie jest dobry mięsny w okolicy jakby ktoś był zainteresowany :P
                      5. Co do niezabezpieczonych wlotów powietrza, to nie sądze żeby rura schodziła bezpośrednio do garażu i była po drodze niczym niezabezpieczona - może tylko wloty są niezabezpieczone, a gdzieś głębiej coś jest? Jeżeli zostawili prosty wlot to jest to porządna niedoróba i już nie chodzi o śmieci, ale nawet zwykły deszcz / śnieg, który może stanowić poważny problem.
                      6. Odnośnie miejsc parkingowych to dowiedziałem się, że pod budynkiem A jest jeszcze conajmniej 20 miejsc wolnych, a w całości osiedla jeszcze więcej. Zuza - powiedziałaś, że będzie brama wjazdowa do garażu na pilota - czy orientujesz się, czy piloty będą mieli wyłącznie właściciele miejsc parkingowych, czy wszyscy mieszkańcy (na wypadek jakby ktoś bez garażu chciał tylko na chwile wjechać, coś cięższego przy windzie wyrzucić)?
                      • Gość: sosiad3 Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.centertel.pl 29.11.10, 19:05
                        Co ty sąsiad nie możesz spać .Ja myślę że domofony na bramkach to konieczność.
                        • Gość: zuza Re: Pierwsze niedoróbki IP: 89.72.220.* 29.11.10, 21:05
                          1. domofony na bramach zewnetrznych - widze ze glosy sa podzielone, jedni chca, inni nie, ja tez jestem za, ale glosowanie na zebraniu czlonkow spolnoty i decyzja bedzie podjeta wiekszoscia glosow
                          2. bramy na pilota do garazu - nie pytalam o to ale zapewne tylko wlasciciele garazu podziemnego beda mieli pilota, reszta raczej do windy bedzie miala dostep przez klatke schodowa
                          3. swietlik - podobno duzo osob zglasza zazalenia do spoldzielni o to aby naprawili ta niedorobke i spoldzielnia nawet w rozmowie telefonicznej przyznala ze "architekt sie nie popisal" ale poprawienie tego to koszt 64tys zl i SM nie chce wziac na siebie tych kosztow,dlatego w naszej gestii jest zglaszac zazalenia do SM (najlepiej pisemne do Pana Prezesa) przed podpisaniem aktow a jesli takich zazalen nie bedzie no to potem na wlasny koszt bedziemy to naprawiac, koszt zamontowania dodatkowej wysokosci barierki na swietliku to na 1 mieszkanie 400zl
                          • Gość: zuza Re: Pierwsze niedoróbki IP: 89.72.220.* 29.11.10, 21:12
                            a jesli chodzi o plany instalacji to musza byc wydane lub udostepnione bo rozmawialam z Inspektorem Budowlanym i nie ma takiej mozliwosci by Kierownik budowy odebral budynek od wykonawcy bez planow, dlatego zainteresowani napewno je uzyskaja, trzeba tylko zlozyc w SM pismo:-)
                            • Gość: smialy Przygotowanie do zamieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 13:06
                              Obawiam się Zuza, że tu nie będzie zebrania wspólnoty, to jest spółdzielnia, tu wszechwładni prezesi decydują....
                            • Gość: mat Re: Pierwsze niedoróbki IP: 178.56.27.* 30.11.10, 17:28
                              czy ktoś mi może wyjaśnić co to są te świetliki
                              • Gość: ella Re: Pierwsze niedoróbki IP: 178.56.27.* 30.11.10, 17:36
                                domofony,kamery i ochrona
                                JESTEM ZA
                                • Gość: strateg Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 18:01
                                  Wildze jeszcze potrzebę postawienia 4 wieżyczek strażniczych, okratowania wszystkich klatek, pociągniecie ogrodzenia drutem kolczastym i jak znalazł mamy osiedle zaadaptowane na więzienie ;)
                                  • Gość: strateg Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 18:04
                                    No i obowiązkowa straż obywatelska :) A tak serio ochrona nie bierze odpowiedzialności za szkody w mieniu wiec bardziej opłaca się wykupić zbiorowe ubezpieczenie chyba niż jakiegoś "emerytowanego policjanta" zatrudniać któremu się nawet biegać nie będzie chciało za "kreatywną i artystycznie rozwiniętą" młodzieżą ze sprayami
                                  • Gość: mat Re: Pierwsze niedoróbki IP: 178.56.27.* 30.11.10, 18:34
                                    jeszcze czujniki ruchu ,alarm a ogrodzenie pod 220v
                                    • Gość: strateg Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 20:05
                                      Czujki to już chyba są bo widziałem coś co wyglądało jak czujki na obmiarze :)
                              • Gość: strateg Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 17:57
                                Na planach to widać. klatka schodowa i klatki mieszkaniowe towrzą otoczkę wokół świetlika - inaczej mówiąc dziura od góry do dołu coś jak w starych kamienicach gdzie wchodziło sie schodami dookoła a w środku dziura :)
                                • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 01.12.10, 03:13
                                  Faktycznie trzebaby to załatwić ze spółdzielnią od razu przed odbiorem, ale z forum korzysta może z 20 osób, a sprawa dotyczy 140 (bo jesli spojrzec na projekt to budynek B w ogole nie ma swietlików). Zorganizowanie czegokolwiek przed odbiorem mieszkań graniczy z cudem, ale spróbować warto - czy ktoś ma jakiś pomysł jak sie do tego zabrać? Danych kontaktowych do ludzi raczej spółdzielnia nam nie da.
                                  • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 08:16
                                    Mam co nieco adresów email, mogę koledze podesłać.
                                    • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 01.12.10, 13:06
                                      Ok, jesli możesz to wyślij mi na moj email: tomw84@o2.pl.
                                      Zuza - jestes najbardziej doinformowana w tej sprawie - czy moglabys podac takze swoj email?
                                      • Gość: zuza Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.10, 21:39
                                        czesc Sasiad, wyslalam ci maila.

Pytalam w SM i oni wiedza ze jest lipa z tymi swietlikami ale zrobienie dodatkowych barierek to koszt 64tys zl, i powiedziano mi ze to srednio 400zl na mieszkanie dodatkowej doplaty. Czytalam na forach ze jesli czesci wspolne nie spelniaja norm bezpieczenstwa to mozna przy odbiorze mieszkania to kwestionowac, tylko pytanie jakie sa normy bepieczenstwa co do swielikow?znacie takie? bo jesli ta barierka zrobiona przez SM jest spenia to nic nie wskuramy.

Co do domofonow, to skoro SM robi okablowanie na bramach zewn to czemu tak bardzo wam przeszkadza zrobienie domofonow?nie rozumiem waszych niepowaznych komentarzy

Co do wspolnoty to my ja bedziemy tworzyc, sami sposrod siebie wybierzemy zarzad ktory bedzie nas reprezentowal przed SM ktora na jakis czas bedzie zadzadca naszych mieszkan i to jej mozemy zlecic zrobienie domofonow za doplata do czynszow, pytalam juz o to w SM i bylby to koszt ok 120zl od mieszkania, co wy na to?
                                        • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 08:39
                                          Jesli w B nie ma świetlików i nie ma potrzeby zamontowania barierek, to nikt z tego bloku nie zagłosuje na dopłatę 400 zł od mieszkania po to by w bloku C założono barierki.
                                          Natomiast co do 120 zł za domofon, jestem jak najbardziej za.
                                          Osobą którym się wydaje że domofon na ogrodzeniu niczemu nie służy, polecam wizytę, na Nowym Bieżanowie, gdzie wspólnoty ogrodziły sobie już 2 bloki - czysto schludnie i bez pomalowanych ścian.
                                          Zuza, a co ci powiedzieli odnośnie świetlika do garażu, to jest taka dziura na wylot, czy jest pod spodem jakaś rura albo siatka?
                                          • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 03.12.10, 15:26
                                            Co do świetlików, to norma jest taka, że w budynkach wielorodzinnych i zamieszkania zbiorowego balustrady powinny mieć wysokość conajmniej 110cm ( licząc do wierzchu poręczy ), a także maksymalny prześwit/wymiar otworu pomiędzy elementami wypełniania balustrady maksymalnie 12 cm.
                                            Powyższe dane pochodzą z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 r., Nr 75, poz. 690), § 298, pkt 2.
                                            W dalszym ciągu sprawdzam czy SM ma prawo ściągać od nas kasę, za naprawę części wspólnej, która nie spełniałaby tych norm - wydaje mi się że nie, ale trzeba to potwierdzić.

Co do domofonów to każdy ma swoje argumenty za i przeciw - jak sie już wprowadzimy to trzeba się będzie spotkać w większym gronie, przegadać i przegłosować - nie ma raczej co gdybać.
                                            • rado_od87 Re: Pierwsze niedoróbki 03.12.10, 17:06
                                              Co do świetlików jestem troche innego zdania!!!! Widziałem je i wygląda to jak w innych blokach czy kamienicach i myśle ze jakoś niebezpiecznie nie bedzie bez dodatkowych niebezpieczeń!!!!
                                              Co do domofonów to jestem apsolutnie za i wybieram sie w tej sprawie do spółdzielni aby podjąc temat i ewentualnie zaraz po oddaniu kluczy podjąć jakieś kroki zeby to szybko zrobić!!!!
                                              Pozdrwiam
                                              • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 03.12.10, 17:26
                                                Tyle odnośnie świetlików dowiedziałem się z forum prawniczego:
                                                Sytuacja prawnie wygląda tak: Zakupując samodzielny lokal nabywamy również udziały w nieruchomości wspólnej. Jako współwłaściciel części wspólnej będziemy mieli podstawy do żądania naprawienia wad. Po zakupie powinna obowiązywać gwarancja (odnośnie gwarancji na lokale mieszkalne jest punkt w umowie przedwstępnej, jednak pomimo, że nie ma w umowie ani słowa o gwarancji na część wspólną, i tak obowiązuje ona na podstawie kodeksu cywilnego). Oznacza to, że nawet jak odbierzemy mieszkania to przez jakiś czas mamy na podstawie gwarancji żądać naprawy wadliwych elementów (a jeżeli coś nie spełnia ustawowych norm bezpieczeństwa to oczywiście jest rzeczą wadliwą) bez żadnych dodatkowych opłat z naszej strony.
                                                • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 04.12.10, 06:08
                                                  A wiecie coś może odnośnie tego rozliczenia po pomiarach, kiedy roześlą faktury?
                                                  • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 04.12.10, 10:00
                                                    W tej kwestii niestety nie pomoge, bo mieszkanie w budynku A, a tam jeszcze nie bylo pomiarów - będą dopiero po tym jak wam już oddadzą mieszkania.
                                                  • Gość: monika Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.ghnet.pl 04.12.10, 11:39
                                                    Z tego co wiem to rozliczenia maja wysyłać w przyszłym tygodniu. Ja mam 4770 zł do dopłaty.
                                                  • rado_od87 Re: Pierwsze niedoróbki 05.12.10, 00:27
                                                    Witam!!! A jakie masz Mieszkanie "Monika" i skad wiesz ze masz dopłate skoro nie było jeszcze rozliczeń, bo tez bym sie chetnie dowiedział!!!! pozd
                                                  • Gość: wujek Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 11:03
                                                    Witam

A czy wiadomo już, kiedy coś zacznie się dziać w budynku A? W spółdzielni we wrześniu powiedziano mi, że w może w grudniu, jak dzwoniłem miesiąc temu to pani powiedziała, że po Nowym Roku. Macie jakieś inne informacje?

pozdrawiam
                                                  • Gość: mar Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 05.12.10, 13:05
                                                    Słyszałem koniec lutego.Mam nadzieje że będzie szybciej!
                                                  • Gość: wujek Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 14:54
                                                    koniec lutego odbiór kluczy?bo chyba nie dopiero pomiary?też mam nadzieję na jak najszybsze załatwienie sprawy:-)
                                                  • Gość: dar Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 15:36
                                                    podobno odbiór kluczy jak ma ktoś inne informacje niech napisze kiedy pomiary w A!?
                                                  • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 05.12.10, 17:07
                                                    Myśmy z żoną byli wczoraj na miejscu zobaczyć jak postępy w budowie i rozmawialiśmy troche z cieciem - powiedział, że w A już wszystko skończone i już nawet ogrzewanie jest podłączone (przynajmniej w tych pokojach w których urzędują) i że z tego co on wie od kierownika budowy to wykonawca ma zdać budynek do SM pod koniec grudnia, czyli jak podejrzewam wtedy będą robione pomiary. W takiej sytuacji koniec lutego z kluczami wydaje się być prawdopodobny.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: wujek Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 19:37
                                                    No to pozostaje czekać:-)dzięki za informacje; a jakie są koszty notariusza przy podpisywaniu umowy końcowej?
                                                  • Gość: zuza Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 21:05
                                                    Jesli umowa przedwstepna nie byla u notariusza tylko w SM (bo wtedy koszty sa 50% na przedwstepnej-50%na koncowej) to na koncowa trzeba miec przygotowane nawet ok 2,5tys zl .
                                                    Mam pytanie do Moniki jak i tez innych ludzi po pomiarach. Byl wczesniej watek o tym ze SM wlicza do powierzchni uztykowej wneki powstale w nieotwieranych oknach. Czy tak faktycznie sie stalo w waszym przypadku?

Czy ktos ma juz plany instalacji?

• Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 06.12.10, 02:49
                                                    Drodzy sąsiedzi,
                                                    co do pomiarów wnęk okiennych to niestety mam dla was przykrą wiadomość - w umowach kupna/sprzedaży lokalu które jak przypuszczam każdy z nas podpisał, SM zawarła normę wg której obliczana jest powierzchnia -> PN-70/B-02365. Norma ta mówi, że pomiar dokonuje się na wysokości 1 m2 i każda wnęka która na tej wysokości ma powierzchnię większą niż 0,1 m2 wlicza się w powierzchnię użytkową lokalu. Co więcej pomiar powinien być dokonywany na suchych ścianach (bez tynków itd), więc i tak jesteśmy mniej w plecy niż być powinniśmy.
                                                    Niestety trzeba się pogodzić z tym, że każdy z nas będzie miał jeszcze z 4-7 tyś zł dopłaty.

Co do opłaty notarialnej to taksa jest liczona od wartości nieruchomości i dla lokali o wartości 60 tys - 1 mln wynosi 1010zł + 0,4%, a dla lokali mieszkalnych jest pomniejszana o 50%, czyli liczymy ją wg takiego wzoru:

( "wartość nieruchomości" - 60 tyś ) * 0,004 + 1010 zł / 2.

Oznacza to, że za mieszkanie warte 300000 do zapłaty będzie 985zł taksy.
                                                    Do taksy należy doliczyć pozostałe opłaty:
                                                    Opłata sądowa za wpis w księdze wieczystej = 200 zł (jeżeli braliście kredyt to bank może wymagać drugiego wpisu o hipotece kaucyjnej, więc to kolejne 200zł).
                                                    Po 30zł za każdy odpis z księgi (taki trzeba do banku dostarczyć jeżeli braliście kredyt).
                                                    Opłata od czynności cywilno prawnych 0,1-0,2% wartości lokalu w zależności czy jest hipoteka czy nie.
                                                    Wpisowe do spółdzielni - przy kupnie lokalu od spółdzielni konieczne jest uiszczenie takiej opłaty o kwocie zależnej od statutu spółdzielni.

Pozdrawiam :)
                                                  • Gość: dar Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 17:45
                                                    Z tymi pomiarami jest tak że doliczają po 2 cm na ściane na tynki!A wnęki nie są liczone!Info z sm.
                                                  • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 06.12.10, 17:57
                                                    No to by sie zgadzało, bo mi sie mieszkanie zwiekszyło o 0.2m, a jak sobie policzyłem powierzchnie po pomiarach z wnękami to mi wyszło wieksze i 0,5 m.
                                                  • Gość: wujek Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 19:15
                                                    Ja podpisywałem umowę przedwstępną w sierpniu bieżącego roku i już wtedy mieszkanie zrobiło się o 0.2metra większe niż na pierwotnym planie (tym dostępnym na stronie internetowej). Zastanawiam się, czy już wiedzieli w SM, czy też mam się spodziewać jeszcze większego mieszkania :)
                                                  • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 06.12.10, 19:53
                                                    Dokładnie - ja podpisywałem w październiku i też o 0,2 m2 przybyło. Czy osoby którym wyszła dopłata mają to samo?

P.S. Czy ktoś z osób które wiedzą już ile mają dopłaty mogłyby ujawnić od jakiego metrażu im wychodzą takie kwoty ?
                                                  • Gość: em Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 21:35
                                                    Witam Sąsiadów!

My mamy mieszkanie w budynku C i nasze mieszkanie zwiększyło się wg pomiaru z 44,5 na 45,2 :)
                                                    Nie mogłem dojść do tego jak to możliwe bo licząc powierzchnię zgodnie z danymi, które zatwierdziliśmy na pomiarze + wnęki zgodnie z normą, cały czas wychodziła nam pierwotna powierzchnia.
                                                    Zastanawiałem się skąd to cudowne rozmnożenie ale po przeczytaniu poprzednich postów wg mnie potwierdza się stwierdzenie, że SM wprowadziła swoją interpretację normy PN-70/B-02365 :)
                                                    Biorąc pod uwagę to co napisał dziś "dar" moim zdaniem SM rzeczywiście dolicza do wymiarów zatwierdzonych przez nas na pomiarze po min 1,5 cm na tynk każdej ściany.
                                                    Teraz tak - SM zrobiła prosty błąd nie robiąc tych pomiarów kiedy jeszcze nie było tynków. Pytanie więc jak w świetle prawa wygląda fakt, że teraz samowolnie doliczają te centymetry. Bo kto mi udowodni że na każdej ścianie mam tyle samo tynku?
                                                    Napiszcie co o tym myślicie.
                                                  • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 06.12.10, 22:00
                                                    Wlasciwie to masz troche racji - norma PN-70 to pomiar przed polozeniem tynków i powinni go wtedy przeprowadzić. Na etapie otynkowanego budynku powinni przeprowadzić pomiar wg normy PN-ISO (gdzie nie liczy się otynkowanych ścian). Oznacza to, że SM już na etapie pisania umowy zawarła sprzeczne ze sobą informacje (czyli to że na otynkowanych ścianach będzie mierzyć wg normy PN-70). Obawiam się jednak, że prawdopodobnie to Ty im byś musiał udowadniać, że tynku jest mniej :/
                                                    Poszperam jeszcze co o tym sądzą prawnicy i Wam napiszę.
                                                  • Gość: lukatru Re: Pierwsze niedoróbki IP: 188.33.71.* 06.12.10, 22:37
                                                    My nie bedziemy członkami społdzieli, wiec nie bedziemy wnosili żadnej oplaty do spóldzielni z tego tytułu. Moze tak jest jak kupujesz mieszkanie spółdzielcze-własnościowe, ale nie jak kupujesz mieszkanie na zasadach odrebnej wlasnosci. Spółdzielna tu spełnia role dewelopera.
                                                  • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 06.12.10, 23:08
                                                    W umowie kupna/sprzedaży lokalu jest zapis o tym, że spółdzielnia będzie zarządzać częścią wspólną budynku, co oznacza że do spółdzielni będziemy należeć, bo wyraziliśmy na to zgodę podpisując umowę. Może nie na takich samych zasadach jak przy mieszkaniu spółdzielczo-własnościowym, ale będziemy.
                                                  • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.10, 08:26
                                                    Z doświadczenia wiem, że opłaca się należeć do spółdzielni, bo płaci się mniejszy czynsz.
                                                    Jeżeli spółdzielnia ma jakieś lokale które wynajmuje to zysk z wynajmu idzie do podziału na członków spółdzielni, i przez to płacą oni mniejszy czynsz. Co ciekawe jak się wypisałem ze spółdzielni oddali mi wpisowe. Nie wiem jak będzie w tej spółdzielni, ale z czymś takim miałem okazje się zetknąć.
                                                  • Gość: lukatru Pierwsze niedoróbki IP: *.scansafe.net 07.12.10, 10:42
                                                    Wracajac do domofonów na bramkach, mysle ze trzeba bedzie je zainstalowac aby nikt nie krecil sie na terenie zwłaszcza w nocy. Jednakze koszt podany tu na forum (120 zl na mieszkanie) wydaje sie troche kosmiczny (120zl *140mieszkan = 16800zl), za zamontowanie czterech tablic domofonowych to lekka przesada.
                                                  • Gość: Sasiad Re: Pierwsze niedoróbki IP: 62.121.132.* 07.12.10, 13:13
                                                    Odnośnie dopłat do mieszkań i tych 2 cm tynków które podobno doliczają, to prawnik napisał mi tak:
                                                    "Pozostaje jedynie udowodnić, że nie jest prawdą, że na ścianie położone jest aż 2cm tynku. Wielkość ta (jako orientacyjna) została wprowadzona kiedy wykonywało się tynki cementowo-wapienne...., dzisiaj tynki gipsowe są zdecydowanie cieńsze...., a jeżeli są rzeczywiści tak grube...., to znaczy, że ściany wymurowano krzywo..... i też nie ma podstaw do zapłaty za fuszerkę:)))))))"
                                                    Oczywiście żeby to sprawdzić nie trzeba tynków zrzucać - można ściągnąć kratkę wentylacyjną, albo włącznik światła i tam zerknąć.

@lukatru
                                                    Co do 120zł za domofon to musisz pamiętać, że domofon to nie tylko tablice na ogrodzeniach. Trzeba zrobić okablowanie do 187 mieszkań (bo tyle jest we wszystkich 3 budynkach). Rozkopać ogródek i puścić okablowanie do furtek, a następnie je zakopać. Na ogrodzeniu trzeba zdemontować wewnętrzne klamki do bramki, a żeby dało się wyjść wmontować przycisk do otwierania drzwi po wewnętrznej stronie (zabezpieczony płytą z metalu która uniemożliwi sięgnięcie do przycisku z zewnątrz). Dodatkowo w zależności od tego jak SM wykona domofon, to jeżeli dostawi fuszerę i nie podłączy furtek do aparatów które już mamy w mieszkaniach, to będziemy mieć po dwa aparaty domofonowe w mieszkaniach (ale w to wątpię). Tak czy siak, nie jest to przykręcenie 4 tablic domofonowych.
                                                  • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.10, 13:31
                                                    Pragnę nadmienić, że instalacja domofonowa (kable), jest podciągnięta do bramek i sprzeżona z instalacją domofonową w mieszkaniach, bramki nie maja klamek ruchomych tylko coś w rodzaju poręczy, tak więc bramkę otwiera się kluczem od środka i od zewnątrz, potrzeba tylko 5 kaset, bo w bramce jest nawet zamek elektryczny. Nie trzeba kopać trawnoków, kuć ścian itp.
                                                    Co ciekawe skrzynek pocztowych również nam nie założą, na nie też się trzeba zrzucić.
                                                  • Gość: em Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.10, 14:10
                                                    Jeszcze raz odnośnie pomiarów:
                                                    wczoraj pisałem że SM wprowadziła swoją interpretację normy PN-70/B-02365 dodając min 1,5cm na tynk. Tak jednak nie jest, wszystko dzieje się zgodnie z umową która podpisaliśmy i normą.
                                                    W normie PN-70/B-02365 na końcu w zasadach obliczania powierzchni jest taki zaspis:
                                                    "Przy obliczaniu powierzchni na podstawie dokonanych pomiarów z natury budynków oblicowanych należy uwzględnić korektę wymiarów przy założeniu grubości:
                                                    - wypraw wewnętrznych - 2cm"
                                                  • akropolo Re: Pierwsze niedoróbki 07.12.10, 17:01
                                                    Witam sąsiadów.
                                                    Czy klucze to w tym roku dostaną mieszkanicy bloku c ??
                                                  • rado_od87 Wyniki Pomiarów 10.12.10, 14:50
                                                    Witam Sąsiadów!!!!
                                                    Czy zna ktoś juz wyniki pomiarów mieszkań i dopłt lub ewentualnych zwrotów(w co wątpie) za mieszkania!!!!
                                                    Ja w mieszkaniu 39 metrów miałem różnice 0,9m na moją niekozysc!!!
                                                  • Gość: ala Re: Wyniki Pomiarów IP: unknown 10.12.10, 16:39
                                                    Ja mam taką samą różnicę 0,9 m. - mieszkanie 38,6 m. i oczywiście też związaną z tym dopłatę. Pozd
                                                  • rado_od87 Re: Wyniki Pomiarów 10.12.10, 19:56
                                                    no to widze zeo to nie jakis przypadek!!!!!! Chyba celowo zanizyli metraz zeby po pomiarach uzyskac dopłaty!!!!!!!
                                                  • Gość: smialy Re: Wyniki Pomiarów IP: *.multi-play.net.pl 10.12.10, 22:43
                                                    A mnie wyszło 0,2 m wiecej, ale jak podpisywałem umowe to mnie poinformowali, że mieszkanie bedzie troche większe, i już na etapie umowy przedwstepnej zapłaciłem wiecej.
                                                  • Gość: dar Re: Wyniki Pomiarów IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 08:58
                                                    Czy byliście przy pomiarach?A jak tak to czy były różnice z tym co mierzyliście osobiście?Czy dostaliście mapke z nowymi pomiarami?
                                                  • Gość: wujek Re: Wyniki Pomiarów IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 09:49
                                                    ja miałem to samo, 0.2 więcej, zdradzisz o jakim metrażu mowa?
                                                  • Gość: smialy Re: Wyniki Pomiarów IP: *.multi-play.net.pl 11.12.10, 12:49
                                                    Mieszkanie wg. szkicu ze strony internetowej miało mieć 39,9, ale przed podpisaniem umowy powiedzieli mi że będzie mieć 40,9 (mieli już taki leprzy projekt z dokładnymi wymiarami), wtedy mogłem wybrać czy chce wpłacać na 39,9, czy na 40,9. Po pomiarze choć nie mam jeszcze oficjanego zawiadomienia, ale babka w spółdzielni powiedziała mi ze wyszła doplata za 0,2, czyli ma 41,1.
                                                    Jak to mierzyli:
                                                    Idziesz osobiście z trzyosobową komisją, mierzą to miernikiem laserowym, każdy wymiar zapisują na szkicu, i pokazują zainteresowanemu, ja sobie zapisywałem wymiary na swoim planie który miałem ze soba. Potem podpisujesz protokół z wymiarami.
                                                  • Gość: wujek Re: Wyniki Pomiarów IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 17:21
                                                    Dzięki za informację. Ja podpisywałem w sierpniu umowę na mieszkanie wg planu 38.9 w budynku A, ale już wtedy poinformowali mnie, że będzie miało 39.1. Zastanawiam się, czy jeszcze mi się rozrośnie :)
                                                  • Gość: dar Re: Wyniki Pomiarów IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 19:01
                                                    Dzięki za informację.Ja w umowie mam 39.4 w planie na stronie w necie jest 38.9 ciekawe ile się zwiększy?
                                                  • Gość: L Re: Wyniki Pomiarów IP: *.scansafe.net 14.12.10, 10:10
                                                    ja i kolezanka tez mamy 38,6 m i tez oba mieszkania zwiekszyly sie o 0,9m, wiec chyba sporej czesc osob sie zwiekasza mieszkania o tyle samo
                                                  • Gość: smialy Re: Wyniki Pomiarów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.10, 09:14
                                                    No i przysłali do mnie pisemko, ze mam dopłatę za 0,2 m.
                                                    Ale nurtuje mnie inna myśl, jakim prawem mam im dopłacać cokolwiek, skoro oni mi wysłali zawiadomienie, ale nie przysłali faktury?
                                                  • Gość: gość Re: Wyniki Pomiarów IP: 10.148.1.* 15.12.10, 12:27
                                                    moje mieszkanie tez zwiększyło się o 0,9 czyli mam 39,5 zamiast 38,6. Widzę ze wszystkim puchnie po równo.... szkoda że nie wysłali z czego dokładnie wynikają te różnice ani nie dostaliśmy planów z właściwymi wymiarami mieszkania bo chętnie zobaczyłabym gdzie mam więcej tych wirtualnych metrów. Ciekawe natomiast o ile zwiększą nam się piwnice i kiedy będą je w ogóle mierzyć. Chyba że dla dla odmiany zmaleją a SM nie zwróci nam różnicy.....
                                                  • Gość: lukatru Re: Wyniki Pomiarów IP: *.scansafe.net 15.12.10, 13:18
                                                    Mnie tez mieszkanie zwiekszyło sie z 38,6 do 39,5.Trzeba bedzie zazadac od spoldzieli na jakiej podstawie obliczli ten metraz. Co do piwnic, ponoc maja nie byc mierzone, (tak przynajmniej mowil inspektor, wiec przed odbiorem trzeba bedzie zmierzyc je samemu, zeby nie okzalo sie ze sie zmniejszyly, bo w umowie jest cena za metr, a nie za cala komorke)
                                                  • Gość: strateg Re: Wyniki Pomiarów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.10, 13:20
                                                    Moje o 1,3 ;) Ale sprawdziłem sobie bo w trakcie obmiaru robiłem rysunki. Z moich obliczeń wynika to co napisane jest już na forum ze w normie dolicza się do każdego wymiar 2 cm na ścianę czyli 4 cm na wymiarze całego pomieszczenia. Oczywiście wyliczałem tak mniej więcej nie patrząc na wnęki drzwiowe i okienne. Co do garaży to tam płacimy za szt. nie za metr, a pomiar jest tylko do celów wpisania do ksiąg wieczystych.
                                                  • Gość: smialy Re: Wyniki Pomiarów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.10, 13:47
                                                    Przecież garaże maja różne wymiary. Jeden kosztował 25 tys, inny 28.
                                                    A bez ewentualnych pomiarów może się okazać, że jeden będzie stratny a inny zyska.
                                                    Mnie inspektor na pomiarze mieszkania mówił ze miejsce będzie mierzone, przy odbieraniu mieszkania. W umowie na garaż nie ma nic napisane o dopłatach czy zwrotach.
                                                  • Gość: gość Re: Wyniki Pomiarów IP: 10.148.1.* 16.12.10, 07:02
                                                    odnośnie planów instalacji mieszkań to mamy je podobno dostać przy odbiorze technicznym w dniu przekazania kluczy. No chyba ze komuś udało się je już dostać??
                                                  • Gość: smialy Re: Wyniki Pomiarów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 08:59
                                                    Tak by wy wynikało z rozesłanego przez SM pisma, że Artech tworzy jakąś dokumentacje.
                                                  • Gość: zuza Re: Wyniki Pomiarów IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 18:49
                                                    witajcie, to badzo pozytywna informacja odnosnie planow instalacji

gosc'iu - rozmawiales z SM i potwierdzili, ze przy odbiorze mieszkania wydadza plany?

smialy - mozesz zacytowac to pismo od SM o planach przygotowywanych przez Artech?
                                                  • Gość: smialy Re: Wyniki Pomiarów IP: *.multi-play.net.pl 19.12.10, 21:55
                                                    "Wykonywana jest m.in. przez Biuro Projektowe ARTECH dokumentacja techniczna powykonawcza inwestycji"
                                                  • Gość: zuza Re: Wyniki Pomiarów IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 22:59
                                                    super, dzienks! no to bedziemy miec te swoje plany instalacji:-)wczesniej czy pozniej:-)

• Gość: gość Plotka podobno wybrańcy już zasiedlają mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 13:10
                                                    Od osoby która mieszka przy budowie, dowiedziałem się, że podobno w budynkach c i b wieczorami w niektórych mieszkaniach świeci się światło, i jacyś ludzie zwożą do mieszkań materiały wykończeniowe.
                                                    Proszę o potwierdzenie, czy ktoś z przyszłych sąsiadów coś zauważył, bo może się okazać że są równi i równiejsi, znajomi/krewni prezesa już będą mieszkali, a reszta dopiero będzie się wprowadzała.
                                                    Wiadomo że chodzi o vat żeby kupić materiały po niższej cenie.
                                                  • Gość: rado_od Re: Plotka podobno wybrańcy już zasiedlają mieszk IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.10, 18:12
                                                    to chyba jakaś bzdura ale moze ktoz poprosił w spółdzielni czy moze zwiesc materiały wykończeniowe bo nie ma ich gdzie trzymac a tak to ja sam byłem jakos wieczorem na spaceze na prokocimiu i wszedzie ciemno i głucho
                                                  • rado_od87 Odbiór Kluczy!!!!!!!! 27.12.10, 18:18
                                                    Witam czy ktoś juz jutro odbiera klucze?????
                                                    A jesli tak to jak to bedzie wyglądać??????????? pozdrawiam
                                                  • Gość: Ilona My już po - radzimy uważać! IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 19:13
                                                    Tym, którzy są jeszcze przed odbiorem, radzimy zaopatrzyć się w porządną poziomicę i kątownik, bo nasz odbiór zakończył się niestety negatywnie. Mamy między innymi popękaną, przez co krzywą podłogę (podglądając u sąsiadów widzieliśmy dokładnie to samo), a tynk gipsowy na jednej ze ścian ma konsystencję plasteliny. Zwracajcie uwagę na okna, u nas połowa szyb jest do wymiany, bo są porysowane, jedna jest wręcz pęknięta. Na narożnikach w przedpokoju wychodzi już rdza (podobno wynik złego szlifowania?). Uważajcie też na pana ze spółdzielni, który jest przy odbiorze - najpierw twierdzi, że wszystko jest ok, potem mówi, że dobry fachowiec czy malarz to naprawią, a przecież spółdzielnia zobowiązała się do oddania nam mieszkań bez takich usterek i to nie my musimy ponosić ich koszty. Powodzenia!
                                                  • Gość: dar Re: My już po - radzimy uważać! IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 19:45
                                                    Ile trzeba czekać na usuniecie usterek?A od czego ta rdza ? Zbrojenie?
                                                  • Gość: Ilona Re: My już po - radzimy uważać! IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 20:31
                                                    Usterki mają być usunięte w ciągu 14 dni, na wymianę szyb czeka się dwa mce, ale to najmniejszy problem.
                                                  • Gość: zero223 Re: My już po - radzimy uważać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 08:52
                                                    Witam serdecznie. Chciałabym zapytać Ilonę w których mieszkaniach (metrażowo ewentualnie na którym piętrze) są takie usterki
                                                  • Gość: smialy Re: My już po - radzimy uważać! IP: *.multi-play.net.pl 29.12.10, 12:50
                                                    Jestem po odbiorze. Pomny ostrzeżeń przyprowadziłem specjaliste budowlańca. O dziwo poszło bez problemów.
                                                    Ściany krzywe, gdzieś tam pęknieta wylewka. Ale mój specjalista zbagatelizował że to normalka.
                                                    Najleprze to to ze ludzie ze spółdzielni chcieli część błędów poprawiać na bieżąco, po budynku ganiali goście z erbetu z wiadrem zaprawy i kielnią. Szyby były nieporysowane, ale to może zasługa tego że interweniowalem w spółdzielni by pozaklejali okna.
                                                  • Gość: Gość Re: My już po - radzimy uważać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:57
                                                    Czy ktoś wymiarował miejsce postojowe? Bo mi wyszło 2,3 x 4,5 m, a zgodnie z normą minimum to 2,3x5! Różnice w metrażu już nawet nie wspomnę bo (robiłem to pobierznie bo nie miałem czasu) ale zamiast 15,9 jest 13,4 m2...
                                                  • Gość: dar Re: My już po - radzimy uważać! IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 20:18
                                                    A jaki wymiary komórki?
                                                  • Gość: Gość Re: My już po - radzimy uważać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 21:32
                                                    2,3 x 1,4, ale wilkosc miejsca postojowego i komorki sie sumowaly i mialo byc wlasnie wpsomniane 15,9
                                                  • Gość: gość Re: Pierwsze niedoróbki IP: 10.148.1.* 02.01.11, 04:02
                                                    U mnie: podłoga krzywa, szyby porysowane, na suficie plama od przecieku, uziemienie nie podłączone do skrzynki. Oczywiście wg. SM wszystkie w/w usterki to szukanie dziury w całym, a szczytem było wciskanie mi że plama od przecieku to ślad po przecieraniu gładzi.... Zdecydowałam się jednak odebrać klucze bo szybciej własnoręcznie usunę usterki niż doczekam się na reakcję SM. Szyby oczywiście do wymiany, termin 60 dni. Cały tydzień winda nie działała więc wyrabiałam mięśnie tachając towar na 3 piętro. Podobno ma działać od poniedziałku....podobno.... O planach instalacji mieszkań możemy zapomnieć, dalej nie mają i twierdzą że nam są niepotrzebne. Podłączenie liczników prądu mam wyznaczone na wtorek, czeka się ok. 7 dni od podpisania umowy. Na balkonach trzeba położyć płytki do kwietnia, ciekawe czy będą to potem sprawdzać. Na klatce schodowej przy wejściu zauważyłam już popękane ściany, u siebie w mieszkaniu zresztą też tyle że na suficie w salonie....no ale wg. SM budynek cały czas pracuje i osadza się ;-) mam nadzieję że nie wylądujemy kiedyś w katakumbach ;-) Jeśli ktoś ma komórkę w części B numer chyba 10 to życzę zdrowia i polecam ubranie ciepłych gaci i grubej czapki bo centralnie w suficie jest wylot na wywietrznik i nie powiem jak tam wieje i jaka jest temp ;-) Już nie wspomnę że raczej nie ma żadnych zabezpieczeń i można dostać kamieniem po głowie jeśli ktoś wpadnie na genialny pomysł by coś wrzucić na dół.
                                                  • Gość: dar Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.11, 10:20
                                                    Wymieniać mają całe okna czy tylko szyby?
                                                  • Gość: smialy Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 02.01.11, 22:38
                                                    Mnie macher od wykończenia mieszkania odradzł gładzie, do 3 lat od zasiedlenia, bo powiedział że ściany będą pekać, nawet bardziej niż przed gładzeniem, wiec u mnie tylko lekko przeciagną.
                                                    Co do windy to wiem że to normalka że jej nie włączą bo by ją ludzie zarypali cieżkimi rzeczami. Koleżanka opowidała mi historie jak nosiła schodami płytki i zaprawy na 7 pietro, bo widna była nie włączona.
                                                    Mimo że tak wieje w garażu to mojemu ojcu się właczył jakiś alarm na spaliny. Ale być może dlatego że chyba z pół godziny próbował zaparkować w miejsce 10, bo tam jest zaje ciasno do skrętu. Niby w ten wywietrznik mają włożyć jakieś zabezpieczenia, bo jak komuś kiedyś przyjdzie do głowy wrzucić tam butelke z benzyną to bloki pójdą z dymem od samochodów.
                                                    Jak wygrzebałem mape krakowa z 1972 roku, to w miejscu bloku c jest zaznaczony staw, zasypali go pewno z 40 lat temu, być może to ma jakiś wpływ na osiadanie bloku.
                                                  • Gość: Strateg Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.11, 09:19
                                                    Witam sąsiadów.
                                                    Winda nie działa bo ją zabudowują płytą żebyśmy sobie jej nie poobijali. Maja to dzisiaj zacząć wiec nie wiem ile im zejdzie... póki co ja taskam co mogę na górę, ale mam nadzieje że płytki będę mógł przewieźć.
                                                    Co do stawu... to jedna z przyczyn opóźnienia bo chyba tylko kolega sprawdził archiwalne mapy a geodetom sie nie chciało bo po wykopaniu niecki odkryli "soczewkę" iłową czyli pewnie dno tego stawu i musieli całość wykopać i nawieźć innego podłoża.
                                                  • Gość: gosc Re: Pierwsze niedoróbki IP: 10.148.1.* 04.01.11, 00:04
                                                    Windę obudować wiadomo że trzeba, ale powinni to zrobić przed oddaniem kluczy. Mieli na to chyba wystarczająco dużo czasu by zdążyć nim ludzie odbiorą mieszkania. Poza tym w piątek obiecywali że na pewno będzie działać od poniedziałku a dziś dalej nie działała. Ludzie tachają drzwi, wanny i płytki schodami więc to chyba jakaś paranoja albo po prostu czysta złośliwość SM. Ile może w końcu trwać obudowanie windy? No ludzie bez przesady, w pół dnia to nawet najgorsza ciamajda by to zrobiła. Ciekawe czy płacić za windę będziemy od dnia uruchomienia windy czy od 1 stycznia....
                                                  • Gość: zuza Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 21:36
                                                    Witajcie. No jasne ze winda powinna byc dostepna od dnia odbioru kluczy.
                                                    A czy ktos ma informacje odnosnie realnego terminu oddania budynku A?
                                                    Czy ktos dostal juz plany instalacji?
                                                  • Gość: dar Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 17:42
                                                    A podobno przełom lutego marca. Czy ogrodzenie i klatka schodowa jest zamknięte ?
                                                  • Gość: smialy Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 06.01.11, 22:07
                                                    Wszystko otwarte.
                                                  • Gość: zuza Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 21:10
                                                    Witajcie,mam pytanie do tych co odebrali juz mieszkania:
                                                    1. czy ktokolwiek z was bral na odbior "swojego" inspektora i czy byl on obecny w trakcie odbioru czy raczej juz wczesniej SM wpuscila go na teren mieszkania tzn w termnie wczesniejszym niz odbior?
                                                    2. czy ktos dostal juz plany instalacji lub posiada informacje czy i kiedy je dostaniemy?
                                                    3. czy piwnice i garaze zostaly wymalowane czy oddane w surowym stanie?
                                                    Pytanie do "goscia" odnosnie twojego wpisu:
                                                    - co to znaczy ze mamy plytki polozyc do kwietnia? przeciez nikt nie moze tego nikomu narzucic
                                                    - pisales ze wloty wentylacyjne w garazach sa niezabezpieczone, czy to tak zostanie?
                                                  • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 09.01.11, 22:16
                                                    Ja odbierałem z budowlańcem, był tylko przy odbiorze. Garaże częściowo wymalowane, a w cześci surowe. A co do płytek, na tarasie to pisze to w protokole odbioru, nie odbieram, nie dostaje kluczy, odbieram zgadzam się na płytki.
                                                  • regalis Re: Pierwsze niedoróbki 11.01.11, 12:44
                                                    Witam Sąsiadów,mam pytanie czy większość z Was wykupiła miejsca postojowe? zostało kilka ostatnich ale jak przyglądałam się im to wyglądaja na strasznie wąskie i boje sie, ze będzie ciezko z aut wysiadac.
                                                  • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 13:54
                                                    A gdzie będziesz parkować? Pod małym tesco, ciasno, a to w około budynku to droga przeciwpożarowa i ma być zamknięta.
                                                  • regalis Re: Pierwsze niedoróbki 11.01.11, 19:07
                                                    Bardzo rzeczowe podsumowanie mojego zapytania ale co w sytuacji gdy z jednej strony mojego miejsca zaparkuje przemiły sąsiad posiadający mercdesa E 123 a z drugiej sąsiadka z Nissanem Navarą ??? Pragnę nadmienić, że nie posiadam szyberdachu w moim pojeździe :-)
                                                    To warto wchodzić w to miejsce czy tez nie ???
                                                  • Gość: dar Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 19:54
                                                    Miejsce ma 2.5 metra powinno starczyć?Niech się ktoś wypowie co już parkował!
                                                  • Gość: smialy Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.multi-play.net.pl 11.01.11, 22:00
                                                    Same przejazdy w tym parkingu są ciasne, na trzy razy się parkuje. Czy warto kupować za tyle kasy to już inna kwestia, bo za to można sobie piękne auto kupić, albo większe mieszkanie.
                                                  • Gość: Gość Re: Pierwsze niedoróbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 06:19
                                                    Postoj ma 2,3 czyli minimum wg norm. Parkuje na raz ale nie testowalem tego z sasiadami. Parkując pod blokiem nie raz jest mniej miejsca, no ale pod blokiem się nie płaci. Inna sprawa że tam już brakuje miejsc, a w drodze basen (koniec budowy 2012) czyli jeszcze mniej miejsc. Zamiast malego tesko raczej trzeba patrzec na miejsca z drugiej strony bo tam jeszcze cos mozna znalezc. Wokol blokow to juz mieszkancy okolicznych blokow zaczynaja zastawiac drogi wiec po sprowadzeniu sie nowych mieszkancow bedzie na pewno walka o przestrzen parkingowa. P.S. Osatnio spotkalem sie z rekacja przechodnia "Rozwalic te bloki... taka ladna polanka byla!" ;)
                                                  • Gość: Wujek Re: Pierwsze niedoróbki - pomiary bud. A IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.11, 08:42
                                                    Ja tak się wtrące z szybkim pytaniem: w jaki sposób informują o pomiarach, mam czekać na jakieś pismo, telefon czy mail?
                                                  • Gość: gosc Przeniesienie własnosci lokalu IP: *.scansafe.net 14.01.11, 08:59
                                                    Wczoraj do niektorych osob społdzielnia przesłała pisma ze akty notarialne na mieszkana w bud c i b beda zawierane po 1 marca. Tlumacza to tym ze czekaja na odbior budynku A i nie beda dzielic dzialki tak jak to bylo zaplanowane (jedna dzialaka dla B i C, druga dla A). Co wy o tym sadzicie? Uwazam ze powinnismy zażadac od społdzielni jak najszybszego przeneisienia aktow własnosci a nie czekac jeszcze na budynek A. Dla tych ktorzy maja kredyty im dłuzej beda czekac na akt notarialny tym wieksze poniosa koszty (dodtakowe ubezpieczenie do czasu wpisu do hipoteki.
                                                  • Gość: Gość Re: Przeniesienie własnosci lokalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 09:26
                                                    Ja w ogóle mam dziwne wrażenie że zostaliśmy od początku wprowadzani w błąd ponieważ pozwolenie na budowę jest na ABC jako jedną całość i od początku można było się spodziewać że przed końcem A nie przekażą nam aktów własności na B i C...
                                                  • Gość: smialy Re: Przeniesienie własnosci lokalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 10:24
                                                    Proponuje koszty dodatkowe które ponosimy z tytułu opłat dodatkowych związanych z opóźnieniem w podpisaniu aktów notarialnych, odliczać od czynszu.
                                                    W umowie na B i C mamy zapisane że akt notarialny do końca 2010 roku.
                                                    Niech spółdzielnia sobie potrąci od wykonawcy.
                                                  • Gość: Gość Re: Przeniesienie własnosci lokalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 11:24
                                                    Popieram! To samo mi przyszło do głowy!
                                                  • Gość: gosc Re: Przeniesienie własnosci lokalu IP: *.scansafe.net 14.01.11, 13:29
                                                    Mysle ze w tej sprawie powinnismy porozmawac ze spoldzielnia i zazadac przeniesienia wlasnoci lokali mieszkalnych do polowy lutego. Jezeli sie nie zgadza bedzie mozna sprawe skierowac do sadu, domagajac sie odsetek za nie oddanie lokalu mieszkalnego w terminie
                                                  • Gość: ala Re: Przeniesienie własnosci lokalu IP: *.ghnet.pl 14.01.11, 19:54
                                                    Ja też tak myśle. Oszukuja nas od samego początku.
    • Gość: miras Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.multi-play.net.pl 14.01.11, 23:14
      Witam wszystkich sąsiadów !!!
      Podpisałem umowe kupna :)
      Mam kilka pytań ale z tego co widze to nikt tu nie zaglada nienie ma prowdzenia tematów.
      Ciekawi mnie jak jest z odbiorem mieszkań ??? Jak przebiega wykańczanie i czy są z tym jakies problemy ??? Czy można przeprowadzić własną aranżacje mieszkan ???
      Będe wdzieczny za odp
      Pozdrawiam i do miłego
      • Gość: smialy Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.multi-play.net.pl 15.01.11, 08:06
        Ja już kończe wykańczanie, teraz trzeba będzie się umeblować.
        Zaranżowałem zgodnie z planem który dostałem w spółdzielni, ubikacja, wanna itp.
        U mnie nie było wad, odbierałem z budowlańcem. Ściany w kątach o dziwo proste, ale sufity już nie, teraz to widać jak przykleił flizy na ścianie. Mieszkanie ma wysokość 2.62 m, więc można to zniwelować podwieszonym sufitem.
        • Gość: dar Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 20:20
          Czy ma ktoś informacje kiedy pomiary i odbiór A? Ja słyszałem o przełomie lutego marca ale mogło się zmienić?!
          • Gość: zuza Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 19:14
            Gosciu, dzieki za info! Dzwonilam do SM ale nie chcieli deklarowac sie na konkretna date oddania A, powiedzieli by dzwonic pod koniec stycznia, ze wtedy bedzie cos wiecej wiadomo.Mam nadzieje ze bedzie tak jak piszesz.

Pytanko do mieszkancow budynkow B i C: czy SM zabezpieczyla wloty wentylacyjne do garazy podziemnych?czy nadal otwarta dziura?
            • Gość: szpieg Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 21:59
              Mieszkancom przyszlego A proponuje wybrac sie wieczorem na zwiad - w dwoch mieszkaniach sie swieci w jednym widzialem dzis kolesi malujacych sciany.
              • Gość: smialy Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 08:28
                Lokal handlowy na parterze też wykańczają, chyba aptekę. Wloty do garażu niezabezpieczone ktoś nawrzucał przez jeden z wlotów kawałki betonu.
                • Gość: wujek Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.interia.pl 20.01.11, 10:19
                  Mi dzisiaj powiedzieli w rozmowie telefonicznej, że budynek A jest już po pomiarach (na których nikogo nie zaproszono) i wysłali dzisiaj pisma z informacją ile trzeba dopłacić. Moje mieszkanie się zwiększyło o 0.6metra...
                  • Gość: wujek Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.interia.pl 20.01.11, 10:20
                    aha i podobno odbiór kluczy od 2 lutego
                  • Gość: smialy Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 10:26
                    Dostali przyspieszenia bo wiszą z umowami notarialnymi w B i C. A tam ludzi banki ścigają, bo umowy kredytowe były pisane na podstawie umów przedwstępnych ze spółdzielnia.
                    Pewno się skończy tym że i tak pomiary porobią w A jeszcze raz przy zainteresowanych, pewnie teraz potrzebowali na szybko do zakończenia budowy.
                    • Gość: wujek Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.interia.pl 20.01.11, 11:01
                      w sumie to 'fine by me', bylebym dostał klucze jak najszybciej :)
                      • Gość: dar Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 17:19
                        2 luty super data! tylko te pomiary myślałem że przy tym będę chyba że będą po odbiorze kluczy?
                        • Gość: wujek Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.interia.pl 20.01.11, 17:49
                          Też się zdziwiłem i zapytałem czy to nie miało być z naszym udziałem, ale odpowiedź była, że tak było przy blokach B i C a tutaj już zrobili i tyle. Jak dostanę klucze to sobie obmierzę wszystko i się zobaczy :)
                          • Gość: dar Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 18:02
                            Mam nadzieje że mapkę z nowymi pomiarami dostaniemy i każdy sobie sprawdzi! Do kiedy trzeba zapłacić za większy metraż a blokach C B ?
                            • Gość: smialy Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.multi-play.net.pl 21.01.11, 06:55
                              Do końca 2010 było, żeby z vat 7%.
                              • Gość: liska Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.02.11, 10:42
                                Witam przyszłych sąsiadów!
                                czy ktoś z mieszkańców bloku A orientował się o możliwości dokonania pomiarów w obecności przyszłych lokatorów albo możliwości wglądu w dokonane pomiary?
                                • Gość: zuza Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 19:18
                                  tak, pytalam o to,powiedziano mi ze sa 2 wyjscia:
                                  - albo bede sie upierac i dazyc do tego zeby w mojej obecnosci dokonano ponownie pomiarow, ale nie wiadomo kiedy by to mogla nastapic, bo SM nie ma na to czasu
                                  -albo zaplace za dodatkowy metraz, a po odbiorze zmierze sobie sama i w razie watpliwosci lub rozbieznosci zglosze to do SM - i ta opcje wybralam

pytalam tez o wglad w wyliczenia pomiarow ale nie ma takiej mozliwosci
                                  • Gość: jan kanty Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.181.54.87.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.11, 14:46
                                    Ja stanowczo będę się domagał mapki, to załącznik do aktu notarialnego kupna, która jest dokumentem do ksiąg wieczystych, bo -jak podała spółdzielnia- te pomiary wg norny PN70 stanowią podstawę wpisu. Zażądaj tego, nie kupuj kota w worku, masz prawo wiedzieć za co płacisz!
    • Gość: gośc Droga dojazdowa do budynku C IP: 77.79.195.* 21.01.11, 18:18
      Drodzy sąsiedzi co sadzicie o drodze dojazdowej do naszego bloku C? W chwili obecnej brak jest właściwego dojazdu od strony budynku A, od strony wieżowców wjazd jest utrudniony bo robią parking a dodatkowo od strony szkoły postawili słupek na kluczyk ( czy ktoś, kto ma miejsce postojowe pod budynkiem C go może ma?). Kilka razu jeździłem od strony spółdzielni chodnikiem ale jacyś ludzie - zapewne okoliczni mieszkańcy uwieczniali mój przejazd robiąc zdjęcia na komórce. Rozumiem że chodnik jest dla pieszych ale którędy mamy w końcu dojechać do swojego bloku? Czy SM nie pomyślała o tym? Już parę razy zdarzyło mi się ze kurierzy odmówili przyjazdu pod sam blok bo nie mogli dojechać.
      • Gość: smialy Znowu straszą vat-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.11, 13:08
        Czytaliście artykuł Home broker w onecie?
        Piszą że obowiązek podatkowy pojawia się z chwilą przeniesienia prawa własności.
        Co grozi przy podpisaniu aktów notarialnych w lutym, już wyższą stawką vat.
        Myśmy temat wałkowali jakiś czas temu, i stanęło na tym że jak mamy faktury popłacone z 7% vat-em, to ta podwyżka nas nie dotyczy.
        Czy ktoś może coś wie, czy przypadkiem nam się jakaś niemiła niespodzianka ze strony SM nie szykuje?

• Gość: Gość Re: Znowu straszą vat-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.11, 15:12
          www.podatki.egospodarka.pl/60954,Zmiana-stawki-VAT-rozliczenie-zaliczki,2,65,1.html
          Tutaj nadal twierdza ze nie ma wiekszego vatu bo FV juz wystawione sa w 2010 roku
          • Gość: zuza Re: Znowu straszą vat-em IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 21:02
            moim zdaniem doplat za vat nie bedzie bo mamy faktury wystawione w 2010r, SM tez zaksiegowala je wg stawki 7%

pytanie do wujka: co zatem zamierzasz zrobic z tym faktem ze pomiary do A juz zrobione a warunkiem odebrania kluczy jest wplata za roznice w metrazu; jesli pozniej -po odbiorze kluczy - zmierzysz sam i okaze sie ze zaplaciles za duzo, czy SM odda nam kase?
            • Gość: Gość Re: Znowu straszą vat-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.11, 21:57
              A w umowach macie że właściciel lokalu jest przy obmiarze czy usunęli ten punkt?
              • Gość: zuza Re: Znowu straszą vat-em IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 23:36
                w umowach pisze ze SM wysyla wyniki pomiarow, ale mimo wszystko liczylam ze skoro w B i C wlasciciele byli przy pomiarach to w A tez tak bedzie; a ty "Gosciu"masz w umowie o obecnosci przy pomiarze?
                • Gość: Gość Re: Znowu straszą vat-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 07:33
                  Tak, ja mam w umowie napisane ze strona ma prawo brac udzial w obmiarze i ze bedzie poinformowana o terminie pomiaru. Ale mieszkanie nie jest w A i pewnie podpisana pozniej bo ja widzialem z to co jest teraz na stronie jest inna umowa niz ja podpisywalem. Ja nie mam mozliwosci odstapienia od umowy w przypadku zmian warunkow przez SM oraz kar dla SM za opoznienia...
            • Gość: wujek Re: Znowu straszą vat-em IP: *.interia.pl 25.01.11, 09:17
              @zuza - ja w umowie nie mam niestety zagwarantowanego pomiaru w mojej obecności, więc nie widzę za bardzo innej możliwości poza tą, że zapłacę te 0.6metra więcej, odbiorę klucze i dopiero sprawdzę czy się wszystko zgadza. Zależy mi na jak najszybszym odbiorze kluczy, a to co czytałem na forum odnośnie pomiarów w B i C sprawiło, że spodziewałem się, że mieszkanie jeszcze urośnie. Czy ktoś z lokatorów B i C zakwestionował pomiary i odmówił dopłaty? Czy ktoś dokonał pomiarów we własnym zakresie i nie zgadzały się z pomiarami SM? Nie pamiętam, żeby była opisywana taka sytuacja, więc zakładam, że SM celowo nie próbuje mnie oszukać.
              • Gość: gość Re: Znowu straszą vat-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 10:33
                Wiesz przy mnie mierzyli, ja zapisywałem sobie wyniki na swojej kartce.
                O dziwo mieszkanie urosło mi bardziej niż im. Więc nie kwestionowałem pomiaru, gdy dostałem mniejszy rachunek do płacenia niż sam sobie to wyliczyłem.
                Proponuje przemierzyć z planem i wtedy ewentualnie kwestionować pomiar.
                • Gość: wujek Re: Znowu straszą vat-em IP: *.interia.pl 25.01.11, 11:35
                  tak zrobię, dzięki za info
                  • Gość: zuza Re: Znowu straszą vat-em IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 21:25
                    ja tez tak zrobie, zmierze po odbiorze i jesli wyjdzie mi inaczej to zglosze sie do SM:-)
                    a czy ktos z wlascicieli mieszkan w budynku A dostali juz zawiadomienie o odbiorze?
                    • Gość: wujek Re: Znowu straszą vat-em IP: *.interia.pl 27.01.11, 08:22
                      podobno mają od 2 lutego zapraszać telefonicznie :)
                      • Gość: gościu Re: Znowu straszą vat-em IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 18:03
                        ja mam informacje ze SM z dzisiejszego dnia, w bud. A przejęcia i odbiór kluczy zaczynają od 3 lutego. Czy ktoś orientuje się jakiej wysokości opłat za czynsz możemy się spodziewać? Jeśli ktoś odebrał mieszkanie w połowie miesiąca , to płaci czynsz za cały miesiąc?
                        • Gość: smialy Re: Znowu straszą vat-em IP: *.multi-play.net.pl 27.01.11, 21:47
                          2 zł m2 + media, garaż 36 zł.
                          W blokach odebranych w styczniu, płacimy od lutego.
                          • Gość: zuza Re: Znowu straszą vat-em IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.11, 21:47
                            a jesli ktos nie ma garazu ale ma piwnice to przeciez tez korzysta ze swiatla, wtedy tez jest oplata?
                            • Gość: smialy Re: Znowu straszą vat-em IP: *.multi-play.net.pl 29.01.11, 22:14
                              Komórke lokatorską wliczają do czynszu.
                            • Gość: dar Re: Znowu straszą vat-em IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.11, 23:00
                              piwnice?
                              • Gość: MAN Re: Znowu straszą vat-em IP: *.multi-play.net.pl 30.01.11, 12:25
                                piwnic przecież nie ma.
                                • Gość: smialy Re: Znowu straszą vat-em IP: *.multi-play.net.pl 30.01.11, 18:23
                                  Komórki lokatorskie, w garażu podziemnym. Są komórki z miejscami parkingowymi, i komórki bez miejsca.
    • Gość: Gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 78.133.245.* 01.02.11, 11:16
      Zapraszam Sąsiadów na osobne forum
      • Gość: Gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 212.2.126.* 01.02.11, 19:52
        Ale jakis adres tego forum prosimy :)
        • Gość: Gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 212.2.126.* 01.02.11, 20:11
          Sierota ze mnie już znalazłem pod napisem forum :)
          • Gość: wujek Odbiór budynek A IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 14:15
            Byliśmy już umówieni na jutro na odbiór, ale okazało się, że jakiś inspektor dopatrzył się usterki w jakiejś wentylacji, więc będą to poprawiać przez tydzień.

Czy ktoś wie, czy w porach popołudniowych po 15 też były umawiane odbiory?
            • Gość: liska Re: Odbiór budynek A IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.11, 20:20
              Witam przyszłych sąsiadów!!!!
              jestem bardzo ciekawa jak przebiegać będą odbiory mieszkań w budynku, mam nadzieje że będziemy mieli jak najmniej problemów.
              Moje mieszkanie okazało się większe od planowanego prawie o 2 metry, ale niestety nie dostałam jeszcze pisma:/ dlatego czekam z wpłatą, a z tego co mi wiadomo nie mogę umówić się na odbiór dokąd nie ureguluję należności.
              Przy okazji czy ktoś planuje może dokonać ponownych obmiarów swojego mieszkania?

Ponieważ odbiory zapewne niedługo się rozpoczną życzę wszystkim powodzenia i z niecierpliwością czekam na podpowiedzi i komentarze.

Spółdzielnia chyba w niektóre dni przyjmuje strony do godziny 18, ale niestety ja nie wiem czy to samo będzie dotyczyło odbiorów mieszkań:/
              • Gość: Rafal Re: Odbiór budynek A IP: *.ghnet.pl 07.02.11, 18:43
                Witamy wszystkich nowych mieszkańców Prokocimia. Serdecznie zapraszamy na stronę www.prokocim.org oraz na nasze nowe forum dyskusyjne.
                • Gość: andrzej0309 Re: Odbiór budynek A IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 01:50
                  Witam sąsiadów z budynku A, B i C! Kupiłem mieszkanie budynku A i czekam na odbiór. Po ostatnich incydentach w bud. B i C, zastanawia mnie wynajęcie jakiejś ochrony! Co drodzy sąsiedzi na to? Może jakieś propozycje lub inne rozwiązania?
                  • Gość: L Re: Odbiór budynek A IP: *.scansafe.net 08.02.11, 10:19
                    Mysle ze okamerowanie bloku i wspolpraca z jakas firma ochroniarska to bardzo dobyry pomysl, nie pownien byc rowniez zbyt kosztowny
                  • Gość: wujek Re: Odbiór budynek A IP: *.interia.pl 08.02.11, 10:49
                    o jakich incydentach mowa?
                    • akropolo Re: Odbiór budynek A 08.02.11, 16:12
                      Większość mieszkaniców nie życzy sobie domofonów w bramkach wejściowych,a co dopiero mówić tu o ochronie.
                      • akropolo Re: Odbiór budynek A 08.02.11, 16:18
                        Po drugie
                        Każdy doskonale wie w której dzielnicy kupił mieszkanie.....
                        • Gość: zuza Re: Odbiór budynek A IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:16
                          ja jestem za domofonami w bramkach zewnetrznych i chcialabym poznac argumenty przeciwnikow, czy rzeczywiscie jest ich wiecej niz zwolennikow

a dodatkowa ochrona w postaci kamer tez bylaby super rozwiazaniem zapewniajacym bezpieczenstwo, tylko pytanie ile by takie cos kosztowalo?
                        • Gość: L Re: Odbiór budynek A IP: *.play-internet.pl 08.02.11, 21:19
                          Opinie większości poznamy podczas zebrania wspólnoty mieszkaniowej i wtedy zobaczymy ile osób będzie chciało domofon na bramkach i ewentualne kamery. Rozumiem ze twój dom stoi otworem dla każdego z ulicy
                          • Gość: andrzej0309 Re: Odbiór budynek A IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.11, 07:51
                            Witam ponownie! Odnośnie ochrony jest w Krakowie kilka firm min: Solid Security, Justus, Juwentus, Komandos, SOS, Agencja Ochrony Viktor. Te dwie pierwsze nie są tanie z tym że wspomagają z wyposażeniem do monitoringu. Abonament miesięczny wyniósłby od 70 do 100zł. Najtańsza jest SOS i Viktor. Pozdrowionka dla sąsiadów!
    • Gość: Miros Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.11, 09:43
      były incydenty takie jak włamania!
      • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 149.156.69.* 09.02.11, 12:21
        Witam Sąsiadów, czy może udało się komuś dostać/kupić od spółdzielni pilota do bramy garazowej bez wykupywania garażu/piwnicy?Pytam dlatego iż w moim mieszkaniu będzie mieszkała osoba niepełnosprawna, która nie ma duże trudności w przejściu od windy do mieszkania a co dopiero do parkingu. Chciałem otrzymać od Spółdzielni pilota zeby czasem ktoś mógł podjechać do garażu (wiadomo ze winda zjeżdza na sam dół i nie trzeba pokonywac wielu metrów co dla osób niepełnosprawnych jest trudnością)i zabrać tą osobę np. do lekarza - ale spółdzielnia robi problemy ponieważ nie wykupiłem garazu. Bardzo prosze o informację
        • akropolo Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T 09.02.11, 15:57
          Te domofony w bramkach wejściowych będą tydzień,zwłaszcza te od strony szkoły.Najlepiej to założyż drut kolczasty na ogrodzenie i strażnika z psem do środka.Zróbmy sobie taki obóz,to napewno polubią nas dotychczasowi mieszkanicy osiedla.
          • Gość: Lokator Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.11, 16:31
            Witam! Myślę że z ochroną jest niezły pomysł. Odnośnie wybrania firmy i abonamentu, to wszystko zależy od kasy ( ile utargujesz to tyle płacisz ). W miarę dobrą firmą jest Agencja Ochrony Gepard, instalują swój monitoring. Nie trzeba wtedy dodatkowo płacić za kupno i instalację kamer. Niektórym przeszkadza ochrona, ale myślę że zmienią zdanie jak im obrobią mieszkanie lub samochód! Wtedy będzie krzyk!
            • Gość: zuza Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 19:04
              Dokladnie, zgadazm sie! Super ze jestescie juz zorientowani odnosnie firm ochroniarskim, trzeba bedzie ten watek pociagnac. Nie rozumiem argumentow: nie montujmy domofonu na bramkach i ochrony bo mnie mieszkancy osiedla obok nie polubia! Kupilam mieszkanie na osiedlu ktore mialo byc ogrodzone, i tego bede sie trzymac! Tak jest w planach zagospodarowania terenu i tak zostanie. A jak sie komus na osiedlu sasiednim to nie podoba, to ma problem, zawsze moze sie wyprowadzic na inne.A jesli beda kamery to niszczyc domofonu nie beda, bo firma ochroniarska bedzie interweniowac.
              • Gość: Iwona Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.11, 22:29
                Podobne osiedle powstało przy ul. Armii Krajowej tzw. Tarasy Verony. Tam ochrania Solid i całkiem dobrze się wywiązują. Dookoła jest miasteczko studenckie, studenci czasem lubią poimprezować. Gdyby nie ochrona, to dawno budynki byłyby popisane lub w jakimś stopniu zdewastowane, nie wspominając o włamaniach. Pozdrawiam
                • Gość: smialy Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.11, 11:31
                  Kolega na "Bocianim Gnieździe" na Prądniku płaci w czynszu 16 zł/miesięcznie za ochronę.
                  I ma święty spokój.
                  • Gość: zuza Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 19:07
                    16zl?super cena! ma sam monitoring? czy budke z ochroniarzem?
                    • Gość: smialy Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.multi-play.net.pl 10.02.11, 22:29
                      Nie ma budki, bramki otwarte można łazić po osiedlu, ale dla ostudzenia emocji jest 4 panów z ochrony. Jak ja tam bylem to 2 patrolowało osiedle, a 2 siedziało w samochodzie.
                      Kamer nie widziałem i nie wiem czy mają monitoring, ale chyba nie.
                      W sumie niewielkim kosztem moglibyśmy zamieszkać jak na zamknietym osiedlu "Eldorado" lub "Ukryte pragnienia" w cenie o wiele niższej niż na takim osiedlu.
                      • Gość: man Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 20:16
                        Z innej beczki do pomiaru mieszkań doliczali 2 cm tynku z każdej strony naprawdę jest 1 do 1.5 wychodzi z tego ładna sumka czy u was jest podobnie?
                        • Gość: smialy Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.multi-play.net.pl 11.02.11, 22:37
                          W 26a nie doliczali tynków.
                          • Gość: dar Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.multi-play.net.pl 12.02.11, 12:52
                            jeśli nie doliczali to coś mi sie nie zgadza?
                            • Gość: andrzej0309 Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 213.241.1.* 12.02.11, 13:01
                              Proponuję samemu wykonać pomiary i wtedy będziecie wiedzieli na czym stoicie!
                              • Gość: zuza Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 20:21
                                jak to nie doliczali tynkow w 26A? tzn na jakiej podstawie zastosowali inne zasady pomiaru bo nie rozumiem?
                                • Gość: Andrzej0309 Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.play-internet.pl 16.02.11, 19:44
                                  Witam! Czy ktoś podpisał i otrzymał już akt notarialny? Ile ewentualnie taka przyjemność kosztuje? Pozdrawiam sąsiadów!
                                  • grabol79 Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T 19.02.11, 13:32
                                    Czesc.Do tej pory czytalem wasze wpisy i powiem szczeze ze czasem smialem sie z niektorych.Ale w koncu sam znalazlem cos co zmusilo mnie do zalogowania sie tutaj :o) podobno kazdy musi sie przekonac na wlasnej skorze.Chodzi mianowicie o klucze od komorki w podziemnym parkingu-swoimi otwieram jeszcze jedna komorke(narazie jedna bo wiecej nie sprawdzalem) zglosilem to w spoldzielni a oni na to ze to sa najtansze zamki i jest to prawdopodobne.Ciekawe czy mieszkania nasze otwieramy tymi samymi kluczami????????
                                    • Gość: smialy Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.multi-play.net.pl 19.02.11, 15:32
                                      Mieszkania raczej nie, ale nie masz pewności kto na etapie budowy bloku, miał kontakt z twoimi kluczmi i kartą kodową do dorobienia kluczy...
                                      Komplet zamków w systemie jednego klucza kostuje 300zł, jak byś chcial zmienić.
                        • Gość: kanty precz Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.158.216.94.pat.umts.dynamic.eranet.pl 07.03.11, 19:54
                          Ws. pomiarów. Wiem, że pow. mieszkań wg tzw. pomiarów wyliczono niezgodnie z PN70, bez grubości tynków, wyliczając całą powierzchnię wewnętrzną M, tak jakby nie było w ogóle ścianek wewnątrz, stąd jest ona większa niż w projekcie. Pomiary były potrzebne tylko po to aby uzyskać podpis! Dane mieli z pomiarów robionych na budowie, które muszą odpowiadać planom technicznym. Należy żądać wydania od spółdzielni dowodu, tj dokumentu rysunkowego z wyliczeniem powierzchni i wystarczy porównać z planem otrzymanym z umową! Nie dopłacać w ciemno! Wszelkie zmiany w umowie wymagają formy pisemnej - zmiana pow. i kwoty umownej szczególnie. Nie daj się robić w konia.kanty precz
                          • Gość: mieszkaniec Re: włamania ciąg dalszy IP: *.net.autocom.pl 24.03.11, 19:29
                            dzisiaj włamano się do około 30 garaży
                            • Gość: smialy Re: włamania ciąg dalszy IP: *.multi-play.net.pl 24.03.11, 20:46
                              Bo brame przestawili że sie sama po 2 minutach zamyka, i nie da się jej zamknąć.
                              • Gość: Strateg Re: włamania ciąg dalszy IP: *.net.autocom.pl 25.03.11, 11:16
                                Bylem niedawno i zamyka sie teraz po ok 15-20 s.
                                • Gość: mieszkaniec Re: IP: *.home.aster.pl 25.03.11, 22:06
                                  teraz się zamyka a wcześniej była ciągle otwarta bo robole nie zamykali za sobą
                                  • Gość: mieszkaniec Re: ile płacicie czynszu za miejsce postojowe? IP: *.home.aster.pl 25.03.11, 22:10
                                    • Gość: smialy Re: ile płacicie czynszu za miejsce postojowe? IP: *.multi-play.net.pl 26.03.11, 09:39
                                      38 zł
                                      • Gość: fiolek akt notarialny? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.11, 10:17
                                        czy ktoś podpisał już akt notarialny, jeśli tak to jakie są to koszty i jak to sobie wyliczyć?
                                        • Gość: gość Re: akt notarialny? IP: *.multi-play.net.pl 27.03.11, 13:20
                                          Za 40 m2 z wpisem do księgi ok 2 tyś.
                                          • Gość: andrzej0309 Temat ochrony IP: *.play-internet.pl 12.04.11, 08:18
                                            Witam!
                                            Jeszcze raz powtarzam że, jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest wynajęcie firmy ochroniarskiej!
                                            • Gość: smialy Re: Temat ochrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 08:31
                                              Gdzie ci się ludzie zgodzą 290 PLN podłączenie kamer + 30 pln/miesięcznia za stróża.
                                              Choć ja osobiście chciałbym.
                                              Jak by co mamy już ofertę z justusa.
                                              • Gość: m Re: Temat ochrony IP: *.home.aster.pl 12.04.11, 18:10
                                                na tym osiedlu ochrona to konieczność
                                                jestem za
                                                • Gość: gosc Re: Temat ochrony IP: *.scansafe.net 19.04.11, 13:32
                                                  290 zl i 22 kamery to torche przesada, mysle ze uda sie jakos ograniczyc liczbe kamer np do 12 i przez to zmniejszyc ta kwote, a 30 pln miesiecznie to kwota jeszcze do zaakceptowania
                                                  • Gość: Ania Re: Temat ochrony IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.11, 23:37
                                                    Od kiedy ma ruszyć ta ochrona, czy ktoś już wie? Jakie koszy utrzymania ochrony? Jaka firma ma się tym zająć?
                                                  • Gość: smialy Włamanie do garazu IP: 77.236.26.* 03.05.11, 08:48
                                                    Kolejne włamanie do komórek lokatorskich, tak jak poprzednio powyrywali wkładki od zamków.
                                                  • Gość: andrzej03091 Re: Włamanie do garazu IP: *.multi-play.net.pl 03.05.11, 16:50
                                                    Też właśnie mi włamali się! Najlepiej teraz przydałby się policjant z pieskiem. Może by doszedł po śladach. Niemniej zamierzam zgłosić fakt do spółdzielni!
                                                  • Gość: jan kanty Re: Włamanie do garazu IP: *.146.39.227.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.05.11, 11:05
                                                    Znajomy policjant powiedział mi, że te włamania to robią firmy ochroniarskie i ubezpieczeniowe, aby na mieszkańcach wymusić ochronę i ubezpieczenia!. Nie dajmy się zwariować i płacić inwalidom lub emerytowanym milicjantom za takie pseudo usługi tylko trzeba zamykać garaż, drzwi wejściowe z budynku do garaży i bramki! Zwracać uwagę na osoby obce kręcące się w otoczeniu. Mieszkam w sąsiedztwie i u nas nigdy nie było tego typu włamań, ale piwnice są zamykane i mieszkańcy tego pilnują. Spółdzielnia powinna o tym wiedzieć!
                                                  • Gość: w Re: Włamanie do garazu IP: *.home.aster.pl 09.05.11, 14:03
                                                    to ci głupot nagadał ten znajomy.w
                                                  • Gość: luzak Re: Włamanie do garazu IP: *.146.48.120.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.05.11, 14:19
                                                    www.kancelaria.prawna.org.pl/files/05_6f60b324ea.pdf
                                                    do "właścicieli" garaży, ku przestrodze! czytaj koniecznie i zastanów się co podpisałeś
                                                  • Gość: Strateg Re: Włamanie do garazu IP: 213.134.181.* 09.05.11, 14:40
                                                    Czy ktos ma wzor aktu notarialnego miejsca postojowego?
                                                  • Gość: luzak Re: Włamanie do garazu IP: *.146.196.43.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.05.11, 22:12
                                                    Akt notarialny na garaż ma Spółdzielnia!! Sprawdziłem księgi wieczyste - w internecie. Nr tej księgi KR1P/00466247/2. Zgodnie z tym co już wcześnie pisałem nam sprzedadzą prawo użytkowania. Z widocznych już licznych odrębnych własności w księdze KR1P/00398390/1 wynika, że ujęto tam tylko lokale. Jutro e-księgi w konserwacji, ale w sobotę można oglądać.
                                                    Z tymi miejscami garażowymi to chyba robią nas w konia!!!
                                                  • Gość: smialy Re: Włamanie do garazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.11, 14:43
                                                    Tu taka sytuacja nie ma miejsca.
                                                    Garaż był sprzedawany osobno, nie był liczony do ceny mieszkania.
                                                  • Gość: niewierny Re: Włamanie do garazu IP: *.146.130.252.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.05.11, 22:22
                                                    Czy już masz na ten odrębny "garaż" odrębny akt notarialny? Jeśli tak, to wszystko jest OK
                                                  • Gość: luzak Re: Włamanie do garazu IP: *.205.64.104.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.05.11, 22:51
                                                    Czytaj zanim podpiszesz akt notarialny
                                                    www.goldenline.pl/forum/1518606/zakup-miejsca-postojowego-co-z-kw
                                                  • Gość: smialy Re: Włamanie do garazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.11, 08:38
                                                    To już zupełnie nie rozumiem o co chodzi. Mi to sprzedali jako udział jakaś tam cześć w garażu. W akcie wpisali że to lokal nie mieszkalny, numer mapka i takie tam. I do kięgi wieczystej będzie wpisany, ale już nowej księgi wieczystej na niego nie założą.
                                                  • Gość: Kriss bramka IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.11, 10:08
                                                    czy zamierza Ktos zrobic domofon czy w zimie tez trzeba bedzie schodzic i otwierac bramke znajomym?
                                                  • Gość: smialy Re: bramka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.11, 10:14
                                                    Przecież domofon na bramce już jest od tygodnia.
                                                  • Gość: L Re: bramka IP: *.scansafe.net 13.05.11, 14:24
                                                    No jest mozna kogos wpuscic jak znajdzie odpowiednia bramke, ale i tak trzeba bedzie z nim zejsc zeby go wypuscic, bo od wewnarz jest otwierana kluczem.
                                                  • Gość: smialy Re: bramka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.11, 14:42
                                                    No cóż nie można mieć wszystkiego...
                                                  • Gość: Strateg Re: bramka IP: 213.134.181.* 13.05.11, 15:43
                                                    Trzeba zatrudnić oddźwiernego :D Pewnie sytuacja jest podobna do tego że każda braka jest do 1 klatki... ekipa - firma od domofonów inaczej nie umie, a podpięcie przełącznika od wewnątrz przerosło pewnie ich zdolności logistyczne ;)
                                                  • Gość: morek Re: Włamanie do garazu IP: *.205.33.66.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.11, 08:48
                                                    Wejdź na stronę księgi wieczyste elektroniczny dostęp, wpisz /jak znasz, a jak nie to weź z księgi spółdzielni KP1P 00398390/1 / nr swojej KW i zobacz co masz tam wpisane. Ile zapłaciłeś za akt notarialny i resztę - mniej więcej globalnie? czy widziałeś te mapki z wymiarami mieszkania i garażu? Czy podpisywałeś u notariusza Tomaszka? Wypytuję bo ja mam to przed sobą, a nie wiem ile kasy potrzeba. Ps. Ale garaż pięknie wykończony za tę cenę - nawet nie pomalowali!
                                                  • Gość: smialy Re: Włamanie do garazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.11, 08:10
                                                    Pomalowali ale tylko ten pod budynkiem 26b.
                                                    Koszty umowy no cóż mieszkanie około 2 tyś, garaż 700zł.
                                                    U tomaszka na karmelickiej podpisywałem.
    • Gość: gość Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.abb.pl 16.05.11, 09:26
      Przypominam o forum pod adresem teligi26.cba.pl/
      • Gość: Strateg Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 213.134.181.* 16.05.11, 10:29
        Forum bylo fajne do poki nie przestalo dzialac na niektorych ip :)
        • Gość: zuza Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 213.134.181.* 18.05.11, 20:01
          dokladnie, co z tym forum, u mnie tez nie dziala!
          • Gość: Admin forum Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 77.236.26.* 19.05.11, 10:12
            Probuje je przywrócić do życia, z tym że u mnie działa i ciężko sprawdzić co nie działa.
          • Gość: Admin forum Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 77.236.26.* 20.05.11, 00:18
            A jakieś bliższe szczegóły wyświetla się jakiś błąd, nie da się wejść na stronę forum?

Czy moge prosić o sprawdzenie czy to forum będzie działać? (Nic tam nie ma aktualnie, ale jeśli będzie działać powinno się udać przenieść dane)
            • Gość: strateg Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: 213.134.181.* 20.05.11, 10:27
              U mnie ruszylo :)
              • Gość: morek Re: SM Nowy Prokocim - nowa inwestycja przy ul. T IP: *.181.14.149.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.05.11, 20:42
                Ale sm Nowy Prokocim robi nas w balona. Oszukali na metrażu mieszkań, teraz podają w akcie notarialnym, że toczy się spór o grunt, na którym postawili bloki! Na dodatek garaż jest własnością spółdzielni a nam sprzedali wyłącznie miejsca do użytkowania, przypisane do mieszkania! Czytajcie akty notarialne!!!przed podpisaniem!
    • Gość: Admin forum Forum IP: *.agh.edu.pl 22.05.11, 14:24
      Witam

Prosze o informacje czy działa forum pod adresem teligi26.cba.pl/forum/
      Przeniosłem tam wszystkie dane ze starego forum i wszystko powinno byc ok
      • Gość: smialy Re: Forum IP: 77.236.26.* 22.05.11, 16:34
        Midziała i stare i nowe
      • Gość: Strateg Re: Forum IP: 213.134.181.* 22.05.11, 18:44
        U mnie działa nowe - dzieki!
        • Gość: smialy Re: Forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.11, 08:06
          Teraz nowe forum nie działa.
          • Gość: Admin forum Re: Forum IP: *.abb.pl 23.05.11, 10:21
            A jaki jest blad?
            • Gość: smialy Re: Forum nie działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.11, 12:30
              Przepraszamy, strona nie została znaleziona.

Sprawdź poprawność adresu lub zajrzyj na stronę główną www.cba.pl
              • Gość: Admin forum Re: Forum nie działa IP: *.abb.pl 23.05.11, 12:36
                Ten adres na pewno dziala teligi26.cba.pl/forum/index.php
                • Gość: strateg Re: Forum nie działa IP: 213.134.181.* 23.05.11, 12:37
                  Tam jak sie klikalo na admina link dodawalo jakies smieci na koncu wiec lepiej wpisac z palca adres.
                • Gość: smialy Re: Forum nie działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.11, 12:40
                  To jest ok
                  • mateyuzz czy ktoś coś wie na temat roszczeń??? 01.08.11, 14:20
                    pytanie jak w temacie? Czy ktoś coś wie ta temat roszczeń dwójki ludzi co do części działki, na której położona jest ta inwestycja??? spółdzielnia powołuje się na dwa przepisy z ust. o obrocie nieruchomościami, z którcyh wynika, że ich roszczenia są bezzasadne? Czy to prawda? Piszcie, jeżeli tylko wiecie coś na ten temat
                    • Gość: smialy Re: czy ktoś coś wie na temat roszczeń??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.11, 08:30
                      Starosta odrzucił roszczenie, nie wiem czy odwoływali się do wojewody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka