Dodaj do ulubionych

Nowe Miasto, zmarnowana szansa ?

IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 20:49
Czy polskie władze wraz z zapadła koleja nie zdają sobie sprawy jak istotne sa
inwestycje tak znaczacego kapitału w naszym kraju. Nie mozna dopuścić do tego
by jakieś zapadłe PKP chcac wyjśc ze swoich kłopotów obciążało tym wszystkim
Tishmana, a tłumaczyło się, że Tisman chce wyrolować Kraków. Firma tak poważna
jak Tishman posiadająca w swoich zasobach tak liczące się na swiecie centra
jest pewna w 100%, z koleji tylko PKP o tak zniszczonej zapadłej i
przestarzałej infrastrukturze moze byc tak głupie i wnosic tego typu problemy i
starac sie nie dopuscic do takiej inwestycji.
miichal@interia.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: marek Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? IP: *.chello.pl 10.01.02, 11:33
      Proponuje zbadać wiarygodność finansową Tischmana i PKP . Zobaczymy która firma
      okaże się lepsza i bardziej wiarygodna, a co najważniejsze wypłacalna. Odpowiez
      znają wszyscy.
      Pozdrawiam
      • mikolaj7 Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? 10.01.02, 19:45
        Gość portalu: marek napisał(a):

> Proponuje zbadać wiarygodność finansową Tischmana i PKP . Zobaczymy która firma
        >
        > okaże się lepsza i bardziej wiarygodna, a co najważniejsze wypłacalna. Odpowiez
        >
        > znają wszyscy.
        > Pozdrawiam

oczywiscie pkp! :PPP
        • Gość: Zbigniew Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 20:24
          mikolaj7 napisał(a):

> oczywiscie pkp! :PPP

Nie wiem, ale chyba myślałeś, że żartujesz a to niestety prawda.
          PKP ma bardzo wysoką ocenę wiarygodności słynna Standart's Poor (chyba tak się
          pisze) oceniły PKP na BBB+ co jest najwyższą notą. To zapewne dlatego że
          cokolwiek PKP chce kupić Państwo gwarantuje spłatę. Dokładnie nie wiem za co
          dostali te ocenę, ale to fakt. Co do Tishman to nie wiem, ale ostatno w Stanach
          zbankrutowała firma Enron (chyba tak), która była prawie jak PSE a jednak
          zbankrutowała.
          PS. Gwoli wyjaśnienia w sprawie Nowego Miasta jestem za Tishmanem, a PKP i Pol
          mnie wk...
          • Gość: Jahu Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? IP: *.uio.no 11.01.02, 17:35

> PKP ma bardzo wysoką ocenę wiarygodności słynna Standart's Poor (chyba tak się
            > pisze) oceniły PKP na BBB+ co jest najwyższą notą. To zapewne dlatego że
            > cokolwiek PKP chce kupić Państwo gwarantuje spłatę. Dokładnie nie wiem za co
            > dostali te ocenę, ale to fakt.

Ocena ta moze wynikac z faktu ze PKP dysponuje sporym majatkiem, m.in. terenami w centrach wszystkich miast,
            t.zn. tam gdzie sa dworce kolejowe. Niestety jak pokazuje przyklad z Tishmanem, PKP nie bardzo wie co z tymi
            atrakcyjnymi terenami zrobic i w efekcie leza odlogiem. Z tego co wiem, do tej pory nie doszlo do ani jednego
            przypadku udanej wspolpracy PKP z jakimkolwiek inwestorem, ktory podobnie jak TSP chcial zagospodarowac tereny
            wokol dworcow w wielkich polskich miastach. Niby oferuje sie, dyskutuje, podpisuje umowy przedwstepne, ale jak
            przychodzi co do czego to PKP robi takie jaja jak w Krakowie. Swoja droga, ciekawe jak nie udana transakcja PKP z
            Tishmanem wplynie na ocene wiarygodnosci PKP! A w szczegolnosci grozba wyplaty przez PKP olbrzymiego
            odszkodowania Tishmanowi.
            • kirkog Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? 14.01.02, 19:21
              Cała ta sprawa z Nowym Miastem to istna paranoja, która się nazywa Marek Pol.
              Przecież ten gość to istny bezmuzg, potężny inwestor prubuje coś zmienić w
              naszym kraju na lepsze a ten palant wszystkimi dostępnymi środkami powstrzymuje
              go. Przecież coś tu jest nie tak skoro mamy dakiego doła gospodarczego a nie
              pozwalamy Takim firmom jak Tishmen (tak sie pisze?) inwestować. Przecież to
              jest mnustwo miejsc pracy podczas budowy, a nie mówiąc już kiedy to wszystko
              było by gotowe. Poprostu coś okropnego...
    • Gość: Gazeta Czat o Nowym Mieście IP: *.krak.gazeta.pl 15.01.02, 15:30
      Czy możliwy jest jeszcze kompromis Tishmana z PKP i polskim rządem? Na pytania o krakowskie
      Nowe Miasto odpowie Chris Humnicki, dyrektor w TSP - gość czatu Gazety. Czwartek, 17 stycznia,
      godz. 13:00, www.gazeta.pl/czat, pokój Kraków.
    • Gość: zn Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? IP: *.sawan.com.pl 22.01.02, 15:36
      Nowe Miasto to zmarnowana szansa dla ludzi którzy za bezcen chcieli
      sprzeniewierzyc badajże najdroższy kawałek Krakowa. Dobrze że ludzie ci
      utracili wpływ na podpisanie tego kontraktu, bo społeczeństwo Krakowa by
      niestety po fakcie zorientowało sie, jaki piękny przekręt został przygotowany.
      Myslę że jeżeli nie dziś to za parę lat znajdzie się inwestor godny takiego
      miejsca.
      • Gość: Zbigniew Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 18:52
        Gość portalu: zn napisał(a):

> Nowe Miasto to zmarnowana szansa dla ludzi którzy za bezcen chcieli
        > sprzeniewierzyc badajże najdroższy kawałek Krakowa. Dobrze że ludzie ci
        > utracili wpływ na podpisanie tego kontraktu, bo społeczeństwo Krakowa by
        > niestety po fakcie zorientowało sie, jaki piękny przekręt został przygotowany.
        > Myslę że jeżeli nie dziś to za parę lat znajdzie się inwestor godny takiego
        > miejsca.

Ja bym raczej napisał, że to zmarnowana szansa dla ludzi, którzy mogliby tam
        znaleźć pracę a tak nie znajdą no chyba, że się bar Smok rozbuduje.
        A tak na poważnie to myśle że nie są to najdroższe kawałki ziemi w Krakowie za to
        jedne z najbardziej zaniedbanych. Przecież na te tereny było więcej chętnych ale
        to Tishhman dał najwięcej.
        Może właściciele bud z bananami przed Dworcem się złożą i kupią te tereny.
        • Gość: zn Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? IP: *.sawan.com.pl 23.01.02, 08:52
          Całkowicie bym sie z Panem zgodził gdyby Tischman Nowe Miasto wybudował. Jednak
          na to nie chce dać żadnej gwarancji.Efekty sprzedaży za każdą cenę obserwujemy
          od 12 lat. Efekt 18 % bezrobocia też.
          • Gość: Zbigniew Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 09:57
            Gość portalu: zn napisał(a):

> Całkowicie bym sie z Panem zgodził gdyby Tischman Nowe Miasto wybudował. Jednak
            >
            > na to nie chce dać żadnej gwarancji.Efekty sprzedaży za każdą cenę obserwujemy
            > od 12 lat. Efekt 18 % bezrobocia też.

Najprawdopodobniej nie wybuduje, bo nikt mu takiej szansy nie da :(
            Tishman nie daje gwarancji na 224 miliony złotych inwestycji w infrastrukturę
            PKP, która chyba po 30 latach ma wrócić do PKP. Chodzi głównie o parking na
            płycie (powiększenie o kilka poziomów) i odnowienie przejść podziemnych.
            Ja też bym tak chciał wydzierżawiam np. mój stary zniszczony dom na 30 lat, mimo
            tego mogę w nim mieszkać nic więcej nie płacąc a dzierżawca remontuje naprawia i
            za 30 lat mam piękny dom.
            Inwestycja Nowe Miasto na 700 mln dolarów cały czas jest w planach, ale jescze
            trzeba się dogadać z PKS (który chce nowy i nowoczesny dworzec za darmo!) i
            Pocztą Polską.
            I powtarzam jeszcze raz przecież był przetarg i Tishman go wygrał dając najlepsze
            warunki.

Co do sprzedawania przez 12 lat za bezcen to nie wiem czy chodzi Ci o
            prywatyzację czy sprzedaż ziemi, a może należysz do LPR.
            pozdrawiam z rana
    • Gość: rafal.r Re: Nowe Miasto, zmarnowana szansa ? IP: *.interklub.pl 22.01.02, 20:01
      ja juz sam nei wiem juz jest tyle forum tyle sie pisze o tym w gazecie ze juz
      mise njie chche tego czytac
      i tak sobie mysle ze ktos nam bardzo bardzo zazdrosci (panie Pol pogodz sie do
      cholery z tym ze to wlasnie Krakow nie Warszawamiastem w ktorym chchial
      zainwestowac tishman my nie protestowlaismy jak za nasze pieniedze mialo byc
      budowane wasze metro my nim nie jezdzimy (pieniedze z budzetu panstwa na budowe
      metrw w warszawie) czy jestes az tak bardzo zazdrosny ??? byla wreszcie
      alternatywa dla miasta wreszcie cos mialo powstac cos nowego co mialo zaciagnac
      turystow i innych inwestorow ktore mialo dac pieniadze do budzetu rowniez na to
      wasze cholerne metro. jestem ciekaw ile dostal pan pieniedzy "za to".
      Moze jest jeszcze szansa my krakowianie potrafimy sie sprzezyc i zrobic to tak
      aby za kilka lat bylo to nowe miasto, i inne miejsce [pracy (mall przy
      rzezniczej) i nowe drogi i nowe metro ... w Krakowie nie w Warszawie.
      i już

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka