Gość: jenna Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 18.05.04, 20:15 Oficjalne progi punktowe w zeszłym roku do V - 178 pkt w pierwszej rekrutacji a 150 pkt w drugiej, natomiast w I - 170 pkt w pierwszej, 160 pkt w drugiej. To tak orientacyjnie, nie jestem dokładnie pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicholas Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.kim.pl 19.05.04, 02:35 XXIII Lo jest ok. www.zso9.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwa Re: Jakie LO w Krakowie? IP: 62.233.210.* 19.05.04, 16:10 a jak jest w 13 LO??? oczywiście w Krakowie.Jakoś nikt nic o nim nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowodworczanakatac Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.cyfronet.krakow.pl 26.05.04, 16:45 elo ziomalu z daleka od nowodworka !!! pognębią cię i zniszczą!!! aaaa (wlaśnie niszczą) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.citynet.pl / 149.156.98.* 27.05.04, 09:21 nowodworczankatac chyba oblała mature skoro twierdzi ze tam niszcza.Nikt nikogo nie niszcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 12:47 Ja ze swojej strony mogę na pewno polecić licea nr: IV (jedno z tych bardziej elitarnych), VIII (wysoki poziom i fajni ludzie), XI (jedno z lepszych w NH i świetna atmosfera), XII (zaraz po III najlepsze w NH, z tym że raczej nie ma stresu), XX (ot taka zwykła szkoła z klimatem i w Śródmieściu :) i XXI (najlepsze LO jak ktoś chce iść na studia związane z teatrem... zero stresów a atmosfera lepsza niż gdziekolwiek indziej :). Nie polecam natomiast I, II, III, V (mimo że mają wysoki poziom, panuje tzw. wyścig szczurów... to po prostu szkoły dla ludzi mocnych psychicznie; aha, i mimo tego co mówią, atmosfera w III jest beznadziejna...) i nie polecam jeszcze XVI, XIX, XXV i XXX - z tego tylko względu że są to najgorsze licea w Krakowie. Zasada jest taka, że nie musisz iść do najlepszego LO żeby się potem dostać na wybrane studia... lepiej iść do jednego z tych mniej 'elitarnych', ale za to oszczędzić sobie stresu i samemu starać się uczyć tak, żeby potem się na te studia dostać. Prawda jest taka że i ze słabego LO na studia się dostaniesz jeśli tylko będzie Ci zależało i będziesz dużo pracował. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.autocom.pl 28.05.04, 07:22 popieram Pati w ocenie szkół Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Jakie LO w Krakowie? 28.05.04, 09:16 a ja nie popieram, bo to jej prywatny, niczym nie poparty pogląd: w IV uczyłem, znam jej obecnych absolwentów, to bardzo przeciętna szkoła XXI to słabiutkie liceum o ambicjach pseudoartystycznych, nie jest odrobinę łatwiej jego absolwentom podczas egzaminów na kierunki artystyczne, natomiast faktycznie bardzo łatwo jest ukończyć tę szkołe V odsądzana od czci i wiary jest z kolei szkoła, w której najłatwiej sie do studiów przygotować mogę i o reszcie szkól, ale już mnie palec boli od stukania tych samych prawd objawionych od lat nie wierzę ci, belfrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxi Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.autocom.pl 06.06.04, 00:10 > XXI to słabiutkie liceum o ambicjach pseudoartystycznych, nie jest odrobinę > łatwiej jego absolwentom podczas egzaminów na kierunki artystyczne, natomiast > faktycznie bardzo łatwo jest ukończyć tę szkołe ta opinia jest krzywdząca, przesadziles z ilością jadu, lubie tę szkole i przykro to czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Jakie LO w Krakowie? 08.06.04, 11:23 ja też ja lubię, ale też znam, niestety... ps. gdzie tu jad ? nie obsobaczam bbelfrów, nie piszę źle o atmosferze, nie piszę, że uczniowie to głaby - no gdzie tu jad ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieelitarna Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 21:14 Peeten a skąd ty znasz wszystkie krakowskie szkoły? We wszystkich już pracowałeś? :-) A XXI to naprawdę świetna szkoła... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Jakie LO w Krakowie? 09.06.04, 09:19 nieelitarna, a w którym miejscu znalazłaś informację, że znam wszystkie ? znam III,IV,X,XI,XII,XVI i XXI - o tych szkołach mogę mówić dużo, czasem nawet dobrze... ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOBIESKI Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 16:41 Dziewczyno, na jakiej podstawie wygłaszasz takie opinie? Czyżbyś miała aż tylu znajomych? To jest bzdura co napisałaś o II LO!! Wcale nie jest to szkoła dla "ludzi mocnych psychicznie". Owszem, krążą takie opinie o naszej szkole ale są one głupie, przekazywane z pokolenia na pokolenie!!! Ja nie należe to ludzi o mocnych nerwach a pomimo to utrzymuje sie w średniej 4,0. Być może kiedyś faktycznie Sobek był tak bardzo ambitny ale teraz to sie zmieniło! Ludzie zrozumcie, że my naprawde nie wqwamy ksiażek tel. na pamięć! Uczyć sie trzeba, ale chyba o to właśnie chodzi komuś, kto chce sie dostać na dobre studia! Kokosy same nie spadną z nieba. Praca ucznia to jednak za mało, ważna jest również kompetencja nauczyciela... Poza tym zupełnie nie zgadzam sie co do "wyścigu szczurów" który jakoby panuje w Sobieskim. Z taką życzliwością, serdecznością i chęcią pomocy nigdzie się jeszcze nie spotkałam! Lepiej napisz o szkole do której sama chodzisz/chodziłaś a nie oceniaj szkół o których nie masz zielonego pojęcia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 12:11 Eee... nie chciałabym być uszczypliwa, ale co powiesz na temat zakazu całowania który PODOBNO obowiązuje w II LO??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobieski Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 15:00 haha.. super argument.. owszem, jest takie zarządzenie no ale co z tego? niech sobie będzie, i tak nikt go nie przestrzega.. to jest tak jak z czerwonymi bluzkami, w których PODOBNO nie można chodzić.. wymyśl coś lepszego :P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BABUSZKA NAJLEPSZA ÓSEMKA:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 20:27 viii-lo.krakow.pl o studiach nie pisze bo jestem dopiero w drugiej klasce,ale stwierdzic trzeba jedno,2 lata temu szkołę wybrałam i nie żałuję i nigdy(chyba) nie pożałuje! ale jest jeszcze jeden NIEPODWAŻALNY fakt;jak pójdziesz do "elitarnej" szkoły tylko dlatego zeby miec jakis starcik..to powiem jedno:bez nauki i pracy i bla bla bla...jak sie nie bedziesz uczyc to nawet najbardziej"elitarna"szkółka ci ie pomoze~! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.crowley.pl 31.05.04, 22:25 Sobieski, popieram Twoją wypowiedz w 100%.Ale sobie Pati wymyśliła argument z tym całowaniem.Jeśli ona chodzi do szkoły tylko ze względu na możliwość całowania się na przerwach to można jedynie domyślać się jej poziomu intelektualnego. Odczep się Pati od Sobka,pewnie się kiedyś do niego nie dostałaś i teraz wylewasz łzy goryczy ,rozsiewając kłamliwe opinie na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 14:26 O czyim poziomie intelektualnym mówimy... a raczej ty mówisz. Nie wiem, albo to ja jestem do tego stopnia głupia, albo to wy sobie wymyśliłyście że ja podaję zakaz całowania jako argument... buahaha... Jako że Sobieski zarzucała mi, że nie wiem o czym mówię, nie chciałam podawać na forum informacji, co do której nie mam stuprocentowej pewności, tak więc dla pewności wolałam spytać. Widocznie mój poziom intelektualny jest jeszcze niższy niż ty go oceniasz, ale nie widzę kompletnie nic złego w zadaniu tego pytania. No, może oprócz tego że jak ktoś się dowie z mojego posta że w II LO nie wolno się na przerwach całować, to może stracić chęć pójścia do tego LO. Buahaha. Uczniowie powinni ukrywać takie fakty, w końcu opinia o szkole jest najważniejsza :) I to wcale nie dziwne że większość osób, które znam - a zaręczam, że kończyli lepsze szkoły niż II LO - nie wypowiada się o tej szkole pozytywnie. Jeśli wprowadzają zakaz całowania na przerwach - spokojnie, to nie jest aż tak uciążliwe - to powstaje pytanie, jakie jeszcze zakazy wprowadzili... A wracając do mojego poziomu intelektualnego, Maturzystko, to maturę dawno mam już za sobą, a studia właśnie kończę. Takie małe sprostowanie, gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości co do tego, czy nie jestem aby mniej inteligenta, niż mówisz. A jeśli posądzasz mnie o kłamstwo, to musisz chodzić do II LO, prawda? No, chyba że mówisz to wszystko na podstawie hmm... no tego to nie wiem... No cóż, przecież nie będę się kłócić na forum, zresztą i tutaj zawsze znajdzie się tłum ludzi, którzy na mnie naskoczą za to, że mówię 'źle' o jednym z 'najlepszych' krakowskich liceów. Posiadanie odmiennego zdania zawsze wiąże się z tym, że ludzie zachowają się jak papugi i wszyscy jak jeden krytykują człowieka. Nie wiem, może powinnam przeprosić za 'czepianie się' II LO, w końcu to renomowana szkoła, a renoma jest ponad wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.eu.org 01.06.04, 18:30 Dziewczyno! To forum nie do dyskusji o Twoim poziomie intelektualnym, tylko o wyborze liceum. Pomyliłaś wątki! A poza tym - nie masz się czego uczyć na tych studiach? To nos w książki, a nie w komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina (sob.) Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 13:21 > I to wcale > nie dziwne że większość osób, które znam - a zaręczam, że kończyli lepsze > szkoły niż II LO - nie wypowiada się o tej szkole pozytywnie. Hmm.. w takim razie - dlaczego Ci Twoi Znajomi wypowiadali się na temat naszej szkoły jeżeli kończyli inne? inne tzn jakie? V, I, VIII? Zresztą, mając maturę a i prawie studia za sobą, powinnaś wiedzieć, że nie ma LEPSZYCH czy GORSZYCH szkół. Każda szkoła ma coś ciekawego do zaoferowania, a wymagania i oczekiwania ludzi również są bardzo różne.. Zauważ że ani ja ani Maturzystka nie użyłyśmy tego sformułowania w stosunku do Sobieskiego. Nie staramy sie udowodnić że II LO jest NAJLEPSZE bo takie rozumowanie jest prymitywne. Chcemy jedynie obronić je przed głupimi plotkami (a bo moi znajomi mówili...) > No cóż, przecież nie będę > się kłócić na forum, zresztą i tutaj zawsze znajdzie się tłum ludzi, którzy na > mnie naskoczą za to, że mówię 'źle' o jednym z 'najlepszych' krakowskich > liceów. Posiadanie odmiennego zdania zawsze wiąże się z tym, że ludzie > zachowają się jak papugi i wszyscy jak jeden krytykują człowieka. Po pierwsze - nikt tu nie zamierza się kłócić. Ty krytykujesz naszą szkołę (na podstawie tego, co mówili inni) a my sie z Tobą nie zgadzamy (tyle że i ja i Maturzystka chodzimy/chodziłyśmy ;)do dwójki i nasze zdanie oparte jest na faktach). Po drugie - nikt po nikim nic nie powtarza. Ty natomiast póki co nie podałaś żadnych argumentów, które faktycznie mogłyby odstraszyć potencjalnych pierwszaków. Nie wierze żebyś była ciekawa mojego zdania na temat zakazu całowania. Chciałaś nam dogryźć ale Ci sie nie udało. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomCrac 6666 tylko 6 :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 13:44 dziekuje za uwage, wlasnie przeczytales/as 6666 post na tym podforum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sobieszczak Re: Jakie LO w Krakowie? IP: 212.244.182.* 29.05.04, 12:30 Jeśli chcesz pójść na mat-fiz, to do VLO, licząc się z tym, że twoja wiedza ograniczy się tylko do matematyki i fizyki (znaczy to mniej więcej tyle, że po 3 latach edukacji, nie będziesz pamiętać daty bitwy pod Grunwaldem). Jeśli chcesz na bio-chem - tylko do II LO (wyjdziesz jako genialny biolog, z wiedzą ogólną na przyzwoitym poziomie). A jeżeli interesuje Cię human, wybierz się do I LO, ale porzygotuj się na to, iż wszystkie przedmioty będziesz realizować w zakresie rozszerzonym;) Pozdrawiam gimnazjalistów stojących przed trudnym wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgndfgn Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.compower.pl 29.05.04, 16:16 Po pierwsze ucze sie w III L.O i atmosfera naprawde nie jest beznadziejna, ale prawda jest taka ,ze przychodza do szkoly coraz gorsi uczniowie(jako uczniowie i jako ludzie), ktorych w ten sposob wychowalo to beznadziejne gimnazjum.W tej szkole jest bardzo mocny human (lepszy niz w I czy V), natomiast gorszy jest mat-inf.Biologia i chemia sa na dosc wysokim poziomie.Szkola ma ogromny potencjal w postaci nauczycieli (a przynajmniej wiekszosci) ktorzy dzieki swojej tolerancji i madrosci potrafia nawet z najwiekszego matola(chociaz w tej szkole chyba takich nie ma) zrobic czlowieka.Ale jak w kazdej szkole zalezy na kogo sie trafi.Ja ze swej strony polecam III i V L.O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 19:09 XII XII XII... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valierian Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 21:59 egh... prosze mi tu nie mowic, ze IV jest elitarna szkola :/ bo nie jest.. za taka sie uwaza, ale tak nie jest... tzn jezeli chodzi o poziom nauki, to przynajmniej ja jestem zadowolona, choc nie mam jakis rewelacyjnych ocen na koniec, a to wlasnie ze wzgledu na to, ze nauki jest spoooro... przynajmniej sie czegos naucze :] a jesli chodzi o atmosfere, to towarzystwo jest calkiem fajne... milo sie spedza czas na przerwach, moza sobie na dziedziniec w kazdej chwili wejsc :] i wiecie co? na okraglo gadacie o jednym i tym samym.. w kolko tylko powtarzacie te same argumenty, i ja juz tego po prostu nie moge czytac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V lo Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 15:32 Mysle ze V bedzie najlepsza bo wydajesz mi sie snobem i pajacem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boogi Re: Jakie LO w Krakowie? IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 13.06.04, 23:26 Naiwny... w Krakowie nie ma elitarnych liceów, są tylko mniej lub bardziej złe. No ale dla snobów niektóre muszą być elitarne. W końcu jesteś klientem i masz prawo wymagać ... przynajmniej dobrego samopoczucia. He, he, he powodzenia .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_c co za głąb ma czelność..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 17:55 ....polecać ci VIII LO !!!!!! Kończe własnie 3 klase i o tej szkole moge powiedzieć tylko jedno - kompletnie mnie nie przygotowała do matury. SZCZERZE ODRADZAM. Aha , poza tym na 100% spotkasz sie w tym liceum z narkotykami , więc zrób wszystko tylko unikaj tej szkoły bo jej wybór może być najgorszym wyborem w twoim życiu.Mało tego , razem ze mną chodzi do ósemki zała góra osób która uważa tak samo jak ja !!!!!! jaki z tego wniosek - WSZYSTKO TYLKO NIE VIII LO !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzk Re: co za głąb ma czelność..... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.06.04, 18:57 A to dziwne, bo w liceach nie ma 3 -cich klas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: co za głąb ma czelność..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:00 buehehehehe :D Odpowiedz Link Zgłoś