Dodaj do ulubionych

Na Sobolu ma być antena komórkowa!

22.08.08, 17:09
Słyszałem o dość kiepskiej sprawie - na budynku siedziby Sobola (tam gdzie jest Lewiatan) ma być postawiony maszt z antenami komórkowymi! Podobno inwestorem jest fioletowa ameba (Play) i mają już wszystkie zezwolenia.
Myślę że trzeba protestować w Playu w tej sprawie, bo ja (chyba nie tylko) nie chcę mieć czegoś takiego koło siebie. Oni się boją afer w mediach, bo wtedy mają problem z postawieniem anten gdziekolwiek.
Może ktoś ma jakiś pomysł w tej kwestii?!
Obserwuj wątek
    • kekekoko Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 22.08.08, 20:35
      Przy Zawiłej dostali odmowę, bo protestowali mieszkancy - a tutaj
      Sobol zataił sprawę i znow kosztem mieszkancow zbił kapitalik.
      A badania ujawnione niedawno potwierdzają, że same telefony nie
      szkodzą tak bardzo - ale maszty przekaźnikowe bardzo. Przy tym nie
      tym, ktorzy mieszkają bezposrednio "pod nimi" - tylko wokół w
      promieniu ok. 200m. A tutaj to jest chyba juz z tysiąc osob, moze 2
      tys. Młode organizmy w wiekszosci - nowotwór bedzie mieć duzo czasu
      na rozwój.
      • kadziok Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 12:37
        kiedyś słyszałam o tym maszcie ale myślałam że to jakieś pomówienie
        a teraz wiem ze to jednak prawda, ten czlowiek nie tylko zabiera nam
        zieleńce spokój cisze ale chyba dąży do tego aby nas tu nie było...
        może należy nagłośnić ta sprawę, przecież w naszej okolicy
        statystycznie co drugie mieszkanie to roczne dwu lut trzyletnie
        pociechy
        nie możemy tego tak zostawić!
        • hermio Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 14:42
          Hmm..

No cos trzeba z tym zrobić. na pewni wśród mieszkańcow jest jakiś
          prawnik lub osoba lubująca się w pisaniu rożnego rodzaju pism.
          proponuje napisac jedno pismo, które wszyscy droga mailową, listowna
          lub jakąś inna dostarcza do playa i do innych miejsc w których można
          cos zdziałać (prasa, telewzja). Jeśli nie będzie skordynowanej akcji
          to niestety ale nic nie zdziałamy.

• birchman Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 17:28
        Masz jakies linki do informacji na temat tych badań?
        Ja słyszałem wprost przeciwne opinie. Szczegóły np. tutaj:
        gwiazdeczka13.skyrock.com/1874660461-Komorki-zabij-wi-cej-ludzi-ni-azbest-i-tyto.html
        Pozdrawiam,
        • obozow-y Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 17:35
          Ja myślę, że dyskusja co bardziej szkodzi, może się jeszcze długo toczyć. Być może za parę lat naukowcy dowiodą, że bardziej szkodzą anteny, bo działają bez przerwy, albo odwrotnie. Wolalbym jednak śledzić taką dyskusję od strony tylko teoretycznej, a nie zastanawiać się, czy jeśli żonę, lub co gorsza dziecko boli głowa, to z powodu pobliskiej anteny.
          Poza tym, dochodzi powód czysto materialny - nasze mieszkania będą z pewnością mniej warte, gdy będzie tu ten maszt.
        • jerry-007 Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 19:36
          No nie wiem co więcej bedzie szkodzić, ale jak sobie wyobrażę 30 otwartych kuchenek mikrofalowych działających bez przerwy nad moją głową, to mi się to nie podoba. Dla tych co nie zrozumieli porównania: jedna kuchenka - ok. 1 kw, średnie anteny mają ok. 30 kW, pasmo promieniowania - to samo. Acha, przy ZAMKNIĘTEJ kuchence mikrofal. nie powinno się stać dłużej niż 2 minuty.
          • xezaq Musk ci sie nie upiecze. 25.08.08, 10:36
            > Dla tych co nie zrozumieli porównania: jedna kuchenka - ok. 1 kw,

Tak, to prawda.

> średnie anteny mają ok. 30 kW, pasmo promieniowania - to samo.

Średnie anteny do czego? Bo chyba nie do GSM ?? I jak antena "ma
            moc"?
            Maksymalne moce nadajników (bo przecież nie anten) GSM sięgają
            ledwie 45 W i takie stawia się tam, gdzie chce się wyciągnąć z nich
            zasięg na maksymalnie dużą powierzchnię (np. wzdłuż autostrad). W
            aglomeracjach, gdzie z racji przeładowania sieci takich stacji musi
            być znacznie więcej (gęściej), ich zasięg powinien być ograniczony
            ze względu na interferencję - moce nadajników rzadko więc
            przekraczają wówczas 10 W. Z uwagi na bardzo "wymagające" pasmo, tak
            z 1/3 tej mocy tracona jest już w torze antenowym (kabel,
            złączki...), reszta dociera do anteny. To jest liczba tak z kilka
            TYSIĘCY razy mniejsza niż podałeś, więc nie rób kwadratowych jaj!

Co do samej szkodliwości - nie ma ŻADNYCH badań, które by tą
            szkodliwość potwierdzały, jak również nie ma takich, które by
            twierdziły, że pole elektromagnetyczne jest całkowicie bezpieczne.
            Gdyby się okazało, że stwarza poważne zagrożenie, to należałoby
            wyłączyć wszystko (kable przesyłowe = śmierć!).
            • jerry-007 Oho, pracownicy Playa przyszli do pracy... 25.08.08, 11:17
              Skoro tak, to spróbuj stanąć w odległości paru metrów na wprost anteny pracującej z pełną mocą na kilka godzin? Zobaczymy jaki będzie efekt... Co do szkodliwości - poszperaj w internecie na ten temat. Doszukasz się informacji o sprawach o utratę zdrowia, które założyli byli pracownicy Plusa i Ery. Sam twierdzisz że jeszcze nie wiadomo czy anteny są szkodliwe, czy nie, jeśli nie wiadomo to może lepiej żeby twoje czy moje dziecko nie było królikiem doświadczalnym i nie przebywało w zasięgu tego dziadostwa! Pani Curie też nie wiedziała czy kawałek radu który (podobno) zawiesiła nad łóżkiem jest szkodliwy czy nie, ale niestety umarła na chorobę popromienną.
              • xezaq z PEM mam do czynienia w innej branży 26.08.08, 09:04
                Nie pracuję w playu. A ty może sprawdziłbyś jak wyglądają fakty,
                zanim zaczniesz powielać zabobony? Nie piszę o potencjalnej
                szkodliwości czy też jej braku, a o liczbach. Sprawdź moc nadajnika
                zanim go porównasz do kilkudziesięciu kuchenek mikrofalowych. A btw -
                tą też pewnie masz w domu i używasz codziennie? Chłopie, wyłącz,
                wyrzuć - szlag cie trafi nagły!

> Skoro tak, to spróbuj stanąć w odległości paru metrów na wprost
                > anteny pracującej z pełną mocą na kilka godzin? Zobaczymy jaki
                > będzie efekt...
                Wierz mi, żaden.

> Co do szkodliwości - poszperaj w internecie na ten temat.
                Znajdziesz różnego pochodzenia "raporty" twierdzące raz tak a raz
                inaczej - w zależności kto finansował badania. Rzetelnych nie ma.

> Doszukasz się informacji o sprawach o utratę zdrowia,
                > które założyli byli pracownicy Plusa i Ery.
                Znajdziesz też sprawy o odszkodowanie bo koleś poślizgnął się w
                tesco i nie oznacza to, że posadzki w tesco są szkodliwe.

> Sam twierdzisz że jeszcze nie wiadomo czy anteny są szkodliwe,
                > czy nie, jeśli nie wiadomo to może lepiej żeby twoje czy moje
                > dziecko nie było królikiem doświadczalnym i nie przebywało
                > w zasięgu tego dziadostwa!
                Byłoby również lepiej, gdyby nie przebywało w pobliżu spalin
                samochodów, palaczy jak również wielu innych podobnych czynników.
                Wyeliminuj jeśli możesz, będziesz WIELKI.

> Pani Curie (...) umarła na chorobę popromienną.
                Niestety. Ale przywołana przez ciebie noblistka przynamniej nie
                rozjeżdżała się z prawdą o rząd wielkości.
                Rozumiem twoją panikę, no bo przecież te anteny są straszne i
                zabijają (miej sobie pogląd jaki chcesz) ale nie zwalnia cię to z
                podawania PRAWDZIWYCH informacji, jeśli już chcesz je podawać.

I na koniec - nie jestem pracownikiem żadnej z sieci komórkowych,
                absolutnie nic mnie z żadną nie łączy - po prostu naprostowałem
                twoją wypowiedź. Pytałeś już jakiej mocy ma być ten nadajnik u was?
                Bo _może_ się okazać, że nie będzie mocniejszy niż twoje radyjko CB
                w aucie. No fakt, pasmo inne ale to też pole elektromagnetyczne
                niejonizujące.

• useless2000 Re: Musk ci sie nie upiecze. 25.08.08, 12:10
              Co do samej szkodliwości - nie ma ŻADNYCH badań, które by tą
              > szkodliwość potwierdzały, jak również nie ma takich, które by
              > twierdziły, że pole elektromagnetyczne jest całkowicie bezpieczne.

I to jest wystarczający argument, żeby zablokować tak umiejscowione
              inwestycje. Działając dla dobra okolicznej społeczności. Bo nikt mi
              nie wmówi, że nie da się osiągnąć tego samego efektu instalując tę
              antenę w innym miejscu.
              • jerry-007 Re: Musk ci sie nie upiecze. 25.08.08, 12:51
                Właśnie! Zwłaszcza że naprawdę niedaleko (ok. 500m w linii prostej) sa tereny przemysłowe w rejonie Skośnej, pełno jakiś fabryk, magazynów itd. Czemu do cholery tam ten Play nie zainstaluje tego dziadostwa! Zwłaszcza, że są tam już jakieś anteny.
                • ruczajy Re: Musk ci sie nie upiecze. 25.08.08, 19:20
                  Pewnie "Musk ci sie nie upiecze",jednak po wnikliwej analizie tej strony paru osobom i to nie tylko z Obozowej lektura da (mam taką cichą nadzieję) choć trochę do myślenia.

malopolska.btsearch.pl/
                  • ghost0000000 Re: Musk ci sie nie upiecze. 25.08.08, 20:13
                    Witam wszystkich!!
                    Czy ktokolwiek cos zrobił w Naszej sprawie?Pewnie oprócz pisania
                    tutaj niewiele..
                    Czy ktos ma dowód ,że ta wieza naprawde tutaj powstanie?
                    Mam pare pomysłów jak utrudnić skutecznie i legalnie;) życie samej
                    amebie..potrzeba tylko podkładki,PB,WZ
                    Protest to punkt wyjscia...idzmy dalej
                    • obozow-y Re: Musk ci sie nie upiecze. 26.08.08, 02:15
                      Na początek (powtarzam na początek) moim zdaniem można się zwrócić do np. firmy administrującej budynkiem, żeby wysłała protest do playa (patrz posty niżej), ew. zrobić to samemu. Dobrze byłoby też zebrać podpisy pod protestem. Nasza administracja to zrobiła, ale to ledwie kilkanaście osób.
                      • hermio Re: Musk ci sie nie upiecze. 26.08.08, 08:21
                        Administracja może wysłać protest ale nic nim nie zdziała ponieważ
                        nie jest stroną w sprawie. Może tylko wyrazić swoją opinię.
                        W grę wchodzą tu tylko podpisy mieszkańców. Może masz gdzieś wzór
                        tego pisma które zostało wysłane?
                        • obozow-y Re: Musk ci sie nie upiecze. 26.08.08, 11:03
                          Administracja wysyła protest w imieniu mieszkańców. Chcieliśmy
                          szybko zareagować, więc stąd taka droga na początek.
                          Podaj maila, to wyślę Ci to, co my wysyłaliśmy.
                          • hermio Re: Musk ci sie nie upiecze. 26.08.08, 11:20
                            obozow-y napisał:

> Administracja wysyła protest w imieniu mieszkańców. Chcieliśmy
                            > szybko zareagować, więc stąd taka droga na początek.
                            > Podaj maila, to wyślę Ci to, co my wysyłaliśmy.

hermi@boo.pl
                            • obozow-y Re: Musk ci sie nie upiecze. 26.08.08, 11:49
                              Poszło
                              • ghost0000000 Re: Musk ci sie nie upiecze. 26.08.08, 14:21
                                Ameba lubi promieniowanie,wszystkie inne gatunki na Polanie
                                Żywieckiej już nie!.WFF lub inni EKO biznesmeni chetnie podchwyca
                                temat... Może warto ich powiadomić
                          • kurtzmann Re: Musk ci sie nie upiecze. 29.08.08, 00:42
                            jeśli macie już wysłane pisma np. do administracji, to prześlijcie mi
                            proszę na maila, żebym mógł też skłonić naszą do wysłania protestu.
                            Inne pisma też bedę wdzięczny. K
                • niniek_buntownik.pl Re: Musk ci sie nie upiecze. 27.08.08, 11:23
                  Na ulicy Skośnej 12 są już zamontowane przekaźniki Ery. Rozchodzi się o to, że w
                  tak gęstej zabudowie potrzeba wielu przekaźników o relatywnie małej mocy o czym
                  pisał już xezaq. Mimo że na Skośnej jest przekaźnik to na Obozowej Era ma
                  kiepski zasięg nie mówiąc już o braku możliwości korzystania z usług 3G. Również
                  uważam, że opinie o wielkiej szkodliwości stacji BTS są naciągane i niepoparte
                  wiarygodnymi badaniami.
                  Oczywiście jest zrozumiałym, że to są to elementy szpetne a w większości ludzi
                  nieznających szczegółów technicznych działania owych urządzeń wzbudzają one strach.
                  Aby potwierdzić ewentualną szkodliwość należałoby dowiedzieć się od operatora
                  jaki typ BTSa ma być zainstalowany i z jaką mocą będzie nadawał. Na razie
                  niektórych paraliżuje strach przed nieznanym.

pozdrawiam.
                  • jerry-007 Re: Musk ci sie nie upiecze. 27.08.08, 13:29
                    O - następny pracownik sieci komórkowych (pewnie Ery). Nikt mi nie wmówi, że jeśli 400 metrów dalej jest antena na Skośnej, to u nas będzie kiepski zasięg! To chodzi o coś innego - firmy potrzebują szerokopasmowych połączeń do tego na czym myślą zarabiać czyli jakiś pierdół typu: filmiki, empetrójki i inne p...doły.
                    A w ogóle to nie traćmy czasu na dyskusje z pracownikami ery czy playa tylko zacznijmy zbierać wreszcie te podpisy!
                    • xezaq Re: Musk ci sie nie upiecze. 28.08.08, 09:55
                      > Nikt mi nie wmówi, że jeśli 400 metrów dalej jest antena na
                      > Skośnej, to u nas będzie kiepski zasięg!
                      Zależy z jaką mocą pracuje nadajnik.
                      Ale zasięg to nie wszystko. Chodzi jeszcze o pojemność sieci. Ważne
                      jest jeszcze ile połączeń jednocześnie może ona obsłużyć - ta liczba
                      jest ograniczona, na prawdę. Tym w uproszczeniu jest pojemność
                      sieci. Spróbuj zadzwonić w Sylwestra o północy, to będziesz wiedział
                      o czym piszę - niby "zasięg pełny" a nie da się - powiesz, że "sieć
                      im padła". Nie padła - zapchała się.

Pozdrawiam,
                      Pracownik Playa, Ery, Plusa, Oranga, Hejaha i tego z carfura.
                    • niniek_buntownik.pl Re: Musk ci sie nie upiecze. 29.08.08, 10:29
                      Nie jestem pracownikiem sieci komórkowych, nie mam z tą branżą nic wspólnego
                      poza tym, że mam techniczne wykształcenie pozwalające mi mniej więcej zrozumieć
                      jak system GSM działa i nie ulegać histerii z tym związanej.
                      Ja Ci akurat wmówię, że jest tu kiepski zasięg bo widzę na swoim telefonie i
                      wynika to prawdopodobnie z coraz gęstszej zabudowy (budynków przybywa) oraz
                      właśnie z bardzo niskiej mocy nadajników.
                      Nikt się nie pokusił o zapytanie operatora o planowany typ nadajnika, nikt też
                      nie zamierza przeprowadzić badań, działa w Polce Urząd Komunikacji
                      Elektronicznej (www.uke.gov.pl), który może przeprowadzić badania w
                      zakresie ewentualnej szkodliwości promieniowania elektromagnetycznego.
                      Jak widać zdecydowana większość ludzi jest na nie bo NIE i koniec; bez żadnego
                      sensownego uzasadnienia bez merytorycznej dyskusji. Jak beton.
                      • obozow-y Re: Musk ci sie nie upiecze. 29.08.08, 12:38
                        Słuchaj kolego buntowniku, jak będziesz 30 razy zaprzeczał, że nie masz nic wspólnego z żadnym operatorem sieci komórkowej, to nie myśl że ktoś w to 30 razy bardziej uwierzy...
                        • niniek_buntownik.pl Re: Musk ci sie nie upiecze. 30.08.08, 02:52
                          Wmawianie komuś że jest kimś innym niż w rzeczywistości jest po prostu
                          śmieszne... wiem czym się w życiu zajmuję i wiem, że to nie o co mnie się
                          posądza mimo posiadania odrębnego zdania w przedmiotowym temacie...
                          • jerry-007 Podziwiam aktywność kolegi... 31.08.08, 22:23
                            rozumiem że Pan niniek jest jednym z mieszkańców, który będzie mieszkał tuż koło planowanej anteny i sprzedając mieszkanie za parę może lat będzie się cieszył, że miał taki super zasięg, a że na wartości mieszkania stracił np. 50 tysięcy pln, (10% - lekko licząc), to drobiazg, w końcu zasięg jest ważniejszy.
                            Nie mówiąc już, że może jednak coś się z powodu anteny wylęgnie, bo jak stwierdził sam nie udowodniono, że promieniowanie jest nieszkodliwe - a więc szkodliwe może być...
                            • xezaq Re: Podziwiam aktywność kolegi... 01.09.08, 11:40
                              > o planowanej anteny i sprzedając mieszkanie za parę może lat
                              > będzie się cieszył, że miał taki super zasięg, a że na wartości
                              > mieszkania stracił np. 50 tysięcy pln, (10% - lekko licząc),
                              > to drobiazg

Uzupełnij, że strata/zysk może być spowodowana również setką innych
                              czynników (bliskość dróg, szkół, przedszkoli, komunikacji miejskiej
                              etc...), jak również nie zapominaj o fakcie, że może się okazać, że
                              owa antena zostanie zamontowana w taki sposób, że nawet jej nie
                              zauważysz. Okiem laika nie stwierdzisz, że tam, na tym budynku
                              znajduje się potwór zabójca.
                              • rupiec71 Re: Podziwiam aktywność kolegi... 01.09.08, 12:07
                                > strata/zysk może być spowodowana również setką innych
                                > czynników (bliskość dróg, szkół, przedszkoli, komunikacji
                                miejskiej
                                > etc...),

Jasne. Częstotliwością odwiedzania okolicy przez Obcych również...
                                Mówimy o tzw. TU i TERAZ. A nie pier_olinki teoretyjki. Już widzę
                                jak nikomu maszt nie przeszkadza w podejmowaniu decyzji o zakupie
                                mieszkania. Pewnie sam byś kupił w podskokach.
                                Panie NaukowoŚciśleRacjonalnieMyśląco Znafco. Wsadź se Pan łepetynkę
                                do mikrofalówki jak tak Pan entuzjastycznie do "techniki"
                                podchodzisz. Bo ciemnogrodem można nazwać równie dobrze nie tylko
                                tych co podchodzą sceptycznie do techniki, ale takich co tą techniką
                                się tak bezkrytycznie jarają. Azbest kiedyś też był cacy. I całkiem
                                sporo innych rzeczy. A choroby cywilizacyjne "same tak jakoś" się
                                zrobiły...

> jak również nie zapominaj o fakcie, że może się okazać, że
                                > owa antena zostanie zamontowana w taki sposób, że nawet jej nie
                                > zauważysz.

Rozumiem, że masz jakieś doświadczenia w takim montażu?

Luzaczek się znalazł, bo pewnie parę km mieszka stąd i łatwo sobie
                                na odległość pokpiwać. Żenada.
                                • obozow-y Trzeba działać nie dyskutować z pracownikami Play! 01.09.08, 20:22
                                  Proponuję aby na tym forum ignorować wszystkie wypowiedzi panów typu xezak czy niniek-buntownik - najpewniej po prostu pracowników Playa, którzy dobrze wiedzą, ile mogą stracić na większej aferze związanej z walką mieszkańców z inwazją sieci komórkowych!! Forum to jest dla mieszkańców Ruczaju, a ten wątek dotyczy tych, którzy mieszkają w pobliżu siedziby niejakiego pana Sobola. Panowie komórkowcy - piszcie sobie na jakimś własnym forum, gdzie będziecie np. dyskutować, jak umieścić antenę tak, aby ją nikt nie zauważył!
                                  A jeśli chodzi o argumenty w temacie to jeszcze raz przytaczam dwa - NIE DO PODWAŻENIA:
                                  1. KOMÓRKOWCY - PLAYOWCY SAMI PISZĄ, ŻE NIKT NIE UDOWODNIL, ŻE PROMIENIOWANIE JEST NIESZKODLIWE, więc należy założyć że MOŻE BYĆ SZKODLIWE - i NA PEWNO JEST, kwestią jest tylko możliwość określenia dawki, która powoduje np. raka po 20 latach, a takiej która tylko ból głowy.
                                  2. PEWNE JEST ŻE NASZE MIESZKANIA POWAŻNIE TRACĄ NA WARTOŚCI z powodu anteny, więc chcąc stąd uciec, mamy problem, bo nie będzie nas stać na takie samo mieszkanie gdzie indziej.
                                  W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM POWINNIŚMY UCZYNIĆ WSZYSTKO, BY KOMÓRKOWCÓW STĄD PRZEPĘDZIĆ RAZ NA ZAWSZE ŁĄCZNIE Z NP. BLOKADĄ INSTALACJI ANTENY!
                                  • xezaq Re: Trzeba działać nie dyskutować z pracownikami 02.09.08, 11:04
                                    > Proponuję aby na tym forum ignorować wszystkie wypowiedzi panów
                                    > typu xezak czy niniek-buntownik
                                    Za to posłuchaj ciemnej masy co się duchów boi

> najpewniej po prostu pracowników Playa
                                    Ci co nie chcą tu btsa to pracownicy plusa i orange - za wszelką
                                    cenę tępią konkurencję. I jak ci się to podoba? Szczekaj sobie,
                                    szczekaj.

> którzy dobrze wiedzą ile mogą stracić na większej aferze związanej
                                    > z walką mieszkańców z inwazją sieci komórkowych
                                    Ja nie stracę nic. Ile stracą sieci - nie wiem, ale ty wiesz na
                                    pewno, prawda? O ależ natracą, podziel się, jedyny nieomylny.

> Forum to jest dla mieszkańców Ruczaju, a ten wątek dotyczy tych,
                                    > którzy mieszkają w pobliżu siedziby niejakiego pana Sobola
                                    Sprecyzuj "w pobliżu".

> 1. KOMÓRKOWCY - PLAYOWCY SAMI PISZĄ, ŻE NIKT NIE UDOWODNIL, ŻE
                                    > PROMIENIOWANIE JEST NIESZKODLIWE,
                                    Wierz mi - ŻADEN operator ci tego nie przyzna. Ja ci o tym napisałem
                                    więc daj sobie wreszcie przegadać, że nie mam z nimi nic wspólnego.
                                    A zresztą, myśl co chcesz...

> więc należy założyć że MOŻE BYĆ SZKODLIWE - i NA PEWNO JEST,
                                    Skąd ty taki pewny jesteś? No weź, dlaczego piszesz, że "na pewno"?

> kwestią jest tylko możliwość określenia dawki, która powoduje np.
                                    > raka po 20 latach, a takiej która tylko ból głowy.
                                    To samo można napisać np. o samochodach. Chociaż nie - tu
                                    udowodniono na 100% że spaliny są trujące oraz określono dawkę,
                                    która cię zabije. I co - fajnie się jeździ, prawda? Żeby tylko te
                                    dziury troche połatali :P

> 2. PEWNE JEST ŻE NASZE MIESZKANIA POWAŻNIE TRACĄ NA WARTOŚCI
                                    > z powodu anteny
                                    Jakieś podstawy masz, żeby tak twierdzić? Czytaj post powyżej.

• xezaq Re: Podziwiam aktywność kolegi... 02.09.08, 10:54
                                  > Już widzę jak nikomu maszt nie przeszkadza w podejmowaniu decyzji
                                  > o zakupie mieszkania.
                                  Tak szczerze, z ręką na sercu - kiedy kupowałeś to mieszkanie, to
                                  czy zrobiłeś szczegółowe rozeznanie ile i od czego anten znajduje
                                  się w okolicy? I w jakiej odległości? NIE WIERZĘ, skoro nawet nie
                                  chce ci się zorientować co do tego jednego nadajnika.

> Wsadź se Pan łepetynkę do mikrofalówki jak tak Pan
                                  > entuzjastycznie do "techniki"
                                  A Pan wsadź "se" pod TIRa! To bardzo adekwatne porównanie. Trzeba w
                                  ogóle zabronić jakimkolwiek samochodom jeździć po tym kraju.

> Rozumiem, że masz jakieś doświadczenia w takim montażu?
                                  Akurat nie montowałem nigdy anten ale przy różnych okazjach miałem
                                  okazję widzieć jak bywają powieszone. Nie tylko te na kratownicy
                                  przy drodze, ale też i takie w mocno zaludnionych miejscach.

> Luzaczek się znalazł, bo pewnie parę km mieszka stąd i łatwo sobie
                                  > na odległość pokpiwać.
                                  I to jest JEDYNA antena GSM w promieniu "paru km", prawda? Na prawdę
                                  w to wierzysz? Może mieszkam trochę ponad kilometr od sobola ale nie
                                  od najbliższej anteny GSM.

> Żenada.
                                  Żenadą jest Twoja postawa "nie bo nie". "Nad moją głową po moim
                                  trupie - nad głową sąsiada poproszę, bo ja przecheż chcę móc dzwonić
                                  z mojej wypasionej komóreczki."
                                  • rupiec71 Re: Podziwiam aktywność kolegi... 02.09.08, 12:24
                                    A odpowiem Ci, bo widzę że nadal strasznie kozaczysz.

> Tak szczerze, z ręką na sercu - kiedy kupowałeś to mieszkanie, to
                                    > czy zrobiłeś szczegółowe rozeznanie ile i od czego anten znajduje
                                    > się w okolicy?

Nie robiłem. Bo widzisz, jeśli zauważę kelnera który mi napluje w
                                    restauracji do zupy, to tej zupy nie jem. Rozumiem, że Ty wcinasz,
                                    bo przeciesz mógł Ci napluć już parę razy wcześniej i akurat tego
                                    nie spostrzegłeś? Smacznego.

> A Pan wsadź "se" pod TIRa! To bardzo adekwatne porównanie. Trzeba
                                    w
                                    > ogóle zabronić jakimkolwiek samochodom jeździć po tym kraju.

Ciekawa postawa. Muszę się godzić na anteny, wysypiska śmieci,
                                    spalarnie zwłok czy magazyn radioaktywnego plutonu pod oknem bo
                                    przecież "i tak smrodzą samochody" :-))))))))))))))))) Idź, pobiegaj
                                    trochę po dachach z azbestu, skoro auta i tak szkodzą zdrowiu.

> Żenadą jest Twoja postawa "nie bo nie". "Nad moją głową po moim
                                    > trupie - nad głową sąsiada poproszę, bo ja przecheż chcę móc
                                    dzwonić
                                    > z mojej wypasionej komóreczki."

No i przedstawiłeś ładnie swój rys charakterologiczny. Bo ja nigdzie
                                    takiej postawy nie zaprezentowałem. I nie zachwycam się głupimi
                                    komórkami jak otępiały nastolatek, ot po prostu pożyteczne
                                    urządzenie do telefonowania i tyle. Nie wpadam też w panikę jeśli na
                                    przestrzeni 20, 200 czy 2000 metrów stracę tzw. zasięg.

Reasumując. Przedstawiłeś swój pogląd na sprawę. Zatem, proponuję
                                    teraz żebyś może skoczył sobie z powrotem na forum gdzie dzieciaki
                                    egzaltują się np szybkimi kartami graficznymi albo wiejskim
                                    tuningiem vw golfa, a nie zabierał głosu na poważne tematy, które
                                    widać Cię przerastają.
                                    • xezaq Re: Podziwiam aktywność kolegi... 02.09.08, 15:15
                                      > Nie robiłem. Bo widzisz, jeśli zauważę kelnera który mi napluje w
                                      > restauracji do zupy, to tej zupy nie jem. Rozumiem, że Ty wcinasz,
                                      > bo przeciesz mógł Ci napluć już parę razy wcześniej i akurat tego
                                      > nie spostrzegłeś? Smacznego.
                                      W fajnych lokalach bywasz.

> Ciekawa postawa. Muszę się godzić na anteny, wysypiska śmieci,
                                      > spalarnie zwłok czy magazyn radioaktywnego plutonu pod oknem bo
                                      > przecież "i tak smrodzą samochody" :-))))))))))))))))) Idź,
                                      > pobiegaj trochę po dachach z azbestu, skoro auta i tak szkodzą
                                      > zdrowiu.
                                      Twojemu już wyraźnie zaszkodziły. I chyba nic już nie pomoże.

> No i przedstawiłeś ładnie swój rys charakterologiczny. Bo ja
                                      > nigdzie takiej postawy nie zaprezentowałem.
                                      Nie przedstawiłeś? Więc przedstaw. NIE, BO ??? Tylko konkretne
                                      argumenty a nie wydumane, że wartość mieszkania może spaść. Bo w
                                      ciągu ostatniego roku spadła dobre 10% i nawet nie wiesz dlaczego a
                                      anteny i tak nie ma.

> ot po prostu pożyteczne urządzenie do telefonowania i tyle.
                                      Pożyteczne? A w jaki sposób? Bez btsów toto nie działa. Czyli co - u
                                      mnie nie, u sąsiada tak?

> Reasumując. Przedstawiłeś swój pogląd na sprawę.
                                      Ano przedstawiłem - od tego jest forum. Ty przedstawiłeś swój.

> Zatem, proponuję teraz żebyś może skoczył sobie z powrotem na
                                      > forum gdzie dzieciaki egzaltują się np szybkimi kartami (...)
                                      > a nie zabierał głosu na poważne tematy
                                      Nie ty będziesz mi mówił gdzie mogę się wypowiedzieć a gdzie nie.
                                      Jak dorośniesz to _może_ zrozumiesz.

> które widać Cię przerastają.
                                      Coś mi się wydaje, że to ciebie temat mocno przerósł i nawet nie
                                      dasz sobie wtłoczyć do mózgu kilku suchych faktów. Nie kompromituj
                                      się.

• pandzieju Re: Podziwiam aktywność kolegi... 02.09.08, 16:09
                                        Buhahahaha, ale "fakty"...
                                        Co za pieniacz jakiś. Wykształciuch po zawodówce... pewnie ze dwa
                                        numery focusa przeczytał i mędrkuje o zabobonach.
                                        • xezaq Re: Podziwiam aktywność kolegi... 03.09.08, 08:43
                                          Kolejny, który zna mnie lepiej niż ja sam.
                                      • saaroo Re: Podziwiam aktywność kolegi... 02.09.08, 17:23
                                        rupiec71 i xezaq. Dwóch nawiedzonych pieniaczy. Jeden drugiemu udawadnia tzw.
                                        "racje", jeden drugiego obraża i pokazuje swoją wyższość. A spotkajcie się w
                                        cztery oczy, zobaczymy który kozak większy.Obaj jesteście żałośni.
                                        • rupiec71 Re: Podziwiam aktywność kolegi... 02.09.08, 17:52
                                          Tak właśnie skojarzyłem ten nick i znalazłem. Saaroo - to ten
                                          mędrzec co mu przy okazji wątku o ksero wytłumaczono jego poziom
                                          kultury?
                                          Już ci ktoś tam napisał, że jak się nie ma nic do powiedzenia to
                                          milczeć.
                                          Następny kozak.
                                          • saaroo Re: Podziwiam aktywność kolegi... 02.09.08, 18:03
                                            Zarówno ty jak i ten xezaq od początku tego wątku nie macie nic do powiedzenia.
                                            Jeden przekrzykuje drugiego, żaden z was nie ma kultury. Wasz "dialog" to zwykłe
                                            pieprzenie.
                                            • pandzieju Re: Podziwiam aktywność kolegi... 02.09.08, 19:35
                                              Szczerze mówiąc, to gdybym układał ranking braku kultury, to znalazłbyś się saaroo nawet przed xezaqiem...

Generalnie przydałby się jakiś moderator tego forum, tak z 1/3 ludzi wtedy by z niego znikneła.
                                              Sorki za offtopa.

A maszt niech sobie kombinatorzy budują z dala od osiedli mieszkaniowych.
                                              • xezaq Re: Podziwiam aktywność kolegi... 03.09.08, 08:47
                                                > Szczerze mówiąc, to gdybym układał ranking braku kultury, to
                                                > znalazłbyś się saaroo nawet przed xezaqiem...
                                                Przeglągnij jeszcze raz i zobacz kto kogo pierwszy zaczął obrażać i
                                                tylko za to, że go poprawiłem w liczbach. A potem mi dorobił nową
                                                rodzinę i nowe wykształcenie. I nawet pracę załatwił. Potem zrewiduj
                                                swój ranking.

> Generalnie przydałby się jakiś moderator tego forum
                                                Pod warunkiem, że będzie wycinał inwektywy a nie opninie niezgodne
                                                z "jedynymi słusznymi".
                                        • xezaq Re: Podziwiam aktywność kolegi... 03.09.08, 08:44
                                          > A spotkajcie się w cztery oczy, zobaczymy który kozak większy.
                                          A nie wpadłeś na pomysł, że można inaczej niż na pięści?
                                          • kekekoko Re: Podziwiam aktywność kolegi... 03.09.08, 10:16
                                            fakt - na takie ścierwo pięsci szkoda
                                  • obozow-y KŁAMSTWA, KŁAMSTWA, KŁAMSTWA!!! 02.09.08, 12:47
                                    No niestety, panowie pro-komórkowi przyjęli taktykę wojny na wyczerpanie, poprzez demagogiczne powtarzanie ciągle tych samych kłamstw ale niech tam, po kolei:

W każdym razie po uporze w jakim lansujesz tą antenę, z każdym twoim mailem jestem coraz bardziej pewien kogo możesz reprezentować...

> Ci co nie chcą tu btsa to pracownicy plusa i orange - za wszelką
                                    > cenę tępią konkurencję. I jak ci się to podoba? Szczekaj sobie,
                                    > szczekaj.

No to może napisz uczciwie kim jesteś, ja mieszkam na Ruczaju blisko planowanej anteny w jednym z sąsiednich bloków, a gdzie ty mieszkasz?

> > którzy dobrze wiedzą ile mogą stracić na większej aferze związanej
                                    > > z walką mieszkańców z inwazją sieci komórkowych
                                    > Ja nie stracę nic. Ile stracą sieci - nie wiem, ale ty wiesz na
                                    > pewno, prawda? O ależ natracą, podziel się, jedyny nieomylny.

Ty na pewno nie stracisz, bo nie mieszkasz pod anteną prawda? Ja mogę ci powiedzieć, że po pierwsze rozmawiałem
                                    w paru biurach nieruchomości i WSZYSCY mi powiedzili, że mieszkanie blisko takiej anteny może byc DUŻĄ PRZESZKODĄ przy sprzedaży mieszkania, zwłaszcza przy obecnej koniunkturze. Zwłaszcza, że w takiej okolicy jak nasza NIKT NIE STAWIA ANTEN na nowych budynkach w takim zagęszczeniu bloków mieszkalnych. Podobne przypadki to dom, czy działka w pobliżu linii wysokiego napięcia; sprawdź sobie różnicę ceny działki w tej samej okolicy (np. Mogilany) przy linii WN i bez czegoś takiego. RÓŻNICA JEST W TYM PRZYPADKU DWUKROTNA. No ale dla ciebie to tylko wysmysły...

> > 1. KOMÓRKOWCY - PLAYOWCY SAMI PISZĄ, ŻE NIKT NIE UDOWODNIL, ŻE
                                    > > PROMIENIOWANIE JEST NIESZKODLIWE,
                                    > Wierz mi - ŻADEN operator ci tego nie przyzna. Ja ci o tym napisałem
                                    > więc daj sobie wreszcie przegadać, że nie mam z nimi nic wspólnego.
                                    > A zresztą, myśl co chcesz...
                                    > To samo można napisać np. o samochodach. Chociaż nie - tu
                                    > udowodniono na 100% że spaliny są trujące oraz określono dawkę,
                                    > która cię zabije. I co - fajnie się jeździ, prawda? Żeby tylko te
                                    > dziury troche połatali :P

Jeśli jesteś taki pewny to poczytaj sobie na ten temat w internecie np tu:

www.iddd.de/umtsno/gelzok.htm
                                    albo tu:
                                    www.prawodozycia.pl/
                                    Są tu przytaczane poważne badania, z podaniem nazwisk, publikacji itd. Dla ciebie to tylko ciemna masa co się duchów boi?? To może ja podam swój przykład: W latach 80-tych firmy tytoniowe przedstawiły wyniki badań naukowych (oczywiście zleconych i zapłaconych przez siebie) z których wynikało że PAPIEROSY NIE MAJĄ NEGATYWNEGO WPŁYWU NA ZDROWIE. Pewnie jakiś podobny do ciebie jegomość udowadniał ciemnej masie ludzkiej, jakim to przesądem jest wiara, że papierosy szkodzą...
                                    Na pewno również kiedyś sprzedawcy azbestu udowadniali, że jest nieszkodliwy, podobnie firmy produkujące DDT (trucizna na owady), itd. itp.
                                    A może odpowiesz na pytanie dlaczego ostatnio Szwajcaria DWUKROTNIE ZAOSTRZYŁA NORMY dot. promieniowania z anten komórkowych?
                                    Waszym interesem jest tylko to aby statystyczny klient możliwie dużo wydawał co miesiąc na rachunek telefoniczny i to wszystko... Przyznaj, że twoje bezustannie powtarzane kłamstwa i półprawdy mają tylko za zadanie zdezorientować ludzi aby zyskać na czasie i wybudować antenkę...
                                    • xezaq Re: KŁAMSTWA, KŁAMSTWA, KŁAMSTWA!!! 02.09.08, 15:33
                                      Zarzucasz kłamstwa? Dowiedź nieprawdy! Nie szczekaj jak piesek.

> jestem coraz bardziej pewien kogo możesz reprezentować...
                                      Kogo? To jeszcze mi pensję u nich załatw.

> w jednym z sąsiednich bloków, a gdzie ty mieszkasz?
                                      Gutenberga. Naprzeciwko kampusu UJ. Policz anteny na ich dachu, te
                                      mam najbliżej.

> Ty na pewno nie stracisz, bo nie mieszkasz pod anteną prawda?
                                      Wolałbym POD niż OBOK. Dlaczego? Chyba nie zrozumiesz.

> Ja mogę ci powiedzieć, że po pierwsze rozmawiałem
                                      > w paru biurach nieruchomości i WSZYSCY mi powiedzili, że
                                      > mieszkanie blisko takiej anteny może byc DUŻĄ PRZESZKODĄ
                                      > przy sprzedaży mieszkania
                                      A wiesz dlaczego tak się dzieje? Bo ludzie tacy jak ty, sieją mity,
                                      że antena gsm to mikrofalówka na głowie. Ktos uwierzy i potem masz
                                      problem.

> ceny działki w tej samej okolicy (np. Mogilany) przy linii WN
                                      > i bez czegoś takiego. RÓŻNICA JEST W TYM PRZYPADKU DWUKROTNA.
                                      Linia WN to trochę coś innego niż antena gsm - wierz mi łączy je ze
                                      sobą jedynie fakt, że zrobione są z metalu (różnego).

> Są tu przytaczane poważne badania, z podaniem nazwisk, publikacji
                                      Pisałem już że wyniki są na "tak" i na "nie" zależnie od sponsora.
                                      Wszystkie wykonane przez światowej sławy profesorów na światowej
                                      sławy uniwersytetach. I wszystkie pisane pod sponsora, niestety.

> atach 80-tych firmy tytoniowe przedstawiły wyniki badań (...)
                                      Nie wiem, nie wypowiem się, nie palę.

> A może odpowiesz na pytanie dlaczego ostatnio Szwajcaria
                                      > DWUKROTNIE ZAOSTRZYŁA NORMY dot. promieniowania z anten
                                      > komórkowych?
                                      Zgaduję - żeby dostosować się do norm UE? Nie wiem - a do jakich
                                      wartości doszli? W każdym razie polskie normy (co może dziwić) są
                                      sporo poniżej norm UE.

> Waszym interesem jest tylko to aby (...)
                                      Czyli czyim?

> Przyznaj, że twoje bezustannie powtarzane kłamstwa i półprawdy
                                      Jeśli piszę nieprawdę, pokazuj konkretnie gdzie i poprawiaj mnie - a
                                      nie wyzywaj jak ten drugi, który ubeckim pochodzeniem wytłumaczy
                                      sobie wszystko. Przy okazji - swojego rodowodu nie podał.

> mają tylko za zadanie zdezorientować ludzi aby zyskać na czasie
                                      Napisałem wam to, co na dzień dzisiejszy powszechnie wiadomo. Żeby
                                      ludzie wiedzieli jaka jest prawda i jakie jest pole emitowane przez
                                      antenę w porównaniu z kuchenką mikrofalową, bo to co mój przedmówca
                                      napisał, to do prawdy ma baardzo daleko. Więc kto tu dezorientuje?

> i wybudować antenkę...
                                      Już wam pisałem gdzie ją mam.

• jerry-007 Nie przeginaj! Antenę będzie dobrze widać! 02.09.08, 14:33
                                Nie przeginaj facet, że anteny nie będzie widać!
                                Widziałem plany Playa i widać na nich, że to s.. będzie widoczne z daleka i z bliska. Antena ma z 5-6 metrów wysokości i na projekcie widać że będzie porządnie siała wokół - narysowane są wykresy promieniowania gdzie widać, że są trzy anteny a dopuszczalne maksymalne promieniowanie prawie dotyka sąsiednich bloków!
                                Zwłaszcza że sąsiednie bloki są wyższe niż budynek Sobola!
                                • xezaq Re: Nie przeginaj! Antenę będzie dobrze widać! 02.09.08, 15:34
                                  > Widziałem plany Playa i widać na nich, że (...)
                                  Udostępnij, chętnie się zapoznam. Poważnie.
                                  • jerry-007 Re: Nie przeginaj! Antenę będzie dobrze widać! 02.09.08, 16:02
                                    Ja mam odbitki złej jakości, poszukaj lepiej na swoim komputerze, poważnie...
                                    • xezaq Re: Nie przeginaj! Antenę będzie dobrze widać! 02.09.08, 21:16
                                      Jak masz jakąś wiedzę to się podziel a nie bawisz się jak dziecko w
                                      piaskownicy - "wiem, ale wam nie powiem".
                                      • kekekoko Re: Nie przeginaj! Antenę będzie dobrze widać! 03.09.08, 10:13
                                        nie dyskutuj z tym scierwem
                                        • saaroo Re: Nie przeginaj! Antenę będzie dobrze widać! 04.09.08, 17:39
                                          Uważaj, bo niejaki "pandzieju" zaraz napisze, że jesteś niekulturalny.
                  • kurtzmann zły zasięg ery na obozowej to mit 29.08.08, 00:35
                    pragnę uspokoić tych co zaczęli marzyć o dodatkowym maszcie Ery na
                    Obozowej - niski zasięg Ery na Obozowej to nieprawda. Nie tylko
                    telefony odbierają ok. Także szybki interenet ery chodzi świetnie.
                    pozdrawiam pracowników sieci komórkowych.
                    K.
                    • niniek_buntownik.pl Re: zły zasięg ery na obozowej to mit 29.08.08, 11:29
                      Widocznie miejsce miejscu nie równe. Z moich doświadczeń wynika że z zasięgiem
                      GSM jest cieniutko a na 3G to w ogóle nie można liczyć.

dziękuję za pozdrowienia ;)
                      Prezes wszystkich sieci komórkowych świata ;)
                      • xezaq Re: zły zasięg ery na obozowej to mit 01.09.08, 11:41
                        niniek_buntownik.pl napisał:
                        > Prezes wszystkich sieci komórkowych świata ;)

Nie pozwalaj sobie - to ja miałem być ich prezesem!
              • xezaq Re: Musk ci sie nie upiecze. 26.08.08, 09:16
                > I to jest wystarczający argument, żeby zablokować tak
                > umiejscowione inwestycje.

To jest też argument, któym możnaby zablokować wszydtkie budowy
                dróg, bloków, domów, fabryk czy co tam sobie jeszcze można wymyślić -
                bo _mogą_ szkodzić a nigdzie nie pisze, że nie szkodzi a jak
                napiszą to ja i tak wiem lepiej.

Odpowiedzcie sobie na poniższe pytania:
                1) Czy korzystam z telefonu komórkowego?
                2) Czy zgodził(a)bym się na antenę mojej sieci na moim bloku?
                3) Czy był(a)bym gotów(owa) zrezygnować całkowicie z tel.
                komórkowego, gdyby to był jedyny sposób na uniknięcie anteny na moim
                bloku?

> Bo nikt mi nie wmówi, że nie da się osiągnąć tego samego efektu
                > instalując tę antenę w innym miejscu.
                Może właśnie chodzi o objęcie zasięgiem waszych kilku bloków a
                nie "innego miejsca". Nadajniki GSM nie mają takich zasięgów jak
                Polskie Radio na falach długich.
                • kekekoko Re: Musk ci sie nie upiecze. 26.08.08, 10:05
                  W tych blokach jest doskonały zasięg tel.komorkowych.
                  Widząc Twoją aktywność pro-nadajnikową nie mam złudzeń co do
                  mocodawcy tej aktywności.
                  • xezaq Re: Musk ci sie nie upiecze. 27.08.08, 08:47
                    Nie jestem "pro-nadajnikowy" - przekonują mnie jedynie rzeczowe
                    argumenty. Możesz sobie myśleć nawet, że jestem prezesem zarządu
                    wszystkich sieci komórkowych swiata razem wziętych (nie zmieni to
                    faktu, że jedyne co mam z nimi wspólnego, to fakt, że jestem
                    abonentem jednej z nich - tyle).

> W tych blokach jest doskonały zasięg tel.komorkowych.
                    A co z pojemnością? Aaa, i w jaki sposób mierzysz ten zasięg?

Czy Ty myślisz, że goście z sieci komórowej są na tyle debilni, żeby
                    wyłożyć kilka baniek na BTSa tylko po to, żeby Tobie i kilku innym
                    życie uprzykrzyć? Nadajniki stawia się tam, gdzie są one potrzebne -
                    czy to z racji zasięgu czy pojemności sieci. Sieć się rozwija,
                    pojawiają się nowi abonenci w danym miejscu, sieć się zapycha - to
                    się im funduje BTSa. Inaczej byłoby to ekonomicznie nieuzasadnione.

No ale przeciez każdy Polak zna się na wszysstkim najlepiej, każdy
                    wie, że anteny zabijają, są niepotrzebne itp. A jak ktoś ma odmienne
                    zdanie to na pewno kułak, pracownik Playa, Ery i jeszcze pewnie
                    Sobola. A przy okazji - odpowiedziałeś sobie na pytania z
                    poprzedniego wątku?
                    • kekekoko Re: Musk ci sie nie upiecze. 27.08.08, 09:27
                      xezaq napisała:

> Możesz sobie myśleć nawet, że jestem prezesem zarządu
                      > wszystkich sieci komórkowych swiata razem wziętych.

Ty Prezesem ? Ponury żart hehe
                      • xezaq Re: Musk ci sie nie upiecze. 28.08.08, 09:48
                        A znasz mnie?? Raczej nie mieliśmy okazji się poznać.
            • inzynier_54 Pan xezag wszystkiego nie mówi... 05.09.08, 11:24
              Pan xezag, który jak widać dość dobrze zna się na technicznych aspektach emisji pól z nadajników stacji bazowych mówi o wielkiej pomyłce pana Jerry. Sam jednak przemilcza bardzo wiele istotnych kwestii, co nie świadczy zupełnie o jego bezstronności.
              Pan xezaq pisze bowiem:
              > Maksymalne moce nadajników (bo przecież nie anten) GSM sięgają
              > ledwie 45 W i takie stawia się tam, gdzie chce się wyciągnąć z nich
              > zasięg na maksymalnie dużą powierzchnię (np. wzdłuż autostrad). W
              > aglomeracjach, gdzie z racji przeładowania sieci takich stacji musi
              > być znacznie więcej (gęściej), ich zasięg powinien być ograniczony
              > ze względu na interferencję - moce nadajników rzadko więc
              > przekraczają wówczas 10 W.
              Tak, rzeczywiście moc nadajników liczona jest w watach. Jednakowoż nadajniki, które firma play chciałaby zainstalować w naszym sąsiedztwie mają, z tego co słyszałem po 40 W więc czterokrotnie więcej. Druga, najważniejsza kwestia to fakt, że promieniowanie nie rozchodzi się z taką samą intensywnością we wszystkich kierunkach! Aby to zobrazować stosuje się pojęcie tzw. ekwiwalentnej mocy promieniowania izotropowego. Co to w praktyce oznacza? Chodzi tutaj o to, że promieniowanie z anteny na kierunku gdzie jego moc jest największa ma równoważnik np 1300 W (typowa wielkość dla stacji bazowych), to oznacza to, że taką moc musiałby mieć nadajnik z promieniowaniem rozchodzącym się we wszystkich kierunkach jednakowo, aby efekt był ten sam. A 1300 W to już moc identyczna z mocą średniej kuchenki mikrofalowej, a to tylko jedna antena. Pan xezag na pewno wie o tym dobrze, a jednak słowem się nie zająknął o tym w swojej wypowiedzi!
    • gizzmo_krk Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 15:43
      witam,
      jak najbardziej sie dolaczam do protestu. dzisiaj wlasnie zobaczylem
      na klatce schodowej info na ten temat. najlepiej bedzie jezeli
      zrobimy to wszyscy razem, jedno pismo i nasze podpisy.
    • obozow-y Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 17:25
      Z tego co wiem, o sprawie są już poinformowane administracje niektórych budynków. Jeśli jakiś blok ma taką firmę administrującą, może on pomóc w napisaniu pisma czy zbieraniu podpisów. Wydaje mi się, że powinnno się jak najszybciej napisać jak najwięcej pism z poszczególnych bloków, tak aby Play wiedział, że jednak mieszkańcy się dowiedzieli (mimo jego starań) i im się pomysł z anteną bardzo nie podoba. Na pewno jeśli się chce coś zdziałać w tej sprawie, to trzeba będzie jak najbardziej nagłośnić sprzeciw mieszkańców.
      Tak przy okazji na Ruczaju nie kojarzę nigdzie anten w samym środku tak gęstej zabudowy.
      • kekekoko Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 18:00
        Nie ma w tak gestej zabudowie - bo mieszkancy sie nie zgadzają.
        A Sobol w ten sposob podobno uratował swoja fatalną sytuację
        finansową po przegranych procesach sądowych z wykonawcami, ktorym
        nie płacił i kierownikiem budowy, ktorego zwolnił z pracy bo za
        bardzo doglądał jakości prac, czym zmniejszał zyski Sobola.
      • useless2000 Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 18:08
        No tak, dziś hiobowe wieści przekazała mi sąsiadka. A pismo
        doczytałem chwil parę później. Trzeba się za to zabrać. Ze swojej
        strony mogę zaoferować pomoc medialną. Jestem wydawcą w Onet.pl, mam
        bezpośredni kontakt z kolegami z UWAGA TVN (ta sama firma) i tak się
        składa, że znam osobiście pana Gruszkę, Rzecznika Prasowego PLAY'a.

Ale nim podejmę jakiekolwieg kroki muszę poznać więcej faktów.
        Przede wszystki - kim jest ów Soból? Dalej - na jakiej podstawie
        można oprotestować stawianie anteny? Czy ktoś z Was ma jakiś link do
        jakiegoś uzasadnienia, które stałoby się podstawą do odrzucenia
        instalacji masztu? W necie znalazłem coś takiego:
        www.iddd.de/umtsno/protesty.htm - poczytajcie. I to dodaje
        otuchy: www.tvn24.pl/-1,1521020,wiadomosc.html

Wartałoby się zorganizować. A pierwszym krokiem powinna być szeroka
        akcja informująca mieszkańców całego osiedla (okolic masztów i
        dalszych). Planuje wywieszenie plakatów, które informowałyby o
        planach PLAY'a z linkiem do tego miejca (dyskusje, świeże
        informacje) ale i do miejsca gdzie można składać podpisy pod pismem
        protestacyjnym. Kto byłby w stanie zbierać podpisy?

Jutro do południa zadzwonie do p. Gruszki i zapytam o tę inwestycję.
        W związku z tym, że jestem dziennikarzem a on Rzeczikiem Prasowym
        będzie musiał udzielić mi rzetelnej informacji. Napiszę na tę listę
        zaraz po rozmowie. W Onecie pojawi się tez informacja na
        Cynk.onet.pl - muszę jednak - tak jak wspomniałem wczesniej - poznać
        więcej faktów.

Pozdrawiam,

Piotrek

• obozow-y Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 18:38
          Z tego co wiem, Play złożył w październiku 2007 zgłoszenie budowy masztu w krakowskim Wydziale Architektury. Wydział Architektury zgłosił następnie sprzeciw bodajże w grudniu, od tego odwołał się Play i w kwietniu 2008 Urząd Wojewody sprawę przekazał do Wydziału Architektury do ponownego rozpatrzenia, który następnie już sprzeciwu nie zgłosił. Tak w ogóle zgłoszenie (w odróżnieniu do pozwolenia na budowę) ma taką fatalną cechę, że nikt nie jest zawiadamiany i nikt o niczym nie wie, no ale jak widać do czasu...
          Pisma w tej sprawie ma firma administrująca Dagoba która zajmuje się kilkoma budynkami przy Obozowej - tel. 292-64-75.
          I jeszcze jedno - ciekawostka dla dziennikarza - w sierpniu ub. roku w dziwnych okolicznościach zmieniło się prawo dot. instalowania anten komórkowych, które właśnie pozwoliło na wykonywanie masztów bez wielu formalności i powiadamiania mieszkańców, to dzięki temu nikt nic nie wiedział w tej sprawie.
          • wallander Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 25.08.08, 22:02
            Czy nie jest już za późno??? Kiedy przywiozą ten złom? Jak to zrobic
            by to unieszkodliwić? Jak zrobić by nie dać przechytrzyć się
            Sobolowi, który dla pieniedzy jest w stanie zrobić wszystko co
            najgorsze... Ustalmy fakty, zróbmy spotkanie i nie dajmy się
            rozłożyć na łopatki!
        • jerry-007 Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 24.08.08, 19:17
          Nie wiesz kto to pan Artur Sobol? To ten wspaniały deweloper, który ma siedzibę dokładnie 1 piętro ponad Lewiatanem (cały ten budynek jest jego) i nieźle się dorobił budując mieszkania w naszej okolicy. To na żadnym jego osiedlu nie wybudowano ani jednego choćby najmniejszego placu zabaw. To on najpierw wybudował drogę za pieniądze mieszkańców, a potem za odszkodowaniem przekazał miastu i teraz są tam już nowe bloki. Itd. itp.
    • hermio Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 26.08.08, 00:13
      Poszperałem i znalazłem

www.bip.krakow.pl/index.php?module=OKO&mmi=1&newsId=1351
      Decyzja o budowie jest już wydana od ponad roku.

I to nie tylko PLAY ale również ERA

www.bip.krakow.pl/index.php?module=OKO&mmi=1&newsId=2959
      • obozow-y Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 26.08.08, 02:04
        Z tego co wiem, to te decyzje są osobnymi przedsięwzięciami, dotyczą większych anten, które muszą być załatwiane decyzją tzw. ULICP i później pozwoleniem na budowę. A pozwolenie to dużo formalności i wynik niepewny. Dlatego (najprawdopodobniej) uznano że lepiej robić to zgłoszeniem, gdzie można budować mniejszą antenę. Później zawsze można dowiesić następne...
      • kekekoko Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 26.08.08, 10:11
        To nie jest decyzja o budowie tylko początek ścieżki procedowania.
        Wydział Architektury wtedy obydwa postepowania zakonczył negatywnie -
        z tego co pisano. Potem Play i Sobol sie odwołali.
        Natomiast jeżeli ma to być antena wspolna wielu operatorow - to jej
        moc musi byc bardzo duża.
        Domyslam się jakie sa odczucia tych, ktorzy mają balkony nad tych
        daszkiem, na ktorym bedzie montowany nadajnik. Codziennie oglądać
        winowajcę złego samopoczucia, w perspektywie dłuższej poważnych
        schorzeń.
        Przybędzie chyba na tym budynku wywieszek SPRZEDAM - a juz je widać
        po balkonach.
        • hermio Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 26.08.08, 10:29
          No to wkleje coby było łatwiej przeczytac:

AU – 02-2-JKK.7331-3003/06 Kraków, dnia 12.04.2007 r.

Na podstawie art. 49 (...)przestrzennym zawiadamia się, iż w sprawie
          inwestycji pn.:

„Budowa stacji bazowej telefonii komórkowej P4 nr KRA 0182 na dachu
          budynku mieszkalno-biurowego przy ul. Obozowej 46 w Krakowie, na
          działce nr 204/9 obr. 43 Podgórze”

(...)

w dniu 10.04.2007r. Prezydent Miasta Krakowa wydał decyzję
          ustalającą lokalizację inwestycji celu publicznego nr AU-
          2/7331/1050/07

(...)

Od tego się chyba nie odwoływali
        • obozow-y Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 26.08.08, 12:53
          Nie sądzę, aby można było zbudować więcej anten na takim dachu, wydaje się, że Sobol zrobił konkurs- kto pierwszy ten lepszy i wygrał Play. Poza tym, załatwienie pozwolenia na budowę trwa długo, tutaj chodzi o zgłoszenie.
          • kekekoko ludzie bronią się jak mogą przed tymi wynalazkami 27.08.08, 20:47
            www.dzielnica8.krakow.pl/Uchwaly_Rady/UCHWA%20481_XXVIII.doc
            • kekekoko i kolejny negatywna decyzja w Dz.9 27.08.08, 20:52
              www.dzielnica9.krakow.pl/index.php?go=42
              Może ktos ma decyzję w tej sprawie ?
              Czy to prawda że Majchrowski wydał zgodę pomimo negatywnej oceny
              Rady Dzielnicy? Kolejna zemsta tego popaprańca?
              • kekekoko i nastepne negaty ... 27.08.08, 20:57
                www.dzielnica9.krakow.pl/uchwaly/pliki/166-2008-opinia_inwestycji-telefoniakomorkowa.pdf

www.dzielnica9.krakow.pl/uchwaly/pliki/Ui_opinia_inwestycji_stacja_telefonii_komorkowej.pdf

• kekekoko Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowała ! 27.08.08, 20:58
                www.dzielnica9.krakow.pl/uchwaly/pliki/Uk-telefonia_komorkowa_ul.Obozowa_46.pdf

Rada blokowała - Majchrowski wydał zgodę!
                Argumentowano szkodliwością dla mieszkancow.
                Tak dba o nas czerwony prezio
                • jerry-007 Nasz protest kogoś jednak wkurza! 27.08.08, 22:03
                  Jak zobaczyłem, nie ma już wywieszonych kartek z informacją o antenie! Ktoś zadaje sobie dużo trudu, żeby je pozrywać! To znaczy, że trzeba własnie to robić - informować sąsiadów i zbierać podpisy. Wiem, że już niektóre administracje wysłały protest, nie wiem co z budynkami Proinsu (naprzeciw Sobola), które są całkiem blisko tego dziadostwa, czy tam wiedzą o antenie?
                  • ghost0000000 Re: Nasz protest kogoś jednak wkurza! 27.08.08, 22:20
                    Gdzie można sie dopisac /Budynek ul,
                    Obozowa 50A?
                  • useless2000 Re: Nasz protest kogoś jednak wkurza! 27.08.08, 22:20
                    Podpisy będa zbierane już od jutra. Zawiązała się grupa która
                    zajmuje sie doprowadzeniem sprawy do finału. A kartki wrócą, bez
                    obaw. Wszyscy się dowiedzą.

Osoby, które chcą pomóc w sprawie i chcą być na bieżąco informowane
                    o jej postępach proszę o wysłanie emaila na adres:
                    protestgsm@gmail.com
                  • kekekoko Re: Nasz protest kogoś jednak wkurza! 28.08.08, 10:53
                    są 2 mozliwosci :

1.Sobol - juz to robił gdy protestowano przeciw komunalnym w jego
                    blokach oraz gdy dogadywano rezygnowanie z jego usług zarządczych w
                    et. III i IV
                    lub
                    2. xezaq
                    • xezaq Re: Nasz protest kogoś jednak wkurza! 01.09.08, 11:43
                      > 2. xezaq
                      Jeśli o mnie chodzi, to możecie sobie stawiać i nie stawiać. Tylko
                      nie róbcie ludziom wody z mózgu, jak już coś piszecie, to zgodnie z
                      prawdą, ok?

Pozdr,
                      Prezesik od 7 boleści :P
                  • kurtzmann każdy ma miękkie podbrzusze 29.08.08, 00:29
                    myślmy co jest miękkim podbrzuszem naszych nieprzyjaciół.
                    sobola - chęć wkręcenia następnych klientów. może warto by sie
                    dowiedzieli o jego praktykach i o tym, że będzie ich oszukiwał a
                    następnie wybuduje stacje gsm nad mieszkaniem.

I że ma mocne układy z komuchami.

play, era - nie chcieliby stracić klientów, nie chcą brzydkiego
                    wizerunku firmy wrogiej mieszkańcom i dzieciom

Panie Piotrku z Onetu. Plis nagłośnijmy sprawę.
                    • obozow-y Re: każdy ma miękkie podbrzusze 30.08.08, 14:20
                      Moim zdaniem trzeba działać na tyle mocno, aby korzyści z budowy jednej anteny były dla Sobola i Playa znacznie mniejsze niż potencjalne straty. A jedna antena to naprawdę nie tak duża kasa, dużą kasę stracimy MY chociażby na stracie wartości naszych mieszkań. A jak widać druga strona też jest aktywna, widać to nawet na tym forum...
                • yamat Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 29.08.08, 06:45
                  Gdzie jest potwierdzenie zgody Majchrowskiego? Na razie ostatnim oficjalnym
                  pismem jest negatywna opinia Rady Dzielnicy IX.
                • marwoz0 Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 30.08.08, 19:15
                  Nie jestem za bardzo w temacie, ale jestem na pewno przeciwna postawieniu
                  anteny.Rada dzielnicy ma niewiele do powiedzenia, trzeba słać pisma do np.
                  Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego (Wydział Ochrony Środowiska), Urzędu Miasta
                  Krakowa (Biuro ds.Ochrony Zdrowia, ds. Infrastruktury Miasta, Wydział
                  Kształtowania Środowiska)nawet indywidualnie itp. Może nam również pomóc jakaś
                  organizacja ekologiczna, tak jak w przypadku stawu, który jest między
                  Lewiatanem, a Obozową 58. Wyszukali jakąś rzadką roślinę, nie zezwolili na
                  wycięcie drzew, są tam jakieś płazy, kaczki, bażanty. Jak na razie od 2 lat nie
                  budują tych zaplanowanych 4 bloków na tej działce, a już na pewno nie mogą
                  zlikwidować tego stawu.Sporo pism wtedy po tych różnych urzędach porozsyłałam.
                  Polecam forum www.zielonykrakow.fora.pl. To dzięki temu Panu, który jest
                  moderatorem tej strony nie zabetonowali nam jeszcze całej Obozowej i może w
                  sprawie anteny też pomoże.
                  • xezaq Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 01.09.08, 11:49
                    > organizacja ekologiczna, tak jak w przypadku stawu (...) może w
                    > sprawie anteny też pomoże.

Taaakk, sciągnijcie sobie jeszcze ekopojebów na głowy. Akurat sprawy
                    stawu nie znam, oceniam ich jedynie na podstawie kilku spraw
                    związanych z budową dróg w tym kraju. Ekologię w końcu trzeba jakoś
                    łączyć z cywilizacją - w przeciwnym wypadku należałoby wracać do
                    jaskiń.
                    • kekekoko Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 01.09.08, 15:12
                      Podobno jestes synem znanego krakowskiego UBeka.
                      czy to prawda?
                      • xezaq Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 02.09.08, 10:44
                        Podobno przestałeś już gwałcić dzieci, czy to prawda?

Jak nie masz już nic sensownego, konstruktywnego do napisania, to
                        nie śmieć. Po co ci moje pochodzenie potrzebne?
                        • kekekoko Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 02.09.08, 11:29
                          widać że trafiony w "10"
                          teraz rozumiemy, dlaczego "bezinteresownie" tak wiele wysiłku
                          towarzysz wkłada w obrone decyzji Majchrowskiego
                          • xezaq Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 02.09.08, 15:04
                            Nie odpowiedziałeś - przestałeś, czy nie?
                            • kekekoko Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 03.09.08, 10:11
                              typowo UBecka metoda kontrataku - tatus wyszkolił ? czu wujek? może
                              mamusia ?
                              • kekekoko Re: Oto decyzja w tej sprawie ! Dzielnica blokowa 03.09.08, 10:12
                                na marginesie - jeżeli takie pytania zadajesz - potwierdzasz opinię
                                o sobie - kawał ścierwa.
                                END
    • yamat Rada Dzielnicy 29.08.08, 06:47
      I jeszcze coś takiego jest:
      www.dzielnica9.krakow.pl/index.php?go=19
    • rupiec71 Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 01.09.08, 07:32
      To skandal. Rzygać się już chce na to wszystko. Nie dość, że budują
      same sypialnie (marnej jakości) na które większość ludzi jest
      ubezwłasnowolniona kredytami, zero przedszkoli, szkół, terenów
      rekreacyjnych a nawet chodniki to dobro szczątkowe, to jeszcze
      przypieprzają czymś takim.
      Ludzie nie dajmy się! Gó_no mnie obchodzi czy te maszty oficjalnie
      są czy nie są szkodliwe. Pewnie jak z wieloma rzeczami szkodliwość
      udowodnią to za 20-40 lat, gdy np pojawi się nowa technologia. Ale
      nie trzeba być mądralą czy profesorem żeby wiedzieć że każde
      promieniowanie elektromagnetyczne jest nienaturalne dla organizmów
      żywych a tym samym w nadmiarze szkodliwe.
      Nie dajmy sobie własnym zdrowiem i naszymi pieniędzmi (DRASTYCZNY
      spadek wartości mieszkań) nabijać kabzy cwaniakom.

PROSZĘ INFORMOWAĆ O SYTUACJI RÓWNIEŻ MIESZKAŃCÓW DALSZEJ OKOLICY A
      NIE TYLKO BLOKÓW BEZPOŚREDNIO SĄSIADUJĄCYCH Z PRZYSZŁYM MASZTEM. BO
      ICH TEŻ TO DOTYCZNY!
      PROPONUJĘ ZROBIĆ AKCJĘ ANALOGICZNĄ DO TEJ Z OSIEDLAMI KOMUNALNYMI. I
      WŁĄCZYĆ W TO KAŻDE MOŻLIWE MEDIA JAKIE TYLKO SIĘ DA.
      SZANOWNI PAŃSTWO - ja wiem, że każdy ma pracę, problemy i chce
      trochę odpocząć, ale NIE PRZEŚPIJMY TEGO, BO GDY SIĘ OBUDZIMY TO
      MOŻE BYĆ JUŻ ZA PÓŹNO!

W wielu miejscach w kraju mieszkańcy potrafili się postawić i mają
      spokój. Pamiętajmy o tym.
      Pozdrawiam.
      • rupiec71 Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 01.09.08, 07:46
        I jeszcze coś, co znalazłem:

"Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska Dz.U.62 poz.627 art.6
        pkt 2 mówi Kto podejmuje działalność, której negatywne oddziaływanie
        na środowisko nie jest jeszcze w pełni rozpoznane, jest obowiązany,
        kierując się przezornością podjąć wszelkie możliwe środki
        zapobiegawcze.
        Ustawa ta zabezpiecza interesy ludności w przypadku inwestycji
        mogących nieść zagrożenie. Nikt nie sprawdził oddziaływania stacji
        przekaźnikowych w rzeczywistym użytkowaniu więc aby być w porządku w
        odniesieniu do środowiska, przezorność nakazuje nie tylko patrzeć na
        wskaźniki przyrządów lecz posłuchać co mówią mieszkańcy sąsiadujący
        z istniejącymi już stacjami. Operatorzy w chwili walki z
        mieszkańcami o miejsce lokalizacji twierdzą , że stacje są
        bezpieczne. Aby być w pełni usatysfakcjonowanym w kwestii
        potwierdzenia o nieszkodliwość tych urządzeń, należałoby okresowymi
        badaniami udowodnić to, na określonej grupie ludności. Nikt tego nie
        zrobi , bo bardzo szybko wyszłoby, że stacje przekaźnikowe są bardzo
        szkodliwe na organizmy żywe. W momencie protestów różnych środowisk
        w kwestii miejsca lokalizacji stacji, ludzie nie zgadzają się na
        żadne warunki , proponowane przez inwestora. W tym przypadku mają
        rację, ponieważ są to takie propozycje, które nic nie wnoszą do tego
        aby było bezpieczniej dla środowiska. Jedynym sposobem na
        udowodnienie, że stacje są szkodliwe byłoby zażądanie przez
        zainteresowaną ludność, wprowadzenia zastrzeżenia przy warunkach
        budowy, o przeprowadzeniu na ochotnikach dokładnych badań medycznych
        przed zainstalowaniem stacji i okresowe badania na tej samej grupie
        po uruchomieniu stacji. Ludność jest nieświadoma jakie może postawić
        zastrzeżenia, nikt jej tego nie podpowie , a na pewno już nie
        inwestor. Nam się wydawało , że jak nie postawimy żadnych
        zastrzeżeń , to stacja przekaźnikowa nie stanie w naszym pobliżu,
        tak się nie stało. W przypadku stacji przekaźnikowych trudno jest
        udowodnić szkodliwość tych obiektów, więc ustawa, o której
        napisałam, nigdy w tym konkretnym przypadku, nie będzie mogła być
        wykorzystana jeżeli ludność nie zintegruje się w walce o swoje
        prawa."
    • xezaq a róbcie co chcecie 02.09.08, 11:14
      Mój pierwszy post w tym wątku napisałem, żeby naprostować wypowiedź
      kolegi o mocy nadajników gsm. Wystarczyło, żeby mnie zwyzywać i
      przepędzić z forum - spoko, niech żyje tolerancja i poszanowanie
      zdania innych. Róbcie sobie co chcecie, protestujcie strajkujcie ile
      macie sił, na prawdę zwisa mi to. To czy powieszą tą antenę czy nie -
      również. Tylko ludzie, na litość Boga, jak już coś piszecie to
      przynajmniej trzymajcie się prawdy! Nie róbcie innym wody z mózgu,
      bo zachowujecie się gorzej jak ci, co chcą wam "podstępem" antenę
      postawić. Jeszcze ktoś nieświadomy gotów wam uwierzyć, że antena gsm
      to mikrofalówka na głowie. Ludzie!
      A ty, panie obozow-y działaj, nie dyskutuj (a chyba po to jest
      forum?). Po co z tobą dyskutować - argument "nie bo nie" jest nie do
      przebicia.

Pzdrawiam normalnych,
      pracownik playa, ery, oranga i plusa (bez pensji, niestety).
      • kekekoko Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 11:30
        ty juz na imię Boga się nie powołuj.
        • xezaq Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 15:35
          > ty juz na imię Boga się nie powołuj
          Zabronisz? BO CO ??
          • rupiec71 Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 15:55
            Wytrzyj zasmarkany nosek i zmykaj w podskokach już stąd, bo rodzice
            zaraz z pracy przyjdą i burę dostaniesz, że przed kompem a nie
            zeszytami.

Dałem się sprowokować w dyskusję i żałuję. Szkoda czasu i słów.
            Lepiej działać, żeby tego dziadostwa nam tu nie zafundowali.
            I wszystkim Państwu proponuję ignorować wypociny frustrata, który
            jak sam napisał ma mnóstwo anten przed domem i chce żeby innym też
            tak "dobrze" było.
            • xezaq Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 21:26
              > Wytrzyj zasmarkany nosek i zmykaj w podskokach już stąd, bo
              > rodzice zaraz z pracy przyjdą i burę dostaniesz, że przed kompem
              > a nie zeszytami.
              Piszesz z włąsnego doświadczenia? To twoi się nie spisywali i w dupe
              za mało lali, gdybyś w dzieciństwie za młodu wiecej nad zeszytami
              posiedział to teraz nie musiałbyś się kompromitować na forum. LEpiej
              skocz sobie do lewiatana po chusteczki bo jak wam antenę postawią (a
              zrobią to) to się zapłaczesz na śmierć - zarówno na forum jak i w
              rzecywistości.

> Dałem się sprowokować w dyskusję i żałuję.
              Poczytaj w słowniku co to dyskusja, potem naucz się dyskutować.

> I wszystkim Państwu proponuję ignorować wypociny frustrata, który
              > jak sam napisał ma mnóstwo anten przed domem i chce żeby innym też
              > tak "dobrze" było.
              Oj będą cię ignorować, będą. Możey tak masz, że największą
              stysfakcję sprawia ci krzywda sąsiada (dowody we wcześniejszych
              postach), ja nie.
              • kekekoko Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 22:13
                xezaq napisała:
                > > Piszesz z włąsnego doświadczenia? To twoi się nie spisywali i w
                dupe za mało lali ...
                .............
                Potwierdzasz styl wychowania, jaki wpoił Ci twoj tatus z "kumitetu".
                Lać to on potrafił polskich patriotów - UBecki ścierw...jadzie
                • xezaq Re: a róbcie co chcecie 03.09.08, 08:42
                  Potwierdzasz brak takowego i widzisz, jaki głupiutki wyrosłeś?
                  • kekekoko Re: a róbcie co chcecie 03.09.08, 10:08
                    ex UBecy każdego spoza swego grona uważaja za głupca.
                    Nie różnisz sie niczym od swych ziomków - ważne że sąsiedzi poznali
                    sie już na tobie. i to na początku tej dyskusji.
                    śmierdzicie na odległość
                • saaroo Re: a róbcie co chcecie 05.09.08, 12:41
                  He,he,he - spotkaj się z tym "xezaqiem" i dajcie sobie po mordzie. Chętnie
                  posędziuję i mam nadzieję, że obaj równo oberwiecie. Zaproście jeszcze
                  "pandzieju" - on jest taki delikatny i wrażliwy na słownictwo.
              • rupiec71 Re: a róbcie co chcecie 03.09.08, 12:26
                > (dowody we wcześniejszych postach)

Wymień jeden. Pyskaty oszołomie.
      • obozowa58a Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 16:45
        Daj spokój xezaq, niepotrzebnie dajesz się wypuszczać. Niektórym tu
        najwyraźniej ciśnienie uderzyło do głowy i strasznie się spienili.

Wszystkim tu przydałyby się najwyraźniej wakacje w jakimś chłodnym
        odosobnionym miejscu.

Moje własne zdanie jest takie (a kto mnie z czytujących czasem to
        forum zna, to wie, że nie mam żadnego związku z jakąkolwiek siecia
        telefoniczną, poza faktem, że niechętnie i z ociąganiem stałem się
        jednej z nich klientem), że nie ma technicznych dowodów na to, że
        promieniowanie takiej anteny szkodzi LUB nie szkodzi. Argumenty w
        jedną lub druga stronę są z palca wyssane.

Skłonny jestem ponadto wierzyć, że znacznie bardziej szkodliwe dla
        mieszkańca typowego współczesnego mieszkania są inne otaczające go
        urządzenia, takie jak żelazka, telewizory, odtwarzacze radiowe,
        suszarki, głośniki (choć te bywają ekranowane), a wreszcie...
        gniazdka elektryczne, zwinięte w kąciku przedłużacze, etc.

Nie wierzycie? Zaproście do siebie technika z sanepidu z odpowiednim
        urządzeniem (induktometr to się chyba nazywa). Oko Wam zbieleje z
        wrażenia.

Tymczasem nie ulega wątpliwości, że instalacja anteny _może_ mieć
        wymierny wpływ na wartość mieszkań. I z tego właśnie względu
        należałoby ją zablokować. I ja ew. petycję podpiszę z tego właśnie
        powodu.

BTW - po postawieniu bloków komunalnych też tak miało być - ktoś
        potwierdzi/zaprzeczy?

t
        • rupiec71 Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 17:38
          > Niektórym tu
          > najwyraźniej ciśnienie uderzyło do głowy i strasznie się spienili.
          >
          > Wszystkim tu przydałyby się najwyraźniej wakacje w jakimś chłodnym
          > odosobnionym miejscu.

Rozumiem, że siebie też masz na myśli.

> że nie ma technicznych dowodów na to, że
          > promieniowanie takiej anteny szkodzi LUB nie szkodzi. Argumenty w
          > jedną lub druga stronę są z palca wyssane.

Dlatego zacytowałem powyżej:
          "Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska Dz.U.62 poz.627 art.6
          pkt 2 mówi Kto podejmuje działalność, której negatywne oddziaływanie
          na środowisko nie jest jeszcze w pełni rozpoznane, jest obowiązany,
          kierując się przezornością podjąć wszelkie możliwe środki
          zapobiegawcze."
          Bynajmniej nie wyssane z palca. Ale "Polak potrafi" i ma w d. prawo,
          które i tak jest liberalne w kwestii tego typu norm niż np. w
          krajach skandynawskich. Tam też mieszkają ciemniaki które wysysają
          badania z palca?

> znacznie bardziej szkodliwe dla
          > mieszkańca typowego współczesnego mieszkania są inne otaczające go
          > urządzenia, takie jak żelazka, telewizory, odtwarzacze radiowe,
          > suszarki, głośniki (choć te bywają ekranowane), a wreszcie...
          > gniazdka elektryczne, zwinięte w kąciku przedłużacze, etc.
          > Nie wierzycie? Zaproście do siebie technika

Ze wszystkich urządzeń które byłeś łaskaw wymienić, tylko suszarka
          do włosów podczas _normalnego_ użytkowania oddziaływuje negatywnie
          (znacznie ponadnormatywnie) na zdrowie człowieka. No i oczywiście
          tel. kom. Nie wierzysz? Zapoznaj się z normami i zaproś technika.
          Większą dawkę promieniowania dostajemy z kosmosu niż całe RTV jakie
          przeciętnie każdy ma w domu. Pomimo tego RTV też jakoś oddziaływuje
          jednak chcę je mieć i godzę się na dodatkową dawkę. Na maszt na
          osiedlu, gdzie mieszkają setki rodzin się nie godzę. Bo jest kupę
          innych miejsc. Nawet gdyby "promieniowanie" z masztu byłoby tak
          znikome jak RTV w mieszkaniu.

> Tymczasem nie ulega wątpliwości, że instalacja anteny _może_ mieć
          > wymierny wpływ na wartość mieszkań. I z tego właśnie względu
          > należałoby ją zablokować. I ja ew. petycję podpiszę z tego właśnie
          > powodu.

A podpisuj sobie z jakich chcesz powodów. Ale nie sugeruj że ktoś
          kto podpisuje przez ostrożność jest ciemniakiem czy nieukiem.
          Bo to po prostu niegrzeczne jest. Promienie Roentgena też do
          niedawna były super bezpieczne... Wybitnie bezpieczne USG zalecane
          jest max 3-4 razy podczas badań kobiet w ciąży. W pierwszej połowie
          XX wieku papierosy były zdrowiuśieńkie jak słone paluszki.
          Może warto więc czasami być po prostu PRZEZORNYM, choćby przez
          wzgląd na poprzednie pomyłki w ocenie różnych technologii. Historia
          nic nikogo nie nauczyła?
          • xezaq Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 21:20
            > Bo to po prostu niegrzeczne jest.
            I ty masz czelność pisać o grzeczności.
            • kekekoko Re: a róbcie co chcecie 02.09.08, 22:41
              Jak grzeczni byli twoi protoplaści moglismy zobaczyc we wczorajszym
              Teatrze Telewizji...
              • xezaq Re: a róbcie co chcecie 03.09.08, 08:41
                > Jak grzeczni byli twoi protoplaści moglismy zobaczyc we
                > wczorajszym Teatrze Telewizji...
                Takiś przekonany, że to nie TWOI? I skąd niby znasz moje
                pochodzenie? Mnie wyzywasz od kłamców a co o mnie piszesz? Masz
                podstawy?
                Jeżeli masz coś do mnie, to pisz - moich rodziców zostaw w spokoju,
                bo ja się twoich nie czepiam a kto wie - może miałbyś się czego
                wstydzić. Swojego rodowodu tu nie wyprowadzałeś, więc mojego mi nie
                twórz.
            • rupiec71 Re: a róbcie co chcecie 03.09.08, 09:41
              Wytłumaczę ci. Przeczytaj sobie swoje wypociny od początku tego
              wątku. Chyba ze 20 postów. Jak kpiłeś z ludzi, którzy mają prawo do
              obaw - mniej lub bardziej uzasadnionych ale mają.
              Mieszkasz zupełnie w innym rejonie, a wchrzaniasz się w sprawy
              mieszkańców obozowej i bliskich okolic.

Mój błąd - zagotowałem, choć nikogo nie obraziłem i nie pochwalam
              wyciągania/wymyślania jakiś bzdur nt pochodzenia czy tym podobnych.
              Ale weź się chłopie zastanów i znajdź sobie inne fora do ogłaszania
              jedynej słusznej PRAWDY na dowolny temat, w dodatku w tak szyderczym
              tonie.
              Kończę z tobą dyskusję. Używaj sobie, jak cię swędzi. Pa.
              • kekekoko Re: a róbcie co chcecie 03.09.08, 10:17
                w pełni popieram.
                zakonczmy dyskusję z padliną.
                • rupiec71 Re: a róbcie co chcecie 03.09.08, 11:27
                  kekekoko napisała:

> w pełni popieram.
                  > zakonczmy dyskusję z padliną.

Przeginasz. I to mocno. Tobie też proponuję znalezienie sobie innego
                  miejsca do obrażania ludzi, skoro musisz...
    • yamat Wróćmy do meritum... 03.09.08, 16:13
      Jak wyglada sprawa zbierania podpisów? ZTCW w 46a, 48a, 48b mają być zbierane
      przez przedstawiciela Dagoby, gdy ta otrzyma wzór formularza.
      • hermio Re: Wróćmy do meritum... 03.09.08, 20:03
        No to gratuluje...

Podsumowując.. Do dnia dzisiejszego do zbierania podpisów zgłosiły
        sie 3 osoby.. reszta osiedla albo nie wie o co chodzi, albo jest
        zbyt leniwa, albo woli sie wykłócać na forum i dyskutować nad
        wyzszością margaryny nad masłem..

Nie.. w ten sposób nic nie zdziałamy i pewnego dnia obudzimy sie z
        anteną nad głową.. i wtedy bedzie tylko płacz i gadanie że znowu
        nikt nic nie zrobił..

Ponawiam po raz ostatni apel.. Potrzebne są osoby do zbierania
        podisów pod protestem

Chętnych proszę o napisanie maila na protestgsm@gmail.com

Jak znowu się nikt nie zgłosi to można zadzwonić do PLAYA i ERY.. i
        powiedzieć aby stawiali te antenki...

Pozdrawiam
        • rupiec71 Re: Wróćmy do meritum... 04.09.08, 11:00
          Dlatego napisałem, żeby informować również sąsiadów/znajomych,
          którzy mieszkają dalej.
          Może się ludziom wydawać, że problem dotyczy wyłącznie tych w
          promieniu 20m od anteny, a tak nie jest.
    • jerry-007 Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 18.11.08, 18:43
      Z informacji na tym forum wynika, że jacyś ludzie (monterzy, geodeci)? byli widziani na dachu naszego ulubionego p. sobola!
      Z tego może wynikać, że już lada moment będziemy mieli być może budowę tego piep... masztu!
      Najbardziej zagrożone są sąsiednie budynki (patrz mapki na tym poście) i mieszkające w nich nasze dzieci!
      Trzeba jak najszybciej informować sąsiadów o tym co się święci!
      • oleczka79 Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 19.11.08, 20:43
        a najbardziej zagrożeni są Ci którzy dzwonią z telefonu komórkowego, za każdym
        razem kiedy odbierają rozmowy lub dzwonią ,
        zastanówcie się troszkę czy to Zagrożenie jest prawdziwe
        • jerry-007 Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 21.11.08, 12:50
          Komórki można dziecku nie dać, a takiego masztu raczej nie wyłączysz nie? Maszt jest dalej, ale jest do niego doprowadzona moc kilkudziesięciu KW. Będzie to działać również gdy będziesz chora na grypę i będziesz lezeć w swoim łóżeczku non stop, cały czas pod działającą anteną.
          Poza tym pomyśl sobie ile jesteś do tyłu - mieszkanie koło takiego masztu to strata dla Ciebie na pewno ok. kilkadziesiąt tys. zł.
    • kurtzmann PLAY cichy zabójca 08.04.09, 01:59
      Do władz spółki P4,
      Sir Christopher Bannister,

My, mieszkańcy osiedla na ul. Obozowej w Krakowie żądamy natychmiastowego
      odstąpienia od instalacji anteny na budynku przy ul. Obozowej 46.

Jesteśmy oburzeni, że zamożny operator komórkowy, mając do wyboru pobliskie
      tereny przemysłowe, cynicznie wystawia antenę tak, że naraża nas na utratę
      zdrowia a nasze mieszkania na utratę wartości.

Jesteśmy dobrze zorientowani w wynikach badań naukowych wykonanych przez
      niezależnych naukowców, które radykalnie różnią się od danych pochodzących z
      badań sponsorowanych przez operatorów komórkowych.

Dziwi nas, że firma Play dąży do wizerunku spółki która działa przeciwko zdrowiu
      i życiu i nie waha się dla paru złotych arogancko traktować potencjalnych klientów.

Dla nas zdrowie i życie nas i naszych dzieci jest bezcenne.

Nigdy nie zaakceptujemy instalacji jakichkolwiek anten w tej lokalizacji.
      Będziemy walczyć do skutku, wszelkimi metodami, które nie są sprzeczne z prawem.

Wiele osób zrezygnuje z operatora Play, dowiadując się jak bezwzględnie i
      nieetycznie traktuje Polaków.
      Na szczęście możemy liczyć na media, które chętnie wspierają nasz obywatelski
      protest.

Prosimy o wycofanie się zanim będzie za późno.

Z poważaniem

Obywatelski Komitet Protestacyjny Mieszkańców osiedla przy ulicy Obozowej,
      Gwieździstej i Polanie Żywieckiej.
      • maximus_t2 Re: PLAY cichy zabójca 08.04.09, 16:47
        wow, mocne ! myslisz ze Mr. Bannister tak dobrze rozumie polski ?
      • b055man Re: PLAY cichy zabójca 08.04.09, 17:27
        On naprawdę ma tytuł szlachecki ("sir")...?

Pzdr
        • tom.999 Re: PLAY cichy zabójca 08.04.09, 23:02
          Obawiam się, że wysyłanie do Playa nic nie da, bo oni to olewają. Chociaż na
          oficjalne pismo powinna być odpowiedź.

Najlepiej to próbować nagłaśniać całą sprawę, jak to ktoś już wspomniał w
          którymś z wątków.
      • b055man Re: PLAY cichy zabójca 21.04.09, 13:38
        Niewykluczone, że pismo wróci z odpowiedzią "adresat nieznany"..

www.telepolis.pl/news.php?id=14580
        :)

Pzdr
        • ext73 Re: PLAY cichy zabójca 26.04.09, 18:12
          właśnie widziałem ze już oba słupy pod anteny są okablowane ! zatem montaż na
          dniach !!!!!!! ... czy u nas na osiedlu mieszkają ludzie nie rozumiejący, że
          taka antena stanowi dość spore zagrożenie dla zdrowia przede wszystkim ich
          dzieci ... w szczególności dla tych najmniejszych ?????
          • jerry-007 Re: PLAY cichy zabójca 27.04.09, 18:42
            No chyba ludziom zaczęła się ta antena podobać bo wszyscy siedzią cicho jak mysz pod miotłą!!
          • blebnik Re: PLAY cichy zabójca 28.04.09, 18:59
            To chyba juz kawalki samej anteny... w paru miejscach wisi cos takiego z
            dodatkowym slupem po srodku, u nas na razie sa tylko te boczne.
            • gorbunio Re: PLAY cichy zabójca 17.08.09, 11:33
              Dzien Dobry,

bardzo prosze o informacje czy antena zostala postawiona i jak skonczyl sie
              protest. Zamierzam kupic mieszkanie w tej okolicy i jest to dla mnie kluczowa
              informacja.

BARDZO prosze o info.

Dziekuje
    • katkamatka Re: Na Sobolu ma być antena komórkowa! 20.08.09, 10:15
      chyba stoi, bo ja nie miałam zasięgu , a teraz mam.... Myslę, że nic
      nie dadzą protesty bo nie dalej niż kilometr od Obozowej stoją na
      jednym z blokó 3 anteny i nikt nie protestuje . . .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka