Gość: emu Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.home.otenet.gr 13.05.08, 12:54 brawo jestem za - jak nie umieja sie streszczac w urzedzie to sorki, gratuluje odwagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyleczony z budowy Zmienić prawo -umożliwić rozwój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:33 Prawo powinno być PRZYJAZNE DLA INWESTORA.Urzędnik powinien POMAGAĆ , a nie przeszkadzać w budowie / remoncie. Czekanie LATAMI na papiery jest CHORE. Ten wrzód trzeba przeciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
milko75 Most zwierzyniecki 13.05.08, 14:39 A mi się przypomina inne inwestycja. Tym razem miejska. Nazywała się most zwierzyniecki. Została wybudowana nielegalnie. I co? Stoi? Stoi. Czego i nadbudowie kamienicy życzę. Cytat z urzędnika miejskiego: - Nie ma sensu wydawać pozwolenia na budowę mostu, który już stoi - tłumaczy Andrzej Oklejak Miasto może to i szary Kowalski też. A co :-) Nie pochwalam bezprawia ale obecne prawo to bezprawie. Wreszcie ktoś odważnie pokazał gdzie ma całe to korupcyjne towarzystwo. Szczególy mostowe: wiadomosci.o2.pl/?s=513&t=4918 Odpowiedz Link Zgłoś
don-vito-corleone panie konserwator: 13.05.08, 17:23 "A nie ma wcale pewności, czy jej skutek będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami - rozkłada ręce konserwator." to zdanie dobrze was opisuje. na co pan oczekiwałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xensen Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 17:56 Brawo Panie Mól!!! Gdyby Pan wystąpił do urzędu o pozwolenie, to prędzej miał by Pan Jaworowicz za 3 miesiące u siebie w kamienicy i lokatorzy by płakali do kamery, ze im się leje na głowę, niż jakąkolwiek decyzję (oczywiście oprócz odmownej). W tym kraju nieudolność oraz brak odpowiedzialności i decyzyjności urzędników doprowadza do takich sytuacji. A jakiś dziadek borowy zwany konserwatorem zorientował się na ukończeniu budowy, że mu dobudowano całe dwie kondygnacje w centrum Starego Miasta!!!. Wstyd dla miasta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krossman Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.eranet.pl 13.05.08, 23:37 a pamiętacie ile było szumu przy budowie hotelu Likusów na Jagiellońskiej? I co ? I nico. Hotel pracuje wszystko jest legalnie. Mogą Likusowie to czemu nie Mól? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 00:04 Może w końcu czas zrobić porządek z władzami Krakowa. Już któryś raz słyszę o problemach z przeprowadzeniem jakiejkolwiek inwestycji. Jak my mamy konkurować z takimi miastami jak Wrocław,jak u nas siedzi banda skretyniałych urzędasów i bawi sie za nasze pieniądze. Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubaa Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.chello.pl 14.05.08, 21:42 a sheraton? niby wszystko zgodnie z prawem, a brzydactwo nad wisłą straszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 18:01 Przynajmniej jakaś kamienica w tym miescie będzie ładnie wyglądac i nie zawali się przechodnią na głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc2 Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:40 czekam juz miesiąc na wszczęcie decyzji pozwolenia na budowę i jescze nie trafiła z dziennika podawczego do urzednika - wczesniej czekałem na wypis z planu miejscowego (prawie dwa miesiące trwało skopiowanie kilku stron) potępiam oczywiście samowolę ale chyba rozumiem podejscie - JAK DŁUGO CZEKA SIĘ NA WZIZT W KRAKOWIE ? Czas to pieniądz - powinno się stworzyć mozliwość szybkiego uzyskania pozwoleń na budowę pamiętacie protesty konserwatora podczas tzw remontu nawierzchni na Rynku albo w czasie budowy Sheratona, kiedy wywieziono tony ziemi z bliskich okolic Wawelu bez obecności archeologów ? ja też nie :) był przeciez na urlopie, niczego nie widział ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: 89.174.79.* 16.05.08, 02:30 I bardzo dobrze. Gosc przynajmniej nie straci nerwów w urzędach. Do mnie w urzędzie powiedziano że prawo w polsce zależy od interpretacji urzędu a w kazdym interpretacja jest inna. UPROSCIC PROCEDURY !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala 334 Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.chello.pl 16.05.08, 17:15 ja bym temu molowi dał 1 mln kary i niech sobie to wlicza w koszty rozbiórki dachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponad prawem Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.08, 02:02 ala 334 napisał(a): > ja bym temu molowi dał 1 mln kary i niech sobie to wlicza w koszty >rozbiórki da chu Jaktykaręzapłacisz to mozesz jawymierzac. Czas aby INNI nie decydowali o losach i fortunachktóre do nich nie nalężą! Czasy komuny juz mineły, a teraz MYOB! (Mind Your Own Business!) Ja bym ci wymierzył podatek od głupoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makus Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:25 dzizus jak ty jestes tepa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala 334 Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.chello.pl 16.05.08, 17:16 a dodatkowo dla pana cwaniaka Móla jakieś prace społeczne np przez 6 miesięcy sprzątane psich kup z chodników, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makus Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:27 wystarczy, ze my obywatele z tym gownem (czyt. urzedasami)walczymy cale zycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala 334 Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.chello.pl 16.05.08, 17:18 ten facet prowadzi restauracje w budynku, budynek po nadbudowie nie spełnia prawa, ... może mu odebrać koncesje na prowadzenie restauracji? przecież jak wybudował to bez pozwolenia to pewnie sam sobie to zaprojektował... wiec strach tam do niego iść na kawę z gipsem................ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makus Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:30 jakim trzeba byc glupim aby uwazac, ze wybudowanie budynku bez pozwolenia rownoznaczne jest z jego zawaleniem p.s. laska masz problemy z facetami czy co? albo idz z tymi bredniami do kosciola .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna40 Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.chello.pl 16.05.08, 17:38 A teraz fakty... najlepsze w tym wszystkim jest to ze jak sąsiad pana Móla chciał nadbudować kamienicę to Pan Mól napisał pismo do Wydziału Architektury że sie nie zgadza na nadbudowę, że mu zacieni jego budynek... można sprawdzić w urzędzie co za zakłamany człowiek te Mol. krętacz i przestępca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponad prawem Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.08, 02:20 "Uznałem, że nie warto czekać. Tym bardziej, że dach kamienicy zaczął przeciekać. Za jednym zamachem zrobiłem remont poszycia, adaptowałem poddasze i odnowiłem balkony od strony oficyny. W mojej sytuacji każdy zrobiłby to samo - wyznaje z uderzającą szczerością Mól. Właściciel kamienicy dodaje ze spokojem, że wszelkie kwestie związane z ewentualnymi konsekwencjami finansowymi czy prawnymi wpisał w koszty inwestycji." Popieram! "Po przebudowie w budynku pojawiły się dwie dodatkowe kondygnacje. Zamiast dotychczasowych czterech jest ich teraz sześć. - Nowe piętra powstały w części istniejącego już poddasza, dlatego kalenica dachu podniosła się zaledwie o 1,5 m. Z zewnątrz nie widać, żeby cokolwiek się zmieniło - tłumaczy właściciel budynku i otwarcie dodaje, że gdyby nie złożył wniosku o "wuzetkę" to pewnie nikt nie zorientowałby się, że inwestycja nie ma pozwoleń. I słusznie, cała stawka o 1.5 metra ... Jak nie zauważyli wczesniej to znaczy ze nic sie drastycznie nie zmieniło! "Samowole nieźle prosperują" I słusznie! "Tymczasem samowolna nadbudowa jest już na ukończeniu a - jak dowiedzieliśmy się w biurze prasowym UMK - w magistrackim wydziale architektury gotowa jest już negatywna decyzja WZ, którą inwestor ma otrzymać lada dzień. " I mogą mu skoczyc! "Wojewódzki konserwator zabytków nie godzi się w niej na podniesienie dachu budynku. Teraz gdy okazało się, że nadbudowa i tak powstała, o złamaniu prawa budowlanego wojewódzki konserwator powiadomił Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego" "Zastanawiam się nad wyjściem z sytuacji. Gdyby udało się zareagować wcześniej, to można by było powstrzymać budowę." Nie godzi? To kopa w dupsko i na bruk!. Rozwiązanie: Nikt go tam juz nie potrzebuje! Niech szuka nowej pracy, może zmywajac gary w knajpie pana Mola! Pytanie jest jedno: Dlaczego jakis urzędas ma za nas podejmowac decyzje finansowe? Te wszystkie rudery i "zabytki" to tylko historyczne smietnisko, a na betonie kwiaty nie rosną! Anna40 napisał(a): > A teraz fakty... A gdzie w artykule sa te fakty? > najlepsze w tym wszystkim jest to ze jak sąsiad pana Móla chciał >nadbudować kamienicę to Pan Mól napisał pismo do Wydziału >Architektury że sie nie zgadza na nadbudowę, że mu zacieni jego >budynek... można sprawdzić w urzędzie I miał racje! > co za zakłamany człowiek te Mol. > krętacz i przestępca Nie wyzywaj innych, ani nie kretacz ani nie przestepca! Prawda zawsze ma 3 twarze! No a teraz po prostu kolej na akcje sąsiada! ... Za parę lat te dwa budynki beda wierzowcami ... A tak naprawde co nas to obchodzi. Anna40 zagladaj do swojego portfela a niedo cudzego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makus Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:32 czyli wy ru chal wszystkich bez mydla hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel Karmelicka 9: nadbudowa zgodna z prawem IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.08, 01:40 Włascicielmarację. Jest włascicielem i on powinien o tymdecudowac jak bedzie uzywał swoj budyneka nie jakis tam urzedas czy kurator. W polsce 30 letni budynek zostaje nazwany zabytkiem. Większosc to nie zabytki a rudery. Jak kurator bedzie płacił, to kurator bedzie mógł wtedy decydowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saint Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 10:40 I Bardzo dobrze zrobił ( na cholere nam konnserwator co nic nie pozwala remontowac podnosic i adoptoowac !!!! Won z Krakowa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawistny Zmienić mentalność polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 08:16 Zasada PIES OGRODNIKA ,ja nie mam to i ty NIE BĘDZIESZ MIAŁ ! dominuje w wielu wypowiedziach zawistnych, chcących dokopać inwestorowi. Ale on się tylko broni przed głupim prawem i jego wykonawcami- urzędnikami. Zmiana prawa jest konieczna. MENTALNOŚCI POLAKÓW prawdopodobnie się NIE ZMIENI. Odpowiedz Link Zgłoś