Dodaj do ulubionych

Pilne ! Tabor w Poznaniu !

IP: *.pil.citynet.pl / *.pil.citynet.pl 28.09.03, 11:49
Macie jakieś wiarygodne dane (najlepiej z jakims linkiem) na temat rodzajów
i ilości autobusów i tramwajów jeżdżących po Poznaniu (chodzi oczywiście o
MPK).

Może jakieś porównania procentowe z innymi miastami. Gdzie jest najnowszy
tabor a gdzie najstarszy?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mouset Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: 217.96.109.* 28.09.03, 11:54
      Na pewno starszy niż w Krakowie
      • Gość: Zbigniew Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.pil.citynet.pl / *.pil.citynet.pl 28.09.03, 12:01
        Dowody jakie masz?
        • Gość: mouset Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: 217.96.109.* 28.09.03, 12:06
          Wpisz sobie do wyszukiwarki MPK Poznań i poszukaj po tamtych stronach
        • Gość: Locutus Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 28.09.03, 23:49
          No właśnie! Do wody, Mouset, do wody! :-P

Mają po chuju-fest solarek, neosi, manów i takich tam, a Ty twierdzisz, że
          gorszy tabor? :-/

Pzdr.
          LOKI
          • Gość: mouset Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 29.09.03, 08:52
            No fakt zapomniałem że mamy tylko 130 scanii, plus jednego ober-specjalistę od
            komunikacji
    • Gość: mouset Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: 217.96.109.* 28.09.03, 12:19
      Np. www.bimba.iq.pl
      • Gość: lukaszbandi Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.icpnet.pl 29.09.03, 08:47
        Dobra, mysle, ze jako poznaniak, czlonek KMPS itp itd troche rozwieje wasze
        watpliwosci. Mamy
        102N x2 (jeden liniowy, jeden w remoncie na historyczny)
        102Na x3 (ale jeden szkoleniowy)
        105N x14 (czyli 7 podwójnych skladów)
        105Na x228 (czyli 114 skladow i jeden szkoleniowy)
        105NTW1+105NTW2 x1 (takie cos smiesznego co zrobili z tyrystora)
        105N/2 x1 (przegubowa, niskopodlogowa stopiatka poskladana przez Cegielskiego)
        RT6N1 x10 (teraz juz calkiem ladnie jezdzaca czesko-polska tatra)
        GT6 x14 (z Frankfurtu i Dusseldorfu, choc 2 jeszcze nie wyjechaly po ostatniej
        dostawie z Frankfurtu)
        GT8 x40 (tez z Frankfurtu i Dusseldorfu, kilka jeszcze nie wyjechalo po
        ostatniej dostawie)
        1G x10 (pochodzenie Amsterdam, jeden jest szkoleniowy)
        2G x3 (pochodzenie Amsterdam)
        3G kilka juz przyjechaloz Amsterdamu, dostawy trwaja, pierwszy ma wyjechac na
        ulice w tym tygodniu)
        Sa jeszcze historyczne N+ND i 13N i wiele planow i zyczen na nastepne takie
        wagony :)
        Siemens Combino - czekamy na dostawe pierwszego, pozniej homologacja, jazdy
        probne i na poczatku grudnia na ulice, do kwietnia ma ich byc 14
        W przypadku autobusow nie znam tak dokladnie liczb, ale postaram sie jak
        najbardziej zaspokoic wasza ciekawosc. Troche poszukam i jeszcze cos dopisze.
        Pozdrawiam!!
        P.S. Ciagle pamietamy o naszych 2 pokojach z kuchnia niszczejacych u was :)
        • adas29 Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! 29.09.03, 08:58
          Biorą dużo niemieckich wozów.
          Powinniśmy brać przykład i ratować przynajmniej chwilowo sytuację.
          A więc dawać te 5 GT6 z Norymbergi.
          • Gość: Michał Wojtaszek Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 15:11
            Tiaaaaaaa, jasne. Sprowadzać złom i jeszcze ładować w niego pieniądze...

Cóż, zamieniło się tabor 30-letni ( 102Na ) na 40-letni.

Michał Wojtaszek
            • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 17:42
              no tak - lepiej, aby na "8", "10" jeździły solówki, a "6" "11" i "23"
              zlikwidować.

Trzeba kombinować jakoś. Dlatego, z braku laku jestem za bulwami w Krakowie.
              • Gość: Michał Wojtaszek Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 21:00
                Widzisz Adaś, cały problem polega na tym, że takie miasto jak Kraków stać na
                to, żeby co roku kupować po 6 wozów. I nie byłoby z tym problemu, gdyby miasto
                chciało. Popatrz, dlaczego nie przeprowadzi się przetargu na na przykład 50
                wagonów w ciągu najbliższych powiedzmy 6 lat? Wtedy każdego roku MPK
                dostawałoby około 8 wagonów i byłoby dobrze. Poza tym cena pojedynczego wagonu
                w takim przetargu byłaby dużo niższa niż podczas kupowania kilku wagonów co
                jakiś czas. Same plusy, tylko trzeba w końcu coś zaplanować na dłużej niż na
                rok czy też jedną kadencję.

A co do norymberg. Powiem tak. Jeżdżą bo muszą i mają wyłącznie wartość złomu.
                Im się ich szybciej pozbędziemy, tym lepiej. Każdy w Hucie powie ci tak samo.
                Możesz temu wierzyć lub nie.

A co do bulw, to do czasu, kiedy naszym MPK będą rządzić ci co rządzą, to żadna
                bulwa po naszych torowiskach nie pojedzie i bardzo dobrze. Nie ma co kupować
                przestarzałych wagonów z nowymi przodami. Kupi się 20 sztuk i później będzie
                tylko kłopot z serwisem tego dziadostwa. Popatrz, że nikt poza Warszawą i
                Szczecinem nie kupił bulw i nie zamierza. Warszawa kupiła, bo stać ją na takie
                zabawy, a Szczecin kupił, bo nie stać go na nic innego.

Pozdrawiam
                Michał Wojtaszek
                • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 21:07
                  Przykre to co piszesz - tego się nie da ukryć.
                  Szlag może trafić człowieka.
                  Jednak co "bulw" w Krakowie nie jestem pewien, że ich nie będzie. Mój nochal
                  coś węszy a ostatnio jego celność sensoryczna jest cholera niezła hihihi.

BTW - a Konstal nie zamierza wytworzyć coś nowego (czyt. dużo lepszego od
                  bulw), czy siedzi na dupie i czeka jak chórem się rzucą na te bulwy ???
                  • Gość: Michał Wojtaszek Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 21:27
                    Widzisz, za czasów Gołasia chyba dwa razy istniała bardzo realna szansa
                    kupienia bulw i MPK się obroniło.
                    A co do Konstalu to chyba już tam zapomnieli, jak produkuje się tramwaje.
                    Robili tam niskopodłogowce, czego efekty moża podziwiać w Gdańsku i w
                    Katowicach. Powiem tak, w Gdańsku byłe dwa tygodnie ubiegłego roku i widziałem
                    Citadisy dwa razy, a szukałem ich, bo chciałem im zrobić foty i przejechać się.
                    A co do śląskich Citadisów, to jechałem nim i moim zdaniem jest beznadziejny.
                    A odnośnie bulw. Jak sam producent reklamuje, jest to stopiątka ze stówą nowych
                    elementów. Zapomniał chyba tylko dodać, że pod te sto elementów wchodzi 20
                    nowych siedzeń.

Michał Wojtaszek
                    • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 21:38
                      Ciekaw jestem jak tam Majcher i jego stosunek do "bulw" ... jeżdżących co 4
                      minuty :))
                      • Gość: Michał Wojtaszek Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 21:43
                        Widzisz, jak łatwo się obiecuje. Nagada się głupot przed wyborami, a później i
                        tak nikt nie wymaga, żeby to było zrobione. Swoją drogą tramwaje co 4 minuty są
                        u nas nierealne. Widać, że gość nie wiedział o czym mówi.

Michał Wojtaszek
                        • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 21:45
                          On nie bladego pojęcia o sprawie - wiem coś o tym, uwierzcie mi na słowo.
                        • Gość: Locutus Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.09.03, 04:52
                          Michał - podpisuję się pod tym co piszesz (i co pisze drugi Michał) obiema
                          ręcami! Bulwy są konstrukcją przestarzałą, a ich kupno byłoby przykładem
                          myślenia wybitnie nieprzyszłościowego.

Pozdrawiam.
                          LOKI

PS. Misiasty! Masz pozdrowienia od kochanej Asi ]:->
                          • Gość: Michał Wojtaszek Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 20:20
                            > PS. Misiasty! Masz pozdrowienia od kochanej Asi ]:->

Dziękuję za pozdrowienia od Asi :D
                            Pozdrów ją również ode mnie :)

Michał Wojtaszek
            • Gość: lukaszbandi Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.icpnet.pl 29.09.03, 21:21
              Tylko, ze stodwojki sie sypia, a helmuty jezdza w najlepsze. Powaznie to sa
              wagony w calkiem dobrym stanie.
              • Gość: Michał Wojtaszek Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 21:33
                Tak, tylko że do stodwójek były części, a do tego nie ma. Co z tego, że pudło
                jest w miarę w niezłym stanie, skoro wagon w prosty sposób może unieruchomić
                jedno sprzęgło gumowe, przekładnia albo silnik.

Michał Wojtaszek
                • Gość: lukaszbandi Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.icpnet.pl 29.09.03, 21:45
                  Czesci sa z tych, które juz nie jezdza i z doczepek (te byly sprowadzone tylko
                  po to). Konstrukcja i technologia sa nowoczesniejsze w helmutach niz w
                  mlodszych Konstalach. Poza tym PoznaD potrzebuje pojemnych tramwajów, porownaj
                  sobie GT8 i 102N/a. Osobiscie popieram sprowadzanie taboru z demobilu, poza
                  tym ostro remontujemy i modernizujemy stopiatki. No i na ulacach jest iekawie,
                  nigdzie nie ma takiej roznorodnosci. Podzielam zdanie co do bulw, na szczescie
                  tych akurat brakuje w Poznaniu.
                  • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 21:53
                    Hej Mr Bandi

Poza tym macie "12" i dużo więcej reklam na tramach.

No i przez to macie duuuuuzego plusa u mnie.
                    Poza tym w poznańskim oddziale mojej firmy pracują fajni ludzie.

Pozdrawiam Pyry
                    ADAŚ
                    • Gość: lukaszbandi Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.icpnet.pl 29.09.03, 21:59
                      Trzeba przyznac, ze tatry sprawuja sie ostatnio calkiem ok!
                      Serdecznie pozdrawiam Kraków!!
                      • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 22:16
                        Tatra z numerem "12" na pętli Cmentarz Rakowicki - mniam, mniam.
                        • Gość: lukaszbandi Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.icpnet.pl 29.09.03, 22:19
                          tu chyba cos Ci sie pomylilo. W Poznaniu tatry RT6N1 jezdza tylko na linii 12
                          i odwiedzaja petle Staroleka i Jana III Sobieskiego.
                          • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 22:27
                            Nic mi się nie pomyliło. U nas "12" jeździ(ła) na trasie Cmentarz Rakowicki -
                            Bronowice Nowe, dopóki miejskim biurwom uroiło się, że jest niepotrzebna.

To było moje głośne westchnięcie wyrażające chęć widzenia tego na jawie.
                          • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 22:27
                            Nic mi się nie pomyliło. U nas "12" jeździ(ła) na trasie Cmentarz Rakowicki -
                            Bronowice Nowe, dopóki miejskim biurwom uroiło się, że jest niepotrzebna.

To było moje głośne westchnięcie wyrażające chęć widzenia tego na jawie.
                            • Gość: lukaszbandi Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.icpnet.pl 29.09.03, 22:31
                              Rozumiem.
                            • Gość: Locutus Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.09.03, 04:50
                              A pamiętasz, Adasiu, te foty naszej rodzimej NGT6 na #12 (w Poznaniu of korz),
                              jak była na testach... to był chyba wagon 2012 :-)

Pzdr.
                              LOKI
                  • Gość: Michał Wojtaszek Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 21:59
                    Ciekawe, gdzie w doczepie znajdziesz gumowe sprzęgła, przekłądnie nie mówiąc
                    już o silnikach!
                    A części ze skasowanych już dawno nie ma. MPK sprowadziło dotychczas 45 wagonów
                    GT6. Tylko 4 z nich nie wyjechały na miasto. Jeden o numer 187 został skasowany
                    z powodu wypadku. Skąd oni mają wziąść te części??

Co do ściągania i modernizacji, to można to robić ale do pewnego momentu, w
                    którym to się przestaje opłacać. U nas taki moment powoli następuje.
                    Poza tym zgadzam się z tobą, że na ulicach jest dzięki temu ciekawie. Problem
                    polega na tym, że komunikacja jest dla ludzi, a nie dla miłośników i powiwnno
                    się ją tak tworzyć, żeby działała jak najlepiej i jak najtaniej.

Michał Wojtaszek
                    • Gość: lukaszbandi Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.icpnet.pl 29.09.03, 22:12
                      Ladnych kilka lat temu wyremontowano i zmodernizowano w Poznaniu jedna
                      stodwojke. Stwierdzono, ze lepiej bedzie zastepowac je demobilem. Tych wagonow
                      nie przeznacza sie juz na remonty, jak dzieje sie cos powaznego to idzie taki
                      na czesci. Niektore sa juz u nas 6 lat i caly czas daja rade. 102 juz sie
                      koncza i "nowe" demobile zastepuja stare. Serio, te wagony ratuja MPK, bez
                      nich komunikacja nie funkcjonowalaby ani dla pasazerow, ani dla milosnikow.
                      Teraz modernizowane sa 105Na, w sumie juz wiekszosc ten zabieg ma za soba.
                      • Gość: Misiek K Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.chello.pl 29.09.03, 22:45
                        Cóż, kupowanie tramwajow na wagę z zachodu jest półśrodkiem,
                        ktory jak podkresla kolega Lukas ma uratowac MPK,
                        oki, tak mozna robic, ale przez kilka lat. eksploatacja T4orek w Krakowie
                        rozciagnieta do granic mozliwosci w czasie az do 14 lat byla pod koniec
                        horrorem. wagony gt6 ktore przychodzily w ostatnich dostawach tez pozostawialy
                        wiele do zyczenia.
                        Z dwoch prostych przyczyn - 1) te maszyny doszly juz do punktu smierci
                        technicznej, 2) Niemcy nie pozbyliby sie za guziki czegos co przedstawialoby
                        jakakolwiek wartosc poza cena zlomu.
                        nie znajduje w argumentacji kolegi Lukasa zadnej odpowiedzi na nurtujace mnie
                        pytanie dlaczego w analogicznej do poznania sytuacji Wroclaw nie zdecydowal sie
                        na sprowadzanie wagonow na wagę, a szczecin rozpoczal przede wszystkim akcje
                        ich likwidacji wydluzajac zywotnosc 102jek.

Druga sprawa -
                        co Was do jasnej cholerci bierze na te bulwy??
                        jechales tym kiedy Adas?
                        to jest straszny tramwaj,
                        konstrukcja tego wagonu w swych podstawowych zalozeniach nadal nie wykracza
                        poza zręby konstrukcji wagonu PCC co oznacza ze sięga swym rodowodem lat
                        30stych ubieglego wieku.
                        ponadto w kilku punktach powiela podstawowe bledy konstrukcyjne 105tki,
                        jesli to ma byc wagon ktorym mamy wjezdzac w XXI wiek (jak pisaly jakies
                        prospekty reklamowe), to ja - powtarzam - wybieram hulajnoge. ;)

a co do modernizacji 105tek to wlasnie w pewnym momencie dochodzi sie do
                        granicy - wagon 12letni mozna remontowac, wagon 20letni mozna, ale juz sie nie
                        oplaca. przebudowy pudla, acz efektowne dla oka sa po prostu marnotrawieniem
                        pieniedzy bez zadnych rezultatow w sferze eksploatacyjnej. (poznan o ile wiem
                        na szczescie nie paskudzil zadnych pudel 105tkowskich)
                        • Gość: lukaszbandi Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.icpnet.pl 30.09.03, 00:05
                          Wiadomo, ze chodzi o kase na nowe bimby (bimba to w gwarze poznanskiej
                          tramwaj), a tej kasy nie ma i wszyscy staraja sie jak moga realizowac
                          zapotrzebowanie na przewozy. Mysle, ze to czy dane miasto remontuje 102na, czy
                          sprowadza demobil nie zmienia ogromnego zapotrzebowania na nowe pojazdy, bo i
                          tak za 10 lat te stodwojki i helmuty do niczego nie beda sie nadawaly. To jest
                          tylko ratowanie sie na jakis tam czas.
                        • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 06:55
                          Ten nasz forumowy prawnik Misiek K zazwyczaj tylko siedzi (i zwija sreberka
                          hihi), a jak już napisze, to trzeba dużą kawę strzelić, aby to wszystko za
                          jednym zamachem przeczytać haha.
                          Bulwą nie jechałem, ale zmieni się ten fakt na pewno przy okazji najbliższej
                          wizyty w Wawce (znając świat, to pewnie służbowej). Jeśli chodzi o jej wygląd
                          estetyczny po prostu mi się podoba i nic na to nie poradzę - to tak jak Kubie
                          podobają się balerony, a nie kobiety :)). Swoją drogą uśmiecham się do
                          Pavlacka, aby dokonał kosmetycznych zmian na jakimś zdjęciu bulwy w Wawki i
                          przerobił ją na barwy krakowskie. Dasz radę to zrobić Paweł ?
                          W przeciwieństwie do wielu z Was (choć nie wszystkich - z tego co wiem to mój
                          forumowy "brat" też tak sądzi), wyznaję zasadę, że z braku laku to i
                          taka "bulwa" jest OK. Osobiście wolę nowy, gorszy tramwaj niż nie mieć go w
                          ogóle. To samo jest z samochodem - jeśli już musisz go mieć, kupujesz
                          najlepszy, ale taki na którego Cię stać. Znam jednak przykłady jak ktoś kupuje
                          coś drogiego a nie ma na to funduszy - ale to już inna bajka. Stąd wolałbym
                          widzieć trójskład bulw na "4", "13" czy "8" i składy na reszcie tras niż nie
                          mieć jak wsiąść do w/w linii. Poprzedniczka bulw czyli "stopiątka" jest z nami
                          już tyle lat i pewnie dużo jeszcze pojeździ. Mam prawo sądzić, że
                          to "wytrzymały" tramwaj. Z bulwą (pewnie) byłoby to samo. A co do bomb - też
                          się psują (wóz 2003 czy teraz stojący na urlopie 2006) i ich utrzymanie
                          kosztuje także sporo. Za jakiś czas też się zaczną "sypać" i co wtedy. Mam
                          nadzieję, że nie zostaniemy z torowiskami, po których MPK chce jeździć, ale
                          kompletnie nie ma czym.
                          Stąd bulwom mówię TAK, pod warunkiem, że sytuacja nas do tego zmusi.
                          Taka jest moja opinia na ten temat.

Miłego dnia i zapier*** do pracy.
                          ADAŚ
                          • pavlack Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! 30.09.03, 15:28
                            Spróbuję coś wykombinować i przemalować jakąś warszawską bulwę :D
                            • pavlack Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! 30.09.03, 16:43
                              Heh, coś nie bardzo mi wychodzi :D Trudno jest taką bulwę przemalować :D
                              • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 19:01
                                Hehehe - a więc nie jest taki byle jaki ten typ wozu. Przynajmniej odpowiedni
                                lakier trzeba użyć hihihi.
                          • kuba203 Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! 30.09.03, 16:58
                            Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> to tak jak Kubie
                            > podobają się balerony, a nie kobiety :)).

Oj, przejadę się kiedyś z Tobą rano do Wieliczki, to sobie obejrzę, co się
                            Tobie podoba, być może wtedy też się będę śmiał ;PP
                            • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 19:00
                              Za późno przekupo, bo ta sympatyczna blondynka chyba przestała już jeździć.
                              Wczoraj jej nie było, dziś nie jechałem MPK. Zobaczę jutro. OBYYYYY była.
                              • kuba203 Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! 30.09.03, 22:06
                                Hehehe, a podobno takie zatrzęsienie lasek w tym 204 ;P
                                • Gość: ADAŚ Re: Pilne ! Tabor w Poznaniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 22:13
                                  Ten bardzo ładnej to nie ma, ale spoko Przekupo - balerony w Twoim typie to są.
                                  Niejedn zakład wędlniniarski chciałby mieć takie wyroby.
    • Gość: P.B Autobusy w Poznaniu IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 17:31
      Autobusy w Poznaniu:

1. Solaris Urbino 18 - 10
      2. Solaris Urbino 12 - 8
      3. Neoplan N4021TD - 5
      4. Neoplan N4009 - 22
      5. Neoplan N4016 - 32
      6. Neoplan N4020 - 19
      7. Man NL202 - 40
      8. Man NL223 - 14
      9. Man NG312 - 9
      10.Man NG313 - 8
      11.Man NG272 - 10
      12.Jelcz M121 - 1
      13.Ikarus 435 - 1
      ===================wszystki powyższe to autobusy niskopodłogowe

14. Jelcz M11 - 27
      15. Ikarus 260 - 12
      16. Ikarus 280 - 51
      17. Ikarus 280.70 - 19
      18. DAF MB 200 - 5
      ======================
      W sumie w Poznaniu są 293 autobusy (tylko liniowe!)
      Autobusów niskopodłogowych jest 179, które stanowią 61,1 % ogółu.
      Pierwsze autobusy niskopodłogowe zakupione były w 1996 r.

Strony związane z poznańską komunikacją;

www.helmut.poznan.prv.pl/
      www.buczek.friko.pl/mpk/
      www.republika.pl/bus0109/
      www.bimba.iq.pl/
      PZDR
      • Gość: Locutus Re: Autobusy w Poznaniu IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.10.03, 00:44
        O skurwiele! Nie mają gniotów ani odkurzaczy! Ja się do Poznania przeprowadzam!

:-)

Pzdr.
        LOKI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka